Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Är vi för dumma för regionfrågan?
Stafrin | 29 Januari, 2009 16:26
Regeringen gav igår sin åsikt i regionsfrågan. Södra Sverige får klartecken, norra får vänta minst till efter valet. Att Skåne, Västra Götaland, Gotland och Halland ändå får bilda regioner tyder ändå på att det kommer hit också, frågan är bara när. Ska man tolka detta beslut verkar det som om det sker när vi här uppe slutat bråka och kommit överens. I dagens ledare i Sundsvalls Tidning skriver man att detta är dåligt skött från politikernas sida och det är det minsta man kan säga. Här uppe så förväntar man sig att folket tycker som politikerna oavsett vad dom egentligen säger. Jag har varit emot ett nytt regionsbildande med orsaken att man inte alls har tänkt på konsekvenserna med allt detta och att det varit fullständigt odemokratiskt skött. Och visst är det fantastiskt att det som förr var en självklarhet, att folket skulle få vara med och påverka om idag är en stor hemlighet där folket är för dumma för att fatta det. Inte fasen hade det blivit några folkomröstningar om högertrafik eller kärnkraft idag inte. Och när man väl ska informera folk så blir det som i det möte om just regionsfrågan som jag besökte för ett par år sen och skrev om här, hjärntvätt, manipulerat och vinklat. Nu får Norrland vänta ett par år innan vi får något beslut, till socialdemokraternas ilska här uppe. Landstingsrådet i Västernorrlandslän Ewa Söderberg, socialdemokrat, surar och kallar det "demokratisk orättvisa". Intressant, med tanke på partiets sätt att sköta frågan här uppe. Att det inte blir något beslut här uppe nu kan ses som något positivt och en ny chans att göra detta ordentligt här uppe, men jag tvivlar. Så länge det är samma politiker som har hand om frågan som innan och så länge som de andra regionerna nästan är färdigbildat så kommer processen se likadan ut; det kommer att bli ett bildande av nya regioner, det kommer att ske över huvudet på oss norrlänningar och den enda egentliga frågan kommer att bli om det ska vara en stor norrlandsregion eller två små. Och om Sundsvall ska vara skild från Timrå eller inte. Pessimistiskt tänkande? Möjligt, men minns; hade detta varit för 50 år sen hade vi haft en folkomröstning i frågan. Idag är vi för korkade för det.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Storstädning av Obama
Stafrin | 25 Januari, 2009 01:39
Storstädning i Vita Huset direkt av president Obama. Han har redan börjat förhandla med parterna i Gazakonflikten, han ska lägga ner Guantanamobasen, förbjuder tortyr på den samma och river upp en omdiskuterad abortlag. Börjar bra det här!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Busheran är över - Obama är här!
Stafrin | 20 Januari, 2009 17:59
Världen skriver historia idag, då Barack Obama svär eden som USAs nye president, den förste färgade. Jag har tidigare uttryckt min totala lycka över detta beslut och samtidigt också varnat för att det kanske inte blir den Eriksgata som vi i omvärlden nu förväntar oss. Men samtidigt säger en del förstås:
”Men det kan inte bli värre än det har varit!”
Självklart har dom rätt. Egentligen skulle jag vilja att nån ställer sig på podiet bredvid Obama när han svär eden och sjunger i en mikrofon till George W Bush:
”Nananana….heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeyyyyyy…gooooodbye!”
Fast säga vad man vill, han håller huvudet högt in i det sista, trots att han är den mest impopuläre presidenten i USA nånsin vid sin avgång. Men åtta år av helvete är över, och hur det blev så pass lång tid är en gåta, men jag antar att människan inte tänker bra i desperata situationer. George W Bush har under sin tid som president gjort USA till ett land man ömsom hatar och ömsom är livrädd för och frågan om han verkligen har jobbat enbart för USAs bästa eller om han jobbade för sitt eget anseende lär vi aldrig få svar på. Inte heller hur världen hade sett ut om han torts allt hade fått fortsätta. Han har sagt saker som fått omvärlden att undra om han verkligen har intelligensen att leda landet. Och han har startat två fiaskokrig som varit helt orättfärdigade, men som skulle genomföras och kallas succé oavsett vad nån annan säger. Mannen som lekt vilda western med USA, bokstavligen, med armarna ständigt beredda för en pistolduell. Sen ska man inte förneka att Bush mitt under mandatperioden förstås hade världens nutida största terroristattack att tackla också, vilket han gjorde mer för att visa sitt lands muskler än att försöka skapa en lugnare värld. Och problemet är att hans stil har också fått efterföljare i andra länder som också använder terroristhot och försvarsställningen som en anledning till oskyldigas liv. Men nu är det över. Obama är president! Vi ska se framåt. Vi har ekonomisk kris, massuppsägningar och börsfall att tackla, plus ett Israel som också leker vilda western. Och en ny president som ska frälsa världen. En ny tid eller ett nytt helvete? Tiden får utvisa. Lycka till Barack Obama och tänk på att det finns små möjligheter att det kan bli värre år än det varit. Lika illa kan det bli, men knappast värre. En liten, men dock, tröst…

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Är Blondinbella viktigast idag?
