Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Cell-sam syn på Arbetsförmedlingen
Stafrin | 30 Maj, 2013 19:08
Måste säga att en intressant syn mötte mig när jag idag gjorde ett besök på Arbetsförmedlingen. Jag tittade in i de kontor med gråa namnlösa dörrar som förmedlarna hade och tittade rakt in i vad som kunde ha varit små fängelseceller, många helt utan ytterfönster. Var det förhörsrum på Alcatraz eller? Eller är detta en pik som betyder "Vi arbetsförmedlare har det inte så lätt heller"?

/JS13

Intressant?

 #
Batteriholk, vaddå?
Stafrin | 23 Maj, 2013 18:59
Den enda battriholk som finns i här Granloholm i Sundsvall är gömd under en packe lådor på ICA. Då vet man inte om man ska skratta eller gråta, det sista kanske i kapp med Moder Natur.

/JS13

Intressant?

 #
Kommunreform hjälper inte glesbygden
Stafrin | 15 Maj, 2013 18:43
Logiken slår till igen. Glesbygden tappar befolkning stort och politikerna undrar varför och hur man ska lösa detta. Folkpartiet tycker en ordentlig kommunreform där man slår ihop kommuner är en bra idé. Att satsa på dom kan ju vara en lösning också. I listan av vilka kommuner som tappat mest befolkning sen 1970 är sex av tio i Norrland. För att överleva idag får många kommuner sälja sig dyrt och bygga dyra skrytsamma PR-projekt för att locka folk (hej Sundsvall, tjena Örnsköldsvik), medan andra, som medierna kallar det, "tynar bort". Allt medan rikspolitikerna, oftast samma politiker faktiskt, tittar bistert på befolkningen och säger:
"Ni får flytta dit jobben finns!"
Vilket normalt är lika med Stockholm, Göteborg och Malmö. Också undrar man sen varför glesbygden "tynar bort". Herren ger och herren tar.

Den inrikespolitik som förs idag är ologisk och märklig och inte alls anpassad för den glesbygdsproblematik som man nu upptäckt finns. Vägen till en levande glesbygd är lång, jag vet det, men att fösa ihop kommuner hjälper inte långt om regeringen inte själva är beredd att hjälpa till med en ny befolkningsplan som utgår från folket och inte från storstädernas vinster. För till slut kanske det finns bara tre jättekommuner, Stockholm, Göteborg och Malmö och ett gigantiskt friluftsområde på ca 100 mil.

/JS13

Intressant?

 #
Den märkliga internethysterin
Stafrin | 13 Maj, 2013 21:19
Människan är märklig. Det tänkte jag på när jag läste att mer än 60 000 fått sina id-konton kapade, internetsvindlerier hör man om nästan dagligen och hackade sidor är idag snart vardag. Men när jag deklarerade för några veckor sen, genom att använda den gamla föråldrade metoden, gå in på Försäkringskassan med mitt deklarationspapper, så hörde jag att man helst vill där att man deklarerar via nätet. Man ska ju helst betala alla räkningar och allt via nätet. Vi ska lämna ut våra handlingar där, trots att internet uppenbarligen är en sårbar värld. För då finns tydligen inget säkrare än nätet. Som sagt ibland är människan märklig.

/JS13

Intressant?

 #
En tänkvärd textrad till musikbranschen
Stafrin | 10 Maj, 2013 17:45
Jag läste på biblioteket i dag i Håkan Laghers och Lasse Ermalms bok "De legendariska åren - Metronome records". En intressant läsning, inte minst om skivbolagets jazzår i 50-talets början. Något som fastnade hos mig var texten om Quincy Jones spelningar i Sverige under dessa år. Man gav ut en hel del, lysande, inspelningar från dessa där Quincy är tillsammans med svenska musiker. En av Metronomes ägare, Börje Ekberg, säger där något som någonstans känns som en helt annan tid i musikbranschens historia:
"Vi gjorde inte skivorna för att tjäna pengar, utan för att dokumentera musiken."
Tänk om någon av dagens moderna trendputtar i den numera ultrakommersiella musikbranschen och i mediebranschen kunde tänka på det idag också. Att göra skivor, inte för att tjäna pengar, men för att dokumentera det man åstadkommer. Tvärtemot dagens mp3-samhälle, men mycket mer viktigt än vad många tror.

/JS13

Intressant?

 #
Första maj-talen fräschare än på länge!
Stafrin | 01 Maj, 2013 16:59
Första maj årgång 2013. Ett Sundsvall som är halvklart och blåsigt, men med deltagarna ändå full med hopp. Däremot var det väl sådär med uppslutning från åhörare. Men tre tåg blev det i sedvanlig ordning och jag hade tänkt göra det lite lätt för mig genom att inte rabbla alla talare utan bara ta det mest anmärkningsvärda och bästa. Det var dock en ganska bra årgång första maj-firande där talarna, vars fokus hos de flesta var jobben och sjukvården, kändes fräschare och piggare än på länge och flöt riktigt bra.

Röd Front till att börja med kändes för första gången lite sega. Inte på hastigheten på tåget utan för att talarna och inramningen var lite tröttkörda. RKUs Ellinor Perssons tal om utseendefixering var väl välment och piggt, men inte så övertygande.
Eva Rudström talade som vanligt om sjukvården, och en del av det hon sa var sant, inget snack, och jag vet att det är hennes hjärtefråga eftersom hon har jobbat inom det. Hon fick till kanske dagens vassaste kommentar:
"Den svenska modellen har blivit lika anorektisk som dom modeller som visar kläder på catwalk"
Jag säger bara: Ouch! Så slår man två flugor med en hård smäll.
Men likväl så kändes mycket som upprepning på det hon sagt tidigare år.
Däremot är Peter Tjärnberg åter att imponeras över för hans minne och fullkomligt flytande och lysande talförmåga och i år var inget undantag.

Vänstertåget var däremot intressantare än på länge. Tåget verkade vara rätt långt och huvudparollerna hos både Röd Front och Vänstern var ett fritt Palestina.
Här hade man engagerat författaren Vibecke Olsson som huvudtalare och hon höll ett bra och traditionellt tal som dock engagerade. Inget här var heller nytt från vad som sagts förr om åren, men här var engagemangen på en annan nivå än tidigare. Vibecke talade om ett nej till vinstdrivande vård, skola och omsorg och gjorde en bra jämförelse med hundar och hur människan förväntas vara tacksam för minsta god bit.
"Man kan säga åt hunden "Sitt fint" för en godbit, men vi människor är lite mer kompliserade!"
Trots krånglande mikrofon som störde rejält var Rättvisepartiets Stefan Nordqvist också riktigt bra med en sågning av regeringens ekonomiska politik. Som sagt bra vänstertalare överlag som flöt på och kändes piggt.

Sossetåget hade detta år besök av ett afrikanskt gäng som med färgglada kläder, trummor och styltgång livade upp tåget rejält! En av dom mer udda och intressantare parollerna hade dom också:
"Stoppa Marockos stöld av Västsaharas råvaror!"
En fråga som inte debatterats SÅ många gånger på Första Maj!
Mottot för socialdemokraternas dag här i stan var "Jobb och framtidstro". Huvudtalare på stora torget var partiets biträdande partisekreterare Ylva Thörn, kanske mer känd som kommunalordföranden från den ENORMT STORA (viss ironivarning märks) kommunalstrejken 2002. Ylva Thörn är en bra talare, men det totala fjäskande för Sundsvall som hon började anförandet med, som kuliminerade i att hon kommenterade basketmatchen mellan Dagons och Södertälje och försökte peppa stans baskethopp, kändes väldigt tillgjort.
Sen, som vanligt när socialdemokraterna håller tal på denna dag, så får man lite försöka överse med att det kastas sten i glashus av talarna.
"Alliansen är apatisk när det gäller arbetslösheten", skanderade hon för att fem minuter senare strö rosor över sossarnas politik innan Alliansen tog över, det vill säga då sossarna var som mest apatiska själva.
Men, som sagt, Ylva Thörn talade bra och var energisk, pådrivande och engagerande, även om mycket av det hon sa inte var några nyheter eller sensationer. Socialdemokraternas arbetslöshetspolitik, som avslöjades för landet för ett par dagar sen, var det som kändes nyast och det hade dom flesta redan läst om. Partiets idé om sommarskola nämmdes och jag är inte 100 på att det är en bra idé. Att ge ungdomar som misslyckats i skolan en andra chans är väl bra i sig, men om man misslyckas så kapitalt i skolan att man måste läsa under sommaren så tror jag fortfarande att man kanske borde leta djupare i den individens problem. Ofta (inte alltid dock) finns problemet i hans/hennnes (vägrar fortfarande säga "hen") levnadssituation, troligen hemma, och då tror inte jag att eleven motiveras mer utan att det behövs alternativa resurser också vid sidan av.

Men totalt sett en trevlig dag på torget med mycket positiva och engagerande saker som fick i alla fall mig att lyssna lite extra, även om det som sägs känns igen. Ja visst, Ylva Thörn, jag tror att du behöver lära dig uttala vår statsministers namn rätt, i alla fall i medierna. Han uttalas väl "Rainfeldt", inte som det stavas, "Reinfeldt". Språkpolisen har talat!

/JS13

Intressant?

 #