Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Annie Lööf - tillgång eller börda för Alliansen?
Stafrin | 23 September, 2011 19:32
Man kan undra om Alliansregeringen vet vad dom har gett sig in på när dom nu ska försöka välkomna Annie Lööf som en i de fyras gäng. Maud Olofsson avtackades igår och idag valde Centerpartiet en ny partiledare, vilket då till absolut ingens förvåning blir den 28-åriga Lööf. Om vi börjar med Maud Olofsson så kommer hon, som jag sa när hon annonserade sin avgång i juni, inte vara saknad av mig. Men medan Maud ändå var av bondebörd rent fysiskt, så kan man lugnt säga att med Annie Lööf, som kommer ur samma unga centergeneration som Fredrick Federley, så kommer Centern att vara längre bort från det som en gång var Bondeförbundet och landsbygdens talesparti än det nånsin varit, vilket inte vill säga lite om man ser på hur Maud Olofsson har skött partiet. Nån landsbygd finns väl knappt kvar snart. Numera är Centern självklart ett borgerligt Miljöparti. Sen om Centerns sen lång tid trognaste fansskara stannar kvar är en annan sak.
Men om Centern behöver en som är rapp i truten, kommer med kontroversiella förslag och kan föra sig i medierna för att klara sig kvar i riksdagen så har man valt rätt person till partiledare. Ur den synvinkeln kan man inte säga annat än att dom har tänkt rätt. Tro mig, Annie Lööf kommer att göra sig synlig under de närmaste åren! Hon har redan trampat på regeringskamraterna genom att skälla ut Jan Björklund för kärnkraften och hävda att Systembolaget ska skrotas, vilket går tvärt emot både Anders Borg och KD. Plus att hon för tre år sen var en av de tappra som gick emot regeringen och ville stoppa FRA-lagen. Så antingen blir Annie Lööf en tillgång för regeringen eller så blir hon en okontrollerbar pitbullterrier som ger sig på alla. Självklart är det sånt som behövs för att ett parti i en alliansformation som denna ska kunna synas utan att drunkna i moderaterna. Men om det sen hjälper alliansen i nästa val får framtiden utvisa.

/JS11

Intressant?
 #
Regeringen räds Juholt i tunn budget
Stafrin | 20 September, 2011 21:58
Det börjar bli tjatigt, men som vanligt en tunn budget med finputsning för vissa grupper och inget mastodontnytt. Men så verkade det viktigaste vara att undvika ett nytt bakslag i riksdagen och en stridslysten Håkan Juholt som kräver omröstning. Tusentals jobb ska tydligen den sänkta resturangmomsen ge, worth waiting for, säger jag bara!
I övrigt kan man läsa denna träffsäkra ledare av Kalle Olsson i Dagbladet idag.

/JS11

Intressant?
 #
Kulturarbetande sjukskrivna leder ingenstans
Stafrin | 13 September, 2011 21:42
De sjukskrivna som har utförsäkrats ska ägna sig åt att inventera, digitalisera och vårda kulturarv. För att få bort slavarbetesstämpeln så är det tur att alternativet lönebidrag finns så man kan putsa upp förslaget. Men man får banne mig gnugga hårt då för redan nu ser folket att kejsaren är naken. Fortfarande vägrar regeringen att inse att människor som är sjuka, dom är i de allra flesta fall just det: SJUKA! Det man i praktiken har gjort är att först kasta ut dom sjukskrivna i kylan och till Platsbanken och sen som kompensation fyllt den med jobb att söka. Man sätter sjuka människor att kopiera dokument, räfsa bland slyn och gå igenom gamla husgrunder. Detta projekt har redan gjorts, jag var själv en del av den sortens projekt när det gjordes av Skogsstyrelsen för fem år sen. Vi som var där gick alla på anställningsstöd och hade lön, men själva jobbet skrek mer välbetald arbetsmarknadsåtgärd, eftersom arbetsförmedlingen var delägare till projektet. Våra chefer då var ett gäng arkeologer som inte brydde sig alls om arbetsmiljölagen och våra fackliga rättigheter utan bara att få fram information till varje pris. Vi var då alla arbetslösa, nu är de sjukskrivna. Nu ska jag inte säga att detta projekt prompt kommer att se ut som som Skogsstyrelsens variant, men scenariot går igen.
I en bloggartikel på fackförbundet Unionens opinionsblogg så i frågasätter utredaren och socialförsäkringsexperten Mikael Dubois (inte att förväxlas med DEN Micke Dubois) vad detta kommer att leda till. Om utförsäkrade har kunskapen eller kvalifikationerna att vårda kulturarven, vart detta tar personen på arbetsmarknaden och om detta går hand i hand med vad som behövs på arbetsmarknaden. Läs även denna träffande blogg av HBT-Sossen!
Med andra ord, det regeringen har gjort är att försöka desperat släta över fadäsen med att tvinga sjuka ut i arbetslösheten genom att ge dom jobb, som inte betyder nåt och som inte leder nånstans, stämpla ordet kultur på så att det låter viktigt och bra och sen tro att problemen är lösta. Klappa dom på huvudet och säga: Nu gör ni nåt viktigt istället för att gå hemma och dra benen! Visst är vi snälla?
OK, man kan om man vill hylla en flagg för att man valt att sätta dom på lönebidrag istället för aktivitetsstöd, men faktum kvarstår fortfarande: Anledningen till att dom är där dom är är att dom flesta av dom är SJUKA! Vad ska regeringen göra åt det då? Blir en reumatiker frisk för att han kopierar dokument åt landstinget? Och om nu kulturarven är en så stor prioritering att det inte går att låta utbildade kulturarbetare sköta detta, varför inte sätta ett gäng normalbetalda friska arbetslösa att göra det då? Såna finns det bra många fler villiga av än att tvinga ut folk som knappt kan röra sig att göra det. Det borde arbetsmarknadsminister Hillevi Engblom veta om någon!

/JS11

Intressant?
 #
IKEAs Umeåsatsning skapar möjligheter!
Stafrin | 06 September, 2011 20:21
IKEA satsar på en affär i Umeå och därmed är stora gråtvalsen igång här i Sundsvall, där IKEA här hotas med avvikande kundkrets från Övik och uppåt, som annars åkt ner och tältat för att gå på varuhuset. Åh, det är så synd om Sundsvall som därmed förlorar kunder och chansen att bli Norrlands huvudstad. Eller inte. Att anklaga IKEA är ganska löjligt för ett stort företag som IKEA, med affärer i snart varenda landsända av världen, har väl vilken rätt som helt att etablera sig i vilken stad man vill. Framför allt borde det väl vara bra att stora företag i överhuvudtaget vill etablera sig i den norra delen av Sverige när politikerna söderut försöker svälta ut landsdelen.
Allvarligt, Stockholmspolitikerna sitter väl och skrattar åt hur desperata Norrland är i försöken att rädda sin landsända. Nu har ju Sundsvall chansen. Att etablera sig som nåt annat än staden där det ska vara en galleria i varenda hörn av stan med samma innehåll i alla. En stad med helt fungerande vård, skola och omsorg kanske?!

/JS11

Intressant?
 #
Sjöströms EU-utspel ett misstag
Stafrin | 04 September, 2011 12:12

En rejäl nedtoning av utträdeskravet ur EU av Vänsterpartiet utlovas av Jonas Sjöström, eventuellt blivande ny partiledare, och därmed skulle det inte finnas nåt parti som egentligen kämpar för att lämna EU. Man kan säga vad man vill om det, EU-förespråkarna kallar det att bli smart, jag kallar det fegspel. Och ingen ser ju Sjöströms smörande för en valberedning som till varje pris vill tvätta bort den lilla kommuniststämpel som Lars Ohly kan ha lämnat efter sig. Om detta är ett bevis på ett parti som nu officiellt kommer att gå allt mer åt höger åter står att se. Jag har alltid sagt att ett parti som vågar så för sin ideologi är ett parti som är värd mer respekt än ett som vänder kappan efter opinionssiffrorna. Frågan är bara vad ett Vänsterparti som går åt höger har kvar. Man har ingen egen politik då utan bara upplockade kvarlämnade rester av det som en gång var Socialdemokraterna. Om det hjälper partiet att stanna kvar i riksdagen, det vete gudarna. Sjöströms utspel om EU var enligt mig ett stort misstag som jag inte tror kommer att lyfta partiet nåt nämvärt.

/JS11

Intressant?
 #
Meningslöst prishöjning av hårddiskar
Stafrin | 01 September, 2011 22:35
Snart höjs priset på hårddiskar kraftigt. Don Quixotes återkomst! Tror man verkligen att höja priset på hårddiskar ska fundera i en tid då alla ska ha de senaste datorerna med de redan multistora inbyggda hårddiskarna, ipods växer så det knakar och alla kan numera ladda på mobilen. Vore det inte enklare att chockhöja priset på datorer, ipods och mobiltelefoner i så fall? Men då skulle ju svenska ekonomin helt kollapsa så det går väl inte. Moment 22! Jösses...

/JS11

Intressant?
 #