Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Timglasen vid hållplatserna är ogenomtänkta
Stafrin | 22 Januari, 2013 16:19
Sundsvalls befolkning kokar av irritation och Sundsvalls kommun kokar av lycka för sin uppfinningsrikedom. Anledningen är dom s k timglasen som man byggt i samband med vissa busshållsplatser i stan. Idén är att värna om trafiksäkerheten för gångtrafikanterna som slipper bilister som svischar förbi medan bussarna stannar. Resultatet blir att bilarna bakom får sitta i köer bakom bussen och vänta medan folk kliver av och på och/eller fyller på sina busskort. Jag kan vara lycklig nu för att jag är bussåkare för det verkar bli sämre och sämre möjligheter till att vara bilist.
Jag kan köpa trafiksäkerhetssynvinkeln, men tycker inte idén är genomtänkt alls. Ur miljösynvinkel måste det ju vara urkorkat att se till att en lång ringlande orm av bilar måste stå på tomgång och låta avgaserna spy ut.
Och där måste jag skaka på huvudet åt alla ivrare för förslaget som räcker långnäsa åt bilisterna och säger:
"Men om ni är så mån om miljön, åk buss då!"
Jag har sagt det förr och säger det igen, det ska inte behöva vara ett ställningstagande om man ska ta bil eller buss. Att göra alla bilister till någon sorts superskurk inför alla ögon är en sällsynt usel idé. Det ska vara ett eget val baserat på vad som är bäst för innevånarna. Locka folk till ett alternativ är helt OK, tvång och skuldbeläggelse funkar inte!

Dessutom blir det inte en sån trevlig stämning i trafiken med irriterade bilister som sitter på rad. Det är en vanesak säger man på bussen, och det är kanske så. Man vet att det är så svensken fungerar. Sen om det är ett sånt land som vi vill ha är en annan sak. Gilla läget eller flytta.

Nästa fundering, ekonomin. Man bygger timglas över hela stan. Däremot verkar pengar till att se till att vägarna är skottade och sandade eller bra skötta sommartid inte finnas. Är det säkrare för bilister då? Eller är det också ett sätt att skrämma folk till bussar som är halvtrasiga, dyra och inte går dit folk vill åka. Man måste ta tag i
det här nu i kommunen och sluta flumma runt och tro att man är någon sorts landsvägsriddare i kostym och börja kolla vad folket vill ha och hur man ska få folket att bli trygg och nöjd i sin trafik, oavsett hur man tar sig fram. En strid mellan bilåkare eller bussåkare vinner ingen alls på!

/JS13

Intressant?
 #
Nyamko Sabuni - både färgstark och färglös
Stafrin | 21 Januari, 2013 14:40
Nyamko Sabuni avgår som jämställdhetsminister vilket jag kan klart leva med. Sabuni kommer allt ha en respekt hos mig, hon är en invandrarkvinna som lyckades med det väldigt få politiker med invandrarbakgrund ens varit i närheten av, att bli minister. Det är stort idag! Och hon är en politiker med karisma och egen stil.
Däremot så har mitt förtroende för Sabuni, med dom förutsättningarna, alltid varit lågt. Hon har för mig framtått som folkpartiets dåliga samvete som passade väldigt bra att välja in när det var stormar kring partiets förslag om språktester och som sen i stort sett blev en nickedocka till Lars Leijonborg.

Ersättaren Maria Arnholm vet jag exakt ingenting om, mer än att man satsar på krafter från näringslivet än renodlade politiker och det brukar aldrig sluta bra, men tiden får väl utvisa. Hon började med att städa ut garderoben och erkänna att hon hade betalat svart, men det har ju och andra sidan halva regeringen och ingen bryr sig idag, om du är borgare alltså.

Rent politiskt sett tror jag knappast det blir någon förändring. Båda följer i Alliansens spår och nickar och lyder så i praktiken tror jag inte det spelar roll. Dock må Sabuni ha varit en färglös politiker för mig, men däremot en färgstark personlighet, något jag inte tror Arnholm kommer i närheten av.

/JS13

Intressant?
 #
Ökad kriminalitet bör lösas psykologiskt
Stafrin | 18 Januari, 2013 10:41

Andelen butiksrån ökar här i Sundsvall. I morse stod en polisbil utanför ICA-affären där jag bor efter att en ung människa med kniv försökt tillskansa sig X antal kronor ur kassan. Frågan samhället ständigt brottas med är hur detta ska stävjas. Frågan som borde ställa sig är vad som får en ung människa att förstöra sitt liv genom att för några småkronor hota en annan människa till livet. För i mina ögon är det DÄR man måste börja och sätta in resurser i tid. Nu drar jag säkert många över en kam, men oftast handlar det om unga människor som i dagens giriga värld, fylld av ekonomiska kriser, hamnar i kläm på ett eller annat sätt. Alternativt ungdomar som haft en väldigt problematisk skolgång och där hamnat i kläm i skolans totala misslyckanden att hjälpa eleverna. Självklart måste något göras på kort sikt, men man måste också börja fundera på vilka sorts människor dagens samhälle fostrar.

Den långsiktiga lösningen är inte att ta bort alla kontanter som är populärt idag. Jag förstår varför många vill det, men tror inte på det. För det första så förflyttas brottet bara till grövre saker som man kan stjäla och sen sälja. Dels så håller det inte i praktiken då många affärer har en nedre gräns för hur lite man får köpa för med kort. Ska man därmed tvinga affärerna att ta mer än 50 kronor för alla sina varor? Övervakning är säkert en avskrämmande metod för många kriminella, men frågan är om vi vill leva i ett samhälle där allt är övervakat 24 timmar om dagen överallt vi går, det vill säga än mer än vi redan är? Se först och främst till att det finns ett polisväsende som är värd namnet, det vill säga en som fungerar bra även när kamerorna inte är med i ”112 på liv och död”. Det finns poliser som är bra, inget snack, men det går inte att hymla om: Dagens svenska polis har inget bra rykte. Dessutom läggs var och varannan polisverksamhet ner på landsbygden eftersom det inte är lönsamt enligt politikerna att ha poliser när man tvingar allt folk ner till Stockholm.
På kort sikt måste polisväsendet bli större och mer effektivt på att hjälpa folk, inte en tuff rörelse som ska tjäna sig själva.

Se sen till att vi har ett samhälle där barn och ungdomar kan växa upp tryggt och få den hjälp dom behöver. Jag vet att det låter som en klyscha, men ack så viktigt. I dagens ”sköt dig själv”-samhälle bryter många ihop och klarar det inte. Det är absolut ingen ursäkt för att begå brott, men tyvärr är det så många människor fungerar idag mentalt. Desperationen föder inga magar, utan hat.
Ibland måste man tänka mer psykologiskt på problemet och fundera vad som kom först: Hönan eller ägget och är det där man ska lösa problemet på lång sikt.

/JS13

Intressant?


 #
TVs retrovurm - inte fräscht, men säljande
Stafrin | 07 Januari, 2013 11:13
Det flaggas i TV-tablåerna om att "Farmen" är tillbaka efter 8 år, med samma programledare som då också. Alla som läst denna blogg vet att jag är kroniskt allergisk mot dokusåpor och "Farmen" är en skräcködla från 00-talets hemskaste tid. Men här känner jag bara att jag skakar på huvudet. På ett diskussionsforum jag är med på skämtade man att TV 4 borde starta en ny kanal, TV 4 Retro.
Mina tankar spenderar jag alltså inte på själva "Farmen" utan att TVs
vurm att blåsa liv i olika program från 90- och 00-talet. Man kan ju fundera varför, blir det bättre då? När "Fångarna på fortet" startade igen så kände jag att det programmet var riktigt kul på 90-talet, men nu kom en sida av mig fram som jag som nostalgiker sällan tar fram: Programmet kändes nåt så enormt daterat och ointressant numera. Sak samma med nyuppstartade "Gladiatorerna" och självklart "Farmen", där ända skillnaden är att jag aldrig gillat någon av nyss nämnda program från början. Men likväl, hur fräsch känns "Farmen" när man redan har fått klart för sig att "Big Brother" var lika intressant för tittarna som en veckas gammal pizza.
Och TV 4 är inget unikum. När Kanal 5 för nåt år sen fick för sig att plocka upp giftasprogrammet "Kär och galen" så skrattade jag mer åt modet att våga plocka upp detta på 2000-talet och ännu mer ointressant kändes SVTs uppdatering av "Gäster med gester". Brist på fantasi i mediafabriken är det första som kommer upp i huvudet, men samtidigt så kan man se det ur TVs synvinkel också. Dessa program var oerhört populära förr och TV har till sist börjat inse att retro är på tapeten och att folk vill verkligen se sina klassiker. Men ändå tror jag man missat allt. Jag har under sommaren kunnat avnjuta klassiska avsnitt från Youtube av TV 4s gamla underhållningsprogram "På rymmen" med Martin Timell. På sin tid var det ett riktigt galet och kul program och jag erkänner, jag njöt. Men skulle programmet komma tillbaka i nutid skulle jag nog inte tycka det var lika intressant. Kanske främst eftersom man även försöker förena dåtidens underhållningsprogram med den flåshurtiga ultrakommersiella sensations-TV-stil som råder idag och det funkar inte. Folket minns programmet som det var DÅ, inte som ett nytt program i nutid. Det är lite som att blanda päron och bananer.

Dessutom är det ett bevis på hur svårt, i detta fall då TV 4, har att återhämta sig efter att alla populära auditionsåpor som "Idol" tappat i dragningskraft. Återanvänd nåt gammal populärt så får man i alla fall publicitet även om man troligast vet att det inte kommer att locka ens i närheten av den tittarskara som t ex "Farmen" fick för 8 år sen, då dokusåpor var nåt sensationellt nytt och lockande!
Detta får inte mig att titta mer på TV, snarare tvärtom. Men i tider som dessa när man måste locka med kontroversiella saker och sensationer för att få folk att slita sig från Youtube så är man desperata. Så räkna med snart att vi får återse "Sikta mot stjärnorna", "Oss skojare emellan", alla blockprogram som "Razzel","Det kommer mera och "7 till 9", "Babbel" (om nu någon minns det), "Rederiet", "Tre kronor", "Snacka om nyheter" och i slutändan, tyvärr, "Idol". Frågan är om någon bryr sig. Jo, i alla fall av nyfikenhet den första tiden, vilket TV nog är glada för. Dessa var poppis förr och skapar ekon i media idag, men på långsikt är det ett skott i ribban. Till dess att man hittat något nytt som verkligen får folk att bänka sig. Jag för min del bänkar mig dock hellre vid ännu ett klassiskt Youtube-avsnitt av "På rymmen" från 1997, då TV satsade på ett helt annat sätt, än att se en uppdatering som inte är värd namnet och som snarare visar på hur länge sen det var programmet gick. Det går inte att återskapa forntiden i nutiden.

/JS13

Intressant?
 #
Desperata flumförslag från Centern
Stafrin | 05 Januari, 2013 16:34
För några veckor sen skrev jag om Centerpartiet och om deras förslag om fri invandring. Och jag står fast vid min åsikt där. Det är ett intressant förslag, och ett modigt sådant, som dock knappast kommer att genomföras under min livstid. Jag lät kanske lite hyllande till Centern, men när nu deras idéprogram har fått fler punkter så får jag lite skaka på huvudet och undra om inte desperationen jubileumsfirar nya triumfer. Månggifte och slopad skolplikt! Ska man skratta eller gråta? Modighet är en sak, dumhet en annan. Det känns ju väldigt rätt vrickat att centerledningen har suttit i krismöte någonstans och detta var det man kom fram till som en sorts nyskapande politik. Och det här ska man dessutom försöka komma överens med de andra i alliansen med, skolans egen general Jan Björklund och den kristna etikens riddare Göran Hägglund. Samt Fredrik Reinfeldt. Tjenare! Framför allt när man inte ens lyckas komma överens med sina egna medlemmar. Distrikten i Skåne har protesterat först, och om man tittar på fri invandrings-delen så hoppas jag inte att det är några gamla fans av Sven-Olle Olsson kvar. Nu följer dock andra distrikt efter. Likväl, att komma med kontroversiella och desperat diskussionsskapande förslag i en tid när man behöver alla väljare man kan få är inte direkt det smartaste sättet. Och om man gör det så får man ju göra det i frågor där det finns underlag och tydligt intresse bland väljarna och månggifte och slopad skolplikt räknas knappast till det.

Jag har ingen aning om vad partitoppen i Centern har för nåt i kaffeautumaterna, men det kaffet verkar inte vara jättenyttigt. Centern måste få mer förtroende hos folket när man ligger där man ligger i opinionen och detta skapar knappast ett seriöst parti. Det finns en hel landsbygd som skriker efter hjälp och som partiet en gång bildades för. Istället kommer man med korkade flumidéer av model proggrörelsen sent 60-tal, som dock rökte konstiga saker emellan åt. Förslag som dessa kan knuffa partiet längre bort från 4 %-spärren, inte närmare den.

/JS13


Intressant?
 #
Rockklassikers farväl i Sundsvall - ett misstag
Stafrin | 03 Januari, 2013 13:09
Sundsvall är i uppror. Radiokanalen Rockklassiker har lämnat stan och Radio NRJ har flyttat in. Precis vad vi behöver, ännu en kanal som spelar Absolut Music på ständig repeat. Att just Rockklassiker försvinner lämnar mig rätt oberört, jag tillhör inte hådrockskanalens målgrupp, dessutom hör jag övervägande på webradio, men sett ur en annan synvinkel så tycker jag att det är ett stort misstag med detta byte, för det kan väl inte vara det allra smartaste att ta hit en kanal som spelar samma låtar som Mix Megapol... och Rix FM... och P3... och P4. Det är snart spöstraff på dom som inte gillar Swedish House Maffia, Lady Gaga eller Loreens "Euphoria". Därför ska vi hjärntvättas lite mer.

Jag gillade förvisso Radio NRJ förut, när kanalen specialiserade sig på modern dansmusik, euro och trancemusik, och hade detta kommit för 10 år sen hade jag nog jublat. Sedan lite drygt ett år är kanalen omgjord till att spela "vuxen hitmusik som Swedish House Maffia, Rihanna och Coldplay". Vuxen hitmusik, tjenare! Till skillnad mot barnkanalerna Rix och Megapol som spelar... Swedish House Maffia, Rihanna och Coldplay.
Det roliga är att när man hade radioauktion om tillstånd att sända på FM-bandet 1993 så var vi många som tänkte att detta skulle leda till ett större utbud av variation i etern. Man kan väl inte direkt säga att så har blivit fallet. Sverige har snabbt fyllts med kanaler med flåshurtiga Stockholmsprofiler tävlar med att snabbast spela det som vi hört 50 gånger bara den dagen. Rockklassiker är en kanal som lockar många i stan och som blivit ett alternativ till dom som vill ha annat än samma hitlåtar och av någon anledning tycker kanalens ägare SBS Media att det är fel att titta på vad konsumenterna vill ha. Radio NRJ var en kanal med en egen profil och stil, nu har man rättat in sig i ledet bland alla andra kanaler. Därför kommer Radio NRJs entré till Sundsvalls FM-band bli en kraftig flopp.

/JS13

Intressant?
 #