Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Bra artikel om dagens arbetsliv!
Stafrin | 28 April, 2010 14:08
Välkommen till det nya arbetande Sverige. En skrämmande berättelse i Aftonbladet från en anonym skribent som berättar om hur det är att jobba åt ett bemanningsföretag i dagens samhälle.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Psykning istället för åsikter i valet
Stafrin | 27 April, 2010 22:48
Årets valdebatter kommer att bli smutsigare än nånsin och det kommer att stinka rejält. Så kan man sammanfatta den strid som blossat upp efter de rödgrönas vallöfte om miljoner till välfärden. Det är alltså inte själva vallöftet som stinker utan svaret från Alliansen. Själva löftet från Sahlin, Ohly och språkrören lägger jag mig inte i just nu. Mats Odell blev utsänd att snabbt vräka ur sig att det var "tobleronepolitik", att "man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket". Liknelsen var så krystad att det knappast kan vara nåt Odell kom på av en ren slump vid mikrofonen, utan den måste han ha filat på länge på kammaren. Det är alltså 15 år sen denna affär och det är ju passande att nu när samma person kandiderar till statsministerposten att drämma till med det. Fast jag kallar det billigt och patetiskt! Ett bevis på att det inte ska handla om politik längre utan det är bättre att försöka vinna på psykning och patetiska slag under bältet. Det är då det stinker. Nu väntar vi bara på att Thomas Östros i sin tur ska drämma till med att Alliansen knappast kan sköta Sveriges ekonomi eftersom deras statsråd inte kan betala TV-licenserna. Så håll i hatten väljare och försök så gott det går att hitta lite politik och vad partierna vill göra mitt ibland alla löften, kränkningar, psykningar och slag under bältet. För det är tydligt att det blir smutsigare för varje val. Sen kan man debattera om det verkligen är en sån svensk politik vi vill ha. Jag personligen vill ha en valrörelse där man får veta vilken politik man ska rösta på, men det är jag det...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Ge mig riktiga nyheter, inte kärlekskriser!
Stafrin | 25 April, 2010 13:38
Visst är det underbart med prioriteringar i samhället! Vi människor prioriterar friskt mellan vad som är viktigast och media lika så. Synd bara att det sällan är samma saker. Jag hade helst velat se artiklar om främlingsfientlighetens eventuella utbredande, om människor som far illa av regeringens iskalla och kränkande arbetslöshets- och sjukförsäkringspolitik eller om hur vi människor ska få en bra sjukvård i ett land där sjukhussängarna och antalet vårdbiträden blir färre. Istället får jag se spaltmerar, sida upp och sida ner och löpsedel på löpsedel om Jonas och prinsessan Madelaines kris i förhållandet. Och jag är dödligt less på det! Jag tänker icke lägga nån åsikt i det förhållandet för jag har noll koll på det mer än att ställa frågan vem som förlorar på dessa bisarra krigsnyheter om nåt som absolut ingen har nåt med att göra, prinsessan och hennes gemål/f d gemål, mediernas trovärdighet eller vi svenskar som ska behöva stå ut med skiten varje dag. Läs denna underhållande och tänkvärda krönika av Jan Guillou i (hur konstigt det må låta) Aftonbladet. Att kvällspressen alltid har varit en sorts felande länk mellan nyheter och Hänt I Veckan är en sak, men både kungahushistorien den senaste tiden och skriverierna kring Tiger Woods äktenskapsproblem har verkligen fått mig att undra om vi verkligen vill ha någon sanning och förnuft längre eller om nyheter i framtiden bara ska vara att mata oss med lösrykta skriverier och historier om andra för en stunds tidsfördriv till lunchen. Jag säger det igen: Jag vill inte läsa mer om Jonas och prinsessan eller Tiger och Elin! Jag ger blanka f-n i det! Jag vill läsa om vårt samhälle och vad som händer oss människor i den kaosartade värld vi lever i!

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Sundsvalls skivmässa är på rätt väg!
Stafrin | 24 April, 2010 19:33
Skivmässa våren 2010 i Sundsvall är över och jag blev positivt överraskad. Om det i höstas var en fattig mässa med bara ett 10-talutställare så var det fler utställare nu, troligen för att flera av dom i morgon sen ska till Umeå. Jag fick det till nästan 20 st montrar så bara det var en stor tumme upp! Sen vet jag inte om det var taktiskt riktigt att samtidigt krocka med Sundsvalls Vårmässa i Nordichallen, som gick samtidigt, som är ett arrangemang som normalt är numret större som familjeunderhållning än skivmässan för dom tog nog en del besökare. Jag tyckte det var OK antal folk där, men jag vet inte om arrangörerna Pipeline håller med mig. Mässan var lagd på IN-gallerian mitt i stan som var ur utrymmes- och lägessynpunkt en förbättring, även om jag inte vill tänka på vilken hyra Pipeline fick betala för den platsen. Däremot lär man få lite kritik när det gäller handikappanpassning för det var mycket trappor där de som gick med rullator och åkte rullstol fick ledas ner för av utställare och personal. Men arrangörsmässigt sätt en helt OK mässa, i alla fall om man jämför med i höstas.
För min del hittade jag förstås en del, även om jag hade svårt att hitta nåt som verkligen stod ut eller kändes som nåt man letat år efter. Det blev bara vinyl denna gång och bara 80-tal eller jazz, med artister som XTC, Jimmy Smith, Eighth Wonder, Wax, Yazoo, Roxy Music och David Bowie.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Medias inspelningssyn förr och nu
Stafrin | 23 April, 2010 21:36
Jag skrattade åt en ganska kul nostalgikrock som kom över mig när jag lyssnade på en gammal inspelning av ett radioprogram från det sena 70-talet som hette "Night Flight", som spelade disco och soulmusik. Ett ganska oskyldigt program kan tyckas eftersom upplägget var att programledaren Rolf Arsenius i stort sätt bara spelade låtar på rad som i en melodiradio. Men man inledde hela programmet med att låta teknikern tala, för han hade också valt ut låtarna. Denne tekniker förklarar meningen med programmet samt avslutar med att säga:
"Så jag tycker ni ska ta fram bandspelaren och spela in programmet och använda som test"
Det blir rätt komiskt att titta på hur tiden har förändrats i synen på musik i medierna. Hade detta varit idag så hade banne mig inte teknikern sagt:
"Så jag tycker ni ska ta fram datorn och rippa av hela programmet till mp3-fil"
Då hade han förmodligen fått sparken samt en stämningsansökan från STIM över sig. På 70-talet uppmanade man lyssnarna att plocka fram bandspelaren och spela in helt öppet. Lite att tänka på i det kommersiella musikaliska kaosets tidevarv...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Trist budget visar inget nytt
Stafrin | 17 April, 2010 00:34
En totalt intetsägande vårbudget har lagts fram där det enda matnyttiga var att försöka sno tillbaka pensionärerna och nån barnfamilj från de rödgröna tillvalet. På jobbfronten intet nytt där till och med de egna leden tycks inse att det är svårt att få ner ungdomsarbetslösheten. I denna budget blev det inget mer än några tillfälliga åtgårder som inte ger ett jota. Som ett hopp så försöker man locka med mer om man röstar på Alliansen till valet. I valet är det det just arbetslösheten som är en av de viktigaste frågorna och som det har sett ut de senaste fyra åren så och som denna budget ser ut så måste man ha nåt extra ordinärt som GER riktiga jobb och som får arbetsgivarna att på riktigt anställa, för att det ska fungera med en period till. Denna budget vill regeringen ha som ett förspel inför vad som komma skall till hösten, men som lockbete funkar den riktigt dåligt och visar på knappt nånting.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Bdiouis avgång räcker inte
Stafrin | 13 April, 2010 21:35
Samtalsämnet denna vecka i stan är kommunalrådet Anita Bdioui som inte ställer upp till en ny period om socialdemokraterna vinner valet. Endast tre socialdemokratiska föreningar ger henne sitt stöd. Just när det gäller Bdioui så säger jag "Äntligen" inför beslutet. Inget snack. In i det sista kan man inte låta bli att skratta åt människans fräckhet och underligheter. Hon håller en presskonferens i frågan... i Härnösand (?!) med motiveringen att "medierna ville träffa henne och då får dom komma till länskansliet i Härnösand".
Journalisterna får i uppdrag under konferensen att "vara snälla", som om det var ett gäng tredjeklassare på studiebesök. Själv skrider fru kommunalråd in i oskuldsfullaste vitt och sätter sig framför en stor sosseros med dämpad belysning och två tända ljus framför sig. Detta utan att ha nåt annat att säga än det tidningarna redan skrivit för två dar sen samt några "inga kommentarer än". Ja, man kan verkligen undra varför gräsrötterna inte har förtroende för henne...
Kan man inte åtminståne begära att hon håller en presskonferens om framtiden för henne i den stad hon jobbar i, när beslutet trots allt påverkar Sundsvalls stads framtid? På frågan om hon ens sitter kvar till valet har hon inget svar på, vilket är den enda frågan som får anses som nåt nytt i ämnet.
Som kommunalråd anser jag att det är fullt förståeligt att hon saknar stöd. Personligen tycker jag att hon gjort ett uselt jobb att jobba för medborgarnas bästa och varit bra på att stå med flinet på varje bild och försöka sälja in det ena skrytbygget efter det andra, medan barnen på skolorna snart går ovanpå varandra. Himlabadet är bara ett exempel där hon lovat guld och gröna skogar, där luftslottet sen kraschat ner på jorden och man sen försökt släta över det inför befolkningen. Och sen har luftslotten bara fyllts på. Men man ska också komma ihåg att oavsett om Anita Bdioui är kvar eller inte, oavsett vem som tar över, så lär inte det förändra saken nåt nämvärt. Trots allt är det inte Bdioui ensam som beslutat om dessa byggen eller Sundsvalls nuvarande politik. De eventuellt efterföljande röda kommunalråden kommer med största sannolikhet vid en röd-grön seger här uppe att fortsätta på samma linje, fast kanske något smidigare. Jag kommer inte att sakna Anita Bdioui, men jag tvivlar på att det leder till nåt nytt. För det krävs en ny kurs, inte bara en ny kapten vid rodret!

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Underlig folkhälsodebatt
Stafrin | 05 April, 2010 17:11
Jag sitter och skrattar åt debatten om eventuell höjdskatt på godis eller inte. Experter och en del politiker vill höja skatten på godis för folkhälsans skull och göra sega råttor och lakritsbåtar dyrare. Alkoholen däremot ska helst ut i livsmedelsbutikerna, bli billigare samt nu tillåten för minderåriga att få smaka. Det är intressant med prioriteringar. Det är tydligen skillnad på folkhälsa och folkhälsa...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #