Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Zandén och Gyllenhammar skapar trams!
Stafrin | 31 Augusti, 2008 21:34
Årets mest överdrivna debatt rasar. Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar försöker reda ordning i feministdebatten och lyckas bara att göra den än mer luddig. Först tänkte jag att detta är bara något trams, sen blev jag nyfiken och gick in och läste deras bloggartikel "Jämställdheten kväver oss!" och jag skrattade hela artikeln igenom. Jag funderade på hur de kom på den här idén. Klockan 03 hemma hos någon av tjejerna, vinflaskorna står uppradade och de diskuterar, lätt berusade, ämnet feminism och beslutar sig för att skriva en artikel på en blogg. Resultatet blir en text full med obegripligt svammel och krystade textrader där kontentan ska vara, någonstans, mannen är för svag, tjejer vill ha mer machomän. Mest uppmärksamhet har då raden där damerna tycker att det kan finnas en ömhet med ett slag övermunnen, vilket blir ännu mer korkat när dom precis därefter säger att det vill hjälpa misshandlade kvinnor... med ett försoningsknull. Givetvis ska man fördöma det faktum att Zandén och Gyllenhammar förordar kvinnomisshandel, men jag tycker ändå att det är en bedrift att man ens ids ta detta på allvar med tanke på artikelns sammansättning. Framför allt Aftonbladet som försöker ivrigt gräva fram några som instämmer i texten och hittar Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren och Paolo Roberto. Yeah! Nu blev artikeln genast mycket mer seriös!
När det gäller debatten om hur mannen ska vara av idag så varken ids eller vill jag ta upp det. Jag lever efter att man ska vara sig själv och inte som någon annan. När det gäller jämställdhetsdebatten kan jag instämma att det har lite gått överstyr, som när "Bara bröst" går runt och förordar topless på badhusen eller när man måste ha en kvinnlig figur på övergångsskyltarna. Visst måste det finnas fysiska skillnader mellan män och kvinnor. Men det är en helt annan debatt och har inget med att visa ömhet med en smäll på käften. Och att med en flummig bloggartikel försöka locka fram stenåldersmänniskor är inte seriöst för fem öre. För att inte tala om att tala om misshandel av kvinnor som en kärlekshull handling. Jag hade nog rätt från början ändå... jag säger som the late great Carl Lidbom hade sagt: Det är trams!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Melodifestivalen har fått hybris...
Stafrin | 27 Augusti, 2008 13:31
En intressant artikel i Aftonbladet om Melodifestivalens nya framtid, intressant mest för E-types kommentarer på slutet som i det mesta är helt riktiga. Duellerna (eller telefonröstning i överhuvudtaget) borgar för freakshows, vilket märktes i årets upplaga. Sen idén med att en internationell jury kan ses som att vi har tappat tron på oss själva så pass att vi inte längre är kapabla att bedöma vår egen musik längre utan måste ha experthjälp. Men faktum är att man därmed förmodligen har plockat bort svenska språket ur tävlingen, för jag kan inte se hur ett bidrag på svenska ska kunna klara en utländsk jury. Troligen lär det också bli färre nya sångare och sångerskor för nu ska det satsas på proffs som slår utomlands. För mig låter det som en desperat tävling som har fått hybris och är nu långt ifrån det som den skapades för en gång.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Usain Bolt - en kung till annat bevisas
Stafrin | 25 Augusti, 2008 20:58
OS är över för den här gången och Kina har lyckats med att få PR för en regim som kommer att liksom vardagen gå tillbaka till det normala. Alla talade om att man skulle påverka och visa sitt missnöje på plats istället för att bojkotta, var tog dessa missnöjesyttringar vägen? Till ingens överraskning så försvann de direkt när invigningen var över och övergick i att skapa PR-jakt för vart ett av de deltagande länderna.
Nå, tävlingarna har ju andra problem också. Vem vågar tro på en segrare längre när nu doping skrivs med stora bokstäver på var och varannan deltagare? Vågar man tro på en rysk världsrekordhållare i stavhopp? Eller vågar man tro på den plötsliga jamaikanska smällen som plötsligt slog till? Vågar man tro på en amerikansk sjufaldig guldmedaljör i simning? Usain Bolts sensation vid sprinten var imponerande, inget snack: Pulveriserade världsrekord... i motvind. Och givetvis så är idrotten något av förstörd av misstroende och misstankar. Naturligtvis kan inte heller jag låta bli att undra varför Jamaika så plötsligt börjar dominera sprint. Men hur man än vrider och vänder på det så kommer man ändå fram till en sak: Man ska inte döma någon förrän beviset är framlagt. Usain Bolt kan mycket väl vara en naturtalang som plötsligt kommit fram vid rätt tillfälle. Och i mina ögon så är han det just nu. Han är vad sprintvärlden behöver, en stjärna som vågar stå ut från massan och gå sina egna vägar och som showar och leker vid banan. Sånt som gör idrotten intressant. Så under förutsättning att Bolt även i fortsättningen får vara fri ifrån doping misstankar så hoppas jag på att få se mer av honom. Han visar att idrott faktiskt ska vara kul också, inte bara pengar och PR. Förmodligen det som friidrotten behöver för att bekämpa dopingstämpeln och få folk att våga tro på den igen. Peppar, peppar...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Biden - Obamas snubbeltråd eller tillgång?
Stafrin | 23 Augusti, 2008 21:32
Smart av Barack Obama att inte välja Hillary Clinton som sin parhäst i valet i november. Säkert ett smart sätt att ena alla demokratiska vinnare, men knappast taktiskt riktigt att ha en något desperat före detta kampanjmotståndare som hängde sig kvar längre än hon borde. Förhoppningsvis kan Obama nu med veteranen och utrikeserfarne Joe Biden ta sig till Vita Huset även om John McCain närmar sig oroväckande. Kan det vara så att Bush har hoppats att USAs nuvarande inblandning i Ryssland-Georgienkrisen ska leda till en sorts försoning kring USA och att det ska stärka demokraterna? Samtidigt kan Joe Bidens slinkande tunga vara som en snubbeltråd för Obama om han inte tänker innan han talar för då kan hela kampanjen vara förlorad. Så det är en lång slingrig väg till november, men målet är det samma: Ett nytt USA, för fyra nya år under republikanskt styre vore inte bra för världen som den ser ut nu!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Svensk OS-logik i brottning
Stafrin | 20 Augusti, 2008 18:26
Ibland är svensk idrottsmatematik underbar. När brottaren Ara Abrahamian kastade sin bronsmedalj i backen i OS-brottningen så jublade folk över att han bojkottade bronsmedaljen. Sen när IOK fråntar honom bronsmedaljen så blir folk förbannade för att han blir av medaljen, som de just berömt honom för att han avstod. Svensk logik som bäst...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Madonna - ett 50-årigt fenomen!
Stafrin | 16 Augusti, 2008 12:54
Alla tidningar skriver om Madonna idag, och när det för en gångs skull inte handlar om OS så är det väl bara att kapitulera och följa med. Hon fyller 50 år idag, vilket inte en människa kan tro. Den som sett henne i Susanne Lanefeldts gympingdräkt i "Hung up"-videon kan tro att hon på sin höjd har fyllt 40 nyss.
Den som känner mig väl vet att jag under en 20 år period var en storkonsument av Madonnas musik. Min syster köpte till och med en halvt avklädd Madonnaväggklocka åt mig en gång på Kanarieöarna. Madonnas stil som kvinna, ikon, modelejon, förebild, trendsetter osv osv har jag aldrig intresserat mig för. För alla som känner mig väl vet också att jag är noll intresserad av mode och trender. Jag gillar musiken och det musikaliska konceptet, varken mer eller mindre. Och på det området så är Madonna oslagbar. Det roliga var att jag mellan 1987-88 inte tålde henne. Hon gjorde tjejmusik och jag var ju synthdiggare! Sen kom det en låt på "Who´s that girl"-sountracket som hette "The look of love" som jag faktiskt tyckte var kanonbra och sen kom "Like a prayer"-plattan som jag också gillade skarpt. Sen var hon ju supersnygg också...
Sen rullade det på och jag tycker än att låtar som "I´ll remember", "Rain", "Frozen", "Ray of light", "This used to be my playground", "Justify my love" och, inte minst, "Deeper and deeper" är kanonhits. Givetvis har hennes klassiker platta, "Like a virgin", plattan alltså inte låten, en speciell plats i mitt nostalgiska inre. "Into the groove", say no more... Ingen har en sån otrolig "Greatest hits"-katalog att luta sig mot som Madonna. Och visst är hon spektakulär och kul att se live också. Inget snack om saken.
Tyvärr kom det en fransk producent vid namn Mervias och förstörde allt med ett par mediokra plattor och lågpunkten då var Bond-låten "Die another day", som inte bara är den sämsta Bondlåten nånsin utan också en av Madonnas sämsta. Detta då efter hennes nuvarande usla samarbete med Timbaland och den hemska Justin Timberlakeduetten. Synd att en så meriterad artist som Madonna måste nu haka på de allmänna trenderna och anlita hippa skvalpopsproducenter för att få överleva när hon gjort kanonlåtar på egen hand hela sin karriär. Man kan lungt säga att Madonna, med undantag från en förbättring med förra dansplattan "Confessions on a dancefloor", haft en kraftig ökenvandring hela 2000-talet efter nåt vettigt i karriären. Det är väl ytterst tveksamt om "4 minutes" ens kommer i närheten av att bli en Madonnaklassiker i samma stil som "Into the groove" eller "Frozen".
Men OK, ingen kan ta ifrån det faktum att det är en bedrift, att kunna under drygt 25 år kunna spotta ur sig hit efter hit efter hit och som om tiden stått still och inget har hänt fortsätta vara lika stor. Detta också trots ständiga skandaler, utvik, fejkade porrvideor, tramsiga nakna musikvideor och rubriker var och varannan vecka, något som nästan sänkte Britney Spears karriär på ett halvår. Och ingen kan ta ifrån en 25 års musikkatalog fylld av hits som alla känner till och kan sjunga med i, från den som är 10 år till den som är 70. Hon ÄR ett fenomen i popvärlden. Man får väl då säga grattis på 50-årsdagen, Madonna, och hopp en musikalisk förbättring i framtiden.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
De okända medaljörerna
Stafrin | 14 Augusti, 2008 21:05
Sverige har tagit sina första OS-medaljer i Peking. Kul, kul! Dessa brukar dock alltid vara medaljer och idrottsmän som ingen kommer ihåg sen när OS-elden har slocknat. Vem minns Pia Hansen från Sidney 2000? Oftast brukar det första OS-guldet mottas med ett stort leende och en klapp på axeln, medan OS-guldet taget av den största stjärnan mottas av glädjetårar och bragdguld. Främst beror det på förstås att de förstnämnda tävlar i grenar som medierna inte är intresserade av och vi svenskar funkar tyvärr så att är inte medierna intresserade så är inte vi det heller normalt. Nu är cykel något mer spritt så Gustav Larsson och Emma Johansson lär väl inte bli bortglömda direkt, men frågan är vad vi blir gladast över vid ett OS. Vilka medaljer smakar bäst? De som är tagna av folk i inte kanske de mest kommersiella sporterna, men som kämpar minst lika hårt som Stefan Holm och Susanna Kallur? De som är tagna av de som syns mest i medierna och de som vi har mest förväntningar på och som utövar sporter som är allmänt kända? Eller medaljer i överhuvudtaget? Jag tror i alla fall att många idrottsmän som kämpar i det glömda vore glada om deras insatser lyftes fram på samma sätt som friidrottarnas, brottarnas eller simmarnas. De sliter lika mycket, blir lika glada vid ett guld, om inte än gladare, men får ut minst av det. Tänk på det när en skytt eller fäktare vinner OS-guld och inte bara Kallur och Klüft.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Starkt startfält i "På spåret"!
Stafrin | 08 Augusti, 2008 22:08
Jag måste gratulera SVT till den chockerande starkaste nya truppen av tävlande i "På spåret" som man nånsin plockat fram. Jag har efterlyst nya underhållande och kunniga tävlnande som eventuellt kan ta över efter "Hoa Hoa" Dahlgren, Stefan Holm och Peter Harrysson och i år har man lyckats över förväntan. Det ska bli verkligen kul att se folk som Fredrik Lindström, Robert Ashberg, Hans Rosenfeldt och Göran Greider. Det enda man får hoppas på att det inte blir ett oseriöst flamsprogram med alla komiker, men jag får anta att de skärper sig när Gades "Jernbanegalopp" drar igång. Det blir en rolig höst när programmet äntligen drar igång! Starkt jobbat, SVT!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
FRA-logik enligt Björklund
Stafrin | 03 Augusti, 2008 20:35
Ibland är politiker ett under av logik. I TV4 Nyheterna idag intervjuas folkpartiledaren Jan Björklund om FRA-lagen och förklarar där anledningen till att man inte vill ha avlyssning enbart när det finns misstanke om brott:
"Ryssland är inte misstänkt för något brott!"
Något som dock inte förhindrar Björklund och Folkpartiledningen att stödja avlyssning på landet 24 timmar om dygnet - för att man ser Ryssland som ett hot. Jaha? Ryssland är inte misstänkt för något och kan inte avlyssnas lite, man bara är rädd för att de ska göra något och ska avlyssnas jämt. Den logiken satt som ett slag i magen... Heja, Folkpartiet!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Zeke Varg visar sitt rätta OS-ansikte
Stafrin | 01 Augusti, 2008 21:06
Snart står idrotten i total centrum. Om ett par veckor är det OS i Peking, det kanske mest uppmärksammaste Olympiska Spelen sen Berlin 1936. Fast då var det bara politiken som stod i centrum. Numera har inte ens förberedelserna kommit i gång förrän dopingskandalerna står som spön i backen och sju ryska världsstjärnor har fastnat med fingrarna i kakburken. Frågan är om man kan säga att vi har det OS vi förtjänar. IOK valde Peking som värd för att det skulle ge mest pengar och som jag tidigare sagt så anser jag att doping är ett resultat av en allt mer kommersialiserad idrottsvärld. Fast det vore kanske inte rätt heller, i alla fall inte mot de som råkar ut för Kinas övervåld och diktaturstyre. Men för mig är det en total gåta hur man inte kunde förutse detta från IOKs sida när man ser hur Kina sett ut. Man har talat hela året om hur Kina har blivit bättre och hur det finns hopp för framtiden. Men när allvaret nalkas så kliver Zeke Varg fram ur fårkostymen och visar sitt rätta ansikte. Hur man på allvar i dessa spel ska kunna tala om ”förbrödring, fred och frihet” på invigningen, som ju är OS standardord, är för mig en gåta. Dessa kommer för alltid vara ord som fått svedda kanter i OS-sammanhang och som får allt mer svårighet att ses som trovärdiga. Dock står jag fortfarande vid att en bojkott av OS inte hade funkat. Inte förrän en massiv bojkott från de största nationerna tillsammans görs – så att säga ”förbrödring” – och det är för mycket pengar på spel för det. Därmed inte sagt att jag inte hoppas på fina spel. Jag är ett stort fan av både OS-friidrotten och Carro Klüft och vill gärna följa dem bägge. Men idrottsvärlden visar åter att de fem OS-ringarna snarare symboliserar fem guldmynt. Och frågan är vad som man mest kommer ihåg från dessa spel om ett år, världsrekord, dopade ryska världsstjärnor eller Hu Jintao. Lycka till, Sverige!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #