Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Hur vinner politikerna förtroende efter FRA-debatten?
Stafrin | 29 Juni, 2008 19:47
I maj kunde man höra (och läsa i denna blogg) i nyheterna om partikrisen, hur inga nya medlemmar tillkommer, medan allt fler hoppar av och fler och fler väljer att inte rösta. År 2025 kunde fem av riksdagspartierna vara ute ur riksdagen. Den som trodde att partierna hade läst och lärt sig något av detta trodde fel. FRA-debatten var nog ur den synvinkeln kanske det största misstaget man någonsin gjort. Man behöver fler ungdomar som vill gå med i ungdomsförbunden och sen satsa på politiken, men hur ska man få det när man i denna debatt totalt kört över ungdomsförbunden, som i de flesta fall här tycker tvärt emot moderförbunden, även inom Allianspartierna? Hur ska man lyckas få en ung människa att våga satsa politiskt om man nu fått bevis på att han ändå inte får tycka som han vill utan hotas med utfrysning, mobbning och uteslutning om han inte håller med ledningen? Och hur ska man få fler att våga gå och rösta, när riksdagspolitikerna redan har bevisat att man inte bryr sig alls om vad väljarna säger och vill i någon fråga? Förtroendet för politik och politiker är nu nere i rekordlåga siffror, gapet mellan makten och folket är rekordstort och detta kommer göra att partierna tappar allt mer i medlemmar och väljare och att soffliggarantalet, eller de som röstar blankt, kommer troligen att vara rekordhögt till 2010, för att inte tala om EU-valet nästa år. Alternativt så har man gjort en annan tabbe. För om riksdagspartierna till 2010 har planerat att försöka få Sverigedemokraterna utanför ”klubb 4 %” så har man nu misslyckat. Istället har man lyckats att ge Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna det vapen partiet mest av allt behövde för att komma in i riksdagen: Missnöje! Demokratin i Sverige (eller i Europa) känns just nu långt borta och allt som hänt den senaste månaden, både folkomröstningsdebatten i EU, FRA-debatten i Sverige, efterspelet till den och debatten inom EU att registrera bloggare, kommer inte att förstärka den. Partierna har en uppförsbacke stort som Mount Everest för att vinna tillbaka folkets förtroende och just nu försöker man inte ens titta på backen. Grattis politiker, ni har gjort bort er på många av de viktigaste punkterna inom politiken!

/JS08

Bloggtoppen.se

 #
Ett orenligt tips mot smuts
Stafrin | 23 Juni, 2008 19:33
Jag var för ett tag sen på museet här i stan och fick ett tips hur man kan klara sig om någon klagar på ett smutsigt hår eller en smutsig lägenhet. Enligt den engelska socialantropologen Mary Douglas så är smuts en fråga om VAR, inte VAD. Att smuts enbart är saker som är rätt saker på fel ställe. Alltså kan man säga:
"Vadå? Det är ju bara vanlig hygglig materia som behöver omdistribueras till sin ursprungliga lokalisering."
Minns detta när svärföräldrarna, flickvännen eller mormor kommer på besök och se om dom köper det.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Ge Federley en Oscar
Stafrin | 19 Juni, 2008 20:14
Vart är vi på väg någonstans egentligen? Omröstningen om FRA-lagen i riksdagen igår var inget annat än ett borgerligt apspel! Först tillverkar man ett kränkande förslag, sätter partipiskan på sina medlemmar med orden: rösta ja eller försvinn ur partiet, när det ändå finns tvekare så drar man tillbaka det, putsar upp det lite med bonvax och röstar själva igenom det två timmar senare. Visst är det skönt med sann och äkta DEMOKRATI! Och vilken upputsning. Datainspektionen får lov att höja sitt finger om FRA går lite för långt, vilket ju inte hjälper eftersom skadan då redan är skedd och FRA knappast lär bry sig.
Ge Fredrick Federley en Oscarsstatyett. Den förtjänade han igår efter sin teater i medierna där han grät förtvivlat efter mamma i tidningarna och sen med ett flin röstade igenom lagen på eftermiddagen, allt i äkta "Dallas"-stil. Han har ju också namnet för att passa i Hollywood. Hans bortförklaring är också värd ett pris där han förklarade att han "var aldrig helt emot lagen, bara kritisk". Han ogillade alltså inte förslaget, han bara inte tyckte om det! Tjena Bill och Bull!
Ett riktigt pris ska folkpartisten Camilla Lindberg ha som struntade fullkomligt i partipiskan och röstade efter hjärtat. Kul att se starka riktiga politiker, även om hon råkar tillhöra Alliansen.
Men det vi såg igår var inte demokrati och frågan är om demokratin verkligen finns i Europa, med EU som nu försöker tvinga Irland att ändra sin folkomröstning om Lissabonfördraget istället för att acceptera faktum och med en svensk regering som går bakom ryggen på hela folket och riksdagen. Gemensamt har dom att man inte är intresserad av vad folket vill utan bara av vad man själv kan tjäna på det och försöker komma undan andras åsikter och regler. Visst lite av politikens affärsidé, men sällan har det varit så öppet som nu. Kul ska det bli i alla fall och se hur detta påverkar valet 2010 och opionssifforna, ty vi har något som få har, men inget vi svenskar är stolta över.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Avlyssningslagen - ett demokratibrott!
Stafrin | 17 Juni, 2008 20:09
Om 48 timmar kan demokratin i Sverige vara hotad. Låter jag överdriven? Möjligt, men jag kan inte tolka ett godkännande av avlyssningslagen, där FRA kommer att få avlyssna samtal och kontrollera alla svenskars mail, på annat sätt. Detta är ett förslag som inte ens USA eller England har. Som inte ens SÄPO eller flera instanser inom EU godkänner. Det är ett förslag som nästan kastar oss i samma linje som Kina. Staten ska kolla sina osyldiga medborgares telefonsamtal och mail.
"Det är för vår egen säkerhet", säger försministersministern och alla andra moderater. Men ingen tror på det i Sverige, framför allt eftersom man också sagt att "FRA inte alls ska granska ALLA svenskars samtal och mail". Och hur man då ska gripa en terrorist om man låter flera personer slippa igenom kan man ju diskutera.
"Vi finns för svenska folket och tänker inte alls läsa folks kärleksbrev", säger FRA och Alliansen försöker lugna med att det inte kommer att bli något missbruk av detta. Fel igen. FRA har redan avlyssnat oss i 10 år utan att vi varken vetat eller godkänt det.
Man tycks vara fövånad här att de kritiker som finns inom Allianspartierna tänker gå emot sin övertygelse och rösta ja trots allt. Det har talats om att det skulle fälla regeringen eller till och med uteslutning av medlemmar som går emot. Snacka om demokrati! Men partipiskan har väl vint förr i partierna kring kontroversiella frågor som partitopparna velat få igenom. Fråga Göran Persson...
Intressant är att det alltid är vänsterfalangen och kommunisterna som fått motta alla former av hot och kritik för att med statens hjälp vilja styra folket och nu är det högerregeringen som genomför detta. För för mig är det att styra folket. Jag har inget att dölja, men det är inte alls det som det handlar om. Det handlar om integritet, det handlar om kränkning och framför allt om frihet. Alla har rätt till ett privatliv och få göra vad man vill utan att någon kontrollerar en. Men idag ska vi övervakas med kameror överallt, med registering här och där och nu med avlyssning av telefon och läsning av mail. Det låter tryggt om man säger att det är för att skydda oss, men mot vad? Man kan tycka att det är att överdriva att ta upp om vad som kan hända om fel person skulle råka använda på ett annat sätt och att varna för att avlyssning kan komma att användas i diktaturssyften, men betänk då att för 15-20 år sen var detta en omöjlig tanke och ansågs då som att överdriva.
För mig är det alltså ett brott mot demokratin detta förslag och jag skäms som svensk över det. Ett beslut tas som inskränker på människans privatliv, som tas bakom ryggen på folk och med skumma metoder och som SÄPO och politiker utomlands skakar på huvudet åt. Jag hoppas för riksdagsledamöternas skull att vi normala svenskar inte en dag behöver att grovt ångra detta beslut en dag för då kan det vara för sent att ändra det. Plötsligt vandrade George Orwells ande just genom svenska hem...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Varför sitter vi och tittar på?
Stafrin | 16 Juni, 2008 20:43
Vad håller på att hända med oss svenskar? Jag vet att vi inte direkt är de mest protesterande, demonstrerande eller engagerande folket i världen, men det här börjar bli löjligt. Varför gör vi inget? Nästan varje vecka kommer det upp nya idéer från Alliansen som kränker eller trycker ner vanligt folk i grunden. Man skyller på olika händelser i världen och samhället så som terrorism och fusk av bidrag, men sluggar vilt omkring sig som en paranoid exstacypåverkad våldsman och struntar i vem man träffar. Varför sitter vi bara stilla och tiger?
- Vi får inte längre bli sjuka utan att straffas hårt ekonomiskt, men vi sitter och tittar på.
- Vi kan inte bli arbetslösa utan vi ska straffas och kränkas, men vi sitter och tittar på.
- Vi får se skola och samhälle delas upp i ett A- och B-lag där eliten belönas och de andra glöms bort, men vi sitter och tittar på.
- Kommunerna lägger pengar på onödiga nöjesattraktioner och lägger ner skolor istället på att få sin kommun att fungera, men vi sitter och tittar på.
- Vi får inte folkomrösta om vår egen framtid, i EU som vill göra så att vi helt förlorar möjligheten att vara med och påverka, men vi sitter och tittar på.
- För att inte tala om att vi snart också kommer att bli avlyssnade, kollade och övervakade av FRA vad vi än gör, men vi sitter och tittar på.
Visst, vi är inte eniga i allt, men i många frågor så har undersökningar gjorts som visar på att en stor del av folket tycker helt annorlunda än regeringen så frågan är; Varför sitter vi och tittar på? Varför går vi inte man ur huse som vi gjorde i demonstrationen mot Irakkriget 2003 i åtminstone EN fråga? Vill vi kontrolleras och styras eller är det bara så att vi har givit upp? Att riksdag och regering inte lyssnar på oss och struntar i våra åsikter beror på att de vet att om de ignorerar och gör som de vill ändå så kommer vi ändå att acceptera det och anpassa oss. Ska det vara så? Det verkar som att alla helt har glömt bort att det är vi själva som påverkar och bestämmer över vår egen framtid. Vi köper istället en platt-TV, slött tittar på "Idol", festar och läser i Aftonbladet om Charlotte Perrellis separation. I andra länder demonstrerar man högljutt och skriker. Men någon gång måste vi väl dra en gräns. Och den avslutande frågan är förstås; är det för sent då eller kan vi ta tillbaka vårt samhälle? Skärpning svenskar! Det är dags att vakna nu!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Demokrati enligt EU
Stafrin | 13 Juni, 2008 20:11
"Yes! Yes! Yes!", var mina första ord när jag satt i bussen och hörde om Irlands nej till Lissabon-fördraget. Men det var bara en tillfällig glädjeyttring. Jag vet ju att EU kommer att ändra fördraget, igen och igen, byta namn på det och göra det än mer obegripligt för folket, ända till dess de får igenom det. Vi kommer inte undan. Har Europas ledare bestämt att EU ska vara en stat så blir det så! Oavsett vad vi vill.
För mig är det dock total gåta HUR EU kan kalla sig för en demokrati?! Internetundersökningar brukar jag normal inte sätta något värde i, men när 3-4 stycken visar samma resultat, att folket VILL ha fler folkomröstningar och ha en chans att påverka mer, så borde ju det vara en signal även till riksdagen att ge folket vad dom vill ha. Men EUs regeringschefer är så fega och rädda att de inte ska få ha sin makt i fred, att folket ska förstöra deras planer, att de vägrar låta sitt folk få bestämma om sin egen framtid. Så fort Sverige röstade nej till euron så var det stopp. Inga fler folkomröstningar i Sverige inte. Det är säkrast så. Vi svenskar är ju för korkade för att förstå vad allt detta innebär. Så fort fransmännen satte P för det förra fördraget så fick den franska regeringen kalla fötter Och drog in möjligheterna till ny folkomröstning av Lissabonfördraget. Tillfälligheter? Knappast! Och detta kallas för demokrati... enligt EU! Folkstyre! Nu blev det nej, men förr eller senare kommer fördraget gå igenom, under annat namn, med annan klädsel, men med exakt samma innehåll. Och vi sitter och leker med. EUs politiker styr oss och våra liv och vi tittar på och tycks acceptera detta. Ska man skratta eller gråta. Eller bägge?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Guldyra för en gruppspelsseger?!
Stafrin | 11 Juni, 2008 19:44
Allvarligt, läser man framsida och löpsedel på tidningarna idag så kan man tro att vi redan vunnit EM-guld i fotboll. Vi vann EN match, den första, i ett GRUPPSPEL! Nu är mitt intresse för detta EM lika med noll, men detta tyder på att det nog kan bli en lååååååång mediasommar!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Vad vill egentligen Vänsterpartiet?
Stafrin | 08 Juni, 2008 20:23
Idag avslutades Vänsterpartiets kongress och detta i dyster stämning. Opinionssiffrorna pekar på att man har huvudet nätt och jämt ovanför riksdagsnivån. Vänsterpartiet har ett problem att tackla och det är samhället. Man är knappast riksdagens mest kommersiella parti i en ultrakommersiell tid. Samtidigt så är problemet också att man hamnar allt med i skymundan för att man inte vågar ta ställning i endera frågan som kommer upp. Man tar inte strid tillräckligt i medierna och man visar inte upp en politik som visar på vad man egentligen vill. Man har egentligen världens chans, när man ser hur illa låginkomsttagare, arbetslösa och sjukskrivna behandlas av Alliansen och Socialdemokraterna inte gör en bråkdel av vad de borde för att förhindra detta, en chans att ryta i och skapa en väldans liv. Man skulle kunna vara ett alternativ som heter duga. Men man sitter mest och petar i småsaker, hur man ska ställa sig i nedladdningsfrågan och om man egentligen vågar gå i klinch med socialdemokaterna eller inte. Det är dags för Lars Ohly och Vänsterpartiet att ta ställning. Vart står man? Vad vill man? Hur tacklar man Alliansens politik? Folk idag ser Vänsterpartiet fortfarande som ett råkommunistiskt parti för att man inte lyckats visa på något alternativ och en politik som gör att folk känner igen partiet. Inget parti löser opinionsproblem genom att sitta som en mus i ett hörn och räcka upp handen. Det är dags för Lars Ohly att lägga korten på bordet och våga spela lite, för annars är vi ett parti mindre i riksdagen.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Att vara stolt svensk eller inte...
Stafrin | 06 Juni, 2008 20:58
Nationaldag. När man ser hur arbetslösa i Sverige straffas med sänkt ersättning och motas allt mer vid dörren till många företag, hur Sverige straffar och sänker ersättningen för sjuka som får söka socialbidrag, hur den svenska kulturen bryts ner allt mer och förytligas, flera städer lägger ner skolor för att bygga stora skrytbyggen, hur många svenskar idag allt mer egofieras och tänker mer på sitt eget väfinnande och mindre på andra, hur underhållning i svenska medier idag går ut på att förnedra och bryta ner andra människor och hur man vill visa upp i skolan att några är mer värda än andra så undrar jag egentligen hur stolt svensk jag egentligen är denna nationaldag. Motivationen att stå med ett flin och vifta med en svensk flagga sjunker onekligen.
Samtidigt så sitter jag vid en härligt solig hamn på en trappa och tittar på stora båtar och modellbotar som åker i det glittrande vattnet, familjer och kärlekspar som solar sig och har picknick och skön jazz som spelas bakom mig. Då känner jag mig trots allt lite stolt som svensk.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
En vacker men unken kampanj
Stafrin | 02 Juni, 2008 20:09
I Aftonbladet idag, och alla de flesta tidningar, så skriver man spaltvis om den hotande pressfriheten eftersom det har dykt upp förslag bland riksdagsmän om förbud mot sexistisk reklam, att polisen inte ska få ge information ur förundersökningar, kända personer inte ska få fotograferas utan medgivande och företag ska få skadestånd vid negativ publicitet. 60 % av riksdagens ledamöter är för såna inskränkningar och i viss mån kan det förstås låta skrämmande. Det största hotet är förstås vad som hindrar att man går ännu längre om man skulle rösta igenom ett sånt förslag. Yttrandefrihet, som vi känner till den, är en självklarhet i vår del av världen att man lätt tror att man kan tumma liten bit av den i taget till dess att det är för sent. Att man sen använder tydliga svepskäl till höger och vänster för att få dessa förslag att låta vettiga gör ju inte saken bättre. OCh flera dessa är ju helt omöjlig att kunna kolla och hålla reda på vilket gör det lätt för politiker och makthavare att kunna tolka dessa till sin fördel lätt. Jag menar, det är jättebra att man försöker få ett allt mindre sexfixerat samhälle, men vem bestämmer vilken reklam som är tillräckligt sexistisk för att det ska vara olagligt? Eller vem bestämmer när ett företag är för lite kränkt för att få skadestånd? Sen kanske andemeningen i att kända personer inte ska få fotograferas utan medgivande kanske är bra, att även dessa ska behandlas som människor någon gång i sina liv, men det håller inte att sätta ett förbud på det. Och hur lång tid tar det innan man har satt munkavle på oss - bloggarna? Så en del av denna aktion är inte helt fel.
Samtidigt kan jag tycka att det är lite att kasta sten i glashus av framför allt Aftonbladet, om man nu bortser från det faktum att man drar på som om någon journalist redan satt inspärrad för sin åsikt i Sverige. För mig har Aftonbladet alltid haft en stämpel att man själv försöker påverka läsarna att de alltid har rätt och tycker någon annorlundare så försöker man tona ner det så mycket som möjligt. Demokrati var ordet.
Och att detta tas upp i en tid då samma tidningar hellre skriver om vem i "Let´s dance" som ligger med vem istället för att ta upp mer väsentliga problem som rasismen i samhället eller de arbetslösas problem gör ju inte detta mer seriöst.
Dessutom är det ju också lite att man försöker snarare att rädda sin egen upplaga och sin rätt att tjäna pengar snarare att skydda det fria ordet och människans rätt till yttrandefrihet.
Man kan ju undra om vi verkligen har den yttrandefrihet i dagens samhälle som man predikar om. Politiker sätts med munkavle titt som tätt, inte minst om EU, på flera jobb så förväntas man ha rätt åsikter om man ska få ha kvar sitt jobb och, som sagt, flera åsikter tystas ner i medierna för att den åsikten är inte tillräckligt säljbar.
Som sagt en vacker tanke och ord som delvis är bra har jag läst, kampanjen är nog nyttig, men den känns lite unken här och var och inte till 100 % seriös.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Bra debattartikel om sjukskrivningsändringarna
Stafrin | 02 Juni, 2008 20:06
En mycket bra debattartikel av en anynym handläggare på försäkringskassan angående de förändringar i sjukförsäkringen som man röstar om i riksdagen på onsdag och som börjar gälla redan 1 juli. Det bevisar vilka sorts människor som Alliansregeringen vill ha i vårt land. De perfekta, utan fel, utan krämpor, de som inte käftar emot och som har pengar och finaste klass.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #