Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Mer fantasi behövs i Kristallengalan!
Stafrin | 28 Augusti, 2009 22:54
Jag tittade faktiskt på TV-branschens grammisgala, Kristallen, i SVT idag. Egentligen är Kristallen till och med mer patetisk än Grammisgalan. Fem kanaler sitter och utbyter priser mellan varandra och klappar varandra på axeln, förutom tre priser där tittarna får vara med på ett hörn. Jag tänker inte ge några kommentarer om dom enskilda vinnarna eftersom jag knappt ser på några TV-program idag, mer än att jag tycker att det var kul att På Spåret blev årets program. Två saker slog mig dock med kvällens gala. Dels en liten tumme upp för att det inte var lika mycket av elefanternas julafton. Bortsett från att SVTs OS-sändningar fick sportpriset så slapp vi dom här gigantiska jättedyra mastodontsändningarna som ska ta hem allt, alltså av modellen Melodifestivalen, Idol och dylikt. I år var fokusen mer på dom mindre veckoprogrammen, vilket är hedersvärt.
Och andra sidan var det skrattretande att först höra hedersprisvinnaren Robert Aschberg tala varmt om hur Jan Steinbeck gjorde mer mångfald av TV-världen och sen se SVT ändå ta varenda statyett så när som på Carina Bergs pris för bästa kvinnliga programledare. Så man kan ju debattera om det är nåt fel på juryn som inte har mer fantasi eller om det är dom kommersiella kanalerna som har varit fullt så usla att det inte finns bättre program nån annanstans. Jag antar att det är lite av bägge.
Mer glamour har föreslagits för att göra Kristallengalan större tittarmässigt och mer lik den amerikanska Emmygalan. Själv tror jag att man skulle nå betydligt mer folklig bredd om man varvade prisutdelningarna med lite musik istället för att som nu mata på med pris efter pris efter pris efter pris. Anna Ternheim fick hylla de avlidna TV-hjältarna, men det var allt. Som en idé kunde man kanske ha tagit dit vinnarna i Dansbandskampen, Larz-Kristerz, som ju bevisligen varit en del av TV-året. Eller, även om jag kanske hade bytt kanal, någon från Idol som också är en del av det som detta pris ska hylla. Fantasin måste flöda lite mer annars kommer programmet att bara vara en privat firmafest för programledarna och tittarna kommer att slött och utstötta bläddra förbi.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Svensktoppen nästa - flipp eller flopp?
Stafrin | 24 Augusti, 2009 12:31
Ibland kan man nästan skratta åt hur Sveriges Radio tar sig själv på kanske något för stort allvar. Under sommaren har man arrangerat en turné och tävling runt om i Sverige med namnet "Svensktoppen nästa" där Martin Häggström från Sundsvall vann. Grattis! Priset är en försöksplats på Svensktoppen, ett program som jag misstänker är långt ifrån sina glansdagar i popularitet. Lägger man pengar på en turné och audition runt om i Sverige bara för att få fram en låt som ska testas till Svensktoppen och som kanske inte ens kommer in?! Gissa vilken fiasko det skulle vara om Martin Häggström skulle hamna på 15:e och sista plats. Nu tänker någon, "men han kanske kommer in och också ligger fem år på listan", som väl är det som BAO legat med sin tjatlåt "Du är min man". Men frågan är något att sträva efter och om lyssnarna bryr sig så mycket mer då. Är inte det snarare ett bevis på att inte ens dom som röstar orkar engagera sig längre?

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Diskriminering av Njurundabor?
Stafrin | 22 Augusti, 2009 21:12
Ibland undrar jag, när jag ser hur busslinjerna är dragna i denna stad, vad dom boende i södra delen av stan, alltså, Njurunda, Kvissleby och Svartvik, har gjort Busslink för ont. Är det någon del av stan som tycks få en allt sämre förbindelse till stan så är det den.
- Man får ingen övergång på bussarna där
- Månadskorten gäller inte där utan man måste betala en skild biljett, antingen med pengar eller vanligt reskort.
- På helgerna går det inga bussar till ytterområderna, Essvik, Skottsund, Juniskär (som dessutom är stämplade som turistmål) vilket gör att har man ingen bil och bor där ute kommer man inte in till stan.
- För att inte tala om att bussarna normalt på vardagarna ut till dessa områden går knappt en gång varannan timme.
- Numera räknas Bredsand inte till stadstrafiken och månadskorten gäller inte där. Det innebär en dyrare resa ut dit.
Det verkar som om man försöker kapa banden med den södra delen av stan. Kanske vore det smart av Njurunda att på nytt åter ta tanken på en egen kommun, som man var tidigare. Man tycks tjäna mer på det än att tillhöra Sundsvall som utvecklingen ser ut nu...

Bloggtoppen.se
 #
Bdioui ute och cyklar om äventyrsbadet
Stafrin | 07 Augusti, 2009 22:04
Det är sällan jag rekommenderar nåt som kommer från tankesmedjan Timbro, ibland kan man undra om de har nån tanke i överhuvudtaget, men denna ordväxling i Dagbladet idag mellan Timbros Thomas Idergard och Sundsvalls kommunalråd Anita Bdioui om kommunens skrytbyggen, med fokusering på äventyrsbadet, är väldigt intressant där Idergards ord är tänkvärda och mest sanningsenliga och Bdioui är den som, som vanligt, är ute och cyklar. Det är underbart att läsa Bdiouis ord:
"Får vi tillresande till kommunen genererar det mer pengar till kommunkassan, och vi får mer pengar att bedriva kärnverksamhet för."
Problemet är bara att kärnverksamheten har man snart nästan redan lagt ner för att få pengar till det som ska ge pengar till kärnverksamheten.
"Jag tror satsningar vi gör som riktar sig till barn och unga är viktiga för framtiden", säger hon vidare, vilket visar att äventyrsbadet tydligen är viktigare för barns framtid än skolor, enligt socialdemokraterna i Sundsvall. Jag kan riktigt tänka mig en konversation mellan två föräldrar om några år:
"Går din son i en bra skola då?"
"Nej, men han badar på Himlabadet en hel del..."

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Bensinbilen är inte död
Stafrin | 04 Augusti, 2009 14:54
Bilbranschen, en desperat bransch. Efter statistik om att bara var tredje såld bil är bensindriven går bilförsäljare ut och säger att bensinbilen snart är död. Sanning eller reklam? Reklam förstås. I kristider då bilförsäljningen rasar så är jag ytterst tveksam till att det kommer att öka försäljningen av miljöbilar nåt nämvärt så att det blir nån fara. Dessutom finns det för mycket bensinbilar i omlopp som säljs i andra hand så alla bilsäljare borde nog komma ner på jorden igen. Hur mycket jag än önskar att miljöbilar skulle funka som ett första hands val så är vi långt därifrån. Men det var ett vackert försök...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #