Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Begränsad olympisk pressfrihet - inget förvånande
Stafrin | 31 Mars, 2008 21:29
Det känns inte precis förvånande, nyheterna som "Reportar utan gränser" kommer med, att Kina begränsar möjligheten för världens journalister att skriva om vad de vill under OS. Och så finns det dom som tror att man kan påverka genom OS...?!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Arbetskraftsinvandring nu gynnar inga invandrare
Stafrin | 29 Mars, 2008 21:47

Miljöpartiet är åter otrogen mot sin tilltänkta ”partner in crime”, socialdemokraterna. Denna gång i uppgörelse om att Sverige ska ha arbetskraftsinvandring. Jag kan inte för mitt liv se anledning till arbetskraftsinvandring idag. Vi spenderar spaltmetrar i tidningarna att klaga på invandrares integration, det är sen tidigare bevisat att flera av de invandrare som redan bor i Sverige blir diskriminerade på arbetsmarknaden på grund av sin utländska bakgrund och de jobb som övervägande av de ”stora skaror” arbetslösa i Jobb- och Utvecklingsgarantin får är mest bemanningsföretagsjobb eller provisionsförsäljning. Dessutom ska vi sätta rejält hårda krav på invandrarna så de blir fullfjädrade svenskar nästan direkt när de har satt sin fot över tröskeln. Ändå så ska vi välkomna in arbetare från utlandet som företagen ska ge riktiga jobb bara för att vi vill ha deras arbetsförmåga och dra in pengar åt företagen. När sen jobbet är utfört så åker de ut igen, om de inte ordnat något annat jobb sen därefter. Sina släktingar får de förstås inte ta med sig hit. Hela idén är, som Sverige ser ut idag, kränkande mot invandrarna, det är kränkande mot arbetskraftsinvandrarna och det är kränkande mot de arbetslösa. För mig är det otroligt att miljöpartiet kan ställa upp på detta, men inget är väl att förvåna i dagens samhälle. Arbetskraftsinvandring idag är ett stort misstag och gynnar bara en, företagen. Ja, arbetskraftsinvandrarna får ju en hacka under sin jobbperiod, men frågan är om det inte är något av en pyrrhusseger i detta fall.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Hellre bättre vägar än avgiftsbelagd bro
Stafrin | 26 Mars, 2008 19:52
Sundsvall är i farten igen. Nu ska E4 med en bro över Sundsvallsfjärden till sist byggas. Byggnadsnämnden gav sitt godkännande för 10 år sen och den har inte ens kommit till cementblandning ens. Men nu har Sundsvalls kommun satsat 250 miljoner kronor. Nu fanns det pengar tydligen, men inte att ha skolor i kommunen.
Bron delar förstås kommunen. De flesta tycker att det är bättre att lägga pengarna på att restaurera upp de befintliga vägarna i kommunen, som om kommunen hittills brytt sig om vad kommuninnevånarna säger. Nu finns det en viss miljöaspekt i det hela i och med att miljön i stan är så usel att man vill göra nåt. Men ändå så är det klart en bättre tanke att lägga dessa pengar på att få vägarna i stadsdelarna farbara. På många är det banne mig som att åka på en potatisåker. Att sen en bro kommer att skita ner hela fjärden är något som strukits som diskussionsämne sen länge.
Det intressantaste och sjukaste förslaget kom idag när det presenterades att bron ska finansieras genom avgifter. Fast Sundsvallsborna ska åka gratis genom bron, de som bor i grannkommunen Timrå får betala. En veckopendlare från Timrå som passerar bron skulle alltså kunna få betala flera tusen kronor per år i avgift. Men hur ska man kolla var han/hon bor? Står det en avgiftsvakt vid varje ände av bron och kräver papper från folkbokföringen eller? Sundsvall, staden med logik...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Vackert tänkt, Maud...
Stafrin | 25 Mars, 2008 20:44

Varje år kommer ett par udda idéer från nåt Alliansparti som sticker ut, men som ratas och glöms fort. Vissa är så sjuka att inte ens de andra Allianspartierna vill kännas vid förslaget, men ibland kan det också komma förslag som låter rätt mänskliga. Maud Olofssons förslag om att inkomstbepröva barnbidraget är ett sånt förslag som får en att fundera, kom detta verkligen från en i Alliansen. Framför allt Maud Olofssons motivation till förslaget:
"Det skapar orättvisa för de sämst ställda!"
"Orättvisa" och "sämst ställda", detta är två ord som jag inte hört någon i regeringen nämna ihop någonsin under deras två år vid makten. Men det låter vackert. Att Centern tänker på de sämst ställda. Nu lär inte detta bli verklighet eftersom hennes regringsbröder snabbt tog henne i örat och försökte leda henne tillbaka till girighetsbordet igen. Detta trots att svenska folket, enligt vissa undersökningar, håller med Olofsson. Men det är oftast tanken som räknas och tiden får utvisa om detta bara var ett ögonblick av tillfällig förvirring eller något som man verkligen menar.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Nya åtgärder utan innehåll
Stafrin | 22 Mars, 2008 23:51

