Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
2008 – Ett desperat år
Stafrin | 31 December, 2008 13:05
2008 lider så mot sitt slut! Ett kaotiskt år minst sagt som dominerats av två saker, datadebatter och ekomomisk kris. Två saker som jag tycker sammanfattar 2008 med ett ord; Desperation. Ska staten och näringslivet få granska varje steg vi tar på internet och har vi ätit mer än vi kan ta för oss av det goda de senaste åren? Alla som följt mina bloggar under året har förstått att jag anser att samhället självt har byggt upp detta. Om man tar den ekomomiska krisen så har vi levt som på 80-talet, fast fem gånger värre, och inte lärt oss ett dugg sen dess utan tror att vi kan göra om samma saker och sen lyckas bättre nu genom att sudda ut det som tidigare skett. IPRED-debatten har visat på att ingen längre ser musik som en kulturyttring utan bara något som man ska tjäna pengar på och är det något som vi borde ha lärt oss så är det att för att något ska vara intressant att köpa så måste det vara värt nåt. Skivbranschen har genom höga priser och likritad musik gjort musik så ointressant för fler talet svenskar att man inte vill betala längre utan man hittar lättare och billigare alternativ. Att media sen spär på det genom att totalt ignorera musik gör inte saken bättre. Och FRA-debatten visar på en desperat stat som är beredd på att gå över lik för att få som man vill. Frågan är bara om man är desperat över att vinna debatten eller om man är desperat över vilka hot som kan komma? Sättet som man hanterat frågan på, med hot, pressningar av sina partimedlemmar och ignorerande av folkets vilja visar på det första.
Gemensamt med alla är också att ingen vill ta ansvar för det som har hänt utan vandrar på som om inget har hänt. Trots att vi nu har hamnar i en ekonomisk lågkonjunktur så fortsätter alla att försöka leva lyxliv där stat och näringsliv vill att alla ska ha dyra apparater, kommunerna bygger stora dyra drömprojekt trots underskott och annat. Och trots att man förlorar miljoner, enligt dom själva, så fortsätter man att försöka tvinga på folk liksidig musik för drygt 200 kronor. Och staten fortsätter att smussla med FRA, trots att folket uttryckligen är emot det.
Vad som verkar vara helt borta 2008, om man ser på den andra sortens desperation, är medmänskligheten. På flertalet områden så har man där försämrat för folk. Ibland är det som om Tyko Jonssons ande vandrar genom rummet och man hör Tage Danielsson säga:
”Tyko Jonsson tillhör nämligen dom som tror att alla som ger bort nånting är kommunister!”
Man försämrar för dom som är sjuka och man måste numera jobba även om man är diagnosen cancer, man försämrar för dom arbetslösa och sätter en skuldstämpel på dom, främlingsfientligheten växer sig allt större, invandrare har sig själv att skylla för att företagen inte vill anställa dom och dom äldre förbises allt mer. Dessa människor känner också desperation. Desperation på två nivåer som nu ställs mot varandra. Är det så vi vill gå in i 2009? Kommer vi kunna ta oss ur krisen genom att den ena drabbade ska styra oss hela tiden och den andra ska svältas och straffas? Knappast. IPRED-lagen och FRA-lagen kommer inte att göra så att näringsliv och stat mår bättre och folk lyder blint. Att ständigt sparka på dom som har det sämst löser inte den ekonomiska krisen. Och att pressa invandrare och arbetslösa ger dom inte mer jobb. Lika lite som att det inte lönar sig för en desperat människa att ta lagen i egna händer. Är det kanske så att vi kan samlas och börja lyssna på varandra mer under 2009 istället för att hela tiden pressa någon för det som har hänt? Nu är inte meningen att vi ska hålla varandra i handen och sjunga ”We are the world”, men vi är nu inne i en sort spiral som inte gynnar någon som är drabbad av vare sig ekonomisk kris eller skivkris. 2009 har målats upp som ett år då den ekomomiska depressionen fortsätter. Jag skulle vilja att vi till dess börjar tänka lite mer konstruktivt och mindre desperat och att vi börjar se på saker och ting med lite mer öppna ögon. Jag tror tyvärr inte att det kommer att ske, men jag skulle bli jätteglad om jag om precis ett år kunde bevisa att jag hade fel. Vad som vi trots allt alltid tycks glömma är att det är VI medborgare som är samhället.

Med dessa tankar till nyår vill jag ändå önska alla ett riktigt gott nytt år!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Fel tidpunkt att höja pensionsåldern
Stafrin | 29 December, 2008 20:13
Jag kan inte annat än fundera över vettigheten när det gäller Kristdemokraternas nya idé, att höja pensionsåldern till 72 år. Jag kan förstå att flera äldre vill känna sig delaktig i samhället även efter 67 års ålder och att det finns dom som tvingas i pension mot sin vilja, även fast man är vid god hälsa. Men detta måste också gå hand i hand med samhället. För det första så verkar det definitivt vara mer skapat för de som har jobb och inte för de som har de som har det lite sämre. I ett samhälle då en person som är över 40 år anses enligt flera företag vara för gammal för att anställas så är det oerhört naivt och tro att dom skulle anställa någon som är ca 10 år från pensionsåldern 72? Innan detta i överhuvudtaget kan ske så måste man göra något åt den åldersdiskriminering som finns på arbetsplatser och företag i dag. Den försvinner definitivt inte bara för att man höjer pensionsåldern. Jag känner den hel del äldre arbetslösa som gett upp hoppet om att nånsin få jobb för att de anses vara för gamla och som börjat längta till pension. Det handlar trots allt inte bara att behålla de äldre som jobbar idag, man måste också se till de äldre som ofrivilligt inte jobbar. Annars kommer vi få en massa halvfattiga äldre som går i över 5 år och längtar till pension i ett samhälle som inte vill ha dom alls i arbetsmarknaden.
Sen kan man också fråga efter logiken att tro att alla som precis fyllt 70 har ork att ens jobba halvtid i två år, framför allt med de sjukförsäkringsregler som regeringen nyss har lagt fram.
Vägen är inte färdig än för en höjd pensionsålder, det är mycket kvar att göra innan det funkar smidigt för alla. Annars gynnar detta bara några få.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Jultankar kring Alf Robertson död
Stafrin | 24 December, 2008 13:09
När man ser på dagens musikbransch och den girighet som finns så blir man alltid glad när man också vet att det finns musikanter som på ett helt annat sätt framför sin musik och som verkar för musik med ett helt annat mål än dagens artister. En sån var Alf Robertson, som avled i dag, som for runt bland äldre och fattiga och spelade och som skrev otroligt bra låtar som både handlade om kärlek, men också om hur det ser ut i samhället idag och dom som har det svårt. Han skrev om saker som få artister vågade ens ta i och behandla i sina texter, för man är rädd att få en vänsterproggstämpel på sig. Han var kanske en av dom mänskligaste och mest engagerade artisterna vi har haft. Hans låtar är tidlösa och tar country- och schlagermusiken till en helt annan nivå än man är van vid. Vila i frid, Affe! Tack för all musik och ditt engagemang!

Med detta vill jag också önska alla en riktigt trevlig och god jul!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
En gång var musiken lätt...
Stafrin | 22 December, 2008 18:16
Jag vet att jag har varit inne på detta förr, men jag anser att det är en viktig sak som kräver att upprepas: Vad håller vi på med när det gäller kulturen i världen? Det var när jag såg nyheten om att skivbolaget Warner kräver att deras videor plockas bort från YouTube som dessa tankar kom upp igen. Först funderar man förstås på intelligensen hos Warner när man, i en tid då ny musik, åtminstone i svensk TV, knappt förekommer längre, tackar nej till det största forumet för gratisreklam man kan få. Men sen så tänker man vidare på utvecklingen totalt sett; Tänk att det fanns en tid på 80-talet då det fanns fritt i radion att få lyssna på vilken musik man ville, det fanns dansband, dragspel, jazz, visor, pop, hårdrock, vad du ville. Du fick välja själv också vilket format du skulle köpa i, LP eller Kassett. Dessutom fick du behålla musiken och lyssna på den när du ville och hur ofta du ville. Kulturen blomstrade och var fri och lättsam!
Idag (enligt branschen och medierna) så måste du ha en dator och kreditkort för att få lyssna på musik med hjälp av små enstaka ljudfiler. Du får inte behålla musiken längre. Och du ska köpa sånt som ligger på topplistan för skivbolagen kan bara tjäna pengar på det (det är nämligen nästan den enda sorts musik som spelas). Är det det som kallas demokrati och valfrihet? Du kan snart inte ens vissla på en låt på stan utan att en STIM-nisse kommer och ber dig fylla i en blankett. Är det sån kultur vi vill ha? Kultur och pengar har idag ställts mot varandra, efter att ha kunnat jobba sida vid sida hela tiden på en normal nivå. Jag, som anser att kultur, och framför allt musik, vara bland det viktigaste i världen fasar för fortsättningen.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Sundsvalls kommuns julnöt!
Stafrin | 19 December, 2008 22:32
Här är en trevlig julnöt för Sundsvalls kommun att knäcka, nu när samarbetspartnern Steen & Ström har dragit sig ur och man själv får stå för bygget av alla skrytprojekt:
Spara ca 160 miljoner, bygg samtidigt ett teaterhus och en multiarena för minst 650 miljoner och få det att gå ihop ekonomiskt för alla! Titta sen innevånarna i ögonen och säg helt sanningsenligt att det inte är något problem! God jul, kära kommun!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Lucia fick mig att åldras
Stafrin | 15 December, 2008 21:31
Ibland får man titt som tätt oroande ålderskänslor och känner sig äldre än man egentligen är. Jag halkade in på ett luciatåg i en skola idag (bevittnade alltså) och blev plötsligt väldigt brydd av att höra Whams "Last christmas" som en lucialåt?! Med ens kände jag hur jag plötsligt åldrades flera år och började undra vart alla fina luciasånger tagit vägen. Kalla mig reaktionär och gammalmodig, men jag vill inte höra listhits mitt ibland "Stilla natt", "Nu tändas tusen juleljus" och "Gläns över sjö och strand". Vad är nästa års luciasång, Pogues och Kirsty McColls "Fairytale of New York"? Eller var det verkligen så länge sen jag såg ett luciatåg att jag inte hängt med? Skrämmande...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Bra krönika om alkoholen
Stafrin | 11 December, 2008 21:53
En bra krönika ur Metro av Hillevi Wahl som tar upp våra alkoholvanor som sedan urminnes tider svävat iväg i absurdum, inte minst idag. Läs och begrunda inför julens alla festanden.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Vänsteralliansen - en ansträngd pakt
Stafrin | 08 December, 2008 00:25
Om det nya samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan jag bara säga: Lycka till! Som jag tidigare skrivit så är jag ytterst tveksam till ytterligare en krystad och påtvingad Allians som knuffar oss närmare en två parti-stat, men nånstans känns det ändå just nu inte som att det finns någon större anledning till oro. Detta är vad man skulle kunna kalla för en ansträngd pakt. Lars Ohly döljer inte ens att se plågad ut av att bli tvungen att gå med på en politik som han egentligen ogillar, Peter Eriksson och Maria Vetterstrand försöker så gott de kan medan Mona Sahlin lyckas lite bättre med att dölja det tvivel hon förmodligen känner för detta. Dock vet alla att man måste göra det för valet 2010 framför allt efter att opinionssiffrorna sviktar.
"OK då, vi samarbetar väl och försöker le så gått det går på presskonferensen även om det gör ont..."
Något som siffrorna också pekar på är något som för mig ses som ännu mer oroande. Vänsterpartiet är nu tredje största partiet, med ENDAST 7,7 %?! Vi har sju partier i riksdagen och hela fem av dom når inte ens över 8 %? Och knappast kommer detta att ändras av att vi bänder och tvingar dessa fem att se ut som de två i toppen heller. Så låt mig åter fråga; är detta verkligen bra för Sverige? Att Alliansen ser ut så är en sak, men är det bra för Sveriges demokrati med sju partier och två sorters politik? Nu ska det ändå bli intressant och se hur detta går, för hur Vänsterpartiet ska kunna komma överens med Socialdemokraterna i frågor som utrikespolitik och EU i en eventuell regering efter 2010 är mer än jag begriper. Någon måste sälja sin politik för opinonssiffrorna och det partiet blir inte populärt sen. Som sagt: Lycka till!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Äntligen bragdguld till handikappidrottare!
Stafrin | 03 December, 2008 21:00
Jag ska be att få gratulera Svenska Dagbladet till en bragd, att äntligen utse en handikappidrottare till bragdguldet och till sist erkänna handikappidrotten som en del av idrotts-Sverige, även om det krävdes att det saknades kandidater i övrigt detta år. Grattis då också till trefaldiga paralympicssegraren skytten Jonas Jacobsson. Nu kanske idrotten i Sverige kan bli lite mer varierad och man kan börja se de insatser som även dessa idrottare gör, tyvärr i det tysta. Som mycket av idrotten ser ut idag så kan jag ibland tycka att handikappidrottarna står mer för idrott än många av de vi ser på TV göra. Grattis än en gång!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #