Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Underlig respons på Inegrationsverkets undersökning
Stafrin | 31 Maj, 2007 16:11

23,3 procent av svenska folket är beredd att rösta på ett parti som vill dra in på invandrarnas rättigheter. Alltså var fjärde svensk. Det visar en undersökning som Integrationsverket har gjort. Skönt att veta att medmänskligheten är så stor i Sverige (OBS! Ironi). Men det mest patetiska är reaktionen från folkpartiet i Sundsvall. Gruppledaren i Sundsvall Lars Persson säger:
"Invandrare måste komma bättre in i samhället. Vi måste ställa krav på en bättre svenskundervisning så att de som kommer hit snabbt blir jobbfärdiga och får arbete. Vi måste också ställa krav på att de som kommer hit verkligen deltar i svenskutbildningen."
Det är verkligen rätt parti som blir mest rädd. Det är alltså till stor del invandrarnas eget fel att de inte kommer in i samhället. Genom att pressa invandrarna, som är förslag som tidigare fått flera Sverigedemokrater att byta parti, så ska man alltså få ner den främlingsfientliga stämning som råder hos många svenskar. Att pressa näringslivet att anställa invandrare tycks alltså inte vara aktuellt. Inte heller att se till att invandrare blir accepterade och väl bemötta hos statens institutioner (arbetsförmedlingen, t ex) är prioriterat.
Informera dessa 23,3 procent om främlingsfientlighet och andra kulturer är också lågt prioriterat. Det är tydligt att tanken inte alltid är det viktigaste.
Men att det är en skrämmande siffra är jag med på och det är en klar bieffekt på den ytliga glamour- och egovärld vi lever i. Fast det är en ganska dubbelbottnad värld vi lever i; vi är så goda EU-medborgare och glada åt att kunna komma ut i Europa att vi gladeligen släpper ifrån oss mycket av det svenska vi har, men när en människa utifrån kommer hit och behöver hjälp, då ska hans rättigheter inskränkas.
Kommer denna siffra innebära att Sverigedemokraterna blir Sveriges näst största parti i valet 2010? Hur mycket kommer de att försöka rida på denna undersökning? Vi har mycket jobb att göra i Sverige!

/JS07


 #
Ett år i fängelse för beordrat vattensprut?
Stafrin | 29 Maj, 2007 14:30
Strix Televisions reporter Hanna Wilenius riskerar ett års fängelse eller böter för att hon sprutade lite vatten i ansiktet på statsminister Reinfeldt. Jag medger att skämtet var B och dåligt, men att hota en anställd reporter med fängelse som bara gjort ett jobb är väl snudd på patetiskt?! Är det inte bättre att i så fall försöka klämma åt Strix och projektledaren om man nu så gärna vill ta detta hårt? Men det är tydligen så här det funkar nu för tiden. En dundertabbe begås, SVT och Strix sätter öronskydd och munkavle och den lilla arbetaren får ta smällen. Men nu är det så att det inte var Bin Ladin som sprutade senapsgas i ansiktet. Det var en kvinnlig reporter för ett mediabolag med taskig humorsmak som sprutade lite vatten. Låt SÄPO ägna sig åt något mer vettigt i polisiär väg än att jaga clowner på premiärerna.

/JS07
 #
Danska familjer får socialbidrag indragna
Stafrin | 27 Maj, 2007 18:02

Familjer i Danmark får socialbidrag indragna enligt en ny lag. Ett par med barn där båda lever på sociabidrag och inte kan visa upp arbetsbevis på de senaste två åren förlorar sitt försörjningsstöd.
"Här i Danmark kan man inte gå hemma och passa barn på statens bekostnad", säger man som anledning. Medmänskligheten har flugit all världens kos i Danmark sen Danskt Folkeparti kom in i regeringen där, men frågan är om detta eskalerar runt om. Hur lång tid innan detta sker i Sverige? Är vi beredd att, precis som danskarna, offra barns trygghet på samma sätt? Nu vet jag att det krävs en grundlagsändring för att ta bort socialbidragsmöjligheter i landet, men det tål att tänkas på inför de kommande åren...

