Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Snedvriden diskussion om regionsindelningen!
Stafrin | 28 Februari, 2007 17:06
Igår lade Ansvarskommittén fram sitt förslag på hur Sverige ska se ut i framtiden och där kan man hitta nya regionsdragningar med 6-9 regioner istället för län och med minst 500 000 - 2 000 000 innevånare i varje region. Anledningen är förstås i huvudsak ekonomisk och frågan är om det är det som gör att det är så otroligt tyst i landet. Jag hoppades att det vid det här laget skulle ha varit en massiv debatt, men det är knäpptyst. För att själv kunna bilda mig en uppfattning så fick jag leta långt för att hitta både för- och nackdelar. Denna knäpptystnad är den stora faran i denna debatt för jag tycker att diskussionen hittills känns ganska snedvriden. För denna nya regionsindelning kan vara en av de största förändringarna i landet på mången god dag och då borde man lyssna på folkets röster allt mer. Det är inte frågan om några linjer som ska dras och sen inget mer. Länens betydelse idag kan man debattera, men varje län har, trots allt, sin egenhet och sin identitet. Denna nya regionsbildning, med större regioner, kommer att göra att makten flyttas längre bort från folket. Det är sällan som jag positivt citerar en moderat politiker men före detta vice partiledaren Chris Heister skriver bra på sin hemsida:
"Argumenten som lyfts fram för stora regioner handlar sällan om individerna eller om effektiv resurshantering. Demokratiargumentet förekommer ofta i debatten, men varför demokratin skulle stärkas av en ny regional nivå som ligger ännu längre från medborgarna är svårt att förstå. Snarare är det så att medborgarna kommit längre från makthavarna där försök genomförts."
Det som jag anser är den största maktförskjutningen är om vi i Norrland skulle slås ihop till en stor region, alltså dela landet på hälften. Längden på den eventuella regionen gör att makten i Norrland hamnar gigantiskt långt från folket. Sen tidigare så har vi sett här i Västernorrland hur man lägger ner både post, affärer och närpolisstationer i småbyar och orter till förmån för de stora städerna och det är bara en tidsfråga innan det samma sker inom regionerna också. Sen håller jag med Johan Linander som i bloggen som heter "Linander tycker!" anser att Ansvarskommittén fastnat i en olycklig likriktning när alla regioner måste ha ungefär lika många innevånare för att kallas region. Vad är det för fel att ha en mindre region, än att, till exempel, tvinga ihop Gotland med Stockholm för att man tvunget ska få ihop rätt antal innevånare?

Dessutom börjar nu kapprustningen inom varje kommun om att bli sin regions huvudstad. Här i Sundsvall har man redan tagit beslut i fullmäktige om byggnad av nya scenhus och konsertlokaler och det känns inte som en tillfällighet att detta accepterades samtidigt som man målat upp något sorts krig mellan Sundsvall och Umeå. Nu kommer varje kommun att fördela sina kommunpengar så att mer pengar hamnar i skrytbyggen och PR-saker och mindre på skolor och hjälp åt de äldre och fattiga. Allt för att likt en OS-ansökan sälja in sin stad som den största och bästa kandidaten till regionshuvudsäte.

Jag tycker att man ska lyfta fram debatten ärligt och ordentligt och lyssna på folket. Inte bara sälja in det som en kul lek för politikerna, inte som en kommersiell och ekonomisk möjlighet och inte bara måla upp det som en trendig föränding för 2000-talet. Det är inte ett parti av brädspelet "Risk" man spelar, utan det är verkliga människor som detta berörs och kan man inte sköta detta på ett mer demokratiskt och förnuftigt sätt och se till att hela Sverige kan leva även efter en sån här förändring så tycker jag att man borde skrota idén. Utan fram med diskussionen, lyft fram för- och nackdelar, lyssna på debatterna och ta beslut därefter. Förmodligen kommer vi i Norrland fram till helt andra slutsatser än Stockholm och Skåne. Bara där ett bevis på att var del i Sverige har sin identitet och allt inte är stöpt i samma form.

