Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Grattis Trollhättan - SAAB lever vidare
Stafrin | 26 Januari, 2010 21:52
Grattis SAAB, eller snarare grattis Trollhättan! Spyker får köpa SAAB! Det är samhällets ljuva charm. Ena månaden skriver jag en tack- och farväl-krönika om SAAB och sen får man gratulera till att bilen lever igen. Men jag ska erkänna att jag var övertygad om att detta också var en förhalning av General Motors för att sen rycka undan mattan. Nu har SAAB fött en sista chans till överlevnad och för dom anställda hoppas jag att det lyckas! Sen har det blivit nån sorts dragkamp om vem som ska få cred för denna affär, vilket är rätt löjligt. Men ge den bara inte till Maud Olofsson, som bara för två månader sen själv hade räknat ut SAAB och ryckte på axlarna.
Hoppas också att Spyker behåller fabriken i Trollhättan för annars har all kamp varit i onödan här i Sverige. Men jag antar att vi idag kan vara glada åt att ett stort antal jobb har räddats kvar ett tag till. Det är dom anställda i Trollhättan väl värda.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Skrattretande debatt om småtramsig Guldbaggegala
Stafrin | 25 Januari, 2010 23:29
Jag måste säga att när jag ser debatten som rasar om Guldbaggegalan gällande att kritikerna anser att det är för breda och kommersiella filmer som nomineras så får jag en skrattretande vetskap slängd i ansiktet om hur okunnig jag måste vara på filmbranschen idag. Av dom nominerade filmerna är det bara två jag hört talas om, "Män som hatar kvinnor" och "Johan Falk - gruppen för särskilda insatser" och en, den senare, som jag har sett. Resten är mer eller mindre okända filmer för mig och ändå är det "för breda och kommersiella filmer". Jösses, behöver jag gå på bio eller?!
Precis som i musikbranschens galor så fattar jag inte vad det är för nån som från början fick för sig att film ska bara tyckas och belönas av folk som har en högskoleutbildning på minst 5 år i journalistik, eller i detta fall filmvetenskap. Det är väl ändå folket som tittar, blir underhållna och betalar biljetter. Varför är då dessa mindre kunniga på vad som är bra än Gunnar Relin, bara för att en del av dom föredrar "Göta kanal" som underhållning före Ingemar Bergman?!
När det gäller själva galan så är Johan Glans en fantastisk underhållare, inget snack. Han är en av mina favoritstandupkomiker, men tyvärr var det lite för mycket trams och sketcher som i bästa fall gav mig ett flin. Men jag blev glad över två vinnare, Anki Lidén som bästa kvinnliga biroll och Claes Ljungmark som bästa manliga huvudroll. Jag gillar ju när artister/skådespelare som hållit på ett bra tag äntligen får sitt genombrott. Lidén har under alla år varit Sveriges mesta såpaskådis som varit med i nästan alla svenska såpor utom möjligen "Rederiet" och "Varuhuset". Äntligen får hon en pris för en mer "seriös" roll.
Sak samma med Ljungmark som varit en bakgrundsskådis i många serier i flera år och som äntligen får skina i glansen på egen hand. Heder åt detta. Synd bara att Joel Kinnaman inte fick nåt för sin suveräna tolkning av infiltratören Frank Wagner i "Johan Falk - gruppen för särskilda insatser".
Och apropå "Män som hatar kvinnor" så är det kul också att en thriller äntligen kan få vinna något i en gala som annars präglats av det som varit svensk filmindustris enda mål i alla år; det ständiga letandet efter en ny Ingemar Bergman eller en ny Lukas Moodysson! Filmbranschen måste bredda sig lite än att bara klappas sig på axeln och belöna sig för att man kan göra finstämda konstfilmer som få ser på bio, men som får fem plus av "Filmkrönikan". När ska "eliten" sluta se ner på tycke och smak och acceptera mångfald?

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Meningslöst kommunmöte om sjukhusnedskärningarna!
Stafrin | 19 Januari, 2010 21:13
Idag möttes landstings- och kommunsossar och andra toppar på Hotell Knaust i Sundsvall för att diskutera nedskärningarna inom stans sjukhus, förmodligen till lunchens samtliga tre rätter. Att till att börja med hyra in sig på Hotell Knaust när man ska diskutera hur landstinget spar sina pengar, när man har ett stort kommunhus för sig själv, är ju bara det nåt att skaka på huvudet åt.
