Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Estetisk kompetens – en skrämmande framtid!
Stafrin | 26 Oktober, 2009 22:00
Det är lite intressant, men också nåt så in i helvete skrämmande. Vi skrattar fortfarande åt 80-talets vurm för det ytliga och vackra, åt yuppievärlden med fina kläder, alltid ha det senaste och träna 24 timmar om dygnet. Men den som såg Aktuellt i fredags borde kanske fundera och undra om inte 80-talet kanske inte var så dumt ändå. Jag har alltid sagt att vi idag, på 00-talet, lever 80-talet x 5. På 80-talet var ytligheten en personlig trend, idag är det en påtvingad livsstil. Och i ett reportage i det Aktuelltprogrammet så stärktes det ännu mer. Man tog upp arbetsgivarnas senaste modeord; estetisk kompetens. Du ska inte bara vara normal, hel och ren, du ska vara snygg också. Och inte ha några utstickande saker alls, som en udda dialekt eller dylikt. Fysiskt attraktiv, alltför att passa in i företagets profil. Inte nog med det, den profilen ska du bära med tid 24 timmar om dygnet, även på fritiden. Du får inte göra nåt som sticker ut ens på din egen lediga stund för du är företagets ansikte utåt även när du är hemma. Så dyker några pinsamma bilder upp på Facebook eller liknande så kan jobbet vara rökt. Är du lite överviktig, sorry, du får inte jobbet. Alla ska se likadana ut i affären för att framhäva hur profilen på företaget ska se ut. Och Svensk Handel har inte alls nåt emot detta. Snarare tvärtom. Dess VD Dag Klackenberg, som inte tycks ha nån kompetens alls, säger rakt ut att ”det finns andra platser i arbetslivet där mindre fysiskt attraktiva människor har stora möjligheter”.
Människan som jobbar är inte viktig alls, det är varumärket som är allt och människan är inte längre en individ – människan är varumärket! Så långt har det gått, den ytlighet som vi levt med nu under hela decenniet har nu utvecklats till denna skrämmande sak – och ingen tycks bry sig. Vi handlar och ser glad ut. Det viktigaste är ju att pengarna rullar och kommer in. Men likväl är det flera hemska aspekter på detta:
- I en tid då vi ideligen pratar om hur ungdomar mår allt sämre och hur antalet anorexiafall bara ökar så försöker man inte förhindra detta och hjälpa dessa människor, utan man stämmer i bäcken och tvingar dessa människor till att ännu mer försöka tvinga till sig skönhet på desperat och/eller konstgjord väg, annars får du inget jobb. Skit i hur många som mår dåligt eller försöker skada sig, bara företagen med sin profil kan tjäna pengar!
- Hur ska man på något vis kunna få ner arbetslöshetsstatistiken om man från politikernas sida godkänner detta?! Man kan omöjligen och ena sidan sitta och tvinga ut folk i arbeten med knytpiska och samtidigt acceptera att en stor del av dom inte får jobb för att företagen bara vill ha universitetsstuderande fotomodeller till anställda. Bevisligen så stänger man ute en stor del av den stora del av arbetslösa som måste skaffa jobb inom viss antal dagar innan man hamnar som gratis arbetskraft görandes slavjobb åt kommuner eller föreningar. Dessutom så kommer man också därmed att göra det omöjligt för folk som är över 45 att få några vettiga jobb vilket ju knappast underlättar arbetslöshetsstatistiken eller människornas levnadsstandard..
- Dessutom kan man fråga sig vilket samhälle vi får om företagen nu ska förhindra deras anställda att få göra vad dom vill på sin fritid. Om företagen nu ska kunna kolla så att du är representativ för företaget till och med när du sover så måste det betyda att vi får ett övervakningssamhälle där näringslivet får befogenheter som går långt utanför demokratins gränser, allt för att få tjäna pengar. Integritetsskyddet vittrar bort ännu mer och säljs bort för pengar. När får du vara dig själv och koppla av? Svaret är: aldrig, men du får ju betalt för det.
Det är en skrämmande bild man får framför sig av samhället om detta får fortsätta. Vilken värld vill vi ha? Ska vi bara sitta och acceptera denna utseenderasism som pågår i samhället idag? För det mest skrämmande är att hade man kommit med detta förslag för bara 15 år sen så hade man skakat på huvudet. Idag verkar man tycka det är helt naturligt att utseende och fysisk attraktion är det mest avgörande när ett företag ska välja anställda för att bättra på sin egen kommersiella image. Lansera det i TV med rätt ord från rätt person bara så kan man lura vem som helst. Men problemen är likväl: Vem avgör vad som är en vacker människa? Och vem plockar upp spillrorna efter dom människor som inte platsar in och som får fortsätta gå på socialbidrag för att han/hon inte är tillräckligt snygg i dagens samhälle? Och hur slutar detta i framtiden? Jag anser att detta är rent utsagt åt helvete och bör stoppas. Det finns inget försvar till denna form av diskriminering på arbetsmarknaden, pengar eller inte! Vi får ett A- och B-lag i samhället där dom snygga och smarta tjänar pengar åt företagen, men får inte vara fri en minut, och dom mindre attraktiva får göra skitjobben för skitlön. Frågan är vem som är mest olycklig och vem som skrattar hela vägen till banken.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Reinfeldts hot om avhopp ett misstag
Stafrin | 25 Oktober, 2009 13:36

Den politiska världen blir intressant efter 15 september 2010 - om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen alltså. Den rödgröna alliansen har redan deklarerat i en debattartikel i Dagens Nyheter att man vägrar samarbeta med det främlingsfientliga partiet. Nu hotar statsminister Fredrik Reinfeldt med att hellre avstå från makten än att tvingas söka stöd från Sverigedemokraterna vid ett nödläge efter valet. Nu försöker dom bryta den rödgröna alliansen genom att försöka locka till sig Miljöpartiet. I brist på bröd får man ta limpa, som nån sa. Jag är ytterst tveksam att Miljöpartiet skulle släppa ett samarbete med socialdemokraterna nu för en maktposition med borgarna bara för att inte släppa fram ett enda parti. Förvisso har partiet hoppat förr för att få en regeringspost, men jag tvivlar ändå. Så med det utgångsläget så blir den 16 september 2010 en spännande dag... eller? Sverigedemokraterna samarbetar redan med borgarna i flera kommuner i Sverige, inte minst i Skånetrakten, och det känns lite skeptiskt också att en nära vinnande regering skulle släppa allt och sätta sig som opposition bara sådär, så Reinfeldts hot om avhopp ska man ta med en nypa salt till dess dagen kommer. Snarare är det så att om de nuvarande sju partierna vill hålla Sverigedemokraterna stången så har man just begått ett stort misstag. Jimmie Åkesson har just gjort en tabbe som normalt skulle kunna ha kostat honom ett antal väljare, när man gick ut med artikeln där man utmålade islam som det största hotet sedan andra världskriget. För att vara ett parti som säger sig ha förändrat sin bild så verkar man måla med väldigt bekanta penslar. Och i det läget kunde både Alliansen och De Rödgröna ha nöjt sig med att sitta tyst och titta på medan medierna frossar ilsket i partiets artikel. Men istället utnyttjar man detta till desperat röstfiske och hot med saker som väldigt få tror på ett år innan valet, vilket gör att man förmodligen istället kan vinna stödväljare åt Sverigedemokraterna istället. Sverigedemokraternas framgång just nu är, bland annat, en frukt av ett stort missnöje på samma politik från alla partier, en total brist på skillnad i deras nuvarande ideologier och en mättnad på alla lögner, försämringar, valfläsk och skandaler till höger och vänster. Om man inte vill ha in Sverigedemokraterna i riksdagen så bör man inte spela vidare på det utan försöka analysera spelets gång. Annars har vi "Nydemokrati del 2" i riksdagen efter 15 september och med en vinnande allians som, tror jag, på intet sätt lämnar i från sig segern för deras skull.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Låt "Här är ditt liv" få fortsätta!
Stafrin | 18 Oktober, 2009 13:09
Aldrig trodde jag att ett sånt stillsamt program som "Här har du ditt liv" skulle orsaka sånt liv. Men likväl igår avslutades programmet och många är nog glada för det och det ska bli intressant att se fortsättningen. Personligen hoppas jag att det blir en fortsättning. När jag läser på diskussionsforum och annat över kritik som framkommit, att programmet inte håller på 2000-talet, att det är för snällt och att det är mest ett program för de äldre, så börjar jag få diverse ålderstecken. Jag känner mig rätt ensam snart att vara under 40 och totalt vara ointresserad av auditionsåpor som "Idol" och "Dansbandskampen", kändissåpor som "Let´s dance", dokussåpor som "Robinson", karaokefrågesproter som "Så ska det låta" och "Doobidoo" och förnedringshumor som "Ballar av stål" och "Roast". Men likväl så är det skönt att det finns andningshål för oss också, med lugnare program som har lite hjärta och hjärna också. Sveriges Television heter det trots allt. "Här är ditt liv" är förstås beroende av vilken kändis man tar dit, vissa är förstås intressantare än andra, men programformen tycker jag är väldigt intressant och jag tycker Ingvar Oldsberg är en av få på TV idag som har det kunnandet och intresset att driva ett sånt program. Vi måste ha lite variation på utbudet i TV idag, därför hoppas i alla fall jag att Ingvar Oldsberg funderar mer på en fortsättning, trots allt var väl detta program hans dröm om jag förstod det rätt. Sen kanske inte Stina Dabrowskij jublar på sig, men och andra sidan ville ju hon egentligen inte vara med i programmet eller var man för snäll med henne...? Ja, nåt av dom var det, eller bägge...

