Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Vackra sommarkvällar!
Stafrin | 26 Juli, 2013 21:59

Jag måste bara säga en sak: Himmel, vad Sidsjön är vacker på sommarkvällarna!


/JS13

Intressant?

 #
Underlig tänkande bakom sänkt aktivitetsbidrag
Stafrin | 20 Juli, 2013 11:36

Åter igen regeringslogik på hög nivå! Handikappade ungdomar ska få sänkt aktivitetsbidrag om regeringens utredare Lars Franzén ska få som han vill. Han, och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, anser att det kan leda till ett "livslångt bidragsberoende". Vad konstigt?! Med tanke på hur lätt det är för människor med någon form av nedsatt funktionsförmåga idag att få jobb, och för att inte tala om ungdomar i överhuvudtaget, så är det underligt att dom får ett "livslångt bidragsbeoende", eller? Det är inte normala arbetslösa vid pratar om här! Det är ungdomar som har ett handikapp, såna som arbetsgivarna idag inte ger några jobb åt, när dom inte ens vill ge jobb åt fullt friska ungdomar.

Ännu en gång sparkar regeringen på som svaga med förklaringar som lämnar mer frågor än svar på var i logiken och hjärtat i deras handlande ligger.
Thomas Jansson, ordförande för Föreningen för barn, unga och vixna med funktionsstörning sammanfattar detta på det enda sättet med orden:
"Våra unga kan inte söka jobb som inte finns."
Amen!

/JS13

Intressant?


 #
Omöjligt uppdrag - rädda Gatufesten
Stafrin | 16 Juli, 2013 21:34
”Inom fem år är Gatufesten i Sundsvall historia” skrev jag för inte allt för länge sen. Tjenare! Om jag åtminstone skrivit fem DAR! För nu har Gatufesten lämnat in sin konkursansökan och det som en gång var en stor festival som fick höga betyg av Aftonbladets recensenter är numera minnen blott. Festivaldöden har jag nu hört till leda och det lär också höras om denna festivals nedläggning också, men så enkelt är det inte. Varför festivalerna läggs ner en efter en är en diskussion, den har jag nämnt förr, det går inte att tro att man i en Spotifyvärld där vi bara lyssnar på Rix FM-skval i mobilen, med låtar vi inte ens ska få behålla, ska betala 700 kronor för att höra artister vi hört en eller två låtar av samt en massa gamla artister som inte sålt alls på flera år. Varför Sundsvalls Gatufest läggs ner är en annan diskussion, som i och för sig har med pengar att göra också. Men faktum är att genom de senaste tio åren, när jag har nämnt Gatufesten för folk jag känner, inte har hört nåt annat än dessa meningar:
”Det är samma artister som kommer varje år!”
”Det är för dyrt!”
”Det är inget annat än en svindyr fyllefest!”
”Det är sjukt att man stänger av staden!”

Tänk om styrelsen bakom Gatufesten lyssnat på dessa meningar istället för att lite snorkigt nästan se ner på dom som inte är beredd att betala multum för en spritfest med artister som var här redan 2006… och 2003…och 2000… och… ja, ni förstår bilden. Jag tycker alla borde läsa Björn Brånfeldts lysande krönika i dagens Dagbladet (16/7) om nedläggningen, som belyser detta med helt andra ögon än att hela tiden stirra på det stora monstret, festivaldöden.

Sen är det lätt att idag lägga skulden på festivalgeneralen Anna Frisk, men jag tror inte det gör ett dugg bättre. Hon fick helt enkelt bli gallionsfigur för en festival som redan innan hon tillträdde var så skuldsatt att hon helt enkelt inte hade en chans att rädda den. Hon hade ett uppdrag; få skiten att gå med vinst med minsta möjliga resurser. Samt att hitta på en lagom bra ursäkt för att man måste höja biljettpriset och göra den mindre. Tyvärr så misslyckades hon ganska grovt med det sista, för det som hon missionerat om hela året, att det nu är ”ett nytt koncept och en medveten mindre Gatufest” är en av de sämre bortförklaringarna. För vem är egentligen beredd att betala en högre entrékostnad för att se sämre artister på en mindre festivalyta och kanske supa till i öltälten. Om festivalen har så dåligt ställt och fullt med skulder att man vet att det nu är ett vinna eller försvinna så är inte oddsen så stor att vi får se dom största artisterna här och att området blir större. Men det låter ju bättre att säga att det är en medveten satsning än att pengarna snart är slut.