Och den som på allvar trodde att kommunens socialdemokrater skulle protestera vilt mot vad deras landstingskamrater har gjort står där med kraftig långnäsa. Sundsvalls kommunalråd Anita Bdioui talar som vanligt som en en bok i sina uttalanden efter mötet:
"Jag har full respekt för de människor som går ut i arbetslöshet, det är inget man önskar någon"
Men det var ju jättesnällt. Jag tror att det vore lite väl cyniskt om hon sa sig inte ha nån respekt alls för sina eventuella väljare i höst.
Beslutet av mötet tycks bli att två arbetsgrupper bildas, en av Sundsvalls kommun för att hjälpa de 700 som blir utan jobb och den andra av landstinget för att förhindra att patientgrupper och enskilda kommer i kläm vid nedskärningarna. På papperet låter detta som science fiction. Om kommungruppen säger Beduin-Anita:
"Vi ska dammsuga näringslivet för att se vilka behov som finns därute"
Den ena gruppen ska alltså hjälpa dessa 700 med det som arbetsförmedlingen inte lyckats med att göra åt den stora skara människor som är inskrivna som arbetssökande nu! Man kanske ska låtsas att man är sjuksköterska så får man ett jobb av en dammsugande kommun! Och hur den andra gruppen ska lyckas med att patienter inte ska komma i kläm när dom just ha sagt upp det som dessa människor behöver, sjukpersonal, kan man bara fantisera om.
Men realiteten blir nåt helt annat. Kommunens hjälp blir att överlämpa allt åt arbetsförmedlingen, vars regionschef också var med på mötet. Receptet stod redan klart, "omskolning, kompetensutveckling och validering", nåt som inte skiljer ett dugg från vad en normal arbetslös får göra. Och landstinget lär i stort sätt bara dra åt tumskruvarna på den kvarvarande personalen på sjukhuset, så i praktiken har man därmed inte gjort nåt. Man har fått det viktigaste:
"Vi har fått ett löfte här i dag att Sundsvall även fortsättningsvis ska vara ett länssjukhus", säger Bdioui. Jamen då så, då borde vi väl vara nöjda. En titel på ett sjukhus räddar så mycket mer människoliv än de som jobbar där! Risken är att socialdemokraterna i Sundsvall slog spiken i kistan på sin karriär som ledare av kommunalfullmäktige härmed.
Folkets dom efter detta möte är inte nådigt! Läs kommentarerna nedanför denna artikel från mötet i Sundsvalls tidning.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Utan musikintresse dör Grammisgalan!
Stafrin | 17 Januari, 2010 13:35
Jag läser lite intresserat Markus Larssons krönika i Aftonbladet om grammisgalan som gick i veckan. Krönikan kan man läsa här och i den säger han att grammis inte betyder nånting längre, vilket låter som om han återpublicerat en av Per Bjurmans gamla krönikor från 1994. Aftonbladet har sagt samma sak nu i snart 15 år, och det är extra starkt att säga det i år med tanke på att man själv fått ställa in sin egen gala, Rockbjörnen, som man tidigare kunnat vifta i ansiktet på musikbranschens firmafest. Men för en gångs skull har tidningen rätt. En gång i tiden visades grammisgalan i TV på bästa sändningstid från festplatser som Berns. Numera sänds inte galan alls i TV och den hålls i Münchenbryggeriet.
Att skylla på nedladdningstider är lätt, men oavsett om folk laddar ner, köper downloads eller köper skivor så är ju dessa musikpriser inte en belöning till den mest säljande artisten utan man belönar åsikter om vad som har varit bäst och dessa lär man väl ha ändå. Jag har sen tidigare pekat på det faktum att det har varit på tok för många musikgalor. Det som på 90-talet bara var grammisgalan med Rockbjörnen ständigt hånandes dom för att man inte lät folket rösta blev till slut en musikgala för alla medier. P3 Guld, NRG Awards och Nickelodeons musikgala tillkom och så rullade det på. DÅ kan man tala om att en musikgala plötsligt inte betyder nåt. Dock tycker jag att det är intressant med Markus Larssons recept på grammisgalans framtid; "Samtliga vinnare borde silas fram av en kvalificerad expertjury. Då hade utgången blivit mer oviss och spännande och omdiskuterad". Oväntat av en representant för en tidning som alltid skrytit med att man låter folket rösta på deras pris. Expertjuryer har jag alltid tyckt varit korkat. Som alltid tror branschen och media att man kan vara en expert på musikaliska åsikter och att dessa vet mer än folket som köper skivorna. Samtidigt så måste man ordna med hur detta med folkröstningar ska lösas för det är inte vettigt att man ska sitta och ringa in under programmet för då får man representanter för bolagen och artisternas mostrar och fastrar som ringer in, lite som Svensktoppen på 80-talet då man fick ändra röstningsreglerna för att skivbolagen och dansbandens managers massröstade via telefon. Och då kan jag också förstå om Grammisgalan förlorar i betydelse.
Att dessutom försöka hålla en musikgala som nån ska bry sig om i skvalmusikens tidevarv kan inte heller vara lätt. I en tid då musik som företeelse degraderats till nåt som bara ska spelas bland 500 andra låtar på en ipod, som skval i Mix Megapol eller på en fest då alla är upptagna att mingla, skrika och prata så är det inte lätt att få folket att engagera sig i vilken artist som gjort den och den låten. Framför allt inte om nästan den enda gången man får se artisten framföra låtarna i TV och promota den är i Bingolotto eller i Sommarkrysset på sommarloven. Idag har P3 nästan monopol på att göra musikprogram i medierna. Då Grammisgalan var som störst så brydde man sig om musik på ett helt annat sätt. Artisterna fick vara med och sjunga i TVs underhållningsprogram, man såg skivorna lysa från skivaffärernas fönster och man verkligen visste vad man gillade och ville ha. Idag ska du, som jag tidigare sagt, gilla tre saker, Idoldiscoschlager, r ´n b eller Hultsfredsliknande flumrock annars är du bakåtsträvare. Gör musik till nåt som i över huvudtaget betyder nåt idag så tror jag att intresset för musikgalor ökar också.
Jag ska inte ge mig på att summera årets grammisgala allt för mycket eftersom mitt intresse för vinnarna Amanda Jensen, Erik Hassle och Lars Winnerbäck är lika med noll, Thåström har sin bästa karriär bakom sig och att Kent skulle vinna kunde till och med en tondöv lista ut, även om Eskilstunabandet förtjänade det. 80-talsinspirerade Fibes Oh Fibes var väl det enda intressanta namnet bland vinnarna. Grammisgalan är alltså en gäspning och ska det bli nåt annat får det alltså också finnas ett intresse för musik i Sverige som mer än bara en ströupplevelse och pengakossa. Annars kommer nog den också att kasta in handduken till 2011.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Bra uppslutning på sjukhusmanifestation!
Stafrin | 16 Januari, 2010 17:51
Intressanta motsatser. På torget i Sundsvall samlades flera tusen för att protestera mot att landstingssossarna sparkar 700 personer från Sundsvalls sjukhus och ser till att vården blir ännu sämre för vanligt folk. En timme senare sitter kommunsossarna på Kulturmagasinet och presenterar för alla sitt förslag till hur stan ska se ut, med äventyrsbad, multiarena och jätteprojekt som man lägger ner skolor för att ha råd med. Jag är fullt medveten om att dessa två saker inte kommer från samma kassor, vilket i och för sig är en definitionsfråga eftersom båda är lek med skattemedel, men det visar ändå nånstans prioriteringen inom socialdemokraterna här uppe. Två skilda världar verkar det som. Manifestationen mot nedskärningarna inom vården var roligt att se, just för att det var sån uppslutning att det nästan blev en stor propp av folk på Storgatan. Namninsamlingar till Göran Hägglund gick runt och person efter person gick fram och höjde rösten och talade. Inte sen demonstrationerna mot Irakkriget 2002 så har det varit en sån uppslutning. Det jag tyckte var bäst påpekande är en sak som nästan drunknat i allt detta; Vart har facket tagit vägen? Knäpptyst från det fackförbund som ville stanna Sveriges sjukhus i en strejk för högre lön och som sen gav sig för mindre. Frågan är om detta ger nåt resultat. Begära Ewa Söderbergs huvud på ett fat är helt onödigt eftersom hon passar på att smita ut genom bakdörren och neka omval. Smart, eftersom till och med femåring skulle ha större chans att bli vald till landstingsstyrelsen än hon just nu. Sigbjörn Olofsson skrattar väl ändå hela vägen till banken. Han har gjort sitt jobb och vandrar mot nästa VD-post. 700 personer kommer att få gå från Sundsvalls sjukhus och göra detta sjukhus själv handikappat och dessa 700 kommer, i ett uttalande från Arbetsförmedlingen till tidningarna, att få antingen "pendla, studera eller flytta". Allt medan dom som blir sjuka får vänta i all evighet på en sjukvårdsplats, samtidigt som man ska i det närmaste vara dödförklarad för att få vara sjukskriven. Det blir en intressant framtid i Sundsvall. Gå och ha det kul på Himlabadet eller rocka på på framtida multiarenans eventuella konserter, men se dig för för gör du dig illa där så får du ett helvete att bli frisk igen. Pessimistiskt? Kanske, men det är en bild som måste målas. Nå, kul med en sån uppslutning på torget. Det känns i alla fall tryggt...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Blir vården bättre efter uppsägningarna på Sundsvalls Sjukhus?
