Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Alliansens praktikprogram – en flashback från 90-talet
Stafrin | 26 Februari, 2010 21:51
Alliansens arbetsmarknadspolitik blir mer och mer bisarr. Inför valet 2006 så basunerade man ut hur mycket som helst att ”vi måste få folk i arbete” och höjde sin plan till skyarna, att sänka arbetsgivaravgiften. Och Jobb- Och Utvecklingsgarantin var frälsaren i Gud Reinfeldts härliga natur! Nu är det val igen och lagom till den så lyfter man fram ännu en genomtänkt plan som ska lösa problemen, som man tydligen inte ännu löst sen förra valet. ”Lyftet” heter det, ett namn som är ungefär lika originellt som det låter. Idén har jag för mig att jag känner igen från nånstans; att man ska sätta folk i praktikplatser. 40 000 praktikplatser ska man ta fram och övervägande av dom ska vara i statliga verk. Skatteverket ska skaka fram hela 6000 praktikplatser, vilket verket själv skakar på huvudet åt.
1998, inför det årets val, fick Göran Persson motta enormt mycket kritik från borgarna för att man inte ordnade riktiga jobb åt folk utan satte dom i åtgärder för att få bort dom ur arbetslöshetsstatistiken. Man sa att de arbetslösa i mångt och mycket inte fick göra nåt vettigt på dessa praktikplatser och att de bara var förvaringsplatser som inte gav nånting och jag som då gick en sån instämmer i att man inte fick göra mycket vettigt.12 år senare så är detta borgarnas nya fantastiska plan.
Än mer fantastiskt måste det ju vara att dessa ”lyft”-platser ska erbjudas folk som går i fas 2 av just Jobb- och Utvecklingsgarantin och dessa praktikplatser ska vara i sex månader, precis lagom till dess att man sen när det är slut är färdig för att gå till fas 3 av samma garanti, den samhällsnyttiga tjänsten som i grund och botten också är en praktik. Skulle inte fas 2 av garantin vara möjligheten att kunna via praktik få chansen att kunna få prova på platser som ska leda till jobb? För ingen ska få mig att tro att de statliga verk som ska tvingas ta emot praktikanter, när dom redan nu inte vill göra det, sen ska anställa dessa också.
Sven- Otto Littorin är i alla fall ärlig om möjligheterna för dessa praktikanter och säger att dom ”kanske inte alltid får meningsfull sysselsättning”.
”Det är ändå bättre att ha ett ställe att gå till än att lämnas ensam”, säger representanten för samma fyrpartiklöver som förra valet sa att ”vi måste få folk i arbete”.
Varför är det inte bättre att erkänna att man har totalt misslyckats att förmå företagen att anställa folk och att deras arbetsmarknadspolitik dessa fyra år har varit ett fiasko som man försökt mörka med att sätta kniven mot de arbetslösas strupe och straffa dom med sänkt a-kassa och försämrade sjukförsäkringsregler? Det skrämmande med en eventuell borgerlig valseger i höst är plötsligt inte i huvudsak att de arbetslösa får hårdare regler, det mest skrämmande är att regeringen egentligen inte har en susning om vad man ska göra då. Man ska nu inte förta nyttan med praktik. Som möjlighet att få prova sig fram till ett arbete eller att få se om en anställd och en arbetsgivare går bra ihop är det bra, men genom att själva tillåta praktikplatser på uppåt sexmånader med mottot att ”det är bättre att ha ett ställe att gå till” så har man inte alls tagit Sverige in i framtiden utan tillbaka till slutet av 90-talet. Om DET verkligen är Alliansens nya arbetsmarknadspolitik så är det minst sagt skamligt och kränkande mot de arbetslösa!

Bloggtoppen.se
 #
Vi har tidernas bästa skidlandslag nu!
Stafrin | 21 Februari, 2010 13:34
Det pågår ett OS där ute också som jag inte ägnat så mycket intresse åt. Mitt sportintresse på senare år har ju inte varit det allra bästa, men längdåkning, som jag skrivit tidigare är en sport som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat, de långa distanserna alltså. Och jag har alltid hävdat att mitt favoritlopp alla kategorier är femmilen i VM i Falun 1993, då Torgny Mogren räddade hela VM på hemmaplan. Stämningen och spänningen då var bland det bästa jag varit med om och så man nästan kunde ta på dem. Men rekord är väl till för att slås och jag tror att det slogs igår på tremilen i Calgary, detta trots också att jag egentligen inte alls gillar detta skiathlon. Jag tycker det är lite för mycket firmafest över att först masstarta och sen behöva byta skidor mitt i loppet.
Men ändå, hatten av och en STOR eloge till Marcus Hellner, Johan Olsson och Anders Södergren, som jag skulle vilja gemensamt kalla ”De tre musketörerna”, en för alla, alla för en! Även om det kanske inte var meningen från början så var det så det blev, Johan Olsson låg ensam i täten en bra bit och de andra låg i klungan efter för att försöka hindra de andra att komma i kapp honom. Och när Olsson inte längre orkade så slog Hellner staven i backen och drog ikapp och tog det med en otrolig spurt och, vips, så hade två som aldrig fått OS-medalj tidigare nu blivit medaljörer. Aldrig har jag varit med om ett sånt taktiskt helt riktigt och otroligt lopp och jag kan förstå och imponeras över Per Elofssons tårar efteråt.
Jag har följt längdåkningen nu sen i mitten av 80-talet och totalt sätt så är detta nog det bästa svenska skidlandslag som Sverige nånsin har haft. Man kan lätt räkna upp de glada dagarna på 80-talet då vi plockade allt med Svan, Wassberg och Mogren, samt en liten medalj på sidan åt Billan Westin. Men framgångarna var just till 98 % på herrsidan och man var nöjd med en brons i början av mästerskapet samt guld på stafett och femmil. Men tack vare framgångarna också för Charlotte Kalla och Anna Haag så har vi idag en sån bredd i svensk skidåkning som aldrig skådats i historien, och då är övervägande av de tävlande dessutom ännu i sin utveckling. I början på 90-talet så ville man lägga ner satsningen på svensk damskidåkning helt. I slutet på 90-talet så ville svenska folket nästan lägga ner satsningen på längd i överhuvudtaget. Så här långt i OS så har Sverige nu fyra medaljer i längdspåren, varav två guld. Och då är både stafetter och långloppen kvar. Ja... även om det tar emot eftersom jag inte alls gillar den sporten, även diverse sprintlopp också.
Det vi såg igår var en av anledningarna till att längdåkning är en så bra sport. Det är psykiskt kamp och det är verkligen jobb och taktik under en längre sträcka. Ja, och med vacker vinternatur runt omkring. Samt med Jacob Hård och Anders Blomqvist som engagerande, kunniga och samtidigt underhållande kommentatorer. Det är idrott som bäst!
På 80-talet när man sa att man gillade längdåkning så sa kompisarna oftast:
”Ja, det är faktiskt kul… när dom ramlar!”
Idag så tror jag ingen skulle komma på tanken att bry sig endast om det. Bra jobbat grabbar!

Bloggtoppen.se
 #
Nytt landstingsråd - samma politik
Stafrin | 17 Februari, 2010 12:38
Kalla mig gärna pessimist, och har jag fel tar jag gärna på mig åsneöron. Men den som tror att det blir annorlundare med nya landstingsrådet Elisabeth Strömquist blir djupt besviken. Ewa Söderbergs avhopp betyder inget alls för Sundsvalls Sjukhus. Det står redan klart att både Mantec och Sigbjörn Olofsson blir kvar. Dessutom är besparingsplanen förankrad i det socialdemokratiska partiet och det ändras inte för att Ewa Söderberg tackar för sig. Självklart kommer inget att hända. Uppsägningen av 700 personer står kvar och den oreda som numera f d rådet Ewa Söderberg ställt till med kommer att fortsätta. Skillnaden är att Strömquist nu har nån att lägga skuld för oredan på och förmodligen har hon också en bättre förmåga att prata för sig och sälja in förslaget på ett annat sätt. Och Söderberg har nog inget emot att vara hackkyckling ett tag till. För 30 000 kronor i månaden livet i pension ut måste man ju göra nåt i gengälld. I övrigt kommer det att vara business as usual. Eller så är det upp till Elisabeth Strömquist att bevisa mig fel...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Sjukhuslogik enligt Sundsvall...