Ett nytt sorts begrepp har uppfunnits inom arbetsmarknadspolitiken. Jag erkänner att jag har hittat på namnet på åkomman, men Alliansen är nuvarande innehavare till idén. Det är uppkallat efter gamarna i Djungelboken och heter ”Hitt´ på nå´”. Det är regeringens nya politik. Man vet inte vad man ska göra, man har inga planer kring vad åtgärden ska innehålla, men man säger att det ska komma. Det finns två kända fall just nu. Dels steg tre i den s k Jobb- Och Utvecklingsgarantin. JOB vill AMS själv förkorta det, men förmodligen visste även dom att det bara var en tidsfråga innan alla arbetslösa förkortade den med dess rätta förkortning (l)JUG. Steg ett (0-150 dar) är att sitta på gemensamma träffar och lära sig allt om ingenting som man redan visste. Steg två (150-450 dar) är praktik, praktik, praktik. Steg tre (450- ? dar) är något som regeringen har gett arbetsnamnet ”samhällstjänst”. Man får hoppas att innan de första kullarna kommer dit att man har bytt namn på åtgärden i alla fall, annars kan det bli ännu bökigare att få ett jobb om det står ”Samhällstjänst” i CV:t. Vad ”Samhällstjänst” i denna variant går ut på vet ingen, inte facket, inte arbetsförmedlingen och, gissar jag, inte ens arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin själv. Men man har slängt ut något trevligt namn för att det ska låta något i alla fall. Innehållet får man ta sen, trots allt når första kullen JUG-inskrivna 450 dagar först nästa vår.
Samma funktion har den nya idén av socialförsäkringsminister Christina Husmark. Efter att hon kommit med den minst sagt kränkande lösningen att tvinga sjukskrivna att söka jobb eller återvända efter 6 månader så blev det en hel del liv i luckan. Nu har man kommit på den förmildrande idén att man ska ge undantag för vissa grupper och sätta dom i en lösning som kallas ”Resursjobb”. Exakt vad det innebär vet ingen än, förmodligen inte ministern själv, men det låter säkert lovande...på något sätt...
Det man vet är dock att i båda fallen blir det ett gigantiskt problem att motivera arbetsgivare och näringsliv att anställa dom på normala premisser så man måste hitta på något annat sätt att lösa detta.
”Hitt´ på nåt, spelar ingen roll vad…”, är modellen. Det ser ut som om regeringen gör något och som om man har tänkt till. Men i själva verket är bilen utan motor och kan inte gå förrän den är fylld med något. Smart, men föga effektivt, för en dag genomskådas löftena och då måste man komma med något. Och antingen så blir det ett slarvverk som inte innehåller något nytt eller så får man erkänna att man inte hade en susning egentligen om idén. Och ingen av dom ser speciellt bra ut.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Svensk OS-bojkott verkningslöst
Stafrin | 20 Mars, 2008 19:00
Det har talats vitt och brett om Sveriges ställning till OS i Kina. Inte minst nu efter Kinas våld mot Tibet i veckan. Och jag var emot själva utnämningen mot Kina som OS-land redan från början. Det är ett av de få länder i världen vars diktatur vi tycks tillåta, främst för att det finns kärnvapen och pengar där och det vågar ingen utmana. Kina må vara på väg uppåt som en raket ekonomiskt, men den som tror att Kina är på starkt på väg mot en demokratisering bör nog tänka om flera gånger. Att visa snälla leenden och ge fagra löften när ens eget OS är på väg är en sak, men vänta med att hylla Kina till efter OS för att se hur reaktionen är då. Frågan är då om Sverige bör bojkotta Kina-OS. Mitt svar är att det vore ganska meningslöst. Vem skulle bry sig? Det hade varit en sak om flera av världens största idrottsländer hade gått samman och gjort det. Som vid en längdåkningstävling i USA 1989 då längdtopparna försökte sig på en form som hette vågstart, att åkarna startar i grupper om fem och får åka. Alla protesterade och Sverige, Norge, Finland, dåvarande Sovjetunionen och Italien bojkottade
tävlingarna. Man fick krypa till korset och lägga ner experimentet vågstart. Bojkotten lyckades!
Men nu är det inte 1989, det är 2007. En ensam bojkott från Sverige lär knappast märkas lika tydligt, för så stor är inte Sverige som idrottsnation att Kina eller något annat IOK-land bryr sig. Snarare kanske vi skulle framstås som fånar. Ensam är inte stark och bojkotten skulle inte ha någon effekt alls.
Att göra som de flesta idrottsmän och medier säger, att åka dit och påverka Kina är det jag vill, men knappast det som kommer att ske. Det är snarare en önskedröm för alla. OS är inte längre något evenemang där politik spelar någon roll, utan numera ett sportevenemang där pengar spelar en allt större roll. Det som man vid alla invigningar talar om, att OS ska förena världens folk, är mer och mer en klyscha och jag har svårt att tro att man då skulle finna tid och intresse att mitt under spelen komma med något politiskt påverkansförsök från ländernas sida. Jag kan och hoppas att jag har fel, men jag tror inte det. Nu har vi tagit djävulen i båten och får allt ro han i hamn. OS är inte många månader bort och Kina ska ha det. Antingen får vi strunta i det, göra det bästa av situationen eller hoppas på att jag har fel, alltså att medierna trots allt använder spelen till att påverka. Framtiden får utvisa...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Operation hjärntvätt inför festivalen!
Stafrin | 16 Mars, 2008 14:48

Jaha. Schlagerfinal igår igen. Charlotte Perrelli vann, kul för henne även om jag inte såg det och har ingen aning om hur låten låter. Då kan hon ju bli känd för något också. Men det var väl inte oväntat, för när Carola var borta så var det väl mest henne medierna pushade inför tävlingen.
Alla vet väl vid det här laget vad jag tycker om tävlingen och musiken där, men lugn, detta ska inte handla om gårdagens tävling. Detta är en önskan till nästa års tävling, en önskan som SVT kommer att helt ignorera, men OK...
När tävlingen sändes förr i tiden (a k a 90-talet) så fanns det förvisso massmedial uppmärksamhet kring tävlingen, inget snack. Men den var ändå mild. Den var ändå så pass att de som inte var intresserade kunde hitta alternativ och göra något annat. Då fanns det bara två tävlingar, en SM och en EM, samt ett mindre utbud medier. Det var så pass att man kunde säga till den som inte var intresserad:
"Det finns en avstägningsknapp!"
Tävlingen var två gånger om året och låtarna hördes normalt mycket.
Idag så förekommer operation hjärntvätt. Det räcker inte längre med att stänga av för att slippa tävlingen. Du ska helst stänga av dig själv, stänga in dig i tre månader eller flytta till en annan världsdel för att missa att det är en melodifestival och inte bli påverkad av den. Du får höra låtarna varje minut i radion, du får information varje sekund i alla medier, alla löpsedlar varje dag skriker om någon skandal och det är festivalnyheter i TV och alla radiokanaler hela tiden var dag. Du bestämmer förstås själv om du ska se eller inte, men du ska inte ha missat det faktum, att det finns en melodifestival, den går i SVT nu på lördag och du ska bli påverkad på ett eller annat sätt. Givetvis har beror detta på att tävlingen ju är en mångmiljonaffär för alla parter, artister, allehanda medier, skivbolag, reklamföretag och inte minst, förstås, SVT. Ska man tjäna pengar så ska man bearbeta hela tiden.
Det har gått så långt att man känner en ångest varenda år mellan januari-februari när trailarna med Kristian Luuk går för fullt. Samma år igen. 8-9 tävlingar (SM och EM totalt), löpsedel på löpsedel, matning av artisterna, reklamspottar och schlagerlåtar varenda timme.
För problemet är att vi som inte är intresserad av Melodifestivalen och som struntar högaktningsfullt i hur det går för Charlotte Perrelli eller vem Linda Bengtzing är tillsammans med knappt får något annat alternativ.
Så jag vädjar till SVT och medierna: Kan ni inte variera och tona ner hela tävlingen något? Visst får Melodifestivalen gå, det säger jag inget om, jag gillade själv tävlingen på 90-talet, men det finns faktiskt ett annat liv utanför festivalen som några av oss är mer intresserade av. Men som sagt, jag talar nog för döva öron. Nu kommer fasen då Charlotte Perrelli, BWO, Sanna Nielsen och Nordman ska matas hela tiden i radion under hela året till nästa år. Same procedure as every year, James! Eller åtminstone till hösten, då samma hjärntvätt går igång igen, från TV4 visserligen, och då heter programmet "Idol". Tja, tur att det finns DVD med Hasse å Tage-revyer utgivna i alla fall.

/JS08

Bloggtoppen.se


 #
Invandrare är inga schackpjäser, Sahlin!
Stafrin | 13 Mars, 2008 13:41

Det finns vissa frågor där politikerna ibland tävlar om att komma med det ena korkade förslaget efter det andra för att försöka bräcka varandra. Integrationsfrågan är en sån fråga. Alliansen har sen valet drivit politiken att tvångsförsvenska invandrare så mycket och så fort som möjligt och kasta ut dom sen i ett näringsliv som sen tidigare diskriminerar folk med utländska namn. Socialdemokraterna svarar med... att placera invandrarna i en kommun och låsa in dom där. Mona Sahlin, som för tillfället befinner sig här i Sundsvall och fikar med hyresgäster i närheten av där jag bor, presenterade detta förslag nu i veckan. Invandrare ska placeras i en kommun och inte tillåtas flytta därifrån på ett par år. Allt för att det ska bli spridning i Sverige och för att vissa kommuner inte ska kunna slippa ta emot. Och jag håller med Mona Sahlin så långt. Det går inte att bunta ihop alla invandrare i Tensta eller Akalla och säga att man har integrerat dom, en metod från socialdemokraterna själva faktiskt. Men att ställa ut invandrare i var sin kommun som schackpjäser som man låser fast i brädet är snudd på än mer korkat. Framför allt kan man fundera vad det är för integration om vi svenskfödda är tvingade att flytta runt i Sverige för att få jobb medan invandrarna måste ta det som finns i kommun, speciellt om det är Norrland som redan töms på både folk och företag.
Förmodligen är det en kombination av rädsla för både Sverigedemokraterna och de invandrarfientliga vindarna som kommer från både Danmark och andra delar av Europa som ligger bakom detta, det har ju Folkpartiet tidigare visat prov på. Men VARFÖR man inte tar tillfället i akt och sätter dessa virrhjärnor med idéer som Sverigedemokraterna och Danskt Folkeparti har på plats är för mig en gåta. Istället så försöker man gömma sig bakom ideér som kan påminna om dessa, men som är mildare för att visa "hur det ska gå till".
Något som dessutom både Alliansen och Socialdemokraterna helt glömt bort är att fråga invandrarna själva hur de vill ha det och hur de vill komma in i landet. De är trots allt levande människor med en egen hjärna och åsikter. Det är ändå deras liv politikerna bestämmer över och för flera av dom så har det livet hängt på en skör tråd. Låt dom få säga sitt nu!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Tiggeriförbud hjälper fortfarande ingen
Stafrin | 10 Mars, 2008 15:27

Socialdemokraterna är ett märkligt parti. Man har ingen aning om vart de står. Fast man får ju skilja på Socialdemokraterna Riks och Socialdemokraterna Medelpad, åtminstone så är det lätt att göra det. Den här gången är det ordföranden i socialnämnden här i Sundsvall, Lena Österlund, alltså socialdemokrat, som är bekymrad över tiggarna från östeuropa som befolkar våra väggar längst affärerna. Hon vill göra tiggeri förbjudet och uppmanar folk att inte ge dessa människor pengar. Vänta, jag känner igen det där... fast då var det nere i Malmö, då en moderat vid namn Carl-Axel Roslund kom med samma förslag. Det slog mig att jag till och med skrev om det för ca ett år sen. Kanske moderaterna är det nya arbetarpartiet... eller så är socialdemokraterna det nya högerpartiet. Jag har inte bestämt mig än.
Att en ordföranden i socialnämnden sitter och uppmanar folk att inte hjälpa människor som försöker få ihop till mat är förstås rätt korkat.
Men någonstans känns det rätt svenskt; istället för att lösa ett problem, förbjud det. Funkar ibland, men långt ifrån jämt. I det här fallet är väl Lena Österlund rädd att skada bilden av Sundsvall som Norrlands Las Vegas.
Istället borde man ställa sig följande fråga: I det samhälle vi lever i 2008, där alla kan bli rika, alla kan bli kändisar, vi har alla råd med aktier, ipods, nya G3-telefoner, DVD, alla kan ta lån och köpa hus och de största och finaste flatscreen-TV-apparaterna samt leva glamourliv, hur kan det då komma sig att det ändå finns människor som måste sitta och tigga för att få ihop mat. Är vi så van vid detta att vi helt tappat foten i verkligheten och gömt bort att det ännu finns människor som inte har det lika bra förställt? Är det inte DÄR vi ska börja för att få bort tiggarna? Vi kanske borde se till att kolla varför tiggeri finns idag och ta itu med problemet därifrån, för att förbjuda tiggeri är både cyniskt och omänskligt och hjälper inte samhället ett dyft. Framför allt hjälper det inte människorna...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Mer festival än Melodifestival...
Stafrin | 07 Mars, 2008 15:22
Nåt som slår mig när jag ser dessa 1,1 miljon rubriker på Melodifestivalen är att ingen av dom handlar om själva tävlingens huvudsyfte och anspelar mer på ordet festival än melodi. Det är Nordmans häxbränning på scen, Alexander Bards dagliga PR-skäll på kollegorna, Carolas senaste äventyr backstage, dockor i Irlands melodifestival, smutskastning av varandra överallt, stjärnorna stressas i andra chansen, Björn Gustafssons vara eller icke vara i andra chansen osv osv. Tänk att det fanns en tid då bästa låt vann.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Valet i Ryssland - en politisk fars
Stafrin | 03 Mars, 2008 16:18

Rockad och skendemokrati. Välkommen till utrikespolitik 2008. Vi såg det på Kuba, där Fidel Castro lämnade över till sin bror Raul och låtsades som om det nu hade skett en demokratisk förändring på Kuba. Och vi ser det i Ryssland just nu där Vladimir Putin så generöst har stigit åt sidan för Dimitrij Medvedev med orden:
"Valet visar att vi lever i en demokratisk stat!"
Jo, tjenare! Att man följer de stadgar som finns i landet och avgår efter sina år betyder inte att landet är demokratiskt. Framför allt inte eftersom att Putin ändå hittat en genväg till att få ha kvar makten (till en del i alla fall). Ryssland vandrar fortfarande, med takt fasta steg, mot att bli en liknande koloss av diktatur som många länder är idag och som Sovjetunionen var en gång. Med gripande av oppositionsledare och munkavleförsedda medier så kan man inte kalla Ryssland för en demokratisk stat i någon större bemärkelse (sen är det förstås beroende på vad man jämför med). Valet i Ryssland skulle jag vilja kalla en politisk fars och drift med demokratin! Precis som den förra valet i Ryssland. Och frågan är hur många val det ska behöva gå innan folket i landet inser faran med den väg landet går. För problemet är att folket i Ryssland tycks vara hur nöjd som helst, just för att ekonomin är så bra. Man borde kanske lära av Sverige, där vi sågar regeringen fast ekonomin är god.
Så pessimisten i mig säger att Medvedev kommer att vara en kasperdocka för Putin. Optimisten i mig hoppas på att han ändå vågar ställa sin förre chef mot väggen och gå sin egen väg. Realisten i mig då? Tja, jag är ju svensk så...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Dags att tala seriöst om musik!
Stafrin | 01 Mars, 2008 15:34
Läste en underbar artikel i jazztidningen Orkester Journalen igår om en skiv- och bokaffär för jazzfreaks i Stockholm som heter "Andra Böcker och Skivor". Det underbara med den artikeln var att den äntligen skrev seriöst om skivor för oss skivsamlare. Ingenstans stod det någonstans om skivkrisen, hur dåligt det går för skivaffärer bla bla bla, utan bara en ren artikel om jazzskivor och en speciell affär för oss samlare.
För är det något som jag är rent utsagt trött på så är det att i var och varannan artikel om musik ständigt få läsa om denna skivkris och höra skivbolag och artister böla ut i medierna. För faktum kvar står ändå; musik idag ses inte som något seriöst kulturinslag, det är bara en ytlig kassakossa för samhälle och bolag, inget annat. Man ska inte bevara musiken längre, enbart se till att bolagen och artisterna får sina pengar, digga av låten i några veckor och sen glömma den och vandra vidare till nästa.
Därför är det kul att läsa artiklar och få tips för oss som vill bevara det vi tycker är bra och som vill ha ut mer av musik än att bara ha det som skval på jobbet eller på festen.
Jag kanske låter som en bitter bakåtsträvare, men jag tycker att man idag helt har glömt bort meningen med musik och varför den är viktig. Sluta att bara tala om pengar och hur mycket branschen ska kunna tjäna på ditten och datten utan börja att se det ur andra ögon också. Jag tycker att det är viktigt att det på något sätt, må det vara vinyl, CD eller DVD, finns skivor där det som görs finns bevarat. Musik är en bit av kulturhistorien och är glädje för många, inte bara för upphovsmännens plånböcker. Och allt i ett samhälle kan inte handla om trender, som ju i grund och botten också handlar om pengar...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #