Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Jag tror på dig, Nanne!
Stafrin | 30 Juni, 2006 22:08
Jag ska villigt erkänna att jag följt Nanne Grönwalls karriär sen starten med Sound of Music 1985, genom One More Time på 90-talet och som soloartist och genom åren har jag blivit något av henne och Peter Grönwalls stora fan. Peter Grönwall är en av Sveriges mest underskattade och bästa producenter och Nanne är en artist som för mig är mer än en vanlig schlagersångerska. Hon engagerar och berör och som vågar skriva samhällstexter som ingen annan sjunger om, och som har en sju helvetes glimt i ögat. Därför var det en chock att höra om Nannes bröstcancer. Först Marie Fredriksson, sen Kylie Minogue och sen Nanne Grönwall. Tre bra sångerskor som gått samma öde. Två av dem har klarat sig och sjunger nu vidare. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Nanne även här följer de andra tvås öde, för artister som Nanne behövs i dagens strömlinjeformade artistvärld. Stå på dig, Nanne! Jag tror på dig, och vet att du klarar detta!

/JS06

 #
Klubben för knasiga journalistfrågor
Stafrin | 26 Juni, 2006 22:07
Ibland kan den mest tragiska händelse leda till skratt. Jag såg Aktuellt sändningen igår (söndag) och reportaget om bombdramat i Tensta. En man blev kidnappad och påtvingad ett bälte med bomber som kunde förstöra av ett helt bostadsområde. En kvinnlig polis intervjuades om situationen och reportern frågar:
"Vad är det ni är mest rädd för nu?"
Ibland undrar man om det verkligen krävs så lång utbildning för att bli journalist. Vad förväntade reportern att polisen skulle svara? Att han skulle kissa på sig eller? Naturligtvis svarade polisen det enda hon kunde svara:
"Att bomben ska detonera..."
Kanske lite fel tänkt av reportern, men det gick ju bra ändå...

/JS06

 #
Dödsstraffet avskaffat på Filippinerna!
Stafrin | 25 Juni, 2006 01:20
Det är alltid kul att se och kunna leverera positiva nyheter. Till exempel den om att Filippinernas president Gloria Macapagal Arryo har avskaffat dödsstraffet på Filippinerna. Senaste gången det användes var 2000 och reda sitter det ett 1000-tal fångar i dödsstraffcellerna. I denna omtumlande värld behöver demokratin all stöd den kan få! Heder!
 #
Vi slipper ju i alla fall Elias och Franz...
Stafrin | 24 Juni, 2006 23:11

Människan har ett märkligt förhållande till idrott. Före fotbolls-VM så har vi chansen till VM-guld. Ja, vi är praktiskt taget redan världsmästare, enligt alla experter och journalister. När sen VM är över för Sveriges del så har jorden gått under och spelarna är snudd på landsföräddare. En syndabock ska fram. Till nästa VM då är vi världsmästare igen. Allvarligt talat, jag har inte sett en enda match i VM och bryr mig noll egentligen hur det går för Sverige, men om man bara spelar 0-0 mot ett lilleputtland som Trinidad, ägnar nästan all vaken tid till att med lupp analysera ett liten dispyt mellan två spelare, får endast 1-0 mot Paragay och knappt 2-2 mot England så är inte oddsen stora att man ska slå gigantiska Tyskland heller. Redan så har förbundskapten Lagerbäcks avgång krävts av Expressen. Syndabocken är funnen. Men som vanligt är det en helt annan sak att sitta i soffan och kräva en sak och sitta på bänken vid en match som förbundskapten och kräva nåt annat. Något som vi svenskar har väldigt svårt att tänka på, eller fotbollsfanet i överhuvudtaget.
Trots att mitt intresse för VM är rekordlågt så erkänner jag att jag gärna ser en av två vinnaralternativ. Antingen ett nytt Brasilienguld. Där är ett lag som har kul när de spelar och som gör det med stil. Eller så vill jag se en helt ny oväntad vinnare, ett land som aldrig förut haft en sucks chans att vinna. För är det bara jag som är döless på att samma lag är i finalerna varenda VM, Tyskland, Argentina, Italien etc etc?
Nå, det finns ju fördelar med Sveriges förlust idag. SIBA andas nog ut som slipper betala tillbaka sina pengar till kunderna. Och vi slipper snart höra Elias & Franz sjunga om Zlatan. Samt alla de 99 andra vattniga VM-låtarna detta år. Alltid nåt...

/JS06


 #
Överdrivna proportioner kring Tone
Stafrin | 23 Juni, 2006 21:00

OK, jag förstår att det är svårt att rota nyheter under midsommar. Jag förstår också att man kan fästa sig vid ett trevligt ansikte på TV. Men hela Tone Beckestad-grejen har fått proportioner som är ganska löjeväckande. Protestlistor och krav på hennes återkomst. Är det bara hon som kan presentera en väderkarta på den där kanalen? Tone har gjort bort sig, TV 4 har gjort ännu mera bort sig och kvällspressen har gjort mest bort sig. Bästa kommentaren står TV 4s sportnisse Patrik Ekwall för:
”Blev TV 4 moralkärringar före eller efter andra säsongen av Paradice Hotel”. ´Nough said! Ge oss nåt mer matnyttigt att läsa om. Tone är trots allt ännu anställd av TV 4.

/JS06


 #
Därför föredrar jag internetradio...
Stafrin | 22 Juni, 2006 17:28

Jag kritiserade Tomas Ledins VM-låt för ett tag sen och kallade den för den blekaste VM-låten nånsin. Och det står jag för. Men därifrån är det långt till att jag medvetet försöker få varenda svensk att sluta köpa den och försöker medvetet förstöra en artists karriär för att jag inte gillar hans/hennes musik. För jag respekterar folks olika smak och jag tycker att det är bra att vi har olika åsikter – även inom musik. Det tycker inte Sveriges radiokanaler. Inte ens de som påstår sig försvara public service. Ingen kanal vill nämligen spela VM-låten, inte SR, inte Rix och inte NRJ. Ingen tycker att Tomas Ledin passar in i sin profil. Kanske för att han gör musik för de som är äldre än 12 år och de som kommer utanför Stockholm gillar honom. Sveriges Radio ska alltså inte bara upprätthålla public service, de ska dessutom ha en tydlig musikalisk profil.
Nu är detta ingen appell för att upprätta Tomas Ledin, för det är precis likadant med andra musikstilar som inte räknas som kommersiell enligt skivbolag och media, såsom traditionell jazz, gammeldans, svenska visor, eurodisco- och vocal trance, 80-talspop, gamla artister som gör nya plattor och i viss mån dansband. Bara för att nämna några exempel. Nu ska jag inte bli självisk, men nog tycker jag att det är fel nånstans. Jag är skivsamlare och är ingen enkelspårig människa, jag gillar oerhört mycket olika former av musik, ca 6-7 genrer. Det är lättare att räkna upp det jag inte gillar. Men lik väl så är det enda som passar in i radiokanalernas profil och som jag får höra den plastpop som spelas på Rix FM 100 ggr eller den journalistpop som får 5 plus i Aftonbladet och ingen av dessa gillar jag. Om inte skivbolagen kan sälja multum av det eller om journalisterna inte gillar det så ska ingen annan få höra det heller. Och gränserna blir snävare och snävare för varje år som går. Medierna ska påverka vad vi ska gilla, via skivbolagen. Tomas Ledin är den typ av artist som har sin trogna fansskara, men som inte gjort så mycket nyskapande i sin karriär på sistone. Och som medierna alltid sågar. Självklart bojkottas han i alla radiostationer. Därför är jag glad att det finns nåt som heter internetradio. Där finns det ord som Sveriges Radio sen länge i det tysta skrotat, Public Service. På nätet finns musik för nästan alla smaker och musik man aldrig hört förr. Jag lyssnar på nätradio så fort jag har möjlighet och tycker det är ett perfekt sätt att upptäcka ny musik på. Dessutom är det oändligt mycket lättare att själv få sända och spela musik än i en normal radio. Och förhoppningsvis så upptäcker fler det, för jag vet att folk är mer varierade i sin musiksmak än vad medierna vill få oss att tro. Public service är död, men lever i det virtuella!

/JS06


 #
Mindre samhällsprogram hotar public service
Stafrin | 21 Juni, 2006 13:22

SVT bemöter hoten från reklamkanalerna och inte minst TV4. Detta genom att ännu mer släcka ner det som de tidigare stolt kallat public service. Det ska bli mindre och mindre nyhets- och samhällsprogram och mer nöje och drama. Förvisso har jag efterlyst, sen ”Rederiet” lades ner, mer och bättre svenska dramaprogram, men detta är demokratisk oförsvarbart. Sätt svenskarna framför TVn och roa dem så bryr de sig inte, eller? Man har redan försökt att tumma på de lokala nyhetsprogrammen, riktiga samhällsprogram ska förnyas där det viktigaste inte är innehållet utan hur roligt det är gjort och nu så ska de tyngre samhällsprogrammen som ”Dokument utifrån” tas bort. Public Service, som både Sveriges Radio och Sveriges Television i så många år försvarat gladeligen, verkar de försätta allt längre och längre i koma. Jag mötte nyligen en bekant som inte ägde en TV för att han tyckte att medierna idag bedriver hjärntvätt. Jag trodde honom inte riktigt utan tänkte att folket kan väl ändå tänka själva. Frågan är vem av oss som har rätt…

/JS06


 #
Folket förlorarna i Pirate Bay-härvan
Stafrin | 21 Juni, 2006 13:20

Statssekreterare Dan Eliasson har nu erkänt att det förekommit hot om handelssanktioner för världshandelsorganisationen WTO, som ju USA redan kontrollerar, om inte Sverige ingrep mot fildelningssajten The Pirate Bay. Tydligen så har regeringen insett att försvarsställningen ”Vi-nekar-till-allt” inte håller längre och intar ställningen ”Men-försök-att-förstå”. Dock är det nu ännu fler som förstår mindre och, som Rapports politisk korrespondent K G Bergström säger, detta kan kosta socialdemokraterna många viktiga unga väljare och, framför allt, första gångs väljare. Men om man ser det hela till det stora så är ju inte det allvarligaste att Pirate Bay hotas. Det allvarligaste, som jag skrev i en spaning tidigare, att George W Bush kan vifta med lillfingret och världens länder måste buga sig. Som en blandning mellan hunnerledaren Attila och Kung Midas. Demokrati kallas det, tror jag. Och då är frågan; vill Sverige vara en del av USAs legionärsstab eller vill Sverige se till att världen blir en riktig demokrati, och vad jag förstår så vill Sverige vara legionärer till USA (ja, som om vi inte vore det redan sen urminnes tider tillbaka).
Justitieminister Thomas Bodström, som tidigare hävdat att han inte fick reda på det förrän han läste text-TV dagen efter razzian, försöker med alla medel att gömma sig bakom Dan Eliasson och sina närmaste män på utrikesdepartementet. Men det vore väldigt konstigt om inte Sveriges utrikesminister kände till ett hot om handelssaktioner mot landet och låter sina närmaste män sköta detta med fria händer. Han måste ha känt till om detta till slag.
Nu är han då anmäld till KU för ministerstyre av Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centern och Folkpartiet. Att MP och V anmäler är en sak, men nåt som irriterar mig i denna härva är att Bror Duktigs partier FP och C plötsligt ställer sig bakom som några sorts vita riddare. Det skriker väl inte lite att de försöker vinna väljare till valet på detta. Men om detta hade skett under en Alliansstyrd regering så är jag övertygad om att exakt samma sak hade hänt. Man ska inte kasta sten i glashus heter det, men när något glashus inte är byggt utan väljarna bara sett ritningarna till huset så går det bra att kasta och jag kommer bli grymt besviken om borgarna vinner på grund av en sak som de själva skulle ställa sig bakom, men inte vågar.
Jag tycker att det dock finns en ännu allvarligare sak än att Thomas Bodström gjort en dundertabbe i Sveriges namn. Det handlar nu om hur mycket ärenden och vilka ärenden som världen ska tvingas springa för att USA ska bli nöjd. För slår någon näven i bordet så kommer det väl att kallas för terrorism. Förlorarna, i alla lägen, kommer att bli vi normala människor.

/JS06


 #
Råd till lurad väderguru
Stafrin | 19 Juni, 2006 00:46
TV 4s vädergudinna Tone Beckestad är upprörd över att tidningen Slitz har lurat henne. Hon gick med på att vika ut sig lättklädd i samband med tidningens årliga uppräkning av de 69 sexigaste kändisarna, som till 80 % består av totalt okända fotomodeller och dokussåpabimbos, och tidningen valde en mer lättklädd bild än de kommit överens om. Enligt henne så minskar det trovärdigheten i hennes yrke på TV. Jag kanske har fel men om hon låter bli att vika ut sig så kanske hon inte blir lurad, trovärdigheten är orört hög och vi dessutom kanske får mer vettiga och nyttiga rubriker på tidningarna. En tanke som slog mig bara...

/JS06

 #
Nuvarande bostadspolitiken viktigare än Lövdéns affär
Stafrin | 18 Juni, 2006 21:47
När man ser allt kring förre bostadsminister Lars-Erik Lövdéns bostadsaffär så funderar i alla fall jag på om det är det viktigaste? Naturligtvis är det sjukt att en minister ska kunna tillskansa sig bostäder på det sättet, inte minst när samma minister under sin tid försökte förhindra att hyresrätter i Stockholm skulle bli bostadsrätter. Men den viktigaste debatten idag måste väl ändå vara vad nuvarande bostadsminister...förlåt samhällsbyggnadsminister, Mona Sahlin, tänker göra för att förhindra att fler hyresrätter omvandlas. Vad tänker hon göra för att förhindra att det blir omöjligt för människor som inte har direktörslöner att kunna bo normalt i Sverige? Lars-Erik Lövdén blir regeringens damoklesvärd inför valet. Sveriges bostadspolitik är våran.

/JS06
 #
Musik ska byggas utav siffror...
Stafrin | 16 Juni, 2006 23:35
Musikbranschen tar ett steg till i den kommersiella dataåldern. Företaget Platinum Blue har skapat ett program som analyserar en låts hitfaktor. Programmet bryter ner låtarna i olika beståndsdelar som omvandlas i siffror. Alla hitlåtar oavsett genre följer samma matematiska mönster och flera skivbolag använder detta program. Tänk att det fanns en tid då musik kom från hjärtat och skulle byggas utav glädje.

/JS06

Källa: TV4 Text-TV


 #
Därför får V inga regeringsposter
Stafrin | 15 Juni, 2006 20:44

Så här i valtider är det väldigt lätt att man lovar sånt som alla vet att partiet inte kommer att hålla. Ett sånt exempel måste väl ändå vara Vänsterpartiets krav på regeringspositioner vid en eventuell seger för det röda blocket. För hur mycket Vänsterpartiet vill vara med och visa att de har samma rättigheter som Miljöpartiet att kräva saker så vet varenda en, inklusive statsminister Göran Persson, att Lars Ohly aldrig skulle fälla en sosseregering. Det vore att skjuta sig själv kraftig i foten. Ingen vänsterväljare skulle acceptera att borgarna tar över för att man girigt vill ha makt. Det är priset man får betala i dagens politik där det bara finns två regeringsalternativ att välja bland, där båda dessutom styr åt samma håll fast på olika vägar.
Miljöpartiet hotade efter valet 2002 att fälla sosseregeringen och gå till borgarna. Ett beslut som bara det kan ses som korkad, eftersom Alliansens politik är ganska tvärtemot Miljöpartiets. Men anledningen till det är att partiet officiellt är uttalade neutrala och inte säger sig till höra nåt block, men där det röda blocket setts som det lättaste alternativet och det alternativ där väljarna ute i landet känner sig bekvämast i.
Så, tyvärr, Ohly, du har bara två alternativ just nu. Antingen krypa till korset och stödja sossarna och stå där med dumstruten eller fälla sossarna, riskera att väljarna springer sin väg och stå där med dumstruten. Ett tredje möjligt alternativ är då att man gör ett kanonval och vinner valet, men Mission Impossible 4 känns inte som en aktuell film än.
Så när jag ser en bild där Göran Persson kramar om Fredrik Reinfeldt så inser jag att ordspråket ”håll dina vänner nära, men dina fiender ännu närmre” stämmer väldigt väl in. Persson känner sina vänner stödpartierna relativt väl och vet att agera där efter.

/JS06


 #
Hora – ett monster vi själva skapat
Stafrin | 12 Juni, 2006 22:20
Idag när jag åt middag på balkongen så utspelade sig ett gräl mellan två barn, den ena pojken knappt 7 år, den andra flickan ungefär 9 år. Det hela började med att 7-åringen kallade sin äldre kamrat för hora. Redan i den åldern kallar pojkar flickor för hora. Man kan säga vad man vill om det. Givetvis är det inte bra att vi kallar varandra för kränkande saker som detta, speciellt skrämmande är det när barn i den åldern inte fått mer uppfostran än så. Tyvärr är det dock ett monster vi själva ha skapat. Ordet är, i detta sammanhang, importerad från hiphopen och den amerikanska gatuvärlden där ord som ”bitch”, ”ho”, ”hooker” eller ”hore” är förekommer mellan människor. Sen har detta vandrat vidare till de ballaste och mest censurerade hiphopartisterna i USA, som numera är nästan rumsrena av skivbolag och media. Och vi svenskar, som hoppar på varje trend som finns utan att ta reda på vad det innebär, har sen försvenskat den stilen. ”Bitch”, ”ho”, ”hooker” och ”hore” är lika med ”hora” i Sverige. Ibland stämmer ordspråket ”har man tagit djävulen i båten så får man ro honom i hamn” alltför väl. Det enda botemedlet är föräldrar, men tyvärr så har vi en allt mer fri uppväxtvärld där barnen får nästan göra, säga och se vad som helst utan nån form av information från någon vad allt betyder. Så antingen börjar vi uppfostra barnen på ett helt annat sätt, och då riskerar barnen att få mindre frihet. Eller så fortsätter vi som vi gör nu, och då ger barnen varandra mindre självkänsla och värdighet. Frågan är vilket som är viktigast? Jag vet min ståndpunkt i alla fall.

/JS06

 #
Bodströms snabba vändningar i piratdebatten
Stafrin | 09 Juni, 2006 18:01
Först så skapas lagen mot piratkopiering. Sen medger justitieminister Thomas Bodström att lagen är svag genom att själv säga att polisen inte kommer att jaga fildelare. Sen kommer det order från just justitiedepartementet att 50 poliser ska storma fildelningssajten Pirate Bays kontor. Sen står det på Aftonbladet text-TV att Bodström är beredd att diskutera avgifter på bredband som kompensation för fildeningen istället för nya lagen. Sen står det att Bodström inte kommer att ändra sig om nya lagen. Visst är det kul med politiker som ger raka och klara besked? Man skulle kunna tro att Bodström spelar tennis istället för fotboll. Fast och andra sidan är det väl i fotboll som snabba vändningar förekommer...

/JS06

 #
Piratpartiet - ett demokratiskt hot
Stafrin | 08 Juni, 2006 20:49
Så här innan sommaruppehållet för riksdag och alla samhällsprogram i TV så sammanfattas allt inför valet och den vanligaste debatten så här långt har varit alla nya småpartier som kommit upp. Under det senaste året så har vi sett det ena efter det andra sticka upp som vårvind och sen rasa ihop efter en månad. FI gjorde bort sig med att komma med en massa korkade uttalanden och krav istället för ett vettigt partiprogram och Junilistan hade problem att enas kring ett dito. Sverigedemokraterna hotar varje år, inte minst detta år då de blev tredje största parti i "Ungt val". Men nu är det till stor del inte gymnasieeleverna som röstar i riksdagsvalet. Och det senaste som dykt upp är Piratpartiet, detta då i kölvattnet på Pirate Bay-affären. Ett parti som endast har en idé, ändra upphovsrättslagen. Och huruvida det är rätt eller inte tänker jag inte relatera kring här, utan jag ser ett annat hot med det partiet. Piratpartiet har sen tidigare gjort ganska klart att de inte har några åsikter i andra frågor än just upphovsrättslagen. I deras partiprogram på deras hemsida så kan man läsa att vid riksdagsomröstningar där frågor som ej rör Piratpartiets normala frågor tas upp så röstar de på sittande regeringen. Och bryter regeringen sina löften störtar de den regeringen. Personligen tycker jag att det är en fara för demokratin att ha ett parti som visar så lågt intresse för allvarliga frågor som arbetslöshet, fattigdom, ekonomi och integration. Man är inte beredd att ta nåt eget ansvar alls utan bara ha sin fråga och sen sova bort resten av tiden. Vad gör Piratpartiet om de, mot all förmodan, skulle vinna valet? Då måste de ta tag i fler frågor! Skulle Piratpartiet lyckas bra i valet så finns det stor chans att fler av samma art poppar upp och till slut har vi en riksdag där ingen vill ta ansvar för Sverige. För hur mycket jag än förstår de som laddar ner så är väl inte det det viktigaste i dagens Sverige. Det kan inte vara viktigare med att få ladda ner lagligt så mycket som möjligt än att se till att så många som möjligt i landet ska kunna äta, betala hyra och leva? Nu tror inte jag att Piratpartiet kommer in i riksdagen, för lagom till september börjar så har medierna annat att skriva om än vad som hände på Pirate Bays kontor i maj-juni, det vill säga så länge som inget liknande händer igen. Men vem trodde, och andra sidan, att Junilistan skulle komma in i EU-parlamentet? Visst behövs det nya fräscha partier i riksdagen som kan sätta press på betongklumparna där idag, men det känns mycket tryggare om det är partier som vill ta ett ansvar också.

/JS06

 #
Vad är studenten värd idag?
Stafrin | 08 Juni, 2006 15:21

Det asolut säkraste tecknet på att sommaren är här är studentavslutningarna. Detta brukar jag alltid fira varje år med att äta jordgubbar, mjölk och grädde på den dagen då min gamla gymnasieskola, Hedbergska här i Sundsvall, har studentdag. Studentdagen är en dag med skrikande studenter och stök och bök. Trots det så blir det, av nån anledning, alltid 1992 när jag ser studenten. För en eftermiddag känns det som min egen studentdag, där man stod och fylldes av ömsom glädje och ömsom ångest för att skiljas från de människor som blivit ens vardag i X antal år.
Men vad är studenten idag? För när jag tog studenten (vad gammal jag plötsligt kände mig...;) ) så kunde man säga att man inte visste vad som hände, att man skulle ta nåt ströjobb ett tag på hösten eller dylikt. Men idag känns studenten bara som ett skål för kvällen och sen packning för högskolan dagen efter. Du ska nästan redan i högstadiet har klart för dig vad du ska gå för högskola efter gymnasiet och vilket yrke du ska ha. Då firade man att gymnasiet var slut, nu firar man att högskolan börjar. Är statusen på studenten som företeelse på väg att försvinna? Jag hoppas att dagens studenter i alla fall får glömma det denna kväll, även om jag sen inte tycker om alla föräldrar som ska hänga ölflaskor och champagneflaskor runt halsen på sina barn. Men till alla som tar studenten idag för jag väl ändå säga; Have a nice life och låt ingen nämna orden högskola eller arbetsförmedling... under denna kväll alltså!

/JS06


 #
Tankar vid ett nationaldagståg
Stafrin | 06 Juni, 2006 20:50
Idag är det alltså Sveriges nationaldag. Vi firar vårt land och är stolta medborgare av konungariket Sverige. Men vad är det vi firar egentligen, och hur? Jag stod funderandes medan jag flinandes såg nationaldagsparaden genom Sundsvall. Nu ska jag inte klanka ner på Sverige för mycket, men vad är egentligen så svenskt så vi måste paradera genom stan? Hela nationaldagståget är ju en ren plankning av norrmännens tåg på 17 maj, eftersom idén kom av att vi tittade avundsjukt på vårt västra grannland. Kunde vi inte kommit på nåt eget att fira med? Och tittar man på samhället så är det mycket vi egentligen snott från andra, och då menar jag inte språket i sig, invandrare och matkulturen. Språket är urgammalt och matkulturen kommer från människor som ändå är svenska medborgare. Men varje stad med självaktning numera ska ju ha så stora byggnader på torget som möjligt för att likna New York, London eller nån annan världsstad. I Melodifestivalen sjungs det inte längre på svenska (den stora, alltså). Alla ska idag ha stora fina apparater och tekniska detaljer från Japan. EU gör så att vi inte ens får ha våra egna regler kvar utan måste rätta oss efter vad de andra europeiska länderna har. Och den svenska musiken vi har är på väg att utbytas mot amerikansk och/eller engelsk dito. Dessutom känner jag lite avsmak att vifta med svenska flaggor när jag ser på Sverige och människor som far illa i samhället hela tiden och ingen gör nåt, arbetslösheten är skyhög och ingen gör nåt, invandrare diskrimineras i samhället och ingen gör nåt och folk kan få sparken från jobbet för sin åsikts skull och …just det, ingen gör nåt. Förutom att göra allt för att tjäna pengar, bli känd och köpa nya prylar. Och inget lär förändras med en ny regering heller.
Samtidigt som jag står där skrattar jag till när jag ser ett gäng studenter från ett gymnasium här i stan paradera. Med student mössor på huvudet, flaggor i handen och totalt likgiltig blick så ser de ut som om det vore ett begravningståg de gick i. Och 50 % avtågets deltagare vandrar pliktskyldigast för att stödja sin förening, men viftar knappt nåt med flaggorna.
Och jag funderar på vad som är bra med Sverige, detta landet lagom i norden. Vad är ändå värt att fira nationaldag för? Jo, trots allt har vi kanske världens vackraste natur med hav, skogar, berg och sjöar. Och dessa kan vi paradera i relativt fritt och njuta av. Den svenska musikhistorien är fylld med fantastisk musik och de skickligaste kompositörerna, från Johann Helmich Roman under barocken till Plura Jonsson och Lasse Lindh idag. Vi har sluppit krig i över 200 år. Och vi är en av de tryggaste länder där tanken är att ingen ska behöva ligga på gatan och alla ska få sjukvård. Jag hoppas bara att vi också har modet att våga stå upp och bevara dessa också för framtiden.
Så tog tåget slut. Tåget är ett bevis på att idrott och politik kan höra ihop, för det liknade en krystad korsbefruktning mellan 1:a maj-tåget och OS-invigningen.
Sen tog festligheterna på torget vid, med Kjell Lönnå, Sven-Bertil Taube, kronprinsessan Victoria och nationalsången som ljuder tre gånger under föreställningen. Otroligt, ingen som kräver att Amy Diamond eller The Hives ska finnas med. Visst finns det bra saker med Sverige som ska lyftas fram, men kan vi inte göra nåt eget och nytt? För vi är inte norrmännen, trots allt. Men en trevlig dag var det ändå. Vi hade ju alla fall tur med vädret… ;)

/JS06

 #
Vårt behov av Bert och Bard
Stafrin | 05 Juni, 2006 21:03
Det finns två onda musikprofiler i svenskt nöjesliv som egentligen borde ha varit passé. Två artister som i denna ibland lite såpopreliknande värld som kallas livet kvalificerar som verklighetens JR Ewing respektive Richard Channing och som borde ha åkte på moppe sen länge; Bert Karlsson och Alexander Bard.
Bert Karlsson är skivmogulen som i ”Fame Factory” och ”Friends på turné” har visat att han inte skyr några medel att förnedra och pressa för att få sin skivsuccé. Han har varit delägare i ett främlingsfientligt politiskt parti som kom in i riksdagen. Han har myglat och fuskspelat mer än en gång för att få komma med i Melodifestivalen och dessutom visat sig naken på skivomslag. Nu är han dessutom misstänkt av sina egna artister för att ha fuskat med utbetalning av royaltys. Den musik han har producerat i sitt skivbolag är ju knappast den som beräknas hamna etta på Trackslistan precis, men ändå så klarade Mariann sig så länge som till i år. Den mannen är ännu het i medierna och folk vill ännu läsa om honom.
Alexander Bard är kompositören och artisten som vill släppa knarket fritt, som säger vad han tycker och som definitivt inte är rädd för att trampa folk på tårna för att få sin vilja igenom. Han medgav öppet att Army of Lovers inte spelade sin egen musik och han har en maillista där han och några andra kändisar ser sig överlägsnare än alla andra människor.
Med tanke på att han fick harva i nästan 10 år innan Army of Lovers fick nån riktig hit, de bråkade titt som tätt och bandet inte finns så borde han också försvunnit från rampljuset. Men han är framme med ett nytt band, som säljer, skrivs om och alla är intresserade av.
Richard Channing i ”Falcon Crest” hade ju stunder då han var riktigt snäll och Alexander Bard har haft stunder då han gjort riktigt bra musik, både med Army of Lovers och BWO.
Divor och artister med knepiga ordval har kommit och gått i nöjes-Sverige, men dessa två räknas som de mest kontroversiella och hatade och de har hållit ett grepp om den svenska publiken och medierna i över 20 år, på ett eller annat sätt. De tillfredställer människans behov att ha två verklighetens JR Ewing och Richard Channing att prata om vid fikabordet på jobbet. Några att älska att hata. Och detta är inget svenskt fenomen. Det finns i hela världen, från norr till söder. Och hur mycket vi än gnäller på dessa två så tror inte jag att vi egentligen vill ha det på nåt annat sätt heller.

/JS06

 #
Såpan "Sverige"
Stafrin | 04 Juni, 2006 20:05
Känsliga läsare varnas för att det kan förekomma ironi i denna spaning.
Det på går ett inbördeskrig i Sverige. Via webben, alltså. Makterna börjar med att skicka 50 poliser på Pirate Bay. Datavärlden svarar med att gå in och sabotera websidorna för regering och polis. Vad blir nästa drag? När kommer Carl Bildt och gå in och fredmäkla? Hur ska det sluta? Missa inte nästa avsnitt i den spännande såpan: "Sverige!".

/JS06
 #
George W Bush - Sveriges president
Stafrin | 02 Juni, 2006 14:48

Sverige är unikt! Vi har nåt som ingen annan har. Nämligen både president och kung på samma gång. Både royalister och republikanhängare har fått sitt. Sveriges president heter George W Bush. Han beordrade att tre afrikaner skulle terroriststämplas och inte få några pengar och nu har han beordrat att svenska The Pirate Bay ska stängas för att rädda Hollywood. Uppgifter har gett vid handen att det är den amerikanska regeringen som beordrade justitiedepartementet att agera och Thomas Bodström och hans medhjälpare direkt beordrade 50 poliser att storma piratbyrån trots att polisen själv ansåg att bevisföringen var bristfällig. Nu ska inte detta handla om för eller emot nedladdning för det är helt ovidkommande. Vad det handlar om är demokrati, att USAs regering alltså kan i stort bestämma vad världens länder ska ha för regler, hur de ska agera och vad de ska göra. Att ett främmande land ska kunna bestämma vad ett annat ska göra, och detta land lägger sig platt på marken. Sen må det handla om piratkopiering, arbetslöshet eller invandrarpolitik.
Inte heller tror jag att man kan belasta ett enskilt parti, för jag är övertygad om att den borgerliga alliansen skulle agera på precis samma sätt, även om de den närmaste tiden troligast kommer att använda detta som ett slagträ inför valet.
Detta är fullkomligt absurt. Har världens länder ingen egen vilja längre? Är George W Bush kung av jorden och kan gå in och ändra länder efter hans tycke och smak?
Medierna, förutom SVT som tycks vara de enda som försöker hålla en opartisk syn på detta, tycks vissla skadeglatt och titta i taket, eftersom meningarna om stormningen är positiva och festglada och inga åsikter förekommer i tidningarna om USAs övergrepp. Lobbyisterna har nog gjort sitt.
Åter, så behöver man inte vara nedladdare för att reagera för detta har inget med det ämnet att göra. Det handlar om att ett land tror sig vara så mäktigt att det kan tvinga ett annat lands regering att lyda dem, begå tjänstefel och agera brutalt i sånt som inte har med dem att göra. Och som vanligt så får oskyldiga sitta emellan och ingen bryr sig.

/JS06


 #
"Här är polisen som mitt i gatan står...inte"
Stafrin | 01 Juni, 2006 09:46

Är det inte kul att se att svensk polis inte lyckats lösa mordet på Olof Palme och en stor mängd av alla anmälda brott går olösta medan polisen däremot använder 50 man för att stänga ner The Pirate Bay? Skönt att veta att skattepengarna går till nåt vettigt...

/JS06


 #