Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Att engagera sig eller inte engagera sig...
Stafrin | 27 Juli, 2008 20:03
Det är sommar och det är sol. Och vi engagerar oss i världsspännande saker! Till exempel varför Rapportankaret Rickard Palm har mustasch på i sändningen. Eller varför kronprinsessan inte kommer till Pridefestivalen. Eller en 17-årig bloggare med det dokussåpadoftande namnet "Blondinbella". Gäsp, jag orkar inte ens engagera mig i det. Det är för varmt för det.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Moralpanikens dilemma
Stafrin | 24 Juli, 2008 00:14
Ordet "Moralpanik" måste väl vara 2000-talets mest uttjatade och sönderanvändna ord. Jag tycker det verkar vara ett ord som används för varje gång man inte är nöjd med något som görs i samhället. Men det kanske behövs lite "moralpanik" ibland för att inte få ett samhälle som hoppar bungyjump ut för Kebenekajse jämt...?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Birsta - snart en egen kommun...
Stafrin | 21 Juli, 2008 23:19
På byggnadsnämnden på Sundsvalls kommun utesluter man inte möjligheterna till byggen av lägenheter och hotell vid Birsta (IKEA-området för er utanför Sundsvall). Katastrofalt, vad ska husvagnsförsäljarna säga när inga husvagnar kommer att säljas för semester vid IKEAs parkering? Samtidigt har företagare där sagt att det egentligen finns FÖR LITE företag i Birsta. Det får mig att börja undra när man slutligen bygger Birsta Kommun? Ingvar Kamprad blir vårt kommunalråd och fullmäktigemöterna hålls mellan sängavdelning och köksavdelning på IKEA. Fast och andra sidan kanske hotell behövs. Om Birsta ska bli ännu större så tar det väl några dar att ta sig igenom stället, till och med med bil. Men frågan är om verkligen "big is beautiful"? Tveksamt...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
FRA-lagen kan rivas upp!
Stafrin | 18 Juli, 2008 16:48
FRA-såpan rullar på. Sex folkpartikvinnor är beredda att skriva en motion och riva upp lagen innan den ens trätt i kraft. Den första tanke jag får är varför man i överhuvudtaget inte, Camilla Lindberg undantaget, röstade nej från början? Men om man lyckas så sätter det regeringen i ett intressant läge. Om man ger vika och river upplagen så försvagas regeringen i ställning ännu mer. Om man tvingar de sex att rätta in sig i ledet så visar man ännu mer folket och framförallt unga väljare och politiker att demokrati åter bara är tomma ord. Och om jag får sia så tror jag att det nu är för mycket tryck på regeringen för att de ska kunna behålla lagen och samtidigt inte försämra sitt läge än mer inför valet 2010. Valet är ditt Reinfeldt! Och hur du än vrider på korven har du ändan bak...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Hurra! LP-skivan lever igen!
Stafrin | 13 Juli, 2008 20:37
Det snackas mycket om LP-skivor nuförtiden. De är helt inne igen och köps som aldrig förr. Och det är något jag skriver med ett stort leende, som skivsamlare. När LP-skivan försvann i början av 90-talet var jag inte alls glad, framför allt då för att priset var så högt. Idag, ca 15 år senare, är CD-skivan på nästan samma prisnivå som då, trots att man snackade om att den kommer att bli billigare med åren. LP-skivor släpps även idag, men mest som samlarvärde. Per Gessle släpper mycket av sina plattor på både CD- och LP, men LP-skivorna har förstås dubbelt så dyrt pris som CD-skivan numera.
Sen under 90-talet så var det nästan skamligt att komma gående med en vinyl i handen (vilket dock inte hindrade mig för det...). Och under 2000-talet så har intresset alltså ökat stadigt.
Skivbolaget EMI försöker rida på vågen genom att försöka ge förklaringen att "folk idag vill ha musik till mer än att lyssna på i hörlurarna". Om det vore så ändå! Men tyvärr lyser det igenom att EMI mer försöker få LP-trenden att sprida sig till CD-branschen, som fortsätter sitt sorgetåg.
Nej, jag tror att orsaken till detta intresse är två saker, främst; Dels så har det alltid funnits ett intresse för de stora LP-omslagen. Ett snyggt skivomslag är i flera kretsar sedd som konst. Dels så finns det ett gigantiskt intresse för äldre musik idag, främst för att medierna själva inte gör mycket PR för aktuell musik, bara själva artisterna och att dagens musik är väldigt ytligt och innehållslöst. Och detta nostalgiska intresse för gammal musik får man bäst genom att köpa den i dess ursprungliga skick, på det format det kom ut, LP.
Sen kan man ju önska att det blir som EMI säger för oavsett vad skivbolagen gör och vill så är det så att med nedladdning, främst den lagliga som till skillnad mot den olagliga har massmedial PR och lovordande, så går en stor del av den nutida, och även den forntida, kulturskatten förlorad för framtida generationer som inte kommer att ha en susning om vad vi lyssnar eller konsumerar på idag. Och musik är mer värd än att vara bara vara en ytlig kassa ko.
Så jag gläds åt att LP-skivan är poppis igen och att det finns skivor på second handaffärer att gå till. Det finns mycket mer matnyttigt och nytt att upptäcka där än man kan tro, mer än det finns i dagens musik i alla fall.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Skattesänkningar räddar inte alltid, Reinfeldt
Stafrin | 12 Juli, 2008 20:00
Fredrik Reinfeldt är desperat. Opinionssiffrorna efter FRA-beslutet har inte sett roliga ut och ungdomsförbunden går bärsärkagång. Då slänger man in ett gammal pålitligt knep, sänk skatterna. Så långt det går. Och gärna för låginkomstagarna. Då tror Alliansen att allt har löst sig och man har fått syndernas förlåtelse. Men den här gången tror jag inte det. Det är rätt förutsägbart och en metod som inte funkar i alla väder. Jag tror/vill tro att folket kräver lite mer och tänker på mer än bara pengar. Konstruktiva och bra lösningar kommer inte i pressade lägen. För Alliansregeringen var Almedalsveckan en enda lång ökenvandring i motvind. Fast för Socialdemokraterna var Almedalsveckan de genomskinliga löfternas vecka, så vem vet...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Ge busschaufförerna bättre arbetssituation!
Stafrin | 08 Juli, 2008 22:21
I en tid när pengar är drivkraften för de flesta så kommer strejkerna och kraven på högre löner i ett. Och får ena yrkesgruppen högre lön så står nästa i kö och knackar på och vill ha. Så efter sjuksköterskorna och bussförarna väntar nästa yrkesgrupp i hallen. Därmed inte sagt att det är oberättigat, framför allt i busschaufförernas fall, även om busschaufförerna inte har samma prestationskrav som sjuksköterskorna. Här är det främst arbetssituationsmässigt som busschaufförerna gör rätt i att strejka. Det handlar om en yrkeskategori som stressas sönder, måste fråga om lov för att gå på toa och i flera fall inte ens för vettiga anställningsvillkor. Busschaufför blir man numera på mycket kort varsel. Har du ett körkort och är arbetslös kan arbetsförmedlingen peka på en busskörkortsutbildning oavsett om du är serviceinriktad och passande eller inte. För oss som åker blir det ofta felkörningar, förseningar, orimliga busstider och otrevliga bussförare. Och sett ur den synvinkeln så sympatiserar jag med bussförarnas strejk och förstår att man vill ha högre lön för det. Det märks också att arbetsgivarna med åren har blivit bra mycket tuffare i girighetens tid när det gäller hur man ser på strejkande arbetare. Numera så är det pajkastning i medierna och stenhårt nej till kraven, även i situationer där en förändring är ett måste. Som människan stressas sönder idag av företagare som tänker mer på den gigantiska vinsten än på de som jobbars hälsa så är det inte konstigt att folk till slut ledsnar och vill lägga av. Sen kan man diskutera om lönerna kan pressas upp hela tiden utan att ett bakslag till slut kommer i ekonomin. Då får man börja fundera på om det samhälle vi har är rättvist, i marknadspriser, i arbetsstandard, i löner och i människosyn, men den debatten kommer väl den också. Förhoppningsvis i tid. Till dess så hoppas jag på en snar lösning på busstrejken, med en bättre arbetssituation för de som ska ta mig runt i stan.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Vad vill Sören Wibe med Junilistan?
Stafrin | 06 Juli, 2008 20:54
När Sören Wibe lämnade socialdemokraterna så var det föga oväntat. Någon gång tryter tålamodet att sitta i det partiet och försöka vara ledare för en åsikt som partiledningen hela tiden försöker tysta ner. Frågan är bara vad Wibe väntar sig av jobbet som partiledare för Junilistan, som han valdes till idag? Han och Annika Eriksson ska försöka rycka liv i det tills nu rätt tysta partiet lagom till EU-omröstningen nästa år. Men vänta nu, vill inte Junilistan vara kvar i EU? Jo, det är just det! Och Wibe vill det inte, åtminstone var det hans åsikt under sin tid i socialdemokraterna. Annika Eriksson däremot står helt bakom partiets originalmotto: "Ja till EU-medlemskapet, nej till bygget av EU-stat", vilket inte är konstigt, eftersom hon ju varit med i partiet mycket längre än Wibe. Så hur detta ska gå vete gudarna. Partiet kan få medvind igen på en punkt, debatten om EU-fördraget och Irlands folkomröstning har visat på att anledningen att partiet kom in i EU-parlamentet, missnöjet med EUs toppstyrning, ingalunda har ändrats. Missnöjet finns fortfarande och växer. Men man har motvind i att man valt två nya partiledare bara ett år innan valet, en helt okänd person och en som är känd för att egentligen vilja annat med EU än vad partiet sagt tidigare. Det visar inte upp en bild på ett parti med ett tydligt budskap. Eller ett parti med ett tydligt ledarskap. Det visar upp ett protesterande enfrågeparti med en pytt-i-panna av åsikter i deras enda fråga. Och frågan är om det räcker för att vara kvar i EU-parlamentet. Jag tvivlar, men osvuret är bäst...

Roligast var kommentaren från EU-parlamentarikern Jan Andersson som i sin blogg "Europabloggen" talar om Wibes resa från vänsterkanten och höger ut, från Vänsterpartiet till socialdemokraterna till Junilistan. Och den är onekligen intressant att titta på. Lika intressant som den resa socialdemokraterna gjort från vänsterkanten och höger ut till idag. Fast den ena är mer öppen än den andra, nå, nästan i alla fall...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Bra krönika om FRA-debatten!
Stafrin | 03 Juli, 2008 19:37
En bra och tänkvärd krönika av Dan Josefsson om riksdagens FRA-politik finns i Aftonbladet. Läs och begrunda hur nästa val kan se ut.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #