Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Konstigt säljargument mot oss samlare
Stafrin | 29 April, 2013 00:29
När jag gick på en bordsloppis idag så bläddrade jag i en liten hög med LP-skivor som en kvinna lagt ut. Hon sa klämkäckt och glatt:
"Köp allihopa, vet jag!"
"Nej du, dom var inte riktigt min bag", sa jag fnissandes. Men samtidigt fick hon mig att fundera: Jag har nu, som skivsamlare, gått på loppisar an mass och många, inte alla dock, tycks tro samma sak: Att vi skivsamlare, ja, egentligen samlare överlag, men i detta fall skivsamlare, är riktiga puckon och mentalstörda. Jag förstår i och för sig att det handlar om en sorts försäljningsargument, men denna iver att vilja bunta ihop en stor hög skivor och sen tro att vi samlare ska stå där drägglandes med plånboken i hand är ju förnedrande. Vi skulle alltså säga:
"Ååååååååååh, skiiiivorrrr!!!! Jaaaaa, jag måste köööpa!!! 10 stycken med bara Pelle Karlsson, Vikingarna och James Last, 50 kronor! Musiken skiiiter jag i!!! För det är skiiivor!!!"
Jomen, tjenare du!

På en större second hand i Sundsvall, Fyndlagret, tar man 10 skivor på måfå och sätter tejp runt och säljer i mångpack. För inget är så underbart som att behöva köpa Mia Marianne & Per Filip och Ingemar Nordströms för att komma åt EN 80-talare som kan vara intressant. Och kunderna svarar på samma underbara sätt. Paketen är uppslitna och skivorna i oordning, för någon har ledsnat, tagit lagen i egna händer och köpt den skiva man vill ha. Nej, låt oss skivsamlare, likt porslinsfigurssamlare och andra, få välja det vi vill ha i lugn och ro och med valfrihet!


/JS13

Intressant?

 #

Ny bloggkategori - Diverse tankar
Stafrin | 29 April, 2013 00:19
Lite omstruktureringar på bloggen kommer att ske. Till att börja med har jag lagt till en ny kategori betitlad "Diverse tankar". Ibland kan man ju få olika funderingar om saker som inte är så viktiga, men som ändå undrar över. Saker som hänt under dagen eller som man sett någonstans. Eller bara funderingar om livet. Ibland kan det vara skönt att inte bara skriva om samhällets olika kriser och problem. Några såna spaningar har jag gjort, men inte riktigt vetat vart jag ska kategorisera dessa. Men nu har dom fått ett nytt hem och räkna med fler av dessa nu.

/JS13

Intressant?

 #
Jobb i välfärden - Plusjobbens comeback
Stafrin | 24 April, 2013 15:24
Socialdemokraterna har hittat medicinen mot arbetslösheten! Fas 3, jag kallar det för det för inte en käft minns namnet "sysselsättningsfasen" längre, ska ersättas av "jobb i välfärden", den lilla som nu finns kvar. Dom som varit arbetslös i mer än två år ska göra "extratjänster i välfärden". Och det ska handla om arbetsuppgifter som inte redan utförs inom äldrevården eller åt föreningar. Och personerna ska kunna söka jobb eller studera under tiden. Det låter bekant. Vi tittar bakom etiketten på medicinen och det finns en mer bekant etikett under. Nej, inte Fas 3, om någon trodde det, även om det låter tämligen likt på beskrivningen med beskrivningen av dagens åtgärd. Det finns trots allt en liten skillnad. Däremot står det "Plusjobb" under på etiketten, eftersom man då ska få kollektivavtalsenlig lön. Det är inte heller något nytt. Jag borde väl inte vara förvånad för folk i min närhet har sagt nu i flera år att "socialdemokraterna kommer troligast att ta upp plusjobben igen". Den eventuellt blivande finansministern Magdalena Andersson kanske skulle plugga på lite om vad som hände i partiet innan hon kom in i hetluften. En läkare som hittar på ett nytt recept genom att helt enkelt sätta på ny stämpel på en gammal medicinburk skulle kallas för kvacksalvare.

Men nu ska jag dock inte kasta för mycket sten på det som var Plusjobbs-systemet. Problemet var att dom arbetslösa efter två år stod på gatan igen. Om man nu ska lansera dessa "extratjänster i välfärden" som något nytt så är det där man ska börja. Sen kan man ju fortsätta med att se till att det finns en välfärd i överhuvudtaget att skicka dom arbetslösa till, för det går ju inte så bra för vare sig äldrevården, landstingen eller föreningslivet. Men framför allt så måste man hitta på ett sätt att få företagen att vilja anställa på riktigt, få dom att sluta leta efter en mänsklig perfekt robot som helst jobbar gratis och samtidigt acceptera en viss ekonomisk förlust för att få en bra anställd. Att försöka göra det lönsamt för folk att våga starta eget vore inte heller fel. Alla partier, från höger till vänster, ägnar nätter och dagar tydligen till att försöka hitta på ett sätt att få dom arbetslösa att "vara någonstans ett par år", istället för att försöka se till att dom får ett tryggt och drägligt liv med ett NORMALT jobb. Inte helt lätt jag vet, men en viss förändring i samhällsstrukturen kanske måste göras för att folk ska få jobb.

Men visst, välfärdsjobb är på papperet bättre än Fas 3, det säger jag inget om, men inte nytt, inte färdigutvecklat och skjuter problemen framför sig ett par år.

/JS13

Intressant?

 #
Hela Sveriges fredags-frälsning!
Stafrin | 20 April, 2013 00:57
Jag såg ett avsnitt av "Hela Sveriges fredag". Jag lovar, det ska aldrig ske igen! Jag undrade först om jag befann mig på ett maranata-möte eller om Livets Ord hade årsmöte i direktsändning. Per Andersson och Malin Olsson gör sig bra som Ulf Ekman och Carola. Däremot förstår jag inte vad Lars Ohly gör där. Går det så dåligt när man slutat politiken kanske en riksdagspension inte är så usel idé ändå.
Jag förstår att framgångarna med "Så ska det låta" och andra program där "alla är så genuint glada och spontana" har gett blodad tand, men detta är banne mig löjligt. Det är kanske dags att damma av Folktoppen igen och listan över dom 10 underligaste programmen...

/JS13

Intressant?

 #
SVTs Öppet Arkiv - tumme upp!
Stafrin | 16 April, 2013 22:10
Jag har varit dålig på att berömma saker i denna blogg, men nu har jag ångan uppe! Efter Thomas Lundmark ska jag berömma SVT, jo, faktiskt. Deras nya sida Öppet Arkiv är ett mindre mirakel. Ett klick och du kan se hela klassiska TV-program från kanalens långa historia när du vill. Allt från kalkonsatsningar til succéer. Och sidan ska tydligen växa allt eftersom! Heders till denna idé! Äntligen har SVT insett att man kan göra något positivt med sitt stora arkiv istället för att bara hjärntvätta med nya flåsiga multiprodiktioner som vevas år efter år. En stor tumme upp!

/JS12

Intressant?

 #
Thomas Lundmark - en kämpe för skivmässan!
Stafrin | 06 April, 2013 22:15

Jag vet att jag stundtals har gnällt på reklamen inför Sundsvalls skivmässa då och då, men jag tycker nu också att Thomas Lundmark ska ha en enorm eloge för det han lägger ner för att få denna mässa år efter år, trots ideliga lokalproblem, letande av utställare, tid, varierande besökarantal och ett ständigt hot från den digitala musiken! Utan han skulle nog denna mässa inte finnas och Sundsvall skulle vara ett STORT skivhål mindre. Och uppgifter gav vid handen att han var mycket nöjd med årets mässa! Tack för din insats och ditt arbete, Thomas och keep up!

Årets mässa hade bara dilemmat att Pipeline fortfarande inte är världens bästa lokal för en mässa, annars var det en bra mässa med överraskande mycket folk! Utförligare recension av mässan hittar ni här: Stafrins skivguide.

/JS13

Intressant?


 #
Löfvéns tal - bättre än väntat
Stafrin | 04 April, 2013 19:16

Så fick han äntligen skina i rampljuset. Efter att sen han klev på som partiledare ha sett ut som en blyg doldis så fick omvärlden på Socialdemokraternas kongress till sist veta lite mer om vad Stefan Löfvén vill med Sverige. Och mycket av det han sa var intressant, men frågan är hur genomförbart det är. Arbetslösheten är det viktigaste och det är en bra utgångspunkt. Fas 3 vill han, liksom föregångaren Juholt, skrota, vilket också är en stor positiv sak. Men vi väntar fortfarande på vad som ska komma efteråt för dom arbetslösa. Att bara lägga ner och sen fundera på hur man ska lyckas nå ner till de 6 % arbetslöshet som Löfvén flaggat för är inte planering enligt mig. Sak samma med löftet om 90 dagarsungdomsgaranti. Det är bra att man har planer för ungdomarna. Mer än 90 dagar ska man inte gå utan att få praktik eller utbildning. Men var ska dom få praktik eller jobb då? Man har visionen och målet som är bra, men vägen dit verkar en aning oskottad... som vanligt.

Man vill också ha ett socialt protokoll inom EU vilket var verkligen på tiden! Någon trygghet måste finnas för folket i denna maktkoloss! Tyvärr är han i övrigt på tok för EU-positiv, men jag antar att man inte kan få allt. En tvåstatslösning för Israel och Palestina låter också som en bra vision liksom talet om att alla ska vara välkomna oavsett kön och härkomst. Löfvéns tal verkade i alla fall på papperet något bättre än vad senaste tidens löften har gett vid handen, men det ska hålla även efter september 2014 och det behöver påfyllning av medel och ytterligare information.


/JS12

Intressant?

 #
Påskens skönaste stund
Stafrin | 01 April, 2013 09:39
Det nästan skönaste med påsken, ja, alla stora helger i överhuvudtaget, är dagen efter det stora, i detta fallet påskdagen. Då är hela stan och stadsdelen där jag bor lugn och skön. Man kan ta en lugn och lång promenad med Ingvar Storms radioprogram "Svenska utflykter" i lurarna. Spännande tankeutflykter om saker i Sverige kombinerad med intressant 90-talsmusik. Vårsolen skiner och man morsar på andra som fått samma idé. Då slappnar man av och kan njuta på ett annat sätt! Glad påsk på er alla!

/JS13

Intressant?

 #