Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
"Flickorna på TV 2" avslöjar Gessle
Stafrin | 30 November, 2010 21:06
En liten udda fundering. Jag satt och hörde på en radiokanal på jobbet som heter Radio Guld och som spelar gamla hits från förr. Där spelades Gyllene Tiders "Flickorna på TV 2". Förstå mig rätt, jag gillar faktiskt Per Gessle och tycker att han är en fantastisk bra popkompositör, men här måste jag börja nagelfara texten för den ger lite konstiga tankar ibland.
Man kan kasta en liten frågande blick på Gessles sexuella preferenser när man hör låtens text. Han trånar alltså efter hallåorna på TV 2 från när låten kom/skrevs, alltså 1980. Vi snackar alltså inte någorlunda yngre hallåor som Justine Kirk eller Sonja Björk, som är SVT-halloår idag. Vi snackar kvinnor runt 50 med gigantiska glasögon, tantkrull och total robotfierad likgiltig röst som helt utan leende sa att det var dags för "Rapport". Ingela Aagard var hallåa runt denna tid, om jag minns rätt. Och där satt en 18-årig Per Gessle vid TVn med putande läppar och drägglade. Jösses! Gå och fiska, Per...

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Allians eller inte - ett S-dilemma
Stafrin | 20 November, 2010 11:11
Tänkte på en sak när kritiken mot att de rödgrönas allians misslyckades i valet var som störst; 1998-2006 fick Göran Persson enorm kritik för att han inte gick samman med andra partier utan valde att leda en regering fast han tappat i opinionen. Han var maktfullkomlig och sossarna egofixerade.
Nu gick socialdemokraterna till sist ihop med andra partier, de enda som de egentligen kan gå ihop med, och då är det också fel. Det är verkligen inte lätt att vara politiker idag.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Våga kämpa för landsbygden
Stafrin | 16 November, 2010 20:57
Halva Sverige håller på att dö ut och politikerna rullar tummarna. Då syftar jag inte bara på rikspolitikerna, utan kanske främst på kommunpolitikerna. Under de senaste året så har ett stort gäng affärer på en del mindre orter och ställen här uppe lagts ner, affärer som är förutsättningar för att folk ska kunna bo i dessa områden. Sen tidigare har Hemköpsbutiken i Skönsberg beslutat sig för att klappa igen, något som hotar den statsdelens överlevnad. Livsmedelsaffärer i Gottne och Gideå utanför Örnsköldsvik kommer att klappa ihop och posten i Ånge läggs också ner, bara för att nämna några exempel. I den här takten kommer Norrland att utarmas och ingen tycks bry sig. Kommunpolitikerna är mer intresserade att hitta PR-projekt att bygga i de mer centrala städerna. En dominoeffekt som är förödande. Stockholm tar folk från småstäderna och småstäderna tar folk från landsbygden vars folk ingen tycks bry sig i längre. Och jag lägger inga större värderingar i att folk flyttar till storstäderna. Jag förstår om man ledsnar på att bo i områden där man snart inte kan köpa mjölk en gång. Men många av dom som bor på landsbygden är äldre människor som behöver dessa affärer och ställen för att kunna klara sig. Dock likväl är detta också människor och det är dags för kommunpolitikerna att börja titta på detta för ingen vinner på denna gång och denna tävlan om befolkningen. Ett ekorrhjul som bara går runt. Hur kul blir det om ca 10 år när 8 miljoner bor i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö? Sverige är avlångt, inte bara några punkter på kartan och för att bevisa det måste man också våga kämpa för de små landsbygdsaffärerna för de behövs lika mycket som gallerior och kulturhus.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Nu börjar sossarnas vägval
Stafrin | 14 November, 2010 21:23
Till absolut ingens förvåning så valde Mona Sahlin till sist att tacka för sig. Inget annat var att vänta efter stormen runt henne och hon gör helt rätt förstås. Inte för att jag på nåt sätt sågar henne som partiledare, utan för att partiet måste ändra riktning och det gör man bäst genom nytt folk. Detta är socialdemokraternas chans att välja vilken väg man ska gå och som jag redan sagt så hoppas jag vid gud att man väljer att gå tillbaka till att bli ett tydligare alternativ till regeringen. Inte bara för att jag saknar ett vänsteralternativ som står på de svagas sida, utan både för att jag tror att man har långt större chans då att bättra på sina positioner i politiken och för att demokratin i Sverige är i skriande behov av två olika röstmöjligheter. Inte två alternativ med samma innehåll. Och det är därför jag anser att sossarna är där de är. Det är inte bara Mona Sahlin som varit anledningen till valförlusten. Man har tittat avundsjukt på alliansen och försökt planka deras politik och deras recept till framgång, men gravt misslyckats. Varför försöka uppfinna hjulet igen och ge väljarna det alliansen redan ger? Nu har sossarna chansen att försöka skapa en egen politik baserad på deras ideologi, för den är det inget fel på. Den håller än, främst eftersom ingen partiledare i modern tid följt den.
Mona Sahlin är, som sagt, inte ensam anledningen till att det går som det går för socialdemokraterna just nu. Alla, framför allt medierna, borde veta att det sällan är en ensam person som fastställer ett helt partis politik. Och jag är också övertygad om att om hon inte haft ett tvivelaktigt ryckte om sig efter hennes fadäser med tobleronen och obetalada TV-licenser utan varit som vilken partiledare som helst, så är jag övertygad om att medierna inte haft lika lätt att hitta saker att trycka ner henne och partiet med. Men nu när hon har den bakgrund hon har så är det en lätt munsbit för rubrikstörstande tidningar. Själv har hon, som jag sagt, gjort misstaget att hon inte tagit för sig och visat upp sig och sin politik utan stått i bakgrunden och talat lite tyst. För Mona Sahlin som politiker har jag inget emot, men hennes styrka är integrations- och invandrarfrågor, inte att leda ett helt parti.

Fortsättningen för socialdemokraterna är, som sagt, en fråga om vägval. Drömscenariot vore S-kvinnoordförande Nalin Pakgul och mardrömmen vore Per Nuder eller Tomas Bodström. Nu sitter inte Nuder ens i riksdagen, men hans namn nämns ändå titt som tätt i diskussionerna. Det allra bästa vore nåt helt otippat ungt namn som få känner till, men som har en vision och en rapp käft och som funkar i medierna. Varför måste det alltid vara nån som HELA SVERIGE känner till? Leder det till en förnyelse? Man ska trots allt minnas att Fredrik Reinfeldt, när han valdes till moderatledare, var relativt okänd för stora delar av befolkningen, men det gick ju bra ändå. Snarare kan ännu en elefant från Perssontiden vara en belastning. Men man ska också minnas att Mona Sahlin egentligen var ett tredjehandsval, när vare sig Ulrica Mässing eller Margot Wahlström ville ställa upp. Och om det 2006 var så svårt att få en kandidat så har det knappast blivit lättare nu. Det blir verkligen en mardrömsuppgift för valberedningen att försöka leta fram en kandidat, som dessutom känns rätt. Och jag hoppas att man tittar längre än dessa patetiska fånar som tror att det enda att göra är att försöka ta tillbaka stockholmsväljarna och försöka göra allt för att vinna igen lidingösnobbarna. Sverige är trots allt avlångt. Så man bör skynda långsamt och försöka hitta både vägriktning och en person som är medial nog att kunna föra den vägen. Det är nu eller aldrig för partiet.

/JS10

Bloggtoppen.se


 #
Vad är ett riktigt jobb, Reinfeldt?
Stafrin | 11 November, 2010 20:13
Statsminister Fredrik Reinfeldt ärade Sundsvall med ett besök. Utstuderat och smart nog besökte han second handaffären och åtgärden Prio 1, en affär som är driven av långtidsarbetslösa Fas 3:are och där jobbcoachning ingår - helt passande alliansens politik. Spännande, för 12-13 år, i Göran Persson-Sverige, sen fanns en helt uppsjö med liknande åtgärder som moderaterna då kallade för cynisk och meningslös eftersom det bara var förvaring och inte gav något jobb. Nu står Fredrik Reinfeldt och hyllar liknande åtgärder, där enda skillnaden är att man inte får ny a-kasseperiod efter avslutad tid.
Men det mest intressanta var när reportern på Mittnytt frågade statsministern om Prio 1 verkligen ger nåt riktigt jobb? Reinfeldt sa lugnt:
"Det här ÄR ett riktigt jobb!"
Jag skulle verkligen vilja vara en fluga på väggen hos en av medarbetarna på Prio 1 när han/hon fick höra det. Skit i att skaffa dessa människor ett jobb med full lön och a-kassemöjligheter för Prio 1, med aktivitetsstöd och kanske även socialbidrag, är ett riktigt jobb enligt statsministern! Inget ont om Prio 1s verksamhet, men är inte det att gravt underskatta de arbetslösa där? Och vad blir det för arbetsmarknadspolitik om man har den inställningen i regeringen? Om jag ska tolka den politik Sven-Otto Littorin la fram innan han sa upp sig så verkar regeringen mer eller mindre ha gett upp, men försöker hålla upp en fasad som visar upp ett falskt leende för väljarna. Så, Fredrik Reinfeldt, vad är egentligen DIN definition av begreppet "Riktigt jobb"? Jag tror att de arbetslösa på Prio 1 och alla andra på arbetsförmedligen vill veta det.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #
Jubel efter borgerlig landstingsseger
Stafrin | 09 November, 2010 21:36
Efter mycket om och men så föll kolossen till sist och miljöpartiet gick högerut även i landstinget vilket borgade för borgare i ledningen även där, ja även sjukvårdpartiet ska cred också. Jag önskar inte en alliansseger nånstans, men här får sossarna och vänsterpartiet faktiskt skylla sig själv för så klantigt och urbota korkat som man skött sjukvården detta år finns nog ingen liknelse till (se tidigare artiklar om sjukhusskandalen i Sundsvall). Sen ska jag, precis som i fallet med kommunen, inte jubla heller förrän jag sett att det verkligen blir en förbättring, men en sak är säker; Ribban ligger extremt lågt för det är mycket svårt att få det sämre. Man har redan i ett telefonväkteri i Radio Västernorrland idag lovat att alla tre akutsjukhusen i länet ska vara kvar.
Bland befolkningen är det här jubel i busken, i alla fall om man ska tro webbartiklarnas kommentarer. Det lär inte bli mycket tal om miljöpartistisk svekdebatt i det här fallet. Nu ska det bli kul att se vad som händer med sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson. Sitter han redan och kollar i Platsjournalen eller är Vårdalliansen, Miljöpartiet och Sjukvårdarna för rädda för hans fallskärm? Om det är en konstig tid inom Sundsvalls kommun som väntar så är det en intressant tid inom landstinget. Förhoppningsvis så kanske man i alla fall slipper sitta med hjärtat i halsgropen av skräck för att man ska bli sjuk.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #

Vad innebär Alliansstyret för Sundsvall?
Stafrin | 02 November, 2010 21:29
Sundsvall byter styre... ÄNTLIGEN, borde jag ropa. Men jag väntar med firande förrän jag vet vad det innebär i praktiken för stan. Miljöpartiets hopp från rödgrön allians till en borgerlig dito gör dock att socialdemokraterna tappar makten på lika många år som jag är (född 1974). Det finns mycket att glädjas åt här för sossarna har skött stan som om det vore ett egostyrt Disneyland dom regerade över. Efter att ha sett ständiga byggnadsplaner av det ena monumentet efter det andra, där snart bara en frihetsgudinna, ett kaknästorn och en skyskrapa inte fanns med i socialdemokraternas byggnasplaner, allt medan skolor lades ner en efter en, ungdomsgårdar skrotades, pensionärerna fick det allt sämre och de protesterande mot detta försattes med munkavle, så är jag inte direkt ledsen över detta beslut. Dessutom blir det ingen försäljning av Mitthem som en del av uppgörelsen med de gröna, well done så långt!
Men om man ska se till hur Alliansen styr Sverige så ska jag verkligen inte våga tro på att detta blir så mycket bättre. Här i Sundsvall så är det få av dom jag känner som inte håller med om att socialdemokraterna i Sundsvall är långt mycket mer höger än högern själv. När jag sitter och tycker att moderaterna och folkpartiets båda ledare i stan, Magnus Sjödin och Lars Persson, har gjort ett BRA jobb som opposition så är man inte bra som ledare i stan. Men vad det innebär rent praktiskt för stan, mer än att Mitthem behålls, återstår att se. Utförsäljningar av diverse statliga instanser inom äldre vården och dylikt är att vänta så jag vill inte hylla att Alliansen tar över. Bara vara glad att de röda inte gör det.
Sen får Miljöpartiet en grannlaga uppgift att försöka förklara för väljarna och försöka bygga upp ett förstroende igen. Hoppas att bytet av partners var värt sitt pris. Stan är delad, milt uttryck, mellan jublande massor och folk som kallar dom för svikare och hoppjerkor. Och jag kan förstå dom sistnämnda. Bara för att man säger sig vara neutrala och inte tillhöra nåt block så innebär inte det att man kan göra upp en valplattform och sitta i en plannerad allians med en sidan och sen bara hoppa över bäcken vid första bästa motanbud. Man borde kanske fundera på att ta lite ansvar mot väljarna och informera dom om vad man egentligen vill för politiken kretsar trots allt inte alltid runt dom själva. Men detta är Roy Resare och hans anhangs demokelessvärd inför nästa val. Just nu följer en väldigt konstig tid i Sundsvallsk politik.

/JS10

Bloggtoppen.se
 #