Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
För mycket covers, för lite kvalitet
Stafrin | 25 November, 2011 21:59
Jag har ju tidigare irriterat mig över att mycket idag verkar vara av sorten kvantitet och kvalitet är idag samma sak, inte minst inom musikbranchen. En av dom mest irriterande sakerna jag minns var i början av året sen då Veronica Maggios platta "Satan i gatan" hade kommit. Jag brukar kolla i tidningarna efter listan över de mest sålda singlarna/låtarna/mp3-filerna/stremade låtarna/albumen eller vad man mäter musik efter nuförtiden. Allt för att kanske snappa upp nån eventuell låttitel som verkar intressant att spana in. Även om mitt intresse för ny musik är nånstans nere i skoskaften så kan det vara kul att ändå försöka hitta nåt nytt bra och hitlistor är en av de bästa metoderna när man inte vill spendera fem timmar vid Rix FM eller P3. Men döm av min irritation när listan bestod av... låtar från Veronica Maggio på 13 av de 20 platserna. OK, jag har verkligen inget emot Veronica Maggio, hon är en av de få nya artister som funkar idag, men detta var banne mig löjligt. Är det nån som är intresserad av att veta vilka låtar säljs mest om samma artist innehar 90 % av platserna på listan? Sen tänker jag inte starta nån debatt om itunes och om musikvärlden blivit bättre eller sämre av det.

Men det som är ett annat bevis på att kvantitet och kvalitet är lika idag är att en stor del av listan och radions spellistor upptas numera av låtar från TV 4s "Stjärnorna på slottet"-variant "Så mycket bättre". Och min fråga är: Är det bara jag som börjar bli en så otroligt trött på alla låtar därifrån som plötsligt invaderar varenda kanal och spellista innan programmet ens slutat? Jag ska inte förneka att det kommer en del småroliga versioner på originalen, E-types version av Eva Dahlgrens "Jag är gud" är bland de bättre låtarna som kommit i år, men det blir en grav melodifestivalvarning på det. Det ska inte gå att missa nånstans att detta program finns för låtarna ska spelas varenda minut, i varenda kanal, hela tiden till nästa säsong börjar. Och då har denna säsong bara börjat och fler versioner kommer att svämma över under de kommande veckorna. Det sorgliga är att övervägande av artisterna som är med också är tillräckligt bra för att kunna spotta ur sig nya bra låtar som spelas relativt ofta, men inte räckligt ofta som när man har en stor TV-kanal och en TV-serie bakom sig. Ny musik idag är inte intressant, gör som de alltid gör i TV numera, veva gamla uttjatade hitlåtar om och om igen i ny tappning.
Sen kan jag förstå att detta program är bra för en falnande karriär eller för en artist som Mikael Wiehe eller förra säsongens Christer Sandelin som knappt spelas i radio idag. Men likväl så börjar jag bli dötrött på att höra dessa covers överallt och tycker det är synd att dessa duktiga artister inte kan komma med nåt nytt och eget utan att vi ska veva TV-covers om och om och om igen dagarna i ända. Visst, det finns en avstägningsknapp och jag inser att detta är ju en smaksak, men är detta bra för musikbranschen eller den svenska musikhistorien? Tveksamt. Jag lyssnar gärna på covers, men det måste ju finnas lagoma doser även i den genren.

/JS11

Intressant?
 #
Intressant artikel om politik och demokrati
Stafrin | 23 November, 2011 17:42
En intressant, spännande och viktig debattartikel i DN den 28 oktober av statsvetaren Svend Dahl och tankesmedjan Sektor 3s chef, Hanna Hallin, om framtiden för partierna och demokratin om politiken fortsätter att vandra bort från folket och bara handla om makt och karriär. Läs och begrunda!

/JS11

Intressant?
 #
TV-utspelet ger inte Juholt respekt
Stafrin | 12 November, 2011 20:49
Håkan Juholt är mannen som inte är riktigt det smidigaste som går i ett par skor. Efter hela debatten kring hans lägenhetsaffärer så hade ju det smartaste vara att bygga upp sitt namn igen genom att göra det som han är bäst på, att debattera åsikter, kritisera alliansen och driva på en tuff oppositionspolitik. Men åter igen trampar han djupare ner i skiten istället. Plötsligt kliver hiphop-Håkan fram och kräver din respekt, mannen! Om inte SVT respekterar Socialdemokraterna går han till TV 4 och tar alla politiska TV-debatter dit. Han tror alltså att regeringspartierna ska lydsamt följa med till en annan kanal för oppositionen inte vill ha Sverigedemokraterna vid sin sida i TV, lycka till!
OK, jag kan hålla med om att placeringen är rätt korkad av SVT. Även SVT måste inse att i detta fall, när nu Sverigedemokraterna är med i riksdagen, så är inte en traditionell höger-vänsteruppställning i TV det rätta. Förr eller senare, och troligast mest förr, så kommer även S-V-MP att debattera med SD också. Det är dags att SVT förnyar uppställningen i debatterna så att det speglar verkligheten. Och det är inte att det är fyra oppositionspartier mot regeringen.
Däremot så kan inte Håkan Juholt heller tro att man har sån makt att det är bara att gå ut i medierna och kräva respekt och att man tar sitt pick och pack och drar till konkurrenten så har allt löst sig. För det första så är risken att Juholt framstår som en Don Quixote snarare än en politisk martyr och dessutom är jag inte så säker på att de socialdemokratiska fansen är så lyckliga över att dess partiledare står och lovordar privata och kommersiella alternativ före statlig television. Ta upp debatten med SVT, lämna ett eget förslag på förändring och ta detta på en mer högre nivå än att gå ut i medierna och leka sheriff. För det är inte så man får respekt, det är genom för en argumentera för en klok politik, även en massmedial sådan.

/JS11

Intressant?
 #
Skrattretande deltagare i Melodifestivalen
Stafrin | 09 November, 2011 15:05
Normalt bryr jag mig noll om vilka som är med i Melodifestivalen eller inte men tävlingen börjar nu framstå som mer skrattretande komik än Parlamentet. Ju mer skruvade namn som möjligt desto mer tittare åt SVT. I tävlingen 2012 ser vi:
Thorsten Flinck
Sean Banan
Björn Ranelid
Thomas DiLeva
Christer Sjögren & Lotta Engberg
Afrodite
Charlotte Pirelli

Yeah, mot toppen! Så satsar man seriöst, Christer! ABBA och Carola, who?

Intressant?
 #
Visst ska Palestina in i FN!
Stafrin | 05 November, 2011 12:39
Det är intressant hur världens mäktigaste både vill ha kakan och äta den samtidigt. Man vill ha fred på västbanken mellan Israel och Palestina, men samtidigt så klagar man när man hjälper Palestinierna mot det som kan inbringa fred, ett accepterande av att det finns en stat som heter Palestina. Att Palestina ska in i FN är för mig en självklarthet för vad Israel gör mot Palestina är egentligen inte mycket bättre än vad Sydafrika gjorde mot de färgade i sitt land på 80-talet. Men då blev Sydafrika ett skammens land. Däremot så skulle det förvåna mycket om nån kom på idén att kalla murarna och bosättningarna på Gaza för apartheid och att det skulle upprättas nån svart lista eller att Little Steven skulle göra ett Sun City part II till förmån för ett fritt Palestina.
Sen kan jag förstå att man är lite skeptiska till Hamas och Fatah och att vissa representanter av dom partierna använder metoder som kan liknas vid terrorism. Hamas och Fatahs styresätt mot det egna folket är inte heller det allra bästa utan skulle man bli en fri stat så är risken att man hamnar vid samma diskussion som Egypten och Libyen och de andra inte så demokrativänliga länderna. Men det är för det ingen anledning för det palestinska folket att inte få känna sig som värdiga människor i världen eller att man ska behandla dom oskyldiga människorna på det sättet eller stödja Israels behandling av dom.
USA har dragit tillbaka sitt ekonomiska stöd till FN-organet UNESCO för att man röstade in Palestina där och USA kommer garanterat att förhindra att Palestina kommer in i FN, med motiveringen att man måste få fred i området först, vilket är ett intressant synsätt eftersom USA stödjer Israel som inte gör ett jota för att få till fred utan fortsätter bygga bosättningar och kapa åt sig palestiniernas land. Man får inte fred mellan två stridande parter genom att klappa den starke på huvudet och ta ett struptag runt den lille.
Men däremot skulle ett Palestina i FN kunna tvinga Israel att se på dom som en mer likvärdig del och att man inte längre är oövervinnerlig. Det är dags att visa att orden är värt nåt. Vill man ha fred mellan Israel och Palestina så får man behandla dom som likvärdiga för ur våld kommer tyvärr inget annat än våld och ur folk som blir illa behandlade så kommer bitterhet och ur det kommer ingen fred. Det är dags att acceptera Palestina som en stat och att Palestina ska in i FN. Läs för övrigt denna intressanta ledare av Dagbladets Svante Säwén!

/JS11

Intressant?
 #
Grekisk folkomröstning en demokratisk självklarhet
Stafrin | 01 November, 2011 20:38
Spännande utveckling av Greklands ekonomi. En folkomröstning är en självklarthet, framför allt med tanke på dom protester som varit. Det är klart att det grekiska folket ska få vara med och bestämma över sina egna liv, istället för att EU ska göra det. Annars blir det svårt att sitta och försvara demokrati i mellanöstern, medan EU och dess medlemsländer får styra och köra över sina medborgare hur dom vill. Och alla EUs ledare satte kaffet i halsen direkt av panik. Däremot var socialdemokraternas pengaguru Tommy Waidelich väldigt positiv till en folkomröstningen, vilket jag i och för sig betvivlar att han hade varit om det hade varit Sverige istället för Grekland.
Sen kan man ju fundera på hur många gånger Grekland kommer att behöva folkomrösta om det blir fel. Experterna säger att ett nej kommer att kasta Grekland ur eurosamarbetet. Men vis av erfarenhet från de irländska folkomröstningarna så kan det bli att kuta många gånger fram och tillbaka till valurnorna för grekerna. Eller tänker EU acceptera ett demokratiskt valt nej?
Hela Eurosamarbetet har på ett lysande sätt beskrivits av Kajsa Ekis-Ekman på följande sätt i en krönika i DN den 8 augusti i år:
"Man kan jämföra valutor med klädesplagg. Varje land har tidigare haft det klädesplagg som passat det. Länderna har kunnat sy in och lägga ut det efter behov. Till exempel devalvera vid kris, eller höja och sänka räntan efter behov.
Men när euron infördes skulle alla länder med ens ta på sig samma kläder. Det var bara det att måtten syddes för att passa vissa länder – som Tyskland och Frankrike. För andra länder, som Grekland, passar kostymen dåligt."

Sen måste jag också skaka på huvudet åt medias retorik i frågan. Snacka om överdramatisering och att dra till med de värsta orden som går för att sälja när man snackar om "Greklandssmittan" och att "smittan kommer att sprida sig", som om det var pesten eller svininfluensan som spred sig. Snart diskuterar vi Greklandspandemin.

/JS11

Intressant?
 #