Stafrin | 13 Februari, 2010 17:07
Man kan inte annat än skaka på huvudet åt logiken hos landstinget när sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson igår presenterade sina planer offentligt för alla på Sundsvalls sjukhus: 42 vårdplatser försvinner och nästan 700 förlorar jobben samtidigt som fler operationer ska göras!? Visst är det underbart, framför allt när resten av planen är att läkare som går i pension inte ska ersättas, fast det redan är 10 % vakanta läkartjänster på sjukhuset! Frågan är vem som bryter ihop först, patienterna som ska ha vården eller personalen som ska utföra detta.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Sjukhuskarusellen - en skam för Sverige!
Stafrin | 03 Februari, 2010 17:48
Låt mig få uppdatera er med de nya turerna kring sjukhusskandalen här uppe i Sundsvall. Hela historien är numera bortom bara det faktum att 700 anställda på Sundsvalls Sjukhus får sparken och vi i stan får en usel sjukvård. "Mr Robotman", sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson har 160 000 kronor i månaden för att avskeda 700 personer. Men som om det inte vore nog så får han dessutom 140 000 kronor i månaden fram till 2014 - oavsett om han blir kvar i Sundsvall eller inte, vilket måste vara ett avtal som tillhör de bättre en människa fått i landet nånsin. Enda gången den karln troligast skrattar är på väg in till banken, framför allt eftersom det inte är han själv personligen som ska avskeda dessa 700 sjukanställda. Det jobbet ger han till sin nya personalchef, Ing-Marie Bäcklin, som anställs på konsultbasis med 13000 kronor, plus omkostnader, i lön - per dag! En sak är säker, dom har gett ordet spara pengar en helt ny innebörd.
Denna Ing-Marie Bäcklin är en gammal vän till Sig-Björn Olofsson med egna ekonomiska problem. Hon är skyldig kronofogden en halv miljon för ett brott som får Mona Sahlins kontokortbrott 1995 att likna ett snatteribrott. Hon gjorde privata inköp från sin förra arbetsgivares kontokort för en halv miljon trots ständiga löften om tillbakabetalning. Då kan jag förstå att det finns fog att kräva en rejäl lön. Synd bara att det är vi skattebetalare som ska betala hennes skuld.
På Sundsvalls Tidnings ledarsida kräver tidningens plitiske redaktör Magnus Erixon landstingsrådet Ewa Söderbergs avgång, men det lär inte göra varken till eller från eftersom Ewa Söderberg själv redan nekat omval och avgår ändå och socialdemokraterna knappast vinner landstingsvalet. En läsare kommenterade hela landstingskarusellen med: "Den som röstar på socialdemokraterna i landstinget i höst måste vara lobotomerad!". Att avskeda Sig-Björn Olofsson skulle alltså minst sagt kosta mer än det skulle smaka. Och vad som händer Ing-Marie Bäcklin är väl mindre viktigt, förutom att man kanske inte ska ge hennes nåt ekonomiskt ansvar. Går hon kommer det troligast nån ny övervintrad yuppie med krav på miljonlön och fallskärm.
Kommunens agerande är minst sagt skrattretande. Anita Bdoui och några i sosseeliten gick plötsligt ut och tyckte att "Landstinget skött det dåligt", efter att tidigare ha accepterat deras agerande och tipsat om flyttning, omskolningar och gud vet vad. Valets desperata ansikten visar åter sina rätta färger. Sen hade man ett nytt möte med landstinget och alla sossetoppar kom ut efteråt och sa sig stödja landstinget.
Var detta slutar vet ingen, mer än att det är en härva som man bara skakar på huvudet åt. Är detta verkligen en bild av dagens Sverige? Åter igen, det är faktiskt människoliv i slutändan som det handlar om, både patienters och personals. DET får man aldrig glömma oavsett om man får 140000 i fallskärm eller 13000 om dan eller inte. Och sett ur det perspektivet så är detta en skam för Sverige att vi tillåter detta att hända.
Sigbjörn Olofsson, landstingsdirektören Lars Bohlin och Ewa Söderberg, och även de på Sundsvalls kommun, ska också få en hemläxa om de trots allt skulle läsa denna blogg. De ska klicka på denna länk och lära sig utan till det som står där. Ett bra kunnande när man ska vara politiker på den nivån och ska föra den politik man säger man ska göra.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #