Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Statsministern kom, sågs och ljög i TV
Stafrin | 29 Augusti, 2006 22:46
Efter att ha sett statsminister Göran Persson i SVTs valutfrågning igår (söndag) så tar man sig för pannan och synar regeringsalternativen efter valet. Alliansen har sen tidigare klart visat ointresse att hjälpa arbetslösa, fattiga, invandrare och låginkomsttagare. Regeringen och Göran Persson kommer åter att sitta och ljuga och svika samma grupp människor vid en valseger.
I TV satt Göran Persson och ljög och försökte låta som ledaren för partiet som utförde mirakel med Sverige, trots att de själva sett till att en stor grupp människor i Sverige idag lider och går utan jobb. Dessutom utlovade han nya mirakel och försökte emellanåt ta utfrågarna Marianne Rundström och Mats Knutsson i örat. Är det bara jag som tycker att man gott kunde ha haft tuffare utfrågare än en mjäkig politisk expertkommentator och en mystant från "Söndagsöppet"?
Gårdagens utfrågning gav definitivt inga bra förhoppningar inför de kommande fyra åren.

/JS06
 #
Hårdare lagar mot fotbollshulliganer!
Stafrin | 29 Augusti, 2006 22:42
Igår var en relativt svart dag för idrotten. Dels kom det fram att 23 aktiva vid friidrotts-EM är dopingmisstänkta. Dels skandalmatchen mellan Hammarby och Djurgården, då fans sköt in fyrverkeripjäser, sprang in på fotbollsplanen och kastade in saker på planen. När jag såg bilderna från matchen på Sportnytt undrade jag om man nu hade började med tre lag per match, dels Hammarby, dels Djurgården och dels det laget med de gula västarna som verkade spelade amerikansk fotboll.
När det gäller fotbollskravaller i Sverige så görs det väldigt lite. Att tilldöma ett lag poängavdrag eller att ge laget böter är ganska patetiskt och drabbar bara laget. Supportrarna kommer knappast att sluta att bråka för det och fotbollslagen hytter lite med knytnäven.

Att hota med spel för stängda läktare hjälper en match, inget mer.
Dock är jag positiv till Svenska fotbollsförbundets krav på skärpta hulliganlagar som liknar de i England, där fotbollsvåld ses som ett samhällsproblem. Om idrott nu är så pass kommersiellt och handlar numera nästan bara om pengar och samhället ser idrott som en ekonomisk vinst PR-mässigt och idrott som en del av samhället så måste ju samhället vara beredd att ta sitt ansvar. Sätt åt de som vållar skadan, inte fotbollslagen i första hand.Dessutom är det bra att Hammarby också tar sitt ansvar och planerar att stämma flera av de som var med vid bråket. Sen hur pass stor summan blir kan man diskutera, men det bästa med denna skandalmatch mellan Hammarby och Djurgården kan bli resultatet… det juridiska alltså.

/JS06
 #
Låt Pluto få vara en planet
Stafrin | 25 Augusti, 2006 15:37
För alla som inte är intresserade av valet så är höstens viktigaste fråga här! Huruvida Pluto ska få kallas planet egentligen. Ett antal forskare har beslutat att Pluto är för liten för att få vara en planet i vårt solsystem. Av vilken anledning kommer frågan upp nu? Man har spenderat över 30 år att lära upp barnen i skolan att vårt solsystem har nio planeter och plötsligt kommer man på att nåt måste göras. Undra vilken människa som skulle ligga vaken om nätterna med ångest om man lät Pluto trots allt få vara planet även i fortsättningen. Men nånstans känner man att det är såna här frågor som ändå piggar upp den grå vardagen. Så låt Pluto få fortsätta vara en planet. Annars har över 1 miljard människor blivit lurade genom hela sitt liv och skolgång.

/JS06
 #
Alliansen vinner på regeringens misstag
Stafrin | 22 Augusti, 2006 20:16

Valet i Sverige är nu inte ens en månad bort och valrörelsen har på nåt sätt varit mycket snällare och lugnare än det varit på många, många år. Tidigare har partierna haft en förmåga att gå ner på nästan personlig och kränkande nivå, men man har hållit det väldigt lugnt ännu. Och andra sidan så är det också det första riktiga valet efter mordet på Anna Lindh. Om detta så har fått partierna att sakta ner tempot eller inte kan man bara spekulera i. Ska man dock gå efter prognoserna så får Göran Persson sitt livs tuffaste kamp om toppen, för Alliansen har flyt nu. Men personligen så tror jag inte att det är borgarna som varit så övertygande att folket gått man ur huse till dem. Det är socialdemokraterna som under de senaste åren varit så usla att folket inte ser nåt val, antingen valskolka eller ny regering. Överallt jag går så har jag hört folk som sagt att socialdemokraterna nu är mer borgare än Alliansen. Om socialdemokraterna ska kunna få luft under vingarna igen i framtiden så måste man lätta på barlasten som tynger dem, alltså Göran Persson. Han må vara en skicklig talare, men han är definitivt ingen bra företrädare nu för ett parti som sen 30-talet talat om att alla är lika värda och att alla ska ha vård, skola och omsorg. Framför allt inte i ett samhälle där alla som inte är mellan 20-40, inte har ett bra jobb och inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö är allt mer undanskuffade. Det är med andra ord, precis som inom fotbollen, dags att byta förbundskapten.Vänsterpartiet har nu hamnat under 4 % spärren i undersökningarna. Jag var och såg partiledaren Lars Ohly på torget här i Sundsvall och åter försökte man göra allt för att visa att man är ett självständigt parti som vågar trotsa socialdemokraterna och som skäller på Alliansen. Problemet var att ingen trodde på honom. Ju mer han skällde på Göran Persson för regeringens utrikespolitik, ju mer framstod vänsterpartiet som regeringens trogna knähundar. Och logiken är ju intressant, att man i medierna säger att man kräver en regeringspost för att stödja en socialdemokratisk regering samtidigt som Lars Ohly på torget sa att man inte vill ha en borgerlig dito och att man inte tror att vänsterpartiet kommer att få egen majoritet. Lars Ohly har alltså målat in sitt parti i ett hörn.
Alliansen har alltså lugnt kunna utnyttja Göran Persson och regeringens alla misstag under dessa fyra år. Blockpolitiken är allt tydligare (åtminstone på papperet) och det finns snart knappt nån skillnad alls mellan de fyra borgarna i Alliansen. Eniga, kanske, men de väljare som röstade på dem för det skillnader som trots allt fanns förut då? Jag känner en hel del kristdemokrater som är ganska besvikna på att deras parti nu liknar moderaterna mer än ett eget parti. Och jag känner både folkpartister och centerpartister som lämnat partiet för att deras politik mer och mer ligger åt höger. Om detta är en last för Alliansen återstår att se.
Klarar man dessutom av att stå bredvid kristdemokratledaren Göran Hägglund utan att synas så ska man ha ett fysikpris för en blekare och färglösare partiledare finns det nog inte.
Så drygt tre veckor innan valet så tror jag på en borgerlig seger. Vad jag hoppas på och vad jag tycker om partiernas valprogram väntar jag med att kommentera först närmare valdagen. Vad jag dock saknar är ett parti som i valet vågar diskutera frågor som hur låginkomsttagare ska klara sig, hur pensionärerna ska göra för att samhället ska bry sig om dem, hur invandrare ska få jobb eller hur man förebygger missbruksproblem på ett effektivt sätt. Sociala frågor som helt hamnat i bakgrunden… som vanligt.

/JS06


 #
Sommartoppsfusket i P3!
Stafrin | 22 Augusti, 2006 15:51

Sista Sommartoppen sändes i lördags från Malmö. Snacka om ett program som helt rasat ihop. Förutom att programmet innehåller mest dynga musikaliskt, så måste jag ifrågasätta idén som programmet har med att bjuda in gäster till programmet som ligger på själva listan. Är inte det fusk och att påverka juryn å det grövsta (och om nu P3s program har sån makt man hävdar, påverka skivbranschen)? På den sista listan var sommarens mest omusikaliske rappare, Mange Schmitt, gäst med Lisa Miskowsky. Givetvis parkerar Mange Schmitt sig på första plats och Miskowsky spurtklättrar. Jag vill minnas att man kastade ut Robin Cook från listan för ett par år sen för att han försökt påverka juryn i Gävle med att dela ut gratis singlar. Man ska inte kasta sten i glashus... Jag säger bara Sommarfloppen!

/JS06


 #
Idrott är inget världskrig
Stafrin | 21 Augusti, 2006 14:48

Tidigare har jag skrivit om doping som en del av vårt samhälles överdrivet kommersialistiska och hetsiga syn på idrott. Fotbollslandslagets förbundskapten Lasse Lagerbäck fick smaka på en annan del, när hans hem vandaliserades av hulliganer som ville att han skulle avgå. Givetvis så har hulliganerna ett stort ansvar, för det måste vara enormt svaga människor med taskigt självförtroende som vandaliserar en idrottsman/ledares hem för att de inte spelar som de vill. Men, tråkig som jag kan vara, så vill jag gå djupare och titta på bakgrunden till detta. Jag vill påstå att det finns en andra ansvarig och de är dessa som piskar upp stämningen, alltså media. Minns hur det var efter hockeykvartsfinalen mellan Sverige-Vitryssland i OS för några år sen. Enligt mig en av de absolut svartaste dagar ur idrottsjournalistisk synpunkt. Efter den totala sågning och nästan kränkning av landslaget så blev målvakten Tommy Salos barn mobbade och hans föräldrar trakasserade på stan. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Idrott kan vara kul, men det är inget världskrig. Kan man inte hålla idrott på det underhållande och normala nivån där man diskuterar spelet, spelarna och matchen på en vuxen nivå och sen vandra vidare så kanske man inte ska se på idrott. Och det gäller media också. Ingen jobbar bättre av att ha kniven mot strupen, däremot jobbar man väldigt bra med uppmuntran och goda råd. Som på en vanlig arbetsplats.

/JS06


 #
Mardrömmen över för de terroriststämplade somalierna
Stafrin | 17 Augusti, 2006 21:09

Alla mardrömmar kanske tar slut en gång. För Ahmed Yusuf tog den slut idag. Äntligen kan vi sätta punkt på historien om de tre terroriststämplade somalierna som världen straffade för inget. Den sista av dessa tre blev idag struken från FNs lista, genom en vink från USA. Jag har skrivit om dessa tre afrikaners öden tidigare när jag skrev krönikor för Sundsvalls Närradio och det känns skönt att kunna skriva nåt positivt om det till sist. Dessa tre blev stämplade som terrorister av USA som i sin tur meddelade FN och gjorde så att deras pengar och rättigheter frös inne. Deras brott: De försökte hjälpa sina vänner att skicka pengar till Somalia genom ett förening som USA fick för sig hade med Al Qaida att göra. De fick inte försvara sig, inte försörja sin familj och inte nån hjälp, mer än via advokater. Svenska staten har inte gjort ett dyft, mer än att nån gång per år lite försiktigt knacka på USAs port och fråga lite försynt vad USA ämnar att göra. Det är den demokrati vi lever i idag.
”Du är oskyldig till motsatsen bevisats”, jo tjenare. Jag tror inte det går att beskriva hur dessa tre, och framför allt Ahmed Yusuf, kan ha mått under dessa år. Jag har stött FN i deras jobb, försökt i alla fall, men detta är en av de allra största rättshaverier och justitiemord som förekommit i modern historia och ett bevis för att alla tydligen måste böja sig för The United States Of America. En av de gånger då jag har skämts för att vara svensk. Jag hoppas att Ahmed Yussuf och de andra ser till att få ett stort fett skadestånd för alla år som de har fått lida. Och jag hoppas också att Ahmed Yusuf kan resa sig normalt, lämna detta bakom sig och börja om på nytt, så han inte blir en bitter man för resten av sitt liv. Och att samhället nu behandlar honom som de behandlar alla andra och inte tittar snett på honom ändå, trots att han friats.
Terrorism är farligt och ska bekämpas, men det finns ingen anledning för att man själv blir illa behandlad och skadad att man skadar andra oskyldiga. Välkommen till friheten, Ahmed Yusuf! Idag är första dagen på resten av ditt liv…

/JS06


 #
Friidrotts-EM 2006 - då det oväntade inträffade...
Stafrin | 14 Augusti, 2006 17:45
Friidrotts-EM har passerat och benämns som det mest framgångsrika i modern historia. Friidrott är en av de idrotter som Sverige har utvecklats mest i de senaste åren. Jag minns än de tider i början av 90-talet då vi hoppades och var lyckliga för att Monica Westén lyckades ta en fjärde plats på 400 meter häck eller då vi alla gladdes åt nedan nämnda Sven Nylanders alla fjärde platser. Det var då Patrik Sjöberg var vår enda storstjärna. I och med Johan Wissmans silver på 200 meter så har vi numera storstjärnor i de flesta friidrottsstilar. Möjligen saknar vi nåt i kastgrenarna.
Det som jag alltid tycker är roligast, förutom stjärnor som vågar vara sig själva och som tar detta med idrott med lagom ro, så är det när någon som kämpat länge för sin framgång och till sist vinner, eller då nån som ingen trott skulle vinna till slut får göra det. Främst tänker jag då på Susanna Kallurs guld på 110 m häck, belgiska höjdvinnaren Tia Hallebaut och finländaren Jukka Keskisalo, som oväntat vann 3000 meter hinder. Jag tycker detta EM var, förutom de dagar då Sverige tog mer medaljer än nånsin, de tävlingarna då de nya stjärnorna fick visa framfötterna och en ny generation atleter presenterade sig för omvärlden. Nu återstår att se hur dessa står sig mot stjärnorna utanför Europa.
Men mest tror jag ändå att jag minns Carro Klüfts firande på stadion efter sitt sjukampsguld. Ett bevis på varför jag tycker att friidrott, tillsammans med längdåkning, är världens mest underhållande idrott. Här har fotboll och ishockey mycket att lära sig!
Jimmy Nordins fylleskandal och de tre knarkmisstänkta stjärnorna behövs inte kommenteras närmare. Det var också oväntade saker. Men alla fester ska väl ha sin beskärda del av pajaser.
Låt oss bara hoppas nu också att dessa namn som nämnts (av de som var med i EM alltså) också stannar på rätt sida om dopingkontrollen...

/JS06
 #
Friidrottslegender i knarkskandal
Stafrin | 14 Augusti, 2006 17:18

Holy shit, säger jag bara om nyheten om gripandet av friidrottslegenderna Patrik Sjöberg och Sven Nylander för narkotikabrott. Kanske inte Patrik Sjöberg så mycket, för han är (eller kanske snarare var) en av dessa som hängde på Spy Bar, bråkade på krogen och slogs med INXS Michael Hutchance. Men Sven Nylander, som varit den som nästan uttalat sig mest mot doping och droger inom idrotten. Men så kan det gå, från Gossen Ruda till Zeke Varg på en dag.

/JS06


 #
Årets bortglömda stöld
Stafrin | 11 Augusti, 2006 17:22
Mediabranschen är intressant ibland. Vissa låtar blir det ett väldigt liv på när nån snott en eller två takter från en annan låt för att använda i sin hitlåt. Däremot är det knappt nån som lagt märke till årets solklaraste stöld: Paris Hilton som snott halva melodin av UB40s "Kingston town" till sin låt "Stars are blind". Tydligen är de inte bara blinda, utan döva också...

/JS06

 #
Låt Carro vara Carro
Stafrin | 09 Augusti, 2006 12:17

Låt mig instämma i hyllningskören till Carolina Klüft efter hennes EM-guld i sjukamp i går. Efter en nervös start gick det på räls sen. Förvisso försämrades i och för sig inte möjligheterna av att Eunice Barber blev skadad, men ändå. Carro är, liksom Tony Richardsson som jag skrev om förra veckan, en unik stjärna som med glimten i ögat och glädje gör sin idrott till ett nöje. Hon är en av få som inte ser detta som ett tredje världskrig utan gör det hon ska. Jag hoppas verkligen att hon får fortsätta vara så och att omvärlden inte försöker förändra henne, för får vi fler som hon så kanske idrott blir idrott igen i framtiden. Det är såna idrottspersoner som blir folkkära. Människor som vågar vara sig själva. Så jag kan väl bara instämma i ett grattis till Carro! Och dessutom har EM ju bara börjat…

/JS06

 #
En fredskonferens är inget PR-jippo, Persson
Stafrin | 09 Augusti, 2006 11:33
Statsminister Göran Persson var snabb att vid ett valtal erbjuda sig att arrangera in internationell fredkonferens mellan Israel och Libanon i Sverige. Sverige har inte ens fällt en vettig officiell kommentar om kriget. Det enda man har gjort är suttit och rullat tummarna och väntat på ett uttalande från FN, samt att utrikesminister Jan Eliasson gått och gapat en del emellan åt. Ändå har man en sån vilja att arrangera en konferens. Nån borde kanske påminna statsministern om att det är ett KRIG som på går där nere och som man i så fall ska medla om. Det är inte OS där värdlandet får gigantiskt med PR. P och R tycks vara två bokstäver som Socialdemokraterna trots allt kan stava väldigt bra till.

/JS06
 #
Vem är Charlotte Pirrelli egentligen?
Stafrin | 08 Augusti, 2006 18:25
Det finns en del artister i Sverige som är mysterium för mig. Varför är de där de är idag? Håkan Hellström nämnde jag tidigare. En annan sån är dagens sommarpratare i P1, Charlotte Pirrelli. Charlotte är inte direkt dålig, till skillnad mot Hellström, fast hon lockar mig inte heller precis. Men frågan är: Vad är Charlotte Pirrelli känd för? Varför är hon kvar som en av Sveriges mest kända sångerskor? Hon var med i ett dansband som hamnade i skuggan av Vikingarna, Arvingarna, Lotta Engberg och Lasse Stefanz. Ingen stor merit.
Sen vann hon schlager-EM. OK, men hennes vinnare, "Tusen och en natt", har knappast i samma evergreenstatus som "Waterloo", "Diggi-Loo diggi-ley" eller "Fångad av en stormvind". Går du fram på gatan och ber folk nämna en schlagervinnare, så inte nämner de Charlottes låt först.
Sen har hon släppt en del plattor, som alla floppat försäljningsmässigt. Knappast en merit.
Hon har sjungit på en julturné med Christer Sjögren och Sten Nilsson. Jo just, tjenare...
Sen så har hon gift sig med Pernilla Wahlgrens ex-svåger och grälat med sin makes bror, vilket blev stort i medierna. OK, det är förstås stort, men knappast nåt att bli folkkär på.
Nej, det största är nog den ganska bortglömda (förvisso helt OK) schlagervinnaren, "Tusen och en natt". Och det borde man inte komma långt med då. Så frågan kvar står: Vad är Charlotte Pirrelli egentligen känd för idag?

/JS06
 #
Jag tänker ge Unika Partiet en chans
Stafrin | 06 Augusti, 2006 23:43
Ibland vet man inte om man vill skratta eller gråta. Det finns ett nytt parti i Sverige och det finns en god nyhet och en mindre god nyhet med det. Den goda nyheten är att det är ett parti, Unika Partiet, som säger sig vilja stötta de utstötta i samhället, arbetslösa, fattiga, pensionärer osv. Ett sånt parti har jag väntat på i nästan 10 år!
Nu till det mindre bra nyheten: Det är Linda Rosing som är partiledare. Det enda jag vet om henne är att hon varit omdiskuterad bimbo i en dokussåpa och att hon vikt ut sig. Jag vill alltså inte utge mig för att ha nån kunskap i hennes förehavande i "Big Brother" och i medierna. Men hennes medverkan har inte direkt ökat partiets chanser att lyckas i valet. Jag har pejlat läget på ett diskussionsforum jag är med i och där har politikern Linda Rosing varit veckans utskrattningsobjekt. Och de senaste dagarnas sextrakasserier mot Unika Partiets hemsida gör inte saken bättre.
Jag gillar normalt inte att kändisar försöker skapa hysteri kring sig själv genom att använda seriösa frågor. Men frågorna som hon ändå har bemödat sig med att skapa ett helt nytt parti för är frågor som jag är väldigt intresserad av och som jag tycker är viktigast i samhället så jag tänker faktiskt ge politikern Linda Rosing en chans att visa vad hon går för. Vad hon vill med detta, vad hon har för planer och hur hon ska finansiera sina planer. Jag tänker ignorera hennes bakgrund som dokussåpabimbo och utvikningsmodell och försöka bilda mig en objektiv uppfattning. Mer än vad en stor del av svenska folket gör. För oavsett vad hon har gjort i "Big Brother" eller inte så är det patetiskt att hålla på med denna förföljelse och tomatkastning. Antingen röstar man på henne eller så gör man det inte. Svårare än så är det inte. Det intressanta är trots allt att hon är den enda som tar upp frågorna som alla andra partierna har lagt på locket för inför årets val. Om det sen är ett bevis på ett än mer skrämmande samhälle eller om det är ett bevis på att Sverige fått ett mänskligt parti återstår sen att se.

/JS06
 #
Är aktuella energiformer aktuella nu då?
Stafrin | 04 Augusti, 2006 00:20
Nu när vi, enligt uppgifter, varit nära en härdsmälta i ett av våra känrkraftverk, fem av reaktorerna är stannade av säkerhetsskäl och elpriserna kommer att löpa amok, är det nu möjligt att börja titta på möjligheterna till alternativa energiformer? Eller ska vi vänta ett tag till våra otroligt säkra kärnkraftverk rasar ihop och ger oss ännu en Tjernobyl? Det är inte alltid bra att leva i nuet, utan planera för framtiden kan funka ibland också.

/JS06

 #
Vi behöver fler som Tony Rickardsson
Stafrin | 02 Augusti, 2006 16:40
Igår meddelade speedwaystjärnan Tony Rickardsson att han lägger av med speedway. Därmed förlorar Sverige en av sina mest färgstarka idrottsstjärnor. Rickardsson, för mig, är en glad spoling som alltid har haft en tid över för media och kommentarer, även i motgångar, och som verkligen haft förmågan att trots svidande förlust kunna lägga det åt sidan och ta i med nya tag. En man som inte ser idrott som ett tredje världskrig, utan med ett skratt och glatt humör kunnat göra det han gillar. Vi behöver fler såna idrottsstjärnor. Självklart kommer idrottsvärlden och speedwayarenan vara tommare utan Tony Rickardsson, men jag får väl säga som Robert Gustafsson:
"Jag ä iiint' bitter!"

/JS06

 #