Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Demokratin har ett pris - som folket betalar
Stafrin | 27 Februari, 2011 20:18
Demokratin har ett högt pris. Det kan man konstatera i mellanöstern och Afrika, i Tunisien, Egypten och Libyen. Men det intressanta är att se hur många som är beredda att betala för det också. Och förstås glädjande. Det som är så självklart i vårt rika västerland, att få välja vem man vill som ledare är så svåråtkomligt i andra delar i vår värld. Men det folket är trött på att styras och gör uppror. Det är glädjande, även om priset för det är skrämmande.
Sen kan man undra om demokratin i övrigt är så välmående nånstans i vår värld, som jag frågade mig i denna spaning för lite mer än en vecka sen. Vad som sker där nere idag sker med vapen och fysiskt våld där, men kan lika gärna anklagas för att göras i det dolda och psykiskt här, om man vill hårddra det riktigt.
Khadaffi är desperat och beredd att göra allt, precis allt, för att få behålla sin makt utan att nån annan ska lägga sig i. Men desperata är också ledarna av de rika länderna, som USA och även Sverige. Tysta internet, använd medierna för att tysta folket, tysta arbetarna på företagen osv för det kan vara ett hot mot ledarnas egen makt. Sen är det väl ytterst tveksamt om ledarna för västvärlden skulle ta till fysiskt våld i samma utsträckning, men lika rädda för demokratin börjar man bli.
Intressant är dock att se hur snabbt USA agrerar med sanktioner mot Muammar Khadaffi och Libyen. Att sen FN och EU väljer att vänta och se och sen nicka tveksamt till sanktioner är en annan sak.
Jag tycker att det är lovvärt det det libyska folket gör, trots hot om krig, död och massaker. Jag hoppas att Khadaffi tvingas ner på knä och att Libyen får fria val igen! Det som sker i Afrika och mellanöstern är ett stort och viktigt steg mot demokrati. Men det har, som sagt, ett högt pris och frågan är vad vi har att lära av dessa revolutioner. Kanske en hel del...

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Sigbjörns avsked - ett steg åt rätt håll!
Stafrin | 21 Februari, 2011 20:45

Till sist fick vi se det som en stor del av Sundsvalls befolkning väntat ett år på, sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson avskedas efter sitt bråk med Jacomina Beertema och lämnar sin post 1 mars. Och det är många idag som drar en lättnaden suck. Inte bara för att Norrland nog aldrig sett en drygare och snorkigare direktör än Olofsson, men också för att hans planering, eller snarare brist på planering, riskerat människoliv, givit personalen enorm stressmage och skapat en sjukvård som tillhör bland landets sämsta. Hans enorma fallskärm utvecklas tyvärr, men det får landstinget faktiskt ta. Det var ett visst mod hos landstingsdirektören Anders L Johansson att våga ta detta beslut med de förutsättningarna, men samtidigt visa att det finns en gräns för när det är nog, oavsett hur mycket man förlorar ekonomiskt. Har man tagit djävulen i båten får man tyvärr ro han i hamn också. Har man valt att ge Olofsson en fallskärm så måste man också våga offra det också och inte bara låta honom ge immunitet mot alla dårskaper för att rädda ekonomin.
Men att fira och jubla tycker jag dock är lite för tidigt. Ett stort steg i rätt riktning har tagits, utan tvekan! Men inte förrän vi vet vem som tar över ansvaret för sjukhuset efter Olofsson och att denne har en konstruktiv och bra planering för densamma så kan vi jubla. Vem vill egentligen ha en pyrrhusseger?

