Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Ny bra krönika av Åsa Petersen!
Stafrin | 27 November, 2008 16:26
Här kommer en annan mycket bra och tänkvärd ledarkrönika ur Aftonbladet av Åsa Petersen om Sverige, invandrare, diskriminering och Alliansens cyniska politik. Läs och begrunda!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Därför är Ara inte värd Järrringpriset
Stafrin | 26 November, 2008 21:28
Ibland är folk helt otroliga när det gäller kändiskap och idrott. När nomineringarna för Radiosportens årliga pris, Järringspriset, blev klara så lyste brottaren Ara Abrahamian med sin frånvaro. Järringspriset i sig är en instutition som man kan diskutera. Är det verkligen folkets som har bestämt om kanalen själv väljer ut tio stycken som dom som röstar måste hålla sig till? Annat var det på det glada 80-talet då man fick rösta fritt på vem man ville. Hade man gjort det idag så har dock Ara Abrahamian vunnit och folket gick man ur huse och blev upprörd över att Ara inte var nominerad. Fy skäms Radiosporten som inte blivit folkliga utan håller sig till reglerna för priset. Jag har sen OS sett ett par miljarder artiklar som helgonförklarat Ara Abrahamian och jag lägger verkligen inga värderingar om huruvida han hade rätt när han kastade sin bromsmedalj eller inte. Just det rör mig inte i ryggen. Men likväl börjar jag bli trött på detta eviga tjat om det han gjorde i OS för det ger verkligen folk tunnelseende. För hur modigt det än var att ställa sig upp och protestera mot regler han tyckte var fel så är detta inte ett moralpris eller ett popularitetspris. Som det står i reglerna för priset: "Jerringpriset delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, företrädesvis sedd ur ett internationellt perspektiv." Järringpriset ska alltså belöna den som har gjort den idrottsligt bästa insatsen och på den fronten så finns det dom som har gjort starkare saker än Ara Abrahamian. Och det kan inte pratas bort med ord som; "Han skulle ha vunnit OS-guld om detta inte hade skett", för det kan inte en människa veta.
Det är dags att släppa detta med Ara nu och vandra vidare. Låt nu brottningsvärlden ta hand detta med eventuella regeländringar medan vi andra försöker ägna oss åt dom som idrottar idag.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Invandrarkontrakt - ett populistiskt och korkat förslag
Stafrin | 26 November, 2008 16:16
Moderaterna tycks inte vilja bli av med den främlingsfientliga stämpel som man drog på sig efter Janne Josefssons smygfilmning av politiska valstugor inför valet 2002. Nu har man tydligen startat en tävling i där man ska komma på så många förslag som möjligt för att bräcka Sverigedemokraterna. Och kanske kan man bräcka dom, men blir det verkligen så mycket bättre om samma politik görs av någon annan, som redan sitter i riksdagen? I det här fallet så är det Per Schlinmanns korkade och populistiska förslag med kontrakt för invandrare om att dom accepterar de svenska lagarna och värderingarna. I detta fallet är värderingarna, enligt Schlingmann, att man accepterar att män och kvinnor är jämställda och att man är myndig och får göra som man vill när man fyllt 18. Dom svenska lagarna är för alla svenskar en skyldighet att följa annars får det påföljder. Man ska inte behöva skriva det på näsan ett par extra gånger bara för att man kommer från ett annat land. Sveriges Rikes Lag är det enda man behöver lära sig och det gäller svenskar som invandrare. Sen kan man debattera orsakerna till att det finns invandrare som begår brott, men det är en annan sak. Det blir knappast bättre av att man misstänker och tvingar alla som kommer till Sverige att lova det extra mycket utan snarare kan det skapa en stämning i Sverige som gör det värre. Sen vad som är de svenska värderingarna kan man diskutera i timmar och jag är nästan säker på att när Per Schlingmann har renskrivit servetterna där han förhoppningsvis skrivit ner urspringsidén på så finns där fler värderingsförslag än bara två som ska finnas i kontrakten. Vad kommer att finnas mer? Nu har det drivits hejdlöst på alla tidningars debattsidor med att man ska tvinga dom att dansa "Små grodorna" eller dylikt, till alla förespråkares stora irritation, men det är en fundering som tål att tänkas på. Hur långt är vi beredda att gå för att någon ska få rätt att kallas för svensk?
Att män och kvinnor ska vara jämställda blir en intressant sak, med tanke på att man inte ens inom alliansen är på det klara med var man drar den jämställdhetsgränsen. Gränserna för det är inte ens klara för flera infödda svenskar.
Sen hur detta ska efterlevas är också en annan intressant sak. Detta ska invandrare alltså skriva på för att bli svenska medborgare. Bryter man mot det så blir man av med sin försörjning, men enligt lagen så måste en svensk ha minst existensminimum vilket gör det hotet antningen tandlöst eller odemokratiskt.
Det är fortfarande människor vi talar om. Visst, det finns en klick människor som försöker utnyttja att vi faktiskt har ett socialt skyddsnät och att vi har det mycket bättre än dom har i sina hemländer. Men vi blåser upp dessa människor så stort i medierna att vi helt glömmer bort den stora massa av invandrare som faktiskt sköter sig och vill ha jobb. De finns där, men skapar inga sensationsnyheter vilket gör att dom glöms bort. Tyvärr får en stor del av dom inte heller jobb, eftersom vi lever i en smygdiskriminering i dag som går långt utanför moderaternas lokaler. Ändå har många av dom tålamod och försöker leva som vilka svenskar som helst. Men är det någon som ser det? Och är det någon politiker som försöker ta tag i det?
Men är dom tacksamma att skapa politik av, eftersom det är ett effektivt sätt att få upp folks ögonbryn genom att vara hård mot dom nya svenskarna. Men dessa är människor. Dom ska följa dom lagar som redan finns. Dom vill leva ett liv som vilken svensk som helst (förhoppningsvis i alla fall). Och då ska vi också behandla dom därefter. Som människor. Inte bara som politiska redskap för att få upp opinionssiffrorna med.

Läs också två bra krönikor i ämnet i både Aftonbladet och Expressen (hur ofta sker det?). En av Åsa Peterson och en av Ann-Charlotte Marteus.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Var ligger förmildringen, Beatrice Ask?
Stafrin | 22 November, 2008 11:30

Intressant detta att justitieminister Beatrice Ask nu säger sig förmildra IPRED-lagen. Den självklara frågan är förstås: På vilket sätt, Beatrice Ask, är det ett förmildrande av IPRED-lagen att ingen kommer att dömas retroaktivt för fildelning fram till 1 april nästa år? Lageländet ska ju genomföras i alla fall, även om allt flyter som vanligt fram till dess?! I vår serie "Kejsarens nya kläder", version 53...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Kris och VD-löner - allt är som förr
Stafrin | 20 November, 2008 17:05
De Javu! Som en flashback tillbaka till mitten av 90-talet. Kris i Sverige. Massuppsägningar. Räntor som sänks. Ministrar som står och stammar i TV för att hitta en lösning. Och dom gigantiska VD-lönerna. Postens VD Lars G Nordström får 900 000 kronor i månaden (nästan 15 år efter att Ulf Dahlsten fick sin rekordlön på samma företag). Volvos VD får 1,8 miljoner i månaden. Samtidigt så har man inte råd att behålla dom anställda. 4000 personer har man sagt upp på Volvo under 2008, medan dess VD håvar in miljoner i månadslön. Herren ger och herren tar. Allt är precis som förr. Och politikerna har inte lärt sig ett dyft på 15 år. Socialdemokraternas Thomas Östros står i TV och är såååå upprörd och krääääver att finansminister Anders Borg ska riva upp detta. Fast vänta, var inte socialdemokraterna själva med och förhandlade om ett antal feta löner för höga VD-pampar under krisen på 90-talet? Som sagt, allt är som förr. Tyvärr...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Lissabonfördraget – fylld med ruffel och båg
Stafrin | 19 November, 2008 15:40
Imorgon skulle kunna vara en viktig dag i Sverige, för det är då som den svenska riksdagen röstar om ”Lissabonfördraget”, den nya EU-konstitutionen. Något annat än ett ja vore tyvärr ett smärre mirakel, eftersom fem av sju partier är stora EU-förespråkare och så många motståndare inom de egna leden finns inte att det skulle plötsligt bli ett avslag. Denna omröstning borde dock inte alls ske och har behandlats inom EU med ruffel och båg och med metoder som på intet sätt kan beskrivas som demokratiska. För det första har Irland redan röstat nej till fördraget vilket innebär att EU sen länge borde ha kastat fördraget i det runda arkivet. Men istället för att acceptera de regler man själva har godtagit, vetorättsklausulen, så försöker de andra EU-länderna tvinga Irland att ändra sitt val och på något sätt gå emot befolkningen. För det andra borde vi i befolkningen ha något att säga till om i frågan eftersom det är våra liv som fördraget handlar om. Men en folkomröstning vågar inget land ha, förutom Irland som har det inskrivet i grundlagen, eftersom man är rädd för befolkningen och möjligheten att man skulle rösta nej. Märk hur många fler länder hade folkomröstning när förra fördraget skulle slås igenom 2005 och folket sa nej. Nu vågar man inte utan tar det säkra före det osäkra och låter maktens elit bestämma istället, trots att det egentligen är nästan samma grundlag som man skrivit om med hieroglyfer. Snacka om att EU är demokratiskt!
Men nu ska det ändå beslutas i riksdagen och jag hoppas ändå att så många som möjligt där tar sitt förnuft tillfånga och röstar NEJ till den! Den är ett stort steg närmare ett europeiskt förenta stater där vi förbinder oss att delta och innebär att vi blir mer eller mindre underlydande till eliten i EU med relativt lite att säga till om. Man har inte lärt sig ett dyft från EU-valet 2004 då de EU-kritiska partierna gick framåt i protest mot den överstatlighet och det bestämmande över huvudet som befolkningen tröttnat på. Det man kan fråga är om det i överhuvudtaget är någon vits att ha några val alls numera om man ändå är så rädd för folkets åsikter och för att förlora det minsta lilla makt. Men, som sagt, förnuftet säger att det blir ett ja i riksdagen i morgon. Inget har pekat på något annat. Sen vad som händer beror på Irlands förmåga att stå på sig eller inte. Accepterar EU ett nej så sitter jag väl om ytterligare tre år och skriver samma text om ännu en version av samma fördrag.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Kompositörerna undanskuffade - inget nytt
Stafrin | 18 November, 2008 21:30
Kompositörerna är förpassade från Green room ut till publiken i nästa års melodifestival. Många av dom är upprörda att tävlingen tycks mer vara till för artisterna. Newsflash: Så har det varit i bra många år nu! Välkommen till verkligheten!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Tankar i IPRED-lagens tid…
Stafrin | 10 November, 2008 21:38
Ropen skall åter skalla i internätvärlden. Efter FRA-kriget, som just nu verkar sluta med en handskakning ovanför bordet (OK, vi lägger till några skyddande tillägg för att glädja de våra) och en med ett flin spark på smalbenet under bordet (ha, ha, det blir inga tillägg, dom kommer "senare"), så kommer nu hotet om övervakning av vad vi tankar ner från nätet. I april nästa år så kan internetleverantörer bli tvungna att lämna ut IP-nummer på misstänkta fildelare till film- och skivbolag. Lagen har nu också fått ett namn, IPRED-lagen. Kommer det alltså en person med täppt näsa och frågar efter IPREN så vet ni inte om han är antipirat eller har huvudvärk. Samtidigt så finns det ju en viss skillnad. IPREN sägs bota huvudvärk, medan IPRED ger huvudvärk för många. Visst är Sverige fantastiskt; flera lagar som ska skydda folk tar man flera år för att plocka fram, men när näringslivet viftar med lillfingret så är en lag klar på en kafferast. Och fortfarande skakar jag på huvudet när jag ser den här debatten. Allt detta handlar om är att vi ska få bli gladare med hjälp av musik och att musik ska få vara till för vem som helst. Dock har skivbolag fått hybris och ska ha 100 % kontroll av allt, inklusive vad vi ska lyssna på, media försöker dra sitt strå till stacken genom att pusha på laglig nedladdning som en lösning och som ”framtidens hjälpmedel”, för det mesta för att de själva bedriver liknande handel och folket protesterar med att råtanka allt som går. Jag såg debatten om nedladdning i SVTs ”Debatt” för ett tag sen och maken till hyckleri har jag sällan sätt. Janne Josefsson gav en ung 15-årig kille frågan vad han ansåg var anledningen till detta, som representant för den unga generationen som numera fildelar och tankar om vart annat och han säger rakt ut som det är; priserna på skivor är för höga och Janne Josefsson själv säger att det var det förnuftigaste som sagts i debatten. Till det får en skivbolagsnörd luft i lungorna och säger att priserna är höga för att ingen köper dom, köp mer så sänks priset, vilket är det största skitsnack jag hört på länge. Priserna är på nästan samma nivå som de var 1993, när CD-skivan tog över marknaden i Sverige, vi snackar 15 år och nästan 7 år innan begreppet nedladdning ens blivit vardag i Sverige. Under den tiden så har det bevisligen sålts en väldigt massa skivor och man har inte gjort ett skit för att sänka priset på CD-skivor. Har skivbolagen inte sänkt priset på 15 år så kommer dom knappast att göra det om ungdomarna ändrar kurs och tvingas tillbaka till att köpa skivor igen.
Sen kan jag förstå att artister och kompositörer inte gillar att dom inte får betalt för sitt jobb, men vore jag artist så skulle jag ägna mycket mer tid till att kritisera mitt skivbolag varför min musik och skiva inte hörs och syns tillräckligt. Varför jag inte spelas i radio, bland alla ”Idol”-artister, melodifestivalstjärnor och utländska Hultsfredsaspiranter, trots att bolaget lovat att pusha just mig. Dessutom skulle jag kritisera TV för att det knappt finns några program där jag kan framföra min musik i direktsändning så folk vet vad de ska köpa utan är piskad att vara karaokesångare i ”Så ska det låta” och ”Doobidoo” för att få synas. Hur ska en skiva säljas om man inte får höra något från den i radio eller se den i TV?
Med andra ord så måste vi, förutom att göra varorna billigare, sluta se det vi gör som enbart en väg till rikedom och makt och även kunna se kvaliteten och variationen också, men idag är musik inte längre en kulturyttring, bara en kassakossa för skivbolagen. Man skiter fullständigt om vi gillar det eller inte, vi ska bara betala, gapa, svälja de skivbolagen vill tjäna pengar på och hålla käft, oavsett om vi gillar det eller inte. Någonstans tryter tåla modet då.
Men fortfarande väntar jag också på att någon ska upptäcka vad som kommer att hända med framtidens kulturhistoria om vi bara sitter och accepterar MP3 som den enda vägen till att få musik? Hade Beatles eller Elvis varit där de är idag legendmässigt om det varit nedladdning och MP3 på 50-60-talet? Knappast! Det kanske är bekvämt att bara trycka på en knapp och ljudkvaliteten kanske är bättre, är det värt det för framtiden om allt vi gör idag glöms bort och försvinner för evigt?
Jag vill bevara det jag gillar och ha det kvar och det står jag för. Jag vill köpa skivor och jag vägrar köpa ljudfiler! Så får mig finns bara en lösning på problemet nerladdning; sänk priserna, släpp fram annan musik än de mest kommersiella packet för 12-åringar och våga lyssna på folk. Nedladdning försvinner kanske inte, det är trots allt en lavin som inte går att stoppa, men det går att bromsa upp den för intresse finns, så pass mycket har jag sett i debatten. Men det går inte att lagstifta bort den. IPRED-lagen är utan tvekan regeringens nya odemokratiska fiasko!

/JS08

Bloggtoppen.se

 #
Ständigt dessa TV-juryer
Stafrin | 07 November, 2008 17:05
"Stjärnor På Is", "Idol" och "Dansbandskampen" på går som bäst. "Körslaget" förbereds som bäst. "Let´s Dance" och "Talang" har gått och kommer troligast igen. SVTs "TV-stjärnan" har gått osv osv. Min enda fråga är; Är det bara jag som är så OTROLIGT trött på att vart enda underhållningsprogram i TV idag ska innehålla en korkad jury hela tiden?!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Grattis USA!!! Nu börjar verkligheten!
Stafrin | 05 November, 2008 13:06
Det finns två känslor efter nattens viktiga historia då Barack Obama blev USAs nya president, dels den politiska och dels den personliga. Jag ska försöka beskriva bägge. Ur personlig synvinkel är detta bland det häftigaste och roligaste jag har varit med om. Tänk att jag, dessutom på min 34-årsdag, fick vara med om den historiska dag då en färgad man blev USAs president! Jag önskade redan när pastor Jesse Jackson på 80-talet gjorde försök att bli presidentkandidat att det skulle ske. Nattens val är en seger mot rasism och diskriminering och jag önskar verkligen Obama lycka till! Nu om något måste väl Martin Luther King känna sig stolt i sin grav, förmodligen lika lycklig som jag kände mig när jag såg Obama och John Biden stå tillsammans, resandes varandras hände inför en jublande publikskara i Chicago! Grattis, USA! Bra gjort!
Det roligaste med allt är också att just det argumentet, rasargumentet mer eller mindre aldrig användes under hela valkampanjen. Man försökte fokusera sig på politik, det viktigaste just nu! Obama fick vara politikern Barack Obama i första hand under nästan hela tiden vilket är ännu viktigare!
Ur den politiska synvinkeln är detta också ett viktigt val, men ett val där man ändå ska vara redo att allt inte blir guld som glimmar! Att USA får en demokratisk ledare är oerhört viktigt! Medan man hela tiden målat upp Irak och Afghanistan som världens farligaste länder så har man med tiden byggt upp sig själv som den egentligen allra farligaste nationen, så farlig att inget land vågar höja rösten utan att vara rädd för den stora amerikanen. Man har kunnat trampa över allt och alla med självförsvarsmotivet som enda förklaring, ovasett om det funnits själ eller inte. Nu blir USA ett land som på ett helt annat sätt försöker lösa konflikter med munnen istället för med pistolen vilket är ett måste för förtroendet för landet. Och ett måste för att vi i världen ska kunna leva något mer tryggt utan att ha känslan av ett tredje världskrig hängande över våra huvuden dagarna i ända.
Nu är det lätt att säga att medierna nästan gav demokraterna segern genom hela valrörelsen. Det känts som om republikanerna spelat inte ens andra fiol utan snarare tredje fiol och fått långt mycket sämre mediebevakning än demokraterna. Man spenderade trots allt nästan ett halvår till att bevaka vem som skulle bli demokraternas kandidat av Obama eller Hillary Clinton vilket bara det var gratis superreklam till partiet, åtminstone den första tiden. Så bara där kändes det redan för ett år sen att något var på väg att hända. Det borde bli regimskifte i USA. Sen har Sarah Palins rubriker inte hjälpt republikanerna precis. En små bitchig halvmyglande politiker från Alaska med vidlyftigt leverne är knappast det USA behöver just nu och det förstod många på ett tidigt stadium. Men jag tror knappast att man kan gå så hårt och säga att Sarah Palin stjälpte McCain. Jag tror inte heller man kan säga att medierna världens över stjälpte republikanerna. Jag tror att John McCain hade förlorat i alla fall. Om någon stjälpte republikanerna så var det George W Bush, kanske redan för flera år sen!
Samtidigt så ska man vara beredd på att även om Obama idag målas upp som en Jesusgestalt och världsfrälsare så kommer det att komma många stunder på resan de närmaste fyra åren då många, förmodligen jag också, kommer att bli besvikna på Obama. Han jobbar ur ett enormt underläge ekomomiskt och precis som i Sverige säger man en sak och gör en annan när ord ska bli handling. Trots allt, det är USA. Så även om han går Eriksgata idag så kan det snabbt förvandlas till en ökenvandring i fyra år.
Men idag får han vara hjälte, som mannen som befriade oss från terroreran Bush och som mannen som förverkligade en dröm för miljoner amerikaner och som satte handling på de berömda orden:
”I have a dream…”
Grattis, Barack Obama, grattis USA – och välkommen tillbaka till verkligheten!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Därför MÅSTE Obama vinna!
Stafrin | 04 November, 2008 19:56
Det är en viktig dag! Kanske världens viktigaste dag! Ur mer än en synvinkel! När USAs nya president väljs i natt så innebär det ett slut på 8 års terror av George W B-Usch! Säg att det är sant! Säg att han ALDRIG kommer tillbaka mer! Säg att vi slipper hans döttrar Jenna och Barbara som presidenter om 20 år! So long, Mr Bush!
När USAs president ska väljas så innebär det en chans till en ny chans för världen att andas ut och att risken för ett nytt krig mellan USA och någon kärnvapenstark makt minskar något.
När USAs president ska väljas så innebär det också att det blir historia, antingen den äldsta presidenten nånsin eller den första färgade presidenten nånsin! Gissa vilket rekord som är roligast för ett land att ståta med!
Ur min synvinkel så finns det bara en vinnare. Nåt annat vore en katastrof. Världen behöver ett USA som pratar med munnen, inte med knytnäven och som inte har Rambo eller Dirty Harry som sin främsta förebild! Republikanerna har visat att man inte är rädd att kasta världen i ett tredje världskrig för att skydda sig själv och för att vara störst och bäst. När 75% av världen får omkring och är rädd för ett land istället för att respektera det så är nåt fel! Då har demokratin hamnat på avigvägar någonstans. Och att riskera att USAs första kvinnliga president ska bli Sarah Palin vill ingen. Det MÅSTE bli en demokratisk seger, även om jag är medveten om att man ska vara försiktig med att ha för höga förhoppningar på en mirakelvänding, trots att kandidaten heter Barack Obama! Också tycker jag att det är sannerligen på tiden att världens största land, efter slaverier och rasupplopp, äntligen kan få en färgad president! Bara det vore oerhört viktigt! Puh, i natt vet vi. Och självklart skriver jag mer i morgon också...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #