Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Stefan Löfwén - ett smart eller dumdristigt val?
Stafrin | 27 Januari, 2012 15:45
Frågan är vad man ska kalla valet av Stefan Löfwén som socialdemokraternas partiledare? Det är smart på ett sätt; det är lite utstuderat, man väljer någon från arbetarklassen och facket för att blidka just arbetarna och få tillbaka stämpeln som "arbetarpartiet". Samtidigt är han känd för att inte vara allt för ovillig till alliansen politik. Verkställande utskottet har trott sig hittat metoden att försöka blidka alla parter. Dessutom är det ett namn som hyggligt många känner till.
Däremot är det rätt dumdristigt att välja någon som inte sitter i riksdagen. Hade personen i fråga varit en massmedialt gångbar person med karisma och förmåga att prata för sig så kanske det hade gått. Då hade han kunnat bygga upp sin karaktär i medierna, men Stefan Löfwén är känd för att vara rätt tråkig så han lär ju inte bli känd där heller. Man kan väl säga att är det någon som inte har råd att hota med att hoppa av SVTs TV-debatter så är det han. Med andra ord så är Stefan Löwén något av ett desperat säkerhetsval.
Ur personlig synvinkel så delar jag Göran Greiders uttalanden; jag blir inte heller direkt till mig i kläderna av förtjusning av valet av Löfvén. Ännu en sosse som ställer sig i samma mittfåra som Göran Persson. Snart räcker det väl med att ha ett enda parti i riksdagen eftersom alla ändå ska samlas på samma ställe åsiktsmässigt. Man märker kanske lite vart åt det barkar när alla alliansledare unisont välkomnar honom med öppna armar. Dessutom blir man väl inte så poppis som fackföreningsbas om man förhandlar ner lönerna hos sina medlemmar och tar avstånd från LOs försök att få upp lönerna i låglöneyrken.

Samtidigt så har han lite att jobba med om han nu trots allt skulle vinna valet 2014, för han är kärnkraftspositiv, vilket inte är en bra utgångspunkt om han vill ha stöd från Miljöpartiet, och han är inte så intresserad av jämställdhetsfrågor, vilket inte är så gångbart vid förhandlingar med Vänsterpartiet. Han kommer alltså bli tvungen att antingen försöka spräcka alliansen med ett järnspätt för att få med sig nåt av de fyra partierna eller tona ner nån av sina ståndpunkter.
Dessutom fick ju Håkan Juholt på pälsen när han försökte plocka bort målet om höjd a-kassa ur budgeten, vilket därför inte vore så smart av Löfvén att försöka göra om.
Man kan lugnt säga att jag inte avundas det jobb Löfvén nu har framför sig. Att försöka lyfta partiet från den svacka man har, ta partiet till seger i valet 2014, i ett fullständigt splittrat parti, genom att sitta på avbytarbänken i riksdagen och titta på! Ett Fas 3 jobb känns rätt tryggt ändå i jämföresle, trots lönen. Så lycka till, Stefan Löfwén. Du kommer att behöva det!

/JS12

Intressant?

 #
Efter Juholt - vem vågar bli S-ledare?
Stafrin | 21 Januari, 2012 17:19
Socialdemokraterna. Ett splittrat parti. Ett splittrat land. En splittrad bloggare och spanare. En kompis till mig påminde mig hela dan idag om och sa ideligen: ”Idag klockan 15.00 så är det slut för Juholt, då avgår han!”. Och någonstans förstod jag väl det också, även om jag samtidigt inte riktigt visste om jag ville det eller ville tro på det. För och ena sidan var det bra för socialdemokraterna att Håkan Juholt gick. Det finns inte en chans att man kan vinna ett val och vinna förtroende när medierna fullkomligt vägrar släppa fram den politik som han står för. Inte i ett land som stönar kommunism och vänsterpatrask för varje gång välgörenhet nämns i TV. Och inte om man har gjort så många tabbar längs vägen som Juholt har gjort. Partiet bara rasar och rasar i popularitet och Juholt står i TV och säger sitt: "Det är bra att sanningen kommer fram och vi får chansen att börja om igen", ord han har vevat nu i snart banne mig varje nyhetssändning det senaste halvåret. Håkan Juholt var chanslös inför valet som det såg ut nu.

Samtidigt så är det tragiskt att han får ge vika nu på ett sätt; hans avgång gör att de mer högervridna medierna nu gnuggar händerna och i smyg hoppas på fyra nya år efter 2014 för Alliansen! Man har fått som man velat, man har lyckats kapa ett huvud och fått det att rulla och det med metoder och en stil som för mig på intet sätt har med demokrati att göra. Målet tycks ha varit "Släpp inte fram hans politik för karln kan ju prata för sig där!". Och en sån medietaktik gör mig rädd. Därför vore det bra om Juholt också hade kunnat stanna, hållit sin tunga i styr och prata politik, för det kan han som sagt bevisligen.

När Juholt kom för ett år sen så målades han upp som Socialdemokraternas räddning! Frälsaren med Saddam Hussein-mustasch som red in på arenan, skämtade med medierna på installationstalet och som började med att ta Fas 3 och sjukförsäkringspolitiken till riksdagen och få den underkänd. Och alliansen var skakad och rädd för att förlora sitt triumfkort: Det femte jobbskatteavdraget!
Men sen var det som en usel dator med taskiga program och operativsystem. Flickvännens kriminella förflutna, som jag fortfarande anser inte har nåt med Juholts politik att göra, framför allt eftersom hon bevisligen avtjänat sitt straff, kom som hotande virus på ett system som ändå hade ett starkt virusskydd. Men husaffären bröt ner antivirusprogrammet och brandväggen och sen var det bara för alla rubriker att fylla datorn Juholt med datavirus tills hårdisken idag då kraschade.
Och Juholt har gjort diverse saker som är starkt ifrågasättande, men om en människa inte ens ges möjligheten att förklara sig och ändå göra det han är bäst på och det han har posten för så rasar korthuset till slut. Och frågan är ju om det är ett sånt samhälle och en sån politisk verklighet vi vill ha i en demokrati? Med andra ord, vem styr landet efter detta, politikerna eller media?
Dessutom kan man skaka på huvudet åt det verkställande utskottets hantering av det hela: Först går man ut med att man har fullt förtroende för Juholt och att hans budget är den rätta. Dagen efter så avgår han efter påtryckningar. Antingen har dom ingen aning om vad dom egentligen tycker eller så är det ett väldigt skumt spel för gallerierna, förmodligen en blandning av bägge.

Och frågan är, när nu efterträdaren diskuteras: Vem VÅGAR ta sig an posten som ny partiledare, med vetskapen att minsta lilla snedsteg leder till livstids schavottering i medierna? Jag hävdar ännu att Mikael Damberg är skräckscenariot. Det är möjligt att han skulle följa den politiska strömmen i samhället och därmed stå för "nytänkande", men är det verkligen bra med ett parti som förmodligen sneglar på Alliansen och försöker tävla om att sno de bästa idéerna och sen milda upp dom lite, vilket är vad ett mer högervridet socialdemokraterna med Mikael Damberg i spetsen skulle kunna göra.
Nej, vad Sverige behöver är ett parti med en egen politik som är en opposition och ett ordentligt alternativ för väljarna, det som socialdemokraterna normalt är. Sen kanske det inte är trendigt nog eller hippt för storstaden, men det är definitivt bättre för svensk politik och för oss väljare! Sverige behöver två olika regeringsalternativ att välja mellan! Inte två snarlika. Och det den nya partiledaren behöver vara är en person som har tillräcklig utstrålning och starka idéer att frälsa båda falangerna, samt ta väljare från andra partier.
En sån person är inte Karin Jämtin, hur bra hon än är som politiker. Jag ser ingen sån kandidat hos nån av de föreslagna kandidaterna Östros, Nuder, Bodström eller Österberg heller. Jag tänker dock inte ge upp tron på att socialdemokraterna skulle kunna bli ett hot till valet 2014. Värre mirakel har skett och kommer rätt person med rätt käft och rätt politik så kan det bli intressant. Till dess så är vägen väldigt brant uppför, så vem som än tar över måste ha en väldigt stark bergsbestigningsutrustning och bra klätterskor.

/JS12

Intressant?

 #

Stoppa förslagen om internetcencur!
Stafrin | 18 Januari, 2012 16:23
Idag genomförs en bra och viktig protest på flera av de största nätmedierna. Bland annat Wikipedia släcks ner idag i protest mot den amerikanska kongressens förslag om att begränsa internet, lägga ut saker där och möjligheterna att länka till ljudfiler och filmfiler och allt upphovsrättsskyddat matrial. Lämpligt nog heter ett av förslagen SOPA, som då inte är en beskrivning på kvaliteten av förslaget utan står för Stop Online Piracy Act. Det andra heter PIPA, Protect Intellectual Property Act, och det är många världen över som också hoppas på att detta går åt just pipan. Visst, det kan avfärdas med att upphovsmännen har sin rätt och att man tappat kontrollen över fildelningen, men det handlar framför allt om demokrati. Rätten att få yttra sig och om man börjar med att kontrollera och sätta munkavle på Wikipedia, vars huvudsysselsättning i stort sätt bara är att vara ett stort uppslagsverk, så kan man ana vart nästa steg är. Det amerikanska justitiedepartementet skulle alltså kunna gå in och bara stänga ner en sida som dom anser bryter mot eller underlättarbrott mot upphovsrättslagen, vilket, som alla vet, är ett vitt begrepp som det mesta är i amerikanska mått mätt.
Dessutom är Youtube, som vid lagförslagets införande kommer att få dra åt svångremmen ännu hårdare på kontrollen av vad som införs där, en viktig källa att upptäcka ny musik och ny kultur gratis i en tid då de stora bolagen mer eller mindre styr allt av vad vi ska konsumera i medierna och vad vi ska lyssna på. Det är inte för inte som dom kommersiella radiokanalerna spelar samma låtar om och om igen för att vi ska köpa just dom.

Sen kan jag förvisso tycka att en del av användningen av internet har ballat ur. När internet kom så var det en fascinerande sak där man kunde skicka filer och meddelanden till varandra genom datorn, prata med folk i andra länder med hjälpa av tangentbordet och lyssna och titta på filer folk lade ut. Visst oroade man sig för saker som barnporr och information om vapentillverkning och sånt, men det var en ny och intressant värld som öppnade sig. Problemet är att det dock har vuxit till inte bara den informations och kommunikationsbank det en gång var utan idag är internet nåt som mer eller mindre styr våra liv och något där vi helst ska vara kopplade till 24 timmar om dygnet för att kunna leva.
Och som skivsamlare kan jag lite tycka att användningen av musik och kultur också har ballat ur där man numera inte vill äga någonting av den kultur man konsumerar för att kunna njuta av det om och om igen. Man ska använda det en gång eller en viss tid, som en sorts happening eller kul upplevelse, och sen kasta det över axeln eller låta det ruttna bland 500 andra filer på en dator/ipod.
Men allt detta rättfärdigar på intet sätt rättigheten att totalkontrollera internets innehåll eller styra människors möjligheter. Internet är, trots allt, en gigantisk del av vår demokrati och möjlighet och det kommer inte att ändras på. Att styra det och införa restriktiva lagar mot det är alltså inget annat än en begränsning av människans demokrati.

Intressant är dock att USAs president Barack Obama inte heller är intresserad av dessa förslag och troligast ligger det tungt i kongressen och lyckas Obama stoppa SOPA och PIPA så blir det intressant vad väljarna tycker om honom inför årets kommande amerikanska val. Det skadar inte att vara lite på samma sida som väljarna!
För mer information, läs även dessa två artiklar från Göteborgsposten och Sveriges Television.

/JS12

Intressant?

 #
Bra krönika av Åsa Jinder!
Stafrin | 12 Januari, 2012 20:35
Kloka tankar från Åsa Jinders blogg (som också publicerades som krönika i Sundsvalls Tidning den 6 november). En krönika om hur lätt vi gör det för oss genom att allt idag ska skötas genom att trycka på en knapp. En motod som tyvärr också har nackdelar; det kan leda till att vi blir mer och mer ointresserad av det vi gör. Läs den här!

/JS12

Intressant?
 #
Järkvisslebornas viktiga kamp!
Stafrin | 10 Januari, 2012 21:26
Kommunen hotar att släcka ner vägbelysningen i Järkvissle i Medelpad om inte dom som bor där tar över ansvaret för det. OK, att lämna över ansvaret till landsbygdbefolkningen är kanske ingen ny företeelse och Järkvissle är väl inget unikum. Men samtidigt kan man fråga sig om det verkligen är ett sånt samhälle vi ska ha? Det är trots allt ett sätt för kommunen att säga: Skyll er själva om ni inte bor mitt i stan, nu skiter vi i er och ni får klara er själva! För Sundsvalls kommun är fullt upptagna med att promota Himlabadet och pumpa pengar till allehanda byggen man håller på med för att locka turister. Vem behöver en glesbygd då? Antingen är man med kommunen eller mot den!

Dom som bor i Järkvissle är nu på krigsstigen mot ett beslut som dom tycker är fel, vilket dom tycks vara rätt ensam om av de områden som också fått ansvaret för vägbelysningen. Det är en del av demokratin i Sverige. Likadant så betalar även Järkvissleborna skatt till kommunen. Ändå så ska dom sköta anvaret själva, för nåt som borde vara en självklarhet i den skatt dom betalar?! Därför är det viktigt det Järkvissleborna gör. Dom vill rädda den landsbygd som finns kvar och rätten att få bo var man vill i Sverige, vilket också är en del av demokratin. Demokrati och välfärd går hand i hand, glöm aldrig det! En fråga man kan ställa sig är; om Järkvissleborna inte kan ta över ansvaret och kommunen släcker ner och det sker en allvarlig olycka, vems är ansvaret? Dom som bor där som inte tagit över, eller kommunen som bara tagit handen ifrån det hela? Och vad är nästa steg i avbefolkningen av landsbygden i så fall? Därför, tummen upp för kampen om vägbelysningen, för den gäller så mycket mer än bara lampor på en glesbygd.

/JS12

Intressant?
 #
Bengt Persson, Årets Västernorrlänning
Stafrin | 10 Januari, 2012 21:21
Stort grattis till Bengt Persson på Slink Inn, som hjälper missbrukare och hemlösa, till titeln "Årets Västernorrlänning"! En värdig och passande vinnare! Förutom att Bengt gör ett väldigt bra jobb och lägger ner mer tid till sitt arbete än vad nån annan gör så är det en glad och trevlig kille. Det känns skönt att se att arbete för dom som har det svårt och hamnat snett i livet lönar sig någon gång! Åter, grattis!

/JS12

Intressant?
 #
Jonas Sjöstedt - ledaren med höga krav
Stafrin | 06 Januari, 2012 21:57
"Jonas Sjöstedt - vänsterpartiets nye messias", skriver SVTs krönikör Margit Silberstein efter Vänsterpartiets inte allt för överraskande val av ordförande. Kanske inte riktigt så, men krav har han på sig så det räcker och blir över. Men av dom som man hade och välja på så var Jonas Sjöstedt ett smart val av Vänsterpartiet på ett sätt; han är sen tidigare ett välkänt namn som en duktig och skicklig politiker, inget obeprövat och okänt kort som en viss Håkan Juholt. På det sättet kommer han kunna skapa positiv publicitet för ett parti som är i skriande behov av just det, fast det sa jag om Juholt också och se hur det gick.
Valet att också ha bara en partiledare istället för två tror jag ur väljarsynpunkt inte spelar allt för stor roll. Jag tvivlar att det hade gjort nån skillnad för opinionsmätningarna om man hade haft delat ledarskap som det ser ut nu. Det är inte det som varit partiets problem sen valet.

Sjöstedt har tidigare blivit känd som en starkt kritisk och bra debatterande EU-motståndare, vilket gjorde kommentaren om ett eventuellt slopande av utträdes kravet ur EU något förvånande, men man ska nog inte heller tro allt man läser. Enligt Sjöstedt själv var citatet ryckt ur sitt sammanhang, men om det blir verklighet eller inte av den grejen återstår att se. Frågan är vad som krävs av Sjöstedt. För vad som krävs av media och det politiska etablisemanget är en sak, av de trogna vänsterväljarna nåt helt annat. Vänsterpartiet är nog en av de partier med väljare som trognast håller i kravet på att hålla sin ideologi. Går Sjöstedt för långt åt höger utan att motivera sig väldigt bra så går dom. Samtidigt så lever vi i ett samhälle i världen idag som är mer högerställd än nånsin. Idag så är du snart råkommunist om du hjälper en skolklass över gatan och nån ser dig. Kan Sjöstedt då stå emot detta och stå för en mer vänsterställd politik? Och om han går åt höger, vad skiljer Vänsterpartiet från Socialdemokraterna då? Vad som han MÅSTE göra är att våga stå för nåt eget. Lars Ohly var en partiledare som mer eller mindre "följde John" (läs Sosse) utan att blinka allt för mycket. Ska Vänsterpartiet klara sig så måste Jonas Sjöstedt stå för nåt eget inom politiken. Sen vart ifrån vindarna till det blåser återstår att se. Så, välkommen, Jonas Sjöstedt, i ditt nya jobb. Nu börjar allvaret!

/JS12

Intressant?
 #