Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Göran Hägglunds sista strid?
Stafrin | 29 Juni, 2007 12:31

Här i Sundsvall håller Kristdemokraterna just nu sitt riksting, ett riksting som kan vara nog så avgörande. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk. Om 3 1/2 år måste partiet fått ordning på medlemmarna annars blir det ny troligast regering och riksdagsuträde vid nästa val. Partiledare Göran Hägglund har ju inget tacksamt läge. Dels hamnar KD, precis som alla andra allianspartier, i skuggan av Moderaterna. Dels så jämförs han ännu med legenden, mannen och myten Alf Svensson. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Sveriges riksdag har nog ingen partiledare som är mer färglös än Göran Hägglund. Därför satsar han nu allt på ett kort. Enligt Expressen så hoppar han av som partiledare om inte det omdiskuterade abortförslaget går igenom. Sankt Göran och abortdraken...
Det kan man ju ta som man vill. Fredrik Reinfeldt hotade hoppa av om inte avlyssningsförslaget gick igenom. Det gjorde det ju inte, men Reinfeldt sitter likväl kvar. Men frågan är hur mycket Hägglund egentligen har kvar. För om abortförslaget går igenom så finns det en viss risk att partiet fortsätter att tappa och de kristna väljarna som är kvar promenerar i protest ur partiet. Och då kan Hägglund sitta löst i alla fall. Vinner abortmotståndarna så får han antingen hålla sitt ord eller hitta på någon bra bortförklaring till att vara kvar. Abortförslaget kan alltså bli Hägglunds sista strid, hur man än vrider på det. Men KD har ju legat på gränsen ett otaligt massa gånger och ändå klarat sig. Och är man kristdemokrat så kanske man tror på mirakel. Därför kanske rikstinget borde avslutas i antingen GA-kyrkan eller i Pingstkyrkans lokaler med en stilla bön, för om 3 1/2 år måste partiet vara över 4 % igen.

/JS07


 #
Good luck, Gordon Brown
Stafrin | 28 Juni, 2007 16:41

Tony Blair hyllas efter sin avgång. Och visst kan man hylla honom för sin insats med Nordirland. Samtidigt så har han krypit efter George W Bush som en liten hundvalp och varit minst sagt delaktig i den blinda terroristjakten i Mellanöstern. En sak är säker dock; det är en man man har åsikter om. Hoppas nu att Gordon Brown kan göra England till en mer självständig nation med eget tänkande, och det första steget är att ta de brittiska trupperna ut ur Irak. Jag säger bara: Good luck, Gordon! Du behöver det!

/JS07


 #
CSN bör vara kvar - trots allt...
Stafrin | 25 Juni, 2007 13:39

CSN är en instutition som man kan säga mycket om. Personligen är mitt förhållande till den inte det bästa. Dagens regler är minst sagt skruvade. Samhället tvingar (mer eller mindre) alltså blivande studenter att låna för att kunna plugga och de förses med skyhöga studieskulder som allt som oftast inte räcker. Sen, om man inte skulle få jobb efter avslutad utbildning (det händer faktiskt det) så ska samma samhälle sen ändå pressa igen pengarna av de då arbetslösa ungdomarna. Reglerna från CSN har försämrats enormt de senaste åren och de är knappast till studenternas fördel.

Därför borde Centerpartiets förslag om att lägga ner CSN egentligen komma som en lättnad. Men det gör det inte. För istället ska bankerna sköta studielånen och det får mig knappast att känna mig tryggare.
Det som måste ske är att villkoren för studiemedel måste anpassas till dagens studievärld. Det håller inte att man ska tvingas till skyhöga lån, som ändå knappt räcker till att en elev ska kunna äta sig mätt, plugga och leva så i 7-8 år och sen hamna i en skuldfälla utan dess like. Man måste bli humanare, vara generösare med lånen och återbetalningarna och se till att eleverna ska kunna leva ett något drägligare liv både under och efter utbildningen. Det kommer bankerna knappast att anpassa sig till. Snarare finns risken att man med tiden kommer att försöka göra återbetalningskraven ännu hårdare än vad CSN har idag. Men CSN, i dess nuvarande form, lär knappast göra det heller som det ser ut idag. Så frågan är vilken man ska hoppas på i denna fejd. Men trots allt så ser jag faktiskt hellre att CSN blir kvar.

/JS07


 #
Drömmen om en EU-omröstning...
Stafrin | 24 Juni, 2007 17:29
EU har till sist bestämt hur deras nya världshäravälde ska se ut. Det kostade statsminister Reinfeldt sitt midsommarfirande och en hel del sömn, men är belöningen den rätta så... Det jag undrar är: Hur kan man tro att en EU blir mindre superstatsliknande bara för att man byter namn på utrikesministertiteln?

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Junilistan kräver en folkomröstning och jag tycker också det, tro inget annat. Om Sverige ska vara en del av en superstat så ska vi åtminstone få vara med och själva bestämma om det. Men hur ska då detta ske? Hur ska vi få en rättvis folkomröstning? Redan nu har både socialdemokraterna (förvisso via Göran Persson och hans mannar) och Alliansen dömt ut svenskarna redan. Vi är tydligen inte tillräckligt smarta för att fatta ett sånt här beslut. Det är bättre att våra omtänksamma och smarta politiker gör det. Skulle vi dock mot all förmodan få en folkomröstning så är det fortfarande regeringen som bestämmer hur denna folkomröstning ska se ut. De bestämmer vilken info som ska komma fram och hur frågeställningen ska se ut. Minns EMU-omröstningen. Frågeställningen var enkel: Ska Sverige byta krona mot euro, trots att det gällde mer än så. Medierna är sen tidigare så EU-positiva som det går och följer Allians och socialdemokraters linje och visar upp de de vill att vi ska se. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Junilistan är för små partier att kunna påverka, i alla fall i detta fall. Skulle det alltså bli en folkomröstning så är det som upplagt för att de EU-positiva kan påverka valutgången hur de vill. Samtidigt ska man dock minnas att de försökte med näbbar och klor att påverka EMU-omröstningen och det blev ändå ett Nej.

Men detta är bara rena spekulationer förstås. För det kommer inte att bli någon folkomröstning. Fortfarande är MP, V och Junilistan för små och de stora partierna vill inte riskera att förlora ännu en EU-kamp mot folket och tar därför det säkra före det osäkra. Men drömma går ju, precis som nere i Bryssel...

/JS07
 #
E-type i kris
Stafrin | 21 Juni, 2007 14:27
Nu är det ordentlig kris i skivbranschen! E-type säger att han inte får nån porsche i år och tvingas handla på Lidl. Vilket hemskt öde för mannen. Välkommen till verkligheten, Martin!

/JS07
 #
Högstadiemetoder av skidförbundet
Stafrin | 21 Juni, 2007 14:21

Skidslandslaget har genom alla år som jag har följt skidsporten varit mönsterlandslaget. Hittar man ett bråk inom skidlandslaget de senaste 30 åren så gör man det bra. Därför kan bråket mellan Mattias Fredriksson och skidförbundet kännas rätt märkligt. Detta är inget försök till att ta parti för endera sidan. Å ena sidan så ska givetvis ingen åkare behandlas olika, men å andra sidan så var det skidförbundet som från början godkände att Fredriksson fick träna på egen hand. Vad man kan reagera mot är att detta inte ha skötts på ett mer moget sätt av Bengt Stattin. Att hålla på med skrivna avtal om att Fredriksson inte får vara i närheten av åkarna och sitta och vara halvrädd för att de väljer ett hotell där Fredriksson skulle befinna sig på är för mig högstadiemetoder. Sen huruvida Fredriksson skulle ha hånat åkarna eller inte kan ju diskuteras (det låter dock inte trovärdigt). Om så inte är fallet och Stattin har blåljugit så är det än mer tragiskt. Så även om landslaget bör hålla ihop och reglerna ska gälla alla, så har detta skötts väldigt dåligt. Och de som drabbas värst är förstås de åkare som vill träna, men som störs av detta och som ofrivilligt har blivit indragna i en karusell som skidsporten inte är värd.

/JS07


 #
Låt Johanna vila i frid!
Stafrin | 20 Juni, 2007 16:35
Är det för mycket begärt att låta Johanna Sällström vila i frid? Jag kan hålla med om att det är bra att peka på psykriatrins brister, men att som Aftonbladet, lägga ut hennes "sista timmar i livet" om och om igen kan väl inte vara nyttigt för hennes anhöriga?! Men det är klart hänsyn säljer inget och ger inga pengar...

/JS07

 #
Har Littorin köpt politiken också?
Stafrin | 19 Juni, 2007 15:34
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins misstänkta examensaffär på universitetet Fairfax i USA kastar ett litet förklarande öga till hans arbetsmarknadspolitik. Har han månne köpt den på Fairfax också? Men eftersom han i scensatte den politiken i höstas så borde väl i såna fall garantin gälla fortfarande...

/JS07
 #
Bensinpriset höjs - ingen reagerar längre
Stafrin | 17 Juni, 2007 12:33

Bensinpriset höjs ytterligare, alldeles precis lagom till semestern. 12,09 blir det nya priset. Det underliga är att jag minns en tid när alla kämpade mot att priset skulle över 10 kronors gränsen. Både MHF och Motormännen gick runt med protestlistor och försökte skapa opinion. Det var upprorsstämning i folkhemmet. Idag verkar ingen bry sig mer än att svära, sucka och rycka på axlarna när bensinpriset går upp. Ibland är människan underlig...

/JS07


 #
Ologiskt åtgärdspaket för sjukskrivna!
Stafrin | 16 Juni, 2007 13:15

Stundtals så undrar jag vilken form av människor som regeringen vill ha. Är det övermänniskor utan det minsta fel eller normala människor? Är det rika människor eller även folk med mer normal ekonomi? Fråga dom själva går ju inte för de skyller ju bara allt på Göran Perssons regering. Det senaste tilltaget är det ännu hemliga åtgärdpaket som finans- och socialdepartementet tagit fram. Syftet är kortare sjukskrivningar och mindre förtidspensionärer. Och tydligen också fattigare såna. För har man valfrihet, pengar och ett välavlönat jobb så blir man inte sjuk tydligen. Oavsett om hur mycket man stressar och riskerar att gå in i väggen så är man frisk hela tiden.
De åtgärder som planeras är:
- Fler karensdagar.
- Efter tre månader ska den sjukskrivne börja jobba igen om det finns arbetsuppgifter som man bedöms klara av.
- Efter ett halvår ska arbetsförmågan testas igen. Den som inte kan återgå till sitt gamla arbete måste då söka ett annat.
- Efter ett år får man ingen ersättning.
Vi vet ju alla hur många arbetsgivare idag som är intresserade av att anställa långtidssjukskrivna människor. Och att i ett samhälle där människor stressas sönder, där pengar är viktigare än arbetsmiljön och där facken urholkas allt mer så är det ju väldigt lätt att hitta arbetsuppgifter som en halvt sjuk ska klara av på heltid. Regeringen pekar ideligen på en ökande andel sjukskrivna, men logik har aldrig varit någon regerings styrka, varken Reinfeldts eller Perssons. Om stress allt mer börjar att anses som en arbetsskada och sjukskrivningarna ökar så måste det väl vara något annat än människorna det är fel på. Men att sätta större krav på arbetsgivarna och se till att vi i samhället får en normal arbetstakt och arbetsskydd har ingen tänkt på. Då förlorar ju samhället pengar och det vore ännu värre. Alltså är det de sjukskrivnas fel. De är ju simulanter de flesta. Det blir i alla fall billigare i teorin att se det så.
"Det handlar inte om att jaga sjuka människor. Vi måste hitta en bra balans mellan satsningar och förbättringar och uppstramningar", säger finansminister Anders Borg till Dagens Nyheter. Frågan är bara vem det satsas på, vem som får förbättringarna och vart det stramas upp. I teorin funkar det säkert. Men i praktiken så blir resultatet en jakt på sjukskrivna människor i ett samhälle där man idag stressas sönder och där arbetsgivarna vill ha i det närmaste perfekta anställda. Och det funkar inte alls. Inte för de sjukskrivna i alla fall och det kan knappast kallas för balans.

/JS07


 #

Årets dunk(l)a sommarplåga...
Stafrin | 13 Juni, 2007 14:45

SR Kronoberg har stoppat sångerskan Fridas (inte ABBA-Frida, märk väl) S & M-låt "Dunka mej gul och blå" för att den är för kränkande. Jag är mest imponerad att man lyckas utnämnda den till "Sommarplåga". Jag har hört den en enda gång och minns varken ton eller text av den.

/JS07


 #
Pressa Hu Jintao mer, Reinfeldt
Stafrin | 11 Juni, 2007 12:34
Intressant. Göran Persson for till Kina och ansåg att det var ett stabilt land. Sen kom han hem och blev utbuad för det. Fredrik Reinfeldt däremot bjuder Kinas president Hu Jintao till Sverige och Sveriges regering och media rullar ut röda mattan åt ledaren för en av världens numera största diktaturer. Förvisso var de mänskliga rättigheterna en av de saker som skulle diskuteras, men personligen tyckar jag att en klok statsman för ett land som säger sig hylla demokratin borde ha ägnat mer eller mindre hela tiden till att diskutera de mänskliga rättigheterna. Vad jag förstår så verkar det inte ha varit så värst seriösa och noggranna diskussioner utan man tycktes peta lite grann på ytan och visa ledaren en "möjlig alternativ ledarstil". Det hade varit väldigt passande att kunna pressa Hu Jintao betydligt mer och kräva mer svar. Nu blev det lite mer av att flytta bonden ett steg istället för att ställa kungen i schackläge, för att tala schackspråk. Men det är klart, när näringslivet har pengar och tjäna så är väl det mycket viktigare. Skräpning, allians!
 #
Sommaren kom med Hilton
Stafrin | 09 Juni, 2007 12:48
Sommaren är här. Det måste den ha gjort eftersom de totalt oviktiga nyheterna har tagit över media. Jag kan inte se någon annan förklaring till att vi ska behöva följa Paris Hiltons liv på kåken dag ut och dag in. När hon sen bryter ihop efter tre dar så får hon ett avkortat straff överförd till fotboja i hemmet. Det enda positiva är att hon förhoppningsvis försvinner ett tag från löpsedlarna. Ha! Långnäsa med stödhjul! Hon ska in i finkan igen och terrorisera oss med mera tragiska dagsrapporter. Nu går jag och fasar över den dagen som Linda Rosing eller Carolina Gynning gör något liknande olagligt! Hugaligen! Trevlig sommar alla studenter!

/JS07
 #
Povel Ramel - den siste entusiasten...
Stafrin | 07 Juni, 2007 14:23
Jag ska med ärlighetens namn säga att jag egentligen alltid föredragit Hasse å Tage före Povel Ramel när det gäller revyhjältar. Jag förstår deras humor mycket bättre. Men att säga att Povel inte hade någon betydelse i svensk underhållning vore att storljuga. Ännu är Martin Ljungs Knäpp Upp-sketcher några av humorvärldens bästa och ännu tycker jag att "De sista entusiasterna" är den kanske bästa revylåten som nånsin skrivits. Men det som jag framför allt tackar Povel Ramel för är för hans insatser inom jazzen. Povel var jazzmusiken trogen in i det sista och var definitivt med att göra den mer folklig och lättillgänglig för en publik som annars kanske mest gillade Glenn Millers "In the mood" eller Louis Armstrongs "What a wonderful world". Med tiden så blev han lite av en svensk Fats Waller, som vitsande och trallande kunde ensam eller med en trio underhålla en publik. Han var utan tvekan en av de stora ikonerna från den stora humoreran. En stor musiker och underhållare med fötterna på jorden och händerna på flygeln. Och ändå känns Hasse å Tage mer lättillgänglig för mig?! Världen är konstig ibland.

Vila i frid, Povel Ramel, kanske den siste musikaliske jazzentusiasten!

/JS07
 #
Skandalmatchen lämnar få oberörda...
Stafrin | 04 Juni, 2007 12:32

Man vet inte om man ska skratta eller gråta efter skandalmatchen mellan Sverige och Danmark i förrgår. Det bevisar väldigt mycket olika saker:
1) Alkohol och idrott hör inte ihop.
2) Att det är för dålig säkerhet för att ha världsfotboll på Parken i Köpenhamn.
3) Att idrottens allt mer kommersiella ställning i samhället gör folk allt mer galna.
4) Att svenska laget har någon form av skyddsängel, eftersom man kunde tappa 3 mål på en period och ändå vinna med 3-0.
5) Att den danske hulliganen troligast får söka uppehållstillstånd i Sverige, eftersom han numera är nästan fredlös i Danmark.
6) Att människans förhållande till idrott är obegripligt.
Jag har kanske lite svårt att förstå att Sverige skulle få hela matchen efter detta. Det hade i praktiken räckt med en paus och sen fortsätta.
Sen tycker jag att det är lite intressant att mannen får skyddad identitet och namnges inte i tidningarna, när hans ansikte ändå finns på varenda löpsedel i hela världen. Detta är väl enda gången möjligen som det är positivare att bli världskänd via Big Brother. En sak i är säker, detta tycks lämna få oberörda i alla fall...

/JS07


 #
Efter 19 år - samma samhälle?
Stafrin | 02 Juni, 2007 14:32
Intressant läsning i Aftonbladet idag om polske Jan Grzebski som har legat i koma sen han blev påkörd av ett tåg 1988 och vaknade upp först nu ur en 19 år lång koma. Förvisso vaknade han upp i ett östeuropa som inte styrs av kommunisterna. Men förutom det så skulle åtminstone jag ha skakat på huvudet om jag vaknat upp efter 19 år och se att folk pratar i mobiltelefon som 1988, nu även i Polen. Folk konsumerar som 1988. Folk lånar och använder kreditkort som 1988. Bortsett från den polska politiken så tycks världen egentligen inte ändrats mycket, mer än att fortsatt i samma stil. Frågan är om han blir lättad eller förskräckt när han läser om vad han har missat...

/JS07
 #