Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Vad vill Centern egentligen med kärnkraften?
Stafrin | 31 Maj, 2006 17:01

Igår meddelade Centerpartiet att de softar ner på sina krav om kärnkraftsavveckling. Troligast för att blidka de övriga allianspartierna. Det vore intressant att veta vad det innebär i praktiken. Jag förstår att vi i nuvarande läge inte kan avveckla kärnkraften. Vi har inte utvecklat några alternativ alls. Men frågan är om Centerpartiet numera hyllar kärnkraften eller om man på långsikt vill hitta andra energibränslen. Fortfarande så tror vi att kärnkraft är helt ofarligt, inget kan nånsin hända och Tjernobyl och Harisburg var bara nåt knasigt vi drömt. Jag vill se en utveckling av nåt nytt och ofarligare. Jag vill se att man börjar forska i bättre energiformer innan nåt händer, för idag sitter människan och bara och kliar sig i skallen och rycker på axlarna. Men, som sagt, fram till dess så har vi inget alternativ än kärnkraft.
Det alltid intressanta när en partiledning väljer att ger vika för sina kärnfrågor är vad väljarna tycker. Kärnkraften har trots allt varit en av Centerns stöttefrågor, samt en av de få frågor som hindrat partiet från att bli ännu en reinkarnation av de andra tre borgarpartierna.

/JS06


 #
James Blunt bojkottas i radio
Stafrin | 30 Maj, 2006 09:58
Den engelska radiokanalen Essex FM har, på lyssnarnas begäran, bojkottat artisten James Blunts låtar. Hans hemska hits har spelat så mycket att folk ringt ner kanalen och bett om att få slippa honom på ett tag. Skulle nåt liknande ske i Sverige skulle Rix FM troligast få slå igen.

/JS06

 #
EUs nya sk(r)attchock
Stafrin | 30 Maj, 2006 09:52

På affärssajten Näringsliv 24 kan man läsa att EU-parlamentet överväger att börja ta skatt på e-post och SMS. Och det är INTE 1:a april idag, nej. Fast det låter som ett stort skämt ändå och jag tvivlar på att det går igenom. Till att börja med måste EU-kommissionen lägga fram förslaget och jag tvivlar att partierna i Sverige skulle göra det. Men bara att förslaget finns och att det seriöst övervägs gör att man börjar undra när vi ska bromsa detta kommersialiserade yuppietåg som samhället är just nu. Idag är det viktigare att ha pengar i handen och ha allt nya än att vara medmänniskor. Lek med tanken att förslaget går igenom i EU och Europa inför skatt på e-post och SMS. De proffsiga Internetnördarna tar sig igenom detta för de är redan medvetna om att det finns amerikanska e-postservrar som troligast inte drabbas av detta. Men de som inte är lika vana och som bara använder enstaka lätta e-postsidor som Hotmail då. Det finns två scenarier i så fall. Antingen en tillbakagång i utvecklingen, att fler och fler skickar vanliga brev, vilket känns överkomligt. Eller så blir det en gigantisk större klassklyfta än idag, där de rika skickar mail och de fattiga samlar gevär.
Det roliga och intressanta är att om man läser kommentarerna från svenska folket om detta så får socialdemokraterna nästan alla skuld, trots att det är ett förslag som kommer från borgarna i Frankrike. Som man brukar säga: You never get a second chance, to make a first good impression! Däremot så är det ju ett närmast korkat förslag om nu EU tänker ändra riktning efter katastrof-EU-valet för några år sen och närma sig medborgarna mera. Ska man läsa kommentarerna efter denna nyhet så lär andelen EU-skeptiska och folk som vill lämna unionen öka. Dock kan det ju vara den sedvanliga svenska mentaliteten: Slå näven i bordet hemma i en minut och sen nicka ledsamt ute i samhället.
Hur som helst så ska det bli intressant och se vart detta leder, hur seriöst menat det är och om vart det slutar. Men även om det inte skulle vara seriöst så kan det vara ett sorts varningstecken på samhällets riktning. Jag säger som jag brukar: Skyll inte på mej, jag röstade nej!

/JS06


 #
Positiv reklampsykologi
Stafrin | 29 Maj, 2006 20:11
Jag diggar Sibas reklam denna vecka på nåt konstigt vis...
"Pengarna tillbaka - om Sverige vinner VM-guld i USA!"
Visst är det kul med positivt tänkande!

/JS06

 #
Recept på förlorade VM-låtar
Stafrin | 28 Maj, 2006 00:47

Epiteten "Officiell VM-låt" var tidigare synonymt med en gigantisk skivsuccé, men så var det också på den tiden det fanns EN VM-låt. GES "När vi gräver guld i USA" tycker jag ännu är den klart bästa VM-låten i modern tid. För att vara en traditionell överhurtig låt med en text som likt alla andra idrottslåtar staplat tramsiga klischeér på varandra om hur "vi ska kämpa mot fienden" och "bollen ska i mål", alltså.
Men inför årets fotbolls-VM så finns det snart uppåt 10 olika VM-låtar. Varje B-artist (alltså artist som inte nåt toppen men som tror att vägen dit är via en VM-låt) med självaktning ska ha en VM-låt och till slut finns det så många att titeln "Årets VM-låt" totalt tappat sin status och fansen trötta går tillbaka till Queens "We will rock you".
Tomas Ledins låt "Vi är på gång" är nog en av de svagaste VM-låtarna på år och dar. Hygglig vers som följs av en refräng som redan använts 100 ggr på olika idrottsevenemang. Den populäraste VM-låten i år blir nog den sämsta också. Den där 7-årige Elias och Franz till sömngångarreggae sjunger:
"I love you! Ich liebe dich! Zlatan Ibrahimovitch!"
Alla som älskade Schnappikrokodilen förra sommaren studsar av lycka. *Mummel...mummel...stön!!!*
Nej, ska man göra en VM-låt, gör en monsterhit som INGEN glömmer. Just nu tycks man snarare ha glömt hur man gör dessa. Ugglas VM-låt förra VM minns väl ingen, Staffan Hellstrands "Explodera" från EM 2000 rasade ihop och Markoolios från senaste EM drunknar av minnet från hans inofficiella från 2000. Personligen har jag alltid tyckt att Fatboy Slims låt "Because we can" ur "Moulin Rouge"-filmen skulle passa ypperligt som VM-låt! Kanske för att jag tycker att musik är roligare än fotboll...

/JS06


 #
Varför är nazismen renhårig idag?
Stafrin | 26 Maj, 2006 17:28
Fler och fler vill se att Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier ska få visa upp sig i skolorna och tala om sitt budskap. Jag är en varm anhängare av demokrati, även om jag inte förstår logiken att man vill värna om den genom att bjuda in partier som vill utrota demokratin, men att bjuda in rasister och nazister, där går gränsen. Ska vi ge möjligheten att låta förespråkare av en ideologi där viss folk är mindre värda än andra och som utrotade nästan halva Europas befolkning på 40-talet få undervisa och lära våra barn? Framför allt i ett samhälle där det är viktigare i media med vem som ligger med vem i Big Brother än att informera folk om farorna med nazism och främlingsfientlighet..Det är inte skattefrågor eller arbetslösheten de ska diskutera...
Kommunism och nazism har ju alltid stått emot varandra och jag säger inte att nån av dem är bra, men lite oroad blir jag när nazism idag plötsligt anses som mer renhårig än kommunismen. Har vi inte lärt nåt av historien?

/JS06
 #
Desperation kallar till samarbete
Stafrin | 25 Maj, 2006 16:06
Så här i valtider så brukar partierna bli ganska desperata, men jag undrar om inte Miljöpartiet är värst. Redan till förra valet, 2002 så hotade partiet att knata över gränsen till Alliansen för samarbete om man inte fick sitta i regering och nu talar man om att samarbeta i en eventuell regering med Folkpartiet. Visst förstår jag att det är svårt att sitta i opposition och att hela valkarusellen går ut på att man ska sitta i maktposition men jag undrar om Miljöpartiets väljare verkligen ställer upp på en koalision mellan Lars Leijonborg och paret Wetterstand/Eriksson? Överger man inte en hel del av den politik som man har gått till val till?
 #
Vi- och -dom-samhället 2006
Stafrin | 23 Maj, 2006 09:01

Igår var det politisk debatt med ungdomar i TV 4 inför "Ungt val". När man ser dessa debatter så tycker jag att det verkar ofta som att de unga har vettigare debattargument och åsikter än flera vuxna väljare. De plockar ner politiken på en mer mänsklig vardagsnivå än det gör i en normal politisk debatt. Jag såg då inte debatten igår, men har sett valda delar på Aftonbladets Web-TV. Det som fastnade hos mig då är debatten kring Folkpartiets språktest. En ung människas mamma hade varit asylsökande i 20 år (?!) och städade tunnelbanor runt om i Stockholm och hade gjort så i ovan nämnda antal år. Lars Leijonborg vill att hon ska göra språk test innan hon kan få bli medborgare, medan samhället satt henne på ett halvt livs väntetid. FPs språktest var på tapeten redan förra valet och då, som nu, så är det ett billigt sätt att locka väljare genom att spela på samhället skräck för terrorister efter "11 September". Lars Ohly gav Leijonborg på pälsen och sa att:
"Det är ett av de värsta utslagen för vi och dom tänkande"
Och när uppgifter kom fram förra valet att Sverigedemokrater kunde tänka sig att rösta på FP för denna saks skull så borde ju Leijonborg reagera. Men självklart gjorde han inte det.
Jag ska inte sticka under stolen att invandrare inte har det bättre nu heller. En invandrarbekant till mig är arbetslös och arbetsförmedlingen har sagt åt honom att "sitt hemma så återkommer vi när vi har nåt".
En annan invandrarbekant har fått vänta i nästan 6 år på uppehållstillstånd.
Det finns alltså inget regeringsalternativ idag som i nuvarande situation skulle vara bra för de utstötta invandrarna i samhället. Vi har en väldigt stor grupp människor i dagens samhället som mår väldigt dåligt. Och om våra politiker hoppas på att så småningom få lojala väljare av dessa människor så måste man släppa pengatänkandet en sekund och börja tänka på hjärtat. Börja med att ge denna kvinna som städat tunnelbanor i 20 år uppehållstillstånd. Och sen kan man ta fram en politik som gör att även framtida medborgare, inte bara nuvarande, kan klara sig och må bra i sitt nya hemland.

/JS06


 #
Korsbefruktning i schlagervärld
Stafrin | 22 Maj, 2006 15:23
Jag vet inte varför men nånstans tycker jag Melodifestivalen börjar likna en blandning mellan Kiviks Marknad och Cirkus Cirkör...

/JS06
 #
Jag VILL köpa skivor, men kan inte...
Stafrin | 20 Maj, 2006 20:31

Så gick en svensk epok under klubban. Bert Karlssons skivbolag Mariann har sålts till Warner. Bert Karlsson är en av de ondas genius, men jag beklagar det verkligen. För om inte annat så har Mariann främjat viss musik som inte spelas i radio, dansband, visor och country. Ur den synvinkeln beklagar jag. Dessutom så blir det mer makt åt det stora och de mindre bolagen blir färre och färre. Åter igen, jättetrist. Men skivbolagen får skylla sig själv. Jag är skivsamlare, jag VILL köpa skivor, men jag kan inte. De är för dyra. Det klagade vi på redan 1993 när CD-skivan fick sitt genombrott och inte ett jävla dugg har gjorts. Dessutom så finns inte min musik i en skivaffär. Jag är ingen enkelspårig människa. Jag gillar allt från eurodisco, trance, jazz, 80-talspop till traditionell schlager och visa. Men allt jag ser i en skivaffär är Radio Rix-blask och journalistpop dvs sånt som får 4-5 stjärnor i Aftonbladet. Det som jag gillar är inte till räckligt kommersiellt, de stora skivbolagen kan inte tjäna miljoner på det och då ska ingen få köpa den heller. Hur skivbolagen tänker där fattar inte jag, för det har bevisats i undersökningar att de som är den starkaste köpgruppen i skivbranschen är de som är från 40 år och uppåt, men likförbannat så envisas man med att bara ge ut det som de nedladdande tonåringarna vill ha.
I framtiden så talas det om laglig nerladdning och detta tycker jag är ett stort kulturellt hot! Det betyder att man måste ha kreditkort med bredband och fetaste datorn för att kunna lyssna på musik. Musik blir en klassfråga och det vägrar jag! Jag har lika mycket rätt att lyssna på min musik även om jag skulle vara arbetslös som om jag skulle ha 30000 i månaden och jobba på ett dataföretag. Kommersialistisk diktatur ställer jag inte upp på!
Så, Bert Karlsson, det är inte de som laddar ners fel att Mariann säljs. Kan man inte marknadsanpassa varorna man säljer så går det så här. Om inte konsumenterna hittar sina varor i en vanlig affär så måste man söka på andra ställen. Nu har skivbranschen bäddat för detta och nu kan det vara för sent att stoppa. Tyvärr!

/JS06


 #
Desperata metoder av Mitthem!
Stafrin | 20 Maj, 2006 19:42
Här i Sundsvall går det vilt till i bostadsmarknaden. Efter att hyresförhandlingarna mellan halvkommunägda Mitthem och Hyresgästföreningen kapsejsat så har Mitthem nu valt att ignorera Hyresgästföreningen och vill förhandla med varje hyresgäst enskilt. Deras bud är ett gratis första år och hyreshöjning efter andra året. Synd bara att första året redan är ett halvår gammalt och nya hyreshöjningen gäller från årsskiftet 2007. Mitthems metoder är bland det mest desperata och idiotiska jag varit med om och hur kommunen kan gå med på detta är över mitt förstånd. Det är som om ett jobb skulle förhandla om lönesänkning med varje anställd och ignorera facket. Hur långt kan Mitthem gå för att få in sina pengar? Lockar man hyresgästerna tillräckligt vet man aldrig. Här tycker jag att det behövs lite fantasi och action bland Sundsvalls befolkning, för det är vansinnigt när företag, som är delvist kommunägt, blir så pengagalna att de på vilket sätt som helst kan försöka snuva sina hyresgäster. Mitt råd till alla som har Mitthem är: Skriv inte på detta! Ignorera Mitthem. Hyresgästföreningar och fack kanske är otrendiga och stenålders enligt många yngre, men de är väldigt bra att ha när det stormar oroligt nära en.

Jag kanske jag ska säga att jag själv inte bor i en Mitthem lägenhet, men vad är det som säger att mina hyresvärdar inte blir inspirerade av samma idéer..

/JS06
 #
Uggla i "Big Brother"?
Stafrin | 18 Maj, 2006 15:57
Är det inte dags att damma av Magnus Ugglas hit "IQ" och använda den som dokussåpan "Big Brothers" nya signaturmelodi? När man läser om att ett par av deltagarna i TV klippte sönder den norska flaggan på Norges nationaldag med orden "det är ju bara en tygbit" så inser man att det inte behövs ändras i texten så mycket heller. Och intilligensnivån tycks sjunka för varje säsong...

/JS06

 #
Doing the omoralisk schlagerfästival...
Stafrin | 17 Maj, 2006 10:46

Man kan inte gå nånstans utan att nån ska kommentera melodifestivalen på lördag. Och då tänker man; "På lördag ska jag kommentera festivalen i Spaningen givetvis". Men sen tänker man att; "Om jag skriver om festivalen nu, så går jag mot strömmen och tiger om festivalen". Men egentligen spelar det ingen roll. Jag har inte sett festivalen på 5 år och har definitivt ingen ambition att se den i år heller. Jag har inte ens hört Carolas låt i sin helhet, eftersom de radiokanaler på nätet som jag lyssnar på inte spelar hennes musik. Däremot så har jag varit ett gigantiskt fan av melodifestivalen, men jag är en av få i denna värld (verkar det som) som föredrar en festival med live orkester där man sjunger på sina respektive modersmål. Festivalen är som den är idag för att blidka skivbolagen och locka unga tittare. Jag har på några få år gått från en som i ur och skur försvara tävlingen till en som kan stå vid sidan av Nationalteatern och sjunga "Doing the omoralisk schlagerfästival". Surrealistiskt, faktiskt!
Men låt mig få ställa ett antal frågor angående detta omhuldade evenemang:
1) Vad är det som är EM-tävling med festivalen numera? 4-5 svenska tävlar för andra länder, sjungandes på engelska, knappt nån sjunger på sina respektive språk och en del länder har till och med utländska kompositörer. Belgiens Kate Ryan har t ex svenska kompositörer. Det är snart bara landsbetäckningen man tävlar om, artister och kompositörer kommer redan från andra länder. I så fall kan man slopa allt vad Belgien, Turkiet, Norge och Schweiz heter och bara ha en musiktävling mellan skivbolagen. Vi kanske skulle locka Shakira att sjunga för Sverige nästa år?
2) Vad är det som är "musiktävling" i över huvudtaget i evenemanget numera? Och då syftar jag inte på taktiska röstningar mellan öststatiska grannländer.Det viktigaste är ju att artisten har en chockerande och utmanande klädsel, ett framträdande som sticker ut eller sexig dans. Musiken kommer LÅNGT i bakgrunden. Se bara på Lordi. Och tjejerna har de tightaste kläderna, djupaste urrigningen och synligaste trosorna för att locka tittare. Melodifestival, tjänare!
3) Vem bestämmer vem som vinner idag? Tittarna säger, en del, men jag menar att medierna bestämmer vem som vinner. De bestämmer vilket land som ska få mest PR och vilka låtar av de tävlande som ska spelas . Tiger ihjäl vissa länder, lyfter vissa till skyarna. Det är det som kallas demokratisk tävling!
Tittar man sen på de svenska tävlingarna så kan man fråga ett antal frågor till. Och musiken, flera av dem, är samma strömlinjeformade blaskpop som vi kan höra varje dag på Rix FM eller Mix Megapol. Förr så stack festivalen ut och musiken var något speciellt trots allt. Idag ska det låta som det gör överallt annat. Men så är det också så att när man frågar svensken på gatan varje år inför de svenska uttagningarna så minns man låtarna mellan 1970-2000, inte efteråt. Låt mig där få premiera och berömma Frankrike och Bosnien, som tillsammans med Belgien är de enda bidrag jag hört, som vågar ha sina modersmål och köra sina egna stilar med en snygg ballad respektive en låt i klassisk bosnisk stil som båda skulle ha funkat på en "normal" melodifestival. Sen vet ju inte jag hur mycket eller lite kläder franska sångerskan ska ha på sig på lördag...
Samtalsämnet för alla är då finska Lordi som för in hårdrocken i festivalen. Hade det varit för 10 år sen så hade jag rasat och förbannat sån musik festivalen, men numera bryr jag mig knappt. Jag vill ha en meloditävling där man spelar live, vågar stå för sitt språk och är inte rädd att för några veckor göra annan musik än det man gör normalt. Och en sån tävling kommer inte igen. Men jag tror inte Lordi vinner, för öststatsländerna kommer nog att sätta stopp för det. Inte heller vinner Carola, för hennes låt, det lilla jag hört, sticker inte ut på samma sätt som "Främling" eller "Stormvinden".
Samtidigt känns det skönt att inte behöva dras med i denna yra med skandaler, glitter, glamour och heta åsikter. Det finns viktigare saker i livet.
Men vilket som så är jag en av få som INTE befinner mig vid TVn varken torsdag eller lördag. För mig spelar det ingen roll om rätt låt vinner, eftersom fel låtar tävlar, i den mån LÅTEN tävlar i över huvudtaget.

/JS06


 #
Ådalen 75 år senare
Stafrin | 15 Maj, 2006 09:01
Idag är det 75 år sen skotten i Ådalen, då militären dödade fyra demonstranter. Människor som gjorde sin demokratiska plikt och demonstrerade mot det som de tyckte var fel i samhället. På den tiden använde man fysiskt våld för att styra någon. 75 år senare är det som om Ådalen sitter i folk, eftersom folk idag inte ens vågar demonstrera mot det som är fel. Idag använder samhället psykiskt våld för att styra folk. Hot om avsked från jobb, arbetslöshet och annat. 1931 så gick de i alla fall i huset och visade sitt missnöje. Idag sitter vi stilla i soffan och biter ihop. Svär lite, men rättar in oss i samhälleledet lika fort igen. Men så slipper vi bestraffning också. Frågan är om människan och samhället har utvecklats sen 1931 eller om utvecklingen gott bakåt. Kanske både och, beroende på vart man står själv...

/JS06

 #

Pressa Israel också
Stafrin | 14 Maj, 2006 20:58

Det har varit väldigt mycket ståhej den senaste tiden kring den inbjudne palestinske ministern Atef Adwan och hur Palestina nu ska behandlas efter att Hamas tagit över styret. Och jag gillar inte heller att Hamas styr Palestina. Det är ingen tillgång till fredsarbetet att en terror stämplad organisation styr, men det är inte heller nåt positivt att vi bara står likt igelkotten med piggarna åt alla håll. Palestierna har kämpat länge nu om en plats att få vara, att få ha en egen stat, och jag tycker att det inte ska vara några problem. även om man inte ska ta till de metoder som Hamas är kända för. Men i denna konflikt så tycker jag att båda parter ska behandlas lika och nu är det lik väl Hamas som är i toppen, like it or not. Visst ska vi sätta press på Hamas, men vi ska också sätta press på Israel, nåt som vi i västvärlden varit väldigt blygsamma med att göra. Trots allt, det är inte två jämställda parter som krigar. Israel har oändligt mycket mer vapen och pengar än Palestina och har en regering och president som hela tiden hellre söker konflikt än söker en fredlig lösning. Självklart ska vi pressa Israel och Ariel Sharon också. Och om vi nu vill att Hamas ska lägga ner sina vapen och acceptera en fredlig lösning så måste vi och Israel också kunna ge Hamas en chans att visa att de vill ha fred. I ett normalt mål i en domstol när två träter så måste man ge båda parter sin chans. Alltså hoppas jag att man inom EU, som nu ska bestämma om bidrag till det fattiga Palestina, kommer fram till att pengar behövs och att man vill hjälpa. Om man är för en fred i mellanöstern så kan man inte bara trycka ner ena parten och killa den andra partern under hakan, bara för att USA gör det.

/JS06


 #
ZTV blir en ungdomskanal...jahapp?
Stafrin | 12 Maj, 2006 14:01

Efter TV6 gigantiska entré på TV-marknaden (läs ironin mellan raderna) så är det sagt att ZTV ska gå tillbaka till att vara en ungdomskanal. Hrrrm...och på vilket sätt menar de att ZTV var vuxet för en vecka sen?

/JS06
 #
Presentation
Stafrin | 12 Maj, 2006 14:00

Hej och välkomna till min blogg kallad Stafrins Spaning! Den är en utveckling av mina krönikor som jag tidigare skrivit och läst i Sundsvalls Närradio. Men tyvärr har jag inte så mycket tid att skriva långa krönikor längre, hur kul det än är, så jag har skapat denna blogg för att skriva korta krönikor om samhället, nöjesbranschen och media! Dessa är på inga sätt personliga, utan innehåller bara åsikter om vad jag anser är rätt och fel i samhället och varför, vad som är bra och dåligt och vad som bör göras samt hur det har framställts i medierna. Förhoppningsvis hittar ni lite humor och ironi i flera inlägg. Hoppas att ni för nöje med läsningen även om ni kanske inte lär hålla med om allt jag skriver.

/Jörgen Stafrin a/k/a JS06


 #