Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
En nyårsfundering till 2007
Stafrin | 31 December, 2006 12:51

Nu är det bara några timmar kvar till 2007. En årskrönika har jag redan skrivit, så jag tänkte sist av allt i år ge er en liten fundering till nästa år. Viktig fundering eller inte, avgör själv, men jag vet, efter att ha kollat på andra bloggar, att det är en fråga som även fler grunnar på. Under 2006 har ju dokusåpor blivit mer och mer rumsrena och vardagsmat. Ingen protesterar längre och andelen som aldrig följer en såpa är numera långt färre än de som tittar. Förr i tiden, när fenomenet kom, så kunde man lätt avfärda det med förnedringsunderhållning och trams, de som ställde upp var obildade och PR-kåta och de som tittade hade inga liv. Frågan är om man kan tänka så idag, för när jag bläddrade igenom Aftonbladets hemsida i förmiddags och såg en ny snyftrubrik om Linda Rosings skilsmässa så började jag fundera; tillhör dokusåpor idag allmänbildningen? Om nu dessa serier har blivit en sån stor del av svenska medier och det svenska samhället och när såpadeltagare numera blir både politiker, artister och journalister, är det viktigt att veta hur vinnaren i ”Bonde söker fru” ser ut eller vem Big Brother-Jessica är? Minnesgoda läsare kanske minns en spaning för en månad sen då jag skrev om Linda Rosings parti ”Unika partiet” där jag skrev att jag hoppades på att det var seriöst, men fick på nöten på ett diskussionsforum som ansåg att jag var enormt naiv. Borde jag därmed, som en normalt allmänbildad människa, ha känt till hur Linda Rosing var i Big Brother-huset, fast jag byter kanal så fort en såpa ens börjar? Och på historielektionerna om 20 år, kommer det vara prov på hur många dokusåpavinnare man kan nämna? Det vore väl ett intressant scenario för framtiden; man vet när slaget vid Lützen var eller vem som var finansminister under andra världskriget, men man stämplas ändå som obildad för att man inte vet i vilken serie Olinda Berggren var med i. Så det vore, bara för sakens skull, kul att veta var gränsen för allmänbildning går idag 2006 och hur stor påverkan på samhället och människan som dokusåpor har nu när vi 2007 firar 10 år med dokusåpor i svensk TV.

Och med dessa tankar önskar jag alla läsare:
Ett gott nytt år! Vi syns 2007!

/JS06… nej, JS07 menar jag förstås.


 #
Viktigast att se framåt efter Saddam
Stafrin | 30 December, 2006 10:46
Saddam Hussein är så död! Tidigt i morse hängdes han och nu börjar en ny tuff tid för irakierna. Det har varnats för att han kan bli i många muslimska kretsar kan bli sedd som en martyr och faran blir att våldet i Irak ökar ännu mer.
Man kan säga många saker om Saddam Hussein. Hans medmänsklighet låg på ungefär samma nivå som Hitlers och jag kan förstå de irakier som är glada att han är borta nu. Däremot så är jag emot dödsstraff som företeelse och tycker att det hade varit mycket bättre om han hade blivit inlåst på en mentalvårdsavdelning i någon avlägsen ökenstad utan möjlighet till permission. Att dessutom filma eländet och lägga ut det på nätet som den hippaste hollywoodfilm är nästan på gränsen till sadism (nej, det var inte menat som ett skämt...). Men nu är det gjort och troligen så hade man haft problem hur än man hade dömt. Hade man låtit honom leva hade det blivit upplopp bland de som lidit under Saddams regim och dessutom fått några ilskna arab- och västländer på sig. Nu riskerar man upplopp bland hans anhängare istället samt en rad ilskna människorättsorganisationer. Hur man vänder sig så har man ändå ändan bak ibland. Men det viktigaste nu är att man lämnar detta bakom sig och går framåt och försöker skapa lugn och fred i Irak idag. Annars finns risken att många irakier ser Saddams fall som en pyrrhusseger.

/JS06
 #
Kristian Luuk i gyllene skor
Stafrin | 29 December, 2006 12:07
Hela hösten har det debatterats om Kristian Luuks engagemang av SVT för att leda 2007 års Melodifestival och nu är det fullt krig om Kristian Luuk. Vad jag tycker är intressant är att TV4 har gett en ny innebörd till ordspråket:
"Man saknar inte kon förrän båset är tomt..."
Efter floppen med "Godnatt Sverige" har TV4 inte ens nämnt Luuks namn i TV och nu när nån försöker ta honom så skakar de som asplöv och sliter i honom som galningar. Luuk själv har det bäst. Han kan bara sitta i sin fåtölj, skriva manus och titta leendes på hur buden trissas upp.

/JS06
 #
Tvångsförflyttning av mobbare löser inte problemen
Stafrin | 28 December, 2006 08:55
Skolminister Jan Björklund vill tvångsförflytta mobbare från nästa sommar, oavsett om föräldrarna godkänner det eller inte. Låt mig först klargöra att det är bra att man gör något mot mobbing. Man försöker i alla fall, en applåd bara för det. Men jag anser att tvångsförflyttning inte är en bra lösning och i viss mån också att sopa problemen under mattan. För det första så finns det inget som säger att mobbaren slutar mobba bara för att han byter skola.
För det andra så finns det många typer av mobbing. Den mobbing som många förknippar med det ordet är den fysiska med slag, trakasserier och våld. Men mobbing kan lika gärna vara utfrysning och hur ska man ta itu med det? Det finns det krävs bra mycket för att bevisa den typen av mobbing. Kan man tvångsförflytta nån för att personen inte pratar med en annan? Och om man kombinerar det första och det andra så kan man få en knepig sits för den mobbade. En populär klassmedlem med ett stort posse omkring sig kan säkert flyttas, men räkna med att den mobbade är med största sannolikhet utfryst av resten av gruppen, eller kanske till och med klassen, sen. Men, visst, undantag finns också. Det är jag medveten om.
För det tredje, många skolor idag har inte en susning om hur man ens upptäcker mobbing. På många lärarutbildningar idag är det viktigare att du får kunskap i hur man sköter en dator än hur man ser mobbing och hur ska man då få lärare att upptäcka och bry sig om sånt när många inte ens har kunskapen och dessutom inte heller tiden, eftersom stora klasser gör många lärare utbrända av stress. Och den mobbade vågar sällan själv berätta för lärarna om sin sits, och ofta inte ens för sina föräldrar.
Problemet är att jag inte heller har nån bra lösning på hur man kortsiktigt ska stoppa mobbing, mer än att ämnet mobbing måste ha en mycket mer central roll i lärarutbildningarna än det har idag.
Långsiktigt, däremot, så finns det en väldigt viktigt väg att gå, men den är det inte nån som diskuterar idag. Att kolla VARFÖR mobbing i över huvudtaget sker. Mobbing, i mångt och mycket, utgår ifrån det faktum att samhället idag ställer krav på att alla ska vara stöpta i samma form, inte minst ungdomar. Man ska ha samma hippa kläder, prata samma språk, ha samma musiksmak, ha tagit alkoholdebuten i rätt tid och helst gå på samma fester. Inom ungdomskretsar är man särskilt krävande på detta. Kommer du till skolan i finbyxor, lyssnar på Mozart och är nykterist i 14-års ålder idag så har du stor chans att bli mobbad. Det är DÄR som man ska börja. Att acceptera och visa upp en mångfald i samhället. Ett samhälle där man får vara och se ut precis hur man vill och bli accepterad för det. Men dit har vi långt att gå. För i Sverige tänker vi bara kortsiktigt. Tvångsförflyttning av mobbare är det enda vi har kommit på, för mångfald kräver en viss ändring av samhället och vårt överkommersiella leverne och det skulle skapa problem för vår svenska ekonomi.

/JS06
 #
Detta var 2006 - en årssammanfattning
Stafrin | 27 December, 2006 10:31
När ett år ska sammanfattas så brukar det alltid finnas en risk att det antingen blir totaltkaos med tankar och idéer eller att texten blir tre mil lång. Och att dessutom försöka göra det kort på en blogg, som jag nu gör för första gången är förstås ännu svårare. Men ändå… jag skulle vilja sammanfatta året 2006 med meningen; ”det året då världen delades djupare”. Det var året då gränserna mellan olika människor visade sig tydligare. När internetivrarna, näringslivet och politikerna hamnade på helt skilda sidor. Inte minst när justitieminister (ja, förre) Tomas Bodström i scensatte en razzia mot nedladdningssidan Pirate Bay (nej, förlåt han visste ju inget om det… det glömde jag). Ja, på alla håll så trappades kriget om nedladdningen upp. Det gjorde gränsen mellan de nedladdande ungdomarna, de köpkrävande näringslivet och de vilsna politikerna ännu tydligare.
När den nya Alliansregeringen snackade sig in i maktens högsta säte och beslutade sig, trots protester från folk, fack och a-kassa, att sänka a-kassan, ta bort nästan all form bidrag och göra medlemskap i a-kassan obligatorisk. Splittringen mellan vanligt folk och politiker blev djupare, liksom gränsen mellan arbetslösa och arbetare.

När gränsen mellan den rika västvärlden och den kämpande övriga världen blev tydligare genom den ständiga kampen mot terrorismen och debatter om vem som har rätt till kärnvapen och inte.
Och det var då avståndet mellan media och konsumenterna blev längre, genom nedskärningar av nyhetsprogram och samhällsviktiga saker till förmån för dokusåpor och Bingo Royale trots protester och namninsamlingar.
Nu låter jag väldigt pessimistisk, men tyvärr speglar det den verklighet vi levt i under 2006. I år har näringslivet och maktens män och kvinnor upptäckt än mer att om vi folk inte säger nåt så kan man göra vad som helst. Man protesterar i en månad, men om ytterligare två månader så har alla uppgivet ryckt på axlarna åt det ändå. Då växer vallgraven allt mer, för att använda ett överdramatiskt uttryck. DÄR har vi mycket att lära oss till 2007.

Vad som varit positivt i år är att miljödebatten kommit igång på allvar. Låt oss bara hoppas att jag slipper skriva bland de negativa sakerna till nästa nyår att vi glömde bort den lika fort.
Lars Winnerbeck och Kjell Bergkvists protest mot TV4s ”Idol” visade på att det finns några som tröttnat på ständig förnedringstelevision.
Friidrotts-EM visade på att det oväntade kan inträffa och att friidrott ännu är den mest underhållande idrotten i världen.
Då vi ändå försökte att samla oss i Sverige och gjorde demonstrationer över nästan hela landet mot regeringens försämringar mot a-kassan.
Då den sista av de terroriststämplade somalierna äntligen blev borttagen från FNs lista och fick bli en fri man igen. Tyvärr bara för att ersättas av en ny där, men OK …
Eller en sån sak som att Filipinerna avskaffade dödsstraffet.
Lägg där till andra saker som hänt under 2006; spionskandalen i Folkpartiet, valkarusellen, Cecilia Stegö-Chilo och Maria Borelius, Tone Bekkestads sensationella utvik, när Pluto fråntogs planeträttigheterna efter 30 år, Sven Nylander och Patrik Sjöbergs knarkskandal efter fridrotts-EM, då skivbolaget Marianne till slut fick säljas till de stora skivbolagen, Lars Danielsson och den varma vintern och vi får ett trots allt ganska händelserikt år! Se där jag misslyckades med att skriva en kort årssammanfattning likväl. Det kanske var en omöjlig uppgift redan från början. Vi får ta nya tag till 2007… på alla plan.

/JS06


 #
Är ny teknik viktigare än personlig kontakt idag?
Stafrin | 25 December, 2006 17:30
Kungen höll sitt traditionsenliga jultal och berörde både invandrare och ledarskap. Men det som fick mig att fundera var när kungen pratade om personliga möten. Han sa att trots all SMS, chat och mail som vi har så kan inget ersätta personliga möten mellan människor. Jag tycker att kungen har rätt i viss mån. Jag kan tycka ibland att all denna kommunikationsutveckling har gjort att vi blivit ytligare och ytligare istället för mer och mer personliga, som jag antar var meningen. För ca 10 år sen hade jag brevvänskontakter i USA. Vi skrev brev och skickade allt från CD-skivor, kassettband och tidningar till varandra. Efter ca 5 år så valde två av dessa att över gå till att skicka mail. Den ena hon skickade sina framtida meddelanden i form av massmail där hon via korta rader till var och en på ett gemensamt mail höll kontakten. Givetvis så rasade allt och vår kontakt försvann. Den andra skickade normala mail, men även den kontakten försvann efter ett tag.
Dessutom är det intressant att se folk när man träffar nån på stan och man ska prata. Mitt i samtalet så ska det alltid ringas i mobilen, personen får ett SMS som denne måste svara på eller annat. Man hinner således inte skaffa en riktig personlig kontakt under samtalet. Nu är inte detta ett sätt att kritisera och klaga på den nya tekniken, men man kanske ska stanna upp i 10 minuter då och då och fundera på vad den nya kommunikationssamhället gör oss och hur viktig den är. Den nya tekniken med 3G, WAP-telefoner och annat är säkert jättebra. Jag vet själv hur bra chat är för att ta kontakt med okända på ett helt annat sätt än man gör på stan, för jag var storchattaren på nätet för 10 år sen. Jag vet också att det är ett bra sätt att hålla kontakten med vänner som bor långt bort. Det jag håller på med nu, bloggandet, är en jättebra funktion att föra ut sina åsikter på! Men det behöver inte ta över och överkonsumeras för det. Det känns ibland som det är viktigare för människor att behålla mobilen och datorn än sina kontakter. Så SMS:a och chatta på, men glöm inte heller, det finns ett verkligt liv där ute också som inte kan lagras för återanvändning i ett internminne.

/JS06
 #
I väntan på julafton…
Stafrin | 23 December, 2006 23:16

Snart firar jag min 32:a julafton. En julafton som troligast inte blir likt någon annan. Nån julstämning har inte alls infunnit sig på grund av snöbristen och min far har hotat med att grilla imorgon om det blir varmare än 10 grader. Det har också hotats med att detta är jularna från och med nu, men det tänker jag inte ens tänka på nu. Nästa jul ska vara vit!
Julen är för mig annars en högtid jag längtar efter. Jag älskar de vackra julsångerna med kör, stråkar och bjällerklang. Alla ljusen som lyser överallt. Snön som ligger vit. Kärleken som lyser överallt. Kalle Anka och hans vänner. Karl-Bertil Jonsson och hans far Tyko. Granen som lyser i alla färger. Julklapparna som man förväntansfullt tittar på under granen. Släkt och vänner som äter julmat och ett ljusdämpat kök klätt i rött. Också det totala lugnet som sen breder ut sig när hysterin är över. Det man möjligen kan fundera över är hur man kan förbereda och längta så mycket efter en enda helg på året som är över lika fort som du hinner äta din första portion risgrynsgröt?
Ständiga försök att ändra på julen hör man om hela tiden. Med nya julsånger som man tror ska ersätta de gamla ”spektaklen”, men lika väl så är det ”White Christmas”, ”När juldagsmorgon glimmar” och ”Hej mitt vinterland” som ljuder. Med nya traditioner där man hotar att byta ut Kalle Anka mot Astrid Lindgren, men där man likväl hör den galna Arracoan driva Kalle tillvansinne år efter år. Där man försöker hitta nya maträtter att införa till julbordet, men där vi ändå äter skinka, köttbullar, kalvsylta och lutfisk. Det enda som möjligen man lyckats ändra på är i så fall vädret, som i år som bekant inte är vit till färgen. Hur än vi försöker så för något oss tillbaka till traditionens högborg igen. Det enda nya som man lyckats föra in på 30 år är möjligen ”Svensson, Svensson jul” som numera är en lika stor tradition. Och må det så förbli! Det känns så skönt med nåt som man kan lita på. Nåt som gör oss trygga i mörkret och nåt som vi bevisligen gillar. Nåt som under en dag på året inte följer trender hela tiden utan där vi kan vara oss själva en stund.
Men vi kan ändå skänka en tanke till de som inte får nån jul som vi. De ensamma, uteliggarna, missbrukarna och de fattiga. De drömmer dock om den jul som vi firar och förhoppningsvis går den drömmen en dag i uppfyllelse.
Visst är julen den allra kommersiellaste högtiden av alla. Ständigt ska vi plågas med så viktiga nyheter som att ”julhandeln slår nytt rekord igen” eller ”platt-TV blir årets julklapp enligt näringslivet”. Julevangeliet hamnar längre och längre bort i folks medvetande. Men någonstans så lyckas detta alltid hamna längst bak i mitt huvud på julafton. Karl-Bertil Jonsson och Tage Danielsson tar ändå ner oss på jorden igen på julaftonskvällen!
Och får jag inte höra ”Oh helga natt” och ”Gläns över sjö och strand” åtminstone en gång varje jul så blir jag besviken. Och den andra har jag redan hört i år.
Så om 44 minuter är äntligen dags! Då är det julafton igen. Och ett grönt gräs ska inte förstöra det för mig! Så från mig till er alla:
En riktigt God Jul!

/JS06


 #
Palmlöf får göra vad han vill
Stafrin | 23 December, 2006 12:11
Den senaste veckan har det varit en del diskussioner kring grälet mellan Olle Palmlöf och Peder Lamm, där Palmlöf i TV-programmet ”Böglobbyn” försökt mäta bögnivån på Peder Lamms röst. Peder Lamm skrädde inte på orden utan frågade i ett brev:
”Jag undrar vad Olle Palmlöf skulle säga om jag gick ut och kallade honom pedofil eller nekrofil, eller om jag antyder att han tänder på getter?”
Jag tänker inte säga bu eller bä om själva grälet, eftersom den ligger på något av sandlådenivå, mer än att jag är lite förvånad över överreaktionen hos folk mot Peder Lamms kommentar. Man har tytt det så att Lamm hotat att gå ut och kalla Palmlöf allt detta. Kanske lite överreagerat från antikkungen, men jag uppfattar det så att Lamm ställer frågan om han SKULLE HA GJORT samma sak, hur skulle Palmlöf ha reagerat då. Men jag kan ju ha fel…
Men nu är det också så att är du en riktigt hipp, trendig och populär komiker så får du säga vad som helst om vem som helst och sen skylla på yttrandefrihet och humor. Det är folk som Özz Najem, Parlamentetgänget, Fillip & Fredrik, Olle Palmlöf och Henrik Schyffert. Jag tror att hade det varit t ex Bosse Parnevik eller Lasse Brandeby (två komiker som inte är hyperaktuella numera) som hade lett ”Böglobbyn” och gjort samma sak så hade programmet varit förmodligen en flopp och det varit ett väldigt liv MOT dom. Det är likadant i musikindustrin när det gäller låtstölder. Om Dr Alban eller Rednex snor två takter så blir ett väldigt liv medan Håkan Hellström hyllas som en hjälte. Är du lagom hipp och trendig idag så får du göra mer eller mindre vad du vill verbalt. Sen kan man debattera vad man ska få göra inom humor, men det är en annan historia. Detta sagt alltså utan att ta nån speciell ställning i det enskilda fallet, men ibland kanske det är bra att lyssna på båda sidor innan man yttrar sig…

/JS06
 #
Barnen förlorare i barnbidragsförslag
Stafrin | 23 December, 2006 00:32
Alliansregeringen utlovar höjning på barnbidrag för alla utom socialbidragstagande föräldrar. Ytterligare en i raden av förslag som går ut på att man inte ska leva på bidrag som arbetslös man ska jobba med jobb som inte finns. OK, det är en sak att man drar åt tummskruvarna på vuxna arbetslösa, men att se till att barnen också blir lidande...? Vem är det då som bär skuld för att de blir drabbade av detta förslag? Är det föräldrarna som inte hittar jobb eller politikerna som ser till att man får mindre pengar? Det ska bli kul att se hur detta ska gå ihop, för nu är det snart upp till bevis. Man stryper all inkomst för de arbetslösa och både lovar jobb och lovar inte jobb bara genom sänkt a-kassa och arbetsgivaravgift. Också försämrar man möjligheten för arbetslösa föräldrar att ge barnen en bra start i livet, samtidigt som man pressar dessa att söka jobb hos företag som inte alls gillar att anställa folk som riskerar att få vara lediga för vård av barn då och då. Endast i Alliansens värld kan 1 +1 bli 4.

/JS06
 #
Allt mer desperat nedladdningsjakt
Stafrin | 21 December, 2006 20:09

De stora skivbolagselefanterna har stämt lilla ryska nedladdningssiten allofmp3.com för att de är för billiga med sin nedladdning. En skiva kostar där 1 dollar. Man kan se det ur två synvinklar.
1) De stora skivbolagen ger sig inte förrän de har 100 % kontroll över all musik vi lyssnar på.
2) De har gett upp i jakten på de olagliga nedladdningssiterna och jagar nu andra villebråd, mer lönsamma.
Vilket som så visar det på en musikbransch som blir mer och mer desperat.

/JS06


 #
Ge mig en vit jul!
Stafrin | 19 December, 2006 21:58
För en gångs skulle tänkte jag bli lite privat. I lördags stod jag, min mor och min syster och hade vårt traditionella pepparkaksbak. Solen sken, gräset var grönt, sjön nedanför lyste blå och vi hörde på julsånger. Jag säger bara: Vad är det som inte stämmer med den bilden? Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska ha julgran eller majstång. Jag vill ha en vit jul! Är det för mycket begärt?

/JS06

 #
Östersund ger hopp om en god jul
Stafrin | 18 December, 2006 22:39
Det är intressant att studera viljan att hjälpa de som har det svårast under juletiderna, alltså de hemlösa. Inte minst här i Norrland. I Östersund vill hela kommunen hjälpa de hemlösa genom att starta en värmestuga för de hemlösa. Här i Sundsvall gör kommunen i sig inget, men låter numera, efter mycket om och men, KRIS att ha ett soppkök i form av en liten stuga på Storgatan. Timrå kommun tillåter inget soppkök alls. I detta fallet tycker jag att Östersund är de som har den största hedern, för jag förutsätter att deras plan med värmestugan, förutsatt att de lyckas med sina problem med lokal och anställda, även gäller under sommartid också. För det finns en del människor som det är svårt att säga GOD jul till, för man vet att de inte kommer att ha det och det som är sjukt är att viljan hos kommunerna finns i de flesta fall bara där under juletid. Men det måste ju vara lika hemskt att fira påsk och midsommar ensam eller på gatan som jul, eller?

/JS06
 #
”Internationalen” kändes helt rätt!
Stafrin | 14 December, 2006 20:28

Idag var det manifestationer och demonstrationer i många städer mot försämringarna av A-kassan. Jag hade förvisso ett julbord som jag blivit inbjuden till, men jag tyckte detta kändes viktigare. Det handlar även om min ekonomi. Och andras. Så jag och ett par till gick i demonstrationen i Sundsvall, som avgick från Folkets Hus mot torget. Det var ett fackeltåg med paroller och plakat som vandrade igenom staden. Hur många vi var har jag ingen siffra på men mer än några hundra i alla fall, och ironiskt nog fler än som gick i årets maj-tåg. Och här fanns det de som spontant plötsligt sjöng ”Internationalen” i tåget. Det kändes inte alls så mossigt som man tjatat om i flera år. ”Internationalen” kändes helt rätt. Sen vilken jubelidiot som kom på idén att man skulle blåsa visselpipa hela demonstrationen igenom kan man fråga sig. Det lät mer som ett fotbollsderby mellan AIK och Djurgården än en seriös demonstration och hörseln mådde inte så bra efteråt.
Däremot var det väldigt sparsmakat med slagord och ramsor. Men uppslutningen kunde man inte klaga på. Och det var mer än bara arbetslösa.
På torget så underhöll musikanterna Tomas Nordström och Tommy Rehn med låtar av både Simon & Garfunkel och John Lennon. Handelsordföranden Lars-Anders Häggström talade, tillsammans med riksdagsmannen Hasse Stenberg samt en kvinna vars namn jag inte uppfattade som gav tillställningen mest färgglans när hon ilsket och engagerat ylade så högtalarna höll på att flyga av scenen:
”JAAAG ÄR RÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄDD!!!!!!!!!!”
Det blöds på glögg och pepparkakor och allt av slutade med att man sjöng ”Internationalen” i allsång, de flesta med knutna nävar i luften. Det var en klassisk demonstration för något viktigt. Det som alla sagt vara så gammalmodigt, en traditionell facklig demonstration, kändes plötsligt mer aktuell och fräsch än nånsin och folket slöt upp. Inte lika många som vid demonstrationerna mot Irakkriget, men OK ändå. Sen kanske vi alla nånstans inom oss insåg att det inte hjälper. Regeringen kommer att lägga fram förslaget och chansen är minimal att den inte går igenom. Men vi tog chansen i alla fall, att försöka göra nåt åt det hela, för faktum kvarstår; välfärd och demokrati går hand i hand. Det finns ingen välfärd som inte har varit en demokrati och när man bryter ner välfärden så bryter man ner demokratin, medvetet eller inte. Regeringen, som under hela valrörelsen sagt att man ska lyssna på väljarna, har slagit dövörat till trots att flera tusen över hela Sverige demonstrerat och tyckt att deras förslag är åt skogen. Därför, bra gjort alla som ställde upp i Sverige idag!

/JS06


 #
Manifestationer 14 december mot a-kassepolitiken!
Stafrin | 13 December, 2006 21:19
Så vill jag påminna om att det kommer att vara manifestationer mot a-kasseförsämringen runt om i Sverige i morgon, 14 december, arrangerad av LO. Ni som har möjlighet, sök gärna upp er stads demonstration och uttryck er åsikt. Mer info och vilka städer det förekommer manifestationer i hittar ni på LOs hemsida. Trots allt gäller detta mer än bara de arbetslösa.

/JS06

 #
Anna Sjödin har lärt sig stilen
Stafrin | 13 December, 2006 18:21
Det fanns en tid i politiken då en skandal innebar avgång. Visst en skam för partiet, men politikern avgick och partiet kunde försöka reparera allt och vandra vidare. Numera så har de flesta dock lärt sig, om man ignorerar skandalen så kanske folket glömmer det. På så sätt får politiker sitta kvar på sina poster trots vikande popularitetssiffror, vissa protester och hånanden i nyårsrevyer. Enda gången som man avgår är om politikern utgör ett direkt hot mot partiets väljarsiffror totalt sätt. Lars Leijonborg har stannat kvar, trots att kritiken mot honom efter dataintrånget var stort, Göran Persson satt kvar i flera år trots det ena icke-sossebeslutet efter det andra, vi har ett par ministrar i regeringen nu som gjort en och två tabbar för mycket och även SSU-basen Anna Sjödin har lärt sig. Sitt kvar och låtsas som det regnar så blir det solsken snart. Folket kanske inte ser hålen i partiskalet. Människans minne är inte längre, framför allt i en tid som denna då minnas är ett fult ord. Är vi så toleranta att vi tror att det ordnar sig eller bryr vi oss inte längre alls? Det sorgliga är att flera av dessa politiker samtidigt försöker jobba för demokrati i samhället.
I socialdemokraternas fall så behöver man dock allt positivt man kan komma på för att få förtroendet och makten tillbaka. Därför kan det vara läge för en rensning i leden och i den städningen kommer Anna Sjödin att vara den som sitter längst ut på pottkanten. Därför borde Anna Sjödin inse när loppet är kört. Hennes envishet och skandal skadar partiet och hon borde själv hoppa ner från kanten (alltså avgå...). För det finns trots allt en gräns när solen inte lyser längre och vattnet har runnit över bägaren.

/JS06
 #
Mobil grammisinvasion...
Stafrin | 12 December, 2006 20:04
Skrattade lite när jag såg nomineringarna till Grammisgalan. Kalasets senaste priskategori är "Årets ringsignal". Tänk om juryn när galan återtogs 1987 hade vetat att man nästan 20 år senare skulle belöna en ytlig mobiltelefonsignal, som används i fem sekunder för att meddela att nån ringer och som byts ut igen av de flesta efter en månad. Framför allt skulle det ha varit kul och se hur en prisutdelning av årets ringsignal hade sett ut 1987.

/JS06

 #
Sverigedemokraternas mask faller
Stafrin | 10 December, 2006 22:50
8 av 10 sverigedemokrater vill enligt en undersökning gå längre än partiprogrammet skvallrade om i valet, som att neka muslimer uppehållstillstånd och kräva att invandrare inte bara lär sig språket utan även den svenska kulturen. Precis som moderaterna tycks SD också ha svårt att hålla masken som skiljer deras verkliga politik från den uppdiktade. Eller så kan det vara vissa SD-politiker som inte kan spelets regler och vet när man talar sanning och inte.

/JS06
 #
Vart är bevisen mot 41-åringen?
Stafrin | 09 December, 2006 10:44
En 41-årig svensk med marockanskt påbrå har hamnat på USAs terrorlista och är misstänkt för att ha samröre med Al-Qaida. Jag säger varken bu eller bä om själva misstanken. Det är fullt möjligt att det är så. Men vad man som vanligt glömt är möjligheten att det inte är så. USA är ju landet som har som motto "innocent until proven guilty", på papperet alltså. Den svenska regeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen bockar och accepterar detta med hull och hår. Ytterligare en människa ska alltså dömas i förväg till ekonomisk svält utan rätt att försvara sig. Det är den demokratiska och trygga vardag vi lever i.
Forne utrikesministern Thomas Bodström har i detta fall gått ut och krävt att Alliansen ska protestera och kräva bevis av USA, vilket är intressant, med tanke på att han och den förra regeringen utan att blinka oskyldigt frös ut de tre stämplade afrikanerna i fem år. Åter igen visar USA att de bestämmer i världen och att vi alla ska bocka oss ovillkorligen och att de mänskliga rättigheterna ska stå tillbaka.
Därför tycker även jag att Alliansregeringen ska kräva klara bevis av USA för att 41-åringen är inblandad i Al-Qaida, och med tanke på hur starka bevisen var på somaliensvenskarna så kan dessa se ut hur som helst. Dessutom måste vi kräva av FN att USA ändrar reglerna, för om vi ska frysa och spärra in alla i denna värld som "kanske" har samröre med terrorism så kommer vi få en värld som är odräglig att leva i. Vi måste kräva att USA använder sitt bortglömda motto "innocent until proven guilty" i praktiken även i dessa fall också.

/JS06
 #
Tjatigt om Fuglesang
Stafrin | 08 December, 2006 06:55
Jag förstår att det är spännande med en svensk som för första gången ska upp i rymden, men är det bara jag som är en aning trött på att höra om Christer Fuglesang dag ut och dag in? Han är ju trots allt inte den första nånsin i rymden och han ska ju inte till månen och promenera precis. Och när han kommer ner igen så lär han få en egen talkshow. Kanske på TV4 så de kan snillrikt använda namnet "Sikta mot stjärnorna" igen. Men just nu hör jag hellre om fågelsång än Fuglesang...

/JS06

 #
Kovändningen i hockeyrinken
Stafrin | 06 December, 2006 08:51
Appropå det faktum att Anja Pärson vann bragdguldet igår (grattis förresten) och svenska folket och media skriker sig hesa för att inte Tre Kronor fick det, en sak som jag ända sen OS funderat på är följande: Innan OS-finalen så var en stor del av svenska folket och medierna missnöjt med det faktum att Sverige lade sig mot Slovakien, flera tyckte att det var fusk och det blev inte bättre av att spelarna och Bengt-Åke Gustafsson ljög och slirade i medierna. En del tyckte till och med att Sverige borde åka ur turneringen. Sen räcker det att laget tar guld och plötsligt är det årets kovändning och folk säger, "så gör alla länder" och "det viktigaste är att vinna" samt "skandal att de inte fick bragdguldet". Inte ofta var det samma människor som först kritiserade Tre Kronor som efter guldet hyllade både sättet och laget. Denna fundering är inte till för att säga bu eller bä om att Tre Kronor inte blev bragdvinnare, för de lär med stor sannolikhet ändå få Järringpriset, utan som en stilla fundering om vad som får en människa att så fort vända åsikt. Är ishockey så spännande och viktig? Sportens värld är underlig...

/JS06
 #
Linda Rosing fick mig i skamvrån
Stafrin | 04 December, 2006 20:57
Jag ska be om avbön. Jag tar av hatten och böjer huvudet i skam. Jag var en av dem få som faktiskt hoppades att Linda Rosing menade nåt med sitt prat om att bli seriös och bli politiker. Inte minst för att jag gillade att Unika Partiet var det enda partiet under valet som ens nämnde socialfrågan och de faktum att vi har en del människor i samhället som inte har råd med MP3-spelare och mobiltelefon med internet. Folk på diskussionsforumen skakade på huvudet och undrade om jag var frisk och kunde ha översende på sin höjd med att jag inte bryr mig för fem öre om Big Brother. Jag vill alltså inte utge mig för att veta nåt om alla dessa bimbos som ställer upp i dokussåpor, mer än att värre mirakel har väl skett än att nån av dem har ändrat riktning i livet. Kanske var det dock så att mina förhoppningar om att få ett mänskligt parti överskuggade allt annat. Men jag står för att jag hoppades det då. För jag anser att ett sånt parti behövdes och behövs. Men jag erkänner att jag hade fel också i detta fall. Expressen skyltar på sin hemsida med den något underliga rubriken:
"Hon tvingas till utvik"
Följt av en snyfthistoria om hur ingen tar henne seriöst, hennes son ogillar det hon gör, hennes dotter tar avstånd från henne och hur hon nu blir popstjärna och gör det enda hon vill, vika ut sig och modella. Först är det synd om henne för att ingen tar henne seriöst och sen så erkänner hon att hon vill vara modell. Sen så snyftar om hon att hennes barn mår dåligt av hennes utvik och så viker hon ut sig igen. Snacka om en kvinna i identitetskris. Men respekt får man inte i julklapp. Den förtjänar man och hon lär knappast få den nu. God natt, UP!

/JS06
 #
Ständiga julsåpan Gävlebocken...
Stafrin | 03 December, 2006 18:33
Vi svenskar är egentligen rätt underliga människor ibland. Nere i Gävle står en julbock av halm som de innevånarna kämpar med alla möjliga medel om att få behålla. Allt medan alla andra övriga svenskar hoppas på och slår vad om hur länge det tar innan nån bränner ner bocken igen. Ibland är livet rätt otacksamt... :)
 #
Jämtin vs Sahlin - passar nån?
Stafrin | 01 December, 2006 12:11

Sen min spaning för några veckor sen om vem som borde bli socialdemokraternas nya partiledare så har det kommit in ett namn till som jag ställer mig lite frågande till; förre biståndsministern Carin Jämtin. Aftonbladet slog på stora trumman och bedrev en massiv kampanj för att få Jämtin som kandidat och har man hela media bak i ryggen så har man inga problem att bli en solklar kandidat. Jämtin började med att inte vilja kandidera och växlade sen spår till att trots allt bli lite intresserad. Vis av erfarenhet från föreningspolitiken så har jag fått lära mig att det inte behövs mer för att övertala en person att ta kandidaturen. Men Carin Jämtin är ett relativt okänt namn som inte gjorde så mycket väsen av sig som minister och dessutom har hon, i och för sig i en artikel i Aftonbladet, sagt att Sverige kommer att gå med i EMU. Alltså börjat med att nonchalera ett folkomröstningsresultat som socialdemokraterna sen tidigare sagt att man ska respektera.
Den 14 december ska varje distrikt föra fram sina kandidater, men redan idag på Metro så kan man läsa att Mona Sahlin och Carin Jämtin anses som de två huvudkandidaterna. Sahlin ska då representera "en modernare linje" medan Jämtin är "mer traditionell socialdemokratisk politik". Vad som menas med en modernare linje och traditionell politik kan man då diskutera, med tanke på vart Göran Persson har styrt partiet. Om Jämtins kommentar om EMU är traditionell politik så är det förmodligen traditionell i Göran Persson termer. Som jag sa tidigare, vad partiet behöver är att bli en spjutspets till Alliansen, inte ett likvärdigt alternativ. Och frågan är om nån av dessa är passande i den frågan...

/JS06


 #