Stafrin | 10 Januari, 2010 12:07
Här i Sundsvall är det för tillfället full kaos inom vården just nu. När man skulle spara miljoner på Sundsvalls sjukhus tillsatte landstinget det norska konsultföretaget Mantec. Sjukhusets direktör Margareta Rödén valde att ändå vandra på och ignorera landstingets beslut och rensa upp på egen hand. Resultatet blev att landstingets ordförande Ewa Söderberg, av nån anledning socialdemokrat, såg rött och gav Rödén sparken varpå landstingsdirektör Sara Ekström hoppade av i protest mot beslutet. Klassiskt manér, stampa på de svaga och vill du inte vara med i stampandet får du sparken. Socialdemokraterna här uppe i Västernorrland är till en stor del mer blå än moderaterna och skulle nog i många beslut till och med fått Mona Sahlin att skämmas. En stor eloge där till Sara Ekström som hade kurage att stå upp för sin åsikt, nåt man sällan ser idag! Då är det tydligen bättre med nickedockor som går i ledband. En sån blev ny sjukhusdirektör efter Rödén, Sigbjörn Olofsson, som redan är sjukhusdirektör för Örnsköldsviks sjukhus och som dessutom inte ens bor i Norrland utan är från Stockholm. I en intervju i Örnsköldsviks Allehanda, i den klassiska frågerutan med personinformation som alltid är bredvid intervjun, så ser man "Bor: Örnsköldsvik, Stockholm och Västervik". Samt nu också en övernattningslägenhet i Sundsvall. Enligt honom är vård lika med "produktion". Och Söderberg är nog nöjd med Sigbjörns arbete. Förutom de redan 500 som skulle ha fått sparken från början sparkar han 200 till och de kvarvarande med en enorm börda ska gå på mindfullnesskurser för att klara stressen.
Hela fallet är en skandal från början till slut! Mitt förtroende för Sundsvalls sjukhus var lågt redan från början. För mycket slarv, ignorans och feldiagnoser har gjort att jag lite bävar för att hamna på detta sjukhus en dag och detta stärker knappast dess rykte. Att man, först och främst, anlitar en ekonomutbildad robot som direktör som redan har en VD-lön för att göra ett utländskt konsultföretags skitjobb och som far som en skottspole genom landet är så fräckt så det inte är klokt. En undersköterska har lön som hon knappt klarar sig på medan högste chefen, som personalen inte lär se personligen många gånger, har två VD-löner och bor inte ens i stan. Vad som sen inte kommer fram i denna debatt om Sundsvalls sjukhus dilemma är att vi trots allt diskuterar människoliv här. Vad blir resultatet hos de som ligger på sjukhuset och behöver vård? Blir vården, som alla har rätt till enligt lag, bättre när man sparkar 700 personer? Just nu så funderar flera svårt sjuka att flytta från stan eftersom det redan nu är svårt för dom att få rätt vård. Det är ett sjukhus vi diskuterar, inte ett affärsdrivande företag! Oavsett om man menar det eller inte så kommer sparkarna på personalen nere i botten att skvätta av sig på patienterna också. Men en sak är säker, det är val i år och här uppe kan detta ha kostat socialdemokraterna segern i landstingsvalet. Ewa Söderbergs krona står inte högt i kurs just nu och folket i Sundsvall är i upprorsstämning. Tänk på det 19 september när väljarna går till valurnorna, landstingspolitiker. Det finns gränser för hur man får behandla människor, personal eller patienter. Vård är att rädda människoliv och inte "produktion"! Efter valet kan det stå på Sigbjörn Olofssons personinfo i intervjuerna "Bor: Stockholm och Västervik". Om vi har tur...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Intressant såpkrönika av James Wolcott!
Stafrin | 06 Januari, 2010 21:40
2010-talets första spaning är en uppmaning till läsning av en intressant krönika i amerikanska tidningen "Vanity Fair" skriven av dess giftigaste penna James Volcott. Där sågar han dokusåpor längst fotknölarna och beskriver bland annat på ett underhållande sätt att realitysåpor uppmuntrar till ett vulgärt, antisocialt och egofixerat uppförande. Tänkvärt i kändishysterins tidevarv! Även om texten är på engelska så läs och njut.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #