Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Rekordmånga bidrag - trots allt
Stafrin | 29 September, 2007 15:36
Rekordmånga bidrag har skickats in till 2008 års melodifestival och Christer Björkman är så glad. Lite underligt med tanke på att 90 % av uppmärksamheten från både media och SVTs sida läggs på de specialinbjudna jokrarna...

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
I trafikens underliga värld...
Stafrin | 26 September, 2007 13:42
En sak som jag alltid undrar när jag åker med någon: Vi har ju som bekant en bilbälteslag i landet, men hur kommer det sig att 99,9 % av alla bilförare tar på sig bältet först när de är ute på vägen istället för att göra det innan man startar bilen? Istället för att ta på sig bältet i lugn och ro så ska man ut och vingla på vägen och både försöka styra och knäppa på sig snaran. Är det någon gen som följer med på körskolan eller? Lite att fundera på...

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Ragunda - landsbygdens desperation i TV
Stafrin | 24 September, 2007 12:03
Landsbygdens desperation blir allt mer klar. Och det är klart, när man blir desperat och ser sin bygd tappa mer och mer för att rikspolitikerna tvångsflyttar alla innevånare och några personer med makt kommer och ger EN lösning så räcker det för att få hyggliga karlar till smilfinkar, som det heter. I Sundsvall har man redan tagit patent på namnet "Norrlands huvudstad" och lanserar detta med kasino, skrytbyggen för miljoner överallt och 99 % märkesklädaffärer. I Östersund bygger man en stor lysande platta på torget som drar lika mycket energi att ha på dygnet runt som 100 villor. Och i Ragunda kommun så är man nu i gasen efter att byn Hammarstrand ska bli TV-känd genom TV 3s nya dokusåpa "All för byn". Serien går ut på att man ska följa 10 män ska sätta upp en scenshow. Efter detta vill nu hela kommunen byta namn till Hammarstrand, i desperat hopp om att det ska locka PR. Men Ragundaborna är inte alls intresserade och säger att de hellre vill ha jobb istället för en massa bortkastade pengar till PR-jippo. Som vanligt vet politikerna mer än folket som valt in dom. Nu säger den vise (nåja, vise och vise...) att ett sånt här PR-jippo ger jobb på sikt. Det är ju TV! Men så stor är inte TV 3 och så stor kommer inte detta program bli att företagen ställer sig på kö för att investera i en TV-såpakommun som några tusen såg slött på 2007. Men det är det här som är framtiden i en tid där allt ska ske i storstäderna och man ska tvingas dit. Landsbygden blir allt mer desperat och med flinande leenden kommer kommunpolitikerna upp med den ena desperata idén efter den andra för att locka nya innevånare. Och de återstående innevånarna står och tittar på med ruskande huvuden. Det är rätt sorgligt. Frågan är bara vilken kommun som i slutändan först slår knut på sig själv...

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Äntligen en ny LeMarc!
Stafrin | 23 September, 2007 14:26
Det har varit spaltmetrar med intervjuer med Peter LeMarc den senaste veckan där han talat ut om sin ångest och scenskräck. Jag har följt LeMarcs karriär i många år nu och för mig finns det få som är så otrolig på nära och beskrivande texter som LeMarc. "Det är så gott att må gott igen" är en kanonlåt och jag ser verkligen fram emot nya plattan. I denna tid då den ena blaskiga mediaartisten efter den andra kommer och går känns det tryggt att ha en ny Peter LeMarc på gång. Man vet vad man får och det är 99,9 % av fallen alltid bra!

Bloggtoppen.se
 #
Budgeten - en ny kränkning mot de svagaste
Stafrin | 20 September, 2007 16:30
Det går så bra för Sverige! Alla får mer i plånboken, alla har jobb och alla är lika friska i Sverige. Och är/har du inte det, who cares? Alliansen hyr hela Berns och bjuder in pressen för att filma och rapportera när regeringen firar att de har suttit i ett år vid makten. Antingen för att skryta eller för att fira att ingen har begärt misstroendevotum ännu. Och finansminister Anders Borg går med stolt blick till riksdagen och presenterar sin budget med orden:
"Det går bra för Sverige. Detta är en ansvarsfull budget!"
En budget som ger vid handen att du som är deltidsarbetslös, du vill egentligen inte jobba. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins sekreterare sa i en intervju för ett halvår sen att arbetslösa är "freeriders" som försöker åka snålskjuts på samhället. Budgeten ger också vid handen att sjukskrivna är också folk som åker snålskjuts på samhället. Det är bättre att staten bestämmer hur lång tid en skada eller sjukdom ska vara än läkarna. Du är inte sjuk! Du ska straffas frisk med lägre ekonomi, detta i en marknad som inte vill ta i en människa som varit sjukskriven med tång ens. Alliansen vet bättre än du själv.
Undra hur många som egentligen köper regeringens eviga tjat om att "det finns så många som försöker sko sig på samhället"? Visst finns det folk som gör det, men huvudskälet till den diskussionen är att det är lättare att få igenom förslagen hos folket om man använder det som sköld.
Hur mycket längre ska arbetslösa, sjuka och folk som inte äger ett eget företag eller är i chefsposition acceptera att samhället sitter och spottar på dom? Vi är på väg mot ett elitsamhälle där den starkaste och rikaste överlever och människan måste i det närmaste vara en perfekt varelse.
Budgeten är utan tvekan en ny kränkning mot arbetslösa och mot långtidssjukskrivna. Anders Borg säger:
"Sverige är på väg tillbaka som ledande modernt välfärdssamhälle."
Vilken välfärd? Den håller ju alliansregeringen själva på att avskaffa. Det håller inte med ett samhälle där vi hyllar och firar de som drar in mest pengar till samhället och stöter ut de svaga och de som har problem. För vad kommer härnäst? Rösträtt efter inkomst?
Förresten undrar jag också hur man har tänkt sig intyg för vård av sjukt barn rent praktiskt. Men så är ju de flesta "vabbare" skolkare också. I samma pool som sjukskrivna och arbetslösa alltså. Det får man ju ta i beräkningen. Svaghet är en dygd och skam i Alliansens samhälle tydligen...

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Myten som skadar Svensk Kassaservice
Stafrin | 18 September, 2007 16:31

I en tid som denna då Svensk Kassaservice snart sjunger på sista versen så rycker alla på axlarna och säger att "alla betalar via internet".
Jag anser att det är dags att vakna upp ur den myten som vi lever i.
och att Svensk Kassaservice som idé behövs. Människans förhållande till teknik är alltid ganska fascinerande, inte minst svenskarnas. Vi lever i tron på att detta är de säkraste, bästa och hållbaraste sakerna i all tid och evighet, amen! Vi är också i tron att alla har möjlighet till den nya tekniken och har man inte det så räknas man knappt in i samhället. Men likväl så är den nya tekniken ändå otroligt sårbar. Det krävs inte mycket till att den nya digital-TVn ska slås ut eller att en dator ska bli kaput. Som jag tidigare har sagt, jag är inte teknikfientlig, men däremot så har jag svårt för vår inställning till den. Det oövervinnliga och perfekta som alla MÅSTE ha, vare sig man vill eller har råd eller inte. Därför blev jag glad när jag läste Metro igår om chefen för Rocent Tours Exchange- och Betalservice i Malmö, Mustafa Hamzi, som vill ta över Svensk Kassaservice.
"Jag tror att det alltid kommer att finnas folk som inte betalar sina räkningar över internet”, säger han och syftar på äldre som inte kan hantera en dator och invandrare som saknar ID-kort och inte kan öppna ett konto. Men tyvärr så lever vi i myten att ALLA har möjlighet till en dator, ALLA har möjlighet till internet och ALLA är intresserade av detta. Och de som inte har det är sån liten del att de inte behöver räknas. Men vad skulle jag t ex ha gjort om jag nu skulle ha betalat mina räkningar via internet? Denna bloggkrönika skriver jag på en dator på biblioteket för min ordinarie internetdator hemma är trasig. För bara två veckor sen så var bokningsdatorerna på biblioteket urkopplade under ett par veckor. Hur skulle jag ha betalat mina räkningar då? Vi tror alltså att all teknik är lätt, förevig och ständigt fungerande till dess att något inträffar och vi står där som fånar.
Nå, tillbaka till Rocent Tour. Svensk kassaservice tar 49 kronor för att betala räkning och/eller sätta in pengar. Givetvis en oacceptabel summa som är för dyr! Rocent Tours Exchange- och Betalservice tar 29 kronor. Därför tycker jag att kassaservice som fenomen bör bevaras och att det vore en utmärkt idé om Mustafa Hamzi och Recent Tours kunde ta över Svensk Kassaservice. Som det ser ut just nu så vore det den bästa lösningen. Det blir billigare och vi skulle dessutom tänka på människor som i landet inte är lika lyckligt lottade som andra. Det vore väl den ultimata valfriheten, att själv få välja sätt att betala räkningar på, inte tvingas in i ledet.

/JS07

Bloggtoppen.se
 
#
Bra debattartikel om "Idol"!
Stafrin | 15 September, 2007 17:44

Just nu är det diskussion kring Idol och juryns nya hårda linje. Jag säger bara läs denna debattartikel av pianisten och artisten Tina Ahlin! Den är till stora delar sann och väldigt bra. Heder åt en artist som vågar ställa sig emot branschen...

/JS07

Bloggtoppen.se
 
#

Reinfeldts flashback till 70-talet
Stafrin | 11 September, 2007 15:08

Som en flashback till det förflutna. Precis som Nils G Åsling, industriminister i Fälldins regering på 70-talet, då han åkte runt bland stålverken och försökte förklara varför företagen avvecklades så åker statsminister Reinfeldt runt i Karlskrona ca 30 år senare och försöker förklara för varvsarbetarna varför fartygstillverkningen läggs ner. Men Nils G Åsling stod mest med ett anstängt lugn och försökte säga:
"Vi försöker rädda jobben!"
Reinfeldt är mer rakt på och säger irriterat:
"Regeringen sätter jobb och sunda statsfinanser främst."
Något alla väntar med spänning på...
Det var knappast varvsarbetarnas jobb statsministern tänkte på i alla fall.

En sak är då säker: Med den attityden ska det bli kul och se hur Alliansen ska lyckas få några röster från Karlskrona 2010...

/JS07

Bloggtoppen.se
 
#

Vill vi ha fackförbund idag?
Stafrin | 08 September, 2007 18:09

300 000 har lämnat a-kassan och 60 000 har flytt från facket sen höjningen av avgifterna förra året. Vad annat kan man vänta sig? Finns det plats för något som kallas för fackförbund i dagens ytliga ”jag”-samhälle? Jag håller med om att höjningen är dyr och att den är orättfärdigad, men tror man att samhället blir bättre om man sänker facket? Dessutom borde man har förstått vad man gav sig in på när man röstade in Alliansen i regeringen. Människor 2007, större delen av dom i alla fall, lever IDAG. Man tittar inte bakåt, man är livrädd för att titta framåt, utan man lever bara i nuet. Det är IDAG folk har jobb och det är IDAG som folk behöver pengar, vilket är ett otroligt korkat och naivt synsätt. Många, framför allt yngre, tror att man aaaaldrig kommer att förlora sitt jobb och att aaaalla arbetsgivare vill sina anställdas absolut bästa. Vad ska man då med facket till? Denna girighet och okunskap är skrämmande för framtiden, för i en tid då näringslivet tar till allt mer bisarra metoder för att tjäna pengar och bli mer effektiva så kan vi människor snart stå där med svansen mellan benen och ingen kan hjälpa oss. Orden medkänsla och solidaritet är ju helt ute idag. Globalisering och karriär är de nya herrarna. Only the strong survive! Så jag åter kommer till frågan i början: Finns det plats för fackförbund i ett sånt samhälle? Det beror på vilket samhälle vi vill ha och om vi hela tiden trivs med att hoppa bungyjump utan lina och hoppas på att det ständigt finns en madrass under oss. Jag gör det inte i alla fall. Därför anser jag att man bör tänka efter både en och två gånger innan man tror att det blir bättre av att lämna facket.

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Ett tips till Filip och Fredrik...
Stafrin | 08 September, 2007 18:04
Ett tips: Nästa gång Filip och Fredrik ska invadera en presskonferens och ställa udda frågor vore det en bra idé att ta med en studiopublik så man vet när man ska skratta.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Ny partiledare, samma politik
Stafrin | 07 September, 2007 14:00
Idag väljs Jan Björklund till folkpartiets nya partiledare. Lite sorgligt eftersom Lars Leijonborg är en av få politiker jag kan imitera. Leijonborg kommer för mig främst ihågkommas för språktester och moderaternas, i normala fall, trogna knähund och problemet är att när en ny partiledare ska introduceras så brukar detta leda till en uppgång för partiet. Folk förväntar sig en ny politik i samband med en ny partiledare, framför allt om man ligger så illa till opinionsmässigt som FP. Men frågan är om man inte lite har kapat svansen på sig själv, när Jan Björklund redan före han tillträtt annonserat att det inte blir någon förändring av politiken alls. Tiden får dock utvisa om det var klokt eller inte att visa alla korten på en gång eller inte. För troligast blir det som Björklund sa:
"Den som väntar på en ny politik blir besviken"

Bloggtoppen.se
 #
Jan Björklund vill hjälpa äldre
Stafrin | 05 September, 2007 13:54

Blivande folkpartiledaren Jan Björklund (a k a skolminister) inser att äldre i det här landet diskrimineras. Nu vill han ha en lag som förbjuder diskriminering av äldre. Hallelujah! Inte en dag för tidigt. Jan Björklund talar som en bok (faktiskt) när han säger:
"I USA och andra länder anses äldre som en tillgång med sin erfarenhet. I Sverige vill vi bara byta ut och ta bort dom"
Sen gäller det också att se till att detta efterlevs. Det är en lång väg från att tala om en lag till att se till att arbetsgivare verkligen diskriminerar enligt den lagen. Men det ska bli kul att följa fortsättningen av detta...

/JS07

Bloggtoppen.se
 
#

Är "Idol" verkligen värd TV-licensen?
Stafrin | 03 September, 2007 13:39

Idag börjar eländet igen. Åter ska TV 4 och Sony BMG balansera på den slaka lina som kallas yttrandefrihet, förtal och kränkning när "Idol" börjar igen. Jag tog upp detta redan förra året när programmet gick och jag har snart slut på skällsord för programmet. Men jag kommer ALDRIG att upphöra med att undra vad som är så häftigt när juryn sitter och kränker den ena efter den andra. VARFÖR drar detta så många tittare? Och för mig är det helt oväsentligt att de sökt frivilligt eller inte, att som TV-bolag psykiskt eller fysiskt kränka eller skada en annan människa bara för att tjäna pengar själv är för mig så lågt man kan komma på underhållningsstegen! I år så är personangrepp en vardag och de lättlurade ungdomarna som söker får höra saker som att de är för fula för att ha en partner. Och man står för det. Man skryter med att man kan ta till mobbning och kritik mot en persons utseende i ett TV-program.
"Jag tror jag säger det många tycker och tänker, men jag vågar säga det. Han såg inte ut som andra.", säger Kishti Tomita. Man är alltså stolt över att man vågar säga kränkande saker i TV åt/om en annan människa. Ju dummare man är mot andra, ju mer ärlig är man tydligen. Men så är det så också att eftersom de kränkningar man har kört med hittills numera i programmet är vardag för folk så måste man pressa gränsen ännu mer för att fortfarande framstås som kontroversiell och omdebatterad. Men vi människor vill tydligen se sånt. Det är så kul att skratta åt hur andra människor far illa. Och att barn tar efter detta och mobbar andra på skolgården struntar man i. Det viktigaste är att TV 4 (eller annat TV-bolag) tjänar sina miljoner och Sony BMG sina. Och att dessa miljoner människor som ser skiten bli underhållna under en timme varje dag. Det är såna gånger man funderar på om det verkligen lönar sig att betala TV-licens. Magen vrider sig för mycket ibland. Men då skulle jag ju inte få se Stargate SG-1...

/JS07

(ps. Innan någon reagerar på att TV 4 är reklamfinansierat och borttagningsbar i nuvarande boxar så är det ju så att denna spaning avser att licens betalas för innehavet av TVn. Dessutom äger jag inte box utan bor i lägenhet och kan inte välja bort kanaler på samma sätt.)

Bloggtoppen.se
 
#