Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Snart drunknar vi i bröllopsartiklar...
Stafrin | 25 Februari, 2009 16:21
Nu har det börjat. Inom ett år kan du inte ta ett steg på stan utan att se en notis om kronprinsessan Victorias förestående bröllop med Daniel Westling. Gårdagens förlovningsnotis var bara början. Dock är inte detta ett försök att tracka ner på de unga lyckliga tu, även om jag antar att innan bröllopet är över så kommer jag att vara så less på bröllopet att jag storknar. Låt mig i stället säga ett stort grattis till de båda. Daniel Westling har gått från ett "vem/vad är detta?" till "Prins Daniel, hertig av Västergötland" innan kronprinsessan ens ställt sig vid kyrkporten.
Sen kanske jag inte riktigt köper den uppushning som man gör samtidigt om att denna förlovning och bröllopet skulle vara någon sorts mirakelkur mot krisen. Jag har inget emot kungahuset, absolut inte. Det är en spännande bit av vår historia och att byta monarki mot en tråkig president som vandrar runt och skakar hand och är på toppmöten känns inte alls intressant och vore något att svika vår historia. Men det måste också finns någon rim och reson på det hela. Både när det gäller hur vi ska behandla kungahuset och hur mycket utrymme de ska få i medierna. Och att tro att ett prinsessbröllop skulle läsa krisen känns lite som att desperationen firar nya triumfer. Men som sagt, det är ett år kvar, men vänj er. Snart drunknar vi i bröllopsartiklar om kronpronsessan och prins Daniel.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Programledarbyte i "På spåret" - djärvt eller korkat?
Stafrin | 20 Februari, 2009 21:30
Lycka till SVT, säger jag när det gäller det slutliga beskedet att peta Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg som programledare i kanalens, ja, just nu svensk TV med hästlängder, bästa program "På spåret" (jo, jag säger peta för jag tror det ligger mer bakom än att Oldsberg bara hoppar av). Det är inget snack; mitt ibland skrålande usla karaokeprogram som "Så ska det låta" och "Doobiboo" och alla miljoner spyor till auditionsåpaprogram i TV så är "På spåret" oasen, det enda riktiga familjenprogrammet med sans, förnuft och underhållning. Dessutom har programmet alltid funnits där. Mitt ibland alla program som kommer och går om vart annat så finns Oldsberg och Hellberg där år efter år. Samtidigt är man ju medveten om att inget varar för evigt och "På spåret" har hållit på i 20 år.
SVTs ständiga åldersnoja är ju en annan sida av det hela, att man hela tiden måste ha någon som är passande under 45 och som är ungdomlig för att locka en yngre, mer köpkraftig, publik. Som en ständigt påminnelse om att dagens underhållningsvärld och TV-värld är mer kommersiell än nånsin, även om man inte har reklamavbrott.
När det då gäller "På spåret" så tycker jag att det i så fall hade varit mer vettigt att lägga ner programmet än att sätta två nya poppisprogramledare där. Det är trots allt en viss skillnad på att byta programledare för ett program som "På spåret" och på "Så ska det låta", "Bingolotto" eller "Allsång på Skansen". Här snackar vi en person som mer eller mindre satt sin personliga prägel på programmet. Allt det som gjort programmet, som dragit 2 miljoner tittare i mer än 15 år, frågorna, klurigheterna, humorn och inramningen är signerat Ingvar Oldsberg, till skillnad mot dom andra programmen där programledarna mer funkar som gallionsfigurer. Det ersätter man inte bara så där rakt av och tror att det bara är att vandra vidare. Man kan snacka om förnyelse hur mycket man vill, men det går nog inte att komma ifrån; med nya programledare blir det också ett nytt program. Man har ett otroligt hårt jobb framför sig att försöka locka tittarna att stanna kvar efter fredagens final för en till säsong med nya programledare.
