Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Gustav Fridolin - Miljöpartiets smartaste val
Stafrin | 21 Maj, 2011 19:55

Nu börjar den spännande resan för Miljöpartiet. En politisk resa utan Maria Wetterstrand som det starkaste lokomotivet, där jag anser att partiet borde ha ändrat sina stadgar så att hon kunde vara kvar. Jag vet att det är ett elände att politiken är så personfixerad istället för ideologifixerad, men Maria Wetterstrand var partiets kanske största och bejublade tillgång nånsin och att då byta ut henne borde vara snudd på politiskt självmord. Men när det nu är skett så är namnet Gustav Fridolin kanske det smartaste val man kan göra. Åsa Romson vet jag ungefär noll om, mer än att hon är en klassiskt skolad miljöpartist i ordets rätta bemärkelse. Men Fridolin är det namn som närmast har en chans att skapa sig den popularitet som Wetterstrand lämnar efter sig. Han har mycket som talar för.
- Han är den yngste partiledaren nånsin i riksdagen (om man nu ska räkna "språkrör" som en partiledarform). Åldern på politiker på toppnivå krympte högst betänkligt på rekordtid, med Jimmie Åkesson, 32 år, Åsa Romson, 39 år och Fridolin, 28. Och detta kan förhoppningsvis leda till att fler unga vågar satsa på politik på högre nivå efter att riksdagen i flera år stämplats som ett "gubbdagis".
- Han är rapp i käften och bra på att prata i medierna och få dom att lyssna med intressanta och ibland kontroversiella åsikter. Precis vad som behövs för att få uppmärksamhet för ett parti idG. Lite vad jag efterlyste till socialdemokraterna för ett tag sen.
- Han är riktigt engagerad seriöst i sina frågor.
- Han är villig att stå nära väljarna i jämförelse med andra partiledare, vilket märkes om inte annat när han gav upp sin riksdagspension när han trädde ur riksdagen 2006 för att jobba på TV 4.
- Han är ett relativt känt namn ute bland folket, till skillnad mot tidigare års val, vilket, oavsett om man vill det eller inte, påverkar en del.
Nu ska jag inte säga att Åsa Romson saknar dessa egenskaper, det är fullt möjligt att hon är bra på dessa också, men oavsett vad man tycker om Miljöpartiets politik så tillför Fridolin flera saker som behövs i svensk politik för att göra den intressant för många. Jag skulle inte rösta på MP och jag gissar att jag i rätt få frågor kommer vara överens med de nya språkrören, men jag tror att om man nu inte vill behålla Wetterstrand så har man gjort smart val om man siktar på att förnya och lyfta partiet mer inför valet 2014. Sen är det som vanligt inom politiken. Det är en sak vad man har för förväntningar, en annan om man lyckas leverara därefter, vilket jag antar att Romson och Fridolin är medvetna om. Man borde ha mycket att fundera på som Eriksson och Wetterstrand lämnade efter sig, arbetskraftsinvandringen som man av nån anledning väljer att stödja, EU-frågan, där toppen är delvis för medan många i landet är starkt emot samt om man är pro-allians eller pro-röd grön, för den uppdelningen finns även om partiet försöker blunda. Samt sina normala miljöfrågor, där man ska försöka hitta en balans mellan sina miljökrav och hur det fungerar i verkligheten ute i landet. Så, grattis och lycka till, Åsa Romson och Gustav Fridolin.


/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Bamse 2011 - verklighet eller fantasi
Stafrin | 18 Maj, 2011 20:47
Det är alltid intressant att se när drevet går i serievärlden och media försöker skapa skandal av nåt som egentligen är så fiktivt som en tecknad serietidning som ska underhålla en ung publik. Jag skrev tidigare om Kalle Anka och hur tidningen vid ett tillfälle tog parti mot nedladdning (läs här). Nu är det Bamse som skapar rubriker efter att man i en beställningsserie från Migrationsverket låter ett gäng vargflyktingar bli utvisade och därefter bli glada vid hemkomsten för det. Journalisten Mattias Elftorps rasar för att det är "en retuschering av verkligheten" och kallar Bamse världens dummaste björn. Man kan ju först och främst fråga sig vitsen i att Migrationsverket, som i sig inte är världens bästa verk, beställer en tidning med Sveriges mest populära barnhjälte, för en målgrupp som troligen aldrig hört talas om björnen.
Nu har jag inte läst serien mer än de bilder som visats i medierna så jag ska inte recensera den för mycket, men självklart är slutet en viss försköning av verkligheten. Dock är debatten något överdriven och upphausad. Förmodligen är slutet i serien gjord för att barnen ska kunna stänga tidningen med en med en sorts "feel good"-känsla. Ingen är ond, alla är glada och man kan drömma sött på nätterna. Lite det som alltid varit tidningens kännetecken. Om det sen är det som flyktingbarn egentligen ska lära sig eller inte är en annan sak.
Däremot kan jag känna ibland när jag bläddrar i tidningen idag, för det förekommer faktiskt ibland även fast jag passerat 30 (är man seriefreak så är man), att Bamse kan inte ha världens lättaste jobb. Gång på gång har tidningen anklagats för att vara kommunistisk. Och andra sidan är allt som idag är gjort av välvilja mot en annan människa kommunistiskt tydligen. Vi lever i den självständigaste, girigaste och mest egotrippade av världar idag och att i den tiden försöka producera serier som är till för att lära barnen att vara snälla mot varandra, våld löser inga problem, var vänner med alla, alla äter frukt och alla är välkomna i "vårt gäng" kan inte vara det lättaste. Bamseserien har alltid varit en förhoppning mot barnen att skapa en bättre värld. Möjligheten fanns förr, helt klart, men den verkar numera glida längre och längre från verkligheten och Bamses värld är mer ett utopia som få tror på idag. Visst, nu låter det som en dystopi och jag tycker att Rune Andreassons verk och mål med serien ska leva vidare, seriens livskraft är mycket imponerande och tidningens ideologi är vacker, men frågan bör ställas: Hur mycket verklighet finns det egentligen i Bamse nuförtiden och hur mycket tro finns att barnen ska kunna åstadkomma allt det goda som finns i den serien? Eller är Bamse numera bara förströelse och underhållning för barnen i några minuter?

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
AMU-utbildning i Fas 3 - ett spel för galleriorna
Stafrin | 17 Maj, 2011 21:35
Regeringen har inte gjort mycket som man kan bli imponerad över, men nåt man måste bli lite imponerad över är att man verkligen lyckas med bedriften att försöka äta kakan och ha den kvar samtidigt, som en sorts snuttefilt. Att spela för galleriorna är man bra på. Titta bara på sjukförsäkringen. Ändra lite på ytan och behåll den del av idén man ändå är stolt över och så tror man att folket är nöjd. Och sak samma med Fas 3, där man nu suckande till sist gått med på att i alla fall låta de stackars slavarna få en AMU-utbildning. Men om man tror att det ska räcka så underskattar man målgruppen nåt enormt. Man har bevisligen inte lyssnat ett dugg på vad vare sig vi som protesterat, vad medierna talat om eller vad oppositionen nu till sist börjat inse. Man tittar inte ens på de som blir slavar på sin arbetsplats och tillåts göra gratis fullt arbete och sen kastas ut. Man ignorerar det faktum att knappt nåt av dessa Fas 3-jobb ger en fast anställning. Och att ekonomin man tjänar för allt detta i flera fall knappt räcker till mat och hyra för många tycks man inte bry sig så mycket om. Eller så är det som Hans Alfredsson sa i sketchen:
"Det hade jag ingen aaaaaaning om?!"
Man låter stoltheten gå före väljarna och putsar löjligt lite på ytan på Fas 3 med ETT litet tillmötesgående. Ska man skratta eller gråta? Ett bevis på hur mycket regeringen tänker vidga vallgraven mellan samhällsklyftorna bara för att få igenom sin politik. Men vare sig oppositionen, medierna eller vi i åtgärden tänker finna oss i det och ge oss. Kampen går vidare till dess Fas 3 has fasats ut. Alla har rätt till ett vettigt liv i välfärdslandet Sverige!

