Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Gott nytt (bättre) 2008!
Stafrin | 31 December, 2007 18:12
Det finns en risk att det råder en viss pessimistvarning på min nyårsspaning. Men det är ju då som alla sanningar under året ska avslöjas. Så here we go... 2007 är snart slut. Ett år där orden medmänsklighet och omtanke har fått sig en törn. Det har kommit regeringsförslag i stort sätt hela året som har varit till för att gynna de med mest pengar och fetaste lönen och straffa de som har haft det jobbigt och/eller inget jobb. Det viktigaste har varit pengar, pengar och ny teknik. Människan har hamnat långt i bakgrunden. Flera förslag har varit så skrämmande att till och med flera inom det egna regeringspartierna har backat. Och vi har bara stått och tittat på nickande. Allvarligt, vilken typ av människor vill regeringen ha egentligen? En svenskfödd som aldrig är sjuk, jobbar ihjäl sig, är mellan 25-40, aldrig gör misstag och bor i Stockholm. Lycka till! Det lät lite dystert att säga en nyårsafton, trots allt, men det är sanningen. Men det är också vi människor som har framtiden i våra händer, inte politikerna och inte näringslivet. Så låt oss hoppas på ett bättre 2008 än 2007.

Och för att summera året lite positivt kan jag säga att årets låt är Peter LeMarcs "Det är så gott att må gott igen" och årets platta samme LeMarcs "Kärlek i tystnadens tid". Kanonplatta både musikaliskt, textmässigt och produktionsmässigt! Lyssna och njut!

Och ve den som skriker "Mikael Persbrandt" åt Jan Malmsjö när han nu läser nyårsklockorna på Skansen!

Gott slut och gott nytt 2008!

/JS07 - förlåt JS08

Bloggtoppen.se
 #
Demokrati - självklar för vem?
Stafrin | 27 December, 2007 17:30

Idag känns det helt rätt att tänka på demokrati, eftersom den frågan har varit aktuell på flera sorters nyheter idag. Detta ser vi som en självklarhet i vår del av världen. Att få säga och tycka vad man vill. Medan i andra delar så får man kämpa för att få säga vad man vill. Men om man ser på det så kanske det är så att vi också håller på att nedrusta demokratin, fast på ett helt annat sätt än på andra ställen. Detta kan man fundera på när man läser om mordet på den pakistanske oppositionsledaren Benazir Bhutto idag. Pakistan, ett land där en människa som kämpat hårt för att få demokrati dödas. Experter varnar för att det kan vara Al-Quaida, medan en annan jag pratade med var mer orolig för att det skulle vara Pakistans ärkefiende Indien som låg bakom. Om så är fallet så blir det en grannlaga uppgift för FN att förhindra ett kärnvapenkrig. Om det är Al-Qaida så får FN en grannlaga uppgift att förhindra en ny bärserkagång med militär genom världens fattigaste länder. Allt för att få rättigheten att säga vad man vill. För vilket fall som helst så är Bhuttos död ett försök till att demontera demokratin.
I Sverige använder vi andra medel till att demontera demokratin. För största nyheten innan Bhuttos död kablades ut över världen var att polisen nu ska få tillstånd att kartlägga och spåra ditt IP-nummer på datorn, allt för att "förhindra brottslighet". Intigritetens kränks och det är ytterligare ett steg till ett samhälle där du övervakas av staten för varje sak du gör. Men man är smidigare förstås i väst i metoden att förstöra demokratin. Man säger det inte rakt ut utan lägger snyggt in det i en förpackning och sätter en annan etikett på det.
Och sen tidigare så har jag ju i spaningarna visat på olika fall där politiker och näringsliv har med allehanda metoder tummat på demokratin genom att styra ditt liv oavsett vad du säger och gör. Visst, du får rösta som du vill. Men när valet är gjort så har du plötsligt inte mycket att säga till om. För demokrati kan vara farlig för vissa. Framför allt för de som inte tjänar något på det. Det är därför viktigt att vi i världen, och även i Sverige, värnar om demokrati och börjar att lära oss vad det innebär. Framför allt måste vi människor börja lära oss att prioritera vad vi tycker är viktigast idag på 2000-talet; demokrati eller pengar, människan eller varan, din vilja eller andras vilja. För bara för att vi säger att vi har demokrati så betyder inte det att vi lever efter det och lever som vi lär. I grund och botten så har nog vi människor, både i Pakistan och i Sverige, mycket kvar att lära oss.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #

Jultankar och Alf Svensson
Stafrin | 23 December, 2007 12:34

Intressant att höra Alf Svensson såga regeringens jobbpolitik och visst har han rätt när han säger att regeringen glömmer att tala till hjärtat och inte till hjärnan. Han har rätt att det är en sak att tvinga 20-åringar söderöver och en helt annan sak att tvinga 50-60-åringar. Bra initiativ av Svensson! Synd bara att det går lite emot det som han själv stod för under de år på 90-talet då han själv satt i regeringen. Där kunde man knappast anklaga dom för att tala till hjärtat. Men det är tanken som räknas så här i jultider. Artikeln med Alf Svensson i Aftonbladet finns här.

Tillåt mig så att önska alla en god julhelg med mycket mat, ljus och julklappar, men också med tankar på de som inte har en lika god jul som oss andra. Karl-Bertil Jonsson talar i alla fall till mitt hjärta.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #

Teaterbytet är inte värt uppmärksamheten
Stafrin | 21 December, 2007 16:15
Kandidat nr 1 till titeln årets mest uppblåsta nyhet: Mikael Persbrandt lämnar Dramaten för Statsteatern! OK att Aftonbladet, som lever på skvaller, blåser upp det, men att Rapport och TV 4-nyheterna blåser upp det som en av det viktigaste nyheterna... Fanns det inget viktigare till nyhetssändningarna igår än vad Jan Malmsjö vräkte ur sig i morgonsoffan?

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Tveksam klimatlösning på Bali
Stafrin | 15 December, 2007 18:18
Krisen är över. Länderna har kommit överens om hur klimatjobbet ska fortgå under de närmaste åren, åtminstone till dess ett nytt avtal ska skrivas i Köpenhamn 2009. Det som såg ut som ett gigantiskt status quo (inte gruppen alltså) och en flaskpropp på Bali löste sig till slut. De goda nyheterna är att I-länderna och U-länderna har kommit överens om hur man ska fördela bördan. I-länderna ska skära ner på utsläppen, U-länderna ska använda mer naturenergi samt sluta såga ner regnskogarna. Dock förstår jag att Naturskyddsverket är missnöjd. Hela klimatmötet på Bali har i stort sätt gått ut på att se till att USA ska kunna bli nöjd så att de kan både visa sig generös OCH tjäna pengar på en och samma gång. Som jag skrev i artikeln för ca 1 vecka sen så har miljöproblemet världen över fokuserat kring det och USA spädde minst sagt på det. Frågan är om George W Bush ens har brytt sig om frågan i över huvud taget. Men man får ändå vara tacksam att något avtal blev klart alls. Frågan är bara hur det påverkas att några specifika siffror om hur mycket man ska minska utsläppen med saknas. Tar man tillräckligt seriöst på problemet då? Tveksamt, men jag tror inte vi har råd att vara för pessimistiska heller.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Bra civilkurage av Efraimsson!
Stafrin | 13 December, 2007 17:20
Jag vill ge tummen upp för försäkringskassans numera förre chef Inger Efraimsson som visade sin civilkurage och avgick i protest mot regeringens försämrade politik mot sjukskrivna. Det är mer sånt som behövs i dagens samhälle. Folk som vågar sätta sig upp och med gott samvete kan visa på att man accepterar inte vad som helst. Däremot ska det bli intressant att se om Erik Åsbrink kan sätta sin fot i en socialdemokratisk kongressal igen när han nu väljer att gå alliansens ärenden i frågan. Och jag skulle inte vilja vara med och höra diskussionerna vid familjemiddagarna hemma hos honom och Ylva Johansson. Det som ska bli intressant är att se om valet av Åsbrink är en enmans-grej av Åsbrink eller om det är ett än större steg åt höger för socialdemokraterna i framtiden. Men vilket fall som helst, Inger Efraimsson har visat sin ståndpunkt och den är bra mycket mer rakryggad än den förre finansministerns. Bra gjort!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Dags att ställa krav på näringslivet!
Stafrin | 11 December, 2007 17:24
Jag tror ingen har missat att ICA fastnat med skägget i brevlådan, eller jag kanske ska säga köttfärsen, efter avslöjandet i SVT om att fyra affärer i Stockholms området bytt "bäst före"-datum på köttfärsen. Och det är möjligt att det har förekommit förr, men det är väl bra att man äntligen kan få bukt med detta för det kan väl inte vara vettigt att man ska acceptera fusk bara för att ingen har reagerat tidigare. Men vad man kan fråga sig är; Varför och varifrån kommer detta? Detta är självklart ett bevis på att man idag i näringslivet försöker med alla medel att ta genvägar för att på snabbast och lättast sätt tjäna mest pengar. I en värld där inkomsterna idag är mycket viktigare än kunderna och varorna så blir detta resultatet. Kunden idag har nästan alltid fel, affärerna vet att svensken generellt sätt är ett väldigt accepterande folkslag och dessutom vet man att ingen bryr sig om några år igen. Det är fritt fram för företag att fiffla med varor så att man ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt för ingen säger ifrån eller reagerar i alla fall. Frågan är bara om det är så vi VILL ha det? Vi kanske ska börja vara mer nogrann med vad vi köper, ställa krav och sätta press på näringslivet så kanske företag som ICA inte har en chans att sitta och ljuga hos Janne Josefsson och fiffla med datummärkningen. För att bara sitta och tro att detta kommer att lösa alla problem är rätt naivt. Tar man en i örat så återstår likväl många öron till. Så nu har Janne Josefsson och resten av mediahorden gjort sitt. Nu är det upp till oss svenskar och konsumenter att försöka fortsätta på den inslagna vägen och ställa krav på näringslivet. Trots allt är det vi som bestämmer deras öde med våra plånböcker.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #
Vi säljer ut vår planet...
Stafrin | 09 December, 2007 12:05

Igår försökte miljövänner världen över att försöka få oss medvetna om miljöproblemen och klimathoten på Jorden. Alla är överens: Världens ledare måste sätta igång NU! Men världens ledare har andra problem också:
- HUR ska man försöka rädda jorden och möta klimathotet utan att behöva offra pengar, lite välfärd och lyx? Måste man verkligen offra något för att vinna?
Jag har varit inne på det förr och det tål att upprepas: Vi måste sätta igång och göra något nu och vi måste offra en del av den lyxiga jetsetstil som vi i i-världen glider runt på nu för annars har vi ingen jord. I mina ögon så kan inte pengar och rikedom vara viktigare än livet, men just nu håller vi på att sälja ut vår planet för en spottstyver och en LCD-TV. Personligen så trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva den dagen då "morgondagen" blev ett ännu fulare ord än "gårdagen". Alltså kräver jag att världens länder släpper vilka pengar EU, Eriksson eller börserna kan tjäna på det ena eller det andra till förmån för detta. Det är en utnött klyscha, jag vet, men... imorgon är det för sent.

/JS07

Bloggtoppen.se
 #

Vem bestämmer vad som är bra musik?
Stafrin | 05 December, 2007 17:22

Så här års så dyker alla nomineringar till vinterns alla prisgalor upp. Nyligen så avslöjades det vilka som nomineras till en grammis. Nomineringarna i år är fler än någonsin, men så är reglerna ändrade. Endast tre kategorier är jurystyrt och resten får folket vara med och påverka. Och genast börjar en samlad musikkritikerkår skrika högljutt av missnöje. Vilket får mig att åter fundera på något som jag undrat i många, många år: Varför anser musikkritiker alltid att de har den enda bra musiksmaken i världen? Får man en bättre smak om man går 4-5 år på journalisthögskola? Det är tydligt så, och har alltid varit, att musikkritikerkåren tycks vilja att skivköparna ska köpa sina skivor och hålla käft, så får journalister som Per Bjurman och Markus Larsson styra vad som är bra musik. För folket har alltid den sämsta smaken och kan inte få yttra sig. Sommaren 1998 så uppmanade Per Bjurman i Aftonbladet i en stor sida till bojkott mot det som han kallade "dagismusik", alltså det som HAN inte tyckte om. Fem år tidigare så sålde Ace of Base miljoner av sin musik. Till och med amerikanerna gillade deras skivor. Men tidningarnas musikjournalister skrev unisont i sina krönikor: "19 miljoner skivköpare har fel!".
Men i min värld handla musik lik väl om tycke och smak. Alla har olika smak och följdaktigen kan inte musikjournalister kalla sig experter och tro sig "veta" vad som är bra musik. Sen kan man kritisera etermedierna för att de i sin tur spelar samma musik och därigenom påverkar folket, men det är en annan sak. Det är fortfarande folket som köper skivorna (eller filerna om ni nu hellre vill det), därför är det egentligen rätt naturligt att det är folket som får bestämma vad som har varit bäst, alltså grammisarna. Om det nu är såna som branschen behöver, för i grund och botten kan man ju också fråga om det priset i överhuvudtaget behövs..

/JS07

Bloggtoppen.se
 #

Årets musikaliska kommentar...
Stafrin | 04 December, 2007 17:32

Jag brukar inte ge mycket för Aftonbladets skivrecensenter men Markus Larsson har kommit med årets bästa kommentar:
”Att lyssna på Martin Stenmarks skiva är som att gurgla med diskvatten”.
Jag säger bara: Aj, aj, aj!

/JS07

Bloggtoppen.se
 #

Skyltsöndagen som kom av sig...
Stafrin | 02 December, 2007 16:43
Tre saker slog mig när jag gick på skyltsöndagen här i Sundsvall.
1) Vilket pucko var det som kom på att en stor snowboardramp skulle stå mitt på torget? När jag kom ner så möts jag inte av julmusik utan pumpande technomusik och all julstämning flög med ens rakt bort i den allt mörkare himlen.
2) På vilket sätt symboliserar en jättelik drake av granris, som kommunen gladeligen har kastat bort en stor summa pengar på, julen?
3) Kommunen har satsat mer pengar på denna skyltsöndag än någonsin. Det glittrade längst hela Storgatan och man kunde tro att man var i Las Vegas. Men stånden var det glest mellan. Orsak: De skolor som brukar stå med flest stånd och sälja bullar, glögg och knäck har kommunen satt nedläggningsstämpel på, alltså Nacksta och Skönsberg. Givetvis fanns det ingen anledning för dom att ställa upp. Snacka om att binda sig själv med (drak)svansen. Så frågan är: Ansåg man att årets skyltsöndag var lyckad eller finns det fler som tycker att skyltsöndagen i Sundsvall hade mycket dyrt glitter och inget innehåll?

/JS07

Bloggtoppen.se
 #