Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
En enda fråga, Reinfeldt
Stafrin | 31 Oktober, 2007 17:15

Fredrik Reinfeldt förtjänar titeln teflonpolitiker. Det inte spelar hur mycket skit som hamnar på honom, han borstar av sig som inget har hänt. Ulrica Schenström är väl mer en telefonpolitiker (eller bara fånpolitiker om man vill det). OK, jag ska erkänna att jag inte direkt sitter och sliter mitt hår i ängslan över att Reinfeldt trampar i ena fällan efter den andra. Men affären Schenström hade kunnat ha varit över vid det här laget, om Reinfeldt hade kunnat svara ärligt på en enda fråga. Ja, hon hade jour, tack adjö. Nej, hon hade inte jour, bra tack. Men istället så ska Riddar Fredrik ställa sig i vägen för alla fiender och så desperat försvara sin stassekreterare så att till och med en treåring fattar att något inte står rätt till. Att han sen kastat sten på Göran Persson för att han gjort exakt likadant med Lars Danielsson, i ett läge när Reinfeldt försökt hämta röstpoäng på den affären, gör ju inte det hela intelligentare.
Den andra skitiga sidan av affären är just att det bevisar att politiker och media har ett mer intimt förhållande än någon kunnat ana. I scrubb your back, you scrubb mine. Eller kysser i detta fall.
En enda fråga, statsminister Fredrik Reinfeldt, är det enda som vi kräver svar på. Nej, förresten kanske två; var Schenberg jour och kan vi lita på Sveriges krisberedskap?

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Företagsarenorna - kult för framtiden!
Stafrin | 29 Oktober, 2007 15:06

Den nya nationalarenan i Stockholm kommer att heta Swedbank Arena. Fantasifullt, eller hur? Blir roligt den dagen ett Örnsköldsvikslag kommer upp i Allsvenskan och får uppgiften att deras nästa match är i Swedbank Arena (det är alltså en idrottsarena i Övik också...). Men den viktigaste frågan: Vilket pucko var det som kom på den oerhört korkade idén att alla arenor idag ska vara döpt efter ett företag? Gävles idrottshall är bäst: Läkerol Arena! Eller vad sägs om Timrå IKs hemmaarena, EON Arena? Vi väntar med spänning på att Ånge kommun ska kontra med Vattenfall Arena. Är det bara jag som tycker att näringslivet börjar ta över lite VÄL mycket?! Kommunerna går med på att lägga ut miljoner för att hjälpa till med uppbygget av nya idrottsarenor. Samtidigt så får man inte synas med namnet. För självklart ska företaget ha sitt namn där. Namnen på arenorna låter lika häftigt som reklamkassetterna som företagen gav ut på 70-talet och hade idén dykt upp under 80-talet hade man idag skrattat åt eländet. Men man syns, vilket är viktigast. Inom kort så väntar vi på nästa steg. Nyblivna allsvenska laget Gif Sundsvall kanske spelar nästa säsong under namnet GIF Norrporten. Eller varför inte EON IK istället för Timrå IK? Fast detta har ju en fördel. Om ca 20 år, när denna trend förhoppningsvis har lagt sig, så kanske vi kan sitta och skratta åt den dagen då Brynäs och Timrå spelade i Läkerol Arena. För det som är dåligt idag brukar ju bli kult i framtiden och detta borde passa bra in i det facket...

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Det rör på sig för Dawit Isaak...
Stafrin | 27 Oktober, 2007 13:12

Det är roligt att se att media till sist vaknade och nu börjar inse vad fallet Dawit Isaak handlar om. Idag gör 30 chefredaktörer runt om i Sverige gemensam sak och går ut med ett upprop till statsminister Fredrik Reinfeldt om att han måste göra något. Jag skrev ju om detta redan mars (se denna länk) och det har varit väldigt tyst om fallet under detta halvår. Det är bara SVTs "Agenda" som gjort ett reportage om det.
Idag fyller Dawit Isaak 43 år och har suttit i fängelse i Eritrea i över 2100 dagar. Han får inte försvara sig och inte träffa sin familj. I mars frågade jag mig varför det oftast är människor med utländsk bakgrund som får den sämsta rättsliga behandlingen i Sverige och den frågan är fortfarande berättigad. Tyvärr kan man inte bara peka ut Alliansen för den förra socialdemokratiska regeringen var lika dålig den. Det finns parallellfall att peka på. När "Agenda" tog upp om fallet i mars så publicerade man på sin hemsida en mängd bloggartiklar om fallet (bland annat min ovan länkade artikel) och nedanför fanns en tjej som drog intressanta paralleller till Calle Jonsson som satt fängslad i Grekland för mord för inte så länge sen. Raskt var en advokat på plats och kunde relativt snabbt få ut den unge svensken. Ännu intressantare fall fanns 1993 då tre svenskfödda män satt fängslade i Irak av Saddam Hussein. Man hade protestlistor, man hade stora tidningsuppslag, TV4 uppmanade svenska folket att bära gula band som stöd för svenskarna och Karin Glenmark spelade in en helt egen låt för dom som blev en jättehit på Svensktoppen. Och svenskarna blev också frigivna kort därefter. Vart är den hjälpen nu? En svensk människa, i detta fall av utländskt ursprung, sitter fänglad i ett annat land för sina åsikters skull och regeringen gör nada. Här kan man inte snacka om några gula bandet kampanjer. Därför är det bra att se att det börjar att röra på sig i medialeden även här.
Och självklart ska Reinfeldt lyssna på chefredaktörerna OCH svenska folket, för enligt en undersökning på Dagens Nyheter anser hela 80 procent att regeringen inte har gjort tillräckligt för fallet Isaak. Han har sagt att han finns här för hela svenska folket och dit räknas Dawit Isaak också. Det är dags för honom och komma hem till sin familj och få känna att han har ett hemland som vill ha honom tillbaka!

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Facebook - medaljens baksida
Stafrin | 25 Oktober, 2007 16:03
400 000 svenskar är med i communitysiten Facebook som nu köps upp av Microsoft. Därmed äger Microsoft alla uppgifter, bilder och texter och kan lägga dessa vart man vill om man vill det. Facebook är ytterligare ett sätt i mediabruset idag att få synas. Ja, det finns säkert andra anledningar också för en del. Men addar man det med dagens ständiga krav och metoder på att få synas så får jag fram några rader ut TV-serien "Fame" på 80-talet. Ni minns väl signaturen där musiken plötsligt tonas ner och man hör den tuffa dansläraren Miss Grant (Debbie Allen) som säger:
"You want fame? Well, fame costs. And right now you´ll start paying with sweat!"
Hade "Fame" gått idag, 2007, så hade Miss Grant sagt:
"You want fame? Well, fame costs. And right now you´ll start paying with your integrity!"
Synd bara att det är också på väg att sprida sig till de som inte är lika PR-intresserade som andra. Integritet är något farligt idag. Alla ska se dig, vare sig du vill det eller inte, och gärna att man kan tjäna en hacka också. Annars vet man inte vad du håller på med. Man kanske ska tänka på det innan man kastar sig huvudstupa in i allt nytt och medialt.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Det eviga påpekandet...
Stafrin | 22 Oktober, 2007 13:17

Efter att ha hört moderateriksdagsmannen Bertil Källberg här i Sundsvall så kan man bara ställa frågan:
Är det helt omöjligt för en moderat politiker att diskutera arbetslöshet utan att denne alltid måste peka på vad Göran Persson gjorde eller inte gjorde?

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Eloge till en modig lokalpolitiker
Stafrin | 16 Oktober, 2007 18:14

En eloge till folkpartiets gruppledare i Sundsvalls kommunfullmäktige, Lars Persson (ja, faktiskt...) som vågar sätta sig på tvären i debatten om byggnaden av teaterkvarteren i Sundsvall. 350 miljoner ska det byggas för i stan, byggnader, konserthallar och teaterhus som främst locka PR i första hand, pengar i andra hand och kulturintresserade i tredje hand (officiellt är det omvänd ordning förstås). Alla andra partier här i stan tycks vara överens om att pengarna ska kastas i sjön och inte på behövande, men Folkpartiet går ut och säger att pengarna ska gå till skola, åldervård och ungdomsvåld i första hand. Framför allt så tycker han att Sundsvallsborna själv ska få vara med och bestämma, en bortglömd tanke som politiker över hela världen numera är livrädd för. Det är inte ofta jag lyfte på hatten för en företrädare för ett Alliansparti, men det känns skönt att veta att någon politiker också bryr sig om innehållet i stan, inte bara en glänsande yta. Släpp den urfåniga idén om "Norrlands huvudstad" för två ögonblick, kommunfullmäktige, och titta vilka nyttogrejer som innevånarna behöver för en gångs skull!

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Vad händer efter manifestationen?
Stafrin | 13 Oktober, 2007 13:52
Många tusen demonstrerar i rikets största städer mot ungdomsvåld. Bra, mycket bra! Det mest sorgliga är dock att det måste krävas flera människoliv innan vi börjar tänka efter en månad eller två. För vad gör det att vi talar om att ta mer ansvar för våra ungdomar och göra något och demonstrerar när inget händer sen efteråt? Vi människor har en väldig förmåga att engagera oss för en sak och sen släppa allt efter ett tag när ingen tidning tittar längre och sen lägga över ansvaret på någon annan. Vi har talat om ungdomsvåld i så många år och vad det beror på och ändå så får folk fortfarande sätta livet till och vara rädda och många föräldrar går ändå med skygglappar. Fortsätt demonstrera. Anton Abele är värd all beröm och lovord för sitt arbete! Men det gäller också för oss andra att se till att det inte bara stannar vid ord och en manifestation och tro att våldsproblemen sen är lösta. Vi har fortfarande jobb kvar att göra, både med oss själva och med våra ungdomar.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Fredsprisvalet viktigt - trots allt
Stafrin | 12 Oktober, 2007 12:59
Al Gore och FNs klimatpanel IPCC får Nobels fredspris. Lite kluven känsla faktiskt. Att en företrädare för ett land som ligger långt efter i klimatutvecklingen får det hela kan man tveka om. Att en f d politiker som hittat en ny karriär att bli berömd på kan man också peka på om man vill. Men samtidigt så är det en seger för ämnet. Klimatfrågan är trots allt det viktigaste som finns just nu och egentligen så är det mer ett pris till det faktum att frågan tagits upp snarare än till några fysiska personer. Och sett ur den synvinkeln så är det ett mycket bra val. Sen så är det definitivt inget lätt jobb att i dagens värld och samhälle hitta några lämpliga kandidater till ett sånt här pris, vilket är ännu sorgligare. Det talas om att priset har ett löjets skimmer över sig, och visst har vissa pris ibland hamnat lite fel, men innan man börjar spekulera i det så tycker jag att man ska hitta något alternativ istället. Uppmuntran till fred behövs onekligen och det finns knappt några idag när folk oftast tycks bara rycka på axlarna. Så oavsett vad man tycker om Al Gore så tror jag att det funnits klart värre pristagare genom åren. Ämnet är viktigt och oavsett huruvida Gore lever som han lär eller inte så har frågan trots allt tagits upp och blivit en väckarklocka för många och det är väl ändå det viktigaste som jorden ser ut just nu. Så jag tror jag ändå tar av hatten och gratulerar Al Gore och FNs klimatpanel.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Fantasibrist i programverkstaden...
Stafrin | 10 Oktober, 2007 13:24
SVT ska hitta sin nästa programledarstjärna genom en ny såpaaudition. Är det helt förbjudet idag att göra en underhållning/program som INTE är form av en dokussåpa?!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Få alternativ i debatten
Stafrin | 08 Oktober, 2007 12:45
Det mest underhållande i gårdagens debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i "Agenda" måste ha varit när Reinfeldt anklagade Mona Sahlin för att socialdemokraterna tidigare gjorde så att de fattigare fick det sämre och de rikare fick de bättre! Snacka om att kasta sten i glashus! Fast det mest tragiska i dagens samhälle måste väl ändå vara att arbetslösa tycks ha två saker att välja mellan; antingen S-varianten, att gömmas i arbetslöshetsstatistiken med åtgärder, eller Alliansen, gå på gatan och tugga på svångremmen.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Koreansk fred ger hopp!
Stafrin | 04 Oktober, 2007 15:08

I denna kalla och krigiska värld med terror, arméer och girighet så är det kul att se att det händer positiva saker inom dessa också. Därför blir jag glad när jag ser Nordkorea och Sydkorea kunna stå med segrande leenden och händerna resta och meddela att de nu kommit överens om att även avsluta kriget som officiellt pågått i nära 50 år. Även om de inte krigat på över 45 av dessa år så har tonen mellan länderna varit hård och nästan krigisk ändå. Men nu har man gott med på att verka för fred, rusta ner kärnvapen, öppna gränserna och skicka en gemensam hejarklack till OS i Kina. Hoppas nu också att detta håller och att jobbet fortsätter, för det känns som en viktiga seger i dagens värld att två tidigare bittra fiender kan skaka hand och visa att fred fortfarande är en realitet och inte en utopi.

/JS07Bloggtoppen.se
 #
Skillnaden mellan bidrag och bidrag
Stafrin | 03 Oktober, 2007 15:00
Det är skillnad på lort och pannkaka. Det kan man konstatera efter det faktum att vissa före detta riksdagsledamöter (obs, borgerliga som vänsteranhängare) plockar gladeligen ut minst 38 000 kronor i månaden i s k inkomstbidrag. Och regeringen har inget emot det. Normala arbetslösa får sänkt ersättning, fler karensdagar och tvångsflyttning över hela landet. Sverige ska inte vara ett bidragssamhälle och man ska inte kunna ligga på sofflocket och håva in pengar från staten.
Är du arbetslös riksdagsledamot däremot så får du minst 38 000 kronor i månaden, mer om du dessutom har haft en tung politisk riksdagspost, och en givmild arbetsmarknadsminister som säger:
"Tanken är ju att man under en period ska kunna ställa om för nya villkor och det är kanske inte helt orimligt, eftersom man inte omfattas av något annat försäkringsskydd"
Den "tanken" gäller alltså inte "normala" arbetslösa. Littorin står alltså strängt med piskan i ena handen åt oss och ler med en morot i den andra handen åt Britta Lejon, Gudrun Schymann och kristdemokraternas Helena Höij. Så vilka, Sven-Otto Littorin, förtjänar EGENTLIGEN titeln "freeriders"?

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Tankar om utveckling...
Stafrin | 02 Oktober, 2007 15:41

Jag har fortfarande svårt att förstå hur länge sen egentligen det är sen 90-talet slutade. Därför blir jag också rätt konfunderad över när man hör trendnissar stå och rynka på näsan åt nyss nämnda decennium och säga om något:
"Detta är ju för mycket 90-tal!"
Det känns inte alls så länge sen. Men min fråga är: Varför är det så viktigt eller inte??? Jag ställde mig samma fråga i mitten av 90-talet, då 80-talet var spottkoppen nummer ett. Det var det absolut viktigaste som fanns, att det lät eller liknade 90-tal, för 80-talet var ju "stenute". För mig är ett årtal en siffra. Om något är bra och jag gillar det så skiter jag högaktningsfullt i om det är 1989, 1999, 1879, 1994 eller 2007. Men det vågar man knappt säga högt. Man måste hänga med i utvecklingen, punkt slut. Och kraven är än högre nu än de var 1990, för nu är det ett helt nytt millenium. Men min enkla uppfattning är också att det är vi som bestämmer över vår utveckling. Vi bestämmer själva, var och en, över vad vi tycker är bäst och vad som funkar för oss. Vill man följa med i strömmen och bara göra som andra så går det bra men vill man själv påverka utvecklingen och göra något eget så är det ännu bättre. Så i praktiken håller inte meningen: "Man måste hänga med i utvecklingen" i mina ögon. Trender för mig är något jag anser är fördummande, eftersom det oftast berövar människan förmågan att tänka själv, utan man går bara dit grannen går och säger det någon annan säger och förväntar att alla sig ska följa efter. Så min fråga är fortfarande: Varför är det så viktigt från vilket decennium något är eller inte? Varför kan inte något som är bra få låta eller likna 90-tal (eller 80-tal)? Jag skulle vilja citera Mauro Scocco som i sin diktbok han skrev förra året sa:
"Gör vad du vill, men gör det inte värre!"
Och framför allt gör det för att DU vill det, inte någon annan...

/JS07

Bloggtoppen.se


 #