Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Sundsvalls skivmässa - en besvikelse...
Stafrin | 25 April, 2009 17:28
Jag kom just hem från vårens skivmässa som nu var på Pipeline. Jag köpte en CD-singel som rätt bra beskriver denna upplaga: Electronics låt "Disappointed". Jag är rätt besviken på denna vårs mässa. Eftersom man lagt den samtidigt som Solnas något större skivmässa så fanns endast en från Stockholm eller söderöver. I övrigt var det ca 13 utställare där 85 % sålde svindyr hårdrock. Kul för dom som gillar det, men för mig var det en grym besvikelse. Och besökarantalet var väl sisådär eftersom man samtidigt lagt mässan med den årliga Vårmässan som numera är en stor familjeangelägenhet i Sundsvall. Nej, ska Sundsvalls skivmässa överleva så måste man planera lite bättre så att vi får upp fler utställare från söder och fler besökare. Men jag fick min samling med Level 42-skivor komplett i alla fall. Alltid något...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
En jävig domare - ingen tillfällighet...
Stafrin | 24 April, 2009 12:41
Kalla mig konspirationsteoretiker, men jag tror inte det är någon tillfällighet att en domare som sitter med ena foten i upphovsrättsbranschen plötsligt får jobbet att döma Pirate Bay-rättegången.
Någon meddelar:
"Tomas Norström? Du får vara domare i Pirate Bay-rättegången!"
Norström tänker efter och börjar:
"Men, vänta..."
Sen hejdar han sig och tänker:
"Äsch, det spelar ingen roll. Visst är jag med i SFU, men jag kan döma till Pirate Bays fördel om det skulle bli så. Pontén skulle förstå ändå..."
När allt sen är över så har Norström av sitt ärligaste och mest rättrogna domarhjärta dömt Pirate Bay-killarna till 30 miljoner i böter och 1 års fängelse var. Och Moder Justitia ler och nickar förståeligt.
Jag betvivlar att det gått till så, men jag kan förstås ha fel och jag hoppas förstås också att jag har det. Om det är så att jag har rätt så är det en fråga vart rättssystemet är på väg. Oavsett vad man tycker om nedladdning, oavsett om man vill se ett skadestånd eller inte, oavsett om man anser Pirate Bay vara kriminell eller inte, så ska detta fall behandlas precis som alla andra rättegångsfall. En bransch eller en utomstående ska inte på något sätt få påverka rättegångar för eget intresse, oavsett vad det gäller, det vore horribelt. Om vi börjar att särbehandla vissa fall bara för att näringslivet eller USA ska få ut mer pengar och godkänner det så är vi verkligen ute på farlig och skrämmande mark. Dessutom visar det då på vilken sjuk väg kulturen har tagit. Det som en gång var till för att skapa glädje och nöje åt folk är idag så ekonomiskt viktig att man är beredd att trampa över rättssystemet för att få sina pengar.
Självklart bör rättegången tas om och man måste noggrant kolla upp alla som ska döma, nämndemän som domare, så att ingen har något personligt med fallet att göra! Om sen det kommer att ske är en annan sak. Om man nu vill fortsätta på konspirationsteorin så borde det inte bli så att rättegången tas om. Man vet att svenska folket är ett tålmodigt folk som rycker på axlarna efter ett par veckor. Och skulle man vilja lyssna på vad folket vill så hade rättegången inte blivit av alls. Samtidigt så är det ju intressant och se hur mycket folkmotstånd man kan ta emot och ännu stå upprätt, för trots allt så är det ändå en värdslig händelse som hela världen tittar på och det skulle inte se bra ut PR-mässigt för landet om man godkänner en dom som trots allt har dömts av en som själv rimligen ville se dom anklagade fällda. Som det heter i Falcon Crest, to be continued...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Politisk reklam-TV - en väntad utveckling
Stafrin | 22 April, 2009 20:25
KD i din TV sommar! Folkpartiet som klämmer in sig mellan Bingolotto och TV 4 Nyheterna. Detta kan bli verklighet när tre av fyra Allianspartier har köpt TV-tid för reklam i TV 4. En sorglig utveckling, ja visst. Ideologi och politik hamnar allt längre bort på dagordningen och partierna ska numera vara ett varumärke som man ska sälja. Vad röstar man helst på, det parti med den flashigaste reklamfilmen eller med den bästa politiken? Samtidigt är det inte förvånande. Jag är snarare förvånad att man inte gjort detta förrän nu, med tanke på hur mycket affischer som förekommer på stan vid valtider. De rödgröna må protestera nu, men jag är övertygad om att lagom till valet 2010, eller varför inte redan till EU-valet i år, så har dom krupit till korset med var sin reklamfilm i bagaget. Det är den verklighet som politiken och samhället befinner sig i idag i det nya köp-och-sälj-Sverige. Om det sen är bra eller inte är en helt annan sak.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Och var finns jobben, Borg?
Stafrin | 15 April, 2009 20:55
Vilken underbar budget! 10 miljarder mer och utökade platser till den jobb- och utvecklingsgaranti som redan bevisats inte håller, allra minst nu. Och det kallar Anders Borg satsning på "aktiv arbetsmarknadspolitik", i jämförelse med det som lades fram vid valet som då var passiv arbetsmarknadspolitik eller? Och vart alla dessa arbetslösa ska söka jobben får vi inte veta. Man vet inte om man ska skratta eller gråta...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Varför måste humor vara kränkande?
Stafrin | 13 April, 2009 19:57
Inget program i SVTs historia har nog fått så mycket rubriker som ”Grillad”. Och varför jag inte har skrivit än vet jag nog inte ens själv. Kanske för att jag berört samma ämne om och om igen. När jag ser en programidé som ”Grillad” och sammankopplar det med svensk humor totalt sett så växer samma fråga:
Varför måste humor idag vara kränkande och nedslående mot folk?
Vanligaste frågan som man ställer sig i intervjuer till komiker idag är: Kan man skämta om allting? Och än har jag bara hört David Hallenius säga nej. Det är en svår balansgång det där. Att säga att man ska kunna skämta om allt är i mina ögon inget annat än ett kommersiellt försäljningsknep hos komiker av idag. Om man säger ”Nej, man får inte skämta om vad som helst” så bakbinder komikerna sig själva och vid fel skämt kan dom hamna på en svart lista och inte tjäna något. Säger man ”Ja, man får skämta om vad man vill” då är dörren öppen för komikerna att kunna tjäna pengar på vad som helst och vem som helst. Men oavsett anledning så är min fasta övertygelse att det i samhället idag måste finnas något som kallas hänsyn, även om det ordet verkar helt ha försvunnit. Om en person inte vill bli skämtad om en viss sak så måste man kunna respektera det. Det kallas för hänsyn, jag vet att man inte kan tjäna pengar som komiker genom att visa hänsyn, men likväl så är medmänsklighet ett måste i alla samhällen på något sätt. Missförstå mig inte, satir och drift med folk gillar jag själv. Flera av de komiker som står för orden att man ska kunna skämta om vad som helst och som har dom giftigaste tungorna gillar jag själv. Jag älskar stand up och skrattar gärna när t ex Magnus Betnér häcklar Runar och Papa Dee. Och självklart är det svårt att få reda på i en show om någon tar illa upp eller inte. Men likväl är det så att om man i ett program som ”Grillad” sätter en person runt ett gäng flinande människor så är man inte ett dugg bättre än mobbarna i skolan. När jag ser Thomas Järvhedens ständiga patetiska bortförklaringar till alla skandalord i programmet så tänker jag på en mobbare i högstadiet som trakasserar en stackars elev verbalt och sen får en tillsägelse av en lärare var på han försvarar sig med:
”Jag bara skojade…”, varpå man sen fortsätter på samma sätt när läraren gått.
Tillväga gångsättet är precis samma. Om det som barn idag genomlider i skolan i vuxenålder godkänns och klassas som underhållning och humor så är mänskligheten ute på farlig is.
Nu har jag inte reagerat på samma sätt med ”Grillad” som med ”Idol”, främst eftersom flera av de kändisar som ställer upp på ett löjeväckande sätt ställer upp som en sorts genväg till att få vara kvar i rampljuset. Dom är betydligt mer mediavana än de gröna amatörer som söker lyckan i ”Idol”. Men idag så kan vem som helst bli antastad och verbalt attackerad av någon från TV eller en komiker, vare sig man vill det eller inte. Och man måste finna sig i det, för det är humor och då har man rätt att göra exakt vad man vill mot vem man vill utan att ta ansvar för sitt handlande. Och frågan är om det verkligen är ett sånt samhälle vi vill ha. Gärna satir, gärna parodi, men gör det med en hjärna och ett hjärta också. Det måste finnas nån form av gräns. Det måste till mer medmänsklighet även i humorn, annars får vi ett väldigt kallt och cyniskt samhälle!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Bra krönika om svenskens nya stil!
Stafrin | 08 April, 2009 19:35
En intressant krönika idag i Metro av Marcus Dunberg som skriver om svenskens köpmani och nya yuppistil 2009. Läs och begrunda..

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Bra inlägg om den socialdemokratiska krisen!
Stafrin | 05 April, 2009 11:46
Ett bra inlägg av den ofta så kloke chefredaktören för Dala-Demokraten Göran Greider i Aftonbladet i frågan om Mona Sahlins rekordlåga siffror i undersökningarna:

"– Socialdemokraterna måste skärpa sig, säger Göran Greider, chefredaktör, Dala-Demokraten (S).
– De måste lämna 90-talspolitiken och formulera en tydlig välfärdspolitik.
Greider fortsätter i ett kritiskt tonläge när han får frågan om varför förtroendet för Sahlin nu ligger i botten.
– Hon har varit svag och borde ha varit mycket mer kritisk till Wanja Lundby-Wedin. Sahlin bör också ta in nya krafter i sin närmaste krets. De som hon omger sig med verkar lite för rädda för att trycka på i den riktning som behövs." - aftonbladet.se 5/4 2009


Jag tror många väntar på besked än om Socialdemokraterna är ett alternativt högerparti, ett mittenparti eller ett vänsteralternativ. Partiet verkar fortfarande handlingsförlamade efter Göran Persson-eran och stå som en förvirrad åsna mellan tre hötappar. Framför allt väntar många på att Mona Sahlin ska börja synas och uppträda som en oppositionsledare som är på Alliansen som en igel vid varje fel. Nåt fel är det, som sagt, när en regering som i stort sätt sitter med armarna i kors och tittar på medan en ekonomisk kris väller över landet och arbetslöshetssiffrorna rekordstiger stiger i popularitet...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #