Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Våga diskutera även främlingsfientlighet
Stafrin | 24 Juli, 2011 13:00
Så här några dygn efter tragedin på Utöya så finns det en sak som florerat i mitt huvud. Hur annorlunda diskussionen skulle bli om situationen varit annorlunda. Betänk att det varit ett dåd gjort av en invandrad islamistisk extremist och inte en infödd högerextremist. Då hade vi redan vid det här laget diskuterat hur vi ska stoppa invandringen, hur invandrare ska tvångsintigeras och i en del fall även hur vi ska stoppa islams utbredning. Nu är inte fallet så utan det var en norrman med extrema främlingsfientliga åsikter som gjorde detta och utan att på nåt sätt anklaga oss i Norden att vara rasister så befarar jag starkt att det inte på alls samma sätt kommer att diskuteras hur vi ska stoppa rasismen eller hur vi ska stoppa dessa högerextremister. Det lär bli ihågkommet som att det var en hemsk galning och han är gripen, end of story! Eventuellt kommer det säkert också nån film om det om några år. Efter "11 september" och jakten på Al-Qaida så har vi varit så förblindade av rädsla för extrema islamister att vi helt lämnat alla andra hot bakom oss och det är livsfarligt. Lika livsfarligt som att inte diskutera om faran med främlingsfientlighet och rasism men att ideligen älta faran med islam, vilket är det vi i allt för stor utsträckning idag gör.
Varför vi inte diskuterar främlingsfientlighet idag kan man bara spekulera i. Om det beror på att det finns så pass många partier i de flesta parlament i Europa idag med såna åsikter att vi blivit avtrubbade eller rädda för att stöta oss med dom vet jag inte, men som sagt någonting är det och något måste göras åt det. Massmorden på Utöya må ha varit gjorda av en sinnessjuk psykopat, men dom åsikter han hade är lika farliga som om det hade varit en islamistisk extremist som vill straffa alla kristna och låta Allah ta över. Tänk på det när denna hemska tragedi ska summeras och diskuteras i framtiden. Vi måste även våga diskutera främlingsfientlighet och rasism och inte bara titta åt Mellanöstern så fort det händer nåt.

/JS11

Intressant?
 #
Tankar kring tragedin på Utöya
Stafrin | 23 Juli, 2011 11:36
Mina tankar går till anhöriga och vänner till ungdomarna på Utöya. Som en på ett diskussionsforum beskrev detta dåd: "Hundratals barn som springer för livet och förtvivlat försöker simma iland efter att se sina vänner rasa ihop som korthus". Det är en kuslig och mardrömsliknande händelse som jag får frossa av att läsa om! Och lika kusligt är att alla snabbt var där och pekade ut de skyldiga, redan innan några islamistiska föreningar gick ut och låtsades ta på sig bombdådet som föregick massmordet. Det är klart det var ett muslimskt terrordåd kopplat till Norges inblandning i Natoinsatserna i Afghanistan! Men istället för ett dåd av muslimer verkar det vara ett dåd av rasistiskt karraktär. Enda intressanta är i så fall att det blir kul att se opinionssiffrorna för våra högerpopulistiska partier i Norden efter detta.
Men oavsett om det är ett muslimskt eller rasistiskt dåd så är detta ett resultat av det jag skrivit om om och om igen och som måste upprepas; människans bristande förmåga att acceptera andra människors åsikter och olikheter. Allt i ett egosamhälle som idag i allt större utsträckning går ut på att en sorts människa för egen vinnings skull ska vara överlägsen och ha allt. En tid då demokrati som företeelse i den rika värld vi lever i är nåt som känns obekväm för många och som folk i den fattiga världen kämpar för att få. I detta fall var det ungdomar som utnyttjade sin demokratiska och fria rättighet att uttrycka sig och påverka den värld dom lever i. Tänk ändå vad många människoliv som skulle sparas om vi lärde oss att lyssna på och respektera varandra än att ignorera sånt som inte passar oss. Vad mycket onödigt och meningslöst blodspill vi skulle ha sluppit, inte bara på Utöya, utan även överallt annars i världen.

/JS11

Intressant?
 #
Disco-Christer ser Lady Gagas storhet
Stafrin | 17 Juli, 2011 12:39
Hörde just dansbandskungen Christer Sjögren go eurodisco och ravandes tolka Lady Gagas "Bad romance"! Innan dess intervjuades han och uttryckte hur han gillade Lady Gaga och jämförde henne med Madonna. Det finns gånger då man allvarligt funderar om det är nåt fel på en själv och en sån måste vara när till och med Christer Sjögren ser en storhet i Lady Gaga och inte jag.

/JS11

Intressant?
 #
Konstigt gnäll av Åkesson
Stafrin | 10 Juli, 2011 19:30
Intressant politiker, Jimmie Åkesson... han fäller två av regeringens mest kända förslag genom att rösta MED oppositionen och står sen på Almedalen och gnäller över att regeringen inte vill samarbeta med dom. Samtidigt vill Åkesson bygga upp sig som en ny Per-Albin Hansson genom att norpa socialdemokraternas idé om folkhemmet. Det är så man övertygar som seriös politiker!

/JS10

Intressant?
 #