/JS07


 #
Tankar kring ny Tintinfilm...
Stafrin | 26 Maj, 2007 13:02
Det är med viss skepsis som jag följer utvecklingen av en Hollywoodbaserad Tintin-rulle gjord av Peter Jackson och Steven Spielberg. Är det verkligen en actionfylld Tintin med sexscener, explosioner och eviga Hollywoodklischer vi vill se? Får vi se Tobey McGuire som Tintin och Sean Connery som Kapten Haddock? Men om Jackson och Spielberg ska göra filmen så borde det väl ligga bäst till att slå ihop "Plan 714 till Sidney" med "Månen tur och retur". Den borde väl ändå kunna klå de kultstämplade franska 60-talsfilmerna i kvalitet, eller?

/JS07
 #
Vänsterallians - en skeptisk lösning!
Stafrin | 24 Maj, 2007 14:59
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är beredd att släppa sina krav på urträde ur EU. Vill man hitta ett parti som vill ur EU får man alltså gå på den extrema ytterkanten. Fast annat var ju inte att vänta. I alla fall Vänsterpartiet har ju de senaste åren konstant nästan undvikit att ta i frågan man har fått åtskilligt massa gånger; om man vill vara kvar i EU eller inte. Miljöpartiet har sen länge varit splittrade i de flesta frågor, där toppen säger en sak och botten en helt annan. Men i detta fallet så är anledningen främst att kunna passa in i en allianssamarbete med socialdemokraterna. Lars Ohly har ju den senaste tiden varit väldigt hoppfull om att vänsterkanten ska kunna skapa en allians liknande högersidans. Personligen tycker jag att detta är en inte allt för rolig tanke. Först och främst så ser de tre partierna bara till resultatet i valet. Men vad är det som säger att alliansregeringen håller mandatperioden ut? Att sen främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska offra sina främsta frågor och tvingas formas till ett andra och ett tredje socialdemokratiskt parti tror jag knappast gynnar varken partierna eller väljarna. Folkpartiet och Kristdemokraterna hamnar redan nu långt i skuggan av Moderaterna och med största sannolikhet kommer även Vänsterpartiet och Miljöpartiet att hamna i skuggan, fast av Socialdemokraterna. Dessutom hamnar vi i en partiform där vi i stort sätt bara har två partier att rösta på. Inget sticker ut och valmöjligheterna minskar och jag är väldigt skeptiskt till hur demokratiskt det är med partier där alla ser exakt lika ut och alla har samma politik. Nu har högerpartierna haft långt mycket lättare att samarbeta under de senaste åren än vad socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har så att tvinga ihop dessa tre kanske bli svårare än man har tänkt sig. Men personligen tycker jag att det är tragiskt när partier måste släppa på sin ideologi bara för att passa in i i den maktbaserade gemenskapen och få sitta i toppen. Frågan är om väljarna av Miljöpartiet och Vänstepartier är beredda på det eller om andelen "Udda partiröster" eller soffliggare ökar. Det återstår att se om 3 1/2 år.

/JS07
 #
Gamla skämt på statsministern...
Stafrin | 23 Maj, 2007 12:10

Fredrik Reinfeldt, Carola och Markoolio gick på premiären av nya "Pirates of the Carrabian"-filmen och fick en kall dusch i ansiktet av ett SVT-team. Allt för att passa in i ett nytt humorprogram. Frågan är bara vem som kommer tycka det är roligt? Statsministern fick vatten i ansiktet, ha ha ha. Känns lite som humor på 50-talet. Frågan är om de deltagande ens ids bli upprörda...

