Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Stafrins Spaning i förändringsläge!
Stafrin | 25 Juni, 2013 17:50
Jag ska säga att jag är vet mycket väl att det nu går lite tid mellan mina texter i bloggen, men jag håller på att sakta men säkert göra om den en hel del. Hur vet jag inte riktigt än, men efter sju år känner jag att det är dags att utveckla den åt något håll. Så ha tålamod under sommaren!

/JS13

Intressant?

 #
Hellre licenskod än datorlicens
Stafrin | 24 Juni, 2013 19:51
I fortsättningen så får ni betala för att läsa på denna blogg! OK, kanske inte just DENNA blogg utan för att kunna läsa genom en dator i överhuvudtaget. En dom i Luleå förvaltningsrätt slog fast att numera så ska man betala TV-licens för att ha en dator, oavsett om man använder den för att titta på eller inte. Det är inte oväntat på något sätt. Jag menar, finns det någon som på allvar INTE trodde att Radiotjänst förr eller senare inte skulle komma med ett motdrag mot det allt mer ökande tittandet via nätet, speciellt idag då man tittar genom telefonen också? Och rent praktiskt som idé så kan jag förstå och acceptera en TV-avgift, om man få något tillbaka. Problemet är att idag betalar jag, som inte har en box, TV-avgift för att titta på DVD och video. Jag har ingen box och det ordninarie utbutet är för uselt. Vilket ger en väldigt intressant tanke. Jag betalar alltså för själva TVn, men har jag ingen digitalbox och inte bor i ett hyreshus så får jag i praktiken sitta och betala för något jag inte kan använda.

Men TV är en sak, dator är en annan. Att betala licens till något som man mer eller mindre bara kan använda till just tittande är en sak. Att betala till en sak som man kan använda till mer eller mindre allt, varav web-TV och webradio är en liten del, är något helt annat. Jag finner inte heller det särskilt logiskt utan mer som Radiotjänst försök att desperat fiska efter dom slantar man förlorat på att den digitala tekniken hunnit i kapp. En gammal människa som har dator, men inget internet (för det finns såna fortfarande), ska han betala TV-licens för den?

Licens genom skattesedeln har diskuterats, vilket är ännu vidare. Men en bra idé kom genom Aftonbladets boss Jan Helin, vilket känns bisarrt att säga om mitt hatobjekt nummer ett, Aftonbladet: Koppla licensen till innehållet, gör en licenskod som man får när man betalat till Radiotjänst och som man kan använda för att kunna se på SVT Play, TV 4 Play och andra liknande tjänster. Det skulle förstås sätta public service som idé i gungning, men till dess man har hittat en vettig lösning för att ta betalt för det som man ska ta belalt för, TV- och radioanvändande, inte för vilken Svensson som helst som bara ska kolla sin mail dagligen, så får man nog fundera åt såna banor.

/JS13

Intressant?

 #
Mardrömsfrågorna kring prinsessbröllopet
Stafrin | 08 Juni, 2013 16:27
Om jag var lågt engagerad i kronprinsessan Victorias bröllop så är det inget emot vad jag är i prinsessan Madelaines. Kungahuset i all ära, men mardrömmen är när alla barnen gifter sig på samma gång och man ska stå ut på rad med vem som går med vem, vem som har snyggast och glamourösast klänning, vad dom äter, hur bröllopsklänningen ser ut, vem som gråter, hur bröllopstårtan ser ut, vem som har dyraste glittret på sig osv osv. Jösses, intresseklubben noterar... INTE! Vore det inte med spännande om prinsessan Madelaine hade gift sig i jeans i Las Vegas av en Elviskopia? Då hade jag tittat!

/JS13

Intressant?

 #
Hemspråket - en del av invandrarna
Stafrin | 06 Juni, 2013 01:11
En tanke till alla som tittar på alla invandrare som sitter och pratar sina hemspråk med varandra och som muttrande vill sätta krav på att dom ska prata svenska, tänk att ni kom till typ Turkiet och blev tvungna att bo där. Ni möter en annan svensk som bor där och blir glad att se en landsman! Vilket språk talar ni? Min stora gissning är att ni talar svenska! Det skulle kännas rätt dumt att prata turkiska med varandra, när ni redan talar ett språk gemensamt flytande. Vilken rätt har vi då att kräva att invandrare som kommer hit ska prata nåt annat språk med sina landsmän? Med oss infödda svenskar är en sak, men en del av dessa människor kommer alltid att ha en del av sitt hjärta i sitt hemland och språket kan vara det enda de har kvar av det.

/JS13

Intressant?

 #