Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Bra kampanj för Dawit Isaak!
Stafrin | 29 Mars, 2009 13:05
Det är till min stora glädje som det börjar hända nåt i frågan om den fängslade Dawit Isaak. Fyra tidningar, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, gör gemensam aktion i en kampanj för att få honom frigiven. Det är sällan jag hyllar våra tidningar men här gör dom ett bra jobb! Tydligen är det media som ska dra tyngsta lasset, för politikerna står skräckslagna och tycks inte våga göra något. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i en intervju att "det är tveksamt om vi nånsin kommer få Dawit Isaak frigiven" vilket är en oerhört cynisk och kall inställning. Sverige ska vara ordförandeland i EU och det går förstås före ett människoliv. Och flera toppolitiker talar om "tyst diplomati" som enda lösningen, men fullt så tyst som det har varit de senaste åren tror jag inte det innebär. Tyst diplomati innebär inte att man ska sopa saken under mattan. Jag vill åter relatera till ett fall för 15 år sen då fyra svenskar satt fängslade i Irak och alla gick man ur huset för att få dessa fri. I TV lanserade man "gula bandet" då man skulle ha gula band runt armen i sympati för svenskarna och Karin Glenmark sjöng in en svensktoppshit enbart för det tillfället. Kort därefter var svenskarna frigivna. 2009, när en afrikanskfödd invandrad svensk sitter fängslad i 7 1/2 år utan rättegång, och dessutom svårt sjuk, så är engagemanget inte ens hälften. Tillfällighet? Men, som sagt, nu har en lavin dragits igång, EU börjar tänka i andra banor, namninsamlingar är igång och medierna skriver spaltmetrar så nu hoppas jag att något händer. Det är trots allt en människa där nere, glöm aldrig det.

Vill ni skriva på namninsamlingen för att Dawit Isaak ska friges så är länken här:
http://expressen.wufoo.com/forms/free-dawit/http/true//JS09

Bloggtoppen.se
 #
Earth Hour – mer än ett jippo
Stafrin | 28 Mars, 2009 21:02
Här är det mörkt. Jo, jag deltar också i Earth Hour och släcker i en timme. Inte för att jag tror att det räcker, inte för att jag tror att jag är en bättre människa eller för att jag vill följa massan utan för att visa min respekt och sympati med en viktig fråga som jag till min stora glädje ser lever än, nästan 2 ½ år efter att den fick sitt genombrott i medierna, och som är viktig för planeten. Det är lätt att sitta och skaka på huvudet åt experterna och tro att alla är idioter som är rädda för klimatförändringarna. Men människan är inte oövervinnerlig och någonstans måste man börja ta saker som hotar vår jord på allvar. Jag är mycket glad att man äntligen börjat ta miljöfrågan på allvar. Sen lämnar den övriga miljökampen mycket att önska fortfarande, för hur mycket vi släcker ner och håller Live Earth-galor så är det fortsättningen som gäller och där försöker man ännu desperat gå balansgång mellan att kämpa för miljön och samtidigt tjäna så mycket pengar som möjligt. Och tyvärr förlorar miljön alltför ofta.
Denna Earth Hour har fått stor effekt i övriga världen, men Sverige, som alltid tror sig vara ”Bror Duktig”, tror jag inte tar detta på lika stort allvar. Diskussioner på nätet och kommentarer gör gällande att man ser detta som ett jippo och skakar på skallen åt det. Kanske för att medierna samtidigt på ett nästan löjeväckande sätt visar upp saken som en knallsensation. Visst är det en viktig sak, men måste man verkligen se på Web-TV på nätet hur Globen och Aftonbladets skylt släcks ner i Stockholm? Jag tror på Aftonbladets ord om det står att man släckt ner Globen. Eller är man så van vid att kvällspressen ljuger att man nu måste visa på TV att man för en gångs skull talar sanning?
Men för mig är idén Earth Hour en symbol för nåt viktigt. Det kanske inte räcker på långa vägar, men jag vill stödja en viktig fråga som man måste börja ta på allvar nu. Efter år av tal måste man nu övergå till handling i världens regeringar. Det är trots allt viktigare än hur mycket man kan tjäna på det. Så i ca 30 minuter till hoppas jag att det är mörkt i stugorna runt omkring. Ja, hoppas kan man alltid…

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
LO måste tillbaka till grunden
Stafrin | 27 Mars, 2009 20:39
Det fanns en tid då facken var till för oss när vi hade problem med jobbet. Ett sorts stöd när det stormade. Frågan är hur mycket stöd de är just nu. Nu, i dessa tider då arbetslösheten stiger och många arbetsgivare desperat försöker rädda sitt eget skinn genom att trampa på andras, så är facken likadana själva. Wanja Lundby-Wedin har jag aldrig haft nåt riktigt förtroende för. Visst är LO en stor del av socialdemokraterna, men i hennes fall är det ju löjligt. Men AMF-skandalen har visat en sida av henne som få trodde fanns. En girigare sida som skadar det som vi svenskar utan någon hög VD-post och chefslön behöver, ett tryggt fackförbund som finns där för oss. Man kan säga att AMFs slogan ”Lite mer att leva för” har fått en ny innebörd. Det är dags för en rensning inom LO för att bygga upp på nytt och där finns det ingen plats för Wanja Lundby-Wedin. I mina ögon måste hon avgå och ersättas av någon som kan föra LO tillbaka till sina grundidéer. Det är nu vi behöver tryggheten från facken, inte ett fackförbund som i arbetslöshetstider har chefer som bara försöker rädda sina egna plånböcker. Avgå, Wanja, det är det enda rätta. LO måste öppna ögonen och börja jobba igen…

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Sveken kring Sundsvalls skolnedläggningar...
Stafrin | 24 Mars, 2009 20:07
Så genomför man årets stora blåsning av väljarna. Här i Sundsvall så gav man för ett år sen fagra löften till eleverna i Nackstaskolan, Nedansjö skola och Anundgård skola att de skulle få vara kvar och att man drog tillbaka hoten om nedläggning. Minnesgoda läsare kanske minns hur jag hyllade nackstaeleverna som på eget bevåg skolkade från lektionerna för att protestera utanför kommunen och det gav alltså resultat. Men ett år senare så drar Sundsvalls kommun tillbaka dessa löften och lägger ner skolorna ändå. Och ingen ska få mig att tro att man inte hade planerat detta redan från början. Och dessa nya löften om att högstadieeleverna ska få själva välja vilken annan skola de ska få gå i känns inte heller så trovärdiga. Vore kul om alla nackstaelever samtidigt plötsligt valde St Olof-skolan, som är närmaste skolan därefter från Nacksta. Skulle kommunen godkänna det? Så svek nummer ett, eleverna, som får se sin kamp totalt tillintetgjord och sin tro på dom vuxna som bestämmer förstörd.
Finns det någon anledning till nedläggningen? Spara pengar är förstås den officiella anledningen från kommunledningen och ligger man så många miljoner back som man gör i Sundsvall så är det normalt en sak. Men att lägga ner skolor och samtidigt lägga ner miljoner på nytt teaterhus, äventyrsbad, feta kommunlöner och annat gör att situationen hamnar i ett annat läge. Svek nummer två, Sundsvalls befolkning.
Dom planer som finns för Nackstaskolan nu är att göra om den till pensionärshem. Bara det att man försöker ställa unga och gamla mot varandra är vansinnig nog. Och jag kan ställa upp på att det behövs fler älderboenden i stan. Men saken är den att 50 meter från Nackstaskolan finns det redan ett stort älderboende, Kristinelund, vilket gör att Nacksta kommer att bli ett område där man kan dumpa alla äldre. Tydligen är det helt fel att integrera unga och gamla tillsammans i olika bostadsområden utan dom unga kan man kasta runt som man vill medan alla äldre placeras i samma område. Svek tre, dom äldre.
Hela detta är så uselt skött att jag åter skäms nåt fruktansvärt som Sundsvallsbo. Folks fria vilja är det inte tal om utan socialdemokraterna i denna kommun driver staden som om det var ett parti Monopol man spelade. Vänta nu, Sundsvall finns ju med i det nya Monopolspelet. Så passande...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Äntligen frivillig kåravgift på högskolan!
Stafrin | 20 Mars, 2009 19:53
Det råder en vild debatt inom högskolevärlden om det faktum att högskole- och forskningsminister (a k a ex-partiledare) Lars Leijonborg till 1 juli 2010 avskaffar den obligatoriska kåravgiften. Det är inte ofta jag säger det om Alliansens beslut men här så säger jag: Äntligen! Detta har jag väntat på länge. Jag vill inte påstå att jag har gått många år på en högskola, men av det jag förstått så är kårerna mer duktiga på att arrangera alkoholindränkta fester än att synas med krav på förbättringar för elever. Här skiljer det väl också från högskola till högskola och stad till stad, men här uppe är dom det i alla fall. Men framför allt ser jag absolut INGEN logik i att tvinga människor att vara med i något som dom själva inte är intresserade av. Det är alltså frivilligt för arbetande människor att vara med i både fack och a-kassa, men som student så är man tvingad att vara med i deras "fackförbund". Sen kan jag förstå att Sveriges studentkårer är skraja, för det finns garanterat de inom dessa som gör ett bra och mer korrekt jobb också och originalideologin med kåren är det inget fel på, att vara studenternas röst mot makthavarna. Men likväl så måste det vara var och ens fria vilja om man vill stödja detta eller inte. Nu är det som överallt annat inom föreningslivet; syns man så finns man. Man måste övertyga om varför man ska gå med i studentkåren och göra reklam som vanligt. Så jag välkomnar detta, men hoppas att idén med studentkåren lever vidare. Vem vet, man kanske får en bättre och mer engagerad studentkår än annars som är fylld med människor som på allvar vill engagera sig på ett annat sätt.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Michael Jackson – ett musikaliskt geni, trots allt...
Stafrin | 14 Mars, 2009 20:31
