Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Miljöpartiet - de nya EU-vännerna
Stafrin | 29 Februari, 2008 15:53

Miljöpartiet har lyckats igen, att med ett underligt förslag hamna högst upp på ledarsidorna. Denna gång är det att språkrören nu vill vara kvar i EU och ta bort utträdeskravet ur deras stadgar. I och för sig inget nytt för detta har dom gått ut med lite på halvt förr och när man har försökt att tala EU med någon av partiets toppar så har man inte riktigt vela säga vad man står. Detta skapar förstås lite frågor om framtiden för partiet:
Vad händer med deras krav på en folkomröstning om det nya fördraget? Kvarstår det även om man nu plötsligt är mer EU-vänliga?
Vilken politisk sida är det man försöker locka med detta? Deras plötsliga förslag om obligatorisk a-kassa är ju mer en flirt med alliansen, något detta också skulle kunna vara. Men samtidigt har man ju sen tidigare visat ett stort intresse att bilda allians med socialdemokraterna.
Och vad gör partiledningen med de som är emot EU? Är de lika finkänsliga som socialdemokraterna eller?
Jag ser detta som ett populistiskt förslag för att någonstans passa bättre in bland de stora gängen och förmodligen också lättare kunna platsa i en allians med socialdemokraterna. Det är inte första gången som partitoppen gör knasiga saker bara för att få sitta i regeringsposition, och frågan är vad det gör för partiets medlemsmatrikel. Det är en viss opposition mot EU inom MP, som redan nu finns i diverse NEJ till EU-föreningar runt om i Sverige, och jag tvivlar på att dessa gör samma kovändning som partiledningen. Framtiden blir intressant för partiet, för frågan är om detta är ett gynnsamt val eller om man har betalat ett för stort pris för att hänga med de stora elefanterna. Jag tror just nu det senare...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Falsksång - "Idols" framtida undergång...
Stafrin | 27 Februari, 2008 16:02
Jag hade tänkt sia lite inför framtiden! Jag har en s k vision! Jag tror att "Idol" kommer att få det tufft att få mångmiljonpublik. Det är naturligtvis inget jag vet och det kan ju förstås lika gärna vara mitt ogillande mot programmet som påverkar mitt omdöme, men något säger mig att det är så. Om man nu bortser från det faktum att den senaste vinnaren därifrån, Marie Picasso, knappast har skördat marknaden så har man en brant uppförsbacke att göra den nya juryn lika kommersiellt gångbar och ryktbar som den gamla.
Men den främsta anledningen är att det som tidigare gjort att en bred massa tittar, falsksång åtföljt av en kränkande sågning, kommer att vara stenute till nästa "Idol". Många av de som jag har mött och som försvarar denna skymf till TV-program har sagt att det just är det som är roligast att se. Hur uselt vissa sjunger, och hur roligt det är när dessa sågas längst fotknölarna offentligt sen. Redan nu så har falsksång blivit en modefluga som alla kör med. I det minst sagt urtråkiga TV3-programmet "Singing bee" så har just falsksång blivit en säljvara.
Många reklamfilmer har numera hakat på och har falsksång med. Och Youtube fylls numera med filmer med folk som försöker bli kända genom att yla som en plågad katt. Detta gör att jag tror att folk kommer att bli så trött till slut på detta att "Idol" tappar tittare. Trender kommer och trender går och så även falsksång. Visst, jag kanske inte är rätt person att sia om detta. Jag kan knappast kallas för opartisk och jag ska gladeligen erkänna att den dagen detta program läggs ner så kommer jag att dansa. Men i ett försök att ändå göra en professionell analys och en spaning som kanske kunde platsa i Sveriges Radios program med Ingvar Storm så gör jag ändå den gissningen att man kommer inte att kunna köra på i samma stil utan att tappa tittare. Man har kört så långt man kan utan att hamna i en återvändsgränd. Så till den nya juryn, Bagge, Bagge och Carlsson kan man ju inte annat än önska lycka till... eller kanske inte...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Årets melodifestival blir en kalkonfestival!
Stafrin | 26 Februari, 2008 15:37
ÄNTLIGEN! Bidraget som beskriver hela Melodifestivalen numera. Irland skickar Dustin the Turkey! En kalkon till en kalkonfestival! Vad vi har längtat! Och så finns de dom som säger att tävlingen handlar om musik...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Fler byggnadstips till Sundsvalls kommun!
Stafrin | 23 Februari, 2008 15:25
Här har vi staden som verkligen står med fötterna på jorden! Arkitekter kommer från hela världen för att få en chans att rita Sundsvalls nya kulturhus. Enligt stadens hövding Anita Bdioui så ska den få ta plats, synas och "bli som ett smycke för hela Sundsvall". En tävling är startad där arkitekter kan få tävla om hur detta monstrum ska få se ut och prissumman är en miljon kronor. 500 000 av dessa tas från kommunens egen kassa (då förstår jag att det inte finns råd att ha skolor i stan) och 350 miljoner är budgeten på huset. Och den ska bli "Sundsvalls motsvarighet till Sydneys operahus"!

Jag har några andra förslag. Kan man inte samtidigt bygga en pyramid i änden av hamnen? Byggt i finaste kristall förstås. Eller varför inte en gigantisk drake med på torget i granit. Eller kanske hugga en stor bild av Skvadern ur Norra Berget. Eller kanske Colloseum? Förlåt, det sista finns redan. Glömde det. Men kommunen kan säkert betala. Det finns ju så mycket pengar i vår kassakista! Visst är det kul med städer som tänker med hjärnan och hjärtat och inte med plånboken?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Ny bra Greiderkrönika!
Stafrin | 20 Februari, 2008 14:57
I måndags skrev Göran Greider en ny väldigt bra krönika i Metro, denna gång angående Muhammedteckningar och en begynnande våg av islamofobi som breder ut sig. För er som inte läst den finns den här. Läs och begrunda!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Alla Hjärtans Dag - på gott och på ont...
Stafrin | 14 Februari, 2008 16:15
Det är Alla Hjärtans Dag idag, i fall någon har missat det. En dag som delar folket, tycks det. Många anser att den har blivit ett kommersiellt jippo för att tjäna köpmännen. Andra anser att den är en nödvändig dag och köper gladeligen blommor och nallebjärnar till folk. Jag är också delad. Och ena sidan så har dagen blivit ett jippo. Jag minns när jag gick på folkhögskolan i Härnösand för ca 12 år sen och man använde dagen till att göra konserter, hjärtformade bakelser till fikat, tavla med kärlekshälsningar och annat och man fick känslan av att det var viktigare för skolan än för eleverna. Och gud vet vad vi spenderar i pengar för att visa lite kärlek till de vi bryr oss om under EN dag. För nästa fråga är ju; behövs det verkligen en speciell kärleksdag när målet ändå borde vara att vi älskar varandra alla dagar? Visst känns det inte så lite krystat.
Fast och andra sidan kan man ju också se det som så; vi lever ju trots allt i en ganska kall värld, där matrial styr det mesta. Ett jag-samhälle där man allt mer tittar på vad JAG vill och inte sin nästa. Och kanske behövs det en speciell dag som påminner oss om att det finns andra människor som behöver oss. Dessutom så är det säkert flera kärlekspar som har det lite extra mysigt idag, varför missuna dom? Alla hjärtans dag är nog en dag med en tanke, som dock har hamnat snett på något sätt. Men vad vi än tycker så lär det nog inte bli någon förändring. Det känns som denna dag är en högtid som utan större trendhot pushas hårt i medierna med ballader, rosor och hälsningar. Så det är väl bara att leva med det eller ignorera det. Peace and love!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Stark ursäkt till aboriginerna!
Stafrin | 12 Februari, 2008 15:54
En tumme upp för Australiens premiärminister Kevin Rudd som nu ber landets urinnevånare, aboriginerna, om ursäkt för det kränkande sätt de har behandlats under alla år. Mellan 1930 - 1970 så omhändertogs ca 100 000 aboriginerbarn och sattes hos vita fosterföräldrar. Förre premiärministern John Howard vägrade envist att ta det enkla lilla ordet "sorry" i sin mun. Därför är detta förstås en viktig sak för Australiens historia och det ger också hopp om att urbefolkningen i många andra länder, även samerna i Sverige, en dag ska bli accepterade på samma sätt som de senare inkomna. Starkt, Rudd!

Mer om detta kan man läsa här.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
En kort(hårig) tanke...
Stafrin | 12 Februari, 2008 11:09
En tanke som slår mig när jag nyligen har blivit korthårig igen och man får kommentarer från omgivningen är:
Varför frågar alla: "Har du klippt dig?"?
Varenda människa vet att det är fullkomligt omöjligt att klippa sig själv och få det bra! Eller är det så att folk tycker att jobbet med håret är så vidrigt gjort att det ser ut som om man har klippt själv? Egentligen borde man väl fråga: "Har du blivit klippt?" eller "Har någon klippt dig?"...? Inte världens viktigaste fråga kanske, men en intressant tanke...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Persson städar i pigdebatten...
Stafrin | 11 Februari, 2008 16:27

Årets mest korkade citat hittills är fälld tidigt. Men det är kanske inte så förvånande eftersom det är Göran Persson, mannen med en egen socialdemokrati, som har sagt det. I debatten om att han har gjort avdrag för hushållsnära tjänster så säger han sig fortfarande stå för sin kritik mot Fredrik Reinfeldt, där han sa att nuvarande statsministern kunde städa själv.
"Jag tycker fortfarande Fredrik Reinfeldt kan städa själv och att det är ett dåligt förslag, men jag har inte gjort något olagligt."
Så ingen vet ännu vad Göran Persson egentligen tycker om hushållsnära tjänster. Han är emot det, men finns det så vill han förstås ha det själv. Han kanske skulle anställa någon som städar framför hans egen dörr innan han yttrar sig. Ett avdrag han inte behöver försvara...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Gärna Obama, men framför allt maktskifte...
Stafrin | 05 Februari, 2008 18:12
Supertisdagen kallas det i USA, dagen som i Sverige kallas fettisdagen (OK, kanske ett något långsökt skämt...). Aftonbladet skyltar med rubriken "Tre av dom ska bort", syftandes på tre av de fem demokratiska presidentkandidaterna. Rätt korkad rubrik med tanke på att en femåring vid det här laget borde fatta vilka två demokrater det handlar om. Barack Obama och Hillary Clinton. Tänk för 20 år sen då det bara fanns två namn att komma ihåg inför presidentvalen i USA, den demokratiske kandidaten och den republikanske. Nu är det minst tio namn fördelade på samma två partier. Är inte världen underbar? Det är som om Göran Persson och Mona Sahlin skulle ha var sin plan för ta över statsministerposten inför valet. Och när Alliansens partiledare hellre stödjer ett demokratisk styre i USA istället för en republikansk så måste George Bush ha gjort ett uselt jobb. Frågan är dock om det inte ligger lite populism i när Fredrik Reinfeldt säger sig stödja Barack Obama. Valet tycks inte handla längre om demokraterna eller republikanerna ska ta makten i USA. Det handlar mer om vilken demokrat som ska ta över, även om media försöker tappert att varna för ett jämnt val. Och då kanske det skulle se lite looseraktigt ut om statministern håller på de nästan redan utvalda förlorarna. Nu ska jag inte 100 % säga att demokraterna vinner, för då lär jag väl få äta upp det ordentligt i november, men självklart så vet alla i grund och botten att USA behöver en förändring fort. Och jag sällar mig till dessa. USA har aldrig varit ett unikum av medmänsklighet förut, men under George Bush så är det fler som känner en rädsla för världspolisen snarare än en trygghet, även bland det egna folket. George Bush talar ofta om att skydda mot terrorism och att skydda världen, men när polisen själv utgör det största hotet mot freden så är det dags för ett byte fort.

För en månad sen så skrev jag om Joe Schriner som åkte runt i sin husbil och valtalade inför valet på ett sätt och om saker som få talar om idag och som var min egentliga favorit till segern (för er som inte läst finns den här.) Nu är han lika stor kandidat till presidentposten som Bert Karlsson är att få Polarpriset så jag får sänka ribban lite. Hur vi än vrider på det så tror jag att vi i november får en historisk segrare. Antingen den första kvinnliga presidenten eller den första färgade presidenten. Och tro mig, USA och världen behöver bägge alternativen. Problemet är att folk är så inkörda på dessa saker, kvinnlig president mot en färgad president, att man, åtminstone här i Sverige, helt kopplar bort det valet handlar om; vad dessa båda vill med USA. Även jag till viss del, märk väl. För trots allt är mitt val Barack Obama, för hur mycket en kvinnlig president är viktig för världen så finns det trots allt mycket mer att göra inom rasfrågan och en färgad president skulle ha fått Martin Luther King att fälla en glädjetår. Men om jag nu ska tala lite politik så är Barack Obama mer mänsklig i sin politik än Hillary Clinton. Hillary Clinton känns lite som Göran Persson här i Sverige, till vänster om borgarna, men rätt nära ändå. Med Baracks skattelättnader för låg- och medelklassen, en vilja att satsa på miljön, avsluta Irakkriget och föra en mer diplomatisk politik så känns det som om det vore att klart lättare alternativ. Visst, Hillary har mer erfarenhet, men det är inte alltid det är en fördel att ha mer hjärna än hjärta, utan det är bra att ha båda också.
Men ska vi sänka ribban ännu mer så är det förstås det viktigaste att demokraterna vinner i överhuvudtaget. För en sak är säker, just nu är inte frågan om det blir maktskifte i USA utan när. Men, OK, det är långt till november, trots allt...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Bra skolkrönika av Göran Greider!
Stafrin | 04 Februari, 2008 11:27
En väldigt bra krönika av Göran Greider fanns i dagens Metro där han skriver väldigt sanna saker om hur skolan fungerar idag i samhället. För att citera en liten bit:
"Barn har blivit en vara på en skolmarknad och skolrektorer entreprenörer."
Läs och begrunda!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Vad rätt tänkt det var, men fel det ändå blev...
Stafrin | 02 Februari, 2008 14:21

Bensinpriset chockhöjs står det med krigsrubriker på Sundsvalls Tidning. Som utlovat av regeringen, allt för att, enligt dom själva i alla fall, rädda miljön. Och den anledningen är behjärtansvärd på alla sätt och vis. Men frågan är bara om det ändå inte blivit lite fel. För om man ska höja priset så är det bra om man:
1) Ser till att det finns befintliga och bra vägar i Sverige utanför storstäderna. Att köra på vägarna här uppe är som att köra på en evigt lång minigolfbana. Men det kanske är ett steg i projektet "Exit Norrland"? Men faktum kvarstår miljön blir inte bättre av att man istället får köra bil i långa omvägar i Norrland.
2) Ser till att det fungerar med framtagning och användande av alternativa och miljövänliga bränsleformer. Det kan man knappast påstå att det gör idag.
3) Ser till att den kollektiva trafiken är bra, flitigt förekommande och tillgänglig för resenärerna. Här i Sundsvall höjer man busspriset för varje år och drar in bussturer.
4) Ser till att de miljövänliga alternativen är billiga och lättillgängliga.
Med andra ord så blir en chockhöjning av bensinpriset knappast den miljöfrälsning bland folket som man hoppats på. Snarare så gnisslar det bland folken, inte minst här i Norrland. Inte är man glad för att man sparar på miljön precis. Man måste i en uträckning se till att 1+1+1=3, annars kommer något att gå fel i alla fall. Tanken är bra, rädda miljön, åk kollektivt. Men vad fel det blev ändå när man samtidigt ska både ska ha kakan och äta den samtidigt.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #