Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Politikerförtroende bot mot SD
Stafrin | 29 September, 2006 22:21
Sverigedemokraterna har vunnit mark i nästan hälften av Sveriges kommuner, så även i min kommun, Sundsvall, där de med största sannolikhet kommer att få vågmästarställning. Nu ska inte detta bli en manifestation för att kommunerna ska antingen debattera, välkomna eller mota bort partiet. Jag tycker man ska titta mer långsiktigt och djupare än så. Varifrån kommer SDs röster? Jag tror inte att det är nån inneboende ondska som ligger bakom, utan många har röstat på SD av politikerförakt, alltså som en protest mot de existerande partierna i riksdag och kommun. Inte minst här i Sundsvall där partiet kommit in i fullmäktige utan att knappt ha nån kommunplan. Man anser att politikerna inte lyssnar utan gör som dom vill. Borde då inte politikerna börja med sig själva då? Borde man inte börja lyssna på sina väljare och försöka göra samhället bättre för dom istället för att slicka marknaden och näringslivet där bak? Vi har en hög arbetslöshet, vi har äldre som politikerna inte bryr sig i, kommunpolitikerna i Sverige tävlar om att få bygga den snyggaste monumentet på sitt torg, allt med utbrett våld på gatorna och klassklyftorna ökar. Girighet och pengar är viktigare. Och det är de som predikat om hur hemskt detta är som har skapat detta under fyra år. Givetvis så gör inte spionskandaler, fylleslagsmål på krogen eller skattefiffel det bättre. Jag tror att om politikerna vill ha bort SD ut kommunfullmäktige så måste de titta och se hur det ser ut i samhället och göra sig själva värda att tro på igen. Politik idag är lika mycket PR och media som åsikter och vilja att förändra, kanske till och med mer, och partierna får allt svårare att övertyga och se trovärdiga ut. Sen tycker inte jag att det finns nåt som försvarar att man tar ut sitt missnöje på invandrarna och proteströstar på såna här virrhjärnor, men faktum kvarstår; om inte politik börjar att utgå från väljarna igen så har vi snart ett nytt Ny Demokrati i riksdagen, fast med en klarare politik. Sen tycker jag att moderaternas ledare i Sundsvall Magnus Sjödin gav ett sant råd i problemet Sverigedemokraterna; att invandrarna måste få jobb, nåt jag tror att många av Sveriges invandrare väntat på i många år nu. För målet måste väl ändå vara ett samhälle där alla svenskar, inflyttade som infödda, kan känna sig välkomna och trygga i, nåt som många verkar har glömt i debatten om Sverigedemokraterna.

/JS06
 #
Att protestera eller inte protestera...
Stafrin | 25 September, 2006 16:43
Maj, 83 år, från Sundsvall har blivit riksbekant för en månad när svenska folket har ställt sig upp unisont och protesterat mot att HSB vill vräka henne från sitt boende. Och efter denna proteststorm så har HSB ändrat sig och låter henne bo kvar. Det är alltid lika intressant och kul de gånger som vi svenskar ställer oss upp och slår näven i bordet. Det som är synd är att vi aldrig gör det i tyngre frågor som arbetslöshet, skola eller EU...

/JS06
 #
SR och SVT fördummar Sverige!
Stafrin | 23 September, 2006 23:45
Jag visste inte att public service innebar att man skulle fördumma folk, men just nu upplever vi ett försök till fördumning av svenska folket från våra statliga medier. Uppenbarligen tror både Sveriges Television och Sveriges Radio att alla svenskar är helt ointresserade av vad som händer i samhället och hur det går utrikes och bara vill se dokussåpor och vad andra människor har för sig. Efter att Sveriges Television redan har beslutat sig för att rensa bort seriösa faktaprogram så är det P1s tur som rensar bort nyhetsprogram till förmån för livsstilsprogram. Och journalister, medarbetare och till och med ett par chefer protesterar högljutt i tidningarna, till ingen nytta. För cheferna och redaktörerna vet mer om vad vi vill ha än vi själva. Ett tips till Peter Öhrn (SR) och Christina Jutterström (SVT), vi är en skara människor som är intresserade av hur samhället funkar och gärna vill ha kvar faktarelaterade program i medierna och om det ska kallas public service så bör ni lyssna på oss också.

/JS06
 #
Halebops guldreklam glimmar inte!
Stafrin | 22 September, 2006 22:33

Affärsmännens girighet fortsätter att gå ut över människor, inte minst telefonbolagens. Jag
erkänner: Jag tillhör en av de som lockades av Halebops reklam och goda ord om att det var så mycket billigare att ringa med Halebop. 0 kronor om man ringer till andra med Halebop och 99 öre i minuten annars. Men allt är inte guld som glimmar. När jag väl fick abonnemanget så fick jag reda på att jag måste ringa för 49 kronor i månaden annars får jag betala mellanskillnaden. Och jag som använder min mobil mest till att bli nådd, vilket gör att de redan dragit pengar. Och om jag inte fyllt på kortet efter tre månader så sägs abonnemanget upp.
I reklamen sägs det INGET om denna avgift! Hur detta funkar logiskt är en annan sak. Halebops mål är väl förmodligen att alla ska ha ett sånt abonnemang, d v s alla ringer gratis till varandra och företaget drar straffavgifter per parti och minut och ser glada ut.
"Vi gör alla våra misstag, sa igelkotten som klev på rotborsten", som nån sa och jag hoppas att jag via detta har avrått alla att skaffa Halebop och kolla upp vilka blufferbjudanden andra telefonföretag har. Som sagt: I dag har kunden ingen rätt i affärsmarknaden! Frågan är bara hur långt affärsmännen får gå innan nån slår näven i bordet!

/JS06


 #
Persson obekväm in i det sista
Stafrin | 20 September, 2006 16:35
En av mina roligaste minnesbilder från valrörelsen var under valnatten, då Göran Persson var slagen och skulle intervjuas i SVTs studio av
K G Bergström. Persson kom in i studion och av nån anledning så drogs mikrofonen upp redan när Persson kom in och inte när intervjun började. Persson skakade hand med Bergström, satte sig i soffan och muttrade småsurt:
"Dom är så obekväma dom här sofforna. Jag måste ha en kudde".
Hade jag varit KG Bergström hade jag svarat:
"Kan det bero på att du suttit för länge som statsminister?"

/JS06
 #
Ett komma betyder så mycket...
Stafrin | 19 September, 2006 18:01
Jag såg en intervju med Gudrun Schymann innan valet. Hon sa där vid frågan på om varför FI får bara 1,0 % vid SIFOs undersökningar att siffrorna egentligen inte stämde och att FI skulle få 10 % under valet. Gudrun glömde nog ett komma mellan 10...

/JS06
 #
Grattis Alliansen – men imorgon är festen över!
Stafrin | 18 September, 2006 01:37

När jag skriver detta har det går lite drygt en timme sen Alliansen satt i soffan hos K G Bergström i SVTs valvaka och gjorde sin segerintervju. Jag vet inte hur mycket jag har hört under kvällen om hur skickliga Alliansen har varit på att föra en vinnande politik, men som jag tidigare har sagt så vinner Alliansen på Socialdemokraternas fiasko under mandatperioden. Och jag kan inte säga annat än grattis! De vann, de får festa ikväll, men sen börjar jobbet. Sveriges statsminister (måste bara vänja mig vid uttrycket) Fredrik Reinfeldt sa i sitt tacktal på Moderaternas valvaka att han representerar HELA det svenska folket. Då vill jag se det också, Reinfeldt. Inte bara de som har bra jobb, är unga eller har företag, utan även arbetslösa över 30, lågavlönade, sjukskrivna och pensionärer.
Göran Persson gjorde det enda rätta och erkände sig på ett tidigt stadium besegrad. När Folkpartiet till och med kunde ha en större skandal mitt i valrörelsen utan att folk vågade tillbaka till regeringen så finns det bara en väg att gå, nämligen att just gå. Men han vore ju inte Göran Persson om han inte var tvungen att komma med överraskande besked in i det sista, då han meddelade att han även avgår som partiledare. Jag önskade det, men jag trodde inte på det. Men jag tycker Persson gjorde det enda rätta, för Socialdemokraternas största jobb under det kommande året är inte Alliansregeringen. Det är att hitta tillbaka till sig själv, efter att ha haft en ledare som i det närmaste drivit partiet längre och längre bort från arbetarrörelsen. Det har redan framförts kvar på att det ska vara en kvinnlig partiledare som efterträdare och jag är normalt emot såna former av kvoteringar, men för en gångs skull håller jag med. Efter att ha haft en buffel och en mer egocentrerad ledare så vore en något mjukare men hårt kämpande kvinna det bästa för socialdemokraterna för få partiet åt vänster igen. Det sämsta valet vore Per Nuder som är Göran Perssons högra hand för risken finns då att partiet fortsätter som nu.
Sen tycker jag fortfarande att Lars Leijonborg borde avgå efter skandalen, för bara för att Alliansen har vunnit valet nu så finns fortfarande frågan; hur mycket visste Lars Leijonborg och hur mycket har det skadat partiet i sig, för det är väl fortfarande ett enskilt parti? Undersökningar visade att förtroendet för Leijonborg är sämst av alla sju ledarna och det måste man ta på allvar, Allians eller ej.
Och Miljöpartiet dansade och skrattade, fast man bara gått upp en halv tumnagel i procent och fast man just förlorat sin regeringspost igen, vilket kanske säger en del om partiets självförtroende innan valet.
Men åter, grattis Alliansen. Sverige behövde en ny statsminister, även om regeringsalternativet inte var det jag velat. Och kom ihåg vad Christer Björkman sjöng: Imorgon är en annan dag!

/JS06


 #
Tyvärr vinner Socialdemokraterna i Sundsvall!
Stafrin | 17 September, 2006 16:02
En annan form av politik som jag följt en del är vad som kommer att hända här i Sundsvall och här är Socialdemokraterna på väg att förvandla Sundsvall till en nöjespark, med allehanda dyra skrytbyggen och attraktioner för att locka turister. Mycket går på skattebetalarnas pengar, samtidigt som förskolor översvämmas av barn, ålderdomshemmen knappt får vettig mat och de fattiga får dra åt svångremmen ännu mer. Man satsar stenhårt för att göra en en gång fin landsortsstad mitt i Sverige till Norrlands Stockholm, eller New York om man vill det. Det är för mig en fullständig gåta hur Vänsterpartiet gladeligen kan ställa upp på detta här, både i fullmäktige och i pressen. Så här så är jag mer rädd för vad som händer om socialdemokraterna stannar kvar i makten än om Alliansen och Miljöpartiet, som samarbetar med borgarna här, tar över. Men Sundsvall är en stark socialdemokratisk kommun sedan urminnes tider så rött vinner väl igen.

/JS06

 #
Idag gör du ditt val!
Stafrin | 17 September, 2006 15:58

Äntligen kanske man kan få lite lugn och ro. För på måndag är äntligen valrörelsen över, eller? Njaaeee, det beror på vilken regering som vinner. Vinner Alliansen så är den över. Vinner socialdemokraterna så lär den fortsätta i ett par veckor till med diverse överläggningar och affärer om vem som ska sitta i regeringen.
Jag var på väg för ett par veckor sen att skriva en spaning om att valrörelsen varit den lugnaste hittills och att det hade att göra med att det var första valrörelsen efter Anna Lindhs mord. Tur att jag inte skrev den spaningen. För efter upptäckten med folkpartiets dataintrång så ballade valrörelsen ur fullständigt, med skandalrubriker, desperata påhopp, överdrivna försök att locka väljare mm. Skamgreppet tycker jag att var att man i Bingolotto lät partiledarna lotta ut resor om man röstade på just deras parti. Har politik gått så långt i Sverige så att man måste lura och muta väljarna att rösta?
I år förstår jag dock att det finns soffliggare (även om jag själv inte tänker bli det) för aldrig förr har så lite besked kommit om vad som ska ske i framtiden. Framför allt förstår jag om de arbetslösa och lågavlönade ledsnar. När det enda partiet i Sverige som i överhuvudtaget uppmärksammar att det finns människor som har det svårt leds av en dokussåpastjärna som inte har nåt partiprogram så hyser jag inga större hopp om våra riksdagspolitiker.
Om man ska syna partiernas olika valrörelser så har nästan allt handlat om arbetslösheten. Problemet är att inget parti har nån egentlig idé om hur den ska lösas.
”Vi har det enda jobbpaket som har presenterats!”, skröt Fredrik Reinfeldt, ledare för det nya Moderatkristna Folkcenterpartiet i gårdagens Valdebatt. Ett jobbpaket som innehöll en enda åtgärd, sänkt arbetsgivaravgift, samt orden ”Vi måste få folk i arbete” och ”Vi måste få fart på Sverige” en 100 gånger. Sen hur man ska få arbetsgivarna att VILJA anställa i en tid då ekonomisk girighet är större, hur sänkt a-kassa ska ge fler jobb och vilka jobb som ska komma har man inte en aning om. Det flyt Alliansen har haft har berott i första hand på att man väldigt lätt kunnat rida på regeringens fiasko och ignorans under mandatperioden. Samt att man har en ledare som kan prata omkull en lyktstolpe om så behövs. Sen känns det onödigt att syna varje Alliansparti enskilt eftersom de inte är enskilda längre, med undantag från Folkpartiet som stuckit ut på sitt sätt och Centerpartiet som kommit med det vidriga förslaget att man lättare ska kunna avskeda ungdomar, ett förslag som man inte kunnat pussla ihop logiskt med Alliansens s k jobbpaket.
Socialdemokraterna har tidigare kunnat övertala svenska folket att man kan göra mirakel och att det man inte lyckats med förr kan man lyckas med nu. Men nu har problemen inom arbetslösheten, ålderdomsvården, vården och de övriga samhället blivit så stora att man inte kan dölja det och då håller inte löftena längre. Folk vet att vid en seger för regeringen så fortsätter samhället som det gör nu. Det har gjort att Göran Persson har sagt en hel del desperata saker, verkat nervös, försökt lyfta fram folkpartiets spionskandal för att byta fokus och försökt hitta omöjliga samarbetspartners för framtiden. Jag tycker att oavsett om socialdemokraterna vinner valet i morgon eller inte så borde Göran Persson fundera på att lämna över till någon annan för just nu är hans ego och dryghet inte en tillgång för ett parti som säger sig stå på arbetarnas sida. I år har socialdemokraterna gjort en väldigt dålig valrörelse.
Miljöpartiet tycker jag har varit det osynligaste partiet av de sju. Kanske beroende på att den som är partiets största tillgång, Maria Vetterstrand, har varit barnledig en hel del och Peter Eriksson inte precis är nån megastjärna massmedialt. Kanske också för att miljöfrågorna har hamnat i skymundan, med undantag från lite kärnkraft då och då. Men kanske har partiet tjänat lite på det också, eftersom de inte engagerat sig lika mycket i de skandaler och rubriker om annat som förekommit.
Vänsterpartiet försöker förbrilt att stå på egna ben men fungerar fortfarande som Göran Perssons ofrivilliga högerhand. Lars Ohly har gjort en bra valrörelse som debattör och partiledare, men partiet måste ha en mer egen politik och våga stå på egna ben om man ska klara sig i framtiden, för jag tror fortfarande inte på att Lars Ohly stjälper en eventuell socialdemokratisk regering efter 18 september, men som tur är är politiken helt oförutsägbar.
Sen vad som är viktigast, en regering där fyra partier ser likadana ut, men som är överens, eller en regering med tre partier som slåss om diverse frågor, men där väljarna ändå har nåt att välja mellan på valdagen, återstår att se. Men jag tror att demokratin mår bäst av att ha flera alternativ, för trots allt har flera av de borgerliga partierna sålt ut flera av sina väljares viktiga frågor för att få en regeringsplats.
Det har också synts klarare detta år att media vill ha ett nytt parti som man kan fokusera sig på för man har flitigt pushat fram diverse små utmanarpartier som kan tänkas komma in i riksdagen, men de har alla sen visat sig antingen inte ha seriös politik eller vara bleka.
Det som jag ändå ser som hopp för framtiden är när jag ser unga politiker (RIKTIGA politiker alltså, inte dessa extrimister i ungdomsförbunden som saboterar), oavsett partifärg, som man ser går in för detta för sitt engagemang och brinnande intresse och inte som en genväg till makt och rikedom. Det gör mig glad och jag hoppas att dessa håller huvudet under kontroll när de sen kommer in i politikens verkliga vardag.
Sen vill jag ge en eloge till SVT 24 som haft en hel del intressanta och bra analyserande diskussionsprogram i sitt studioprogram där man på ett sunt sätt gått igenom saker som har hänt.
Men valrörelsen i sig har inte gett nåt vettigt för mig som svenskt, humanist och arbetslös. För ingen vill egentligen diskutera åtgärder för framtiden utan bara diskutera forntid och problemen idag. Man har bara fokuserat på en arbetslöshet som ingen har en riktig lösning på och en fastighetsskatt som knappast kan vara viktigare än sociala frågor och miljöfrågor. Däremellan så har det varit en cirkusföreställning som ingen egentligen vill ha.
Men jag kommer att rösta och jag har redan bestämt mig även om jag aldrig förut varit så letande efter ett vettigt alternativ som jag varit i år.
Så hur går det? Jag sa tidigt att Alliansen vinner på socialdemokraternas misstag. Sen efter folkpartiskandalen så var jag övertygad om att Alliansen sumpat sin chans. Nu vet jag inte alls. Det kan gå hur som helst och frågan är om det spelar nån roll. Men om jag skulle ändå ge en chansning så vinner Alliansen, eftersom Göran Persson visat upp sin svagaste sida de senaste veckorna.
Vilket fall som helst, så är det ditt val i dag! Lycka till!

/JS06 #
Visst har MTV haft en betydelse!
Stafrin | 16 September, 2006 23:07

Antingen älskar man den eller så hatar man den. Men vilket som så fyller faktiskt MTV 25 år denna helg. Undrar hur många som trodde 1981 att den kanalen skulle överleva så länge när Buggles ”Video killed the radiostar” kablades ut som första videon i den nya kanalen, gjord för musikvideor och ung TV. Och oavsett vad man tycker om utbudet idag så spelade faktiskt kanalen en oerhörd roll en gång i tiden, i slutet av 80-talet, då MTV var unga svenskars chans att få se vad som såldes i USA och England. Detta i en tid då kontakten mellan svensk och utländsk musik var ganska liten. Man fick de aktuellaste listorna från de största musikländerna, musiknyheter, intervjuer, livekonserter och frågesportprogram. I slutet av 80-talet var MTV som allra bäst, tycker jag, både musikaliskt och innehållsmässigt, eftersom det då var en mer städad musikkanal som skulle sprida typisk amerikansk och engelsk musik ut i världen på sitt sätt. Jag spelade in rockvideoband på 80-talet och tittade på alla knasiga jinglar, frågeshowen ”Remote Control”, nyhetsprogrammen med Steve Blane och gammelgubben Ray Cookes specialprogram om olika artister.
Sen har tillkomsten av internet och en allt mer utbredd ungdomskultur i medierna tvingat MTV att ändra riktning för att fortfarande ha ett syfte och tyvärr inte till det roligare. Numera är det viktigaste för kanalen att vara en ungdomskanal som vågar flippa ur, festar 24 timmar om dygnet och har mer attityd och kaos än innehåll på sina program. Och det som då var spännande, att se utländsk musik och utländsk TV, är idag borta då MTV har en svensk gren som sänder program på svenska och ser mer ut som ett röjigare ZTV. Och andelen musikvideor, som byggde denna kanal en gång, har minskat väsäntligt.
Däremot så har MTV byggt ut sitt imperium med ett antal mer spännande dotterkanaler och kanske roligast VH1 som spelar nostalgimusik som ingen kanal i varken radio eller TV vågar/vill spela.
Så även om jag tycker kanalen är värdelös idag så har den haft betydelse en gång för musikbranschen i en tid då Sverige var fattig på musikvideor och information om musik utanför landet. Trots allt, grattis MTV!

/JS06


 #
En allt desperatare statsminister...
Stafrin | 14 September, 2006 16:39
Hur desperat på en skala från 1 - 10 är statsminister Göran Persson om han på allvar går till Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet och tror att de skulle svika alliansen för att regera med Socialdemokraterna om vänsterblocket vinner?

Bästa kommentaren kom från Lars Ohly: "Man kan nästan tro att det är viktigare för socialdemokraterna att regera än att jobba för ideologin!"
Nääää! Säger du det? Vart fick du den idén ifrån?

/JS06
 #
Visst förändrade 11 september 2001 världen!
Stafrin | 11 September, 2006 22:11

Idag för fem år sen satt jag, vid 15-tiden på eftermiddagen, på en buss på väg hem. Radion framme vid förarsätet var svagt på och jag kunde höra på avstånd att ekot hade en extra nyhetssändning. Om vad hörde jag dock inte. Jag förstod direkt att nåt speciellt hade hänt så jag skyndade mig hem och tittade på text-TV och såg nyheterna om att två plan hade flugit rakt in i World Trade Center. Om och om igen fick jag under hela kvällen se elden, röken och skräcken när ordet terror gick från att vara ett utländskt fenomen som hände i antingen Mellanöstern eller på film till att vara en del av allas vardag. Givetvis kände man med alla offren och anhöriga i USA, men framför allt så tänkte man på hur detta kommer att förändra världen. Att USA skulle slå alla spikarna utåt och utöva grym hämnd på någon visste jag, men i vilken skala?
Visst har samhället förändrats sen den 11 september 2001. Bara någon månad innan terrordådet så hade det varit en gala i TV 4 som hette ”Artister mot nazister” där man protesterade mot främlingsfientlighet och detta blev en hel fond som man kunde skänka pengar till. Galan blev en succé, folk stödde verkligen det och man trodde plötsligt på ett enat folk. 60 dagar senare så var allt detta bortblåst och alla främlingar, och framför allt muslimer, var terrormisstänkta.
Att man stöder USA i en tid efter detta är helt OK. Det folket led fruktansvärt 11 september. Men det stannade aldrig där. Plötsligt var man terroristanhängare om man inte stödde USAs varenda aktion mot terrorn, inklusive ett krig mot oskyldiga människor som inte kunde försvara sig.
Dessutom blev tre afrikanska män i Sverige anklagade för att stödja Al-Qaida, när de bara ville skicka pengar till de fattiga i sitt hemland. De fick ingen rättegång, inga pengar och väldigt liten hjälp från samhället. Oskyldigt dömda till fattigdom och fredlöshet av sitt nya hemland utan rätt att tala. Sånt man inte trodde kunde förekomma i demokratin Sverige.
Dessa tre exempel pekar på det största sakerna som jag anser har förändrats efter 11 september. Den ökade främlingsfientligheten, den minskade åsiktsfriheten och demokratins uppluckrande. Samt ständig paranoia och brist på medmänsklighet. Det har räckt att vifta med ordet terroristbekämpning så blir precis allt tillåtet. Jag håller med om att terror ska bekämpas, men man kan inte göra det med hjälp av nedtryckta och rädda människor. Och kampen mot terror är allt annat än en succé, något som vi som demonstrerade mot Irak-kriget världen över för fyra år sen sa redan på ett tidigt stadium. Våldsspiralen går uppåt, hatet mot USA bara växer i muslimska länder och klyftan mellan folk blir allt större. Framför allt har man totalt ignorerat att ta reda på grunden till denna terror. Att klyftan mellan I-land och U-land ökar och vi i den giriga och rika världen utnyttjar och ser ner på de fattiga enormt. Jag försvarar alltså inte handlingarna, terror är fegt och den grymmaste formen av mord, men det är en enorm bägare och när den rinner över så slår det slint hos många. Alltså kommer vi aldrig att vinna kampen mot terrorism så länge som vi inte ändrar på oss själva också.
Så visst har samhället förändrats på fem år. Och inte till det bättre. Vi lever i en kall värld där allt är tillåtet, så länge man har pengar, makt och vapen och kallar det för självförsvar. Och alla människor är misstänkta. Frågan är bara vem som tjänar på det i slutändan.
Men mina tankar går idag till de anhöriga och offren för världens största terroristdåd nånsin, i USA för fem år sen.


/JS06 - ej terroristsympatisör

 #
Miljöpartiet planerar för regeringsarbete
Stafrin | 11 September, 2006 14:09
Miljöpartiet har redan börjat förbereda för livet efter den 17 september (utifall socialdemokraterna vinner förstås) och sitter nu och planerar vilka ministerposter man vill ha och vilka som ska vara med. Man utgår ifrån att Göran Persson kommer att välkomna både dem och Vänsterpartiet med öppna armar, och med tanke på Perssons "engagemang" hittills för regeringssamarbete med andra partier så blir det förstås väldigt intressant att se vad som händer nästa måndag. Det intressanta är de namn som nämnts i samband med MPs planering av ministerposter. Både Gustaf Fridolin och Åsa Domeij är intresserade av att få platser i regeringen vilket ger en ny innebörd till uttrycket "ångervecka".Gustaf Fridolin har själv sagt att han ska lämna riksdagen efter valet eftersom han inte vill att man ska sitta där för länge och Åsa Domeij har sen tidigare lämnat toppolitiken av familjeskäl. Men lockar man med rätt morot så är väl allt möjligt...

/JS06
 #
Valdebatt bland korv och hamburgare
Stafrin | 09 September, 2006 11:52

Idag bjuder socialdemokraterna på korv och hamburgare utanför ICA i mitt bostadsstadsområde. Jag blir alltid imponerad när jag ser just såna försök till valfläsk, för betänk, kära läsare, att det i så fall finns folk som lägger sin röst efter såna saker.
Moderaten: Jaha, vad ska du rösta på imorgon?
Mannen på gatan: Tja, sossarna blir det nog.
Moderaten: Va, är du inte klok?!? Arbetslösheten är hög, fastighetsskatten är skyhög och valfriheten är obefintlig!
Mannen på gatan: Jo, men de bjöd på korv och hamburgare utanför ICA där jag bor och det är schysst!

Också finns det folk som tror på politikerförakt...

/JS06


 #
Leijonborg borde avgå!
Stafrin | 06 September, 2006 14:31
Frågan om Lars Leijonborgs framtid som partiledare börjar redan diskuteras och jag gav en liten hint i senaste Spaningen om den numera döpta Leijongateskandalen att Leijonborgs jobb var i fara efter valet och jag instämmer med de som anser att Leijonborg borde avgå. Om folkpartiet ska få nån form av trovärdighet kvar så måste man rensa rent helt i toppen och då är knappast deras nuvarande ansikte utåt nåt positivt, framför allt efter att han dessutom ljugit i TV och sagt att han inte alls trodde några i toppen var inblandad, när han kände till skandalen redan i söndags. Han har varit partiledare i lite drygt 10 år och är numera en belastning för både partiet och Alliansen.

Och Per Jodenius skulle kanske passa som pressekreterare för Piratpartiet. En tanke som slog mig bara...

/JS06
 #
Lagerbäcks petande var riktigt!
Stafrin | 06 September, 2006 14:22
En annan het debatt just nu är Lasse Lagerbäcks petande av Christian Wilhelmsson, Zlatan och Olof Mellberg till EM-kvalmatchen mot Liechtenstein, efter att de har varit ute på klubb längre än det står i reglerna. Fansen tycker att det är åt helskotta och experterna tycker att det är rätt och jag sällar mig, för en gångs skull, till experterna. Man sätter upp regler för en anledning, och dessa ska hållas. Passar inte reglerna så är det bara att gå. Lagerbäck har visat på kurage genom att behandla Zlatan och de andra på samma nivå som om det hade varit tre reservspelare som gjort det. Och så viktig kan inte dessa tre vara för matchen. Men problemet är att landslaget för många spelare är inte numera ett hedersuppdrag utan ett extraknäck. Det är nästan mer värt idag att tjäna miljoner som utlandsproffs än att spela i landslaget. Så självklart kan Zlatan och Chippen säga att de kan hoppa av landslaget, för pengarna och stjärnstatusen får de ju ändå. Men förhoppningsvis så har Sverige så pass mycket framförhållning att man kan matcha fram nya spelare som kan bli framtidens stjärnor, och förhoppningsvis lite mindre egocentriska. Bra gjort, Lagerbäck!

/JS06
 #
FP-skandalen - politik på hög nivå
Stafrin | 06 September, 2006 00:35

Angående ”liberalgate” skandalen inom Folkpartiet så finns det väl bara en sak att säga; om socialdemokraterna drar ifrån nu så borde Göran Persson skicka en julklapp till förre LUF-skereteraren Peter Jodenius som tack för hjälpen och fråga sig om inte tomten finns ändå. Sen kan vadslagningsbyråerna öppna och satsa på hur länge Lars Leijonborg sitter kvar som partiledare efter valet. Och LUF kan kanske byta namn till LUFT. För detta är väl politik på högsta nivå, en chockad och halvstum Lars Leijonborg och en statsminister som kör med hela gråtvalsen för att locka över några väljare på skandalen.

/JS06


 #
Intriganta ungdomspolitiker stjälper sina moderförbund
Stafrin | 04 September, 2006 14:50
Föräldraransvar hör man mycket om och det talas också en hel del om att många föräldrar idag inte tar tillräckligt med ansvar för sina barn och tydligen gäller det också inom politiken där föräldrarpartierna har väldiga problem att kontrollera sina barnförbund. SSU-ordföranden slår och skriker på vakter på krogen, SSU-medlemmar sprider osanna rykten, KDU-medlemmar försöker infiltrera sig i socialdemokraterna och FPU-medlemmar försöker tränga sig in datavägen i Socialdemokraterna. De kanske tycker att årets val är för tråkigt och vill liva upp det hela. Frågan är bara om de inte snarare stjälper än hjälper de vuxna. En påminnelse till partiledarna; dessa ungdomsförbund är ert partis framtid och jag tror att medlemmarna hellre vill se det som ett löfte än ett hot.

/JS06
 #
Reinfeldts våndor i TV
Stafrin | 04 September, 2006 14:46
"Vi står för våra värderingar!", gjorde moderatledaren Fredrik Reinfeldt klart igår. Ändå hade han väldiga problem kvällen igenom att förklara hur sänkt a-kassa skulle ge flera jobb. Reinfeldt satt och stammade och försökte hitta på synonymer till meningen "Vi måste få fler i arbete". Precis som Maud Olofsson så var bara målet klart samt sänkning av arbetsgivaravgiften. Han till och med gjorde klart att de inte har nån plan på att pressa arbetsgivarna till att anställa, för att komma till rätta med de arbetsgivare som bara timanställer någon gång då och då. Ekonomin för gemene man och kvinna blir inte heller lika bra som man målat upp efter Alliansens skattesänkningar. Också var det 13 dar kvar till valet...

/JS06

 #

Alliansens jobbpaket ett luftslott
Stafrin | 02 September, 2006 18:18

Arbetslösheten är valets viktigaste fråga, det har jag nu hört ca 1 miljon gånger. Jag tycker det är intressant hur något problem som ännu inte fått nåt vettigt förslag på lösning kan vara valets viktigaste fråga. Vid en fortsatt socialdemokratisk regering så kommer det att fortsätta med nuvarande form; arbetsmarknadsåtgärder för att få ner siffrorna, fagra löften och lögner. Vid en Alliansstyrd regering; så sänks arbetsgivaravgiften… och…arbetsgivaravgiften sänks. Jag hörde Centerpartiets partiledare Maud Olofssons partiutfrågning, som fått så mycket beröm i medierna, och måste säga att jag aldrig har hört nåt mer luddigt i frågan om arbetslösheten. En ung flicka i publiken frågade om hur man förklarade logiken i att det ska satsar på att få in ungdomar i arbetslivet och sen samtidigt ska göra det lättare för företagen att avskeda samma kategori människor. Maud Olofsson flummade runt med att säga tre gånger att det viktigaste var att få folk in i arbetslivet, att en fot inne var viktigare än två utanför och efter ett tag kasta ur sig att andra företag kommer att sen anställa de andra ungdomarna. Om jag tolkar det rätt så innebär det ingen trygghet alls utan man ska kastas runt mellan olika företag i sitt liv. Till skillnad från idag då man via praktikplatser också kastas runt mellan olika företag i sitt liv. Varje fråga sen där programledarna Marianne Rundström och Mats Gunnarsson försökte komma till försämringen för de arbetslösa möttes av ett ”vi måste få folk in i arbetslivet”.
Alliansens jobbpaket är för mig ett luftslott där man hyser en oerhörd tilltro, större än socialdemokraterna till och med, till näringslivet, i en tid då girighet och desperat ekonomisk vinst är viktigare än de anställda och företagen avskedar 30-åringar för att de är för gamla. Kommer dessa företag sätta igång och vrålanställa folk till höger och vänster bara för att arbetsgivaravgiften sänks? Alliansen vet att man vill få in folk i arbete och lockar med det. Vad som sen händer efteråt, hur det ska gå till och vad som händer med de som inte kommer in tycks man inte bry sig om, ja, förutom sänkning av arbetsgivaravgiften.
Ungdomarna är valets viktigaste arbetslöshetsgrupp. Och inget snack, ungdomar ska ha jobb, men att partierna tar upp detta ser jag inte som nåt annat än ett sätt att försöka locka första-gångs-väljare, och få dem att slita sig från Piratpartiet. Jag har hört löften om ”Jobbagenter”, ”Ungdomsanställningar” och gud vet vad under detta val. Jag är 31 år och vill också ha jobb. Jag känner flera 50+-människor som också vill ha jobb. Men jag har inte hört nåt som hjälper oss. Varken från socialdemokraterna eller från Alliansen. Däremot ska min ekonomiska ersättning ska sänkas. Varför vet jag inte, men eftersom Alliansen anser A-kassan vara ett socialdemokratiskt bidrag för att göra inget så antar jag att det är ett form av straff, trots att jag försöker söka jobb så gott jag kan. Jag vet bara att de arbetslösa måste desperat in i arbetslivet, hur undrar jag om politikerna ens själva vet. Man ser inte skogen för alla träd…

/JS06


 #
Knutby II – succéthrillern är här igen!
Stafrin | 01 September, 2006 17:39
Nu är de tillbaka! Den svenska thrillern som fängslade en hel nation är här med en uppföljare. AB Media presenterar ”Knutby II – Pastorns hämnd!”. Träffa Helge, Sara, Åsa och alla de andra igen för tidernas uppföljare. Vilka flera i Knutby är inblandade i morden på Helge Fossmos hustrur? Finns det fler mord och vad vill Helge Fossmo med sina erkännanden från fängelset? I din TV-ruta och kvällstidning nu!

Seriöst, kan inte de stackars människorna i Knutby få vara ifred?

/JS06
 #
Väx upp, media!
Stafrin | 01 September, 2006 13:31
Yttrandefriheten är åter i fara! Och i sed vanlig ordning är Aftonbladet den stora riddaren som med sköld och lans ska försvara den svenska rätten att få yttra sig om vad man vill. Eller snarare medias rätt att få yttra sig om vad man vill. För ett par dar sen hade Aftonbladets bytt ut sin ordinarie logga på sin hemsida mot en där det stod "Yttrandefrihet" på. Allt för att ett stort antal politiker på ett antal enkäter hade velat ha mindre sexistiska annonser, att kriminellas ansikten inte ska visas före de blivit dömda, att media inte ska få ta del av vissa förundersökningar från polisen och att kändisar ska få ha ett privatliv. Allvarligt talat så är det dags för media, och kanske mest Aftonbladet, att växa upp och inse att allt inte centreras kring dem. Att Aftonbladet protesterar mot att man vill ha mindre sexism i media är ganska intressant, eftersom samma tidning i nästan 15 års tid hackat på Fröken Sverige-tävlingen för att de är "kvinnoförnedrande och kränkande". Att media gnäller över att de inte ska få ta del av handlingar och bilder av de misstänkta brottslingarna innan dom visar på att de vill behålla rätten att även förstöra livet för eventuellt oskyldigt anklagade.
Hade det gällt att politikerna inte vill att folket ska få ta del av politiska beslut eller att de vill lägga locket på om media rotar i affärer som Lars Danielsson vore det en sak. Men här gäller det saker som medierna själva säljer mest lösnummer på och då sätter man igång och storbölar. Och det har inget med yttrandefrihet i mina ögon att göra.
Om medierna hade börjat med att ge oss nyheter istället för en massa sensations- och skvallerjournalistik som bara gynnar dem själva så kanske vi sluppit denna debatt i över huvudtaget.

/JS06
 #