Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Ulf Larsson vågade gå mot strömmen!
Stafrin | 29 September, 2009 21:02
Jag bara måste skriva några rader om programledaren och skådespelaren Ulf Larssons död. Ulf Larsson var enligt mig en mycket bra underhållare och programledare som alltid var glad och som underhöll med hjärtat. Han vågade gå emot strömmen och lyfta fram äldre underhållning och humor på ett sätt som ingen annan vågade och som med Måns Herngren och Hannes Holm på 80-talet gjorde humor som då ansågs som nyskapande och udda. Det var genom dessa program, "Storebror och lillebror" och "Namnsdagsserien", som jag såg Ulf för första gången. Och "Söndagsöppet" har väl aldrig varit bättre än det var under Uffes ledning, framför allt gillade jag programinslaget där han tog temperaturen på kändisarnas kunskaper om sin egen karriär. Men framför allt var han ingen diva utan han vågade vara sig själv mot folk och som vågade gå ut och visa med sin egen erfarenhet hur alkohol kan skada! En varmare personlighet i kändis-Sverige fick man nog leta efter. Synd att underhållare som han inte växer på träd idag! Läs även denna fina hyllningskrönika av Jan-Olof Andersson i dagens Aftonblad! Vila i frid, Ulf Larsson!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Årets mediafåne – ett märkligt fenomen!
Stafrin | 26 September, 2009 19:53
Jag blir alltid så förundrad över svensken ibland. Över vårt behov av någon sorts person varje år som sticker ut, syns under ett halvår i medierna och som vi kan älska att hata varpå personen sen blir ett mediefenomen utan att denne egentligen förtjänat det. Det är korkat och idiotiskt, men väl en förunderlig del av människans sätt att tänka. Oftast kommer det också en person varje år som blir det årets fåne. Personen i fråga ska ha sagt eller gjort nåt som ingen begriper och som fullständigt får folk att skaka på huvudena och undra "är han/hon verkligen frisk?", självklart i syfte att just bli känd. Dessutom ska personen gärna heta eller kallas nåt som udda och löjligt som gör att medierna snabbt kan göra personen känd. Inte hade Linda Rosing fått så mycket uppmärksamhet om hon hetat Linda Andersson inte. Är det frågan om en tjej så ska hon givetvis gärna vara snygg och fotomodellsliknande också för att passa in. Är han/hon också känd från en dokusåpa av nåt slag är framgången fullständig! 2008 kallades hon "Blondin-Bella" och var en högerbimbo som lekte modeikon och politiker utan att veta vad hon pratade om. I år har man lyckas totalt med valet av namn för mer udda, löjligt och gångbart namn i medierna än Anna Anka har väl inte funnits på år och dar. Förvisso heter hon Anka av en anledning och det är för att hon är gift med, inte Kalle, men väl Palle Anka (alltså Paul "Diana" Anka). Men namnet låter likväl som om Disneyföretagen beslutat sig för att introducera en syster till Kajsa Anka i serierna, Anna Anka, som ska konkurrera med henne om Kalle.
Anna Anka har också de andra perfekta attributen för att bli 2009 års mediala byfåne. Hon är med i en dokusåpa. Hon är en blond bimbo med fördelaktigt utseende. Och för att få till den rätta mediala tekniken så retar hon förstås upp hela Sverige med att hävda kvinnans rätt vid spisen, Barack Obama är kommunist och att barnaga är helt OK.
Självklart borde man skaka på huvudet åt det faktum att medierna ödslar sida upp och sida ner åt detta trams. Låt Anna Anka stå vid spisen och kväka ut sig korkade citat. Chansen att nån ungdom skulle se en medial dokusåpabimbo vid namn Anna Anka som vill slå barn och se alla kvinnor som hembiträden som en förebild känns rätt främmande. Men ändå kan jag inte låta bli att bli förundrad över det faktum att vi svenskar orkar bry oss om det. Av all medial strömning som finns i Sverige idag är det just det vi snackar om vid fikabordet och engagerar oss i fast det inte finns nån egentlig anledning. Det är dom små sakerna som gör det tydligen. Konstigt, men lustigt fenomen...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Anders Borg borde veta hut!
Stafrin | 22 September, 2009 21:45
Åter igen bevisar regeringen sitt sanna jag. Budgeten visade åter på att man inte på något sätt tänker hjälpa dom som har det svårt i samhället utan bara hylla dom som har det bra. Det är en stor ekonomisk kris, arbetslösheten kommer att snart kliva över 11 % och Anders Borg lägger fram en budget som kan betecknas som en krisbudget med något solindränkta kanter. Då passar regeringen på att sänka skatten för dom som har jobb. För att få igenom sitt förslag hos folket så flaggar man stolt att detta ju kommer att ge jobb och ”minska utanförskapet”. Hur då? Jo, finansministern förklarar med den kommentar som visar bäst på Alliansens cyniska politik:
”Om man sänker skatten så kommer dom arbetslösa att motiveras att söka jobb!”
Detta kan ju tolkas på två sätt. Antingen så är dom arbetslösa lata nollor som fortfarande inte söker några jobb och som får skylla sig själva om dom är så korkade att samhället inte anställer folk. Visst det låter ologiskt, det var meningen det. Men samtidigt kan man fråga sig om inte regeringens monstersatsningar Jobb Och Utvecklingsgarantin och Nystartsjobb var de stora morötterna som skulle motivera arbetslösa att söka jobb?! Är detta ett bevis i så fall att man misslyckats att motivera folk med dessa då och detta är den nya motivationen? Vilket som så är detta ännu ett i den långa raden av budgetar som släppts sen 2006 som går ut på att trampa på dom som har det svårast och dom som är arbetslösa och pika dom så mycket som det bara går. För finansminister Borg måste väl ändå veta att i en ekonomisk kris så anställer väldigt få företag arbetslösa. Är det då de arbetslösas bristande motivation som skapar det problemet? Anders Borg borde veta hut innan han ens öppnar munnen om sånt han inte har nån aning om! Absolut ingen blir hjälpt av att man kliver Sverige mitt itu i två olika klasser och synsätt genom att särbehandla folk och pika ena klassen. Som budget betraktat kan den inte ses som en besvikelse eftersom det inte fanns någon förväntan på att den skulle vara bra från början. Det var bara en normal klassisk Alliansbudget, full av vallöften (till pensionärerna nu), försämringar för de som inga pengar har och belöningar för dom som redan tjänar bra. Om ett år är det val. Ska man våga skratta eller gråta...?

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Låt kyrkan bestämma om kyrkan
Stafrin | 20 September, 2009 21:10
Intressant detta med kyrkoval. I varje val så förväntas man ställa upp av hela sitt hjärta, göra sin demokratiska plikt och välja den man vill ska styra. Om man röstskolkar, blir en soffliggare och skiter i att rösta så är du inte värd nånting. UTOM om du röstskolkar från kyrkovalet, för då bryr sig ingen i alla fall. Och jag är inte bättre jag. Jag röstskolkade från kyrkovalet idag. Nästan alla jag känner skiter i kyrkovalet. Faktum är att jag ännu inte träffat en enda som jag känner som erkänt att dom röstat i kyrkovalet. Kyrkovalet är valet som ingen är intresserad av. Självklart så kanske man borde ha röstat för att minimera risken att Sverigedemokraterna invaderar kyrkofullmäktige, men det känns inte rätt att tvångsrösta och rösta på nåt man egentligen inte tror på bara för att hålla ett parti borta. I mitt fall struntade jag inte för att jag anser att kyrkan är speciellt omodern eller för att jag inte bryr mig på grund av brist på religiös tro. Jag är faktiskt fortfarande medlem. Jag anser helt enkelt att det är sjukt att rösta i ett val som staten sen länge avsagt sig från. 2000 skilde kyrkan och staten sig åt och den svenska kyrkan blev likställt med vilken frikyrka som helst. Nu till den logiska frågan: Varför ska vi då rösta på ett politiskt parti i kyrkovalet om staten inte längre ska vara med i svenska kyrkan? Det är samma löjliga logik som att staten och dom politiska partierna ska lägga sig i frågan om homosexuellas vigselrätt i kyrkan när dom själva avsagt sig kyrkan för snart 10 år sen. Antingen tar man över ägandeskapet av svenska kyrkan igen eller så lämnar man den helt och eftersom man nu har valt att lämna kyrkan så låt kyrkan bestämma om kyrkan. Att stå med båda benen i varsin hötapp ger bara ett oseriöst intryck och är bara korkat. Förvisso finns risken att svenska kyrkan därmed än mer försöker locka medlemmar med än mer kommersialism än frid och religion, men jag anser att det kanske är värt risken.
Jag tror att inom en 5-10 års period så är det så få som bryr sig i kyrkovalet att man varken kommer att hitta kandidater som vill ställa upp i fullmäktige, folk som vill rösta eller medier som vill rapportera om det. Då är det bara de som vill engagera sig aktivt för kyrkan kvar och där är det ju som i vilken förening som helst; det är dessa som för ideologin och föreningen (eller kyrkan) framåt, inte krystad partipolitik med folk som ställer upp halvhjärtat för något som ingen egentligen är intresserad av. Bort med partipolitiken helt från kyrkan! Staten gjorde det valet för länge sen och det måste man stå för innan jag gör något aktivt val i kyrkovalet!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Ett år kvar och allt är lugnt - tyvärr
Stafrin | 15 September, 2009 21:28
Ett år kvar. Om precis ett år är det val igen och om inget händer till dess och det ser ut som det gör nu så blir det inte kul. Med en alliansregering som tryggt sitter kvar och kan titta ner på oss vanliga och kränka de arbetslösa ännu mer, med Sverigedemokraterna som dessutom marscherar in i riksdagen och kan bli tungan på vågen i invandrarfrågorna och med ett rödgrönt alternativ som inte tycks veta själva vilken politik dom ska ha. Mona Sahlin har absolut inte bedrivit en bra oppositionspolitik. En oppositionsledare ska inte sitta så tyst som hon och hennes parti har gjort under hela mandatperioden, trots att socialdemokraterna haft fullt med öppna mål under samtliga år. Om nu målet är att det ska finnas en låtsas-Allians till så har socialdemokraterna-miljöpartiet-vänsterpartiet ett år på sig att försöka sammangadda sig och hitta en gemensam punkt att lyfta fram och vara övertygande överens om. Så övertygande att väljarna tror på det.
Likadant som Fredrik Reinfeldt och kompani inte har lyckats bedriva en bra regeringspolitik. Han inledde hela mandatperioden för tre år sen med att lova att han skulle lyssna på folk, vilket ju har uteblivit. Underbart att se hur regeringen i stort sätt suttit och tittat på när krisen har dragit fram över företags-Sverige och sen se hur Reinfeldt går upp vid riksdagens öppnande och utropar att ”värsta stormen är över”.
Arbetslösheten är fortfarande skyhög, trots regeringens jättestarka plan mot utanförskap, Jobb- och Aktivitetsgarantin. När ska man inse att situationen är annorlundare nu jäntemot vid valet för 3 år sen och att man får anpassa sin arbetslöshetspolitik efter rådande situation? Dessutom har man sett till att människor är otrygga och rädda att behöva krypa till jobbet halvt döende för att inte bli avskedade.
Det är alltså ett år kvar till nästa val och det har inte direkt förändrats till det bättre i landet och fortsätter det som det ser ut nu så kommer det inte att bli en särskilt rolig valrörelse. Andelen röstskolkare tror jag kommer att vara stor till nästa val och det gynnar Alliansen mer än den rödgröna röran. Den värsta stormen är nog inte över. Den har knappt börjat.

/JS09

Bloggtoppen.se

 #
Fegspel från V gynnar inte partiet
Stafrin | 12 September, 2009 19:56
Med en suck har Vänsterpartiet börjat klä om till en mer passande utstyrsel som ska passa en regeringsposition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Man börjar mer och mer se över sina frågor och ta mer och mer avstånd från dom. Normalt brukar Vänsterpartiet stå och skrika högst inför valet om att man ska stå på egna ben och kritisera socialdemokraterna, för att sen på valdagen suckandes rätta in sig i ledet, men nu har man gett upp rekordtidigt och kanske till och med gått längre än väntat. Lars Ohly har sen tidigare uttryckt en vilja att se över kravet på utträde ur EU och nu skjuts kravet på sex timmars arbetsvecka på framtiden (som normalt i politiken betyder "på obestämd framtid"). Personligen tycker jag att det är sorgligt att se när ett parti inte vågar stå för sin ideologi utan att vara rädd för konsekvenserna, oavsett om det heter Vänsterpartiet. Men för Lars Ohly så tror jag att det blir en än större katastrof för partiet om man ger upp sina kärnfrågor bara för att Mona Sahlin kräver det. Vänsterpartiet är just nu det partiet i riksdagen med mest unikast politik och just det gör att man också har medlemmar som är väldigt ideologifasta. Att bli ett socialdemokraterna light gynnar inte Vänsterpartiet utan många kommer att fly partiet med sina huvuden skakandes. Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: Svensk politik gynnas i över huvudtaget inte av att alla partier i riksdagen ser exakt likadana ut och svansar alla åt samma håll bara för att få sitta i regeringsmakten. Se på kristdemokraterna eller folkpartiet. Om Vänsterpertiet fortsätter denna vandring åt en allt mer anpassning till en eventuell rödgrön alliansregering så kommer man att bli ett färglöst parti utan en egen riktig politik. Alltså skulle Vänsterpartiet må bättre om man vågade stå på egna ben. Man kanske inte vinner valet, men man framstås som ett mycket mer modigt och intressant alternativ. Just nu är det bara fegspel av Ohly för att få sitta med i den rödgröna röran.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Scenhuset uppskjutet - till sist
Stafrin | 04 September, 2009 20:32
Sent ska syndaren vakna. Äntligen insåg de styrande i Sundsvall att ekonomin inte räcker till till allt man vill. När vägarna i stan började bli för farliga och fula så fick man dra åt handbromsen och det beryktade scenhuset "skjuts fram". Förvisso kan det betyda att man fortfarande planerar att bygga, tidigast 2012 enligt dom själva, men oftast på politikerspråk betyder det att det "läggs på is på obestämd tid". Himlabadet blir dock av, vilket kan bero på att det redan är påbörjat och snart färdigt. Ett välkommet besked är det dock. Synd bara att det tog sån här lång tid innan man insåg det och att det tog så pass av skattebetalarnas pengar innan man tittade i den egna plånboken. Men man ska väl glädjas åt det lilla.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Härliga "På spåret"-minnen i SVT!
Stafrin | 01 September, 2009 22:00
Tack SVT för ett fantastiskt underhållande samlingsprogram om "På spåret" ikväll där Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg visade godbitar från förr med många sköna klassiska minnen. Ska man peka på några fel så ska det vara att det gärna hade fått vara lite längre klipp och att vissa personer personer fick lite för lite tid. Men ett bra sätt att avsluta 19 år av fantastisk underhållning!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #