Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Norrland i kris och vi leker med...
Stafrin | 31 Januari, 2008 12:51

Norrland - en landsdel i kris! Något annat kan man inte tolka de senaste veckornas nyheter här uppe. Vad är det som håller på att hända egentligen? Vi norrlänningar sitter och bara tittar på, leker med och försöker göra det bästa av situationen medan det ena slaget efter det andra kommer. Tullen drar ner på bevakningen här uppe och låter folk smuggla bäst de vill här uppe tycks det. Tydligen är det inte lika viktigt här uppe som nere i Stockholm.
Hela diskussionen om regionsförändringen är ett annat bevis, där vi igår tog beslut på att vi ska dela Norrland i två delar. Denna debatt hade förmodligen aldrig skett om man hade satsat ens häften på oss här uppe än i de tre stora drakarna i södra Sverige. Då skulle också demokratin vara mycket mer framträdande här uppe. Politikerna sitter och spelar ett parti "Risk" med vår del av landet och vi sitter och slåss om huruvida Timrå och Sundsvall fortfarande ska höra ihop eller tillhöra två skilda regioner.
För att inte tala om alla norrlandsstäder som likt Sundsvall försöker hitta på nya dyra turistbyggnader att smälla upp i ett desperat försök att locka turister och folk. Allt på de skattebetalande folkets bekostnad.
Skolor får läggas ner, en efter en, och de som är kvar har nästan slut på pengar. Ofta hör detta ihop med det jag talade om ovan, pengarna som hamnar i de dyra skrytbyggnaderna.
Och att regeringen försöker tömma Norrland på folk och tvinga ner dom till Stockholm, Göteborg eller Malmö är ju ingen hemlighet längre.
Någon har bestämt att Norrland är en landsdel som det tydligen inte går att tjäna pengar på. Då ska ingen heller bo här eller ha det bra. Ansvarskommitténs Björn Sundström har till och med på ett möte om norrlandsregionens indelning sagt att hela Sverige kan inte få leva. Och detta sitter vi norrlänningar och nickar åt. Frågan är bara hur vi bara kan sitta och titta på. Finns det verkligen ingen gräns för hur mycket vi ska tåla i Norrland innan vi inser att det inte går att trycka ner oss längre? Vi måste väl få bo vart vi vill och ändå få må lika bra som de i södra Sverige? Är vi sämre människor här uppe som inte är värda att få ha det lika bra som de i Malmö eller Stockholm? Eller är det så att det är bara våra tre största som gäller, resten ska bli ökenområden? Frågorna är många och det är uppe till oss att försöka få svar på dom. Och sen agera därefter. Det gäller trots allt mer än halva Sverige. Antingen det eller sitta tigandes och se Norrland dö ut långsamt!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Skolbesparing med munkavle
Stafrin | 29 Januari, 2008 15:54
Igår togs beslutet om framtiden för skolorna i Sundsvall och det som jag skrivit om tidigare ligger fast. Skönsberg skrotas och Nacksta blir kvar. Inget förvånande alltså. Vad som däremot är förvånande, och som jag tog upp före jul när Nackstaeleverna gjorde en otillåten demonstration i stan för sin skola, är den totala brist på respekt och hänsyn till eleverna och ungdomarna som råder i debatten. Och det både från kommunen och skolan. Nackstaeleverna tog saken i egna händer och visade sitt missnöje ändå, trots att rektor Paul Alsén både försökte stoppa dom och sen fick hjälteglorian för att skolan räddades. Men Skönsbergseleverna fick inte säga något. De kunde inte demonstrera, de fick vara med på kommunfullmäktigemötet där beslutet om deras skola togs, men om en lärare var med och det lades som en del av en lektion och när man nu håller presskonferens om beslutet på Skönsbergsskola så får eleverna inte vara med och journalisterna förbjuds tala med eleverna och tvärtom. Det sistnämnda för att "skydda eleverna denna speciella dag". Yttrandefrihet var ordet, sa bull. Allt görs över huvudet på de det berör, de får inte yttra sig utan med en klapp på huvudet ska de snällt gå hem till sina föräldrar och låta de vuxna sköta detta. Barn vet tydligen ändå inte vad de talar om och kan inte sin stads bästa. Men likväl är barn och ungdomar människor i ett land där man har rätt att yttra sig. De har åsikter och de kan tala för sig också. Och många gånger är dessa åsikter vettigare än de vuxna. Enligt mig har denna skolbesparingsplan definitivt inte skötts bra ur demokratisk synvinkel. En sak är säker, det kommer knappast att göra så att elever får mer förtroende för politiker när de själva ska rösta om ca 3-5 år. Kommunpolitikerna kanske ska minnas det nästa gång de säger den, tydligen enligt politikerna, slitna klyschan "barnen är vår framtid". Men som sagt, man kanske ska se det från den positiva sidan. Vi får ju ett äventyrsbad, en ny stadsdel, ett teaterstråk, kontorsbyggnad och konserthall. Vem behöver utbildning då? Det räcker med pengar. Men för pengar behövs utbildning, och då är det ju rätt korkat att lägga ner skolor..

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Luddig ny diskrimineringslag
Stafrin | 28 Januari, 2008 16:18
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tänker bestraffa diskriminering med böter. Kul initiativ, verkligen, men rätt oigenomtänkt om man ser till hur samhället ser ut idag. Var dras gränsen, framför allt när det gäller betydelsen att även åldersdiskriminering ska straffas? Där har i så fall Sabuni att göra. Radio som diskrimerar de äldre genom att vägra spela viss musik för att det inte är till för de yngre. Företag som sätter en övre åldersgräns på runt 40 när de söker folk. Eller för all del, även företag som sätter en yngre åldersgräns. Om man ser till hur pensionärerna behandlas på ålderdomshem och i samhället så har man mycket att göra. Och i flera fall är det kommuner och stat själva som sätter flera ålderskrav. Men rättas dessa till så blir jag glad. Dock är frågan fortfarande, hur bra det än är att man tar tag i och bekämpar diskriminering, hur definerar man diskriminering så pass att det blir en rättvis fällande dom i sånt fall? Gränsen blir hårfin...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Oroväckande vinnare...
Stafrin | 28 Januari, 2008 15:48
Sveriges vanligaste mening är utsedd: "Jag vet inte!"
Frågan är hur man ska tolka detta. Ska man bli rädd eller stolt? Känns lite skrämmande...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Nuder bort, ja tack - Östros fram, nej tack
Stafrin | 24 Januari, 2008 16:36
Mona Sahlin har börjat storstädningen inför valet och Pär Nuder är först att gå, ett beslut som jag välkomnar. Ännu ett minne från Göran Perssons tid före valförlusten försvinner och världen sörjer inte precis. Pär Nuder hade förvisso gjort bra i diverse debatter mot Alliansregeringen i vissa arbetslöshetsfrågor, men i mångt och mycket kan man fundera hur mycket socialdemokrat han egentligen är. Men frågan är om Thomas Östros är den som jag vill se som en framtida finansminister? Mona Sahlin borde vara lite taktisk och fylla på i leden med helt nya namn ur rörelsen istället för att veva samma skåpmat som använts i 10 år. För om det är förnyelse som partiet behöver så kommer det inte att komma från Thomas Östros. Vart detta leder partiet återstår att se, men det är en förberedelse för ett parti "hela-havet-stormar" som pågår i partiet som ska bli intressant att följa under den närmaste tiden.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Knepig sponsring av gala
Stafrin | 23 Januari, 2008 13:52
Galor, galor, galor! De stora nöjes- och underhållningsdrakarna ska spänna sig och visa upp sina största muskler.Men så finns det också mindre drakar som också vill visa upp sig. En sån är Manifest, som är de oberoende skivproducenternas gala. Tro det eller ej, det finns fortfarande indiependentskivbolag som ger ut skivor utan att ha kontakt med Universal, EMI eller Bonnier. Eller det är meningen i alla fall. Fast det är inte alltid det funkar så. Det har artisten Jens Lekman erfarat. Han ligger på skivbolaget Service som bojkottar galan. Och jag håller med dom. För hur oberoende Manifest försöker vara och hur bra initiativet till galan än är så kan jag inte hitta någon vettig anledning till att de samtidigt har Sony Ericsson (Sony som ju äger skivbolaget Sony BMG) som sponsorer. Att man har sponsorer accepterar jag, men man hamnar onekligen på två stolar om man samtidigt som man försöker stå utanför de stora kanonerna samtidigt låter en av dom sponsra dom. Enligt Ola Borgström, Service ägare, så har man skjutit sig i foten, och om man inte reparerar trovärdigheten finns det risk att skadan aldrig läks. För det behövs små bolag inom musikbranschen som gör musik och som vågar trotsa den stora branschen, sticka ut och gå sin egen väg. Musikbranschen skulle må mycket bättre om den inte var så slätstruken hela tiden.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Grovsoprummen stängs i Sundsvall
Stafrin | 22 Januari, 2008 12:54
I Sundsvall har det sopföretaget Reko beslutat sig för att sluta hämta grovsopor kostnadsfritt i Sundsvalls centrala områden. Så i de bostadsområden som använder sig av Rekos tjänster som kommer grovsoprummen att hållas stängda. Ska man kasta får man ta sitt pick och pack och åka direkt till återvinningscentralerna. Det har tydligt gått utför med utvecklingen i bostadsområdet Granloholm, där jag bor. När Mitthem ägde husen så var grovsoporna öppna varje dag. Sen tog Totalförvaltning över och det bantades till onsdagar mellan 8-16, då man normalt jobbar. Och nu är den inte öppet alls. Nu vore det kul att veta hur man tänkt sig att folk utan körkort ska kunna ta sig till och från återvinningscentralen med en enda möbel som ska kastas. Visst är det skönt med miljömedvetna städer?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
SVTs "Debatt" - välkommen till hönsgården
Stafrin | 20 Januari, 2008 14:46

Debattprogram är alltid en intressant genre. Och ena sidan så är den en kul form, beroende på hur den är uppbyggd, där man få många olika vinklar på en viktig fråga. Och andra sidan så kan det också vara en verbal pajkastning där ingen deltagare egentligen har en susning på vad de talar om. För mig är det beroende på ämnet. Men det gäller också att det är ett bra och organiserat debattprogram. SVTs program med det mycket originella namnet "Debatt" var det förut, när Lennart Persson hade hand om det för fem år sen. Då var det ordning och reda och koll på vem som fick säga vad och när. Det var ett mycket bra debattprogram med intressanta samhällsämnen. När jag skrev mina spaningar till radiosändningarna på den tiden så hade jag stor användning av att se "Debatt" och få en bra vinkel på ämnena.
När programmet gjorde comeback igår, med Stina Lundberg, så var det långt ifrån ordning och reda. Det var länge sen jag såg ett sånt uselt debattprogram i TV. Själva studion lät som en kacklande hönsgård där Stina bara ville ha ordning när hon själv hade något viktigt att säga, och då avbröt hon folk mitt i meningen hej vilt. Robert Aschbergs "Diskutabelt" på 90-talet framstod som rena symötet i jämförelse. Och att en debattledare helst ska vara objektiv tycks Stina inte heller ha full koll på. Och på tal om full, Anette Kullenbergs närvaro, en människa som jag alltid undrat om hon verkligen är nykter i TV, gjorde knappast programmet mer sansat.
Fenomenet att SMS:a in åsikter dök upp för ett antal år sen och kan både ses som störande att se, men också rätt kul på nåt sätt. Men när nu det finns så är väl vitsen att dessa ska synas i rutan, inte gå obemärkt bakom programledaren så att ingen kan se dom.
Och det man såg bakom Stina igår var 50 % debattinlägg och 50 % officiell kritik mot programmet och Stina. Och när SVT släpper igenom dessa SMS och lägger ut dom för allmän beskådan så kan betyget bara bli ett: Underkänt, Stina!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Ny stadsplanering siktar för högt
Stafrin | 18 Januari, 2008 16:45
Sundsvall, staden med logik. Japp, ännu en spaning där jag skakar på huvudet åt min egen stad. Ni kanske undrar varför jag stannar kvar. Svaret är att jag inte har jobb någon annanstans. Nå, i det här fallet gäller det att man nu har startat planering och bygge av en helt ny stadsdel i stan. Den ska ligga längst norra kajen och kosta flera miljarder och "vara något som saknar motstycke i Sverige och Europa". WOW! Då siktar man högt! Den ska innehålla 1 400 lägenheter, dagis, hotell, butiker och konsthall. Det ska alltså byggas en ny stadsdel och inte en ny stad, det ska man hålla i sär, något som tydligen kommunen inte har klart för sig. Men blir Sundsvall inte Norrlands huvudstad efter det så vet jag inte vad som krävs. Men man lägger alltså ut miljarder på en stadsdel, som ska ligga precis nedan för Skönsbergs skola, som kommunen nu redan har bestämt sig för att lägga ner. Så, antingen får man stå där med dumt huvud och dra tillbaka nedläggningsbeslutet, låta den nya stadsdelens ungdomar åka lång väg till skola eller bygga en ny skola och därmed kasta fler miljoner i sjön helt i onödan. Den som gapar efter mycket...
Det intressanta är att fler och fler av Sundsvalls innevånare börjar nu i frågasätta vad kommunen håller på med. För just nu tycks alla partier här hålla varandra i händerna i kommunfullmäktige och sjunga storhetsvansinnets lov.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Beltranrättegången - en patetisk mediecirkus
Stafrin | 16 Januari, 2008 17:06

Är det bara jag som är L-E-S-S på allt om och kring Tito Beltrans rättegång? Spaltmeter upp och spaltmeter ner. I rättegångssalen sitter Aftonbladet, Expressen och nyfikna åskådare som bara längtar efter att få se Carola och Maria Lundkvist bryta ihop och sitta och gråta. Och titta på offret nära nu! Just DET, äcklar mig! Det har blivit en mediecirkus som blir mer och mer patetisk bara för att ett antal kändisar som är inblandade som huvudvittnen och där där man längtar efter att se den våldtagna tjejen bryta ihop. Så, nu har jag sågat själva bevakningen av rättegången.
Men om jag nu ska kommentera själva rättegången (och jag gör det utifrån övertygelsen att Tito Beltran är skyldig) så har bara en fråga:
Hur korkad är egentligen Tito Beltran? Hade han velat framstå som oskyldig så hade han väl bara kunnat sitta cool lugn och svara på frågorna, för trots att jag också tror att han är skyldig så verkar inte bevisningen vara den starkaste. Men när han nu uppträder som en paranoid påtänd ekorre i rättegångssalen så kan vem som helst fatta att han är skyldig, ja, kanske inte Jenny Beltran då...
Men det intressanta är nu, Carola, Maria Lundkvist, Robert Wells och Tomas Bodström har nog inga problem att komma vidare. De är rätt van vid mediauppståndelse. Tito Beltran struntar jag fullkomligt i. Men hur kan offret komma vidare? Vem hjälper henne efter detta?
Nu är rättegången avbruten över helgen så kan vi få läsa om något annat nu?

/JS08

Bloggtoppen.se


 #
Skriftliga omdömen för barn - ett steg bakåt
Stafrin | 15 Januari, 2008 14:33
Så är det klart. Barn ska ha skriftliga omdömen från årskurs 1. Skolminister Jan Björklund kallar det för ett stopp för flumskolan. Jag kallar det ett steg tillbaka i historien. Till 30-talet, då barn skulle vara småvuxna och vara mogna direkt att kunna arbeta. Det är hårt sagt, men jag ser detta som nästan samma, fast moderniserat till 2000-talets förutsättningar. Ett barn mognar olika från barn till barn, men det går tydligen att styra upp enligt skolministern. Barnen får mindre och mindre möjligheter i dagens samhälle att få fortsätta vara barn.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Bra krönika om sjukskrivningspolitiken!
Stafrin | 14 Januari, 2008 10:29

Tillåt mig att presentera en lysande krönika på Aftonbladets hemsida av poeten och författaren Marcus Birro som beskriver regeringens politik mot sjukskrivna som ett civilt krig.
"Det har blivit skottpengar på alla jävlar som envisas med att falla utanför ramen. Stryk ska de asen ha. Och stryk får de. För att orka vara sjuk i dag måste du vara frisk."
Min hatt är av för en lysande artikel. Det var länge sen jag läste en sån sann krönika i medierna, så läs och begrunda!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Kalla - ny stjärna i en underlig skidvärld
Stafrin | 13 Januari, 2008 15:08
Förra helgen avslutades Tour De Ski och Charlotte Kalla blev skiddrottning. Grattis, grattis! Äntligen har skidsporten den profil att göra till sin mediahjälte som man behöver. Sen gäller det också att se till att Kalla inte blir en Forsberg d v s en stjärna som man tyr sig till så mycket att man helt glömmer bort att kolla bakåt i ledet efter fler storåkare på längden. Satsar man dock rätt nu och jobbar bra med de andra tjejerna i landslaget så kan svensk damskidåkning snart göra samma mirakelvändning som på utförsidan. Där herrlandslaget under hela 80-talet skåpade ut damsidan, för att sen se ett damlandslag som med Pernilla Wiberg i spetsen blev ett av världens bästa.
Tittar man totalt på tävlingen Tour De Ski så applåderar jag idén att göra något speciellt under den tiden som det inte är VM eller OS. Det motiverar åkarna betydligt mer än att "bara" behöva göra världskuppen. Men själva tävligen skulle dock behöva en del upputsning. Först och främst tycker jag att sprinten ska bort eller flyttas till en egen del. Äntligen har sprint fått en egen världskupp så VARFör ska den vara med här? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, med risk att få en hel längdfanklubb mot sig efter vad Kalla gjorde på sträckan: Det är döfött att ha sprint med tillsammans med den ordinarie skidcirkusen. Det betyder att en åkare måste kunna åka både femmil och sprint för att kunna vinna allt. Det är som om en 10000-meterslöpare även skulle behöva vinna 100 meter för att ta hem en friidrottskup!
Sen undrar jag vad det är för stolpskott som kom idén att åkarna ska behöva åka uppför en slalombacke? Fast det såg rätt komiskt ut när man såg Kallas sista lopp uppför när man till och med hade med slalomportarna i backen. Det är möjligt att det är mer publikmässigt dragande att sätta åkarna på allt hårdare och spännande grenar. Men problemet är att skidsporten de senaste åren har gått från en seriös och spännande idrott där psykologi och träning spelar roll till en sport där man experimenterar sönder sporten för att kunna håva in de största pengarna. Sprintdistanser mitt i världskuppen, byte av skidor och teknik mitt i en jaktstart och masstart i mindre lopp där en lång rad åkare följs åt från start till mål på en 10 km sträcka. Och nu detta. Till slut finns risken att den en gång seriösa skidsporten blir en blandning mellan gladiatorerna och en snöcirkus.
Men kul är det dock att se Gunde Svan springa vid sidan av Kalla och skrikandes som en galen tupp. Och framför allt kul att se Gunde i den miljö han hör hemma - skidspåren, efter ett antal mer eller mindre lyckade år i nöjesvärlden. Och kul att skid-Sverige har fått ett namn till att lära sig: Charlotte Kalla.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Knepigt topplessbeslut i Sundsvall
Stafrin | 09 Januari, 2008 15:32
I Sundsvall har beslutet tagits att tjejer får bada toppless i Sporthallsbadet, "så länge det inte väcker anstöt", vilket är ett intressant tillägg för att försöka tillbringa någon form av hänsyn till andra i beslutet. Hur vet en kvinna som vill bada toppless att det inte väcker anstöt? Går hon runt och frågar alla eller? Regeln kan bli ganska uddlös att kontrollera. Nästa fråga är om detta verkligen är en prioriterad fråga 2008 om man ser på samhället idag? Men huvuddelen av mina åsikter låter jag en annan hålla. En bra bloggartikel i ämnet är skriven av The Bejconpire. Läs och begrunda.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
"Average Joe" for president!
Stafrin | 08 Januari, 2008 16:59
Det står spaltmetrar om det amerikanska valet hela tiden. Barack Obama vs Hillary Clinton. Av dessa är förstås Barack Obama min favorit. USA behöver en person som har en mjukare och mänskligare ton, både mot folket och mot omvärlden. Samt även näringslivet. Och det har Barack Obama. Att dessutom bli den första färgade presidenten skulle vara ett stort steg i rätt riktning i kampen mot rasism och diskriminering! Jag kommer att återkomma till Barack Obama mer under året. Trots allt är det inte så långt kvar till valet.
Men egentligen är min favorit till presidentposten Joe Schriner. Han kallas "Average Joe" och åker runt i husbil runt i USA och propagerar för att göra om Vita Huset till ett hem för hemlösa, för de mänskliga rättigheterna, för att USA ska bli ledande i kärnvapennedrustningen och för att USA ska be Irak och världen om ursäkt. Dessutom har han världssvälten och miljön som sina främsta frågor. Detta är saker som få av de nuvarande kandidaterna har på sin agenda. Barack Obama för anses som den närmaste. "Average Joe" står för den typen av amerikan som det syns för lite av. Den som slåss för en värld som många gärna ser, men ingen vågar tala om för ingen tror på den. Nu är chansen att Joe Schriner når Vita Huset under 0,1 %, men personligen tycker jag att det vore en intressant tanke.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Skolor i Sundsvall blir kvar!
Stafrin | 08 Januari, 2008 12:58

Sundsvall kan andas ut. Förvisso så kommer skolan i Skönsberg fortfarande att läggas ner, och det finns nu dessutom hot om att Hedbergska gymnasiet kan läggas ner, och man funderar åter på vart stan är på väg. Man lägger ner skolor och stödjer ekonomiskt stora byggnadsplaner med teaterkvarter, äventyrsbad och annat i stan.
Men en glädjande nyhet i allt detta är att en majoritet i Barn- och Utbildningsnämnden har backat från idén att lägga ner skolorna i Anundgård, Bredsand, Svartvik och Nacksta och därmed blir dessa kvar. Skönt att veta att det fortfarande går för folk att påverka politiker och att dessa kan ta sitt förnuft till fånga. Det enda jag retar upp mig på är att man ger de vuxna som kämpat mot nedläggningen i Nacksta nästan all kredit till denna seger. Egentligen är det väl eleverna som borde ha största uppmärksamheten, för deras mod att på eget bevåg och initiativ skapa en demonstration på torget och visa sitt missnöje. En demonstration som Nackstas rektor Paul Alsén försökte stoppa med att klappa barnen på huvudet, samma rektor som idag med stort léende målas upp som en hjälte i Sundsvallsmedierna idag. Men, både elever och vuxna är nog lika glada ändå. Områderna är för stunden räddade och eleverna där slipper gå långa sträckor och trängas i små skolklasser på grund av kommunens storhetsvansinne. Det är ändå kul när demokratin fungerar! Grattis Sundsvall!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Idag mail - imorgon tankelagring...
Stafrin | 07 Januari, 2008 17:21
Vi övergav skrivandet av vanliga brev för att det gick smidigare och snabbare med e-mail. Idag kan man läsa i Metro att forskare spår att e-mail detta år kommer att bli stenute. Dagens ungdomar tycker att det går för långsamt med e-post. Är det inte lika bra vi opererar in en hårddisk i nacken så vi kan sända och lagra tankar mellan varandra om nu till och med mail är för långsam?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Oscar Peterson - ännu en jazzlegend är borta
Stafrin | 06 Januari, 2008 17:27
Jag vet jag är lite sen, men jag skulle vilja kommentera en jazzlegends bortgång, nämligen pianisten Oscar Peterson. Oscar Peterson var en mycket bra pianist, som stod med ena foten i den traditionella swingjazzen och den andra i bopen och klarade båda suveränt. Dessutom så hade han, till skillnad mot många av hans kollegor i det gyllene 50-talet, inga drogproblem, Medan musiker som Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Miles Davis, Stan Getz, Chet Baker och Lester Young hade stora missbruksproblem så stod Oscar Peterson utanför detta och blev hela 82 år gammal. Ännu en av jazzens få kvarlevande gamla legender har lämnat oss!

För den som vill veta mer om Oscar Peterson så har han en riktigt bra hemsida här.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Var stolt över din polis - i USA...
Stafrin | 02 Januari, 2008 17:38

På nyårsaftonen så fastnade jag vid ett avsnitt av amerikanska "Extreme Home Makeover". Normalt ett program som jag inte alls bryr mig om, men detta avsnitt fick mig ändå att tänka till. I programmet skulle ett gäng Martin Timell-kopior försöka bygga ut ett hem åt en polisfamilj där båda gifta föräldrarna var poliser. Men hon hade via en olycka vid ett rån förlorat känseln i benen och satt i rullstol. När jag såg det programmet så var förstås första tanken:
"I Sverige så ska man vara glad om de hittar rånaren..."
Men plötsligt slog det mig; Vad svensk jag egentligen är!
I programmet så ställde hela förortens poliskår upp ideelt och hjälpte till med renoveringen. Och om man bortser från det faktum att det skulle bli ett ofantligt liv om skattepengar skulle användas till att få en hel poliskår att smöra i TV-rutan så slog det mig en annan sak: Vilken kulturskillnad det egentligen är. I USA så är man betydligt mer stolt över sin polis. För när man såg programmet så kunde man höra hur det ett offantligt antal gånger talades om:
"Det är otroligt! Polisen riskerar våra liv för vår säkerhet! De är egentligen hjältar som ställer upp så för oss och för att vi ska kunna gå säkra på gatorna!"
Poliskvinnan var en hjältinna för att hon nästan hade offrat sitt liv för att gripa rånaren. I Sverige skulle vi aldrig säga så. Här är tonen mer:
"Det är otroligt! Den där polisen som aldrig gör något. Dom har inte lyckats gripa Palmes mördare. Det svenska rättväsendet funkar inte alls! Morr!"
Nu ska jag inte sätta några värderingar i det. Förmodligen är det så att polisväsendet fungerar överlag mycket bättre i USA. Det svenska rättväsendet har problem och polisen på många ställen i Sverige fungerar långt ifrån som den ska. Men det är intressant att se hur stora skillnader det egentligen är på oss människor världen över. På ena stället är polisen hyllad till skyarna som hjältar. På andra stället så svär man åt dom och sågar dom längst fotknölarna. Förmodligen har både poliser och människor en del att lära av varandra i beteende och attityd världen över.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #