Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Äntligen normal frågesport i TV!
Stafrin | 30 November, 2007 17:03
Äntligen är det dags för en ny säsong av "På spåret"! Jag skulle vilja uttrycka ett beröm för SVT att de fortfarande satsar på något så enkel som en vanlig frågesport. För mitt ibland alla skråliga allsångsfrågesporter, "Doobidoo", "Så ska det låta" och allt vad det heter och såpor-talangsåpor som "Idol", "Let´s dance" och "Bonde söker fru" så är det en befrielse att få se en normal frågesport i TV. Programmet har dock lite problem att hitta attraktiva kändisar som kan bli lika folkkära i det programmet som Stefan Holm, "Hoa-Hoa" Dahlgren eller Peter Harrysson. Folk som både kan saker, men också är underhållande. Men jag ser gärna fler såna liknande program i SVT! Heder!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Bra artikel om vår byggnadsmani
Stafrin | 27 November, 2007 16:59
En väldigt bra artikel ur Sundsvalls Tidning, som förvisso handlar om Sundsvall, men som egentligen också berör många delar av Sverige. Om hur svenska städer förvandlas till stora glassiga köpmetropoler i amerikansk stil istället för befintliga fina bostadsområden.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Tankar kring "Idol"-rubrikerna...
Stafrin | 24 November, 2007 13:05

Åter så kan man inte går någonstans på nyhetssidorna eller förbi en kiosk utan att "Idol"-nyheterna ska lysa en i ansiktet. Det roliga är att det fanns en tid då man kunde slippa detta genom att tänka:
"Det är bara att stänga av TVn."
Numera ska man helst befinna sig på Mars för att slippa alla dokusåpor, dokusåparubriker och TV-diskussioner. Så egentligen vill jag inte lägga mig i detta. Jag vill se programmet glömmas bort och inte delta till mer reklam för skiten. Men någonstans när programmet börjar att vackla och förtroendet för det rasar hos folk och media så kan man inte låta bli att vara lite kommenterande skadeglad. Och det finns en fråga jag inte riktigt fattar, om det beror på mitt bristande engagemang för programmet eller om det är en befogad fråga vet jag inte än. Den senaste månaden så har man kunnat läsa hela tiden om hur juryn blivit förbannad på att deras favoriter inte vinner, de har idiotförklarat tittarna och idag kan man läsa att Daniel Breitholz "slog sönder sin loge när förhandsfavoriten åkte ut". Min fråga är:
Varför detta apspel och uppbåd när Sony/BMG, som är huvudarrangör, ändå kontrakterar artister som inte går vidare i alla fall? Jag trodde i mitt stilla sinne att idén med "Idol" var att vinnaren som skulle få kontrakt, men flera av dom som inte har vunnit under de år programmet har gått är idag kontrakterade till Sony/BMG? Skivbolaget tjänar ju pengar på de som åker ut ändå genom att signa dom, så varför dessa löjliga fejkrubriker om att juryn, som ju ändå företräder skivbolaget, "blir förbannade" och "idiotförklarar svenska folket"? För i min värld innebär det att hela denna tävling är en stor bluff och bara en gratis reklamspot varje dag i ett halvår åt Sony/BMG. Är det så kanske att tävlingen i själva verket går ut på att Sony/BMG vill observera vilka man vill slippa signa? Men som sagt så kan jag knappast anklagas för att vara opartisk observatör (eller observatör i över huvudtaget...). Bara en tanke som far i mitt huvud när jag ser löpsedlarna om programmet som vimlar överallt...

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Utbildningskrav kväver omvärdering
Stafrin | 23 November, 2007 11:37
Hälsominister Maria Larsson sätter stopp för att anställa äldrevårdspersonal utan utbildning. Då kanske det är dags att höja lönerna för de som jobbar där. Att gå X antal års utbildning och dra på sig studielån för att få ca 10 000-11 000 kronor i lön kan ju inte vara någon hit. Fast och andra sidan så får man ju i alla fall personal då som verkligen VILL jobba med vård.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Demonstrerande elever inger hopp!
Stafrin | 19 November, 2007 13:32

Idag passerade jag city här i Sundsvall och såg nåt som fick mig både att bli glad och att skämmas. Ett demonstrationståg från eleverna på Nackstaskolan mot de planerade nedläggningarna. Nackstaskolans elever ska flyttas till Höglundaskolan, som ligger en bra bit bort, som redan har överfullt och de ska inte få några extra elevkort utan få ta sig dit bäst man vill. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Johansson hade fått upplysningar om att eleverna på Nackstaskolan planerade en demonstration och agerade snabbt med kommentaren att "eleverna ska inte demonstrera på skoltid". Jag hade hoppats att vi levde i en så pass stor demokrati att man inte behövde lägga munkavle på elever som vill utnyttja sin demokratiska rätt att protestera. Man kan lugnt säga att hela denna historia i stan om bygge av mångmiljonbyggnade, nedläggning av skolor och turerna runt omkring hade gjort att jag skäms för att jag bor i Sundsvall.
Eleverna trotsade dock detta och med risk från att få stämpeln skolk och lägre betyg gjorde de plakat och planerade på eget bevåg en demonstration och tågade från centrum i Sundsvall upp till kommunhuset. Lärarna blev beordrade att samla ihop flocken, men insåg att det inte skulle gå och återvände hem igen. Så när jag skriver detta står ett gäng barn från Nackstaskolan utanför kommunhuset och demonstrerar på eget initivativ. DET gör mig glad för det visar att det finns hopp om framtiden och att nästa generation är beredd att ta ett mycket större ansvar att visa missnöje när man tycker något är fel än den nuvarande generationen. Bra gjort, Nackstaelever! Ni har förtjänat titeln 2007 Års Civilkurage!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #

Hemligheten bakom "ICA-Stig"!
Stafrin | 19 November, 2007 11:30
5000 personer har engagerat sig på ICA hemsida och 95 % av dom vill ha "ICA-Stig" tillbaka i reklamfilmen. En del har också hotat att bojkotta affären om Hans Mosseson masar sig tillbaka till reklamfilmen. Jag ska berätta en hemlighet för dessa 95 % (och inte minst de som vill bojkotta affären):
NEWSFLASH!!! Det är en reklamfilm. "ICA-Stig" står inte i din ICA-affär och varorna ser exakt likadan ut i alla affärer. Reklamfilmen på dryga 2 minuter är till för att locka dig att köpa varor där, inte för att vara en lördagsunderhållning. Fast jag ger mig fasen på att det finns någon ute i landet som har spelat in alla ICAs reklamfilmer de senaste sex åren och som sitter med glimmande ögon och skrämd blick när "ICA-Stig" åker på semester till Rivieran och försvinner ur filmen. Personligen tycker jag att den reklamfilmen har överlevt sig själv sen flera år tillbaka, men det är bara min högst personliga åsikt. Låt "ICA-Stig" få pensionera sig på Rivieran med Mona Seilitz. Fast ibland är det kul att se hur människor tänker när de vill bojkotta affären och skriver listor för att en reklamfigur i en 2 minuters reklam har lämnat den filmen. Trots allt, vad vore Sverige utan sina freaks?!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Årets skönaste kommentar...
Stafrin | 16 November, 2007 14:51

Stämningen bland föräldrar här i Sundsvall efter beskedet om att totalt åtta skolor i området ska läggas ner är minst sagt upprört. Men årets skönaste kommentar stod i dagens Sundsvalls Tidning. En besviken sexåring, som går i en av skolorna som hotas av nedläggning, hade sagt till kommunpolitikerna:
"Jag har en tjuga hemma dom kan få om dom saknar pengar..."
Synd bara att det inte räcker till skosnören ens för arbetarna på alla våra blivande arenor.

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Låt regionsfrågan avgöras av folket!
Stafrin | 15 November, 2007 15:38
Statsminister Fredrik Reinfeldt har ju inte gjort mycket rätt under sitt år som ledare för Sverige, men hans uttalande om att låta regionsbildningen bli en del av valet och att folket måste få säga sitt i en sån här viktig ombildning är definitivt ett av hans bästa förslag! Här i Västernorrland har den här frågan knappast hanterats på ett demokratiskt sätt och för mig är det fortfarande en obegriplig gåta hur man kan stå och säga att denna ombildning är demokratiskt, bättre och smidigare för folket. Det är ingen hemlighet att folket här uppe hellre vill ha en mellanregion än en storregion, men det vill inte kommunpolitikerna i resten av Norrland och de har länge varit på väg att köra över folket. Men det känns skönt att veta att vi nu får en möjlighet att vara med i alla fall. Själv tänker jag då pledera för att vi inte ändrar gränserna alls, men det är ett tag dit så jag tar ett steg i taget.

/JS07
 #
Välkommen till Sundsvall - eller inte...
Stafrin | 14 November, 2007 12:59

Välkommen till Sundsvall! Det är staden där du har fina lyxarenor, vi har en stor Colosseumliknande idrottspark som få använder, mängder med modeklädesaffärer, en Gatufest och ett eget Casino. Det är staden där vi tar bort allt gammalt skräp för att sätta upp mångmiljardsprojekt. Det är staden där du som turist säkert kan hittar något som lockar! Men det är också staden där kommunpengarna fördelas på ett passande sätt. Förskolebarnen trängs på färre och färre lärare, de äldre för sämre vård och idag kommer beskedet att skolorna i Skönsberg och Nacksta läggs ner. Pengarna behövs till undervisning. Ja, det låter i alla fall finare om man säger så. Förvisso hade man med rätt fördelning av pengarna kunnat ha bägge och kanske till och med försöka se till att så att fler vill flytta till dessa områden och gå i dessa skolor. Hur vi nu ska förmå folk att flytta till dessa områden vet vi inte, men, men, det är en fråga för framtiden... Nåt ska man bli känd för. I Sundsvall bygger vi fina lyxarenor för populärkultur och lägger ner skolor. Välkommen till Sundsvall. Själv börjar jag tyvärr att längta härifrån. Tillåt mig att dagen till ära citera Astrid Lindgren, för jag vet vad hon skulle ha sagt om detta om hon hade levat:
"Det är fisigt...!"

/JS07

Bloggtoppen.se


 #
Vilka företag bör räddas?
Stafrin | 12 November, 2007 13:21
I lördags demonstrerade ca 150 pers i Sundsvall mot en nedläggning av Vin & Sprit. Det låter jättevackert. Det moderata oppositionsrådet i stan, Magnus Sjödin, går i spetsen och visar att han vågar gå emot sina chefer i Stockholm. Och visst, 80-100 personer förlorar jobben och det är värt att kämpa för. Jag vill inte heller att Vin & Sprit ska säljas ut. Tro ingenting annat. Men frågan är den egentliga anledningen till denna demonstration. När Vivstavarv i Timrå lades ner för att flyttas utomlands förlorade mer än 200 människor jobben och få människor lyfte ett finger. Men Vin & Sprit är också en PR-produkt för Sverige. Det ger ju ett ansikte utåt, så frågan är bara: Vad är det demonstrationen syftar till? Att rädda jobben eller spriten (alltså namnet Vin & Sprit)? Är det mer rätt att demonstrera mot att jobb försvinner när det gäller företag som kan ge lite PR tillbaka till staten än ett normalt fabriksföretag på landsorten där ännu fler förlorar jobben? Lite att fundera på för Kommunfullmäktige här i stan. Facken var i alla fall klar med svaret på frågan för det var väldigt glest bland LOs företrädare där. Och jag tror att Magnus Sjödin redan innan demonstrationen var på det klara med vad resultatet av manifestationen skulle bli; noll. Men det är ju tanken som räknas, som Statoilägaren sa...

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
HG Wessman - ett svart får av många
Stafrin | 08 November, 2007 11:50
10 av 15 moderata statssekreterare har betalat svart. Reinfeldt hade alltså fem stycken att välja på för att rädda sitt partis minst sagt skamfilade ryckte. Men, nej, lik väl väljer han själv en av dom som har betalat svart som efterträdare till Ulrica Schenström, HG Wessman. Vad säger man om det? En vilja att acceptera livets ordning säger en del, en vilja att välja kompetens före svaghet säger andra, ganska korkat tycker jag. Det måste väl ändå ha varit rätt viktigt att efter detta visa upp en ny profil när det finns kapacitet. Men, men, tiden får väl utvisa vad detta ger...

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Bra krönika i AB om moderaterna...
Stafrin | 04 November, 2007 14:23
En väldigt bra krönika av Lena Melin finns i dagens Aftonblad apropå moderatparet Cederschiölds avslöjande om svart städhjälp i 13 år. Reinfeldt är mannen med så mycket affärer att han snart kan öppna ett eget varuhus. Det intressanta med Cederschiöld är att det pulveriserar ju de som tror att detta med fuskande bara är Reinfeldts nymoderatcirkels påfund. Samtidigt kan man undra om den svenska tron på politik och makthavare nu är på väg att rasera helt eller om detta gör att fler använder svart städhjälp och fuskar med pengar nu när politikerna har "kommit ut ur garderoben". Moderaterna kanske skulle klargöra detta med "de nya moderaterna" med att ändra färgen på sin logga från blå till svart.

Bloggtoppen.se
 #
Vad står M för egentligen?
Stafrin | 02 November, 2007 15:17

Jag får skämmas efter att jag i oktober förra året kallade Alliansregeringen för en "genomtänkt regering". För ur askan i elden. Efter avslöjandet om vikarien Nicola Clases utbetalning av 40 000 kronor för svartjobbsarbete så börjar jag fundera på om M står för Moderaterna eller Maffian?

/JS07

Bloggtoppen.se


 #