Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Politisk remi i Sundsvall
Stafrin | 19 Juni, 2012 17:12
Kaos i Sundsvall. Två tunga politiker här uppe med pannan i djupa veck! Det budgetpaket för Sundsvall de närmaste åren som Alliansen hade lagt fram röstades fick nej i majoritet av oppositionen. Kan kommunalrådet Magnus Sjödin sitta kvar, är den stora frågan idag? Jag är inte man att svara på den frågan för egentligen är båda alternativen ett val mellan pest eller kolera. Alliansen har under sin mandatperiod så här långt satsat stenhårt på att privatisera det som går och mest kritik har det varit om privatiseringen av äldrevården. En inte allt för oväntad debatt efter Carema-avslöjanderna.
Alternativet, ett rött ledarskap, kommer jag dock inte heller välkomna med öppna armar. Det har trots allt bara gått två år sen valet och minnena av varför sossarna och vänstern förlorade majoriteten i fullmäktige sitter i. Pengarna som ströddes omkring på alla möjliga skrytprojekt var på äldrevården och skolan helt åsidosattes. Det ska dock sägas att jag inte sett sossarnas skuggbudget just nu här uppe. Detta betyder att om oppositionsrådet Peder Björk planerar att ta över så måste han minnas detta och fundera på hur han ska styra stan utan att det rasar ihop igen inför nästa val om två år. Fast för att spä på kaoset ännu mer så kanske det inte blir nåt tronskifte, trots att Magnus Sjödin gnuggar geniknölarna över hur Alliansen ska kunna driva en socialdemokratisk ekonomisk politik. Man kan nämligen inte göra det utan Sverigedemokraterna, ett samarbete som Peder Björk inte vill se. I alla fall nåt han har gemensamt med sina partikamrater på riks. Den enda lösningen på Björks problem borde vara att försöka locka miljöpartiet från allianssamarbetet och gå tillbaka till att bli rödgrönt. Men det kommer att kräva sina uppoffringar.

Däremot blir jag rätt trött på alla som skriker sig hesa över att socialdemokraterna röstar bort Alliansens budget med hjälp av Sverigedemokraterna. Jag vill på intet sätt se detta parti i vare sig riksdag eller nåt fullmäktige, men nu är dom inne och då måste dom väl för bövelen rösta på nåt. Att sen dom verkar bara rösta efter vad som ger mest hämndstatus och inte efter bästa politik är en annan sak. Men det innebär ju inte att socialdemokraterna har ett ingående samarbete med Sverigedemokraterna för det. Om man slutar vara så paranoid och kasta det partiet i ansiktet på varandra jämt och börjar skapa en politik som kan göra Sverigedemokraterna ointressanta så kanske vi kan få ihop en fullmäktige här uppe nån gång också. Fram till dess råder Moment 22 i Sundsvall. Eller remi som i schack som en arbetskamrat sa...

/JS12

Intressant?

 #
Bra ledare om Norrlands huvudstad!
Stafrin | 15 Juni, 2012 16:21
Hoppet är det sista som överger oss. Inte minst av det nyinrättade "Näringslivsbolaget", bara namnet känns ju lite spöklikt på nåt vis. Nu vill dom dock åter sätta benämningen "Norrlands huvudstad" på Sundsvall. De flesta har väl hört sagan om "vargen kommer, vargen kommer" så därför så lär få bry sig längre. Jag förstår fortfarande inte varför Sundsvall skulle kvlaificera sig för det? Vi har inte mest innevånare i Norrland, vårt universitet går uselt, det går knappt att få jobb här uppe, har kanske Sveriges sämsta sjukvård och vi lägger ner skolor en efter en. OK, vacker natur och bra läge, men det känns ju inte som det klockrenaste motiveringen. Men här tänkte jag ändå bjuda på en riktigt bra ledare, skriven i dagens Sundsvalls tidning av Marcus Bohlin, som ska utveckla det jag just skrev.
Läs också de två närmaste riktigt bra kommentarerna till artikeln.

/JS12

Intressant?

 #
Studenttankar efter 20 år
Stafrin | 08 Juni, 2012 17:03
Nyss hemkommen från stan och har sett dessa långa rader med studentlastbilar som tutande kör förbi med mössbärande och skrålande studenter på flaken. Vi har ju länge levt i tron att denna dag är deras lyckligaste dag och att de inte alls tänker på vad som väntar dom. Nån ska säkert bli au-pair, några ska plugga och några tar sabbats år och sommarjobbar. Dom firar att dom klarat alla år i gymnasiet och är fria, tror vi. Stackars satar, tänker vi sen.
Men dagens studenter är bra mer medveten än vad vi tror i så fall, för jag har aldrig sett så många paroller på lastbilarna med orden "arbetslös" på. Av den här modellen:
"Medvetslös, idag
arbetslös, imorrn"

Såna saker propagerade då inte vi för när jag tog studenten för precis 20 år sen. Då var man "kung för en dag" som Magnus Uggla sjöng på ett par av flaken idag. Intressant är dock att det finns en beröringspunkt mellan min student 1992 och dagens 2012; vi tog/tar studenten mitt i en ekonomisk kris.
Ser vi idag en skrämmande medvetenhet om verkligheten eller är dom realister som inser sanningen? Det är ju var och ens bedömning, men visst kan det ses lite skrämmande om det skulle vara så att inte ens dagens studenter ser någon framtid utan inser att det finns inga jobb idag. Punkt. Må vara att det ser så mörkt ut, men det får ju inte heller blåsa ut hoppet för dagens ungdomar och få dom att lägga sig och ge upp. Fast det kan ju också vara en satirisk axelryckning åt oss som stönar över arbetslöshetspolitiken. Om dom var uppgivna idag så dolde dom det väl. Parollen kanske skulle ändras;
"Medvetenhet, idag
arbetslös, imorrn."

Grattis!

/JS12

Intressant?

 #