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Arbetslöshetspolitiken 2011 - var tacksam!
Stafrin | 09 Maj, 2011 22:29
Fas 3 har nu åter degraderats. När Alliansen presenterade jobb- och utvecklingsgarantin så var dessa tre steg möjlighet till jobb. Det lät som straff, men officiellt var det möjlighet till jobb. Sen stämplades det som "möjlighet att få kontakter och erfarenheter som kan leda till jobb". Nu har Fredrik Reinfeldt degraderat det ännu mer, till "det är bättre än att gå hemma". Intressant sagt av ledaren för det parti som kritiserade socialdemokraterna för just den arbetslöshetspolitiken och synsättet när man vann valet 2006.
Givetvis är det mer synd om arbetsgivarna som missar möjlighet till pengar och möjlighet att få hjälp att tjäna mer pengar än de arbetslösa som utnyttjas å det grövsta, liten chans att ta sig vidare och att få anställning. För att inte tala om den brist på information om själva Fas 3 som finns. Det har kommit omycket information de senaste dagarna om hur Fas 3:are utnyttjas som gratis arbetskraft och arbetsgivare utnyttjar att man bara får pengar för att gratis ha en person där som inte får ett nickel i lön. Men enligt statsminsitern ska man tiga, lyda och vara tacksam att man har nånstans att gå. Det är arbetslöshetspolitiken idag, och den anses som bättre än socialdemokraternas dito. Tjenare!
Men nu ska det ju komma massor med nya jobb inom försvaret istället. Den obligatoriska värnplikten har alltså avskaffats och ersatts av den av arbetsförmedlingen obligatoriska arbetsplikten inom samma försvar. Du blev bestraffad av staten om du vapenvägrade förr och nu kan du bli du bestraffad av Arbetsförmedlingen om du gör samma.
Kan man inte ordna Fas 3 inom försvaret i så fall, eftersom en Fas 3:are i alla fall inte får göra jobb som en normal anställd få göra, alltså i detta fall kriga och springa i skogen. Nu har detta inte hindrat många arbetsgivare från att ignorera det, men ändå...
Som sagt, arbetslöshetspolitiken av modell 2011 kan ju skrämma vanvettet ur en människa av idag.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Bra skivmässa i bra lokaler!
Stafrin | 08 Maj, 2011 21:22
Låt mig åter berömma Pipeline här i Sundsvall för en ny riktigt bra skivmässa i bra lokaler som var plan och hade inga trappor som hindrade handikappade utan utställarna stod på rad. Det jag blev glad över igår var att det fanns så många yngre som var där och handlade, både killar och tjejer, vilket ger hopp för framtiden för oss som vill bevara musik i fysisk form. Återväxten verkade vara god!
För min del så blev det en hel del engelsk new wavesynth och tidig svensk rock i form av två skivor med engelska Japan samt svenska Commando M Pigg och Lolita Pop. Dessutom livejazz med Andy Kirks bortglömda men riktigt bra storband Andy Kirk & His Clouds Of Joy och svenska Seymour Österwalls orkester. Samt lite vinylsinglar med Blancmange, housedisco med Hithouse, Style samt den riktigt kultstämplade singeln utgiven av tidningen OKEJ med Janne Berlin (ett bevis på att musik också ska vara rolig, även om det inte alltid är menat så).
Alltså tummen upp för en fin och trevlig mässa som kommer igen i höst. Hatten av för Tomas Lundmark som lägger ner så mycket energi på detta i dessa digitala tider!

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Bin Ladens död stoppar inte terrorismen
Stafrin | 06 Maj, 2011 19:08
Kan världen andas ut nu? Är världen säkrare nu när Usama Bin Laden har dött? Jag tror att vi är många som säger nej på den frågan. Låt mig först bara säga att jag verkligen inte sörjer Usama Bin Laden och anser att en man som är ett sånt hot givetvis ska stoppas. Jag har förståelse också, efter det som hände 11 september 2001, att amerikanarna firar på gatorna. Min första tanke när jag läste om Usamas död var att republikanerna nu får ett hästjobb att försöka besegra Barack Obama om ett år, framför allt eftersom dom inte ens har en klar kandidat än.
En vän och jag diskuterade på första maj att Obama varit rätt svag som president, med tanke på den enorma push han fick och vad han lovade när han blev vald.
Men att medvetet bara gå in för att döda en annan människa, varken mer eller mindre, är ingen metod jag uppmuntrar eller gillar, Bin Laden eller inte. Öga för öga. Tand för tand. Men det finns ingen anledning att sänka sig till hans nivå. Inte heller finns det nån anledning att sitta och gotta sig åt bombningen och hans död på Youtube. Ett frosseri i att en människa dött. Men på den nivån är kulturskillnaden mellan USA och Sverige rätt stor har jag förstått. Sen kan vi lämna debatten om USAs rätt att gå in i Pakistan utan tillåtelse eller Pakistans skuld i Bin Ladens vistelse där till en annan dag.
Och som sagt, världen är inte säker från terror för det. Visst, Al-Qaida är en svagare organisation nu än det nånsin har varit, men det krävs ingen organisation för en hämndlysten medlem att på eget bevåg spänna på sig en massa sprängmedel och gå in på ett köpcenter på och utföra ett dåd i Bin Ladens namn. Tyvärr så finns det en överhängande risk för hämndaktioner, både organiserade och privata.
Däremed, som sagt, inte sagt att man inte skulle ha stoppat honom på nåt sätt. Usamas död är en stor skalp i kampen mot terrorismen, en kamp som är viktig. Men det åter står mycket jobb, både fysiskt och psykiskt. Som jag sagt tidigare, mycket terrorism skulle kunna ha stoppats om man på ett helt annat sätt accepterat varandras religioner och olikheter på ett annat sätt än man gör idag, oavsett vilken sida man står på.
Men nu är Usama Bin Laden dock död. Grattis Barack Obama. Du är nu ett stort steg närmare fyra nya år i Vita Huset. Du kanske har tjänat mest på hans död, men jag hoppas jag har fel.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #
Första Maj större än på länge!
Stafrin | 01 Maj, 2011 19:20
Dags för den traditionsenliga genomgången av Vänsterblockets stora dag från ett kallt Sundsvall där besökarantalet som stod vid sidan av var rätt lågt. Nåt som hade samma tendens var vänster-vänstersidans tåg, alltså kommunisttåget, som lockade ett minimalt antal människor.
Vänstertåget var rätt stort med inte mindre än sju talare. Jag ska inte gå igenom alla utan de mest anmärkningsvärda. Vänsterpartiets huvudperson i stan, Kim Ottosson, höll i tåtarna och hon basunerade ut parollen för Vänsterpartiet i Sundsvall:
"Sundsvall är inte till salu!"
Man visste inte om man skulle skratta eller gråta åt de orden, men en vän som jag stod med summerade det perfekt:
"Och så säger hon: "Nu går vi alla och badar i Himlabadet!""
Kim Ottosson tog alltså upp den största stenen och kastade den rakt i glashuset.
En annan besvikelse var Rättvisepartiets talare Stefan Lundqvist som knappt kunde manuset och höll på att söva publiken med ett monotont tal som aldrig ville ta slut.
Christina Höj-Larsen, som förra året långsökt talade om blåa elefanter, höjde sig rejält i år och gjorde det bästa talet med ett tydligt, påläst, trygghetsingivande och engagerat tal som var riktat rakt mot regeringen. Hon kritiserade framför allt regeringens förmåga att möta Sverigedemokraterna med att inte göra saker bra, utan att endast försöka göra saker lite bättre än alternativet.
"Man kan inte skapa nästan samma politik för att göra det lite bättre!", var ett av årets bästa meningar på första maj.
Sossetåget i år var den stora överraskningen. Över 200 personer gick i det längsta första maj-tåget på många år, ett klart ställningstagande mot regeringen och de flesta parollerna handlade om antingen Fas 3 eller Libyenkrisen. Tummen upp faktiskt för sossetåget i år!
Talen sen var som vanligt allmänt smör, smör, smör för att lyfta socialdemokraterna som partiernas parti och klappa sig själva på axeln för gågna tider. Ungdomarna brukar jag framhålla som långt bättre talare än de aldre och hos Ung Vänster lyckades Albin Karlsson hålla den ställningen bra, medan SSUs ordförande i stan, Lisa Lööf, framträdde med ett dåligt påläst manus som innehöll alla de klassiska klyschorna.
Vår huvudtalare här i år var förre ekonomiske talesmannen, med mera, med mera, Tomas Östros som rent retoriskt höll ett noga, engagerat och bra tal som fick med allt utan att säga alla sosseord som man hört sen Per Albins dar. Att sen innehållet i talet inte innehöll nåt av värde var en annan sak. Bland annat lyfte prisade han Göran Persson och hans regering till skyarna för att Sverige "klarade krisen relativt bra". Glömde jag nämna att Östros själv satt i den regeringen också? Om detta var Östros sätt att säga "det var bättre förr", ville prisa sin förre ledare eller om han bara rent allmänt kände för att slå sig lite på bröstet får vi aldrig veta.
Men han lyckades också tala riktigt bra också ibland, framför allt om vad som man borde satsa på, istället för ett femte jobbskatteavdrag, bland annat utbildningar och kunskap för att möta Kinas allt mer växande ekonomi.
Centralt så blir jag imponerad av att man lyckas få ihop så mycket att prata om på första maj bland sossetopparna när man ännu inte kommit med nån konkret politik. Östros ersättare, Tommy Waidelich, lovade att Fas 3 skulle bort och a-kassetaket skulle upp. Gott så, men vad kommer istället och varför har socialdemokraterna inte ens brytt sig om denna jobb- och utvecklingsgaranti ända sen Alliansen lanserade den för fem år sen? Håkan Juholt, som varit partiledare i två månader nu, kommer att få en väldig brant backe till valet om han inte slutar att visa upp sig och kommer med nåt mer innehållsrikt och matnyttigt istället.
Men totalt sett så visade första maj detta år på det att finns ett hopp för traditionen och att folk var mer villiga att protestera mot regeringen än på länge, trots det kalla vädret. Nu behöver dessa anhängare bara få nån politik från sossarna att tro på också.

/JS11

Bloggtoppen.se
 #