Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Korkat förslag om ny fastighetsavgift
Stafrin | 22 Augusti, 2012 14:13

Den nya fastighetsavgiften måste ha varit en av de mer korkade idéer som kommit fram under denna regerings mandatperiod. Till och med regeringen själva, som velat ha utredningen av det, börjar backa med rynkande näsor. Taxeringsvärdet ska, enligt förslaget, tas bort och fastighetsavgiften ska baseras på boyta och tomtyta. OK, det stör inte mig att de som bor flott och stort får betala mer. Men att dela upp landet i tre regioner och där igenom basera avgiften på boyta och tomtyta är väl rätt underligt.
Politikern: Jag har en dålig och en bra nyhet, unge man. Den dåliga är att vi beslutat oss för att höja fastighetsavgiften i stora städer, vilket blir rätt dyrt här i Stockholm?
Den unge: Jaha, men jag har ju inte hittat en egen lägenhet än.
Politikern: Ja, det är tufft ibland. Men de goda nyheterna är att det blir lägre avgifter i din gamla hemstad Luleå.
Den unge: Men därifrån fick jag ju flytta eftersom det inte finns jobb?
Politikern: Som sagt, det är tufft ibland...
Logik, någon?

Jag borde ju jubla i så fall att det bli billigare att bo i Norrland, men av någon anledning så är det andra faktorer än bara boendepriser som avgör vart folk bor. Ta hand om dessa istället för att sätta unga människor och arbetslösa i nåt sorts Moment 22.

/JS12

Intressant?


 #
Selånger Marknad är i behov av förändring!
Stafrin | 18 Augusti, 2012 18:07

Selånger Marknad är här, nåt som är en tradition i Sundsvall som ett sorts bevis på att sommaren är slut. Och när man var yngre ville man alltid dit, framför allt i slutet av 90-talet när det stod skivstånd och mer udda företeelser där. Numera verkar alla man känner gå dit för att man av traditionsskäl måste, jag med, märk väl. Marknaden börjar kännas som en mindre parodi på sig själv, men det känns ändå som om man bör gå dit... dels av nostalgiska skäl och dels som en sorts avstamp för hösten. Själva marknaden är numera oändliga långa rader av hemmagjorda ätbara saker, läderremmar eller hemmagjorda textilier eller klädesplagg. Eller DVD-stånd här och var från samma firma över hela området med samma priser. Och alla knallar står i regel på samma plats varje år och man kan rutten i sömnen numera inför varje besök! I år fick jag en chock när ståndet med värdelösa saker för 10 kronor hade flyttat sig en bra bit bort på området. Och när DET är det enda man blir häpnad över på en stor marknad som många går på så kanske det är dags för en rejäl omrenovering av hela tillställningen. Själva idén med en stor landsortsmarknad är jag helt för, det får en landsbygd som annars skulle ha varit död att leva lite grann. Men man måste väl kunna piffa upp tillställningen med att byta ut några av stånden som stått sen storstrejken mot nåt som är lite mer spännande än samma t-shirts med Bob Marley på eller stora skinnplånböcker som säljs till överpris.

Att numera dessutom ha marknaden sist av alla sommarens händelser är ingen fördel. I Sundsvall hade vi förra veckan Drakbåstsfestivalen, ändå förra veckan Konsertfestival på Idrottsparken, dessförinnan Gatufest samt att semestern drar mycket pengar. Det är dyra evenemang hela tiden som gör att folk troligen inte prioriterar Selånger Marknad så värst länge till. Jämför det med för 15 år sen då Gatufesten och semestern var det enda. En förändring måste ske tror jag av hela marknaden, hur vet jag inte, men dock. Annars tror jag att om några år så är Selånger Marknad ett minne blott. Grannmarknaden två veckor tidigare, Stöde Marknad, som oftast innehåller exakt samma knallar, sjunger redan på sin svanesång.

/JS12

Intressant?


 #
Hela bussar i Sundsvall - en omöjlighet?
Stafrin | 15 Augusti, 2012 12:18
Jag vet att jag har gnällt på sundsvallsbussarna förr, dock inte helt utan anledning och nu är det dags igen. Är det helt omöjligt att få HELA bussar här i Sundsvall?! I stort sätt hela tiden så verkar jag åka med bussar som antingen har stoppknappar som inte fungerar, säten som är lösa, ibland har en sittplats inget säte alls eller det är uppskuret i sitsen. Och problemet är att man inte jäktar direkt att reparera heller. Man känner snart igen bussarna man åker i på den skada som finns i respektive buss. Jag börjar tröttna på att få treva mig fram från knapp till knapp innan jag till slut hittar den som fungerar när jag ska stiga av eller ska sätta mig och inget säte finns framför eller det som finns är löst i ryggstödet framför om knäna tar i. Jag menar, Sundsvall är ju ingen totalt utfattig stad så det borde inte vara så svårt att lägga lite pengar på att få åka i fräscha bussar som är hela.
Man la X antal miljoner på att sätta upp elektroniska tidstabellstavlor, som ska visa när bussarna kommer. Visst, idén är det inget fel på, men efterhålls dom? Den nere vid hållplatsen där jag bor har varit trasig i ett halvår nu, d v s ungefär lika länge som den har suttit uppe. Där kan man snacka om intressant investerade pengar, som kunde ha gått till nya fina bussar eller reparationer av dom som finns. Trygg och ekonomisk kollektivtrafik, jo, tjenare!

/JS12

Intressant?


 #
Jag kommer i alla fall sakna Hotmail…
Stafrin | 02 Augusti, 2012 19:45
Jaha, det blir att byta mailadress inom kort. Tack så in i…
”Hotmail lägger ner!”, flaggar medierna för.
OK, jag vet, det är en mild överdrift i nyheten. Hotmailanvändarna ska föras över till Outlook. Förklaringen från Microsoft känns rätt kul faktiskt. 350 miljoner personer världen över använder Hotmail, Gmail och Yahoo har mer eller mindre lika stor andel användare. Ändå målar Microsoft upp det som om mailfunktionen är död efter Facebooks entré.
Men självklart finns det mer pengar att hämta i att Hotmail läggs ner och man måste använda Windows egna program. Office är ju numera inte gratis i nya datorer och att då föra över gratistjänsten Hotmail till detta är ju en smart affär.

Nu har jag Office, men inte Outlook, eftersom jag valde bort det. Jag vill inte ha ett mailprogram. Vi lever ju i tron att alla saker som har med nätet att göra funkar i all tid och evighet, amen! Men om min dator krånglar och behöver repareras eller om mitt internet krånglar, så vill jag kunna kolla min mail någon annanstans och då är ett webbaserat konto bättre i mina ögon.

Därför är det väl bara att säga tack för denna tid. Dock verkar Hotmail vara sörjd av ingen, men i denna nydigitala tid så är allt som är äldre än 00 helt passé. Jag vet, jag är inte rätt person att kommentera ny teknisk utveckling, men jag har dock aldrig haft några större problem med mitt Hotmailkonto och tycker det är synd med denna väg. Jag är inte säker på att man kommer att locka särskilt många kunder från vare sig Yahoo eller Gmail, men man är i alla fall ny och fräsch i utseendet och det är kanske viktigast.

/JS12

Intressant?


 #