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Fredspriset till Obama - en tveksam handling
Stafrin | 09 Oktober, 2009 20:38
Nobels fredspris är på papperet kanske ett av de viktigaste idéerna i världen, ett bevis på att någon gör något helt rätt för att skapa en bra värld att leva i för oss människor. Jag har sen flera år nånstans undrat över hur i hela friden Nobelkommittén gör för att hitta kandidater till priset i en tid som denna då människans närmaste mål är att bli känd, tjäna pengar och få makt, så mycket som möjligt. Men frågan är om man inte mer eller mindre blundat och pekat i år bara. Jag erkänner med glädje att jag är mäkta imponerad över Barack Obama. Han är den friska fläkt som USA behöver och han har en målsättning som är helt annorlunda än vad som nånsin kommit från en amerikansk president i modern tid. Men att ge honom fredspriset när han inte ens suttit ett år och inte ens hunnit bli varm i kläderna?! Om Obama var överraskad så är det nog inget mot var resten av världen var. Han skulle mycket väl kunna få fredspriset i framtiden för han har visioner, men han måste få uträtta något först, som att avsluta Irakkriget och Afghanistankriget, stänga Guantanamobasen och få Nordkorea att lägga ner kärnvapnen. OK, jag tycker också att det var en fredsbevarande i insats att knuffa bort George Bush och republikanerna från USA-toppen, men detta är ju löjligt. Och frågan är vad detta får för konsekvenser för Obamas fortsatta handlingar. Förhindrar eller sporrar ett fredspris honom att gå in med trupper i länder som Iran? Nobelkommittén måste putsa upp sin status genom att ge priset till folk som verkligen aktivt kämpar för en fredligare jord och som åstadkommit något praktiskt annars kommer ingen att ta priset på allvar om några år, vilket vore en tragisk sak, för som idé är det som sagt det viktigaste pris vi har. Det ska inte slösas bort på populism och desperata handlingar i en desperat tid. Och detta får anses som det mest desperata som Nobelkommittén hittills gjort.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Tystnaden - det demokratiska hotet
Stafrin | 04 Oktober, 2009 21:41
Folkomröstningen på Irland om Lissabonfördraget gick till JA-sidans favör. Inte så konstigt med tanke på att man mer eller mindre svalt ihjäl NEJ-sidan ekonomiskt. Detta tycker jag har två olika debatter. Dels kan man förstås diskutera själva tillvägagångssättet. Jag mår illa och vill bara spy när jag ser Fredrik Reinfeldt stå och slå sig på bröstet och säga att det är ”en stor dag för EU” och när alla förespråkarna lyckliga hävdar att det irländska folket röstat demokratiskt. Jag vill spy över hur så fruktansvärt cynisk man kan vara när man hävdar att detta var demokratiskt när EU först och främst inte har godkänt det nej som halva Europas befolkning sa redan för flera år sen när man röstade om det förra fördraget, som i praktiken är det samma som detta fast med lite luddigare text. Och sen när man denna gång inte vågar låta folket bestämma om sin egen framtid en gång till av skräck för ett nej till och när ett land ändå har en omröstning som slutar med ett nej, inte accepterar det utan tvingar landet att hålla på och rösta till dess dom tycker som EU. EU har absolut inget med demokrati att göra! Man är rädd för folket och kör därför alla beslut över huvudena på befolkningen, tiger ihjäl motståndarna och tvingar folk att tycka som dom. När man sen konfronterar maktens elit så får man inget svar utan dom säger bara att det är viktigt, men inget annat. Jag säger det rakt ut; då blir jag rädd! För om man inte bryr sig mer om folkets vilja utan skiter helt i oss i såna frågor så kan dom göra exakt vad dom vill med oss EU-medborgare. Vi förväntas bara nicka och acceptera! Vi är på väg mot en storeuropeisk nation och vi får ska bara säga ja, tack och amen. För EU vet bäst! För mer om detta rekommenderar jag denna lysande bloggartikel av ”Enligt min humla” som lyfter frågan på ett träffsäkert sätt!
Detta för mig till nästa debatt. Om man tänker detta ur ett vidare och djupare perspektiv så är det så att vi människor på denna jord är på väg att helt ge upp vår demokratiska rätt och bli ett folk som har som enda mål att rätta in oss i ledet och acceptera situationen oavsett hur dålig den än är. Tycker man annorlunda eller gör nåt som sticker ut så blir man nästan stämplad som konstig och på gränsen till sinnessjuk. Och detta är jättefarligt. EU är alltså ett exempel. Titta på alla partierna här i riksdagen. Till och med Lars Ohly börjar fingra på att utträdesklausulen ska bort ur Vänsterpartiets partiprogram. Ingen vågar längre ifrågasätta EU och kritisera deras största frågor och ställa EUs toppar mot väggen om varför man helt ignorerar demokratin och försöker tvinga länderna att godkänna deras beslut på det sätt man gjort med Irland. Givetvis skrivs det bloggar om det hela och all heder till dessa, men om ingen av dom som dessa artiklar berör läser dom så gör dom ju ändå ingen nytta. Dom som försöker protestera tigs ihjäl i de stora medierna eftersom dessa sitter i maktens knän och när än fler rättar in sig i ledet så målar man upp de få som tycker annorlundare som konstiga och totalt okunniga. Och detta är en debatt som inte bör ses ur en ”JA eller NEJ till Lissabonfördraget”-synvinkel utan ur en total framtida demokratisk synvinkel.
Nykterhetsrörelsen har, enligt mig, samma diskussion där man länge fört en kamp för att informera om att alkohol är en drog och försökt visa på dess faror. Man har varit en stark och viktig kraft för att visa på att man kan ha roligt utan alkohol och visa på bra information i förebyggande syfte mot alkoholskador. Men även där så har man till slut vikt sig och försöker allt mer att rätta in sig i ledet. Man tar inte längre samma strid mot samhällets syn på alkohol och de ekonomiska krafter som ligger bakom. På IOGT-NTOs senaste kongress ville man nästan helt plocka bort den förebyggande delen och fler av rörelsens aktiviteter numera går mer i linje att få folket att inte dricka så mycket, ingripa när det är försent och att visa på nyktra alternativ för minoriteten som inte dricker. Allt för att inte trampa samhället på tårna för mycket. Och medlemmarna viker sig och accepterar utan att ställa några riktiga frågor på ett sätt som varit otänkbart för bara 10 år sen. Dom som tycker annorlunda blir överkörda och sägs inte förstå inte alls hur samhället funkar.
Och titta på hela underhållnings- och TV-branschen. Ingen ifrågasätter längre att TV idag snart bara går ut på att förnedra folk, kränka folk, visa upp idioter i dokusåpor eller tramsa i lekprogram. Media har idag sån makt att man kan dyka på en helt okänd på gatan och nästan göra vad som helst med denne och sen visa det i TV, oavsett på personen godkänner det eller inte, och ingen protesterar. Det är yttrande frihet, alltså får man göra vad man vill. Alla godkänner förstås ”Roast på Berns”, ”Hollywoodfruar”, ”Bonde söker fru” och ”Idol” och ser man inte på minst en av dessa är man en underlig kuf som inte lever i verkliga världen. Och att vi sen får mer information om Anna Ankas skostorlek och tips om barnuppfostran eller vem som legat med vem i ”Kändisdjungeln” än just om Lissabonfördraget och EUs sätt att ta makten är det ingen som reagerar på. Därför tycker man annorlundare är man ett freak.
Hela musikbranschen är ett annat exempel som jag berört X antal gånger förr.
Alltså, detta är inget sätt att hoppa på dom som tittar på dessa program eller har dom åsikter som jag skriver om ovan. Jag vill bara visa på hur vi människor, svenskar som utländska, på ett skrämmande sätt idag inte utnyttjar vår demokratiska rätt att protestera mot det vi tycker är fel utan rättar in oss i ledet, skakar på huvudet åt minoriteten som tycker annorlunda och därmed ger oss för maktens sätt att utnyttja detta. Och det är som jag sa jättefarligt, för bevisligen är det mycket som har gått snett i samhället idag, men ingen vågar säga det längre än möjligen i fikarummet. Vi måste våga stå upp för det som är fel, även i motvind, och dessutom bli accepterade för det för ingen utveckling kan komma av folk som går medströms hela tiden och inget gott kan komma ur ett samhälle där folket tvingas medströms och inte ser trådarna man styrs från. Man måste våga ifrågasätta och ställa folk till svars, även om det kan bli obekvämt. Om inte annat för demokratins fortsatta överlevnad…

/JS09

Bloggtoppen.se
 #