Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Lagringsdirektivet krymper integriteten!
Stafrin | 22 Mars, 2012 21:18
Jag vet att den här frågan tagits upp några gånger men hur mycket, käre medsvensk, eller eftersom detta inte är bara en svensk grej, medmännniska i världen, tänker du släppa till av din frihet, demokrati och integritet innan du slår näven i bordet och skriker "Nu är det fan i mig nog!"? Riksdagens beslut att operatörerna måste lagra svenskarnas mobilsamtal och nätkommunikation må vara en EU-anpassning, men lik väl ett hån mot människans integritet. OK, jag är medveten om att det är vem jag talat med som ska lagras, inte vad jag har talat med denne om, vilket i och för sig låter rätt intressant. I praktiken så kan en polis besluta sig för att "den personen är skyldig för hans ip-nummer har varit i kontakt med vår eventuelle misstänkte". Faktan i vad som diskuterats är ju dock okänd.

Men likväl så krymper vår frihet och rätt till ett privat liv mer och mer. Och vi tittar på och grymtar lite. Det är lätt för politikerna att vifta med orsaken "det är till för er säkerhet, vi kan lättare stoppa brott" för vi sväljer det. Vissa fäller den numera vanliga klyschan "Har man inget att dölja så är det inte farligt". Detta är ord som inte håller längre! Jag har inget att dölja i mitt hem, men jag vill för den sakens skull inte att någon ska klampa in och granska och kolla upp det för det. Jag har rätt till ett privatliv, både i mitt hem och på nätet. Och visst tycker jag att det är bra att man stoppar brott, men det ska inte ske på bekostnad av den oskyldiga människans privata sfär. Vad någonstans ska vi få vara om vi vill vara ifred numera? Vilken garanti har vi för att denna lag inte missbrukas, eller om något år fördjupas och blir ännu hårdare? Vart slutar detta Orwrellska byggnadsverk? För varje beslut vi rycker på axlarna åt och anser att vi inte har nåt att dölja ju mer naken och sårbar blir vi i framtiden.

Skrattar lite också åt en intervju gjord av SVT med centerpartisten Fredrick Federley som röstade nej till förslaget. Gissar att Annie Lööf kunde tillåta detta när det nu redan var praktiskt taget klart med vart åt det lutade. Han säger där:
"Jag lärde mig en del av FRA-omröstningen. Till exempel att man inte dör om man är avvikande."
Yoohoo! Fredrick har vaknat och lärt sin läxa! Om han lärde sig det tidigare, typ vid den omröstningen så kanske vi hade sluppit detta, men det är förstås bara min misstanke.

Men det kanske finns hopp för framtiden. Vart enda ungdomsparti, från moderaterna till vänstern, var emot detta och om dessa ungdomar håller den linjen ända till dess att de klivet in i moderpartiet så blir det en kul diskussion om några år.

/JS12

Intressant?

 #
Hyckleri kring Ranelid-debatt
Stafrin | 13 Mars, 2012 22:53
Måste säga att jag så här några dar efter melodifestivalsfinalen, som jag givetvis inte såg, är väldigt intresserad av en sak. Inte av Loreens vinnare, för jag kunde inte bry mig mindre om vem som vinner, utan av rubrikerna kring Björn Ranelids bidrag. Folk kallar medias hån av honom för mobbing! Fy, att sånt får förekomma i media! Dumma jante-Sverige!
Jag har inte hört Ranelids bidrag så jag ska inte ens försöka bedöma den. Jag ska inte heller varken säga bu eller bä om Ranelids deltagande, även om jag tycker det är löjligt effektsökeri av SVT att desperat hitta en massmedial udda kändis att sätta på en musikscen för att få tittarsiffror.
Jag stödjer ABSOLUT inte mobbing på nåt sätt! Jag om någon vägrar göra det! Men det jag är intresserad över är vidden av denna kritik. Maken till hyckleri tror jag inte jag har hört på länge. Man får tydligen inte behandla Ranelid hur som helst.
"Det Ranelid drabbas av är också mobbning, att han är kändis rättfärdigar inte det", skrevs det på en kommentar till en krönika i ämnet. Det har jag i och för sig sagt ett par tusen gånger om alla satirprogram och komiker som alla samtidigt har samma kändisar som man häcklar på en och samma gång. Då kallas det för "humor" och det ska en kändis tydligen tåla. Men det som är intressant och inte så lite tvetydigt är att samtidigt så har det under alla år varit helt OK med "Idol" där man sitter och asgarvar åt hur häftigt det är när juryn sitter alla samtidigt och tävlar i att häckla och kasta glåpord på unga människor som ska testa sina vingar i musikbranschen. Mobbing-TV sa några av oss redan från början, en del också kändisar, och fick till svar av en stor del av våra vänner att dom fick skylla sig själva, oavsett hur mycket dom bröt ihop bakom scenen eller inte. Och "Idol", med en jury med knytpiska, blev hela Sveriges favoritprogram som även barnen älskade och härmade. Men dom som ställde upp var inte kändisar och inte alls vana med mediavärlden, men dom fick istället höra: "Dom har själva sökt, dom borde veta hur dåliga dom är och då får dom tåla det!"
Björn Ranelid däremot klappar vi på huvudet och blir upprörda för. Han är det synd om! Det är mobbing! Och han sökte då inte till festivalen frivilligt, eller? Dock är mobbing, som sagt, aldrig acceptabelt, men det gäller oavsett om det är en ung människa med usel sångröst i en auditionsåpa eller Björn Ranelid!
Nu borde folk veta bättre än att sitta och bli upprörda över vad som skrivs i kvällspressen och dylika publikationer om melodifestivalen, för kritik, skandaler och feta rubriker, oavsett om det är "mobbing" av en artist eller smågräl, är en del av den PR som festivalen, och artisterna som ställer upp i den, lever på. Patetiskt och värd att kritisera, ja visst, men likväl. Och jag är absolut säker på att Björn Ranelid är precis lika införstådd med dom reglerna som Loreen eller Danny.

/JS12

Intressant?

 #
Lektion i säkerhet för Sundsvall
Stafrin | 09 Mars, 2012 15:57
Det är sällan, eller snarare aldrig, jag använder bilder i min blogg. Jag brukar låta orden tala för sig, men här vill jag göra ett undantag. Ett litet ord till Sundsvalls Kommun och alla fastighetsägare i kommunen som känner sig träffade:
Ser ni den här bilden?

Det som är på bilden kallas för SAND!
"Stenartat granulärt material, vanligen mestadels bestående av kiseldioxid och silikater", enligt Wikipedia. Man kan mer än gärna använda detta material till att sprida ut på vägarna, gångvägarna, utomhusparkeringar och diverse stigar så att vanligt folk inte behöver bryta benen av sig när man ska ta sig fram till fots. Visst, lite mer kostnad i sandbilar och inskaffande av detta i normala fall vanliga material blir det och lite mindre budget blir det till byggnadsnämnden, men det tycker i alla fall jag att det kan vara värt.
Ett litet välmenande tips på en sak som man varit urusel på denna vinter!

/JS12

Intressant?

 #
Byken måste tvättas - igen!
Stafrin | 07 Mars, 2012 20:27
Någonstans känns det svårt att skriva om Saudiarabienaffären som inte redan någon har skrivit. Allt jag säger riskerar att bli en upprepning på vad alla andra redan har sagt. Vad som dock skulle behövas är en modern Sten Andersson, som efter Boforsaffären på 80-talet dundrade: Den svenska byken måste tvättas! Nu hjälpte ju inte det nåt nämvärt och Sten Tolgfors är knappast någon Sten Andersson, men det lät coolt då. Och den svenska byken måste tvättas, med stålull och rejält tvättmedel. Förtroendet för den svenska modellen av politiken är redan så nersmutsad att det inte är värt energin, oavsett om det är höger eller vänster.

/JS12

Intressant?

 
#