Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Musiken blev Hultsfredsfestivalens död!
Stafrin | 30 Juni, 2010 16:48
Tidningarnas nöjes- och musikkrönikörer fäller en tår och hänger med huvuderna. Hultsfedtsfestivalen är död! Festivalen läggs ner. Jag ska verkligen inte säga att jag kommer att sörja, för den musiken som spelats på Hultsfred och den musik jag gillar har aldrig varit samma. Hultsfred för mig har varit en flumrocksfest där fullast har det roligast, men det är förstås min syn för att jag aldrig varit där. Mina främsta minnen från alla Hultsfreds rubriker och reportage är dels när man lockade dit Electric Banana Band och fick ungdomar med tuppkam och nitar att stå och göra pirayadansen till "Min piraya". Eller när Sven-Ingvars röjde där och samma ungdomar sjöng om hur "det blåser i träa idag". Och under 90-talet så var det nästan krig mellan Aftonbladets musikrecensenter Håkan Steen och Per Bjurman och Expressens Anders Nunstedt att skriva spaltmetrar och hylla band som spelade där som jag normalt stänger av radion för. Som sagt, jag skriver inte detta för att hylla en nu död ikon i musik-Sverige.
Vad man däremot kan belysa är VARFÖR Hultsfred gått i graven och varför festivalen bara rasat mer och mer för varje år och problemet (ja, eller en av de stora problemen) är förmodligen just musiken. I Sverige idag så kan man tyvärr inte nischa sig allt för mycket som festival och samtidigt räkna sig som en av de stora. Det funkade på 80- och tidiga 90-talet då festivaler var nåt helt nytt och Sverige hade ca fem festivaler att välja mellan på sommaren. Där stod Hultsfred ut med sin mer råare rockmusik. Sån musik ansågs vara nyskapande och som var ett andningshål för dom som inte bara ville höra senaste Trackshitsen. Kommersiella radiokanaler lyste med sin frånvaro så man spydde inte ut den kommersiella musiken i samma utsträckning som idag.
2010 är den musikaliska kartan helt omritad. Mer än nånsin spelar pengar in i musikbranschen och numera så kan man inte göra sig för udda mot vad som spelas i medierna. Jag har tidigare sagt att i medierna idag så har du snart tre saker att välja mellan att höra, Rix FM-blask med musik från Idol och Melodifestivalen, sega Håkan Hellströmkopior i P3 eller hiphop. Kort sagt, skvalmusiken dominerar. Och de flesta av dessa artister är redan uppbokade på alla andra 100 festivaler som sen glansdagarna poppat upp i varje stad. Hultsfred har sen fått köpa ner sig och bjuda in ett flertal av dom till sin festival, där hiphop av de tre radioanpassade genrerna anses som tuffast, men inte är det sånt en normal Hultsfredbesökare vill höra.
Se bara på Stockholms Jazzfestival som har huvudet knappt över vattenytan varje år och som fått sälja sig genom att bjuda in hiphopartister för att förhoppningsvis locka en yngre publik som lyssnar på reklamradio och ser på MTV. Men jazzfestival är det inte och då sviker publiken.
Det är för mycket gatufestivaler och för lite musikalisk variation i dagens kommersiella musik-Sverige. Då kan man inte nischa sin festival hur mycket som helst utan att det påverkar antalet besökare. Och anpassar man sig i ledet så sviker de trogna fansen.
Eller så kan försöka nischa sig, men locka en mycket mindre publik och hoppas på att man i framtiden dragit sitt till stacken att göra en bredare musikkarta, vilket många nyare festivaler gör, för nåt som sticker ut behövs, men det krävs också att man vet riskerna. Hultsfred stack ut på sin tid som företeelse, men lyckades inte hålla den ställningen. Jag kommer, som sagt, inte sakna Hultsfredsfestivalen, men jag förstår de som gör det och vad jag än tycker om musiken och festivalens röjarrykte så hade den kunnat sticka ut mot Ola Svensson, EMD och The Ark och alla andra som spelar på alla gatufester och sånt behövs i dagens musikbransch!

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Piratbyråns nedläggning var väntad
Stafrin | 27 Juni, 2010 16:45

Piratbyrån läggs ner. Saknad av ingen mer än dess innersta fanclub, eller...? Jag har med jämna mellanrum varit in på sidan för att se hur debatten går hos piratsidan när kriget om nedladdningens vara eller icke har gått och problemet är att Piratbyrån alltför ofta i många år nu suttit och ryckt på axlarna och sagt: "No problems!".
"Det är självklart att nedladdning ska finnas, politikerna och bolagen gör bara bort sig", har tongångarna låtit emellanåt. Vid ett tillfälle sa man sig till och med att man skulle sluta debattera nedladdningen för det var självklart för varenda svensk nu, var på man stod sen med gapande munnar när IPRED-lagen plötsligt slog till. Oavsett om man är för eller emot nedladdning så borde man se att detta är en oerhört naiv syn och enbart korkat att underskatta sina motståndare så mycket, i detta fall både stat och näringsliv.
"Piratbyrån har överlevt sig själv!", har jag läst på en del bloggar och till en viss del stämmer nog det. Inte bara för att man ibland inte tagit debatterna där man haft chansen utan också för att hela nedladdningsdebatten nästan helt stännat av. Från att hela nedladdningsrörelsen satte kaffet i vrångstrupen för ett år sen med både IPRED-lag, polisanmälan av Pirate Bays grundare samt försäljningshot av nyss nämnda sida så verkar knappt nån reagera på vare sig laglig eller olaglig nedladdning just nu. Om detta bara är en tillfällig paus eller om man till sist kapitulerat åter står att se. Men i och med Piratpartiets succé så har alla nedladdare fått en ny och kraftigare megafon och då känns Piratbyrån inte så nödvändig längre.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Folkrättsbrottet i Sudan oacceptabelt!
Stafrin | 21 Juni, 2010 21:52
Timing är A och O, så kan man väl sammanfatta regeringens nya skandal där Carl Bildt nu är under utredning för vad hans forna styrelse i Lundin Petrolium gjort med befolkningen i Sudan för att komma åt oljan i landet. Tusentals människor har utsatts för brott och blivit bortkörda för att få borra där och nu har det förflutna kommit i kapp. Nu är det ju undersökningen som får avgöra Bildt framtid, men för mig krävs det ytterst lite av inblandning för att jag också ska kräva hans avgång. Själva brottet, oavsett om Lundins styrelse blir fällda eller inte, är helt oacceptabelt och ett utnyttjande av mänskligheten av sällan skådat slag och något som Sverige helt bör ta avstånd i från, både för trovärdigheten av den svenska utrikespolitiken och av hänsyn för den sudanska befolkningen! Självklart är det dock ingen tillfällighet att oppositionen lägger ved på elden. Man kan säga vad man vill om partiernas utspel, men om de nu hållit käft under alla alliansens skandalbeslut under dessa fyra år så borde de åtminstone göra nån plikt som opposition. Sen om de sagt nåt eller vridit på alla kranar om det inte varit val är en annan sak. Däremot kommer Bildt knappast att avgå i detta läge, då ska situationen helt klappa ihop. Vi snackar alltså fyra månader kvar till valet. Men skulle utredningen komma fram till nåt matnyttigt så är detta i värsta tänkbara tillfälle och något som skulle kunna kosta Alliansen regeringsmakten. Om utredningen inte kommer fram till nåt av intresse så lär detta nog blåsa förbi ganska obemärkt. Jag tror det var komikern Thomas Pettersson som en gång sa att "Carl Bildt märks i regeringen!". Ingen protest om det i alla fall...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Tankar kring ett bröllop...
Stafrin | 20 Juni, 2010 22:28
Jag bemödade mig faktiskt att titta på sammandraget i kväll av prinsessbröllopet. Ja, och jag zappade förbi det under en halvtimme vid ett tillfälle igår kväll. Nåt kan det vara kul att ha sett av vad exakt ALLA talar om. Och arrangemanget kan man inte klaga på. En eloge för den för det var en mäktig fest som samlade alla i landet. Här kan melodifestivalen kännas sig något liten! En underbar tidsbild fick jag när jag var på en storköpmarknad för att handla byxor istället för att sitta på torget med alla andra och se vigseln. Jag gick förbi köpmarknadens multimediaavdelning där en stor plattskärm var uppsatt med bröllopet visandes i rutan. Runt om stod tre kassörskor och tittade megaintresserat och kommenterandes. Samtidigt nån meter bort släpade en äldre kvinnlig kassörska ensam en stor pall full med saker på. Som sagt, bröllopet engagerar och gläder ALLA - nästan!
Jag hade några saker som jag tänkte på om själva evenemanget:
- Först och främst, jag ska då ALDRIG bjuda på grön ärtsoppa på mitt eventuella bröllop! Urrk!
- Min favorit under det jag snappade upp av gårdagkvällen var Mark Levengood! Mitt ibland allt snack om "den och den kungens sigill" och "den och den prinsessans gåva från kungen av X" och allt glitter och glamour så tog Mark ner hela tillställningen till jorden igen med en krasch med sina små underfundiga funderingar! Här kunde man snacka om kontraster. Som hans kommentar till kronprinsessans val av grön ärtsoppa till förrätten:
"Det var lite kul med lite vanlig svensk husmanskost som ärtsoppa fast i lite finare tappning..."
- Daniel Westlings tal var riktigt bra faktiskt och innehöll allt från kärlek, romantik, kunglighet och ansvar! Well done!
- Måste vara rätt mäktigt för Daniels föräldrar och sitta hemma en kväll och sonen kommer hem från sitt gym och berättar att han fått en ny flickvän.
"Vem?", frågar dom.
"Kronprinsessan!", säger han! Undra vad man skulle säga som förälder då...? Nu tog Olle Westling förvisso upp det i sitt tal, men ändå. Man blir nog rätt stum...
- Aftonbladet idag var minst sagt komisk att se. En ENORM extra bilaga på 50 sidor om bröllopet och en liten 10 sidig tidning med resten av nyheterna. Kan man äntligen få se NÅT annat på löpsedeln till sist än vilket skonummer kungen har och vart Madelaine var på möhippan osv?

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Trots överbevakning - kungahuset behövs
Stafrin | 19 Juni, 2010 10:31
Jag brukar inte skryta med "vad var det jag sa", men nu gör jag det: Vad var det jag sa? Som jag påpekade i februari i fjol, då kronprinsesan Victoria förlovade sig med Daniel Westling så skulle vi drunkna i bröllopsartiklar och det kan man väl inte säga annat än att vi har. Det enda vi inte vet snart om paret är väl vilka underkläder dom använder? Annars har väl artiklarna som förekommit varenda dag detta år, för att inte tala om alla löpsedlar de senaste två månaderna som ALLA har handlat om nåt med kungahuset, samt dessa bröllopsstudior där både SVT och TV4 tävlar om att dra dit den ena kändisen efter den andra för att bräcka deras konkurrent snabbast. Ska kungen få följa Victoria till altaret? Kommer kronprinsessan Madelaine till möhippan? Kommer hon till bröllopet? Kommer Jonas till bröllopet? Vad hände på Daniels svensexa? Vilka kändisar är bjudna? Prinsessan Madelaines utbrytning kom ganska passande och gav medierna gratis vinkling till artiklarna. Det blev med andra ord som jag sa i spaningen 25 februari 2009: Jag är så less på allt om bröllopet att jag storknar! Får jag se en rubrik till nästa vecka så skriker jag! Men då ska väl det vara alla tänkbara vinklar och nyheter från bröllopsresan. Och, NEJ, jag kommer inte att följa bröllopet i TV!
Men det hindrar inte mig från att uttrycka mina gratulationer till paret. Kronprinsessan Victoria verkar vara väldigt vettig tjej med fötterna på jorden som är rätt oförstörd av det trots allt häktiska liv hon levt. Det torde väl valet av partner visa på, att hon inte väljer nån av prinsarna i Europa utan en vanlig personlig tränare vars far är en gammal socialchef och mor är postgirotjänsteman. Vi har ändå gått långt från att Lennart och Sigvard Bernadotte uteslöts ur familjen för att de gifte sig med icke kungliga partners till kronprinsessan idag!
Kungahusets framtid har förstås varit en del av rubrikerna också och jag tror att risken är att alla rubriker gör att folk övermatas med rubriker om detta bröllop och till slut ledsnar på hela företeelsen kungahuset. Jag är dock för ett kungahus. Jag vet, med en del av mina åsikter borde jag vara emot att en familj får exakt allt betalat åt sig, att dom får bo på ett par slott, ska tilltalas med titlarna endast, aldrig behöver bli straffade och står över alla andra svenskar. Men jag är för kungahuset. Självklart är inte de ovannämnda sakerna bra, men kungahuset har en historia som är viktig för Sverige och som vi borde värna om. Jag är intresserad av historia och hör gärna diverse historier då och då om kungliga händelser. Och när vi nu har en sån rik historia så borde vi också ta tillvara att skapa ny historia för generationerna efter oss. Jag har mycket hellre en kung och en drottning än att ha en president i kostym som åker runt och skriver avtal och politik. Sen kan man önska att det fanns någon rim och reson när det gäller den massmediala bevakningen av kungafamiljen, men det är en annan sak. Intressant är att en tredjedel av befolkningen tycker att kronprinsessan ska ta över redan nästa år, när pappa kungen fyller pensionär. Det lär knappast hända så dom som vill det kommer inte få det kul, med tanke på ätten Bernadottes rätt långlivade historia. Gustav V blev 92 och Gustav VI Adolf blev 91. Räkna i så fall att kronprinsessan tar över någon gång runt 2040, när hon är 60. Så hon har lång tid på sig att ha kul än. Grattis brudparet!

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Hur kom TV 3 på "Veckans kanin"?
Stafrin | 14 Juni, 2010 21:23
Hurra! TV 3 tänker till! Det kan inte finnas en mer fantasifull kanal på att hitta på nya fräscha program än TV 3 (infoga ironisk smiley)! Det senaste genidraget heter "Veckans kanin" där mannen, mysteriet och sensationen Alex Schulman kommer att presentera den person i kändisvärlden som gjort bort sig mest och som kommer att bli förföljd av en utklädd kanin?! Vad programchefen Anders Knave än dricker på sitt kontor innan morgonmöterna så vill jag inte bli bjuden på det. Skämt och sido så skulle jag villa titta in på TV 3s planeringsmöte när dom kom på denna idé. Knave säger:
- Vi måste hitta på nåt nytt koncept som INGEN kanal gjort tidigare! Nåt som revolutionerar TV-världen och som lockar miljoner tittare.
Nån medarbetare skakar på huvudet och säger upp givet:
- Det är ingen idé. Allt är snart gjort. Vi får köpa in nåt japanskt förnedringsprogram från förra året!
Knave skakar på huvudet:
- Nej, det finns en sak ingen har gjort förr och som kommer rädda allt. Att låta folk bli förföljda av en person utklädd till kanin!
Alla låter förvånade.
- Vem då? Vem som helst?
- Nej, säger Knave, alla kändisar som gör bort sig under veckan!
Redaktionen nickar imponerat och börjar berömma programchefen.
- Ja, det är ju en bra idé! Vi låter Alex Schulman leda det, han klagade ju för ett tag sen att han inte synts tillräckligt.
Jag säger bara: Lycka till, TV 3! Vi får väl se hur lång tid det tar innan en stämningsansökan hänger ovanför TV 3. Fast då skulle ju han/hon som lämnade in den bli anklagad för att inte ha humor, och det vore ju hemskt...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Sundsvall + Timrå = tveksam idé
Stafrin | 06 Juni, 2010 20:23
Sundsvall och Timrå ska slås ihop om Folkpartiet och Moderaterna i Sundsvall får som dom vill. Oj, vilken originel idé. Jag har bara hört det nämnas av och till de senaste 15 åren. Anledningen till detta är inte heller särskilt ny utan gäller numera i alla diskussion om hur bygden ska leva: Så att vi blir en så stor kommun som möjligt! Och att det förslaget kommer från Sundsvall är inte heller förvånande, med tanke på att samma stad lanserat sig som "Norrlands huvudstad". Självklart siktar man på att bli en så stor kommun som möjligt av PR-skäl. Men vad tjänar vi som bor här på det hela? Ja, Sundsvall får en massa uppmärksamhet, eftersom det antar jag är vi i denna stad som får kommunsnamnet och fokusen. Eller man kanske gör som hockeylagen Sundsvall Hockey och Timrå Hockey gjorde på 90-talet när man slog ihop dom och blev ST Hockey. ST Kommun? Hmmm...
Men annars tror jag att förlorarna blir Timrå som kommer bli en liten bortglömd håla som får titta på när Sundsvalls Centrum får allt roligt. OK, jag kanske låter pessimistisk men risken finns att det blir så med tanke på hur Sundsvall fungerar i sitt tänk idag.
Det enda jag applåderar är det faktum att allianspolitikerna i alla fall tänker låta en folkomröstning avgöra, vilket visar att man tänker lite längre än vad politikerna gör i regionsfrågan. Vart denna idé kommer att ta vägen vet ingen än, vi har ju ett val först att beta av och för att idén ska bli av måste man bearbeta Centern som är emot idén. Men hösten blir intressant i kommunerna. Denna idé är jag ytterst skeptisk till. Vi blir möjligen störst, men inte rikast och bäst för det. För att man ekonomiskt ska få nån fördel så måste man få centralpolitikerna att se att Norrland i sig är intressant nog att satsa på annars spelar det ingen roll om man är en eller två kommuner. Åter igen, kvantitet är inte det samma som kvalitet...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #