Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Låt Engla få vila nu!
Stafrin | 30 April, 2008 12:33
Det är alltid tragiskt när ett människoliv tas ifrån oss. Framför allt när små barn råkar illa ut och inte får chansen att leva det långa liv som var menat. Jag tror de flesta tänkt så när det gäller 10-åriga Engla, som dödades av långtradarchauffören Anders Eklund. Hur kan en människa som han leva med det han har gjort? Men jag blir nästan lika äcklad när jag ser allehanda medier försöka göra en stor grej av det hela för att man har hittat ett sätt att öka upplagan och hova in pengarna. Nu är jag väl medveten om att Englas föräldrar själva har velat uppmärksamma fallet, men jag säger ändå med skarp ton till medierna: Nu får det räcka! Engla har fått extra bilagor, namninsamlingar, pengainsamlingar, tio sidor i varje kvällstidning i två veckors tid och till och med sånger samt att detta ska vevas på ännu längre, så länge rättegången mot Anders Eklund och undersökningen av polisens arbete kring fallet pågår. Och nu, droppen enligt mig, ska begravningen av henne direkt sändas på SVT. Enligt SVT är detta för att uppmärksamma barnens utsatthet och det är jättebra, men att göra det genom att visa begravningen av en 10-åring i direktsändning måste vara bland det mest bisarra och sjukaste som kommit upp på TV-chefen Eva Hamiltons bord. Vilken nytta gör det att vi ska se en hel kyrka sitta och storgråta, att se en liten kista mitt i kyrkan och att Rapports kommentatorer sitter och kommenterar med gråten i halsen? Visst, vinklar man det rätt så är det absolut inget fel i att försöka visa upp hur dåligt samhället måste må om sånt här händer och barnen inte ska kunna känna sig trygga. Men det finns så mycket mer civiliserade sätt att visa upp barnens situation i samhället. SVT gör ju stora galor av det mesta, så en till mer eller mindre lär väl inte skada? Inte nyskapande, men mer normalt. Och det gör mer nytta! För faktum kvarstår; tyvärr kommer fler unga flickor att råka ut för idioter som Anders Eklund och tyvärr, hur tragiskt det än låter, så lär Engla inte bli ensam om att dödas av dessa heller. Kommer någon av dom att få samma uppmärksamhet, när stormen kring detta har lagt sig? Har vi lärt oss nåt av Engla-uppståndelsen? Knappast! I många fall där man har dragit på stora hammaren kring något i tidningarna så har man använt detta som ett tillfälligt sätt att skapa rubriker och försäljningssuccéer var på man sen har lagt locket på som om det aldrig existerat. Det är nog knappast föräldrarnas motiv, men i medierna så kommer detta åter att bli ett liknande fall. Så jag säger åter; låt Engla vila i frid nu! Gör något åt samhället istället, istället för att titta på det som har varit. Det finns andra barn idag som också behöver hjälp!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Ny bra skivmässa i Sundsvall!
Stafrin | 27 April, 2008 20:56
Åter vill jag tacka Pipeline i Sundsvall för en väl genomförd skivmässa i lördags. Trevliga försäljare varvades med mycket skivor och glada kunder. Mässan var bra besökt och visar att det ändå finns intresse för skivan i dess fysiska form. Att känslan att kunna gräva bland en hög skivor, kunna hitta en skön skiva man velat ha länge och hålla den i handen samt lyssna på den noga med konvolut och texter i handen inte är en helt bortglömd företeelse. Att kunna bevara den musik man gillar för framtiden. Det är grejer det!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Knepig ekvation kring JAS-affär
Stafrin | 27 April, 2008 20:55
Åter en solklar logik från regeringen. De vill köpa super-JAS plan samtidigt som de lägger ner fler regementen - för försvaret inte har pengar. Trots att de existerande JAS-planen dessutom knappt rullar. Att köpa nya JAS-plan när man inte ens kan få de man har i luften är en väldigt intressant ekvation. En sak är dock säker; Super-JAS-planen måste vara bättre än våra normala JAS-plan, för sämre kan de då inte vara. Men var de ska förvaras när regementerna läggs ner är en annan femma. Lycka till, försvarsminister Tolgfors.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Varför behåller TV 4 Binglotto?
Stafrin | 24 April, 2008 19:46
Nitlotten är dragen. Ett av tidernas största fenomen i TV-branschen är på väg mot en trolig död. Hade man på 80-talet sagt att ett av tidernas största TV-program skulle vara ett spel- bingo- och lotteriprogram som heter ”Bingolotto” och som i stort sätt bara går ut på lotterier och bingo så hade nog Sam Nilsson (dåvarande SVT-chef, eftersom SVT då var relativt ensam på banan) satt kaffet i vrångstrupen. Själv har jag alltid haft en splittrad åsikt till programmet. Jag har alltid varit totalt ointresserad av själva programformen. Förutom då att sitta och skratta åt alla vinnare som låter som om de vunnit 5 kilo nersmält smör när de i själva verket vunnit en ny Volvo. Det är för mig en fullkomlig gåta att nära ett par miljoner personer kan vecka efter vecka köpa lotter och sitta spela detta urtråkiga spel. Nåt sömnigare än att höra rabblingen av lottonummer tror jag inte finns.
Samtidigt har jag full respekt för programmet för vad det gör för en del människor. Det har hjälpt ett föreningsliv som numera inte får någon hjälp alls av samhället. Vill man vara elak kan man förvisso säga att Bingolotto har haft en negativ effekt på föreningarna. Man har bundit upp dom helt till en inkomstform som kan ta slut och läggas ner när som helst. Då står föreningarna där. Men jag vill inte vara det. Inte mycket i alla fall.
Dessutom har programmet dessutom varit ett vattenhål för äldre. Trots allt, tro det eller ej, det finns äldre människor (och yngre också) som inte är intresserad av The Ark, Idol-Ola och Petter eller skråliga karaokeprogram och dessa är väl också värd någon form av underhållning.
Men som vanligt anser alla TV-krönikörer och experter att det är just det som fattas i dagens Bingolotto. Och tyvärr, i den värld vi lever i, så är just det en av anledningarna till att programmet numera är på väg mot sin svanesång. Just i den frågan har Leif ”Loket” Olsson gått åt bra åt TV 4. En föryngring av Bingolotto helt bortkastat. Är det någon som på fullaste allvar tror att ett bingo- och lotteriprogram skulle locka ca 1,5 miljon tittare i åldrarna 18-30, oavsett hur mycket Rix FM-skval man spelar där? Sen när blev bingo ett ungdomsnöje på hög nivå?
TV 4 tycks inte ha en susning om vad man ska göra med programmet. Att man lade Bingolotto i TV4+ tyder på att inte ens kanelens chefer själva tror på programmet längre. Men varför man då inte bara lägger ner programmet kan man fundera. Av kompensation för de föreningar som trots allt byggt upp hela sin ekonomi kring lotterna? Tveksamt, TV 4 har ju inte gjort sig känd för att ha samveten förut så varför skulle de ha det nu...? För att man ändå tror att programmets popularitet en dag ska vända? Knappast, man kan inte vara så naiv, inte ens på TV4. Av nostalgisjäl? Möjligen, men det brukar inte hindra en TV-kanal från att lägga ner program ändå. Men likväl, när nu Rickard Olsson ledsnat på nerpushningen av programmet och gått till SVT, så försöker TV4 rädda programmet med att hitta en ny programledare. Lycka till! Till alla förvåning vill ingen leda programmet. Ett program som tappat nästan alla sina tittare och som ligger på TV4s B-kanal på en sändningstid då alla ändå tittar på de betydligt mer hypade mainstreamprogrammen i SVT och 4:ans moderkanal. Vilken välbetald programledare vill då i kändishysterins tidevarv sitta och för 100 000 personer halvintresserade och sända?
Går Bingolotto i graven så beklagar jag dock. Det är ett program som behövs för spridningen av olika former av underhållning för alla åldrar i Sverige och som ändå satsar på en del av Sverige som idag annars lämnas vind för våg av kommunerna, föreningslivet. Samtidigt så förvånar det inte. Och någonstans så tycker jag att det är ärligare av TV4 att hellre lägga ner det och ge upp än att sitta och låtsas behöva ett program som man själv sen länge ändå tappar tron på.

/JS08

Bloggtoppen.se


 #
Sundsvalls ekonomer varnar för byggnadsplanerna
Stafrin | 22 April, 2008 20:18
Nu har notan kommit för vad byggnaden av nöjesfältet Sundsvall kommer att kosta. Samtliga projekt, som ny stadsdel, bro över fjärden, teater- och kulturhus, äventyrsbad och mycket mer kommer att kosta 1,3 miljarder kronor. Det skulle ge ökade kostnader på 110 miljoner kronor i åtskilliga år framåt. Och nu har också ekonomiavdelningen på Sundsvalls Kommun börjat reagera och anser att kommunen inte har råd med allt detta. Framför allt med tanke på att kommunen inte precis var multirik sen tidigare. Borgarna skakar på huvudet, Sundsvalls befolkning skakar på huvudet och kommunens egna ekonomiansvariga skakar nu också på huvudet åt Anita Bdioui, stans hövding, och kommunens storhetsvansinne. Så det blir ytterst intressant den 13 maj då kommunalfullmäktige presenterar sin budget för året. Hur ska detta gå ihop i praktiken undrar vi alla!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Visa mer uppskattning till sköterskorna
Stafrin | 19 April, 2008 23:10
På måndag går Sveriges sjuksköterskor ut i strejk om högre lön. Och ena sidan är det ett yrke där man verkligen får hoppas att tredje man inte blir drabbad av det. Men så är det en strejk som är rättfärdigad. I många år har lönerna inom vården debatterats och varit låga. Jag menar, vi snackar om folk som har som yrke att försöka rädda våra liv och hålla oss levande. Nog borde dessa vara värd lite mer uppskattning än de har idag.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Wibes avhopp – en förlust för EU-debatten
Stafrin | 17 April, 2008 19:12

Så hände det till sist, det jag trodde skulle ske för ett bra tag sen. Socialdemokraternas starkaste EU-nej-sägare Sören Wibe avgår ur partiet. I samband med Vaxholmsfalletoch Lavalldomen så har Sören Wibe till sist fått nog och säger sig ”vägra spela med i partiledningens politiska hyckleri”. I partiets översta topp drar man nog säkert en lättnadens suck för EU-kritiska socialdemokrater verkar mer ha framstått som ett nödvändigt ont de senaste åren och Göran Persson har mer järnhand försökt tysta dessa. Däremot så har Sören Wibe varit en av de som bäst lyckats göra sin röst hörd och stå för sin åsikt även när det stormar. Men jag förstår att man till slut ledsnar, trots allt finns det en gräns. När det gäller EU så har det bevisats att vilka medel som helst är godkända för att stoppa de som försöker varna, bara för att få sin egen vilja igenom. Och fler blir de som går med i det politiska hyckleriet. Samtidigt är problemet att utan en klar nej-profil i partiet så minskar möjligheten än mer att kunna dra i handbromsen om man kommer med allt för dåraktiga förslag. Det är en förlust för debatten kring EU. Det är bara att hoppas att Wibe på något sätt är kvar i debatten mot EU, för det behövs. På DN 16 april kunde man läsa Wibes egen debattartikel om varför han lämnar det socialdemokratiskapartiet. Här finns den att läsa.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Musiken behöver mer kult och originalitet!
Stafrin | 15 April, 2008 22:28
Jag fick åter funderingar som jag har skrivit lite om förr, men som jag ändå tycker tål att nämnas igen. Jag satt och lyssnade igenom några inspelningar med Fatboy Slim, Apollo 440, The Avalanches och andra artister som gjorde låtar som stack ut från det slätstrukna mainstream som spelades överallt. Låtar som:
- The Avalanches "Frontier psychiatrist" (kanske den sjukaste låt jag hört)
- Fatboy Slim "Because we can"
- Apollo 440 "Stop the rock"
- Sash! "Intercontinental invaders"
Låtar som trots sin egentligen okommersiella stil ändå fick folk att med ett leende låna sitt öra till den.
På 70- och 80-talet var vi också begåvade med låtar som stack ut ordentligt och som gjorde att man blev glad åt att höra den. Inte för att den nödvändigtvis var en skickligt gjord och bra låt och den var garanterat än mindre kommersiell än låtarna ovan. Men de vågade göra något som inte fanns i andra låtar.
- Erki Tosavainens underbara svenska discomassaker på Neil Sedakas "Oh carol" från 1972
- Leena Skog och Anders Näströms respektlösa tolkning av"Je t´aime" som skulle fått Jane Barkin och Serge Geinsbourg att rodna som tomater.
- På tal om Leena Skog, hennes sköna version av Arne Quicks klassiker "Rosen", betitlat "Svaret från rosen".
- Eller Kieslowsky & Fiskes engelska version av just "Rosen".
Var finns de som vågar göra såna låtar idag? Låtar som vågar sticka ut och som är gjord med glimten i ögat eller med finess och lite lekfullhet. Idag är allt så inställt på att låta exakt lika hela tiden. Ve den artist som vågar sticka ut och göra något udda. Ska man sälja, och det ska man annars har man inget i musiken att göra, så ska man låta som alla andra. Det ska passa Rix FM eller P3, inget snack om saken. Detta gör att vi får en slätstruken musikvärld som man gäspar åt och rycker på axlarna åt. Jag efterlyser här lite originalitet i musiken. Big Beat, som kom i slutet av 90-talet, kanske anses som ute idag, men det gav oss låtar som stack ut, som var intressanta och totalt oförutsägbara. Och 70-talets dansbandsvåg och 80-taletsschlagermusik kanske på sina ställen inte lät bra eller vackert. Men man vågade sticka ut hakan på ett annat sätt och gjorde något som ingen skulle glömma, även om man försökte. Det finns något som både vi och musikbranschen helt har glömt bort: Musik måste få vara roligt också, inte bara en gravallvarlig kassakossa som ska stå där och dra till sig pengar. Annars finns risken att vi snart knappt orkar bry oss om musik längre. Ge oss lite kult, ge oss lite humor och ge oss lite big beat. Musiken behöver desperat lite nya färger och originalitet!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Mysteriet Schulman
Stafrin | 11 April, 2008 22:38
Det finns en mängd varelser i kändis-Sverige som man bara häpnar över. Inte för att de gör något speciellt bra eller för att de är speciellt dåliga, utan helt enkelt för att man inte riktigt förstår vilka de egentligen är och hur de har kommit dit de är. Charlotte Perrelli har jag berört tidigare. Linda Bengtzing är ett annat fall. Men ett stort frågetecken för mig är Alex Schulman. Vem är han? OK, jag menar inte ordalagt, jag vet att han är en trendbloggare på Aftonbladet och jag har sett honom på TV och så vidare. Men vad har gjort att Alex Schulman är den mannen som alla talar om och som syns överallt? När jag såg hans namn första gången för några år sen så tänkte jag att det var någon låtsaskändis som alla ungdomar tyckte var ball. Men var än man ser i medierna nu mera så står hans namn överallt och jag kan inte fatta varför? Vad gör Schulman till en sån "viktig" person?
- Han skriver bloggar. Jaha? Det gör jag och nån miljon till med och vi har inte ens en tredjedel av hans läsekrets.
- Han skriver i Aftonbladet om vilka som är inne och ute i kändisvärlden, vilket får mig att tänka på en annan mupp i samma fack som för 15 år sen gjorde samma sak i samma tidning, Tom Hjelte. Han blev känd bara genom att han kunde delge sina åsikter om kändisar i Sveriges största tidning. Nu var Hjelte anställd på AB som journalist till skillnad mot Schulman, men ändå. Det var ju inget kvalificerat jobb precis, mer än att välja vilken kändis man vill vara mest kompis med denna vecka.
- Han driver en humorsajt på internet med brorsan. Jaha, kul, kul. Men det känns inte som ett jätteviktigt och stort jobb.
- Han är programledare på TV 8 i en dokussåpa om bartenders, OK, möjligen.
- Han är trendig, har rätta kontakterna, använder de rätta medierna och går på de rätta klubbarna i Stockholm. Det kan man komma långt med idag.
Men vilket som så är det intressant att fundera över varför en man som egentligen gör så lite viktigt blir så stor och syns överallt. Så frågan är alltså; Vem är Alex Schulman? Vad vill han oss? Och kanske viktigast, varför är vi så intresserade?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Visst hör OS och politik ihop!
Stafrin | 07 April, 2008 14:50
Aldrig har väl någon OS-eld haft en vingligare färd till sitt slut mål än denna. I Paris så släktes elden. Jag var på väg att skriva en spaning och fråga om varför, om man nu vill stoppa denna färd, inte bara går fram med en brandsläckare, men det behövdes inte. Denna fråga om OS i Kina har verkligen delat befolkningen. Åsikten om själva OS-karnevalen skrev jag i en spaning för några veckor sen och åsikten står kvar. OS är i Kina, ingen kan stoppa det eftersom för mycket pengar är involverad i allt. Men jag blir lite förbryllad när jag läser hur många säger att man inte ska blanda idrott och politik och att OS är underhållning, inte politik. Maken till naivitet har sällan skådats. Politik betyder ordalagt "det som rör staten" och om inte de pengar som idrottsrörelsen drar in rör staten på något vis så är det något fel. Idrott är bland de mest kommersiellt framgångsrika kassakor vi har, inte minst exportmässigt. Lägger man dessutom OS i Kina så är det ofrånkomligt att politiken dras in. Och politik har genom åren alltid följt idrotten, inte minst OS, för OS är en gigantisk PR-evenemang och man har alltid varit rädd för att detta ska användas till fel sorts PR. Minns Berlin-OS 1936, minns München 1972 eller Moskva-OS 1980. Men nu var det så pass länge sen som något allvarligt politiskt hände och pengarna har bara rullat in. Vi är kanske så bortskämda att vi tror att det är lugna gatan numera. Plötsligt knackar verkligheten på dörren och får oss att inse att OS faktiskt är en del av alla samhällen i hela världen.
Men det är också så att pengar och moral har aldrig gått hand i hand. Det finns gigantiska pengar i OS och då spelar det ingen roll om man lägger OS i Kina, USA eller Sverige. Moral kan man inte tjäna pengar på. Så det spelar ingen roll hur många som än vill släcka elden, om Norge eller Sverige bojkottar invigningen eller om något sker vid själva spelen, OS ska gå i Kina och Kina kommer att presentera sig själv med världens största och vackraste kulisser som döljer en otäckare sanning. Detta får man inte glömma genom att sätta skygglappar med OS-ringar på, för det är definitivt politik.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Skolproblemet är djupare än man vill se
Stafrin | 07 April, 2008 00:10

I veckan så var skolministern och folkpartiledaren Jan Björklund här i Sundsvall och talade med skolor, rektorer och lärare. Vad han skulle göra det för vet jag inte för det mesta som han tycktes vilja säga var att det är skolornas eget fel att det ser ut som det gör och att kommunerna har ett styvt jobb framför sig. Åter kan man ställa frågan; blir den svenska skolan verkligen bättre bara genom att dra åt tumskruvarna på eleverna för just nu verkar det vara den enda lösningen som nämns. Visst, vi har en skola som är långt ifrån sorterad och bra och på något sätt måste man få ordning. Tidigare har nämnts idén att tvinga eleverna att bara prata svenska, vilket jag har sågat i en tidigare spaning. Kalla mig gärna tråkig, men jag är en sån människa som tycker att man måste titta längre än näsan pekar efter lösningar och tänka lite när man söker problemet. Men det är något typiskt svenskt med det, att hitta den lättaste lösningen och sen surfa på den. Vi har fått tonvis med undersökningar i tidningarna om att elever och ungdomar i dag mår dåligt, lever med depressioner och till och med har självmordstankar. Samtidigt har vi också en skola där fler och fler går ut skolan med ofullständiga betyg och där våld och mobbing ökar. Lägg detta till ett samhälle som mer och mer går ut på att själv ha det bra och strunta i andras problem. Ett samhälle där det viktigaste är att vi tjänar pengar, köper vår lyx, festar och vill slippa allt ansvar. Jag personligen tror att det ligger ett samband mellan detta och att många barn och ungdomar hamnar i kläm i dagens samhälle utan att politiker och föräldrar kan/vill se. Ett sånt problem löser man direkt inte genom att ställa mer krav på eleverna. Många ungdomar idag behöver hjälp i skolan, men kommer dessa att få det i en skola med större krav? Knappast av Alliansregeringen i alla fall.
Samtidigt så kan man fundera också på vad Björklund vinner på med att lägga skulden på kommunerna och sen rycka på axlarna. Här i Sundsvall så kommer hot om skolnedläggningar nästan varje månad och ca 200 lärartjänster ska bort från de kommunala skolorna. Kommunerna själva skyller på friskolorna, men detta är enligt mig medvetna strategier från kommunernas sida. Man lägger ner skolor för att successivt låta friskolorna ta över allt ansvar. Kommunerna vill inte lägga pengar på skolorna, för dessa behövs till byggen av nya attraktiva stadsdelar, teaterkvarter och nya lyxhus. Men man kan ju inte säga rakt ut att ”vi behöver pengarna till andra saker”, och då är det lättare att lägga skulden på friskolorna och lägga ner bit för bit. Hur ska man sätta press på kommunerna när dessa inte ens är intresserade att betala för en vettig skola.
Friskolor på papperet kan låta bra. En skola med ordning där den ekonomiska vinsten gör att man måste ha ordning och reda. Och visst finns det inte bara nackdelar och jag ska inte klassa ner på dessa nu. Men det skapar en viss skillnad, där vissa barn går en proffsskola skapad av pengar, medan andra får gå i en skitskola som kommunerna struntar fullkomligt i för att man behöver en ny lyxig stadsdel att flasha med. Och hur det ska ge ett bättre samhälle för barnen förstår inte jag. Men tydligen Jan Björklund.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Kan jag bli AMS-chef?
Stafrin | 03 April, 2008 23:36

Sven-Otto Littorin sparkar AMS-chefen Bo Bylund och försäkrar att det inte ligger några politiska motiv bakom. Jo, tjenare. Alliansen kritiserade valet av Bo Bylund från början och Littorin säger dessutom att det handlar om omorganiseringen av Arbetsförmedlingen, som i allra högsta grad är politisk. Frågan är bara, nu när regeringen tvingar folk söderöver och söka jobb som man egentligen inte är kvalificerad för; bör jag nu söka jobbet som nu AMS-chef? Eller hänger det på vad man anser om regeringens nuvarande arbetsmarknadspolitik? Ja, då kan jag nog inte söka jobbet på grund av politiska motiv. Som det ju inte alls handlar om…

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

En trädgårdspolitikers fall...
Stafrin | 01 April, 2008 22:55
Ett av de SMS-citat som finske utrikesministern Ilkka Kanerva ska ha skickat till strippan Johanna Tokiainen får väl räknas som något av de hittills bästa i år:
"Har du hållit din trädgård i skick?"
Fast alla passar uppenbarligen inte som trädgårdsmästare...hrrmm

/JS08

Bloggtoppen.se
 #