Stafrin | 17 Januari, 2009 21:59
Som jag tidigare skrivit så är jag förundrad över hur vissa människor blir kända (mer kända som "kändisar") utan att dom egentligen gjort något vettigt för att få den positionen. 2000-talets ytlighet är som en magnet för det. Och efter Alex Schulmann och Charlotte Perrelli kommer Isabella Löwengrip mer känd som "Blondinbella". Frågan är vad som låter värst, Löwengrip, som är som låter som om det var hämtat från en vanlig TV-såpa, eller Blondinbella som är som hämtat från en dokussåpa. Och frågan är självklar; VARFÖR får en bimbofierad 18-åring som bara skriver om kläder i sin blogg spaltmetrar i tidningarna som en rikskändis, skapar rubriker när hon häcklar Karl-Bertil Jonsson som representerar ett helt annat Sverige i en annan tid och får vara med i "Let´s dance" i TV på bästa sändningstid? Är det verkligen det som är viktigast i dagens media-Sverige? Detta med kändisskap är ett fenomen som ter sig i underligare och bisarrare för vart år som går och som man ömsom skakar på huvudet åt och ömsom skrattar åt. Och fortsättning följer... antar jag.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Nya varsel - dags av ändra A-kassereglerna!
Stafrin | 13 Januari, 2009 20:43
5000 pers har blivit varslade på årets första två veckor. Jag vågar inte ens tänka på vart det slutar innan detta år är slut. Och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin står och rycker på axlarna och säger att det blir ett skitår, litar fullt på sitt luftslott till arbetsmarknadspolitik och hoppas på konjukturvändning utomlands. Det hjälper inte, Littorin! Ni har byggt ett system för arbetslösa som bygger på att trycka ner dom, sätta kniven mot strupen och svälta ut dom i tider då företagen knappt vill anställa och inte ens ville det i högkonjukturen. Nu kommer 5000 personer till i detta system och ni tar inget ansvar. Om ni nu, som ni säger, inte kan göra något för att få dessa människor tillbaka till jobb direkt så måste ni ändra A-kassereglerna och se till att dessa människor kan fortsätta leva även efter varsel från Volvo och Telia. Att sitta och titta på medan företag efter företag varslar folk och samtidigt ha en försörjning för arbetslösa som tvingar dom till socialbidrag och svältekonomi nästan direkt är oerhört cyniskt när man vet att en stor del inte kommer att få ett nytt jobb på ett bra tag. Anpassa också er arbetsmarknadspolitik till nuvarande situation. Jobb- och Utvecklingsgarantin funkar inte i nuvarande situation (som om den nånsin gjort det...). Att i dessa tider som Littorin gör sitta och säga att det blir ett skitår och rycka på axlarna medan man har ett arbetslöshetssystem som går ut på att tvinga folk till vad som helst, när det i så fall inte finns några jobb, är inte ansvarstagande politik! Det är inte att leva i verkligheten. Ta krisen på allvar istället för att sitta och hoppas att USA ska lösa allt. Tillbaka till ritbordet igen! Det är trots allt i första hand människor som blir av med sina jobb, inte bara företag som blir av med sina anställda.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Artikel om det nya internetvapnet!
Stafrin | 08 Januari, 2009 19:36
Välkommen till 1984... eller 2009, man ser snart inte skillnaden. I tidningen "PC För Alla" kan man i alla fall läsa om det senaste vapnet mot internet och dess "olydiga användare". Polisen i Storbritannien får hacka sig in i folks datorer helt utan en riktig fullmakt. Och frågan är redan godkänd i EU och givetvis är alla lock pålagda och munkavlen hos politiker är påsatt. Läs och begrunda! Vad är det för värld vi vandrar mot?!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Är produktionsbolagen framtidens TV?
Stafrin | 04 Januari, 2009 13:28
I Sundsvalls Tidning idag bjuds vi på en väldigt intressant artikel om SVTs framtid, där man oroar sig över de stora produktionsbolagens framfart. Det fanns en tid då TV gjorde allt själva. Underhållning, drama och faktaprogram gjordes till den största delen av Sveriges Television själva. TV 3 och dom mindre kanalerna hade hand om produktionsprogrammen till största delen.
Idag har kommersiell television blivit så stor att man idag måste tänka i samma banor som dom kanalerna, oavsett om man har reklam eller inte. Det är inte längre kanalerna som gör programmen, utan Strix, Jarowskij, Meter och Baluba gör program som kanalerna köper in. På SVT är det bara tre program numera som är helt SVT-skapade, "På spåret", Doobidoo" och "Melodifestivalen". Frågan är; har det blivit bättre av detta och mitt svar är nej. Förr om åren så skrattade man åt produktionsbolagens television åt TV3 och andra kanaler och idag så skapar dessa monsterstora galaprogram som har mycket budget och mycket prat, men noll innehåll. Realityserier på alla plan, må det vara vanliga dokussåpor, auditionsåpor som "Idol" eller kändissåpor som "Let´s dance". Eller gap- och skrikprogram som "Så ska det låta".
Det har höjts röster att SVT måste börja tänka i samma banor som TV4 om man ska hänga med och jag håller absolut inte med. Snarare måste public service börja att visa att man är till för alla, som man har krav på sig att göra. Det är som att folk i åldrarna 15-25 är nästan de enda idag som ska få se TV eftersom de är den köpstarkaste generationen. Barnen kan man ha en liten hylla för, medan vi andra får resterna.
SVT behöver inte haka på den trenden, för man har förmågan att skapa så mycket bra själva och man har traditionen att göra framgång med relativt små medel. Och med risk att låta som en gammal dinosaurie så sticker jag inte under stolen med att jag saknar den tiden då SVT med stor fantasi skapade bra och egen TV som blev TV-historia. Alla kanske inte var så bra jämt, men även de riktigt usla hade nåt som man ändå roades av. Kvantitet är inte alltid det samma som kvalitet, även om 2000-talet lider av just den synen.
På SVT så försöker man dock låta så vänlig och förmildrande som det bara går. Man vill pusha på de små produktionsbolagen och frilansare och säger att man inte vill utnyttja billig arbetskraft, i och med att flera som jobbar på de stora bolagen saknar kollektivavtal och har låga löner. Ja, det låter ju vackert...
Jag tycker att denna utveckling är tråkig för det skapar, precis som mycket av dagens musikutbud, skval-TV som man inte minns ett år efter att programmet gått i graven, men som fyller sitt enda syfte, drar in enorma summor pengar till bolagen. Många av TV-programmen som idag är klassisk SVT hade aldrig blivit så legendariska program om Strix eller Meter hade gjort dom. Dessutom är det bevis på en bransch som hellre satsar på att dra in pengar till sig själva än att värna om dom tusentals anställda som jobbar för att kanalen ska blir så underhållande som möjligt. Till och med journalistklubbens ordförande på SVT, Kenneth Sundin, erkänner att när man låter andra bolag göra grovjobbet så drabbar det anställda på SVT, som blir av med sina jobb.
Men TV-kanalerna har ingen anledning att gråta sig till sömns precis, efter dom succéer som man har lyckats visa med "Idol", "Stjärnor på is", "Kärslaget", "Dansbandskampen" och "Let´s dance". Frågan är vart det leder. En TV som bara består av vattniga underhållningsprogram och någon thrillerserie? En kanal där så få som möjligt jobbar direkt åt kanalen? Eller en kanal där där ingen kan minnas och berätta för framtida generation om vad bra TV man haft? Framtiden får utvisa och det blir intressant att följa TV-kampen för 2009!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Äntligen lämnar Rix FM Sundsvall!
Stafrin | 01 Januari, 2009 16:56
Här i Sundsvall är folkstormen stor efter att Rix FM lämnat staden nu i natt. Jag själv känner verkligen hur jag sliter mitt hår i förtvivlan som matadoren i "Tjuren Ferdinand" och hur jag blir galen som Kalle Anka i djungeln på julafton. Aldrig mer ska jag få gå på ICA-affären där jag bor och tvingas höra detta vattniga Idol- och melodifestival-skval. Aldrig mer ska jag få jobba eller praktisera på en arbetsplats som spelar en kanal dagarna i ända som har 10 skitlåtar i sitt låtregister som man spelar om och om igen tills man spyr. Aldrig mer ska man få höra tre nonsenspratare på morgnarna som inte säger något vettigt och som spelar åter dessa 10 skitlåtar om och om igen - tills man spyr. Radio Rix, en kanal som inte varit bra sen 2000 då Jesse Wallin och Logna försvann från kanalen, försvinner äntligen från Sundsvalls FM-band. Hipp! Hipp! Det nya året kunde inte ha börjat bättre!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #