Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Musik ska vara tillgänglig för alla!
Stafrin | 31 Oktober, 2006 18:30

”CD:n är död!”, säger skivbolaget EMIs chef Alain Levy och menar att den behöver utvecklas för att klara sig. Man ska pyttsa in mängder med extra-saker på skivorna så de blir med attraktiva, vilket troligast gör dessa än mer dyra. Däremot tror EMI ännu på fysisk försäljning av musik, vilket alltid är något. Musikbranschen är den kanske mest patetiska bransch vi har just nu. Den utgår från tesen att alla är lika skapta, har samma musiksmak, är lika rika, är lika intresserade av det nya och alla är under 20 i sinnet. Alla människor idag springer efter MP3 och är lika intresserade att hosta upp ett kreditkort och köpa en ljudfil som de lyssnar på i en vecka, enligt bolag och media. Men faktum är att många slutar att köpa CD för att den är för dyr. Det sa många redan 1993 när CDn kom. Jag minns än när Phil Collins släppte sin platta ”Dance into the light” 1993 och Aftonbladet gjorde en intervju där han inför ett stort medieuppbåd sa rakt ut att ”hans skiva var för dyr!”. Därefter uppmanade numera filmrecensenten Jens Petersson alla att bojkotta nya skivor i protest mot priset och istället köpa billiga skivor som lät likt den nya musiken. Denna uppmaning passerade obemärkt förbi. Själv kämpade jag DÅ att för att LP-skivan skulle överleva, som då var mycket billigare. Nu har det gått 13 år sen dess och inte ett jota har hänt med priserna, jo, möjligen gått upp. Hade den bojkotten kommit 1993 hade skivbolagen kanske reagerat, men bojkotten har kommit nu istället och då funkar det inte lika bra. Skivbolagen har under de senaste åren mer än nånsin ignorerat vad deras kunder vill ha. Folk vill ha billigare priser, men bolagen lägger dövörat till. Många klagar över utbudet på musiken, ingen bryr sig. Och en del har reagerat på skivbolagens metoder att plocka fram nya talanger och styra sina artister, noll reaktion. Dessutom känner jag till och med människor som varken har bredband eller dator, men som också gillar musik.
Jag har länge hävdat och hävdar än att kulturbranschen idag är en diktatur, en kommersialistisk diktatur där vi bara ska tvingas köpa det som ger pengar, inte det som vi tycker är bra. Sen finns det givetvis de som är intresserade av den nya tekniken och vill hänga med i trendlivet hela tiden, men dessa kan ju inte styra en hel skivmarknad.
Jag är skivsamlare. Jag vill ha nåt fysiskt att ta på och jag vill kunna bläddra i en skivhög för att kunna se det jag vill ha. Och jag vill kunna känna glädjen över att äntligen ha hittat en skiva som jag letat länge efter, betala den över en disk och kunna stolt sätta in den i min skivsamling. Jag är tydligen så otrendig som det går och jag är stolt över det. Men, som jag skrev i spaningen tidigare då Bert Karlsson fick sälja sitt skivbolag, hur mycket jag än vill köpa skivor så omöjliggör skivbolag och skivaffärer det för mig att göra det, eftersom dessa är för dyra och det jag gillar i musikväg inte passar på vare sig P3, MTV eller Rix FM. Men en sak står jag för, jag tillhör två små klubbar, den ena kallas ”VVBM” och den andra ”VVBN”. ”Våga Vägra Bärbar MP3” och ”Våga Vägra Betal-Nedladdning”. Jag vill att musik ska vara tillgänglig för alla oavsett om man är rik, fattig, ung, gammal, trendig eller totalt ohipp, men idag är branschen på väg att styra musik till nåt som bara hippa storstadsungdomar och folk med mycket pengar ska få tillgång till. Och framför allt en slängvara som vi bara konsumerar för att glädja bolagen och medierna, inte oss själva i första hand och det vill inte jag stödja. Så jag hoppas att CD-skivan ska få leva så länge som möjligt och är tacksam för var dag som det finns second handaffärer med mycket skivor så att jag, och flera med mig, kan få bli lika glad som dessa ungdomar med sina läppstiftsliknande pytteapparater och öronploppar.

/JS06


 #
Fackförbunden till kamp mot a-kassereglerna
Stafrin | 29 Oktober, 2006 10:50

Årets bästa idé tilldelas SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark för att hon plockat fram en orange skylt med ordet ”Övningskörning” som hon ska lämna till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin med orden:
"Regeringen är ute och övningskör i arbetsmarknadspolitiken"
TCO har utlyst hela november månad till kampanjmånad mot de nya a-kassereglerna och det talas om strejk. Det börjar ordna sig i konungariket Sverige som annars varit mest känd för att tiga och samtycka motvilligt samt snegla avundsjukt på Frankrike. Och för dig som är emot de nya a-kassereglerna och vill göra nåt så vill jag påminna om att du kan gå in på denna länk och skriva på en namninsamling. I skrivande stund är listan uppe i 31040 namn sen den 21 september då listan startades. Alltså mer än 20000 namn har skrivit på sen jag skrev om listan första gången för en vecka sen! Och om Alliansen säger sig lyssna på folket som de sagt genom hela valrörelsen att de ska göra så måste de lyssna på kraven också från facken och de arbetslösa! Det roliga är att det märks här om något att det är politisk skillnad mellan kvällstidningarna. Aftonbladet, socialdemokratisk, har a-kasseproblemen högst upp på sin hemsida. Expressen, liberal, har ända sen valet gömt dessa längst ner.


/JS06


 #
Välkommen ut i verkligheten, Littorin
Stafrin | 28 Oktober, 2006 16:49
Intervjuer med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin ger vid handen att han inte bara lever med "de blå" utan också i det blå. På alla frågor som ställs om hur man ska klara sig med den nya a-kassan, vad som ska hända med arbetslösa sen när kassan tar slut och varför den ska vara obligatorisk ser han förhoppningsfull ut och säger:
"Meningen är att ingen alla ska ha jobb!"
Han tycks alltså leva i en drömvärld där alla har jobb och där ingen är fattig. För honom är det helt otänkbart att nåt ska gå snett med Alliansens arbetsmarknadspolitik och att det ändå finns arbetslösa verkar han vara helt främmande för och ovetande om. Så, Sven-Otto Littorin välkommen ut i verkligheten. Besök Erikshjälpens arbetare, besök en vanlig bussterminal eller besök en arbetsförmedling och se om du lättare kan övertyga om er politik eller kanske till och med bli övertygad om att Alliansen har tagit sig vatten över huvudet.

/JS06
 #
Stormen som knappt kändes...
Stafrin | 27 Oktober, 2006 20:03
De senaste dagarna har den största nyheten varit en storm som drar över Sverige. Den som ska vara den största sen Gudrun i vintras. Jag bor i Sundsvall, mitt i det bälte i Västernorrland som det talats mest om i stormtermer, och här blåser det visserligen en del, men inte fasen är det nån storm. Jag tänkte döpa stormen till Cecilia, efter Stegö-Chilò, för att den far omkring och stökar till överallt och tar för sig av saker utan att betala. Men nu verkar det snarare vara Berit, efter Andnor, för att den passerar lätt obemärkt förbi. Jag antar att den skapar värre problem nån annanstans i landet för annars kan detta vara årets mest upphåsade nyhet...

/JS06
 #
Ola Salos kraschlandning i USA
Stafrin | 24 Oktober, 2006 22:20
Timing är A och O i musikbranschen, vissa har det, andra inte. The Arks Ola Salo har rätt taskig sådan. På en spelning på svenska ambassaden i USA så kommenterade han ett förbi passerande plan med att "planen hamnade lite varstans i USA och att han hoppades att planet inte flög mot ambassaden utan mot Vita huset". Jättesmart, framför allt eftersom amerikanarna dessutom sörjer 5 årsdagen av 11/9. Men det är ju tur att han har en låt han kan sjunga om han vill försöka rädda en eventuell karriär därborta:
"It takes a fool to remain sane!"

/JS06
 #
Namninsamling mot nya A-kassereglerna!
Stafrin | 22 Oktober, 2006 19:43

Jag tänkte bara ge lite hopp för alla som, liksom jag, tycker att det är åt h-e med regeringens förslag om sänkt A-kassa och höjd A-kasse avgift. På länken nedanför kan ni skriva på en namninsamling mot detta förslag. Ca 10500 pers har i skrivande stund på en månad skrivit på. Kul att se att det finns en ordentlig kampvilja mot detta. Trots allt, det gäller vilket samhälle vi vill ha. Ett med rädda människor eller ett med trygga människor! Här är länken:

Rör Inte A-kassan


/JS06


 #
Vad vill vi med facket?
Stafrin | 20 Oktober, 2006 18:25

Vad händer med våra fackförbund? Under många år försvagades facken av att de satt i den socialdemokratiska regeringens knä för mycket medan denna smyggick åt höger och försämrade arbetsrätten. Nu riskerar den försvagas ännu mer av höjda avgifter och tvångsmedlemskap i den allt dyrare a-kassan. Vill vi ha nån anställningstrygghet i Sverige eller inte? Eller ska arbetsgivarna och näringslivet får styra efter sina försäljningsmässiga regler helt? Ska vi som inte har VD-jobb kunna ha råd att bo och leva i överhuvudtaget i Sverige? Förhoppningsvis lär Första Maj 2007 bli tredubbelt längre än den varit på många år, men det skulle behövas ett rejält vrål från svenska folket för facken, a-kassan och rätten till ett tryggt arbetsliv, annars kan LO att vara historia innan nästa valrörelse, fattigdomen vara dubbelt så stor och arbetsgivare får göra vad de vill med oss. Just nu verkar vi leva som ett USA på 80-talet med tredubbel effekt och arbeta som ett Sverige på 30-talet och dessa två är ingen vidare bra kombination.

/JS06


 #
Heder till Fridolin för nobbad inkomstgaranti
Stafrin | 19 Oktober, 2006 20:03
I en Spaning under valrörelsen så påstod jag att tidigare miljöpartisten Gustav Fridolin eventuellt övervägde en regeringspost för maktens skull. Och jag tror fortfarande att det finns folk i miljöpartiets toppar säkerligen sätter sig i regering med nästan vem som helst. Men jag skulle ändå vilja backa och be om ursäkt när det gäller Fridolin och istället ge honom en liten eloge för att han rakryggat tackar nej till inkomstgarantin från riksdagen som han har rätt till utan istället tar ett journalistjobb på TV 4 med mindre lön. Lite för avgående socialdemokratiska och moderata ministrar att tänka på när de nu vecklar ut sina eventuella fallskärmar. Heder!

/JS06
 #
Skivbolagen – naiva eller maktgalna?
Stafrin | 18 Oktober, 2006 16:46

En fildelare i Norrköping dömdes i dag till 80 dagsböter. Dessutom stäms 8000 fildelare i 17 länder. Detta om något är väl ett bevis på att näringslivet styr världen, när de till och med får polisen att prioritera deras problem istället för den normala kriminaliteten. Skivbolagen och antipiratbyrån gör vågen i tron om att de har stoppat hela nedladdningsindustrin, den olagliga alltså. Ibland undrar man om det är naivitet eller maktgalenhet som styr skivbolagen, förmodligen bägge. Jag tycker verkligen synd om artister och kompositörer, jag gör verkligen det. Men detta gör bara att de kommer än längre bort från sina fans. Man gapar åt fel håll. Varför ställer sig inte vissa artister sig upp mot media och skivbolag som vägrar pusha, sälja och spela deras musik så att de som vill köpa skivor kan hitta deras musik i skivaffärerna. Varför protesterar de inte mot de svinhöga skivpriserna så de som vill köpa skivor har råd eller anser att det är värt att göra det. Jag vill, som jag sa i en tidigare spaning, köpa skivor. Jag är skivsamlare, men den musik jag gillar är för omodern. För att kunna köpa skivor idag så måste jag gilla allt ”Idol”-blask, det som får fem plus i Aftonbladet och det som spelas på Rix FM. Inget annat! Därför att det tjänar skivbolagen och media miljoner på och det är vi tvungna att hjälpa till med, vare sig vi vill eller inte. Så jag som skiter i Darin, Agnes, Helena Paparazzi, Marit Bergman och Mando Diao utan hellre vill ha DJ Toxic, De/Vision, jazzskivor, Nik Kershaws senaste eller Susanne Alfvengren och inte äger ett fett kreditkort får leta med ljus och lykta över hela Sverige. Fast så länge som det finns vinylskivor och second hand så är jag nöjd. Musik idag är på väg att bli en klass- och generationsfråga. Det låter ju sjukt, att en sån enkel sak som att få lyssna på den musik man gillar är på väg att bara gälla för vissa, både om man tittar på utbud i skivaffärer och i medierna. För mig är detta en fråga som ligger mig varmt om hjärtat; musik och att alla ska få chansen att lyssna på vilken musik man vill utan att nån ska lägga sig i.
Så om skivindustrin vill få folk till skivaffärerna så måste både dom och media bli bredare och mer marknadsanpassad. Man måste börja inse att folk har en mycket mer varierad musiksmak än man tror och att folk inte är så rika som man tror eller är beredd att betala vad som helst. Man kommer inte att stoppa nerladdningen helt, fullt så naiv är inte jag, men jag tror definitivt att det skulle bli fler som vågar sig in i en skivaffär än idag. För när man inte längre bryr sig om kunderna och når folket så kommer dessa att hitta andra vägar.

/JS06
 #

Borgs budget – ett svek mot de arbetslösa!
Stafrin | 16 Oktober, 2006 20:23

Hur den nya budgeten skulle komma att se ut kände man liksom på sig. Trots allt har man flaggat för försämringar för arbetslösa och förbättringar för arbetsgivarna och arbetarna under hela valrörelsen. Men sen gäller det att ordna detta så det funkar logiskt. Och jag får inte detta att gå ihop logiskt. Finansminister Anders Borg säger att denna budget ska få ner arbetslösheten och öka sysselsättningen, samtidigt som han också öppet i Aftonbladet säger att detta är en budget för dom som arbetar. Samtidigt så avvecklar han flera åtgärder och sätter flera tusen på gatan från januari 2007, men de utlovade och hyllade sänkningarna av arbetsgivaravgifterna kommer först 2008. I ett år ska alltså dagens plusjobbare gå arbetslösa innan de får nåt av Alliansens så kallade jobbpaket. På det så får man mindre ersättning från A-kassan och ingen skattesänkning samt en tydlig bortre parantes och höjd fackavgift och avgift till A-kassa. Dessutom så slopar man anställningsstöden, som man tidigare kunnat locka arbetsgivarna att anställa med, så att det blir svårare för de arbetslösa att kunna få jobb. Hur kan finansminister Anders Borg då ha mage och stå och säga att detta är en budget för att få ner arbetslösheten och öka sysselsättningen? Jag kan bara se två fördelar med denna budget, att psykiatrin får mer resurser och att tvångsmedlemskapet till högskolans elevkår avskaffas. I övrigt så är detta ett hån mot de arbetslösa och ett tydligt bevis på att namnet ”De nya moderaterna” bara var ett försäljningsknep och att det egentligen inte är någon skillnad mellan utrikesministerns moderater och statsministerns moderater. 60 % av Aftonbladets läsare tror att de kommer att få försämrad ekonomi av budgeten och sågar den. Fredrik Reinfeldt sa på valnatten att ”han representerar hela svenska folket”, vilket han alltså redan har övergivit. Det jag skulle vilja veta hur mycket vi arbetslösa kommer att acceptera innan vi kan resa oss och slå näven i bordet en gång för alla. Vi har blivit lovade jobb av Alliansen, då vill vi se det också. Alliansens budget är ett svek mot deras väljare som röstade på dom för jobbens skull!

/JS06


 #
Efter Stegö-Chilò, nu börjar saneringen!
Stafrin | 16 Oktober, 2006 11:36
Dåså. Då var kulturminister Cecilia Stegö-Chilò också borta. Hon hade svenskt rekord i kulstötning i sin ungdom och nu har hon också en av rekorden i kortast tid som minister. Hon kommer på en god andra plats med sina 10 dagar. Frågan är om hon ens som kulstötare höll sig till reglerna eller om hon i ren protest steg utanför ringen för varje kast. Att välja en minister som vägrar acceptera de lagar som finns utan tror att det skapas nya lagar bara för att man bryter mot de som finns måste anses som en ny missräkning för regeringen. Men avgången var en nödvändighet för att inte presentationen av budgeten skulle överskuggas av alla skandaler. När den nu ska försvaras (vilket man, efter vad jag förstått, kommer att behöva) så måste regeringen börja prata politik igen och förmodligen var det väl därför som Stegö-Chilò offrade sig nu. Nu börjar saneringsarbetet, då man ska städa upp efter Borelius och Chilò och försöka bygga upp förtroendet bland väljarna igen, detta trots att det ännu finns diverse ministrar kvar med små lik i bagaget. Jag har ingen pejl alls på vem som blir ny kulturminister. Ulf Adelssohns hustru Lena Liljeroth-Adelssohn var på tal innan regeringsbildningen och det är en kandidat. Men jag har inga dunderförhoppningar på mirakel vem det än blir, men man kan ju hoppas att det blir nån som är något generösare än Stegö-Chilò i alla fall...

/JS06
 #
Nöjesparkspolitiken i Sundsvall fortsätter
Stafrin | 15 Oktober, 2006 17:53
Grattis Sundsvall. Socialdemokraterna blir kvar vid makten och politiken som går ut på att göra stan till en enda stor nöjespark fortsätter när miljöpartiet bytte sida från Allians till socialdemokraterna. Det viktigaste är pengarna, inte innevånarna i stan. För första, och troligen enda, gången i mitt liv så hoppades jag på en Alliansseger. Kul dessutom att veta att jag kastade bort en röst på MP helt i onödan.

/JS06
 #
Borelius är bara början
Stafrin | 14 Oktober, 2006 18:04

En slank hon hit och en slank hon dit och en slank hon ner i diket till sist. Handelsminister Maria Borelius blir i alla fall historisk i svensk politik när hon nu avgår. Ingen minister har suttit kortare tid än hennes åtta dagar. Kanske dock ingen merit som hon kommer att minnas som gammal.
Förvisso vill jag inte att nån av dessa ministrar ska sitta där, men givetvis så är det ohållbart att sitta som minister när man har begått lagbrott, ljugit, flyttat pengar och gjort allt för att kringgå de svenska reglerna, framför allt för ett parti som försökt hela mandatperioden att putsa bort sin ganska skamfilade överklasstämpel. Så det var förstås rätt att hon avgår. Sen kan man debattera medias jobbsätt. Att det blir ett hallå och man lyfter fram det som är fel ser jag inte som ett problem. Folket har rätt att veta. Sen naturligtvis så finns det inget försvar för att man som journalist smyger omkring på ministerns ägor och trakasserar hennes barn och så vidare. Det får finnas en gräns också när man inte längre behandlar människor som mänskliga. Men den gränsen har ju svensk media passerat för länge sen.
Den som dock tror att allt är över nu lurar sig grymt. Denna veckas alla skandaler har skadat regeringen rejält. Givetvis måste Cecilia Stegö-Chilò också avgå, och det säger jag inte bara för att jag anser att hon som kulturminister är ett hot mot den svenska mångkulturen. Hon har visat sig oförmögen att på ett trovärdigt sätt kunna handha de frågor som hon har hand om. Men om Fredrik Reinfeldt med den här regeringen ska kunna på ett trovärdigt sätt kunna representera ”folket” och ”det nya arbetarpartiet” så borde den ombildas helt. Jag vet att det inte är möjligt att så sker efter åtta dagar, men allt arbete moderaterna och alliansen byggt upp under fyra år är på väg att brisera och man får snart börja bygga igen. Annars kommer man få problem att fatta trovärdiga beslut som folk har förståelse för i framtiden och då snarare bli kallad för ”det nya icke-arbetarpartiet”. Det är en faslig tur för Reinfeldt att nästa val är tre år och elva månader bort…

/JS06


 #
Eva Hamilton - ny VD för SVT!
Stafrin | 13 Oktober, 2006 16:03

Eva Hamilton blir ny VD för SVT efter Christina Jutterström. Eva Hamilton var under sin tid på Rapport en oerhört kompetent, rolig och bra reporter och presentatör med glimt i ögat. Kommer hon att klara av detta jobb lika bra? Förvisso anser jag att man inte kan bli sämre än vad Jutterström varit under de senaste åren. Men Hamilton om någon borde ha förståelse för hur viktig nyhetsbevakning och samhällsprogram är för public service så man kan ju i alla fall hoppas på en långsam återgång från det kommersiella tänkandet. Dock har hon tyvärr en styrelse bakom sig som lika gärna kan avsätta henne om hon inte går i rätt spår. För att inte tala om en kulturminister som gärna gör SVT mer kommersiell för att själv slippa betala. Trots det så tillåter jag mig ändå att vara lite försiktigt förhoppningsfull på utnämningen av Eva Hamilton. Det kan inte bli så mycket värre, hon är kompetent och dessutom gammal i gården på SVT och väl insatt i public service. Det kan ju inte skada att försöka i alla fall. Man kan ju hoppas att hon läser min önskelista från igår. Och att man får lite mer och se på TVn i framtiden.

/JS06


 #
Bygg ut Public Service – trots fuskande ministrar
Stafrin | 12 Oktober, 2006 20:50

Igår skrattade jag åt fuskande ministrar som betalar svart, skiter i TV-licensen och annat. Idag vill jag tala allvar. Hela denna härva verkar handla om två saker. Ett, är politiker större än oss dödliga? Två, ska public service vara kvar? Nu har tre ministrar struntat i att betala TV-licensen plus Fredrik Reinfeldts stabchef. Om vi börjar med lämpligheten att strunta i att betala licens när man är minister så har ministrar ett större ansvar än oss. De ska bestämma över vår vardag och skapar de lagar vi ska följa. Men då är det viktigt också att de själva följer dessa lagar, för att föregå med gott exempel. Jag är inte heller nöjd med utbudet i Sveriges Television och har i flera bloggspaningar talat om public service död. MEN jag betalar min tv-licens för att jag inte vill ha lagen efter mig. Och är man politiker, framför allt som kulturminister Cecilia Stego-Chilò chef för sitt område, så har man ansvaret för att de lagar som är satta fungerar. Är man inte nöjd med dessa, så gör man en motion till riksdagen om en lagändring. Går den igenom, grattis, går den inte igenom, learn to live with it. Men man kan inte som politiker ignorera lagarna som man har ansvar för och förvänta sig att folket som man representerar ska acceptera det. Stegö-Chilòs, Maria Borelius och Tobias Billströms uppträdande kommer dels att skapa ett ännu större politikerförakt och dels göra att många fler kommer att tycka det är helt OK att strunta i sånt man inte gillar, men måste göra.
När det gäller public service var eller icke vara så anser alltså jag att public service som form håller på att dö ut som det ser ut nu. Jag ser nyheterna och ”Kvarteret Skatan” och that´s it och då ska man veta att jag på 80-talet nästan bodde vid TVn. Både SVT och SR har misslyckats med sina mål och ägnat mer tid åt att försöka sänka TV 4. Nyhetsprogrammen läggs ner, dokussåpaformen tar mer och mer plats, folkets vilja ignoreras mer och mer, musiken riktas bara till de under 25 år och i allt fler program är det helt OK att förnedra folk. Seriositet är ett farligt ord i TV idag.
Jag hade inte varit så rädd för public service död om vi hade haft en kommersiell marknad som fungerade i Sverige. Men det har vi inte. I USA finns det kommersiella TV- och radiokanaler för precis alla smaker, både underhållningsmässigt och musikmässigt. Där är den kommersiella marknaden som ett stort gigantiskt public service. Men i Sverige har någon byfåne kommit på att allt ska låta exakt likadant, följa exakt samma mönster och ha exakt samma målgrupp. Därmed blir den kommersiella branschen blaskig, uselt producerat och helt utan egna idéer. Dessutom dör mångkulturen i Sverige helt ut. Public service som idé är därför bra mycket mer demokratiskt och mer mångkulturellt, oavsett om staten äger det eller inte. Jag vill alltså bygga ut public service och göra så att alla får det de vill ha. Sen kan ju den kommersiella marknaden finnas som ett alternativ, men jag tror att svenska folket är mer flerspårig än media vill få oss att tro. Och få jag bara en kvalitets-TV- och radio, där jag dessutom vet att man lyssnar och tillgodotar mina (läs våra) önskemål, så betalar jag gärna TV-licens, för mångkultur och variation är för mig viktigare än pengar och export.

/JS06


 #
Svart början för Reinfeldt
Stafrin | 11 Oktober, 2006 18:52

Poäng till Lars Ohly i dagens riksdagsdebatt när han tyckte att Alliansregeringen började likna Kriminellas Revansch I Samhället. För det ser ju riktigt intressant ut:
- Handelsminister Maria Borelius har betalt svart städhjälp i 10 år
- Kulturminister Cecilia Stegö-Chilò har både använt svart städhjälp och struntat i TV-licensen i 16 år.
- Migrationsminister Tobias Billström har struntat i TV-licensen.
- Regeringens stabchef Johan Forsell har struntat i TV-licensen.
- Finansminister Anders Borg har använt svart städhjälp.
- Utbildningsminister Lars Leijonborg är anklagad för spioneri.
- Miljöminister Andreas Carlgren redovisade inte inkomst.
- Utrikesminister Carl Bildt startar en revolt mot statministern efter 23 minuter på jobbet.
Till statsminister Reinfeldt kan jag bara säga: "Idag är början på resten av din mandatperiod!

/JS06

*Som synes så fyller jag även på om det dyker upp fler halvstökiga ministrar i listan.


 #
Som en boll kommer Bert tillbaks till oss...
Stafrin | 10 Oktober, 2006 23:04

Det är intressant att se att Bert Karlsson kritiserar melodifestivalen för något hela tiden, men ändå envisas med att skicka in minst 10 bidrag år efter år.
Det är väl som man säger: Bit inte den hand som föder dig...

/JS06


 #
Pressa även de stora länderna om kärnvapen!
Stafrin | 09 Oktober, 2006 14:14

Jag tror vi alla vet hur barn reagerar när ens bror fått en ny cykel och man själv inte får en. De flesta barn gråter en skvätt och tycker mamma eller pappa är dum. En del barn går dock över gränsen och stjäl en cykel ändå. Med vuxna är det annat, framför allt politiker. Och det är lite av det som kärnvapenprovsprängningarna i Nordkorea handlar om. Jag fördömer också Nordkorea för detta, men tyvärr var det bäddat för det. Kärnvapen betyder makt för många länder, några får ha det, andra fördöms för att de försöker skaffa det. USA har letat i Irak i snart 4 år efter kärnvapen och dessutom startat ett krig för det. Vilket misslyckande det måste vara nu för George Bush att försöka övertyga omvärlden att han startade Irakkriget för att hitta kärnvapen, när nu Nordkorea lugnt kunnat skaffa samma vapen. Men framför allt så får USA det svårare att övertyga den mindre rika delen av världen varför DE får ha kärnvapen, men samtidigt med alla medel förhindra andra länder för att få det. Så för att förhindra länder som Nordkorea från att skaffa kärnvapen så måste man se till att föregå med gott exempel. När klassklyftorna allt mer ökar och pengar är ett nyckelord har nu de mindre länderna valt att ta lagen i egna händer för att få det som vi i väst har haft länge. I det ingår tyvärr också kärnvapen. Rätt eller inte, det är så det fungerar. Så om FN och EU vill stoppa kärnvapen så måste man även våga pressa de stora länderna, USA, Kina, Israel m m. Inte bara de små, även om de små länderna lättare kan drabbas av hybris av tanken att ha ett stort försvar. Men i en värld där allt handlar om att vara störst så vågar man inte utan några får undantag och då kommer inte de mindre länderna att lyssna, hur många gånger FN än förhandlar, bönar och predikar.
Samtidigt undrar jag också hur vi ska reagera på detta, och då menar jag inte FN, EU och statsmakterna utan vi människor. När Frankrike sprängde i Moruroa 1995 så gick jag på folkhögskola i Härnösand och där anordnades demonstrationer, tidningarna fylldes av insändare och franska viner bojkottades. När Indien och Pakistan sprängde 1998 så talades det stort om att indiske musikern Ravi Shankar inte borde få motta Polarpriset och att indiska varor skulle bojkottas. Kan vi vänta oss samma reaktioner idag, 2006, då ekonomin är bättre och ”alla har det bra”? Åter, jag fördömer provsprängningarna i Nordkorea och tycker att de borde skämmas, men undrar hur mycket som krävs innan även de stora länderna inser att kärnvapen är så ett ohyggligt farligt vapen att även de borde fundera på riskerna och vad deras del i detta är, för tala om det är en sak, men vad vi är beredd att offra för att ord ska övergå till handling är annat. Det gäller även politiker.

/JS06


 #
Arbetsförmedlingschef orolig för nye ministern
Stafrin | 07 Oktober, 2006 11:14

Veckans kommentar tilldelas Berit Edblad, chef för arbetsförmedlingen här i Sundsvall, för hennes kommentar om nye arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin.
"Oj då, han är skild och har tre barn. Hur ska han hinna med dem, säger hon bekymrat."
Man vet inte om kvinnan ironiserar, pushar för att Littorin ska anställa en nanny via arbetsförmedlingen, är ointresserad eller om hon läser Svensk Damtidning för mycket.

/JS06


 #
Den nya genomtänkta regeringen
Stafrin | 06 Oktober, 2006 12:06

Laguppställningen är klar. Sverige har fått en ny regering. En rejält ung regering där alla ministrar är yngre än Göran Persson och de flesta är under 50. Men oavsett om jag nu inte alls gillar alliansen och inte tror för 5 öre på deras löften så får jag ändå gratulera dom till en väl genomtänkt regering, utåt sätt alltså. Man har satsat på både ministrar som ska ge regeringen sin popularitet och ministrar som ska flytta fokuseringen bort från de eventuella åsikter som tidigare legat dem i lasten. Som valet av folkpartiets Nyamko Sabuni som integrations- och jämställdhetsminister i en regering där två av partierna sen tidigare har kritiserats hårt för språktester och annat.
Valet av Carl Bildt som utrikesminister var, som nån sa på TV 4 i morse, ett måste för att kunna överskugga den kraft som Jan Eliasson hade i förra regeringen. Men givetvis är det ett genidrag att ta den som är landets mest accepterade och populäraste moderat som minister för ett område som han redan tidigare sagts klara bättre än sitt förra statsminister jobb. En utrikesminister med mer kontakter utomlands än Carl Bildt får man nog leta efter.
Som finansminister får vi en mattenörd med hästsvans och ring i örat. Anders Borg var tidigare känd för att vilja montera ner både välfärd och AMS, men har sen dess ”gjort en omsvängning genom saklig analys och livserfarenhet”. Och förvisso sitter Borg redan i AMS styrelse, men det är på den här posten som vi verkligen får se hur stor hans omsvängning är.
Däremot tycker jag att det är en svaghet att regeringen har diverse personer som redan i första intervjun erkänner att de aldrig hållit på och inte riktigt kan sitt ministerområde. Både nye kulturministern Cecilia Stegö Chilò och handelsministern Maria Borelius (två dar gammal i riksdagen) är riktigt gröna i sitt område och frågan är hur bra det är om man har ansvar för två viktiga poster i en regering. Inom kulturen så är det behövligt med en person som ser att kultur som det ser ut idag måste breddas och även inkludera sånt som inte nödvändigtvis är det störst kommersiella och ger storvinst för feta bolag och sponsorer.
Intressantast tycker jag att se hur det ska gå i socialfrågorna och inte minst alkoholfrågan där man har två kristdemokrater (socialminister Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson) för är det inom någon fråga där alliansens åsikter går isär så är det i den frågan.
Jag kan inte påstå att jag ser fram emot fyra år med denna regering, men det ska bli intressant hur den ska kunna leverera alla löften. Visst kan inte allt komma på en gång, men då gäller det att man kan prioritera rätt saker och vänta med rätt saker. Man har redan flaggat för att plusjobben, friåret och andra arbetsmarknadsåtgärder ska skrotas i januari 2007. Alltså måste de hyllade sänkningarna av arbetsgivaravgifterna komma snarast om man nu inte vill ha en massa arbetslösa som sitter hemma till 2008.
Sen så ska det alltså bli intressant och se hur Alliansen ska kunna hålla ihop. Det är en sak att stå och le i TV-rutan i två års tid inför ett val, ett annat när verkligheten knackar på porten. Givetvis är Fredrik Reinfeldt mån om att försöka hålla ihop regeringen till valet 2010 och för det måste kvartetten stå och le i fyra år till. Men det är inget normalt äktenskap som man har ingått i. Det är ett månggifte och i ett sånt äktenskap finns det stor risk att en partner hamnar i bakgrunden.
Men vilket fall som helst, man har gjort en smart regering som funkar väl i medierna. Men nu ska de också funka i praktiken också.

/JS06


 #
Reinfeldts tre gyllene ord...
Stafrin | 05 Oktober, 2006 21:17
Idag blev Fredrik Reinfeldt vald till Sveriges statsminister av riksdagen. Själv beskrev han sin ledarstil som "inkluderande, lyssnande och samhällskritisk". Jösses, tre ord som Göran Persson aldrig nånsin nämnde i samma mening! Tre ord som jag aldrig hört i borgerliga sammanhang. Tre ord som politiker idag i överhuvudtaget har svårt att stava till. Sen beror det ju förstås på vad man ska inkludera, lyssna på och kritisera för något...

/JS06

 #
Spionskandalen snart film?
Stafrin | 04 Oktober, 2006 21:56
Apropå den senaste turen kring spionskandalen där en SSU-arbetare erkänt att han har lämnat ut lösenord till SAP-net till Folkpartiet kan jag bara säga att det hemskaste med hela denna skandal måste väl vara att om den fortsätter så gör Galenskaparna snart en film om det.

/JS06

 #
Feltänkt trängselavgift
Stafrin | 02 Oktober, 2006 00:52
Alliansen säger JA till trängselskatt i Stockholm, vilket bara det man kan ha åsikter om, eftersom borgarna sen tidigare varit emot idén. Men problemet är att de har valt att lägga ner planerna på en tunnelbanesträcka, som skulle finansieras av det, till förmån för en ny väg i Stockholm. Det märks att borgarna är ovana vid vägtullar, för de har inte riktigt fattat att själva idén med trängselavgifter var just miljöaspekten. Men, men, den enes bröd är den andres död...

/JS06
 #