Det finns också en anledning till att Gatufesten nu läggs ner, det finns en gräns för hur mycket Sundsvallsborna har råd! Titta på vad vi i stan förväntas lägga pengarna på under loppet av nästan 1 1/2 månad; Gatufesten, Drakbåtsfestivalen, som numera också är belagd med entré, Tjackas konsertfest samt att hela semestermånaden ju är en ekonomisk mardrömsmånad för många. Då får Gatufesten, som sen länge ansetts som passé, dra det kortare strået, medan Tjacka får vinsten som har mycket fräschare artister. Men om jag vore Tjacka nu så passade jag på att flytta konsertfesten nästa år till juli för att överta staffettpinnen. Jag är inget fan av den heller, men den stör i alla fall ingen inifrån Idrottsarenan.

Till sist så ska ju alla Sundsvallsbor ha sitt eget festivalminne idag och jag har ett. Förutom att jag tre år i rad, 1997, 1998 och 1999 gick in gratis för att genom MHF-Ungdom informera om rattfylleri, så är det sommaren 1996. Och det skedde för alla och inte en liten betalande del och var, för en stor del av dom deltagande i alla fall, nykter. Det var en lördag när P3s Sommartoppen hade letat sig upp hit och 8000 stod på torget och såg Gry Forsell och Petra Wangler presentera sommarens hits och hela torget kokade och hoppade till hits som Gyllene Tiders ”Gå och fiska”. Det var stämning det!

Visst är det lite vemodigt eftersom Gatufesten varit en del av stan, men i det stora så är jag lättad. Visst, det händer något i stan utöver det vanliga, men när vanligt folk inte ens ska kunna komma till bussen utan att tvingas gå runt hela stan, när fyllan blir så stor att polisen får forsla in folk hela tiden och när priserna är så dyra att man nästan får sätta hela semesterkassan för att ha råd så finns det bara en sak att göra: Tacka för sig, och det har Sundsvalls Gatufest gjort idag!

/JS13

Intressant?

 #
Arrogant kommentar till indragna busslinjer
Stafrin | 09 Juli, 2013 21:33
Årets mest inkomptenta kommentar hittills är fälld. Landstinget i Västernorrland drar ner på busslinjerna mellan Kramfors och Härnösand och dom som bor där emellan och är beroende av dom lämnas strandsatta. Intressant logik, folkpartiet vill satsa på kommunreform för att rädda glesbygden och bunta ihop X antal kommuner medan landstinget drar in på bussarna så att dom som "räddas" inte kommer någonstans istället. Det är i dom tre största städerna i landet centralpolitikerna vill att man ska bo i, men där får man ingen bostad i gengälld. Det är inte lätt att vara människa ibland!

Reportern på Tidningen Ångermanland ställer en fråga till Micael Melander, socialdemokratiskt kommunalråd i Kramfors:
"Vad ska man göra om man bor efter en av de hotade linjerna och inte har möjlighet till att köra bil?"
Det IQ-befriade svaret blir:
"Jag förstår inte varför man väljer att bo i ett sådant område i ett sådant fall."
Det känns skönt att veta att dom förtroendevalda har sån respekt för sina väljare att dom arrogant idiotförklarar dom för deras val en gång i tiden direkt i medierna och att dom bryr sig så mycket om dom, så här ett år innan valet. Flytta eller gå under, Micael Melander tycks inte bry sig, eller någon annan heller för den delen. För när ingen ställer sig upp och börjar ropa åt central ort att det är nog spottande på oss norr om Dalälven, utan bara nickar och accepterar, så kommer riksdagens politiker snart säga samma sak om alla oss som bor här uppe:
"Jag förstår inte varför man väljer att bo i ett sådant område i ett sådant fall"

För er som vill läsa hela artikeln, läs den här.

/JS13

Intressant?

 #
Den långa färden - för en buss hem
Stafrin | 04 Juli, 2013 20:47
Jag sa att jag inte skulle gnälla på Gatufestens existens och att dom spärrar av stan. Jag har ändrat mig! I och med att festen numera flyttat sig och spärrar av längs Kulturmagasinet så fick jag gå runt hela förbannade stan och Storgatan för att hitta en väg som ledde till bussterminalen för att åka hem, istället för att då gå den närmaste vägen, vid Kulturmagasinet! Förut, när festen spärrades av vid Norrmalm, så var jag inte glad heller, men jag kunde leva med det och veta att jag lätt kunde komma till bussen och i tid åka hem. Men nu har nåt pucko i festivalledningen kommit på:
"Jaaaa, vi spärrar av åt andra hållet istället så kanske folk betalar entré för att komma till busstationen!"

Ett par äldre tanter som skulle till bussen fick gå igenom den för dom icke betalade avspärrade festen, med en vakt i släptåg!
"Fy, vad ond du är, kan du inte unna folk att få festa och ha roligt någon gång?!", gnäller säkert arrangörerna och media nu.
Jo, dom har lika mycket rätt att få festa som jag har att kunna smidigt komma till bussterminalen i min hemstad och åka hem! Amen!

/JS13

Intressant?

 #
Blek Gatufest har svår konkurrens
Stafrin | 02 Juli, 2013 12:17
Sundsvalls Gatufest växer sakta upp, men lugn, jag ska inte göra mitt vanliga klagomål över detta event som stänger stan för dom som inte vill hosta upp 500 kronor för att packade höra Rix FMs populäraste artister förrförra året.

Däremot så skrattade jag åt festens stora dragplåster detta år, ett packe gamla rockrävar kallad Legends Voices Of Rock. Med risk att låta väldigt pretentiös så undrar jag om detta verkligen är något att flagga för som något stort? Vi snackar festen som haft både ZZ Top, Gary Moore och John Fogerty och som nu får nöja sig med en massa reservsångare till dom stora banden.
Joe Lynn Turner hoppade på in 80-talet i Rainbow och Deep Purple under bandens totala nergångsperiod.
Bobby Kimball var visserligen med vid Totos första mest kända plattor, men han är väl knappast bandets mest kända sångare.
Robin Beck är en kanonsångerska enligt mig som samlar 80-tal. Hennes enda kända platta i Sverige "Trouble or nothin'" är en skönt 80-talsörhänge! Men en artist som hade ett säljande album 1989 och som sen vi sen inte hört röken av kan väl knappast räknas som festivalens jättekap. I det musikaliska har Gatufesten fått svår konkurrens med konsertfesten i augusti.

Festivalerna i Sverige går på knäna, vilket inte förvånar mig. I en svalradiofierad musikvärld på Spotify, där vår musikkonsumtion ska bestå av 500 låtar i en telefon och där vi enligt lagen inte ska få behålla musiken och göra vad vi vill med den, så är det svårt att locka folk att betala multum i kronor för att höra en artist som haft en hit på Rix FMs spellista. Tyvärr tror jag att inom fem år, om man inte satsar hårdare på artister som kan matcha dom framgångar man haft innan och kan konkurrera starkare med Tjacka Söderbergs konsertfest, så är Gatufesten i Sundsvall historia. Vem betalar för Robin Stjärnberg nästa år?

/JS13

Intressant?

 #
Mindre bussar, mindre logik
Stafrin | 02 Juli, 2013 00:13
Vad härligt att Sundsvalls busstrafik så hårt satsar på sitt mål med att två tredjedelar ska åka kollektivt! Speciellt på söndagar nu på sommaren då bussarna går en gång i timmen i centrum! Heja på! Vem sa att bättre tillgång till bussar gör att folk åker mer buss? Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta...

/JS13

Intressant?

 #