/JS07


 #
Sonny Rollins - en spännande Polarprisvinnare
Stafrin | 20 Maj, 2007 12:30

Polarpriset delas ut i dagarna, ett av de kanske intressantaste prisen som finns. Ett av de få där man ännu belönar folk för deras insatser och inte för deras tillfälliga popularitet. Jag tror att priset skulle tappa en hel del i kvalitet om man plötsligt belönade My Chemical Romance eller Red Hot Chilli Peppers. Ett av få priser där även mer seriös musik som klassiskt och jazz får komma till tals. Steve Reich ska jag inte kommentera eftersom jag inte vet något om honom, men Sonny Rollins är en spännande vinnare! Flera av hans inspelningar under 50-talet är några av bebopjazzens bästa och jag kan verkligen rekommendera hans platta med Modern Jazz Quartett från 1951! Jag gratulerar Rollins till priset och tycker det är kul att man denna gång belönar en bra jazzmusiker! Jazzlegenderna blir ju bara färre och färre och antalet jazztimmar i medierna likaså så ur den synvinkeln är det ett stort och bra steg framåt. Keep up!

/JS07


 #
Skalman klokare än Sverigedemokraterna
Stafrin | 18 Maj, 2007 16:17

När jag hör om Sverigedemokraternas planer att stoppa främmande byggnadsverk så kom jag att tänka på en mening som Skalman sa en gång i en Bamsetidning:
"Folk säger så mycket dumt att man ibland bara vill krypa in i skalet och aldrig komma ut!"

/JS07


 #
Peter Örns avgång räcker inte
Stafrin | 15 Maj, 2007 14:58

Igår tog Sveriges Radios VD Peter Örn sitt pick och pack och lämnade sin tjänst efter meningsskiljaktigheter med styrelseordföranden Ove Joansson. Och får man 12 månadslöner i fallskärm för detta så tar man gärna smällen antar jag.
Peter Örn var menad att bli den nye sheriffen som städade upp efter skandalen med Joachim Berner och Marika Ehrenkrona, men lyckades bara att skapa än mer kaos. Kritiken har varit högljud när det gäller förnyandet inom SR, och med rätta. Framför allt är det ungdomsfixeringen på P1 som fått kritik och kalla mig gärna både reaktionär och gammaldags, men när ungdomar vid 20 årsåldern redan har P3, de har snart mer än halva P4 samt en mängd med kommersiella kanaler som spelar samma musik, VARFÖR ska man du envisas att göra P1 till en ungdomskanal? Är det helt förbjudet att låta människor av äldre ålder att få ta del av media idag? Sen tycker jag tyvärr att man fokuserat för mycket på Annika Lantz i denna debatten. Det är nästan som om man vill ge henne skulden, och visst är hon en P3-profil i första hand, men det är väl fortfarande inte hon som beslutar i SR vart hon ska vara.
Peter Örns avgång välkomnar jag för han har visat föga intresse att behålla och bevara public service! Men vad kan man förvänta sig, eftersom han tillhör högersidan politiskt sätt. Men samtidigt så håller jag med krönikören MarieLouise Samuelsson när hon säger att detta inte räcker. Planen att förändra Sveriges Radio tog man redan på Lisa Söderberghs tid. Egentligen redan 1993 när P3 delades. Ett byte av VD kommer inte att skapa mer förändringar, annat än att man försöker ta en annan väg för att sopa igen spåren. Det är hela Sveriges Radios ledning, inklusive Ove Joansson själv, som borde fundera på om de är för public service och om så är fallet, tycker de att de har lyckats med sitt uppdrag som det är nu? Personligen anser jag att de inte har det. Oavsett vad man själva säger så är man rädd för skvalradiokonkurrensen från reklamradion och försöker desperat agera därefter och nå samma publik. Därför är Peter Örns avgång inget annat än en symbolisk handling, som förvisso alltså är en god och bara det en nödvändig sådan, men knappast tillräcklig för public service framtid i Sveriges Radio.

/JS07


 #
Europa har den melodifestival man förtjänar!
Stafrin | 13 Maj, 2007 18:12

Innan denna spaning skrivs, ha i åtanke att den är skriven av en som inte såg spektaklet igår, men som ändå gillar att följa hur efterskalven av det blir.
Varje gång som Sverige tävlar i något och förlorar så vinner vi ändå alltid ett pris: Bäst i överreaktion. Nu är det krigsrubriker igen efter The Arks magplask i tävlingen igår. Det hemska i detta fallet måste väl ha varit attdet för en gångs skull var en låt som vann Melodifestivalen. Suck, stackars Sverige! När vi för en gångs skull skickar en kommersiell poplåt så går en ballad och vinner istället. Vad jag personligen tycker om tävlingen kunde ni läsa redan förra året i denna spaning. Men däremot är det alltid kul att se det mediala efterspelet (och detta år är det extra komiskt). För NU reagerar folk på att det är bara en massa clownerier, transvestiter och maskerader, men jublade häcken av sig i fjol när Lordi vann iklädda tidernas största maskerad. Hade den ukrainska transvistiten kommit från Finland eller Tyskland hade reaktionerna blivit mindre. Men nu kom hon/han från östblocket och då skriker man om kompisröster (att Norge och Danmark gav röster till Sverige var ENBART för att man tyckte om låten...yeah, right!). Det roliga är alltså att man endast talar om att ESC inte längre handlar om musik för att öststaterna kompisröstar, men nästan aldrig när länder som Finland skickar en hårdrocksgrupp med skräckinjagande masker.

Men det är så här: Europa har den Melodifestival man förtjänar. Som jag skrev i spaningen för en månad sen om Lasse Brandeby, man ville ha telefonomröstning då är detta resultatet. Man ville ha en kommersiell tävling och har man fått det. Man kan inte å ena sidan sitta och önska att tittarna ska få vara med och sen tro att alla 100 miljoner som ser tävlingen ska vara lika duktiga eller intresserade av att utse den bästa låten i en tävling där artisterna försöker locka röster genom kommersiella kupper. Då får man folk som mest på skoj röstar på de mest utflippade bidragen. Och man får länder som kompisröstar. Det vet musikbranschen ute i Europa! Stod det inte i varenda europeisk tidning år 2000 att "med telefonomröstning KAN INTE FEL LÅT VINNA!"?
Och öststaterna kan man inte heller ta bort. Hur mycket kommersiell och utflippad tävlingen än är så hoppas jag att den ännu är demokratisk. Det betyder att man har sin fulla rätt att göra vilken låt i vilken stil man vill och det betyder att de baltiska folken har rätt att rösta på vem de vill. Och det betyder också att i ett Europa som blivit allt större sen tävlingen invigdes 1956 så kan ingen neka dessa länder att vara med. Vill man ha bort detta så måste man införa en jury igen, som gärna kan bestå av TV-tittare, men som får följa bidragen hur mycket det vill. Festivalen har gjorts till en kommersiell glamourföreställning via ivrigt pushande och tittarna ska få rösta, då blir det så här.

Sen kan vinsten ha fördelar också. En ballad som segrare kan ju göra att det blir en meloditävling igen, men då kanske inte skivbolagen säljer miljoner, vilket tycks vara den största skräcken. Skrattretande är ordet för reaktionen hos Aftonbladets krönikor Markus Larsson som grips av total panik och ylar:
"Kompisröstande dödade tävlingen! Sverige kommer aldrig mer att vinna! I natt dog Eurovision"
Men mest skrattretande är det faktum att om ett år kommer alla miljoner ändå, trots alla protester nu, att sitta som bänkade och med drägglande tungor nästa år igen.
Som sagt; Europa har den melodifestival man förtjänar!

/JS07


 #
Björn Rosengren klampar på...
Stafrin | 12 Maj, 2007 12:41

Jag såg en intervju med förre näringsministern Björn Rosengren på TV 4s morgonprogram i morse. Rosengren har ju likt Göran Persson gått över till näringslivet (i hans fall Stenberg) och räknas också till kategorin "tveksamma sossar". Det mest komiska är att Rosengren hävdade att "han tänker efter mer nu om vad han säger", med anspelan på kommentaren om Norge som kommuniststat. Här hade han fått frågan av Lasse Bengtsson om hans nya herrgård går överens med hans socialdemokratiska ideologi. Björn Rosengren svarar då som bara han kan:
"Jag ger tillbaka. Jag renoverar också! Dom pengarna får jag aldrig tillbaka."
Vi ska med andra ord vara mycket tacksamma över att han för egna pengar renoverar och bevarar hus... som han själv ska ha att bo i.
"Jag jobbar åt näringslivet på dagarna och åt kulturen på fritiden!"
Så länge han får äga det själv i alla fall antar jag...

Dessutom ville han se fler från näringslivet i riksdagen istället för "socialarbetare och kommunpolitiker". Fler företags-VD:ar i kammaren alltså. Frågan är om det blir någon större skillnad politiskt sätt än det är nu i så fall.

Men för den som undrar: Rosengren röstar fortfarande på socialdemokraterna. Sen får det partiets väljare själva avgöra om det är ett hot eller löfte...

/JS07


 #
Oigenomtänkt av V om droglegalisering
Stafrin | 09 Maj, 2007 21:47

Den senaste veckan har plötsligt knark blivit på modet. Som samtalsämne alltså.
Vänsterpartiet har plötsligt fått för sig att man vill göra det lagligt att ha knark i
kroppen och riksdagsmannen Fredrik Federley (c) uttalar sig också för en legalisering av
knark (hans eventuella provanden i ungdomen lägger jag mig för övrigt inte i). Alltså att
riva upp det beslut som togs 1988. Däremot ska det fortfarande vara förbjudet att inneha
knark. Du får alltså inte transportera drogen, men däremot använda den. Vad Vänsterpartiet tror sig vinna på detta vet nog bara dom själva, men det verkar vara uppbyggt kring dålig
faktabakgrund. Jag är av övertygelsen att denna lag mot att vara knarkpåverkad är ett
förhindrande för många att börja med tyngre droger, framför allt i ett samhälle där vi
numera helst av allt vill ha frihet att göra vad vi vill. Därför ser jag Vänsterpartiets
utspel som korkat och oigenomtänkt. Det är aldrig fel med förebyggande verksamhet inom
drogpolitiken (snarare är det så att det behövs mer förebyggande former) och är det så att
detta är en bra sådan metod så tycker jag att det ska vara kvar.

/JS07


 #
Alliansen visar färg i politikerträff
Stafrin | 07 Maj, 2007 15:45
Varje måndag kan man på Kulturmagasinet i Sundsvall gå och höra på länets riksdagsmän som informerar och idag var det dags för landets andre vice talman, mer känd som Birgitta Sellén, centerpartiet. Vi var några som beslöt oss för att gå dit och pressa henne lite grann om regeringens arbetsmaknadspolitik och det faktum att politiken kommer att försätta fler i socialbidrag och kommunerna får betala. Och visst svettades hon lite, men mitt ibland alla löften om att "alla ska få jobb", så erkände hon att regeringens fulla arbetsmarknadsplan är inte färdig. Näringsepartementet sitter nu och försöker täta till alla eventuella fel som finns med jobbavdrag och annat. Man gick till val alltså på en halvfärdig jobbpolitik utan en plan om vad man skulle göra och vad som jobbavdrag skulle medföra och när jag försökte få henne och förklara varför de inte hade arbetat med detta inför valet presenterat ett färdigt resultat så försökte hon bortförklara det med att Alliansen "bara hade funnits i två år". Hon erkände också att allt bara är test och hon ansåg också att om detta inte fungerade så skulle allt ändras på och göras om. Frågan är om hon får medhåll från Maud Olofsson och Sven-Otto Littorin på den åsikten.
Det intressanta kommer att bli regeringens kommande plan för invandrarna. Man diskuterar om att införa en form av validering för invandrare där man ska få gå igenom vad man kan inom det yrke man söker, istället som idag, stötas bort för sitt eventuella efternamn, gå om hela sin utbildning en gång till eller ta ett lägre jobb man inte har utbildning för.
Hur det färdiga resultatet kommer att se ut kan man bara drömma om, men personligen tycker jag att det visar det riktning på Alliansen jobbpolitik; ren gissning och spekulation.

/JS07
 #
Bevara skivmässorna!
Stafrin | 05 Maj, 2007 22:10
Idag var det skivmarknad i Sundsvall! Ett otroligt lovvärt initiativ av Pipeline för att hålla skivintresset vid liv och ett stort andningshål för oss skivsamlare! Jag hoppas härmed att skivmässorna över Sverige får leva kvar, för alla Sveriges 9 miljoner innevånare är inte intresserade av nedladdning och MP3. Vi är några som vill bevara musik också och som ser en sorts ro och frid att bläddra bland skivor, hitta våra favoriter och få se och hålla i musiken. Bara att få hitta en fantastisk liveplatta med Jimmy Smith för endast 30 kronor! Keep up, Pipeline! Hoppas på ny mässa till hösten!

/JS07
 #
Skendemokratisk diskussionskväll om nya regionindelningen
Stafrin | 03 Maj, 2007 23:04

Idag förstod jag att ansvarskommitténs förslag om den nya länsindelningen inte kommer att skötas på ett demokratiskt sätt, hur mycket de än vill få oss att tro det. Jag var på ett möte i Stadshussalongen i Sundsvall om kommitténs nya förslag för den norrländska regionen. Enligt den lilla annons som fanns så var tanken att man skulle ”informera och diskutera” och presentatören gjorde klart för oss att vi ” här ikväll kunde skriva historia och själva dra gränserna”. Men annonseringen hade varit minst sagt usel och enbart 20 stycken innevånare var närvarande. Rätt räknat var det också för smörgåsarna räckte ganska bra precis. Ingen ska få mig att tro att i en stad med närmare 70 000 innevånare så beror den usla uppslutningen på 20 pers på att resten är ointresserade! Medelåldern på de deltagande gick inte heller att ta fel på, 70 % var runt pensionsålder eller över.

Väl där så var kommitténs Björn Sundström föreläsare. Sundström måste ha haft ett förflutet som stand-up-komiker för emellan hans minst sagt snåriga och vattniga resonemang så försökte han sockra över allt med idel roligheter som fick kommunalrådet Anita Bdoui att le från öra till öra.
Hans resonemang gick ut på att eftersom vi blir äldre och äldre så blir det svårare och dyrare att ta hand om de äldre, det blir dessutom att kombinera det med den konsumtionslust vi har och dessutom blir det svårare ju fler som skiljer sig eller bor särbo och därför måste gränserna ritas om. På normal svenska betyder det att vi är för få i Norrland och vården blir allt sämre. Och detta ska alltså bli bättre om man gör gränserna större och flyttar huvudsjukhusen längre från kommunerna.

Efter det så skulle då vi få säga vårt. Vi fick var sin lapp med frågor på, men naturligtvis var den lappen inte till för att vi skulle var och en få skriva våra åsikter och lämna in. Istället skulle vi i tre smågrupper diskutera oss fram på en kvart till ett gemensamt ställningstagande. Där gick luften ur mig och mitt engagemang försvann. För mig kändes det inte som demokrati när det ändå gäller en sån viktig fråga och vi bara var 20 pers. För de andra tycktes det mer vara att rita en ”prick-till-prick”-gubbe där vinnande kommunen skulle, enligt dom, få bästa sjukvården.
Frågorna från publiken sen blev för få eftersom Björn Söderström upp tog en lång tid av svaren att berätta långa skämtsamma exempel från sitt gamla Kiruna, vilket möttes av leende och förståenden från kommunalråd och moderator.
Två intressanta frågor togs upp. Dels det faktum att denna nya indelning bara skulle bli ett nytt namn på ”landsting” med större areal. Därmed skulle ju inget ha förbättrats alls.
Dels ställde en deltagare frågan om landsbygden, vad som skulle hända med den om nu det skulle centraliseras mera. Svaret från Söderström blev:
”I så fall får de väl bygga en stad på 90 000 innevånare. Hela Sverige kan inte leva!”
Kort sagt, de får flytta eller svälta!
Allas ståndpunkt var tydligen att det inte funkar som det är nu, men ingen tog reda på anledningen och ville börja där utan man tycktes acceptera att Stockholm tömmer landsbygden på folk och att det är utifrån det man ska arbeta. Men vad ingen tycktes tänka på var, vad händer om det ändå blir mindre folk i de nya regionerna? Bildar vi ett stor-Sverige utan län om ytterligare 50 år då? För tvångsförflyttningen till storstäderna kommer knappast att minska bara för att länen blir större. Sjukvården blir knappast bättre av att folk i Härnösand ska behöva åka till Östersund i akuta fall, om nu den stan blir huvudstad i nya storregionen. Och demokratin blir inte bättre av att folket får längre avstånd till makthavarna. Sjukvården fungerar inte som det är nu, jag köper det, men lösningen på problemen är inte alls genomtänkta och jag kan inte se några argument för att det skulle bli bättre med större och färre län! Det enda positiva detta gav var att vi i alla fall tydligen inte accepterade ett stor-Norrland från Lappland till Dalarna. Det hade även företagarna tidigare på eftermiddagen redan sagt stopp till och dessa är ju navet i samhället.

Men det är alltså tydligen så här som folket ska få säga sitt om den nya indelningen. Man gör en liten reklam för ett låtsasmöte, låter nån från kommittén totalt prata bort folk och sätter den lilla skaran att försöka komma överens tillsammans om vi ska ha nya indelningar eller inte. För mig är det skendemokrati där man måste låtsas ha något för folket. Men i praktiken har kommunpolitikerna och ansvarskommittén redan bestämt klart. Det ska bli nya länsindelningar, vare sig vi vill eller inte. Men på papperet låter det bättre.

/JS07


 #
Är kändisvärlden värd all äganderätt?
Stafrin | 03 Maj, 2007 17:47
Vad är kändisvärlden värd? Ställer du upp i Melodifestivalen så ger du upp din låt till SVT och de kan använda ditt alster hur de vill. Ställer du upp i "Idol" så ger du upp allt du gör till TV 4. Och skriver du bloggar hos Aftonbladet för att de är ett stort och berömt medium, i hopp om att du ska bli upptäckt, så kan de använda allt du skriver när som helst. Mediabranschen är idag i desperat sökande efter talanger att tjäna pengar på och de är inte beredd att dela med sig av sina upptäckter till nån, inte ens till talangerna själva. Står du i vägen och blir nertrampad; tough luck... allt eller inget är det som gäller, på din bekostnad. Frågan är bara; är det värt det och är det bra och rättvis kulturpolitik?

/JS07
 #
Skuggbudgeten bättre än väntat!
Stafrin | 02 Maj, 2007 20:25
Socialdemokraterna presenterade idag sin skuggbudget och den var betydligt bättre läsning än finansminister Borgs ordinarie, med A-kassa som ska upp till 80 %, fler satsningar på psykiatri och AMS-utbildningar och slopad slopning av fastighets- och förmögenhetsskatt. Sen var partiets ekonomiske talesman Pär Nuder har planerat istället för att återställa de två sista återstår att se. Sen kan man ju fundera på om detta var den budgeten som Nuder verkligen skulle ha presenterat om socialdemokraterna hade vunnit i september. Men det visar ändå att partiet satt sig så här långt i en bättre oppositionsställning än vad som det flaggades för för ett par månader sen. Nu återstår det att se vad som blir kvar att detta om 3 ½ år då nästa val kommer eller vad som får styrka på foten när partiet till sist klargjort vad som deras ”förnyelse” består i.

/JS07

 #
Första maj – större än på länge!
Stafrin | 01 Maj, 2007 20:30
Första maj igen. Jag har inte gått i ett första majtåg på mer än 20 år, men ändå anser jag att dagen behövs. Jag ser det som en av få dagar då folket har en möjlighet att gå ut och visa vad man tycker om samhället och politikerna ser på. Och i år kom inga populistiska kommentarer om att första maj skulle läggas ner. I alla fall inte från högeranhängarna, eftersom de numera har en egen manifestation den dagen. Det är som det heter i ordspråket:

”If you can´t beat them, join them!”
I Sundsvall talade Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman, men sen hur det gick antar jag är en definitionsfråga. Wykman själv skriver på sin blogg på MUFs hemsida:
”Talet på Stora Torget i Sundsvall gick riktigt bra. Byggjobbare snickrade i bakgrunden, vilket gjorde allt extra festligt. Har man jobb att utföra är det klart att man ska jobba!”
Jag vet inte om femton stycken 20-åringar längst fram på ett öde torg är riktigt vad jag kallar för ”riktigt bra”. Jämför detta med dryga 50 som stod längst Storgatan och lyssnade på Röd Fronts demonstration. Och byggjobbarna, som jobbade på i bakgrunden hos moderaterna, var förmodligen med och kämpade när det ordinarie tåget gick.
Alliansens intåg i regeringen har dock gjort att tåget ansets som allt viktigare detta år och dryga 400 gick i tåget i Sundsvall, vilket är en bra bit fler än de tre senaste åren. Men sen om man utnyttjade detta ifrån socialdemokraternas sida är en annan sak.
Tyvärr var det väldigt få talare i år som sa något nytt utan alla vevade bara på med att alliansen är dynga och skapar klassklyftor. I Sundsvall talade LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist och hon gjorde som alla talare denna dag, angrep regeringen, och passade dessutom på att kräva en nollvision för döda i arbetet.

Partiledaren Mona Sahlin var förstås den som ansågs som viktigast, där hon i Kalmar höll sitt debuttal som partiledare. Hon talade om vikten av förnyelse inom socialdemokraterna samt att a-kassan ska upp till 80 % igen. Det sistnämnda måste hon säga, annars kommer hon får stora problem att få tillbaka de väljare som just nu flyr Alliansregeringen på grund av försämringarna i a-kassan. Däremot så börjar orden om att socialdemokraterna måste förnyas kännas som en klyscha redan, framför allt eftersom man inte ännu tycks ha några ambitioner med att uttrycka sig om hur det ska ske. Och inte heller denna gång fick vi något besked om vad partiet ska göra. Är det än mer åt höger? Är det åt vänster? Det talas om att Mona Sahlin vill lyssna på vad väljarna vill, men det blir en ganska brydd situation om de socialdemokratiska väljarna skulle kräva saker som inte alls innebär någon förnyelse utan snarare en tillbaka gång till det som partiet en gång var. Partiet borde akta sig som man inte hamnar i en sorts ”vargen kommer, vargen kommer”-sits. Alltså att man talar om förnyelse så länge att ingen till slut bryr sig.
Däremot en liten eloge för en kul retorisk känga när hon sa att moderaterna redan har en dag för sina åsikter, 1 april, vilket möttes av ett jubel från Kalmarborna.


Men ändå vill jag säga att ett kallt första maj åter tände dagen för socialdemokraterna och visade på att dagen ändå behövs nu mer än nånsin. Och att moderaterna inte kan ta efter vad som helst bara för att man påstår sig vara ”det nya arbetarpartiet”. Åtminstone här i Sundsvall visade man på att annat engelskt ordspråk:
”Don´t fall for cheap imitations”

/JS07


 #