Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Idel valsvek inom Sundsvalls kommun
Stafrin | 30 Januari, 2011 01:31
Nog för att politikers vallöften inte brukar vara mycket värt, men de kovändningar som Sundsvalls Alliansen gjort de senaste dagarna måste väl ändå vara rätt unika. Först moderaternas sjukvårdsexpert Jacomina Beertema som under hela hösten fått stan att klappa i takt till hennes högljudda protester och bråk med sjukhusdirektören Sigbjörn "Årets Västernorrlänning-wannabe" Olofsson. Plötsligt är valet över och hon står där med mössan i hand och ber Olofsson om ursäkt och hoppas på ett bra samarbete. Man kan ju säga både det ena och det andra om detta. Självklart är det ynkligt att Beertema inte har mer råg i ryggen att stå för åsikten, framför allt för att det hon sagt om honom ju är sant. Samtidigt så är det inte oväntat, med tanke på att moderaterna förmodligen upptäckt att dom inte kan bli av med Olofsson för hans stora fallskärm. Därmed så kan man inte heller riskera att Olofsson säger upp sig eller att grälet blir för vilt att nån av dom måste avsättas. Alltså får man ta Beertema i örat och tvinga henne till en uppgörelse. Radio Västernorrland försökte intervjua landstingsdirektören Anders L Johansson och fick till svar VM i ordbajseri där han ideligen skyllde på sina chefer och flummade runt frågorna.
Andra fallet av brutet vallöfte kom i skolfrågan där man hela valperioden använt socialdemokraternas och vänsterpartiets sparmani mot skolorna som sitt främsta vapen och nu själva drar åt svångremmen ett hål till. Ordet är skrattretande och man har mycket att förklara till högen av besvikna väljare, elever och föräldrar som hoppades på en bättre skola.
I baseball heter det "Three strikes and you´re out". Kul att se om det gäller inom politiken också om ett tredje vallöfte krossas eller hur länge väljarnas tålamod håller.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
80-talet försvinner - steg för steg
Stafrin | 22 Januari, 2011 17:41
Tänkte lite på hur mitt 80-tal försvinner steg för steg ur medierna. Inte för att det är nåt som jag sörjer, eftersom alla dessa saker är saker som försämrats sen dess, men det är ändå med en liten glimt i ögat man blickar tillbaka, längtandes när man ser dessa:
- Tracks lades ner efter 26 år
- Tidningen OKEJ lades ner efter 30 år
- MTV lägger ner sina analoga sändningar (jag har inte digitalbox)
Tre märkliga sammanträffanden på relativt kort tid. Livet är tydligen inte vad det en gång har varit...

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Norrlands huvudstad - ett löjligt PR-jippo
Stafrin | 14 Januari, 2011 21:50
Visst är det skönt med härligt medvetet satsade pengar som verkligen känns rätt användna! Framför allt om det är en kommun som gör det. Som till exempel att som Sundsvall satsa 500 000 kronor på en enkätundersökning där man frågar Sundsvallsborna själva om man anser Sundsvall vara Norrlands huvudstad! Sen går man ut i medierna, lokala som riks, och säger: "Nu är det klart - Sundsvall är Norrlands huvudstad!" Plötsligt blossar det upp en debatt om huruvida Sundsvall eller Umeå är huvudstaden här uppe och som Sundsvallsbo kan jag bara säga, jag kunde inte bry mig mindre. Jag skäms snarare som Sundsvallsbo när jag ser hur kommunen lägger skolor för att man inte har råd att driva dom och låter eleverna nästan gå och trampa på varandra i klasserna och hur man knappt har råd med snöskottning i stan och busschaufförer och billister får nästan riskera livhanken i trafiken. Men däremot har man råd att för en halv miljon göra en enkät för att slå sig på bröstet i ett egofixerat PR-jippo! Kalla mig tråkig, men då skäms jag! Söderut så skrattar man åt oss.
Redan för tre år sen försökte Sundsvall patentregistrera namnet "Sundsvall - Norrlands huvudstad" men upptäckte att det nog inte lät så bra och ingen tog grejen på allvar. Av nån anledning beslöt sig den nya borgerliga kommunledningen nu för att plocka upp idén igen och försöka förankra den hos befolkningen. Vad jag tycker om staden Sundsvall tror jag har framgått rätt klart av mina lokala spaningar här så jag tror inte jag behöver gå närmare in på det.
Visst kan jag förstå att man behöver locka hit folk, vi måste befolka Norrland och få hit folk. Men vi kommer inte att klara det med att måla upp fantasibilder. Se till att försöka samla alla Norrlands städer i en gemensam kampanj mot att riksdag och regering försöker tömma Norrland på folk istället för att vi ska tvingas ner till denna nivå av tramsigheter.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Dags att avgå, Lars Ohly
Stafrin | 13 Januari, 2011 21:08

Allt fler vänsterväljare vill byta ut Lars Ohly som partiledare, medan Lars Ohly inte lyssnar på det örat och tänker låta sig omväljas ändå. Jag hoppas att Ohly inte låtar partiledarskapet stiga honom åt huvudet. Jag har inget emot Ohly som politiker, han är en bra talare och är mer underhållande än de flesta andra partiledarna i riksdagen. Men nu har han lett sitt parti till tre valfloppar i rad. Tendensen sen 2002 har varit rakt nedåtgående och inte mycket pekar då på, vare sig i opinionssiffror eller erfarenheter från andra partier, att han plötsligt ska vända skutan åt andra hållet till valet 2014. Vänsterpartiet har helt misslyckats med att vara ett alternativ som har egna nya idéer och törs stå på egna ben utan allt för ofta har Lars Ohly talat om att Vänsterpartiet ska gå emot Socialdemokraterna och sen ändå stått vid deras sida bockandes med mössan i hand. Därför borde Ohly fundera på, om väljarna nu inte är nöjda med honom så kanske det är dags att pröva nya vingar. Att tvinga sig kvar och leka motvalskärring skadar både honom och partiet för framtiden. Jonas Sjöstedt har redan utpekat sig som en lämplig kandidat om Ohly tackar för sig och det är inget dumt val. Sjöstedt är ung, kunnig och rapp i truten. Ohly börjar bli en belastning för ett parti som måste göra nåt om man förväntar sig ha en framtid i svensk politik på allvar.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Väderproblematik hos svenskarna
Stafrin | 12 Januari, 2011 01:30
Nåt som vore intressant och veta är tanken bakom svenskarnas syn på detta med vädret. Vi pratar väder och temperaturer så fort vi kan och så fort vi går innanför dörren nånstans och möter nån och vi är aldrig nöjda. Självklart, det finns förstås extrema väderförhållanden då det är befogat att höja på ögonbrynen och kommentera just det vädret. Men problemet är att i vårt fall så gäller detta lika mycket när det egentligen inte händer nåt utöver det vanliga. I somras hörde jag inget annat än: "Åååh, det är FÖÖÖR varmt!"
Detta efter att flera somrar i sträck höra: "Det är ju ingen riktig sommarvärme!"
Ändå påminde man vederbörande lite skämtsamt om att att det snart är både kallare och mörkare.
I höstas var det dock för dåligt väder. Sen kom vintern och det blev "för kallt", "för snöigt" eller "för tråkigt väder". När är vi nöjda egentligen?
Och det lustigaste är att jag ändå är upplärd sen barnsben att "Vädret kan ingen göra nånting åt"
Ibland är vi svenskar ett märkligt folk...

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Kommunpengar i omlopp
Stafrin | 09 Januari, 2011 19:25
Jag börjar förstå vart kommmunen får pengar till alla sina jättestora byggnadsprojekt...kanske. Man drar in på snöskottningen och ser till att belysningen i landsortsområderna inte funkar så har man en helt ny simhall. Som min käre far brukar säga, åka på vägarna i stan är som att åka på en potatisåker! Snöskottning, vadå?
Fast och andra sidan så måste mycket pengar även gå till STIM. Det står högtalare på stan hela julen som pumpar julmusik natt som dag, det är musik i gångtunnlarna längs hamnområdet hela tiden. Då finns det tydligen också pengar. Så frågan står kvar. Var kommer pengarna ifrån? Och vem betalar alla bilar och bussar som kör fast i snön som borde varit bortkörd sen länge? Money makes the world go ´round...

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Obegriplig blogg av Uppsalas kommunalråd
Stafrin | 05 Januari, 2011 01:21
En av de mer omdiskuterade bloggarna just nu är Uppsala kommunalråds centerpartisten Stefan Hannas som retade upp en stor mängd människor både genom att föreslå extra skatt för överviktiga och att bidragsfuskare ska bära hyenadräkter. Utan att behöva slå in öppna dörrar så ställer jag mig i ledet av människor som kritiserar detta och säger att det absolut är årets första rejäla dumstrutskommentar. Jag måste medge att när jag besöker Hannas blogg så är det verkligen en av de mer obegripliga bloggar jag besökt i mina dar. Bara denna kommentar om hur pensionerna fungerar säger en del:
"Det generella pensionssystemet ar uppbyggt pa att de som nu jobbar betalar pensionerna till de som ar pensionarer."
Kul och höra om han oroas likadant om cirka 40 år. Och, jo, sidan är uppbyggd så, utan Å, Ä och Ö.
I senare bloggartiklar har dock Stefan Hanna försökt att be om ursäkt och säga det gamla vanliga, att "han är felciterad i medierna" och "han menade inte så...", men faktum kvarstår när man läser bloggen, inte är det med nån större medmänsklighet mot de mindre välbärgade människorna den är skriven. Tyvärr är Stefan Hanna inget unikum bland många av dagens bloggare med sympatier till Alliansen. Den typen åsikter om arbetslösa, bidragstagare och svaga är vanliga och kommer att bli allt vanligare längre fram.
Läsvärd, eller kanske inte då, är denna bloggartikel där han anser att "övervikt är ett stort samhällsproblem". Läses dock på egen risk då översättningsguide till den inte medföljer.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Komisk nyårsvaka ingen förstod
Stafrin | 01 Januari, 2011 18:20

Jag måste sägas att hybris är ett intressant ord när det används på de mest komiska sätt. Framför allt är den komisk när man fått för sig att man desperat måste förändra en tradition och en vanesak, men man har egentligen inte en susning om hur. När "Nyårsklockorna" skulle läsas av Jan Malmsjö i gårdagens nyårsvaka så hade han fått i uppgift av programmets produktionsbolag att det nu var ändring. Vi, och skaran som trotsat snöovädret och gått till Skansen, skulle räkna ut det gamla året istället för in det nya. Om det kan man säga mycket, vi svenskar kan som sagt snart inte gå på toa utan att oroligt undra om inte toalettstolen är för otidsenlig. Men hela denna omändring skapade ju en intressant tanke. Idén var att skansenbesökarna skulle räkna ner från 10 och ignorera klockringningen. Sen skulle Malmsjö skrika Gott nytt År innan den egentliga klockringningen började. Det nya året började tydligen när produktionsbolaget ville, inte när klockan slog 24.00.00. Nog är det intressant när man numera tror sig kunna ändra på tiden. Resultatet blev att den förvirrade deltagande publiken inte fattade ett jota och TV-publiken nog satt som fån när Malmsjö önskade oss gott nytt år 10 sekunder innan det egentligen började.
Malmsjö själv är urförbannad, Skansenchefen Jan Brattmyhr likaså och jag förstår dom. Sen kan man diskutera Malmsjös egna legala rättigheter att rakt av bara ändra en existerande dikt efter egna idéer, hur otidsenlig den än är i realitet med idag. Som sagt, nyårsvakan igår var en märklig tillställning som i alla fall jag skrattandes skakade på huvudet åt och undrade vad man lagt i champagnen hos produktionscheferna.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #