Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Tiggeriförbud är en cynisk 30-talslösning!
Stafrin | 29 April, 2007 14:56

30-talet är här igen! Åtminstone om några år om Alliansen fortsätter, fast i detta fall handlar det om en politiker, den moderate socialpolitikern Carl-Axel Roslund i Malmö, som vill sätta polisen på tiggare som sitter utefter gatorna i storstäderna. Tiggeri kan förbjudas i Malmö. Nu är detta inte ett försök att förneka det faktum att det kommer människor från andra länder och försöker utnyttja svenskarnas goda ekonomi till att få en slant. Det som är problemet är att det anses som ett problem. Det finns oändligt mycket större problem att diskutera i samhället än huruvida östeuropeer ska får sitta med mössan i hand eller inte. Arbetslösheten, miljön och sjukvården är oändligt mycket viktigare än hur fin stadsbilden är eller inte. Men klarar man av den första, arbetslösheten, så skulle det i så fall bli färre svenska tiggare. Men det finns en sak som styr detta. Stadsbilden genererar PR som genererar pengar. Och pengar är viktigare än folket idag. Men det skulle Carl-Axel Roslund inte erkänna offentligt. Istället kontrar han med:
" Vi har ett socialt skyddsnät som är tillräckligt. Ingen behöver gå på gatorna och tigga för att klara sin försörjning."
Framför allt inte i ett land där Roslunds parti (plus partikollegor) redan sett till att de fattiga ska få lägre a-kassa och där kommunerna nu får omfördela budgeten för att få råd med alla socialbidragstagare. Dessutom i en tid då Alliansen sett till att alla hyresrätter kan omvandlas till bostadsrätter när de vill. Den nya jobbgarantin kommer att gå ut på att arbetslösa ska bli tvungna att gå ut och tigga, men då om jobb. Nej, Carl-Axel Roslund, i ett modernt land 2007 ska ingen behöva gå på gatorna och tigga, men likväl är det folk som gör det och att ropa på förbud är både cyniskt och idiotiskt. Framför allt eftersom hans eget parti bäddar för fler tiggare. Vad är nästa steg, förbjuda arbetslöshet? Gillar man inte tiggare så satsa energin på att hjälpa och göra något åt situationen istället. Om man inte vill göra det så ignorera det då. Men lägg inte energi på att bara försöka putsa upp ytan av landet när det är så mycket på insidan som behöver repareras.

/JS07


 #
Nya stortorget i Östersund - en miljökatastrof!
Stafrin | 28 April, 2007 13:42

Och jag som trodde Sundsvall var mästare på att hitta på stora mastodontprojekt för att locka folk. I Östersund (som är en socialdemokratiskt styrd kommun) så ska stortorget byggas om. Det nya torget ska kantas av betong som är gulfärgad och har blå flagor som reflekterar ljus så ytan uppfattas gyllene. Bara det är en anledning till att fungera i ord som "kasta", "pengar" och "sjön". Men för att hålla detta fiasko synligt på vintertid så måste man lägga ut ytterligare 2 miljoner för att gräva ner rörsystem för fjärrvärme. Att hålla de gulfärgade ytorna fria från snö kommer att dra lika mycket energi som 100 villor under ett år, alltså cirka 2 200 000 kilowattimmar. Inte nog med att projektet alltså kostar skattemedel, det är dessutom en fullständig miljöfara. Detta får Y:et i Sundsvall att framstå som "Mona Lisa", men är förmodligen ett bevis på den totala desperation som norrlandskommunerna har just nu för att inte glömmas bort och för att locka folk. I kampen om att bli huvudstad i en eventuell norrländsk storregion är tydligen allt tillåtet. Jag uppmanar verkligen kommunpolitikerna i Östersund att göra något åt detta för det är fullständigt vansinne att man ska behöva offra miljön, framför allt i dessa tider då jorden redan är på väg att bli för varm, och viktiga kommunpengar för att få ett gigantiskt skrytobjekt som om ingen troligen bryr sig om ett år efter invigningen.

/JS07


 #

Vilken Boris Jeltsin minns man?
Stafrin | 25 April, 2007 13:40
Boris Jeltsin är död. Han fungerade lite som en finlandsfärja den mannen, började förväntansfullt och i högvarv, innan han sen saktade av på farten och kom fram för sent. Han var mannen som kunde ha blivit nån form av folkhemshjälte när han drog ett stort lass för att störta Sovjetunionen. Tyvärr skedde detta i en tid då ekonomin var i botten och man lyckades aldrig hitta nån plan på hur man skulle vända det. Timing är A och O inom politiken. Istället fick han sen hybris och började kriga med tjetjenerna istället och efter det hade han stora problem att få tillbaka nåt förtroende. Så frågan är vilken Jeltsin man minns, den som gav demokrati till Ryssland eller den sjuke som dödade tjetjener? Eller kanske den dansande narren som gärna svängde sina lurviga fram för fotograferna framför duman. En sak är säker, han lär knappast bli bortglömd i första taget...

/JS07
 #
Leijonkungen har abdikerat!
Stafrin | 23 April, 2007 13:22

Idag meddelade folkpartiledaren Lars Leijonborg att han avgår som partiledare för folkpartiet efter 11 år. Ett helt naturligt beslut. Har man så dåliga opinionssiffror som båda han och folkpartiet har, och dessutom har en spionaffär hängandes över sig, så bör man avgå. Leijonborg kommer för mig främst bli ihåkommen för två saker;
- Det är en av få svenska politiker som jag kan imitera
- Hans populistiska språktestkrav som genom att spela på folks skräck efter 11 september gav partiet en nytändning i ett par år.
I övrigt så har han sen varit, mer eller mindre, moderaternas knähund som viftat på svansen och följt med i 90 % av deras förslag. Ibland har han kommit med ett antal mindre lyckade egna förslag och då har hans Allianskamrater tagit honom i örat, varpå han lydigt har gått tillbaka in i ledet igen.
Dock gissar jag att Alliansregeringen knappast vill ställa till med ännu en ministerskandal så han lär förmodligen sitta kvar som utbildningsminister.
Jan Björklund nämns som huvudkandidat till att bli ersättare och detta ska inte påverka partiets politik för fem öre. Däremot ställer jag mig åter frågan: Om partiet ska rycka upp sig efter spionskandalen, är det inte bättre att välja en partiledare helt utan koppling till samma affär? Men jag antar att detta är partiets sak att avgöra. Lejionkungen har i alla fall gjort sitt och abdikerat.

/JS07


 #
Sverigedemokraterna - 2000-talets Ny Demokrati
Stafrin | 20 April, 2007 14:12
Igår möttes Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson och sociademokraternas Mona Sahlin i en debatt i TV 4. Jag ska direkt säga att jag inte har sett debatten och därför inte tänker recensera vare sig debatten eller de deltagande. Vad som däremot förvånar mig och skrämmer mig är när jag läser efterkommentarerna till debatten på olika diskussionsforum. För ett år sen så skrev jag en bloggartikel och ställde frågan varför främlingsfientlighet och rasism är så renhårig idag och den frågan kvarstår. Läser man i olika forum så målas SD upp som vilket parti som helst, de är oskyldiga som bara är fångar i en "kanske inte så riktig"-åsikt och man försöker till och med ibland tycka synd om dom. Men likväl så är det människor vi diskuterar. Har folk verkligen blivit så inne i den nya ytliga yuppiekulturen att vi helt glömt bort vad nazism och främlingsfientlighet handlar om? 11 september och Folkpartiets språktestdebatt har öppnat en "pandoras box" även i Sverige vilket säkert borgar för SD. Men som jag sa efter valet så är SD det nya missnöjespartiet, 2000-talets Ny Demokrati, och då tror jag egentligen inte att det spelar någon roll hur mycket vi tiger ihjäl dom eller inte. En stor del av deras röster tror jag kommer på grund av missnöje, inte för att man i första hand tycker synd om dom för att de motas bort från alla debatter. Men jag tror att i ett ytligt samhälle där det viktigaste i media är huruvida Lasse Brandeby kan dansa eller inte i "Let´s dance" så är jag inte säker på att en öppen debatt med Sverigedemokraterna skulle missgynna dom. Framför allt inte i ett samhälle där många ännu är rädda för terrordåd som den 11 september 2001. Jag tror fortfarande att det som kan få Sverigedemokraterna att inte komma in i riksdagen är att ge Sverige ett parti som vågar stå för det man lovar, som bryr sig om väljarna och samhället mer än sig själva och som väljarna kan känna sig trygg i . Men tyvärr ser jag inte det partiet just nu. Det är kanske DET, Mona Sahlin, som du ska satsa på, för annars är jag rädd att vi har Jimmy Åkesson i talarstolen i plenissalen 2010.

/JS07
 #
Välkänd budget ger bitter eftersmak
Stafrin | 18 April, 2007 13:30

Att kommentera finansminister Anders Borgs första budget känns egentligen rätt onödigt. Man har inte direkt hållit innehållet hemligt och övervägande har jag redan kommenterat här, det minst sagt naiva arbetsmarknadsprogrammet, slopandet av fastighetsskatt osv.
En TV 4-reporter försökte fråga Borg om han kunde säga nåt om budgeten som ingen visste än. Finansministern var tyst en kort stund flinade sen och sa:
"Den är orange!"
Det kan man tolka som två saker, antingen var det hemligt eller så fanns det knappt nåt som inte folket redan visste. Det som man kan lägga till är i så fall att regeringen ska göra en långsiktig satsning på ungdomskulturen, en kultur som redan dominerar nästan 70 % av nuvarande media- och kulturutbud.
I övrigt så är det en budget som gynnar de med mest pengar och som lämnar de sämst ställda sticket. En budget så knappast går stick i stäv med Reinfeldt löfte på valnatten om att:
"Vi finns här för HELA Sverige!"
Det som jag kan peka på som riktigt bra är satsningen på vården och psykriatrin, som under 2008 ska få 500 miljoner kronor. Man tycks i alla fall ta de problemen på stort allvar.
Men att desperat försöka pressa in folk på arbetsmarknaden helt utan att kolla på bakgrund, möjlighet eller problem är både cyniskt, idiotiskt och naivt. Frågan är vem det är som människor som är förtidspensionerade och sjukskrivna ska jobba för, sin egen skull eller samhällets? Är det för sin egen skull så vore det bra dubbelbottnat om man, bara för pengar, ska jobba för att ha det bra, medan man lider dagarna i ända.
När Alliansen säger att de kommer att ha si och så många människor i jobb så visar de åter att de gott kunde bli dåliga bilförsäljare för de är bra på att sälja det som ser bra ut på ytan, men visar inte insidan och motorn förrän det är för sent.
Denna budget lämnar en bitter eftersmak hos alla som inte är mycket medel- och höginkomsttagare och ger en känsla av ångest inför höstbudgeten.

/JS07


 #
TV-övergången som ingen begrep
Stafrin | 16 April, 2007 13:45

Idag övergår vi här i Sundsvall från analog till digital TV. Fortfarande så är vi lite drygt en miljon svenskar som väntar oss ett vettigt svar på varför? För att citera Mauro Scoccos låt "Ingen vinner":
"Du har 15 kanaler på färg-TVn, men luften du andas är inte ren!"
Enligt mig är detta inte alls demokrati. Det är ingen majoritet i Sverige som har bett och önskat det högljutt utan det är en sak som Sveriges Riksdag har beslutat över våra huvuden. Alla partierna i riksdagen har beslutat att svenska folket måste köpa en box för att den svenska ekonomin ska fungera (för teknisk utveckling betyder i täckta ordalag att det är för pengarnas skull). Jag är övertygad om att om inte detta beslut hade tagits, så hade de flesta av oss svenskar inte alls brytt oss på samma sätt. Åter tycker jag att Ernst Billgrens ord är lysande här:
"Först skapar vi verktyget, sen skapar vi behovet. Det är bakvänt i landet!"
Har du nu mer än en TV så blir det extra kul för då måste du ha mer än en box. Nu är det ju då tur att vissa lägenheter har detta inbyggt, min till exempel. För om jag INTE hade haft det, så hade jag krävt att riksdagen skulle betala min TV-licens. Jag har inte råd med en box i min nuvarande situation och jag skulle aldrig acceptera att sitta och betala TV-licens för en TV som jag i så fall inte skulle kunna se på. Hela denna digital-TV-idé är inte alls genomtänkt utan snarare ett fall där politikerna och näringslivet vet mer än oss själva om vad vi vill ha. Och när vi ändå är inne i ett citatstim, som Bruce Springsteen sjunger:
"50 channels and nothing´s on"

/JS07


 #
"Bisarrt", sa Bull om sjukintygskravet!
Stafrin | 14 April, 2007 22:34
Regeringens arbetsmarknadspolitik tar sig allt bisarrare former. Nästa steg är att ge arbetsgivare möjlighet att kräva sjukintyg från första sjukdagen. Detta går stick i stäv med en annan nyhet som kommit, om att regeringen avsatt miljoner för att förhindra en pandemi av influensa nästa år. Plötsligt förstår jag varför. Jag antar att om varenda sjuk människa med influensa eller vinterkräksjukan ska ställa sig i kö till doktorn från fösta dagen så lär smittorisken vara så stor att en pandemi lär bryta ut.
Frågorna som väller fram är många och självklara:
- Vad händer om man inte lyckas få tag på sin läkare när man är sjuk?
- Kommer läkarna att ha tid att sitta och skriva ut sjukintyg åt alla på samma dag?
- Borde inte de sjuka vara hemma istället och kurera sig?
- Om man jagar folk med blåslampa, måste man då ha en bindel för ögonen så man inte ser vilka som man jagar?
- Riskerar man inte också människoliv om man ska gå sjuk till läkaren och eventuellt riskera att smitta äldre som inte ha krafter till att klara en infuensa eller magsjuka?
- Kommer inte fler att tvingas jobba fast de är sjuka och smitta ännu fler, inklusive försämra sin egen hälsa?

Jag anser att det inte finns något försvar till att hålla på att riskera människoliv och folks hälsa för att jaga eventuella sjukskrivningsfuskare. Vilka sorts människor vill Alliansen egentligen ha för att bli nöjda? Robotar som aldrig klagar, tar betalt ,blir sjuka, äter, sover eller roar sig och som bara behöver stängas av tillfälligt om arbetslöshet uppstår. Årets bästa ironiska kommentar läste jag på Aftonbladets diskussionsforum av en som skrev:
"Jag tycker att man också ska kräva intyg sju dagar innan huvudvärken uppstår!"

Enligt socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson är detta inte för att jävlas utan för att rehabilitera och hjälpa, vilket rimmar väldigt dåligt för en regering som nyligen också beslutat om att arbetsgivarna inte längre behöver ställa upp med rehabilitering till sjuka. De vill alltså bara hjälpa till genom att tvinga dig själv att betala för hjälpen.
Vem sa att retoriken var död?
"Bisarrt", sa Bull!

/JS07
 #
Sisela Lindblom - ett hopp mot överkonsumtionen
Stafrin | 14 April, 2007 22:32
I dagens Sundsvalls tidning (och även i fredagens Metro) finns en intervju med författaren Sisela Lindblom (länk här) som talar om sin nya bok "De skamlösa" där hon slår tillbaka mot dagens moderna yuppiesamhälle och konsumtionsliv. Jag ska varken säga bu eller bä om boken eller så, eftersom jag är långt ifrån någon bokkunsument. Däremot vill jag ge en stor eloge till Sisela som en av få som vågar ställa sig upp och ryta i mot dagens tvångsyuppiefiering. I artikeln nämner hon om en allt större inkomstklyfta där människor som inte har råd att haka på i konsumeringen hamnar efter och glöms bort. Det nämns också om debatten som hon haft med Linda Skugge där hon anklagades för att vara missunsam och snobbig. Mer svenskt gör det väl inte att bli. Att köra huvudet i väggen så fort man kritiserar det som andra tycker är bra. Så fungerar riktig demokrati! Dock förstår jag inte den logiken. Varför lever många svenskar efter måttot:
"Är du emot systemet så är du emot mig!"?
Har man inte samma åsikt som strömmen så är man tydligen en dåre. Men det är det samhälle vi lever i idag, där jaget styr, som jag skrev om i en spaning för en vecka sen om att vi idag lever i ett andra 80-tal x 3. Det farliga är att vi svenskar (ja, många i alla fall) har en förmåga att inte tänka själva utan rusa in med huvudet före så fort någon annan säger att "det" är bra. Sen upptäcker vi faran när den är för sent, för att rycka på axlarna och glömma sen efter några år. Men tummen upp för Sisela som vågar stå emot och tänka själv. Jag har väntat länge på en sån reaktion!

/JS07


 #
Jan Björklund hjälper knappast folkpartiet
Stafrin | 13 April, 2007 22:53
Lars Leijonborgs position som partiledare ifrågasätts allt mer av Folkpartiets olika distrikt. Det tog tid att inse det och det sker förstås lagom till dataintrångsrättegången. Man har varit så glad att Alliansen fått makten att man helt glömt bort att valet trots allt var ett katastrofval för Folkpartiet. Men har man en flink partiledare som kan tala bort problemen så går allt. Egentligen kan man säga att Moderaterna har räddat Leijonborg kvar så här länge. Men det känns ändå kul att veta att det finns ledamöter i Alliansen som ännu ser Folkpartiet som ett enskilt parti fortfarande och inte som en region i Alliansen. Det bevisar att alla Alliansens väljare inte har tappat huvudet fullständigt. Problemet är att den som ännu nämns som lämplig ersättare är skolminister Jan Björklund. Om man nu ska se på vem som passar som partiledare politiskt sett så rör det mig inte i ryggen. Jag räknar med att vem som än efterträder Leijonborg kommer att fortsätta att vara en knähund åt moderaterna. Däremot så vore det väl klokast att välja någon som är så långt ifrån förknippad med dataspionaffären som möjligt och ur den synvinkeln så vore knappast Jan Björklund en lämplig kandidat som ju fick den slutgiltiga uppgiften från intrånget. Men det är väl så med det personfixerade politiska klimat vi lever i. När partiledaren får allt ljus på sig så växer inga andra kandidater fram. Men om folkpartiet vill vandra vidare i livet utan att få denna skandal slagen i ansiktet så bör man inte välja Jan Björklund.

/JS07
 #
Något stinker om Folkpartirättegången
Stafrin | 10 April, 2007 19:22
Nu ska papperen på bordet. Vem har gjort vad i Folkpartiet? Eller snarare vem har inte gjort vad? Rättegången om dataintrånget på Socialdemokraternas intranät SAP-net ska ge alla svaren är det tänkt. Naturligtvis tvivlar jag på att alla svaren ges. Det finns med största sannolikhet mer bakom denna historia än som rullats fram, men Pär Jodenius är den som kommer att få bära hundhuvudet och allt ansvar hur mycket han än gråter i rätten och hur mycket än Johan Jacobsson ler och är självsäker med pressen utanför rättssalen. Men något stinker om detta. Det är en historia som känns äcklig, men som förmodligen är en del av politik för 2000-talet. Och partiledaren gömmer sig, inte helt oväntat.

/JS07
 #
Köp av Rednex - en tveksam kulturgärning...
Stafrin | 08 April, 2007 22:04
Musikvärlden tar sig allt mer udda och skrattretande former. Rättigheterna till gruppen Rednex går under auktionsklubban på en auktionssida nätet för 10,5 miljoner. Jag gör därmed en grov gissning på att festivalfiaskot i Rumänien är det sista som vi får se av westernclownerna. Det intressanta är att ingen ännu har nappat och lagt nåt bud än, men en förening med det i det här fallet lite tveksamma namnet "Kampanjen För Kulturens Räddning (KFKR)" håller på att skramla ihop pengarna i vild förtvivlan med kommentaren:
"Om vi kan se till att våra barn slipper växa upp i en värld där de slipper Rednex vedervärdiga musik, så är det vår plikt som tänkande människor."
Hade detta varit 1994, när "Cotton eye Joe" kom ut, så hade jag förmodligen hejat på för så mycket hatade jag den låten då. Men nu är det 2007 och om KFKR tycker att deras viktigaste mål för kulturen idag och med 10,5 miljoner är att se till att ingen ska få höra Rednex mer så är jag lite skeptisk till både benämningarna "Kulturens Räddning" och "tänkande människor".

/JS07
 #
Hur hjälper vi efter TV-galorna?
Stafrin | 07 April, 2007 21:11
Påskafton. I TV visas nu TV 4s traditionsenliga "Humorgala" för att hjälpa fattiga barn. Passande efter att FN presenterat larmrapporter om att den globala uppvärmningen kommer att leda till mer svält, oväder och torka för världens fattigaste länder. Nu lär inte klimathotet nämnas i dagens gala, men i mina ögon hör allt klart ihop, åtminstone om man ser till hur framtiden kommer att se ut för dessa länder som det talas om om jorden blir ännu varmare. Missförstå mig inte. Jag tycker det är bra att man gör galor för att hjälpa folk som har det svårt. Jag applåderar TV 4 för att för en gångs skull göra nåt nyttigt. Hur underhållande programmet sen är är en annan diskussion. Men vem bryr sig emellan galorna? Efter varje program så talar medierna om rekordkväll för galorna och rekordsummor som skänks. Men hur mycket engagerar man sig emellan dess? För ett sätt att hjälpa människor vore väl att börja ta dessa larmrapporter från FN på allvar och se till att jorden inte värms upp mer. Men då måste vi också börja leva ett annat liv som innebär att inte slita och slänga så mycket av det vi köper. Och för de pengar vi sparar så kanske vi kunde skänka mer pengar för dessa människor. Vi måste alltså börja bry oss när kamerorna är släckta också. Jag vill hoppas att vi svenskar inte bara skänker till galorna för att döva vårt dåliga samvete eller för att få delta i direktsändning, men ibland blir man misstänksam. Glad påsk!

/JS07
 #
Vart slutar vårt andra 80-tal?
Stafrin | 04 April, 2007 20:01

Ibland undrar man om människan är tänker framåt i överhuvudtaget. Det verkar som om alla lever i 2007 och där ska vi stanna. Man ska inte titta bakåt alls, men man ska inte heller titta framåt och se framtiden. Man ska leva nu, punkt slut. Jag brukar säga att det är lika viktigt att lära sig av det förflutna och planera för framtiden som att leva i nuet. Det är fortfarande vi som bestämmer framtiden och för att göra det så måste vi börja med att acceptera att det finns en framtid. Det jag ser är inte vackert. Jag brukar säga att vi idag lever 80-talet x 3, alltså ett andra 80-tal, fast dubblat tre gånger. Om man jämför med hur vi levde för 20 år sen och hur vi lever idag så finns det många likheter:
- Ytligheten var stor, hur man såg ut var viktigast. Fast då tränade man, idag så opererar man sig, självsvälter sig eller äter piller.
- Jaget var viktigt, hur jag själv levde och vad jag själv hade. Idag kallas du nästan
kommunist om du tänker på andra än dig själv. Att göra något ideelt är meningslöst och tjäna
pengar och själv leva lyx är det viktigaste för många idag.
- Man lånade som aldrig förr, något som man också gör idag.
- Tekniska apparater var på modet då (mobiltelefoner, videoapparater, bandspelare osv) och tekniska apparater är mer än nånsin på modet idag, fast det då också finns tre gånger fler
apparater.
- Man satsade aktier som aldrig förr då, och det gör man också idag, fast mer eftersom man
numera också har tvångsaktiesparande, till pensionen.
- Tittade man i flera tidningar så var det definitivt inte ovanligt med mycket lättklätt i
tidningarna (Samantha Fox, behöver jag säga mer), något som är lika aktuellt idag, fast mer
då vi numera har både internet, Café och Slitz.
- Kreditkort var något som alla med stil skulle ha då. Kreditkort är något idag som snart
alla måste ha.
Jag tror säkert att det går att finna fler likheter om man tänker efter.
Man brukar säga att vi levde över våra tillgångar på 80-talet och det underliga är att vi
idag skrattar åt 80-talet. Men om man tänker efter så lever vi kraftigt över våra tillgångar
idag också. Fast det finns en stor skillnad. DÅ, på 80-talet, så var det en frivillig trend.
I en förort, där jag växte upp, så såg jag aldrig till några modemedvetna yuppis med
kreditkort och mobiltelefoner.
IDAG, på 2000-talet, så är detta en påtvingad livsstil som du måste leva för att ha en chans
att klara dig i samhället och för att rädda den svenska ekonomin. Dessutom är utbudet lyx
och möjligheter oändligt större än då, samt att andelen medier som pumpar ut reklam och
livstilsinformation är större. Och om man tänker framåt och bakåt så minns vi hur 80-talet
slutade. Med en rejäl krasch och ekonomisk kris. Hur kan då inte detta sluta, om vi nu lever
80-talet x 3? Tänk på det, det är vi som formar vår framtid och drar i handbromsen när vi
tycker att det går för fort. Men det gäller att inte dra för sent. Jag vill inte vara en
olycksprofet, men det är inte fel att tänka efter mitt i köpfesten. Köpfesten för 20 år sen
slutade i kaos. Vill vi verkligen ha det igen?

/JS07


 #