Michael Jackson tänker till sist ta farväl med en avskedsturné som kallas ”This is it”. Det känns som om han på nåt sätt försökt ta farväl från karriären förr. Och som att det inte skulle hålla så värst länge. Men det återstår förstås att se. Han gör dock helt rätt som går i pension, rent affärsmässigt sett alltså. Nya låtar med Jacko passerar förbi helt obemärkt numera. Det folk vill höra är hitsen från 80- och 90-talet. Gärna någon dessförinnan också. Då är det nog dags att kliva av medan grytan ännu är varm. Men Michael Jackson är utan tvekan ett fenomen i branschen. Han är lite som Carola här hemma. Det spelar ingen roll vilka skandaler som han råkar utför, inget fastnar utan som en tamaguchi startar han bara om igen. Problemet med Michael är hans skandaler gör att man ändå glömmer det som ändå är hans styrka, musiken. Att han privat är en mysko person med egenheter som ibland för en att backa är en sak, att han dock är en av världens bästa och mest professionella soulartister är en annan. Frågan är vad Michael Jackson blir ihågkommen som i framtiden, i den mån man idag ska komma ihåg någon artist. Som en lysande pop- och soulartist eller som en pedofilmisstänkt freak med operationsdränkt ansikte? I den frågan så tycker jag att man ska, utan att på nåt sätt försvara hans alla underliga påfund, lyssna på musiken och därigenom bestämma sig och inte låta pressen avgöra. Förvisso är flera av låtarna så sönderspelade att man kräks (”Bad”, ”Black or white”) och övervägande av hans låtar om fred på jorden och ren miljö amerikansk smörblask när den är som segast (”Earthsong”, ”Heal the world”, ”They don´t care about us”). Men jag vidhåller fortfarande att ”Thriller” är en av tidernas bästa plattor, att Michaels låtar dessförinnan är soul när den är som allra bäst och att låtar som ”The way you make me feel”, ”Leave me alone”, ”Remember the time” och ”Scream” är lysande musik! Sen om världens befolkning i kristider är beredda att betala multum (som jag gissar det kommer att kosta) för att få se nån av hans tio konserter är en annan sak. Om framtiden vet ingen. Däremot forntiden är en annan sak, ett proffs på scen och en av världens märkligaste varelser utanför. Glöm aldrig detta, hur hans avskedsturné än går...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Krisens Sverige - direktörernas vinst
Stafrin | 11 Mars, 2009 20:08
Välkommen till krisens Sverige, landet där mängder av folk avskedas varje dag och kastas ut i arbetslöshet varje dag och allt fler talar om att sänka sina löner, medan toppdirektörerna höjer dom och ger sig själva bonusar. Intressant och se om SE Bankens VD Annika Falkengren vågar visa sig på sin egen bank. Eller hon kanske använder internetbanken. Kanske säkrast så. Och regeringen sitter med armarna i kors och rycker på axlarna. Åt allt.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Metalls lönesänkning är bara början…
Stafrin | 03 Mars, 2009 23:31
Nu är de svenska lönerna i gungning. För efter Metalls ja till lönesänkning i form av arbetstidsförkortning så kan man vara så säker på att detta kommer att vara en sak som de flesta arbetsgivare och företag kommer att utnyttja. För om facket säger nej, vem ska säga att de har fel? Kommer regeringen att stiga in då när de redan applåderat Metall för den lösningen? Knappast. Hur lång tid tar det innan de andra fackförbunden, hur mycket de säger nej NU, blir tvungna att vika sig och acceptera sänkta löner också? Men kan man klandra Metall för det? Självklart så borde varenda arbetande och icke arbetande svensk inklusive fackförbund gå ut och knäppa Alliansen på näsan. Men detta är förstås resultatet av regeringens axelryckning och ”sköt-er-själva”-politik. Jag säger inte att regeringen ska sätta igång och välja vilka företag som ska köpas. Jag tycker inte att regeringen ska gå in och köpa upp SAAB för att det vore direkt fräckt att stödja ett stort företag och sen säga till de andra företagen att de får sköta sig själva. Men att inte ens inse att situationen i Sverige är en helt annan än när man gick till val 2006 och till exempel inte anpassa sin arbetsmarknadspolitik till rådande läge utan bara slött stå och titta på när företag efter företag säger upp folk är högst oansvarigt och ignorant. Alliansens arbetslöshetspaket håller inte i tider då massuppsägningar sker hela tiden och de kvar varande företagen samtidigt inom 450 dagar ska anställa alla dessa arbetslösa för att dessa inte ska straffas med samhällsnyttig tjänst med slavlön. Det går inte att tro att det en regering i kristider ska göra är att synas i medierna för att rycka på axlarna och säga att det är upp till andra att göra allt. Och det kanske mest skrämmande är att alternativet, en rödgrön regering, tappar ännu mer i förtroende. När det enda regeringsalternativet tappar till förmån för en regering som inte gör något i kristider så är det kanske dags för en rannsakan. Så den allt jämt oroande frågan är fortfarande; Vem kommer att ta ansvar för krisen medan alla andra rycker på axlarna och försöker rädda sig själva?

/JS09

Bloggtoppen.se
 #