/JS07
 #
Disco-Calle - vår man i kriget!
Stafrin | 27 Februari, 2007 22:22
Utrikesminister Carl Bildt är mannen som aldrig slutar att förvåna. I en debatt i Bryssel slängde han, tillsammans med Georgiens president Micheil Saakasjvili, fram ett förslag på vad som skulle få kriget vid Kaukasus att sluta; bygg fler diskotek.
"Diskotekstillgången i konfliktlösning är ofta undervärderad, den högsta musiken vinner. En kväll på diskot är bättre än en kväll med Kalashnikov", sa Bildt till TT. Och, nej, det är den 27 februari, inte 1 april. Bildt tror alltså att om man byter Edwin Starrs "War" mot Beeg Gees "Staying alive" klockan 23 på kvällen så slutar folk att kriga.
Jag vet än inte om det ska tas som seriöst, ironi, dumhet eller allmän ignorans, men jag hoppas att det var menat med en viss form av ironi, annars är nog Sverige mer illa ute än vi tror. Men det kanske egentligen var den metoden han använde när han förhandlade i kriget i forna Jugoslavien. Och om det skulle visa sig vara en bra metod så är det väl bara att bygga på så är allt löst. För att lugna Indien och Pakistan så kan man spela Dr Bombays "Calcutta" och i för Israel och Palestinakonflikten kanske "Jerusalem" med Alphaville passar bra. Och ni som undrar, det är inte kärnvapen Iran och Nordkorea ska ha uran till, det är för att få råd med discjockeys.

/JS07
 #
Dags att respektera Al Gore
Stafrin | 26 Februari, 2007 19:29
Oscarsgalan igår känns inte nödvändig att kommentera nåt nämvärt, förutom det roliga att Al Gores film "The truth" vann dokumentärpriset. Jag ska erkänna att jag inte har sett filmen, men jag tycker att det är dags att lyfta på hatten och ge en eloge till Al Gore. En f d amerikansk toppolitiker (vicepresident) som utnyttjar sitt kändisskap till nåt vettigt och viktigt och som via den filmen och den kommande supergalan "Earth Aid" verkligen försökt väcka mänskligheten. Miljöfrågan har hållit som nyhet mycket längre än jag trott och trots att en stor del av oss människor ännu tycks vara enormt trögväkta så hoppas jag att media fortsätter att skriva om det, om än kanske i andra toner än att hela tiden komma med skrämselbilder. Som sagt så tycks tycks det gå trögt att få mänskligheten att inse allvaret och det vore inte helt fel att börja fokusera på företagen som gör de miljövänliga alternativen. Jag tror att om man bearbetade dessa att sänka priserna på miljövänliga alternativ så att det är billigare att handla miljövänligt än det "normala" så skulle folk definitivt vakna, för idag 2007 så förstår folk orden pengar och tjäna.
Men som sagt, well done, Al Gore. Det ska bli intressant och se vad som blir av "Earth Aid" i jämförelse med Bob Geldofs båda svältgalor 1985 och 2005.

/JS05
 #
"Pokerfejs" - svensk underhållnings-TV i kris!
Stafrin | 26 Februari, 2007 17:37
Det är alltid intressant att se hur media plockar fram nya programidéer (OK då, köper in nya program idéer), pushar enormt på den och sen mottar publikens reaktioner och ska man se på reaktionerna efter gårdagens premiär på TV4s frågesport "Pokerfejs" så är det sopkorgen nästa för Gry Forsell och Adam Alsing. Och jag, som bara orkade härda ut till hälften, instämmer. Svensk underhållnings-TV idag är i kris! Vad programmet gick ut på förstod nog bara Gry och Adam själva och själva intresset kring programmet ligger tydligen inte på huruvida deltagarna klarar frågorna utan hur mycket programledarna håller låda och om deltagarna härdar ut. Var i själva "Pokerfejset" kommer in fattar jag än inte och jag känner att jag inte riktigt bryr mig heller.

Det som jag dock ifrågasätter är om TV inte kan göra ett enda program idag som INTE går ut på att deltagarna ska psyka eller baktala varandra. Är det bara dokusåpamissbrukare på antabus som jobbar på världens TV-bolag? Mest patetiskt i detta program är en del där deltagarna ska stå och öppet inför publiken försöka snacka ner de andra så att någon bryter ihop och lämnar tävlingen. Pajkastningen är som hämtat från en överbliven dokusåpa som ingen ville se och borde förkastas. Problemet här var att det lät så påklistrat och tillgjort att det skrek manus om det hela.
Reaktionerna om programmet talar sitt tydliga språk, här hämtat från Aftonbladets diskussionsforum direkt efter sändningen:
"Jag gör hellre en rotfyllning än ser den här skiten"
"Programmet passar bättre som fredagsunderhållning på fritidsgården"
"Jag tittar hellre på en repris av gårdagens nyheter än det här!"
TV4 lär inte erkänna något fiasko förrän det är verklig kris, men mitt pokerfejs är rätt onödigt. Programmet är nästan på samma kalkonnivå som Bingo Royal, ett bevis på att TV-underhållning har stora problem med fantasin.

/JS07
 #
Visst finns det pengar till skolan!
Stafrin | 25 Februari, 2007 21:46
Tusentals personer demonstrerade i Sundsvall mot ytterligare nerskärningar inom skolan. Enligt kommunen finns det absolut inga mer pengar till skolorna, vilket luktar mygel lång väg. Sen tidigare har kommunen haft problem med prioriteringar inom budgeten. Skolan kan man strama åt på, medan man gladeligen planerar nya teaterhus och konserthus vid hamnen. Flera gånger under scenhusdebatten så fick man höra när man frågade varför de hade råd med det ena men inte det andra att:
"Det tas inte från samma kassa!"
Men det är ändå samma totalbudget vi talar om. Det handlar om vilka avdelningar som får mest pengar och det är tydligt, nu mer än nånsin, att det läggs mer pengar till nöje och PR än till innevånarnas välbehag. Så visst finns det pengar att rädda skolorna i Sundsvall. Men då får man offra lite. Mer än en halv miljard ska läggas från kommunen till nybyggen av både det ena och de andra nöjespalatset. Ta därifrån, vänta med en del nöjesattraktioner och tänk på oss som bor här också. Skolan tillhör ändå Sundsvalls framtid!

/JS07
 #
Håller människan på att överge yttrandefriheten och demokratin?
Stafrin | 23 Februari, 2007 23:39
Är människan på väg att avskaffa sin rätt att påverka? Det slår mig när jag tittar runt, både i Sverige och i världen. Företag i Sverige struntar i de etiska reglerna i god handel och service, men när kunderna protesterar så struntar företagen helt i det och folket accepterar det. Sveriges Radio och TV ungdomsanpassar 90 % av sitt utbud och gör att det mer och mer liknar det kommersiella utbudet, men när konsumenterna yttrar sig så ignorerar medierna det med ett:
"Vi vet vad vi gör..."
Alliansen genomför åtgärder som slår mot de flesta som har en mindre årslön än 200 000. Vi var över 1 miljon som protesterade mot sänkningen av A-kassan, men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin viftade lätt bort det och blivande socialdemokratledaren Mona Sahlin har också hotat att ha en fortsatt lägre A-kassa.
Irakkriget genomförs av USA utan världens godkännelse. Men det spelade ingen roll att halva världen demonstrerade, George W Bush ignorerade det och idag har kriget firat 5 års jubileum.
På jobben så kan man idag lätt bli avskedad om någon tycker annorlundare än massan och arbetets ledning. Man måste följa medströms för att bli accepterad.
Överallt så hör man myndigheter, politiker, media och näringsliv göra förändringar mot folkets vilja med orden "Vi vet vad vi gör...", var på de gör det och allt blir till det normala efter ett tag, trots att ingen egentligen gillar det.
Att politiker och andra struntar i folkets vilja är förvisso inget nytt, det har förekommit i alla tider, men jag ser en allt större ignorans hos dessa och dessutom en allt mer utbredd uppgivelse. Alltfler gånger hör man folk säga:
"Det är ingen idé, politikerna lyssnar ändå inte"
Detta gör att maktens människor ser en möjlighet att mer och mer kunna göra vad de vill och strunta i folket, och i det långa loppet demokratin, eftersom folket lägger sig nästan direkt. Nu är inte detta ett försök att starta nån form av revolution, utan bara fråga; Vad händer egentligen? I Sverige idag har vi en enligt grundlagen stiftad yttrandefrihetslag, något som är grunden för en demokrati. Men är det så att vi steg för steg håller på att bryta ner den lagen, eftersom vi tillåter politiker, näringsliv, media och myndigheter att köra över oss med beslut som gagnar dom själva och vifta bort de eventuella protester som finns?
Givetvis väljer vi politiker och makthavare enligt god demokratisk ordning och förväntar oss att dessa ska fatta beslut som ska vara till godo for oss, men det betyder inte att politiker och näringsliv kan förutsätta att allt de gör kommer att accepteras av oss och vi människor är så dumma att vi inte fattar vad som försigår.
Jag känner att detta är en sak som breder ut sig mer och mer i den värld vi lever i idag och jag är oroad. Oavsett vad det gäller för sak så måste vi även våga protestera mot det vi tycker är fel, våga försöka påverka så att vi med gott samvete kan gå och lägga oss på natten och veta att vi åtminstone har gjort vårt bästa. Jag saknar naturligtvis inte kravaller av Göteborg- eller 1968-format, men när jag ser demonstrationer som den som var över hela världen mot Irakkriget eller den miljon som försökte resa sig mot sänkningen av A-kassan så kan jag inte låta bli att fundera varför denna vilja inte finns annars. Hur många gånger till ska vi behöva stå ut med att en snorkig chef vid Sveriges Radio eller George W Bush sätter näsan i vädret, klappar den protesterande konsmuenten/protestanten på huvudet och säger:
"Vi vet vad vi gör!"

/JS07
 #
Alliansen - alkoholkapitalets oväntade motståndare
Stafrin | 20 Februari, 2007 21:46
Alliansens s k vänstersväng har ju hittills visat sig bara vara en synvilla, förutom i EN fråga; alkoholfrågan, där moderaterna har gjort oväntade kommentarer mot sina annars så liberala förslag om att släppa alkohol fritt och sänka skatten. Tidigare sa ju finansminister Anders Borg att:
"Folket ska jobba, inte supa!"
På ett möte som jag var på där socialminister Maria Larssons statssekreterare Rangwi Marcelind talade så målade hon upp Alliansregeringen som nykterhetsrörelsens nya kompisar. Och nu har Fredrik Reinfeldt bestämt sagt nej till att sänka ölskatten för att få pengar till jobbskattesänkningen.
Om detta beror på att borgarna till sist har insett alkoholens faror eller om det bara är ett sätt att hålla Kristdemokraterna kvar i Alliansen vet jag inte. Kan ju också vara så att nu när fler och fler EU-länder börjar gå i Sveriges fotspår när det gäller drogpolitik så vill man inte sumpa det anseende som man nu har i den frågan. Som de säger i USA:
"Politics makes strange bedfellows"
Men vilket fall som helst så ska det bli spännande att följa fortsättningen i denna fråga.

/JS07
 #
TV 4 riskerade smitta - men vem bryr sig?
Stafrin | 16 Februari, 2007 23:21
Ibland är svenskarna ett underligt och cyniskt folk. TV4 har just genomfört ett nytt program av sitt minst sagt överhausade program "Let´s dance" där de helt obehindrat riskerade hälsa och kräksjuka på både deltagare, produktionsfolk och publik genom att låta två magsjuka kändisar dansa. Vad krävdes för att TV4 skulle ställa in programmet på grund av sjukdom eller ge de sjuka deltagarna permission för en vecka? Underhållningsbranschen börjar minst sagt bli desperatare och desperatare och tittarna är tydligen helt med. För när jag surfar runt bland diskussionsforumen för att se om nån reagerade som jag så läser jag att det som folk skriver spaltmetrar och hatinlägg om är att Lasse Brandeby inte kan dansa. Har jag missat nåt? Måste jag se programmet för att reagera annorlundare?

/JS07
 #
Skådespelerskan Johanna Sällström död
Stafrin | 14 Februari, 2007 21:08
Ibland är livet så orättvist. Vissa människor dör unga och får inte chansen att leva sitt liv till fullo och uppfylla sina drömmar. Johanna Sällström var en begåvad skådespelerska som verkligen kunde gå in i sina roller och få dom trovärdiga. Dessutom var hon en av få skådespelande ungdomar som efter "Tre Kronor" lyckades bryta sig ur "såpakändisfacket" och bli stor skådespelare på egen hand. Hon fick bara 32 år i livet innan hon dog. Svenskt kulturliv är en personlighet och talang fattigare.

/JS07
 #
Kärnvapenförhandlingar gav resultat.
Stafrin | 13 Februari, 2007 20:03
Nordkorea lägger sitt kärnvapenprogram på is i utbyte mot olja. Ädelt gjort och smart sätt att försöka rädda världsfreden. Allt kanske har sitt pris, även om det är en bit kvar. Nordkorea har trots allt kärnvapen ändå. Men se hur enkelt det gick nu att sätta sig ner och prata istället för att tvinga fram en nedläggning i form av bombning. Få se om USA lyckas lika bra med förhandlingarna när det gäller Iran, eller om det bli andra övertalningsmetoder då...

/JS07
 #
Anjas revansch i alla läger
Stafrin | 12 Februari, 2007 21:29
Innan denna vecka så surade många över att Anja Pärson snuvade Tre Kronor på Bragdguldet. Idag hyllas hon för att hon snuvat alla andra i backarna på alpina guld. Allt stavas revansch. Sug i dig, Anja, för det är du värd, för i år lär du få lite gladare miner om du tar hem Bragdguldet. Grattis!

/JS07
 #
Surt sa räven, Putin
Stafrin | 10 Februari, 2007 20:09
Politiker och ledare brukar vara bra på att kasta sten i glashus och den senaste i raden är Rysslands president Vladimir Putin som på säkerhetsmötet i München kritiserade sin amerikanske kollega George W Bush för sin bristande demokrati och sina försök att utöka sin makt. Och det Putin sa, om att USA gått över alla gränser och skapar konflikter än löser dom, låter ju väldigt bra och vettigt, om det inte hade rimmat väldigt dåligt med den demokrati som Putin själv visade upp i samband med sin valkampanj 2004 då knappt nåt annat namn än Putins fick förekomma i medier och annonser. Och orden att "USAs agerande gör världen osäkrare" är väldigt intressant om man tittar på exemplet Ryssland-Tjetjenien och hur det har utvecklats de senaste åren. Så man ser klart och tydligt maktens trådar som försöker hålla upp någon sorts gloria över Putin. Surt sa räven om rönnbären!

/JS07

 #
Sundsvall - Norrlands nya nöjespark
Stafrin | 09 Februari, 2007 18:24
Sundsvall är, som jag tidigare sagt, staden som numera håller på att förvandlas till en nöjespark, alltså att det viktigaste är inte att underhålla så att folket i stan har det bra utan att hitta på så många stora nöjesattraktioner och skrytbyggen som möjligt för att locka turister och eventuella nya innevånare. Vi har redan en stor galleria på tre kvarter kallad IN:, vi kommer att få nån form av teaterhus, en stor äventyrsbana, ny konserthall i hamnen, sen tidigare har vi ett kasino och en Colosseumplagierad idrottsplan och nu en gigantisk kontorsbyggnad i hamnen. Man var på väg att förstöra den klassiska Stadshussalongen med att vilja använda den till ännu en galleria, men där blev det stopp till slut. 80 % av alla byggnader är signerade företaget Norrporten. Och det spelar ingen roll att innevånarna skriver insändare och protesterar. Kontorsbyggnaden i hamnen, som beräknas vara klar 2008, är oerhört kritiserad men som vanligt så vet alla mer om innevånarnas bästa än innevånarna själva. Jag debatterade teaterhuset med politikerna på ett möte för några år sen där allmänheten var inbjuden och vi var 85-90 % i lokalen som sade nej till huset, men för döva öron. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i stan har gett sig den på att det SKA bli ett nytt scenhus.
När det gäller hamnbyggerna så vet jag inte om jag är reaktionär, men det finns en gammal bortglömd idé om vad man kan använda hamnen till och det är sjöfart, fartyg och båtar. Utflykter är en annan idé. Men det kanske låter för surrealistiskt.

Dessutom måste Sundsvall vara den enda kommunen i Sverige som konkurrerar med sig själv. Övervägande av alla gallerior och köpcentras som man vräker upp motiverar kommunfullmäktige själva med att det är för att konkurrera med köpstaden Birsta utanför centrala staden, som också ingår i Sundsvalls kommun och fullmäktiges jobb.

Var vi innevånare platser i dessa planer vete gudarna. Jobbtillfällen skapas förvisso, men frågan är om det är värt det när stan likväl förstörs och man inte satsar alls på allt annat i stan som behövs för att kunna leva. Skolan, till exempel, skär man ner på här istället. Vad ska man flytta hit för att jobba för om man ändå inte har en fungerande sjukvård, demokrati eller skola? Men jag antar att vår plikt är att handla i affärerna, le i kameran när reklamannonser för stan ska upp och hålla tysta. För Sundsvall ska banne mig bli Norrlands Stockholm... av nån anledning. Det är bara Globen som saknas, men det kommer väl det med.

/JS07
 #
Vi avgör framtiden för TV 4s mobbing-TV!
Stafrin | 07 Februari, 2007 20:07
TV 4 - kanalen som aldrig upphör att förvåna. Det nya kommande konceptet är programmet "Snyggast i klassen" där kärlekspar ska jämföra vem som är snyggast och vem som är fulast. Ja, jag vet att människor jämfört varandras utseende sen urminnes tider, men det betyder inte att allt går att överföras till offentlig TV. TV 4 har gott från att vara en trivsam familjekanal med reklam på 90-talet till en kanal som bara lever för att pressa alla etiska och moraliska gränser för att tjäna pengar. Mobbing-TV är som störst här och man töjer på gränserna hela tiden, först genom "Idol" och nu detta. Och det är vi som bestämmer dess öde. Genom att ställa upp på skiten oCh framför allt genom att titta. Och det största problemet är att "Idols" succé har visat på att man också kan påverka ett helt samhälle, till exempel en skola där barnen leker "Idol". Om denna nya serie blir sån succé att barnen leker "Snyggast i klassen", vem plockar upp spillrorna av de mobbade eleverna? Nu är det lätt att sitta och spotta på ett program som inte ens har startat och som man inte vet hur det ser ut i praktiken, men i vissa fall så räcker det att veta vad programidén går ut på så kan man stänga dörren direkt. För medan samhället kämpar för att få mindre mobbing, så kämpar TV 4 för att få mer. Det är vi som bestämmer ödet för dessa former av program, och vilken form av underhållning vi vill ha. Och jag hoppas att tittarna väljer rätt, för oavsett om man gillar public service eller inte så finns det en gräns för vad man får göra i kommersiell TV och inte! Eller det borde finnas det i alla fall...

/JS07
 #
Underlig prioritering i tsunamidebatten
Stafrin | 04 Februari, 2007 21:29
Apropå Tsunamibanden och Lars Danielsson; tänk om det talades lika mycket om framtiden som det görs om det förflutna. Om man forskade lika mycket i hur man ska förbättra säkerheten och katastrofhanteringen som man gör i hur det fungerade (eller inte fungerade) 2004. Vad tryggare många skulle känna sig då...

/JS07
 #
Därför floppade miljökampanjen...
Stafrin | 02 Februari, 2007 17:32
Gårdagens manifestation om att släcka all el i 5 minuter mellan 19.55 - 20.00 misslyckades, i alla fall i Sverige. Jag släckte, och säkert en del fler också, men elkonsumtionen totalt i landet ökade istället för att minska och det var väl inte riktigt DET resultatet som de franska miljöorganisationerna ville ha när idén skapades. Idag presenterar FN sin rapport om att medelvärmen kommer att stiga med 6 grader på 100 år och att vattnet stiger fortare än man trott, men frågan är; bryr vi oss? Många på de stora diskussionsforumen viftar bort den senaste tidens artiklar och nyheter om klimathotet som skrämselpropaganda och att professorerna har fel. Det känns lite som den gamla folksagan "vargen kommer, vargen kommer", där en liten pojke skämtade om att vargen skulle komma till en liten by och när vargen till sist kom så trodde ingen på pojken. Professorer och experter har matat oss med skrämselpropaganda med cancerframkallande ämnen i chips och galna kosjukan att vi kanske inte längre bryr oss när experterna kommer med de seriösa och viktiga rapporterna. Det har dock kommit fram via undersökningar att det som människan är mest rädd för inför framtiden är terrorism och klimatförändringarna och båda frågornas öden ligger i våra händer och vad vi väljer att göra. Är vi i de rikare i-länderna beredda att lämna lite av det lyxliv vi lever för att hjälpa våra medmänniskor och oss själva? Just nu är det viktigare med hur mycket pengar man kan tjäna på olika varor och dess producering än att titta på risker och konsekvenser och de miljövaror som finns ute på marknaden är fortfarande överdrivet dyrare än de "normala" varorna. Är pengar verkligen viktigare än vår planet?

Gårdagens manifestation tabbade dock inte bara på ett ointresse för frågan. Informationen om den var minst sagt usel. En liten rubrik på text-TV och en halvstor artikel i mitten på kvällsstidningarnas hemsidor, samt ett spammail till jordens befolkning, hjälper knappast. Mailen ratas av 80 % av alla människor som reklam och ska man skapa ett nyhetsintresse för en kampanj så duger det inte med att lägga upp informationen lite halvt fem timmar innan kampanjen. Jag tror att engagemanget hade varit ett helt annat om man börjat redan i måndags och matat folk med information om kampanjen.
Jag måste medge att frågan hittills har hållit längre i etermedierna och i tidningarna än jag trodde de skulle göra och det tycker jag är ett gott tecken. Men det gäller att vi tar till oss det som står också. För när vargen kommer så är det för sent...

/JS07
 #