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Stå upp för den hotade demokratin!
Stafrin | 16 Februari, 2011 20:30
Den senaste tiden har det talats mycket om rätten att yttra sig och rätten att få säga sin mening i dagens samhälle. Det kan låta som en självklarhet på papperet, men tyvärr, 2011 är det inte så enkelt längre, inte ens i Sverige. Jag har tagit upp detta förr, i samband med EU-valet senast då jag ansåg att vi gav upp demokratin genom att tyst tiga om våra politiska åsikter och rätta in oss i ledet av EU-anhängare och annat för att inte framstås som underliga. Men detta är en sak som nu inte har att göra med vare sig moderater, socialdemokrater, höger eller vänsterpolitik eller sånt. Detta är en sak som berör alla. Vi är på väg att helt säga upp vår yttrandefrihet och demokrati. Nyligen i Sundsvallstidningarna (och även andra tidningar under de senaste åren) så har det varit ett par artiklar om att allt färre vågar gå ut och kritisera sin arbetsgivare när de anser att nåt är fel. Vi nickar, lider och samtycker hellre än att skaffa en bra arbetsmiljö för oss.
Sen tidigare har jag ju talat om detta med estetisk kompetens som en starkt kommande grej bland arbetsgivarna, alltså idén att du både ska vara snygg samt också inte yttra dig om nåt för privat på din fritid utan bära med dig jobbet som en profil 24 timmar om dygnet.
Att man kan förlora jobbet eller få represalier för att man uttrycker sig olämpligt på sin facebook eller i sin blogg är ju sen tidigare känt.
Dessutom kliar sig politiker och makthvarare sig i huvudena över hur man ska tysta internet som nu genom Wikileaks blivit en jättafara för deras makt. I Egypten har man redan gjort ett bra försök, även om nu Egypten istället förvandlades till det hopp som demokratin behöver.
I Sverige är vi alltså rädda och vågar inte säga nåt i rädslan för att förlora jobb eller ekonomi. Är vi på väg att bli ett skrämt folk, som arbetsgivare och näringsliv vet att man lätt kan påverka och få att gå åt rätt håll? Och dom vet det rätta skräcken hos människan. ARBETSLÖSHET!
Tidigare så kunde politiker och chefer tycka det var lite småkul med nån rebell som stack ut och satte färg på tillvaron. Men kommer det för många rebeller så blir kryddan för stark. Då är det lättare att försöka tvinga alla att bli strömlinjeformade och sticker du ut från mallen så är dörren där. Och det är en jättefarlig väg att gå att acceptera detta. Jag säger verkligen inte att vi ska starta statskupp eller revolution, det är inte det jag försöker frammana. Vad jag säger att vi måste våga stå upp för våra åsikter och säga vad vi tycker, även när det blåser. Demokrati är en väldigt viktig sak som vi har kämpat under en sån lång tid i vår livshistoria för att få och som inte är alla förunnat i världen. Och ingen människa tjänar på att bli underkuvad och tigande må dåligt när man ser nåt man inte gillar eller accepterar. Vi måste därför värna mycket mer om yttrandefriheten och demokratin än vad vi gör, oavsett vad det kostar. Det handlar om vår framtid och våra liv!

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Vånda över utebliven snöskottning
Stafrin | 11 Februari, 2011 21:45
Sundsvall hade snöoväder igår och K-A-O-S är ordet efter det. Med risk att bli lite privat så måste jag åter gnälla: Hur i h-e sköts snöskottningen i denna kommun? Folket får gå mitt i vägen för det inte finns nån trottoar och där jag bor i Sundsvall så var det inte plogat alls i morse. Vare sig parkeringsplatser, vägar utanför husen eller nåt var skottat utan jag fick pulsa runt halva bostadsområdet för att komma till en busshållplats. Det finns ett ålderdomshem bredvid mig där ambulanserna brukar köra fram och tillbaka titt som tätt med äldre. Det hade varit intressant och se hur man gjort om nån pensionär hade fått grava problem och ambulansen inte kunnat komma fram.
Jag mötte en granne i morse som kom pulsande från parkeringen och mot hemmet och som sa lite skämtsamt:
"Välkommen till Sibirien!"
Jag svarade och skakade på huvudet:
"Ja, en gång fanns det en traktor här. Det var länge sen, Gustav Wasa var kung..."

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Lena Nyman gav krydda åt revyerna!
Stafrin | 06 Februari, 2011 11:15
Det är med sorg jag läser om skådespelerskan Lena Nymans död, en av våra bästa och skönaste komedienner. För mig är Lena Nyman förknippad mest med Hasse & Tage och det är tragiskt hur en efter en ur tidernas bästa revygäng försvinner. Jag kommer dock aldrig att glömma de sköna sketcher där hon med sitt sätt att spela tuffa bitchiga kvinnor gav sketcherna riktig krydda. Mamman som ska köpa sin son en kulpåse i födelsedagspresent i "I sportaffären" ("Säääääätt, va' då för säääättt?"), coola statsbruden som genom ett förhållande med en bonde blir tvungen att bo på landet i "Stadslollan", hon som äntligen kommer fram till "Ring så spelar vi" i "Jag har talat med Hasse Telemar" eller den fräcka tangon med Gösta Ekman i "Vad har du i fickan, Jan?". Men även i Hasse & Tages filmer lyste Lena Nymans komiska storhet, som kronprinsessan Viktoria som gör uppror i "Sopor" eller som fängelsetjejen Frida i "Släpp fångarne loss, det är vår!". Men hon kunde även den seriösa sidan, vilket hon med bravur visade som Ronjas mamma Lovis i "Ronja Rövardotter".
Sen ska jag väl med barmhärtighet lämna hennes sånginsatser på skiva som inte var lika underhållande, där bland annat Staffan Hellstrand skrivit texter åt henne. Men dom är dock en del av hennes karriär.
Men Lena Nyman som skådespelerska och komiker med sin karakträristiska hesa röst var en krydda som satte färg på revyerna och filmerna. Hon gjorde både komiska insatser och seriösa roller lysande med en energi som få hade. Svensk humor är en profil fattigare!

/JS11

Bloggtoppen.se
 #