Samtidigt som Sverige nu sågar petningen av Oldsberg och Hellberg så kanske man ska se vilka SVT vill ska ersätta också innan man fullständigt slutar titta. De kan ju hitta en mirakelkur som gör det hela trots allt intressant. Men, som sagt, det är ett mycket svår sits SVT har satt sig i. Därvid, åter, lycka till!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Äntligen splittring om invandrarpolitiken
Stafrin | 18 Februari, 2009 19:36
Moderaterna fortsätter att gå med knytpiskan mot invandrare, nu med hot om uppsägande av medborgarskap, krav på svenska och gud vet vad. Men det intressanta är nu att även folk i de egna partiet börjar att dra öronen i från sig. Den moderate riksdagskvinnan Ulrika Karlsson säger helt riktigt att invandrare framställs som några som åker snålskjuts och är kriminella. Det piskas upp en stämning numera i det här landet som är otäck och där man allt mer just nu jämför Moderaternas invandrarpolitik med Sverigedemokraterna. Men där det är skönt att se att det även finns folk inom de egna partierna som börjar vakna! Om migrationsminister Tobias Billström inte lyssnar på oss utanför riksdagen eller på motståndarna så kanske han lyssnar på sina egna partikamrater. Hoppas kan man ju alltid, för som jag har sagt om och om igen och som tåls att sägas igen; det är MÄNNISKOR som det gäller, inte en dålig vara som man kan återlämna mot kvitto.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Heder åt Anders Björcks FRA-protest!
Stafrin | 16 Februari, 2009 16:33
Hatten är av för förre försvarsministern och försvarets underrättelsenämnds ordförande Anders Björck som avgår i protest mot FRA. Vore kul att veta hur han därmed ställer sig till sitt moderparti, moderaterna, som ju låtit knytpiskan vina mot de som inte stödjer FRA, men ibland kanske det också är bäst. Heder åt Björck som följer sin övertygelse i första hand och inte sin paritledare.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Trots schlagerkritiken tittar svensken ändå
Stafrin | 09 Februari, 2009 17:15
Kunde inte låta bli att skratta åt DN, som i fredags kallade Petra Mede för "Sveriges nya schlagerdrottning". Jag minns den tiden då det var vinnaren av Melodifestivalen som blev Sveriges schlagerdrottning/kung. Numera är det programledaren! Månne ett bevis på att det numera är kändisen som är viktigast för tävlingen och inte låten?

När jag ändå är i andra andningen så kan man inte heller låta bli att skaka på huvudet åt diskussionen kring tävlingens nya regler, som vållat folkstorm, inte bara bland folket utan även bland de schlagerartister som inte är med i år (dom som ÄR med i år vågar väl inte säga något förrän efter tävlingen). För SVT reagerar med precis samma känslosamma reaktion som ett modernt företag av idag:
”Svenskar är i grunden rädda för förändring.”
Man vet att svensken kommer ändå att bänka sig framför TVn samtliga deltävlingar, andra chansen, finalen, semifinalerna i EM och EM-finalen och att man inte kommer att göra något annat än sitta och svära och mummla och sen vandra vidare. För så fungerar vi och det vet SVT och 90% av dagens företag. Så länge man får sitt tittarrekord och tjänar multum så är folks kritik inget att bry sig i. Om folket nu är så upprörda över festivalens nya regler och att SVT bara vill åt tittarnas skattepengar så vore det väl häftigast om minst 2,3 av de 3,3 miljoner som såg tävlingen i lördags i ren protest bytte kanal när det började och bytte inte tillbaka förrän det är över. Men nej! Givetvis kommer minst 3 miljoner se det även på lördag, och även lördagen efter och framför allt vid finalen, som är viktigast för SVT. Kunden har inte rätt numera, bara ett vanesätt. Och vi accepterar och leker med, trots att vi kritiserar. Så så förfärligt rädda för förändringar kan svenskar i så fall inte vara...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Energiuppgörelsen – ett steg bakåt
Stafrin | 05 Februari, 2009 20:53
Så kan vi till sist sätta punkt för kärnkraftsomröstningen 1980. Numera är det fritt att bygga nya kärnkraftverk efter att Centerpartiet omvänts till en lojal Allianssoldat och rättat in sig i ledet. Det är otroligt hur man efter två kärnkraftsolyckor på 30 år samt ett par hotande läckor ännu tror att kärnkraft fortfarande är så otroligt säkert att man kan bygga nya. Tage Danielssons genialiska ”Om sannolikhet” har aldrig känts mer nära trots att den har 30 år på nacken. Jo, jag vet. Vi är fast med eländet till dess att vi hittat nya energimedel att använda, men problemet är att vi ju aldrig tycks vilja söka på riktigt. Detta har aldrig tagits på allvar och sökandet verkar ha fastnat sen länge. För löftet i dagens beslut att också öka satsningen på vindkraft känns mer som ett hundben till motståndarna än ett seriöst försök till satsning. Detta är ett förslag som mer satsar på kärnkraft mer seriöst än som vill hitta något annat att använda.
Men framför allt är detta ett politiskt förslag. Tiden samt bristen på framgång med alternativa energimedel har gjort att kärnkraft blivit ett med folks medvetande, trots de uppenbara riskerna. Ännu ett bevis på att vi informerar för lite nuförtiden om att det fanns en tid innan igår. Det har talats om en ny folkomröstning nu när den gamla tjänat ut, vilket vore en katastrof här för då om något blir det ett Ja till kärnkraft. Så självklart försöker Alliansen vinna tillbaka sina väljare från ett socialdemokratiskt parti som både allierat sig med viktiga partners som på ena sidan är motståndare (Läs Miljöpartiet) och på andra sidan är stora fans (Läs facken). Då kanske det är värt att överge det sista som var kvar av det ursprungliga Centerpartiet samt även en av de få egna saker som fortfarande skiljer Centerpartiet från de andra allianspartierna. Men det är alltid tragiskt med partier som inte vågar stå för sin åsikt även i motvind. Maud Olofssons logik vid presskonferensen idag var klockren. Hon hyllade beslutet för ”våra barns skull” medan hon i intervju efteråt sa att hon egentligen inte gillar kärnkraften och helst vill se alternativa medel. Det liknade mer Bill och Bull på resonemanget och Mona Sahlins beskrivning av hennes ord som flummigt har aldrig känts mer träffsäkert.
Men oavsett så kvar står fakta, ja, vi måste ha kvar kärnkraften till dess vi på allvar börjat satsa på alternativa kärnbränslen. Men det betyder inte att vi måste sitta och hylla kärnkraften och se det som vår enda väg. Fortfarande har vi sett bevis på att det är en farlig väg och detta försvinner inte för att vi blundar för det. Vi måste börja satsa på allvar på alternativa medel och vi måste börja nu! Nu får det vara nog med velandet och rullandet med tummarna! Att satsa seriösare på kärnkraftverk efter en eventuell valseger 2010 är inte ett steg åt det hållet utan ett steg bakåt i utvecklingen.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
"Ericsson Globe" - ett patetiskt drag
Stafrin | 02 Februari, 2009 12:15
Jaha, numera har näringslivet och företagen monopol på vårt land. Om man slår upp ordet hybris i en uppslagsbok så ser man en bild på svenskt näringsliv. Globen kommer från och med idag heta "Ericsson Globe".
"Ericsson vill visa att Stockholm är företagets hemstad."
Det måste vara ett av det absolut mest patetiska namn och drag som gjorts. "Ericsson Globe" låter som en kvarterstidning gjord av 14-åringar. Nästa steg, Kaknästornet kommer heta "The Telia Cookie Nose Tower"? Eller Sverige kommer heta "Sweden-IKEA"? Med en stor logga på alla skolkartor förstås.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #